Skip to content

Varaždinska županija zasjala je među Kajkavcima u Lisinskom

U dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u nedjelju, 11. ožujka 2018. godine, održana je manifestacija Kajkavci u Lisinskom. Ovo vrijedno događanje, koje je organizirao Radio Kaj, okupio je pet sjevernih županija i Grad Zagreb te na taj način spojio kulturu i turizam, dok je tradicionalna kajkavska glazba, gastronomska i ostala ponuda upotpunila ovu manifestaciju.

Varaždinska županija se na izložbeno-prodajnom sajmu orijentirala na promociju i brendiranje bučinog ulja i proizvoda od buče. Tako se ove godine izložbeni prostor Varaždinske županije vezao uz bučino ulje, ali i varaždinsko zelje koje je zaštićeno najvišom oznakom izvornosti na razini Europske unije. Bile su tu i naše povijesne postrojbe, OPG-ovi te kulturno-umjetnička društva i renomirani glazbenici. Sve to bila je uvertira u manifestacije i projekte koji nas ove godine čekaju u Varaždinskoj županiji na području turizma, a to su međunarodna izložba bučinog ulja koja će se prvi put održati u našem kraju, Bučograd na Špancirfestu, Zeljarijada u Vidovcu, Okusi varaždinskog kraja te niz drugih manifestacija.

Na izložbenom prostoru Varaždinske županije svoje delicije i proizvode prezentirali su udruga Hajdina sa svojim autohtonim jelom koščičjak, udruga žena Trnovečko srce s posebnom trnovečkom makovnjačom i domaćim kolačima, udruga Varaždinsko bučino ulje, svjećarsko-medičarski obrt Slavica iz Klenovnika, OPG Jurica Cafuk, OPG Andreja Petrović, OPG Franić s posebnom medenom rakijom, Galerija Jamnić, Ludbreška vinska cesta s vinima restorana Arabela, restorana Črn bel, Agroturizma Kežman, Vinske kuće Kirić, Vinskog podruma Makar i Vinarije Stručić. Posebno je bilo na štandu gdje su vrijedne ruke kuhara predstavile niz jela od buče, bučinog ulja i varaždinskog zelja. Našlo se tu cvetlinske gibanice, kukuruzne zlevanke s orasima i džemom, hajdine gibanice, namaza s bučinim uljem, topličke kupališne torte. Tim i brojnim drugim delicijama predstavili su se Hotel Minerva, Hotel Trakošćan, Hotel Varaždin, Gastrocom, Hotel La Gus, Restoran i zalogajnica Šanjek i Restoran Zlatne Gorice.

Najposebnije bilo je u prostoru na kojem je Minerva organizirala prikaz izrade domaćeg putra, gaženje zelja, pranje rublja, a uz to je podijeljeno više od 550 ukusnih sarmi.

Za domaću kajkavsku popevku i prigodan kulturno-umjetnički program iz Varaždinske županije pobrinuli su se KUD Toplice iz Varaždinskih Toplica te Kavaliri i Gabrijela Hrženjak.

– Varaždinska županija ima zaista mnogo za pokazati, drago mi je da smo na jednom mjestu okupili naša poljoprivredna gospodarstva, vinare, medare, našu gastro ponudu i sve začinili pjesmom. Vjerujem da su zadovoljni i izlagači i posjetitelji – naglasio je župan Radimir Čačić.

– Turistička zajednica Varaždinske županije pokazala je da će krenuti u novom smjeru, te da ćemo surađivati sa svima sa zajedničkim ciljem, a to je da turizam naše Županije dignemo na viši nivo kakav Varaždinska županija i zaslužuje. Ovo je samo uvod u sve manifestacije koje nas očekuju i vjerujem da će se to prepoznati diljem naše Županije – rekla je predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević.

loading