Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.01.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB/VELIKA GORICA – Sastankom s gradonačelnicima Velike Gorice i Jastrebarskog te s načelnicima općina Kravarsko, Orle, Pokupsko, Krašić, Pisarovina, Klinča Sela i Žumberak u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović započela je danas, 24. siječnja 2019. godine,  drugi dan boravka u Zagrebačkoj županiji, kamo je izmjestila svoju ured. Tamo im se pridružio ministar državne imovine Goran Marić koji je Stjepanu Kožiću, županu Zagrebačke županije uručio ugovor o darovanju zemljišta za gradnju dječje bolnice u Bistri, a gradonačelniku Svete Nedelje Dariu Zurovcu zemljište za poslovnu zonu. Kroz nekoliko dana ugovor o darovanju državnog zemljišta u radnoj zoni Rakitovec gdje je smješten distributivni centar za voće i povrće dobit će i grad Velika Gorica čime je posebno zadovoljan gradonačelnik Dražen Barišić. – Koliko god sam ranije bila kritična kad je riječ o upravljanju državnom imovinom, toliko bih sada htjela zahvaliti ministru Mariću na svom zalaganju za ubrzavanje postupka predaje državne imovine jedinicama lokalnme samouprave, jer je od iznimnog značaja tu imovinu staviti u funkciju te i na taj način doprinjeti razvoju Republike Hrvatske, naglasila je u Velikoj Gorici predsjednica Grabar Kitarović. U Velikoj Gorici predsjednica se susrela i s predstavnicima nacionalnih manjina, braniteljskih udruga te građanima i predstavnicima udruga s područja Zagrebačke županije. Tijekom boravka u Velikoj Gorici Predsjednica je položila vijenac ispred spomenika poginulim braniteljima „Golubica“. Uz to, obišla je Distributivni centar za voće i povrće u poslovnoj zoni Rakitovec i susrela se  s proizvođačima voća i povrća. U općini Krašić položila je cvijeće ispred spomenika blaženom kardinalu Alojziju Stepincu te posjetila njegovu spomen-sobu. Drugi dan posjeta završio je susretom s vinarima s područja Zagrebačke županije u Jastrebarskom.

ZAGREB – Prva u ovoj godini, a inače19., sjednica zagrebačke Gradske skupštine održava se u četvrtak, 24. siječnja 2019. godine. Sjednica je počela aktualnim satom s pitanjima gradonačelniku Milanu Bandiću, među kojima je bio i zapušteni drveni nadvožnjak u Donjoj Kustošiji koji nekoć je služio kao pokretna traka za prijevoz gline iz kopališta u šumi Grmoščica do Ciglane na Črnomercu. Nadvožnjak će uskoro uskoro u sanaciju, jer je sagrađen davne 1945. godine, a kako se godinama nitko nije brinuo o njemu danas predstavlja potencijalnu opasnost za pješake i vozila koji se kreću Kustošijanskom ulicom. „Reagirat ćemo hitno da saniramo ono što možemo sanirati, a za ostatak moramo čekati rješavanje imovinsko pravnih poslova“, najavio je gradonačelnik Milan Bandić. Autobusna stajališta na području Mjesnog odbora Dobrodol u Sesvetama uskoro bi trebala dobiti nadstrešnice. Nadstrešnice bi trebale biti postavljene na Kašinskoj cesti te na Vugrovečkoj cesti koje najčešće koriste djeca i mladi prilikom odlaska i dolaska iz škole, također je najavio gradonačelnik Bandić. Na sjednici je usvojen prijedlog visine iznosa paušalnog poreza po krevetu u sobama, apartmanima, stanovima i kućama za odmor koje se nalaze na području Grada Zagreba. Taj porez neće rasti i godišnje će se za krevet plaćati za razred A 300 kuna, razred B 255 kuna, razred C 210 kuna i za razred D 150 kuna.

VARAŽDIN BREG – Bogata tradicijska eno i gastro ponuda Varaždinske županije poput varaždinskog pjenušca i topličke torte pripremljene po recepturi iz 19. stoljeća naći će se na Svečanom balu 1. veljače u HNK Varaždin. Tim povodom u četvrtak, 24. siječnja 2019. godine je upriličena konferencija za medije na Varaždin bregu, kako bi bila predstavljena ova bogata gastronomska i enološka ponuda. Na konferenciji za medije sudjelovali su župan Varaždinske županije Radimir Čačić, posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik i ostali. Uz eno i gasto ponudu, na Varaždinskom balu održat će se i modna revija 6 istaknutih varaždinskih dizajnerica, a bal ima i humanitarnu notu – prikupljat će se donacije za školovanje mladih glazbenika koji se školuju na hrvatskim i europskim akademijama, a završili su Glazbenu školu u Varaždinu.

KONJŠČINA – Ugovor o sufinanciranju rada  Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, vrijedan 2 milijuna i 500 tisuća kuna, potpisan je danas u ispostavi županijskog Zavoda za hitnu medicinu u Konjščini. Ovim sredstvima financiraju se timovi T1 te omogućuju kvalitetno zbrinjavanje i jednake mogućnosti preživljavanja za mještane Konjščine, ali i okolnih općina i gradova. Ugovor je sa  ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije Krešimirom Božićem potpisao župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Za nas je ovo bitan trenutak jer označava kontinuitet odgovorne zdravstvene politike Krapinsko-zagorske županije – istaknuo je župan Kolar dodajući da ne nada da će država, zbog novog zakona i povećanja proračuna, preuzeti na sebe financiranje hitne medicine. – Bez obzira na njihovu odluku, građani mogu biti sigurni da će naša županija i dalje nastaviti sa financiranjem – dodao je. Potpisivanju su prisustvovali i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki te načelnik Konjščine Mirko Krznar. Inače, županijski Zavod za hitnu medicinu prima godišnje 28 000 poziva prema dojavnim jedinicama te ima 12 000 intervencija na terenu uz prosječno vrijeme odaziva od 16 minuta.

ZAGREB – Gradonačelnik Milan Bandić je u četvrtak, 24. siječnja u palači Dverce održao tradicionalni, novogodišnji prijem za članove Diplomatskoga zbora predvođene apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj Giuseppeom Pintom. Bandić je naglasio da je Zagreb postao moderna europska metropola, ugodna i sigurna za život. Pozvao je predstavnike Diplomatskog zbora na još bolju suradnju na području gospodarstva, obrazovanja, kulture i sporta.

ZAGREB – U Muzeju za umjetnost i obrt  do 27. siječnja otvorena je adventska izložba pod nazivom „Sljedeća će biti bolja…“. Riječ je o izložbi posvećenoj čestitanju i običaju slanja pisanih čestitki, upravo onakvih kakve su se u Hrvatskoj razmjenjivale od kraja 19. stoljeća do danas i do pojave elektroničkih čestitki. Kroz više od 400 primjera blagdanskih čestitki prikazano je kako se mijenjao ovaj nezaobilazan element blagdanske tradicije s porukama koje su jedni drugima upućivali prijatelji, zaljubljeni, rodbina, poslovni partneri te institucije.

KOPRIVNICA – Održan je treći sastanak projektnih partnera projekta „Partnerstvo za sve 2“ kojem je cilj smanjiti nezaposlenost u Koprivničko-križevačkoj županiji, a vrijedan je dva milijuna kuna. Kroz projekt je osnovan županijski Klub za zapošljavanje, neprestano se radi na motiviranju nezaposlenih osoba organiziranjem raznih radionica, pripremljeni su i izrađeni prilagođeni programi osposobljavanja za pojedina zanimanja, a organiziraju se i događanja za promociju ženskog poduzetništva s ciljem poticanja ulaska žena u svijet poduzetništva i pokretanja vlastitog poslovanja. Koprivničko-križevačka županija u završnoj je fazi pripreme programa dodjele bespovratnih potpora male vrijednosti za samozapošljavanje kojim će biti osigurano 390 tisuća kuna, a krenuo je tromjesečni IT BOOT Camp koji polazi 12 nezaposlenih osoba.

ČAKOVEC – Svečanost uručivanja Ugovora za dodjelu učeničkih stipendija djeci hrvatskih branitelja održana je danas, 24. siječnja 2019. godine, u zgradi Scheier u Čakovcu. Ugovore stipendistima predao je župan Međimurske županije Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem. Riječ je o 60 novih stipendija u iznosu od 3000 kuna od čega je pola iznosa već danas uplaćeno na račune stipendista. Inače, ovo je jedan od programa poticanja, motiviranja i izvrsnosti školovanja i obrazovanja koje provodi Međimurska županija, napomenuo je župan Matija Posavec, naglasivši kako je ovo i potvrda da ni u mirnodopsko vrijeme nije zaboravljena žrtva i uloga hrvatskih branitelja. Međimurska županija dosada je dodijelila 780 stipendija djeci hrvatskih branitelja, odnosno 2,5 milijuna kuna.

loading