VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

srpanj 2004.


30.srpanj 2004.
DOMITRAN I HORVAT NAJBOLJI ORAČI HRVATSKOG ZAGORJA - Na zadružnim parcelama u Svetom Križu Začretju danas je održano Drugo natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije. Nakon prošlogodišnje premijere, kada se natjecalo 11 orača, zagorski seljaci pokazali su ove godine još veće zanimanje i prijavilo ih se 15, a najuspješniji su bili Božidar Domitran iz Zlatara i Ivan Horvat iz Gornje Pačetine. Natjecanje su pratila i ocjenjivala tri suca, savjetnici Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu iz Zagreba i Krapine. Pobjednici zagorskog županijskog natjecanja orača, Božidar Domitran i Josip Horvat, imat će u rujnu priliku predstavljati Krapinsko-zagorsku županiju na državnom natjecanju kojem je ove godine domaćin Bjelovarsko-bilogorska županija.


30.srpanj 2004.
SUFINANCIRANJA GRADA ZABOKA - Zabočko Gradsko poglavarstvo odlučilo je sufinancirati premije osiguranja za vinograde 23 poljoprivrednika s područja Grada. U tu svrhu odobren je iznos od 2.473,78 kune, što čini četvrtinu premije. Podsjetimo, jednu četvrtinu već je ranije odlučila sufinancirati Županija, tako da će lokalne vlasti subvencionirati ukupno 50% premije. Isto tako, Grad Zabok sufinancirati će prijevoz stanovnika Grdenaca, Huma, Luga i Pavlovca na nedjeljnu misu, koja se svake nedjelje služi u zabočkoj Župnoj crkvi u 11 sati. Iznos od 300 kuna po nedjelji isplaćivat će se iz gradskog Proračuna, sa stavke Programa za očuvanje sakralne kulture.


30.srpanj 2004.
ZABOČKI VRTIĆ «ZIPKICA» TREBA POVEĆANJE KAPACITETA - Na posljednjoj sjednici Gradskog poglavarstva Zaboka prihvaćen je godišnji izvještaj Dječjeg vrtića i jaslica «Zipkica» za odgojno-obrazovnu 2003./2004. godinu. Članovi Poglavarstva zadovoljni su radom vrtića, koji, kako je rekao Gradonačelnik Ivan Hanžek, prima brojna priznanja i pohvale te se često navodi kao uzor ostalim vrtićima Krapinsko-zagorske županije. U ovim ljetnim mjesecima, kada je u vrtiću manje djece, uređuju se zidovi i drvene površine u sobama boravka jer, kako stoji u izvještaju, početkom travnja, u sanitarnom pregledu, nadležna je inspekcija imala prigovor na izlizanost parketa i zidova u prizemlju te je donijela Rješenje o obavezi hitnih intervencija u tim prostorijama. Prostorije zabočkog vrtića uredne su i čiste, naglasio je Hanžek nezadovoljan prigovorom inspekcije te dodao da, kad bi izlizanost parketa bila nedopustivi propust, onda bi više od pola vrtića i državnih institucija trebalo zatvoriti. Veći problem zabočki Gradonačelnik vidi u nedostatnom kapacitetu vrtića i jaslica. Stoga je već ranije predlagao da se omogući roditeljima, koji to žele, da plate punu ekonomsku cijenu boravka djece u vrtiću jer bi se na taj način prikupila sredstva za proširenje kapaciteta. Grad bi naravno i dalje sufinancirao 50% cijene onima kojima je to potrebno.


30.srpanj 2004.
VJERNICI POŽEŠKE BISKUPIJE U MARIJI BISTRICI - Ove subote požeški biskup Antun Škvorčević predvodi hodočašće vjernika Požeške biskupije u Hrvatsko nacionalno svetište Mariju Bistricu. Biskup Škvorčević služit će svečano euharistijsko slavlje u 11 sati, a u 15 sati na bistričkoj kalvariji održat će se pobožnost križnoga puta.


30.srpanj 2004.
UNPD –ova PROCJENA SITUACIJE NA CD-u I INTERNETU - Radna verzija dokumenta o procjeni situacije, koja je rezultat rada ekspertnog tima u okviru UNPD-ovog projekta regionalnog održivog razvoja dostavljena je uključenim zagorskim gradovima Zaboku i Oroslavju, te općini Sveti Križ Začrteje. Dokument na CD-u i u tiskanom obliku građanima je dostupan u tamošnjim knjižnicama. Može se pročitati na web stranici grada Zaboka (www.zabok.hr), a uskoro i na stranicama Oroslavja i Začretja.


30.srpanj 2004.
ZDS ZA “ČVOR ZABOK” - Na novinski napis koji podržava i opravdava zatvranje spoja na autocestu kod Zaboka reagirala je Gradska organizacija ZDS-a. Predsjednik Željko Belina u priopćenju ističe, kako brojni argumenti govore u prilog zadržavanju izlaza i ulaza na sadašnjoj lokaciji, a glavni je što sadašnji Prilaz dr. Franje Tuđmana i glavna zabočka ulica ne bi mogli podnijeti povećan promet iz smjera Gubaševa. Susjednim mjestima zatvaranje spoja bi višestruko povećalo promet i ugrozilo sigurnost stanovnika, a uz to javnim službama poput hitne pomoći i vatrogasaca bilo bi znatno teže pružati pomoć građanima. Stoga su u zabočkom ZDS-u zaključili da je privremeni spoj potrebno pretvoriti u trajni čvor Zabok, što bi koncesionaru bilo jeftinije od gradnje nove brze ceste Zabok-Krapina.


30.srpanj 2004.
TALIJANSKI KARMELOS ORKESTAR U ZAGORJU - U suradnji s Ministarstvom kulture i talijanskom asocijacijom Proggetto, društvo Kajkaviana i župni centar Gornje Stubice, te marijabistričko Svetište, ove nedjelje organiziraju nastup talijanskog Karmelos orkestra iz Monfalconea u Župnoj crkvi u Gornjoj Stubici od 20 sati. Koncert će se održati i u ponedjeljak, 2. kolovoza, u bazilici Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke također od 20 sati.


30.srpanj 2004.
SPORT – Nogometaši Ivančice pripremajući se za novo prvenstvo odigrali su prijateljski susret i kod kuće u Ivancu s 3:1 porazila ih je varaždinska Sloboda Derma.

Prvog dana Svjetskog prvenstva u samostrelu u Češkoj Zabočanka Sanja Komar ostvarila je izvrstan rezultat s kojim trenutačno drži drugo mjesto.

Iako je ljetno zatišje, najbolji hrvatski motokrosisti prihvatili su poziv i danas putuju na međunarodnu utrku u Kreševo kraj Kiseljaka. U klasi motora od 250 ccm očekuje se dobar nastup Nenada Šipeka i Danijela Božića iz Motokros kluba Zabok, a u klasi od 125 ccm u prvom planu je Antonio Šamec iz začretskog Zagrebtransa.

Predstojećeg vikenda, uz turnir u Klanjcu, dogovoren je i niz prijateljskih nogometnih utakmica. Izdvajamo gostovanje bedekovčanskog Tondacha kod Iskre u Svetom Ivanu Zelini i zabočke Mladosti u Igrišću.


29.srpanj 2004.
ZABOČKO GRADSKO POGLAVARSTVO O AUTOCESTI I INDUSTRIJSKOJ CESTI - Na sinoćnjoj sjednici zabočkog Gradskog poglavarstva odlučeno je, između ostalog, da se između 15. i 20. kolovoza održi izvanredna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o dvije trenutno najaktualnije teme – problemu izlaza i ulaza na autocestu, te problemu nemogućnosti priključivanja na industrijsku cestu. Gradonačelnik Ivan Hanžek napominje da zatvaranje ulaza i izlaza na autocestu, koje je za sada odgođeno, ne bi štetilo samo Zaboku, nego i susjednim općinama kroz koje bi se intenzivirao promet i u velikoj mjeri dovela u pitanje sigurnost, kako sudionika u prometu tako i lokalnog stanovništva. Najveći problem Hanžek vidi u otežanom radu javnih službi, kao što su hitna pomoć, vatrogasci i policija, kojima bi se, u slučaju zatvaranja ulaza i izlaza na autocestu u Zaboku, znatno produljio put, a samim time i vrijeme dolaska na mjesto eventualne nezgode. S druge strane, problem nemogućnosti priključivanja na industrijsku cestu koči razvoj gradskog gospodarstva, a samim time i otvaranje novih radnih mjesta.


29.srpanj 2004.
DO JESENI NIŠTA OD POTRAŽIVANJA ZIVT-ovih RADNIKA - Isplata preostalih oko 4,5 milijuna kuna potraživanja radnicima zabočkog ZIVT-a u stečaju za sada još nije moguća i nitko nije mogao obećati da će taj novac dobiti do kraja srpnja, izjavio je za Radio Kaj stečajni upravitelj Branko Petanjek. To, naime, ovisi o reagiranju tržišta kod prodaje imovine, a za sada uspjelo se unovčiti samo dio strojeva, dok se za preostale vode pregovori, no zainteresiranih nema, jer su stari 40-ak i više godina. Dezinformacija je, da je prodana ZIVT-ova predionica, jer su prodani samo tkalački strojevi, a poslije toga niti jedan vijak, ističe Petanjek i dodaje, kako su za prodaju preostalih strojeva bili zainteresirani Indijci i Pakistanci, no i to je stalo, jer su i tamo donijeti propisi koji zabranjuju uvoz tako starih strojeva. Prodano je samo nešto otpadnog željeza za15 tisuća kuna, da bi se oslobodio prostor, budući se za rujan priprema javna dražba za prodaju kompletne nekretnine, zgrada i zemljišta, rekao je Petanjek. O djelomičnoj prodaji, za što su se u proteklih godinu dana javila tek tri-četiri kupca, u ovom trenutku ne može se razgovarati, jer se čeka donošenje Detaljnog urbanističkog plana Zabok 3. Tek tada ići će se u prodaju, da bi potencijalni kupci nekretnina znali što tamo mogu napraviti. Stečajni upravitelj ističe, kako se boji da će nekretnine prodati prije strojeva koji će tada po svemu sudeći završiti u starom željezu. Volio bi, ističe, da radnici mogu dobiti preostala potraživanja, no objektivno to neće biti moguće ni u rujnu, jer kad se objavi dražba, mora proći rok za ponude i upoznavanje potencijalnih kupaca sa nekretninama, a pitanje je i hoće li se one prodati na prvoj dražbi.


29.srpanj 2004.
ZA OBNOVU PROMETNICA 40 MILIJUNA KUNA - Nepovoljne vremenske prilike ovog ljeta nešto su usporile radove na asfaltiranju i modernizaciji zagorskih županijskih i lokalnih cesta, no ipak oni se posljednjih dana zahuktavaju i od 14 planiranih, asfaltom je već presvučeno 5 dionica. Radovi se trenutačno odvijaju na području Marije Bistrice prema Globočecu, a do sada su asfaltirane ceste u Selnici, Mirkovcu, Lepoj Vesi i Lugu Orehovečkom. Nakon radova na presvlačenju novim asfaltnim slojem, ovih dana kreće modernizacija ceste u Grabama te cesta Lučelnica-Požarkovec, Dubrovčan-Družilovec i Gaber-Zbilj, za koje su lokalne jedinice pripremile podlogu, a Županijska uprava za ceste financira asfalt. Ravnatelj Županijske uprave za ceste Vlado Kavač ističe, kako se i ove godine nastavilo s rješavanjem problema brojnih klizišta karakterističnih za Hrvatskog Zagorje. Sanirana su tako klizišta u Klokovcu, dio klizišta u Gornjem Jesenju, Zagorskim Selima, Humu Bistričkom i jedno od najvećih kod Velikog Tabora. Ovih dana počinje i rekonstrukcija raskrižja u Švaljkovcu, a najveći posao ovog ljeta svakako je rekonstrukcija ceste Velika Horvatska-Desinić u dužini od 9,5 kilometara. U sve radove na zagorskim prometnicama bit će utoršeno oko 40 milijuna kuna, od čega su 20 milijuna kreditna sredstva


29.srpanj 2004.
NAJBOLJI ZAGORSKI ORAČI SUTRA U SVETOM KRIŽU ZAČRETJU - Sutra se na zadružnim parcelama u Svetom Križu Začretju održava Drugo natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije. Nakon prošlogodišnje premijere, kada se natjecalo 11 orača, zagorski seljaci pokazali su ove godine još veće zanimanje i prijavilo ih se 15, čime su organizatori iz županijskog odsjeka Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu iznimno zadovoljni. U srijedu su prijavljeni natjecatelji imali probu pred sutrašnji nastup da bi se upoznali s elementima natjecanja koje počinje u 10, dok je proglašenje pobjednika u 14 sati. Organizatori su se pobrinuli za sponzorske nagrade svim natjecateljima, a dvojica najboljih zagorskih orača imat će u rujnu priliku predstavljati Krapinsko-zagorsku županiju na državnom natjecanju kojem je ove godine domaćin Bjelovarsko-bilogorska županija.


29.srpanj 2004.
PROIZVODNJA AUTOHTONIH SIREVA U ZAGORJU - Ove subote u zgradi žitnice u Svetom Križu Začretju održat će se, s početkom u 10 sati, prvi sastanak učesnika u projektu «Proizvodnje autohtonih hrvatskih sireva na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima Hrvatskog Zagorja». Na dnevnom redu bit će upoznavanje učesnika s projektom te dogovor o daljnjim aktivnostima.


29.srpanj 2004.
“JANINSKA NEDJELJA” U DONJOJ BATINI - U Donjoj Batini 1.kolovoza bit će tradicionalno proslavljena “Janinska nedjelja”. Na ovo proštenje kao i prijašnjih godina doći će pješice brojni vjernici iz Zlatara, a procesiju koja prema kapeli svetog Jakoba u Donjoj Bartini kreće u 8 sati predvodit će zlatarski župnik Josip Čukman. Kod batinske kapele, koja se spominje još u 15. stoljeću, euharistijsko slavlje počinje u 11 sati, a predvodit će ga belečki župnik Mirko Borjan. Sudjelovat će i limena glazba te članovi zlatarskog crkvenog zbora.


28.srpanj 2004.
RAZLOG VEĆE CIJENE VODE U KRAPINI JE INVESTIRANJE - Zbog ovogodišnjeg povećanja cijene vode u Krapini, koje u prosjeku iznosi 29,3%, velik broj građana se žali jer im je dvomjesečni račun za svibanj i lipanj bio znatno veći nego za ožujak i travanj. Rukovoditelj financijske službe Krakoma, Stjepan Pelin, napominje da, prema Zakonu o zaštiti potrošača, u računu za ožujak i travanj nije bilo obračunate osnovne uplate koja je s PDV-om iznosila 29,28 kn, a koja se do tada naplaćivala za održavanje i investicije. Nasuprot tome, od 1. svibnja cijena kubičnog metra vode povećana je za 1,20 kuna, a umjesto osnovne uplate za održavanje i investicije, prema odluci Gradskog poglavarstva, potrošačima se naplaćuju 2 kune po utrošenom kubičnom metru, koje Krakom uplaćuje u gradski proračun. Ta sredstva utrošit će se u održavanje i investiranje u vodoopskrbu. Takvim načinom obračunavanja, a to je i smisao Zakona o potrošačima, oni koji manje troše, manje i plaćaju, naglasio je Pelin.


28.srpanj 2004.
USKORO NASTAVAK RADOVA NA CESTI VETERNICA-NOVI GOLUBOVEC - Na državnoj cesti od Veternice prema Novom Golubovcu u tijeku je potpuna rekonstrukcija dionice od 1.600 metara koja, uz novi asfaltni sloj, uključuje i proširenja kolnika, na mjestima gdje je to potrebno. Iako je cesta zatvorena za sav promet prije tri mjeseca, radovi koje izvodi Cesta Varaždin stoje. Razlog tome je u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima zemljišta uz cestu. Hrvatske ceste, u čijoj je nadležnosti spomenuta prometnica trenutačno dogovaraju otkup zemljišta od građana tamo gdje su predviđena proširenja, što je pri kraju, pa se nastavak radova očekuje već sljedeći tjedan. Prema posljednjim informacijama cesta će do tada biti otvorena za sav promet, osim za vozila teža od 10 tona, što je označeno i prometnim znakovima.


28.srpanj 2004.
DANAS SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA ZABOKA - Danas u 18 sati održat će se redovita sjednica zabočkog Gradskog poglavarstva. Na dnevnom redu, između ostalog, bit će i godišnji izvještaj dječjeg vrtića i jaslica «Zipkica» o radu za odgojno-obrazovnu 2003./2004. godinu te prijedlog ugovora zabočke filijale «Croatia» osiguranja o sufinanciranju premije osiguranja za vinograde poljoprivrednika s područja Grada.


28.srpanj 2004.
DAN OPĆINE I ŽUPE KONJŠČINA - Ovogodišnji program obilježavanja blagdana Svetog Dominika, koji se u Konjščini slavi kao Dan Općine i Župe, trajat će od četvrtka 5., do nedjelje 8. kolovoza. Uz svakodnevni glazbeni program, glavni sadržaji bit će vezani uz sportsko-zabavne priredbe u organizaciji Nogometnog kluba «Sloga». Središnja proslava održat će se u nedjelju na blagdan Svetog Dominika, kada će, u 9 sati, biti upriličen prijem za bivše odlične osnovnoškolce. U 11 sati služit će se Sveta misa u župnoj crkvi, a u 19 sati, u prostorima Srednje škole Konjščina, održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća.


28.srpanj 2004.
SANACIJA MOSTA U MAČU - Počeli su radovi na sanaciji dotrajalog mosta na državnoj cesti D-29 u Maču, kod Ponjana. Unatoč radovima, koji bi trebali trajati do kraja ovog tjedna, promet se odvija bez prekida, jednim prometnim trakom, uz adekvatnu prometnu signalizaciju. Ovim zahvatom izgradit će se kompletno novi most te će se ujedno pripremiti teren za izgradnju nogostupa, što je jedan od idućih planova Općine Mače za modernizaciju cesta na svom području.


28.srpanj 2004.
SPORT – Nogometaši krapinskog Zagorca kroz prijateljske utakmice počeli su provjeru svoje forme za predstojeće prvenstvo. Susret protiv ZET-a na svojem su terenu izgubili 0:1.

Ljetni odmor prekinuo je svojim nogometašima trener Josip Krog koji za predstojeću sezonu uveliko priprema Vatrogasac iz Brezove. Brezovčani će u predstojeću sezonu Prve zagorske županijske nogometne lige krenuti u nešto izmijenjenom sastavu. U ovu sredinu došli su vratar Robert Jurec, vezni izgrač Dragutin Kos, te napadači Mijo Kučko i Dražen Vukić. Vatrogasac seriju prijeđateljskih utakmica počinje ove nedjelje, kada na Brezovu stiže Đalski iz Gubaševa.

U Ivancu je održan Plenum klubova Treće hrvatske nogometne lige Sjever. Na četverosatnom skupu nije učinjeno ono najvažnije i nisu izvučeni parovi, jer se još uvijek čeka arbitraža krovne nogometne organizacije o upitnom članstvu nekih klubova koji bi trebali činiti ovu ligu. Ipak, odlučeno je da početak prvenstva bude 22. kolovoza.


27.srpanj 2004.
PRVI PREDIZBORNI SPORAZUM U HRVATSKOM ZAGORJU - Predsjednici Zagorske demokratske stranke Stanko Belina i HSLS-a Krapinsko-zagorske županije Božidar Gorup danas su na press konferenciji u Zaboku obznanili potpisivanje prvog sporazuma o predizbornoj koaliciji koja se temelji na visokom stupnju suglasnosti oko temeljnih odrednica i zajedničkog predizbornog programa za Hrvatsko zagorje s kojim će ove stranke na lokalnim izborima nastojati dobiti relativnu većinu za formiranje županijske vlasti. Obje su stranke otvorene za suradnju i sa drugim strankama, a kako je rečeno na press konferenciji, nakon izbora se ne isključuju pregovori ni sa kojom opcijom, pa čak i sa SDP-om, ukoliko on prihvati njihove programske odrednice. Na nižim, gradskim i općinskim razinama, ZDS i HSLS ostavljaju svojim strankama slobodu u stvaranju te ili drugih koalicija. Koalicija ZDS-HSLS će na lokalnim izborima biti najčvršća politička opcija za Hrvatsko zagorje, mišljenja su čelni ljudi obiju stranaka.


27.srpanj 2004.
PETROVSKO DOBILO STOMATOLOŠKU ORDINACIJU - U općini Petrovsko danas je svečano otvorena nova zubna ordinacija, prva u povijesti ovog mjesta. Brojne goste na ovom je događaju pozdravio načelnik Željko Presečki, a osobito goste iz njemačkog grada Wupertala, Josipa Puha, inače rođenog u Petrovskom i njegove prijatelje koji su donirali opremu za novu stomatološku ordinaciju, u kojoj je privatnu praksu otvorio mladi krapinski stomatolog dr. Nenad Kukovačec. Stomatološka ordinacija u Petrovskom davna je želja mještana koja je napokon ostvarena zahvaljujući dobrim ljudima i naporima općine koja je osigurala pretpostavke, a ponajprije opskrbu vodom, što je ovdje najveći problem. Kako je najavio načelnik Željko Presečki na ovome se neće stati i sljedeća je velika akcija na poboljšanju zdravstvene zaštite stanovnika otvaranje ljekarne, a i u tome će im pomoći prijatelji iz Njemačke.


27.srpanj 2004.
JAVNA RASPRAVA U KRAPINI - Krapinsko Gradsko poglavarstvo objavilo je javnu raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja te Generalnog urbanističkog plana Krapine. Javna rasprava trajat će 15 dana i to od 25. kolovoza do 9. rujna, a javno izlaganje održat će 2. rujna u 17 sati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Svoja pismena očitovanja, prijedloge i primjedbe na prijedlog prostornih planova građani mogu dostaviti Upravnom odjelu Grada Krapine do 9. rujna.


27.srpanj 2004.
POSLJEDICE PROŠLOTJEDNOG TOPLINSKOG UDARA - Zbog prošlotjednog toplinskog udara, broj kućnih posjeta i hitnih intervencija dežurstava Domova zdravlja Krapinsko-zagorske županije povećan je za 20-tak posto, rekla nam je pomoćnica ravnatelja županijskog doma zdravlja za medicinska pitanja, Ljubica Jurina. Pomoć su najčešće tražili bolesnici sa srčanim smetnjama, povišenim krvnim tlakom i kroničnim plućnim bolestima. Iako je, prema najavama prognostičara, pred nama relativno kišovit i svježiji tjedan, visoke ljetne temperature uskoro bi kroničnim bolesnicima mogle ponovo pojačati smetnje. Takvim bolesnicima preporuča se izbjegavati vrućinu i sunce, redovito trošiti lijekove, uzimati dovoljno tekućine i pridržavati se higijensko – dijetetskih mjera koje su dobili od svojih liječnika. Osim zbog visokih temperatura, tijekom mjeseca srpnja također je povećan broj pacijenata zbog alergijskih reakcija te reakcija na ujede insekata.


27.srpanj 2004.
DANAS ZADNJI DAN PRIJAVA ZA NATJECANJE ORAČA - Županijski odsjek Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu i ove godine organizira natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije. Budući se ove godine državno prvenstvo održava 4. rujna, drugo po redu natjecanje u Krapinsko-zagorskoj županiji održat će se nešto ranije nego lani i to ovog petka, 30. srpnja. Najbolji zagorski orači, odnosno svi oni koji se žele okušati u natjecateljskom oranju, mogu se najbližem uredu Poljoprivredno savjetodavne službe prijaviti još samo danas.


27.srpanj 2004.
TALIJANSKI KARMELOS ORKESTAR U ZAGORJU - U suradnji s Ministarstvom kulture i talijanskom asocijacijom Proggetto, društvo Kajkaviana i župni centar Gornje Stubice, te marijabistričko Svetište, ove nedjelje organiziraju nastup talijanskog Karmelos orkestra iz Monfalconea u Župnoj crkvi u Gornjoj Stubici od 20 sati. Koncert će se održati i u ponedjeljak, 2. kolovoza, u bazilici Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke također od 20 sati. Na repertoaru bit će djela Krste Odaka, Vlade Miloševića, Vladimira Tošića, Thoma Gaqi i Mendelssohn-Bartholdya.


27.srpanj 2004.
OBJESIO SE U SVOM VOĆNJAKU - Jučer poslijepodne u mjestu Pece kod Budinšćine, 33- godišnji Ivan M. P. počinio je samoubojstvo vješanjem u svom voćnjaku na stablu šljive.


27.srpanj 2004.
SPORT (piše Stjepan Tršinski) - Nogometni klubovi naše regije prekinuli su ljetni odmor i počeli pripreme za novu sezonu, a pojedini već odigravaju i prijeteljske utakmice. Tako su, pod vodstvom novog trenera Franje Vincelja, nogometaši Gaja iz Mača u Zlatar Bistrici pobijedili Ivančicu sa 2 :1.
Pod vodstvom novog trenera Zvonka Vučkovića, pripreme za novu sezonu u jedinstvenoj Zagrebačkoj županijskoj ligi započeli su nogometaši Samobora. Na prvoj prozivci bilo je 19 igrača kojima do početka prvenstva, 28. kolovoza, predstoji 25 treninga te 8 prijateljskih utakmica, a prva je na rasporedu 4. kolovoza u Velikoj Gorici

U Rakovom Potoku voženo je Otvoreno prvenstvo Hrvatske u supercrossu na kojem je, među seniorima u klasi open, zabočan Nenad Šipek bio drugi. Iz začretskog Zagrebtransa, Antonio Šamec bio je drugi u klasi 125 ccm. Među juniorima drugim mjestom ugodno je iznenadio u klasi 85 ccm Ivan Obrež iz Krapinskih Toplica, koji nastupa za Motociklistički klub Zabok.

Na Trećem zagorskom triatlonu po drugi puta pobijedio je Bijuk iz Pule, dok je mladi Gornjostubičan Matija Lukina bio drugi.


26.srpanj 2004.
PRIJEM ZA RODITELJE I NOVO IGRALIŠTE ZA DJECU U BEDEKOVČINI - Prvi put u Bedekovčini je zahvaljujući zajedničkoj inicijativi Općine i tamošnjeg Društva Naša djeca organiziran prijem za roditelje novorođene djece. Ove godine rođeno je 45-ero djece, od čega je 15 djevojčica i dvostruko više – 30 dječaka, a svima njima načelnik općine Rajko Vidiček uručio je prigodne poklone, knjige “Nove bajke koje pomažu djeci”, svojevrsni savjetnik za roditelje i zlatne privjeske s likom zaštitnice Bedekovčine Sv. Barbare. Uz želju da se demografska slika općine Bedekovčina popravi , načelnik Vidiček je roditeljima poželio da imaju posla, a čestitkama se pridružila i zahvalila na odazivu predsjednica Društva Naša djeca Nevenka Jurec. U Bedekovčini je zahvaljujući tom aktivnom društvu prošli tjedan otvoreno i novouređeno dječje igralište u koje je općina kupnjom višenamjenske sprave uložila 20 tisuća kuna.


26.srpanj 2004.
SVEČANO U LOBORU - Na svečanoj sjednici povodom Dana općine Lobor jučer je načelnik Andrija Smetiško izrazio zadovoljstvo petomjesečnim rezultatima vlasti koja je došla nakon prijevremenih izbora. Proračunskim novcem u iznosu od 4 milijuna kuna uglavnom se gradi infrastruktura, osobito ceste, nogostupi, vodovod, kanalizacija i javna rasvjeta, a dijelom novca će se urediti infrastruktura za gradnju buduće sportske dvorane. I općina Lobor je počela darivati novorođenu djecu, čijim su roditeljima jučer uručeni pokloni, zlatni nakit i cvijeće. U Loboru je svečano i danas, kada se velikim proštenjem slavi Dan župe i blagdan Sv. Ane


26.srpanj 2004.
ZAVRŠEN TREĆI CIKLUS DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI - U organizaciji krapinskog Gradskog društva Crvenog križa, ekipa Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Zagreba u prošlotjednim je akcijama prikupila 385 doza krvi. Akcijama je pristupilo 438 davatelja, a 53 ih ovaj put nije moglo pristupiti davanju krvi zbog zdravstvenih razloga. U ovim su akcijama sudjelovala samo četiri nova davatelja. Organizatori napominju da su zadovoljni odazivom, no smatraju da bi bio još veći da nije bilo prošlotjednih nesnosnih vrućina.


26. srpanj 2004.
“ZLATNA VEDRICA” U KRAPINSKIM TOPLICAMA - U organizaciji Turističke zajednice i Općine Krapinske Toplice, ovog su vikenda toplički vinari predstavili svoja vina na “Zlatnoj vedrici”, manifestaciji ocjenjivanja vina. Ove godine vina je ocijenjivao poznati hrvatski enolog dr.Gerhard Schubert. Od 32 ocijenjena uzorka 8 je dobilo zlatnu medalju, 16 srebrnu i 3 brončanu. Sa istovjetnom ocijenom, titulu šampiona podijelili su suovignon Franje Kišaka i chardonnay tvrtke “Petrač” d.o.o.


26. srpanj 2004.
NATJEČAJ ZA IZVOĐENJE RADOVA NA PRIHVATILIŠTU U STUBIČKOJ SLATINI - Prema današnjem priopćenju ZDS-a, čija je organizacija iz Stubičke Slatine održala sastanak zbog novonastalih okolnosti oko otvaranja Prihvatilišta za tražitelje azila, raspisan je natječaj za izvođenje radova, što je znak da, unatoč protivljenju mještana, vlada nije odustala od svojeg plana. Natječaj, raspisan inače samo na engleskom jeziku, objavljen je iako objekt nema pravovaljane građevinske dozvole koja je potrebna, budući se prema projektu namjerava rušiti postojeće objekte vojarne i graditi nove, kaže se u priopćenju. Istodobno u ZDS-u osuđuju cirkularno pismo ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića u kojem protivljenje otvaranju Prihvatilišta naziva “sitnim lokalnim politikantstvom”. Time se omalovažavaju mještani Slatine, pa i Skupština Krapinsko-zagorske županije koja je predložila vladi smještaj Prihvatilišta u nekom prikladnijem mjestu, zaključuje se priopćenju glavnog tajnika ZDS-a Višeslava Ćuka.


26.srpanj 2004.
SILOVAO MALOLJETNICU U AUTOMOBILU - U noći sa petka na subotu u Bedekovčini, 25-godišnji D. M. iz Bedekovčine u svom je automobilu, uz fizičke prijetnje, izvršio prisilni spolni odnos nad 17-godišnjom S. R. iz Poznanovca. U subotu ujutro nasilnik je pronađen na adresi stanovanja te je odveden u Policijsku postaju Zabok. Nakon kriminalističke obrade, uz kaznenu prijavu, sproveden je u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.


26.srpanj 2004.
UTOPIO SE U PET CENTIMETARA VODE - U subotu navečer u mjestu Matenci, 57-godišnji A. V. pao je u odvodni kanal u kojem se nalazilo oko 5 cm vode te se utopio. Prema izvješću Policijske uprave Krapinsko-zagorske, izvršen je pregled mrtvog tijela od strane mrtvozornika, koji je ustvrdio da na tijelu nema tragova nasilja, već da je smrt nastupila uslijed utapljanja.


26.srpanj 2004.
DVA SAMOUBOJSTVA U NOĆI S PETKA NA SUBOTU - U noći sa petka na subotu u mjestu Družilovec, 56-godišnji S. H. u svojem je gospodarskom objektu počinio samoubojstvo vješanjem. Iste noći u mjestu Gregurovec, u ostavi svoje obiteljske kuće, samoubojstvo vješanjem izvršio je 64- godišnji P. K.


26. srpanj 2004.
SPORT - Na jezeru Pakra kod Banove Jaruge, proteklog je vikenda održano Svjetsko prvenstvo u ribolovu za kadete i juniore. Natjecalo se ukupno 250 natjecatelja, odnosno 11 ekipa kadeta i 19 ekipa juniora. Hrvatska kadetska reprezentacija, na čelu s trenerom Anđelkom Pregibanom iz Zaboka, u ekipnoj je konkurenciji osvojila četvrto mjesto s istim brojem bodova kao i trećeplasirani Mađari, ali s nešto manjom težinom ulova. U pojedinačnoj konkurenciji, kadet Nikola Martinić iz Stubičkih Toplica zauzeo je 22. mjesto, dok je najbolje plasirani hrvatski kadetski reprezentativac bio Ivan Duković na 14. mjestu. Zoran Vlahović iz Donje Stubice, koji je nastupio u kategoriji juniora, u pojedinačnoj je konkurenciji osvojio 39. mjesto, a ekipno su hrvatski juniori završili na 9. mjestu. Najuspješnija zemlja sudionica bila je Francuska, koja je pobijedila i u kadetskoj i u juniorskoj ekipnoj konkurenciji.
Pod pokroviteljstvom općine i u organizaciji veterana NK Desinić, uz Anino, održan je tradicionalni pozivni turnir, a među šest veteranskih klubova iz zagorske i zagrebačke regije prvo mjesto osvojila je Pregrada koja je u finalu pogotcima Zlatka Šorše i Milana Hršaka sa 2:0 pobijedila Mladost iz Belca. Za pobjedničku Pregradu još su igrali Velimir Petrak, Vlado Večerić, Zdravko Smrkulj, Slavko Burić, Dražen Kozina, Josip Menjački, Josip Golubić, Branimir Drenški, Željko Glas, Mladen Srečak, Slavko Lončar, Stjepan Hajdinjak i Ivica Vukmanić. Treće mjesto boljim izvođenjem jedanaesteraca 6:5 protiv Radoboja, osvojio je Zagorec iz Velikog Trgovišća. Sve utakmice ovog lijepo organiziranog i posjećenog turnira kojeg nije omela ni jaka kiša, vodili su Domagoj Filko iz Klanjca te Mario Vincelj i Vladimir Pondeljak iz Pregrade.
Na utrci Hrvatskog prvenstva u superkrosu koje je voženo u Jastrebarskom, u 250 ccm prvi je Nenad Šipek. U klasi 125 ccm Antonio Šamec je treći. U juniorskoj klasi ugodno je iznenadio drugim mjestom u 80 ccm Topličanin Luka Križnik koji nastupa za Šipekov Zabok.
Željko Deak pokrenuo je novog hrvatskog trećeligaša Tondach iz Bedekovčine. Na prvom okupu pojavilo se 17 igrača. Od standardnih, opravdano je izostao Mario Škrlec, a opravdano su izbivali i juniori Smrekar, Mitrečić te braća Čehulić. Zamijećeni su na prvoj prozivci novodošli Zoran Bunčec i Mate Fio iz zabočke Mladosti, dok su bedekovčanske redove tokom prijelaznog roka napustili Slaven Sente i Robert Jurina, koji su preselili u susjedni Inkop iz Poznanovca.
S pripremama je krenula i zabočka Mladost, a na prvom radnom sastanku trener Damir Srebačić imao je devet igrača.


23.srpanj 2004.
ZA IZVOĐENJE RADOVA NA AUTOCESTI ZAGREB-MACELJ POTPISAN UGOVOR - Jučer su predstavnici koncesijskog društva Walter Motorways i direktori hrvatskih tvrtki Vijadukt, Konstruktor, Cesta Varaždin i NGR potpisali ugovore za izvođenje građevinskih radova na autocesti Zagreb- Macelj. Prema ugovoru tvrtka Vijadukt će graditi dionicu Jankomir- Zaprešić i most preko Save, Ceste Varaždin i NGR dionicu Krapina- Macelj, a Konstruktor tri najveća vijadukta na dionici Krapina- Đurmanec. Kako je najavljeno radovi bi trebali započeti sljedeći mjesec.


23.srpanj 2004.
I KRAPINSKO JEDINSTVO U IZGRADNJI AUTOCESTE ZAGREB - MACELJ - Nakon što su jučer veće hrvatske tvrtke Vijadukt, Konstruktor i Ceste Varaždin potpisale ugovore s predstavnicima koncesijskog društva Walter Motorways za izvođenje građevinskih radova na autocesti Zagreb- Macelj, kako nam je rekao Đovani Broz, zamjenik Krapinsko zagorske županice tvrtka Jedinstvo iz Krapine pregovara i već je potpisla neke ugovore o izvođenju radova na pojedinim dionicama autoceste.Inače,sa spomenutim hrvatskim tvrtkama, posebice Cestama Varaždin idući tjedan bit će obavljeni razgovori, rekao je zamjenik županice Đovani Broz kako bi se dogovorio konkretan obim poslova za preostale zagorske prijevoznike i građevinske poduzetnike.


23.srpanj 2004.
DEVETNAEST PROJEKATA IZ PROGRAMA POTICANJA PODUZETNIŠTVA - Do sada je ukupno podneseno 120 zahtjeva na nedavno objavljene javne pozive za uključivanje u 19 projekata iz Programa poticanja poduzetništva Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Za sada poduzetnici su najviše zainteresirani za projekte Poduzetništvo mladih i Poduzetništvo žena, a više od 200 jedinica lokalne uprave i samouprave zainteresirano je za Poduzetničke zone.Obrtnička komora Krapinsko zagorske županije obavještava članove da obrazac za prijavu mogu podići u pripadajućem udruženju obrtnika ili u Područnoj obrtničkoj komori, a dostavljaju u nadležno Ministarstvo u Zagrebu. Informacije se mogu dobiti i na web stranici Ministarstva www. mingorp.hr.


23.srpanj 2004.
JAVNA RASPRAVA U KRAPINI - Krapinsko Gradsko poglavarstvo objavilo je javnu raspravu o prijedlogu izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja te Generalnog urbanističkog plana Krapine. Javna rasprava trajat će 15 dana i to od 25. kolovoza do 9. rujna, a javno izlaganje održat će 2. rujna u 17 sati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta. Svoja pismena očitovanja, prijedloge i primjedbe na prijedlog prostornih planova građani mogu dostaviti Upravnom odjelu Grada Krapine do 9. rujna.


23.srpanj 2004.
NATJECANJE ORAČA - Županijski odsjek Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu i ove godine organizira natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije. Budući se ove godine državno prvenstvo održava 4. rujna, drugo po redu natjecanje u Krapinsko-zagorskoj županiji održat će se nešto ranije nego lani i to idući petak, 30. srpnja. Najbolji zagorski orači, odnosno svi oni koji se žele okušati u natjecateljskom oranju, mogu se najbližem uredu Poljoprivredno savjetodavne službe prijaviti do utorka 27. srpnja.


23.srpanj 2004.
KRAPINSKO LIKOVNO DRUŠTVO U ROGAŠKOJ SLATINI - Krapinsko Likovno društvo «Ernest Tomašević», na poziv Likovnog društva iz Rogaške Slatine, sudjelovat će ovog vikenda na međunarodnoj izložbi u sklopu tamošnjeg općinskog praznika pod nazivom «Mostovi v Evropo». Želja slovenskih likovnjaka je, kako stoji u priopćenju, da se, pod sloganom «Kultura brez meja», po prvi put povežu u likovnoj suradnji sa susjedima iz Hrvatske i Italije. Kao jedini hrvatski predstavnik, svoje radove izložit će predsjednik krapinskog likovnog društva, Zlatko Kuhar. Otvorenje izložbe u Rogaškoj Slatini bit će sutra u 16 sati.


23.srpanj 2004.
TALIJANSKI KARMELOS ORKESTAR U ZAGORJU - U suradnji s Ministarstvom kulture i talijanskom asocijacijom Proggetto, društvo Kajkaviana i župni centar Gornje Stubice i marijabistričko Svetište organiziraju nastup talijanskog Karmelos orkestar iz Monfalconea u Župnoj crkvi u Gornjoj Stubici u nedjelju, 1. kolovoza od 20 sati te u ponedjeljak, 2. kolovoza u bazilici Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici također od 20 sati. Na repertoaru bit će djela Krste Odaka, Vlade Miloševića, Vladimira Tošića, Thoma Gaqi i Mendelssohn-Bartholdya.


23.srpanj 2004.
SUTRA «DESINIĆKA NOĆ» - Povodom sutrašnjeg blagdana Sv. Ane, limena glazba «Karlo Lugarić» iz Desinića organizira tradicionalnu vrtnu zabavu «Desinička noć». Zabava, na kojoj će nastupiti nekoliko domaćih sastava, započinje u 19 sati na igralištu osnovne škole.


23.srpanj 2004.
TRAKTOROM SLETIO U KANAL I POGINUO - U Zabočkom Jakuševcu sinoć oko 21 sat prilikom pada s traktora poginuo je 53-godišnji Stjepan T. iz Repovca. Na nagibu nerazvrstane ceste on je izgubio nadzor nad neregistriranim traktorom koji je sletio u odvodni kanal, a vozač je pao i na mjestu događaja smrtno stradao.


23.srpanj 2004.
SMRTONOSNI SKOK U CISTERNU - Jučer prijepodne u mjestu Kačkovec kod Kraljevca na Sutli, 64-godišnja Ivka B. počinila je samoubojstvo bacanjem u cisternu za skupljanje vode.


23.srpanj 2004.
SPORT (piše Stjepan Tršinski) - Ljetno zatišje u sportskom životu donekle je prorijedilo natjecanja, no neki sportaši imaju i ovog vikenda svoje obveze. Pod reflektoroma tako će najbolji hrvatski vozači motokrosa voziti Prvenstvo države u supercrosu, prvo u Jaski, a potom u Rakovu Potoku.
Višestruki pak hrvatski prvak u jet-skiju Dalibor Turković u dalekom Portugalu u ljetovalištu Mirandela vozi treću utrku Prvenstva Europe u jet-skiju, a poslije prva dva nastupa u Španjolskoj i Italiji, Turković je trenutno u klasi ski-limited na osmom mjestu.
Novi član Treće hrvatske nogometne lige Središte Tondach iz Bedekovčine, večeras počinje pripreme za novu sezonu koja starta krajem kolovoza. Trener Željko Deak imat će nešto promjenjeni igrači kadar i u Bedekovčinu su , kroz minuli prijelazni rok, stigli iz zabočke Mladosti Mate Fio i Zoran Bunčec.
Na jezeru Pakra kod Banove Jaruge, ovog će se vikenda održati Svjetsko prvenstvo u ribolovu za kadete i juniore. Natjecat će se ukupno 250 natjecatelja, odnosno 11 ekipa kadeta i 19 ekipa juniora, a u sastavu hrvatske kadetske reprezentacije, na čelu s trenerom Anđelkom Pregibanom iz Zaboka, bit će i Nikola Martinić iz Stubičkih Toplica. Zoran Vlahović iz Donje Stubice nastupit će u kategoriji juniora.
Najavimo i sutrašnji pozivni turnir u nogometu za veterane u Desiniću gdje nastupa i zadnjih godina najbolja veteranska ekipa ove regije, a to je Radoboj.


22.srpanj 2004.
ODGOĐENO ZATVARANJE ULAZA I IZLAZA S AUTOCESTE KOD ZABOKA – Zabok neće ipak do daljnjega ostati bez ulaza i izlaza s autoceste, najnovija je informacija iz Ureda gradonačelnika Ivana Hanžeka, gdje su se danas cijelo prije podne vodili intenzivni razgovori u koje su bili uključeni saborski zastupnik Vladimir Pleško i načelnik Policijske uprave Krapinsko-zagorske Dubravko Teur, a sve svoje snage da se zaustavi i prolongira izvršenje rješenja Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka upregnuo je u Zagrebu i zastupnik Ivan Jarnjak. Rješenje koje je primila Policijska uprava Krapinsko-zagorska, u kojem stoji, da je društvu «Hrvatske autoceste» naloženo da do 25. srpnja zatvori taj spoj na autocestu, jer se ne nalazi u projektnoj dokumentaciji, pa zbog toga ne može dobiti ni uporabnu dozvolu, bit će prema obećanju resornog ministarstva, povučeno i donijet će se novo. Zagorci su očito uspjeli uvjeriti nadležne institucije, da u ovom trenutku nije nužno zatvoriti zabočki spoj na autocestu, jer bi ovakav potez, dok se ne stvore preduvjeti, ugrozio lokalni promet. Takvog je mišljenja i zamjenik zabočkog gradonačenika Rajko Novak koji je, kao i vijećnik Krešo Končevski, reagirao još jučer kada su radnici «Hrvatskih cesta» dovezli betonske blokove. Zabočki spoj na auto cestu, bez obzira što je privremen, ne bi se smio zatvarati, dok se ne riješi paralelna cesta Zabok-Krapina, ističe gradonačelnik Ivan Hanžek i nada se da će taj problem biti riješen u ovom produženom roku korištenja, dok ne krene naplata cestarine. Informacija o zatvaranju izazvala je i reakcije političkih stranaka, pa tako Zagorska demokratska stranka ističe da bi to otežalo posao mnogim javnim službama, a posebno hitnoj pomoći, koja će na teži način stizati do bolnice u Bračku.


22.srpanj 2004.
U DUBROVČANU PRODANA TRI PAKETA SJEMENA GMO KUKURUZA - Prema podacima Ureda državne uprave u Krapini, kako nam je rekla pomoćnica pročelnice Milica Skupnjak, u trgovinama u Krapinsko-zagorskoj županiji nije bilo u maloprodaji Pioneerovog hibridnog kukuruza pod oznakom PR34G13, koji sadrži genetski modificirane organizme. No dvije trgovine, Matrak i Gorup, imale su sporno sjeme u veleprodaji. Svih 152 pakovanja iz veleprodaje Gorup prodanao je izvan Krapinsko-zagorske županije, dok je od 50 pakovanja iz veleprodaje Matrak, 47 prodano u druge županije, a tri su pakovanja prodana u maloprodaji u Dubrovčanu. Kako se još nitko nije javio da je kupio takvo sjeme, u krapinskom uredu smatraju da su ta tri pakovanja najvjerojatnije prodana nekom kupcu iz Slovenije, jer su Slovenci vrlo česti kupci u spomenutoj trgovini.


22.srpanj 2004.
GLUMCI PRIVEDENI U PREGRADSKU POLICIJSKU POSTAJU - Televizijska ekipa koja je 19. srpnja u 23 sata zatečena u Pregradi s vozilom na kojem su bile kartonske registarske oznake, a nitko od članova nije imao osobne dokumente, zadržana je u tamošnjoj Policijskoj postaji do 1 sat iza ponoći, koliko je trebalo da se obave provjere za automobil i utvrdi identitet osoba, priopćila je Policijska uprava Krapinsko-zagorska. Utvrđeno je da su u automobilu koji je korišten za snimanje prve hrvatske sapunice Villa Maria bili Ksenija Paić, Rudolf Sačer, Aldo Tončić, Sanja Hinić i Mario Perušina, a policijski djelatnici, kaže se u priopćenju, ničime ih nisu spriječili u obavljanju njihovog umjetničkog posla, već su samo izvršavali zakonom utvrđene poslove, kao što bi to učinili i u slučaju da su u kontroli prometa na javnoj površini, bez dokumenata i s kartonskim registarskim tablicama, zatekli bilo kojeg drugog građanina.


22.srpanj 2004.
ODRŽAVANJE CESTA U HRAŠĆINI - Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Hrašćine, glavna tema bilo je donošenje programa održavanja nerazvrstanih cesta u ovoj godini. Program obuhvaća nasipavanje kamenim agregatom, ublažavanje udarnih rupa, kopanje kanala, zimsku službu, asfaltiranje i drugo, a u prvoj fazi planira se potrošiti oko 300 tisuća kuna. Vijećnici su razgovarali o još nekim željama za asfaltiranje ove godine. Tako je odlučeno da se zatraže ponude za modernizaciju dionica Vis-Baboki, Miroići, te županijske ceste Vrbovo-Pešćeno, za što će se krenuti u sklapanje ugovora s građanima.


22.srpanj 2004.
ZABOČKI ZBOR «GJALSKI» U PALMA DE MALLORCI - Gradski zbor «Gjalski» iz Zaboka, ove subote, odlazi u Palma de Mallorcu na tradicionalnu manifestaciju «Kulturno ljeto», gdje će, kao predstavnik Hrvatske, službeno nastupiti na dva samostalna koncerta, te izvesti i nekoliko kraćih koncerata na različitim mjestima pred publikom iz cijeloga svijeta. Sa zborom, koji će nastupiti u narodnim nošnjama zabočkoga KUD-a, putuje i kvartet tamburica iz Bedekovčine.


22.srpanj 2004.
SPORT - Od sutra do srijede, 4. kolovoza Terme Tuhelj ugostit će četiri selekcije HNS-a, 15, 16, 17 i 19 godišnjaka, koje će se ovdje okupiti na ljetnom kampu HNS-a. Preko stotinjak hrvatskih nogometnih nada pod nadzorom i vježbanjem svojih zasebnih tročlanih stručnih stožera sa izbornikom i dva trenera pripremat će se za predstojeće kvalifikacijske nastupe. Kroz 14 dana šezdesetak treninga, prije i poslije podne, odradit će se dijelom na igralištu u samoj bazi u Tuheljskim Toplicama, te na terenima u Velikom Trgovišću i Klanjcu. Uigravanje i provjera forme planirani su međusobnim susretima, a u nižim dobnim kategorijama svojim “kockastim vršnjacima”, kako najavljuje glavni instruktor Marko Franjković, sparirat će i selekcija KZŽ.

Predsjerdnik Nogometnog saveza KZŽ Ivan Jurina sazvao je Plenum klubova koji će se održati u ponedjeljak, 2. kolovoza u 19 sati u Zaboku, u starim prostorijama Saveza. Kroz sedam točaka dnevnog reda ovog skupa podastrijet će se izvješća povjerenika za natjecanja, zbora trenera, sudaca i stručnog odbora. Donijet će se kalendar natjecanja za jesenski dio, te izvući parovi prvog i drugog kola Kupa. Istu večer u Zaboku od 18 sati održat će se i sjednica Izvršnog odbora saveza na kojoj je zanimljiva točka utvrđivanje liste delegata za viši stupanj natjecanja.

Pod vodstvom novog trenera Vučkovića nogometaši Samobora sutra počinju pripreme, a svoje pogone pokrenut će i nekoliko ovdašnjih sredina među kojima i zabočka Mladost u kojoj je došlo do ozbiljnijeg osipanja igračkog kadra.

Na igralištu NK Mladost u Margečanu kod Ivanca na malonogometnom turniru među 22 ekipe iz Varaždinske i KZŽ pobijedio je Radoboj kojem je inače ovo prvi nastup na ovoj prirebi. Do pobjedničkog mjesta Radobojčani su došli u finalu pobjedom od 1:0 protiv Stolarije Brlek pogotkom Igora Dunaja.


21.srpanj 2004.
AUTOCESTA ZAGREB-MACELJ DO SREDINE 2007. GODINE - Jučer su Božidar Kalmeta, ministar mora, turizma, prometa i razvitka i predstavnici tvrtke «Wallerbau i Straboug» potpisali Ugovor za projekt autoceste Zagreb-Macelj. Od ukupno 60 km izgradit će se još 25 km autoceste i poluatoceste, a koncesija je 28 godina. Završetak radova bit će sredinom 2007. godine, a sutra će u Ministarstvu s hrvatskim izvođačima radova biti potpisani ugovori. U sklopu zagrebačkog prstena cestarina se neće naplaćivati od Jankomira do Zaprešića, a novi model financiranja izgradnje neće opteretiti državni proračun. Ovaj projekt iznosi 372 milijuna eura.


21.srpanj 2004.
SDP i HSS U KOALICIJI I U HRVATSKOM ZAGORJU - Bez obzira kad oni bili, SDP se priprema za pobjedu na lokalnim izborima zajedno sa koalicijskim partnerima, od kojih se najdalje otišlo u dogovoru s HSS-om, rekla je danas na press konferneciji u Zaboku predsjednica zagorskog SDP-a Sonja Borovčak i naglasila da, bez obzira na vladajući HDZ, na jesen u saborsku proceduru ide s prijedlogom zakona o neposrednim izborima za župane, gradonačelnike i načelnike, jer tako prema ispitivanjima javnog mnijenja želi 80 posto hrvatskih građana. Sadašnja vladajuća koalicija u Krapinsko-zagorskoj županiji nema razloga da se srami obnašanja vlasti i argumentirano može govoriti o pozitivnim pomacima, jer u Hrvatsko zagorje nikada još nije stiglo toliko novca kao u ovom četverogodišnjem razdoblju, rekla je Sonja Borovčak ističući posebno izgradnju nove zagorske Opće bolnice. Ona je komentirala i smjene u Krapinsko-zagorskoj županiji, poput one najnovije, kada je smijenjen direktor Hrvatskih voda i na njegovo mjesto postavljen visokopozicioniran HDZ-ov kadar Stjepan Merkaš, dosadašnji ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Krapine. To prema riječima Sonje Borovčak potvrđuje da je HDZ onaj stari koji ima političare općeg tipa, a ne stručnjake i profesionalce.


21.srpanj 2004.
UNPD-ov DOKUMENT NA JAVNOJ RASPRAVI - U okviru UNPD-ovog projekta održivog lokalnog razvoja koji se provodi u 9 europskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, tri su lokalne jedinice iz Krapinsko-zagorske županije, Zabok, Oroslavje i Sveti Križ Začretje. U njihovim gradskim, odnosno općinskog upravi i tamošnjim knjižnicama upravo je na javnoj raspravi radna verzija dokumenta o procjeni stanja koju je izradila međunarodna ekspertna skupina, a UNPD će s uvažavanjem primiti primjedbe građana, ističe nacionalni ekspert za Hrvatsku Mohamed Al Younis.


21.srpanj 2004.
IZGRADNJA CESTE U NOVOJ KRAPINI - Krapinsko Gradsko poglavarstvo donijelo je, na jučerašnjoj sjednici, odluku o pokretanju postupka nabave ponuda za izradu projektne dokumentacije za cestu u poduzetničkoj zoni Nova Krapina, zapadno od pruge. U stručno povjerenstvo za provedbu postupka nabave ponuda imenovani su Mirko Horvat, Ivan Kontrec, Branko Klasić i Dragutin Horvat. Spomenuta prometnica predviđena je generalnim urbanističkim planom Krapine, a njena izgradnja bitan je preduvjet za stvaranje poduzetničke zone, navodi se u odluci.


21.srpanj 2004.
ASFALTIRANJE CESTA U ZLATAR BISTRICI - Pogodne vremenske prilike djelatnici poduzeća Ceste Varaždin iskoristit će za asfaltiranje i na području Zlatar Bistrice, čime će se realizirati ovogodišnji općinski plan modernizacije nerazvrstanih cesta. Ovih dana počele su pripreme za asfaltiranje navažanjem kamene podloge u Lipovcu, na putu Čižmeki, te u Veleškovcu za naselje Papići. Uz ovih 800 metara cesta, u samoj Zlatar Bistrici počinju i pripreme za još 800 metara ulica Matije Gupca i Kranjčevićeve, a predviđa se da bi asfaltiranje počelo krajem ovog tjedna. Radove u vrijednosti oko milijun i pol kuna zajednički financiraju građani sa 30 i općina sa 70 posto.


21.srpanj 2004.
PROBLEMI GRAĐANA NA ZABOČKOM GRADSKOM VIJEĆU? - Vijećnik zabočkog Gradskog vijeća Božidar Posavec, na posljednjoj je sjednici tražio da se najkasnije do polovice rujna sazove sjednica na kojoj bi se raspravili problemi građana. O glavnim problemima, kako se navodi u priopćenju, nije do sad bilo govora. Niti o dječjim vrtićima, učenicima osnovnih i srednjih škola, o njihovoj budućnosti, zapošljavanju ili nastavku školovanja, a niti o umirovljenicima. Budući da su počele pripreme za izradu gradskog proračuna za 2005. godinu, Posavec smatra da je potrebno tražiti mišljenje građana, posebno u situaciji kada na području grada Zaboka ne djeluju Mjesni odbori.


21.srpanj 2004.
NATJEČAJ ZA PJESNIKE - Radio Marija Bistrica objavio je natječaj za VI. recital kajkavskog pjesništva “Josip Ozimec” - Marija Bistrica 2004. U natječaju mogu sudjelovati autori koji njeguju kajkavski izričaj i duhovno-refleksivnu tematiku s pet pjesama koje do sada nisu objavljene. U natječaju mogu sudjelovati i autori koji stvaraju na standardnom jeziku i na čakavskom narječju. Radovi moraju biti prepisani strojem u šest istovjetnih primjeraka i označeni istom šifrom. Najuspjeliji radovi, koje će izabrati Stručni ocjenjivački sud, bit će javno izvedeni na završnoj svečanosti VI. Recitala, 23. listopada 2004. godine. Natječaj je otvoren do 31. kolovoza 2004. godine, a pjesme se šalju na adresu organizatora i glavnog medijskog pokrovitelja Recitala: RADIO MARIJA BISTRICA p.p. 30 49 246 MARIJA BISTRICA s naznakom “Za Recital”.


21.srpanj 2004.
OVE SUBOTE «DESINIĆKA NOĆ» - Povodom blagdana Sv. Ane, ove subote, limena glazba «Karlo Lugarić» iz Desinića i ove godine organizira tradicionalnu vrtnu zabavu «Desinička noć». Zabava, na kojoj će nastupiti nekoliko domaćih sastava, započinje u 19 sati na igralištu osnovne škole.


21.srpanj 2004.
SPORT - Sinoć je u daleko portugalsko ljetovalište Mirandela otputovao zabočanin Dalibor Turković, koji će tamo, kroz predstojeći vikend, nastupiti na trećoj ovosezonskoj utrci za Prvenstvo Europe u jet-skiju. Organizatoru ove priredbe prijavilo se preko 170 vozača iz 12 zemalja, a u 10 kategorija sa 28 natjecatelja upravo najbrojnija klasa ski-limited u kojoj nastupa naš dvanaesterostruki prvak države Turković. Poslije dvije uvodne priredbe u Španjolskoj i Italiji u njegovoj klasi vodi Francuz Caumont sa 271 bodom, dok je Turković osmi sa 147.

Na plenumu klubova 2. hrvatske kuglačke lige sjever izvučeni su parovi novog prvenstva koje kreće krajem rujna. Ždrijeb je odredio da kuglači «Obrtnika» iz Krapinskih Toplica u prvom kolu gostuju i to u Čakovcu kod tamošnje ekipe TSH.


20.srpanj 2004.
POTPISAN UGOVOR O SANACIJI TRIJU ODLAGALIŠTA OTPADA
- Krapinsko-zagorska županica Vlasta Hubicki i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo danas su u Krapini potpisali ugovor o korištenju sredstava tog fonda dodijeljenih trima odlagalištima otpada u Krapinsko-zagorskoj županiji. Prema županičinim riječima Krapinsko-zagorska županija nema razloga biti nezadovoljna, jer je za bespovratna sredstva Fonda kandidirala tri odlagališta za koja je traženo ukupno 24 milijuna kuna, rekla je prilikom potpisivanja ugovora županica Vlasta Hubicki, a odobreno je 18 milijuna 218 tisuća kuna. Za odlagalište Tugonica osigurano je 4 milijuna kuna, za Medvedov Jarek 8 milijuna i 800 tisuća, a za Gorjak 4 milijuna i 280 tisuća kuna. Prvi iznosi bit će općinama, na čijem se području nalaze odlagališta predviđena za sanaciju, doznačeni za 15 dana, a preostala sredstva dva puta godišnje. Riječ je o bespovratnim sredstvima, rekao je danas direktor Fonda Vinko Mladineo ističući kako se s tim aktivnostima neće stati i već na jesen se planira raspisati novi poziv u kojem će se dati šansa i ostalim lokalnim jedinicama da riješe ovaj, za cijelu Hrvatsku, veliki problem.


20.srpanj 2004.
KRAPINI NOVI MOST PREKO KRAPINICE
- Na današnjoj sjednici Gradskog poglavarstva Krapine, prihvaćena je ponuda tvrtke «Aking» d.o.o. iz Lobora, koja je na natječaju ponudila najnižu cijenu za izradu glavnog i izvedbenog projekta za izgradnju novog mosta preko Krapinice na spoju Ulice Frana Galovića sa Ulicom kod Policijske postaje. Nakon izrade projekata te ishođenja lokacijske i građevinske dozvole, raspisat će se natječaj za najpovoljnijeg izvođača radova. Prema riječima gradonačelnika Alojza Malogorskog, za izgradnju mosta, izmjenom proračuna, osigurana su sredstva od 1.000.000,00 kuna što bi trebalo biti jamstvo da će novi most biti sagrađen već ove godine.


20.srpanj 2004.
DANAS POTPISIVANJE UGOVORA ZA PROJEKT AUTOCESTE ZAGREB-MACELJ - Na poziv ministra mora, turizma, prometa i razvitka Božidara Kalmete županica Vlasta Hubicki danas će prisustvovati svečanosti potpisivanja Ugovora za projekt autoceste Zagreb – Macelj. Potpisivanje ugovora održat će se u Kristalnoj dvorani Hotela Opera u 18 sati.


20.srpanj 2004.
ZAGORSKI SDP O LOKALNIM IZBORIMA - U Zaboku će sutra konferenciju za novinare održati Sonja Borovčak, predsjednica SDP-a Krapinsko-zagorske županije. Osim o aktualnim pitanjima, na konferenciji za novinare bit će predstavljena strategija SDP-a za lokalne izbore. Kako su najviša tijela stranke već najavila, od jeseni SDP počinje s predstavljanjem svojih kandidata za župane, gradonačelnike i načelnike.


20.srpanj 2004.
IZLOŽBA «SANTA MARIA» U MARIJI BISTRICI - Općinska knjižnica i čitaonica Marija Bistrica organizira prodajnu izložbu slika sakralnih motiva «Santa Maria» autorice Daniele Uzelac. Izložba se otvara u petak, 23. srpnja s početkom u 20 sati u Domu kulture u Mariji Bistrici. U recitatorsko-glazbenom dijelu programa sudjeluju Mia Begović, Stanka Gjurić i Željko Šestić. Medijski pokrovitelj je Radio Marija Bistrica.


20.srpanj 2004.
NAGRADE ZA NAJ BALKONE I OKUĆNICE - Žitelji Sekirišća ove su godine treći put proslavili dan svojeg naselja. Uz prigodni program i prezentaciju projekta seoskog turizma na svečanosti su uručene nagrade za najljepše balkone, okućnice i dvorišne aranžmane što ih je osigurala općina Sveti Križ Začretje. Nagradu za naj balkon dobili su Ružica i Ivan Vukić, za najljepše uređenu okućnicu Štefica i Ivan Piljek, a Marija Likar je nagrađena za najljepši dvorišni aranžman.


19.srpanj 2004.
ZAGORSKI VINARI KOD PREDSJEDNIKA MESIĆA - Danas u 10 i 30 sati predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije u kojem će biti županica Vlasta Hubicki, načelnik općine Bedekovčine Rajko Vidiček, predsjednik Županijske gospodarske komore Ivica Cerovečki, dr. Gerhard Šubert, predsjednik udruge «Vino Zagorje» Dubravko Žerjavić i poznati zagorski vinar Željko Petrovečki. Prijem je upriličen povodom ovogodišnjeg Sajma vina na Bedekovčanskim jezerima, kojemu je predsjednik Mesić bio pokrovitelj, a bit će to prigoda da se upozna s proizvodnjom i sortama zagorskih vina.


19.srpanj 2004.
NOVI MOST PREKO KRAPINICE - Krapinsko Gradsko poglavarstvo sutra će, nakon prethodne raprave o nekoliko prostorno-planskih dokumenata, utvrditi prijedlog za javnu raspravu, a odlučit će i o najpovoljnijem ponuđaču za izgradnju novog mosta preko Krapinice. Novi most predviđen je na spoju ulice Frana Galovića s ulicom kod Policijske postaje. Na dnevnom redu sjednice je i izgradnja ceste u poduzetničkoj zoni Krapina Nova. Realizacija te prometnice bitan je preduvjet za razvoj krapinskog poduzetništva, pa je u gradskom proračunu za projektnu dokumentaciju ove godine osigurano 120.000 kuna.


19.srpanj 2004.
PROSLAVLJENA GOSPA KARMELSKA - U svetištu Majke Božje Bistričke proslavljena je svetkovina Gospe Karmelske. Kako u svetištu djeluju i sestre karmelićanke u samostanu Karmel održana je i trodnevnica koju su vodili velečasni Josip Kuhtić, župnik iz Zagreba, te duhovnik sestara velečasni Matija Burja. Na samu svetkovinu u petak podnevno euharistijsko slavlje, uz koncelebraciju domaćih svećenika, predvodio je biskup dubrovački msgr. Želimir Puljić. Misi je bila nazočna i županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki.


19.srpanj 2004.
TEŠKO OZLIJEĐENA 18-GODIŠNJAKINJA - Proteklog petka u mjestu Lug Poznanovečki kod Bedekovčine, došlo je do prometne nezgode između osobnog automobila kojim je upravljao 20-godišnji Ž. Lj. iz Belovara Zlatarskog i teretnog automobila kojim je upravljao 26-godišnji M. G. iz Bedekovčine. U nezgodi, do koje je došlo zbog nedržanja potrebnog razmaka, 18-godišnja putnica K. P. iz Luga Poznanovečkog zadobila je teške tjelesne ozljede te je kolima hitne pomoći prevezena u Traumatološku bolnicu u Zagrebu, gdje je zadržana na liječenju.


19.srpanj 2004.
AKCIJE DARIVANJA KRVI – U organizaciji krapinskog Crvenog križa i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Zagreba ovaj tjedan provest će se pet akcija prikupljana krvi dobrovoljnih davatelja. Sutra od 8 do 11 sati darovatelji krv mogu dati u TIK-u u Žutnici, a od 12 do 15 sati u Kotki. U srijedu, 21. srpnja od 9 do 17 sati i u četvrtak od 8 do 16 sati akcija se provodi u prostorijama Srednje škole Krapina, a završna akcija bit će u petak, 23.srpnja u općinskoj zgradi u Đurmancu od 9 do 15 sati.


19.srpanj 2004.
U MARIJI BISTRICI MARGARETSKO HODOČAŠĆE – Proteklog je vikenda u Mariji Bistrici održano Margaretsko hodočašće. Jučer su Majci Božjoj Bistričkoj hodočastili vjernici iz zagorsko-prigorskih dekanata te nekoliko župa iz Đakovačke biskupije. Molitveni program u Crkvi na Otvorenom predvodio je msgr. Lovro Cindori, a središnje misno slavlje predvodio je vlč. Stjepan Čukman, župnik iz Zlatara i dekan zlatarsko-belečkog dekanata. I u subotu i u nedjelju na središnjim misama propovijedao je pater Bonaventura Duda, a nedjeljnu su misu svojom glazbom uveličale limene glazbe iz Zlatara, Mihovljana i Desinića.


19.srpanj 2004
ZAGORSKA STRANKA I U KRAPINI - Unatoč godišnjim odmorima Zagorska stranka nastavlja s osnivanjem ogranaka, a posljedni je utemeljen u Krapini, gdje će dužnost predsjednika obavljati Mladen Popović. Za dopredsjednike su izabrani NIkola Malarić, Dejan Pavlović i JUlije Kos, a za tajnika Drago Tumpa. Na osnivačkoj Skupštini u Krapini predsjednik Zagorske stranke Miljenko Jerneić je u okviru priprema za predstojeće lokalne izbore najavio skoro osnivanje ogranaka i u ostalim zagorskim općinama, te istaknuo da je stranka već sada spremna za izbore, bez obzira hoće li se oni održati u prosinicu ove ili 2005. godine.


19.srpanj 2004.
ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA KRAPINSKOG HSLS-a - U subotu je održana izborna skupština krapinskog ogranka HSLS-a, na kojoj je za predsjednika ogranka izabran Vladimir Merkaš, za potpredsjednika Kristijan Dolovčak, za tajnika Josip Martinjak, a za rizničara Stjepan Čavužić. Izabrani su, također, i članovi Izvršnog i Nadzornog odbora. HSLS Grada Krapine, kako se navodi u priopćenju, podupire zajednički izlazak na lokalne izbore sa Zagorskom demokratskom strankom jer smatra da će ta koalicija najbolje artikulirati interese građana Krapinsko-zagorske županije.


19.srpanj 2004.
SPORT -Nakon Koprivnice, Šibenika, Makarske i Crikvenice Otvoreno prvenstvo Hrvatske u Jet Skiju nastavljeno je u Novalji na otoku Pagu. Među 50-ak natjecatelja iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Češke, Srbije i Crne Gore te Hrvatske u najzanimljivijoj klasi, Runaboat 1200 Stock Bojan Varjačić iz kluba Motostart Zabok bio je treći. U klasi Ski Expert najbolji je bio Zabočanin Dalibor Turković iz Motostarta. S dvije pobjede i ukupno 40 bodova Turković je osvojio svoj 12. naslov prvaka Hrvatske. U klasi 800 Stock pobjeda je pripala Slavenu Ivančiću također iz Motostarta, a Alen Brezni iz zabočkog kluba bio je treći . I u klasi Ski 800 Beginner najbolji je bio zabočki vozač Ivan Hudoletnjak. Posljednja utrka na rasporedu je početkom rujna u Poreču.
U subotu je završila 4. Malonogometna liga Općine Marija Bistrica. U velikom finalu pred 500-tinjak gledatelja “Laz APZ Pucko” je sa 3:0 pobijedio trostrukog pobjednika “Mariju Bistricu Milički MB”. U utakmici za treće mjesto “Podgorje Junajted” je nakon kaznenih udaraca sa 2:1 pobijedio “Mariju Bistricu Plivadone”, koji tako drugu godinu za redom ostaju na 4. mjestu. Najbolji strijelac ovogodišnje malonogometne lige je Dražen Sušinjak iz ekipe “Marija Bistrica Milički MB”, koji je postigao 10 golova. Između polufinalnih i finalnih utakmica na bistričkom je igralištu odigran prvi ženski malonogometni susret u kojem su se sastale ekipe Marije Bistrice i Mača. Pobijedila se nogometašice Marije Bistrice sa 3:0, a trostruki strijelac bila je Suzana Šiltić. Nakon završnice uslijedilo je proglašenje pobjednika na bistričkom Trgu u okviru Bistričke noći 2004.


16.srpanj 2004.
ODRŽANA SJEDNICA ZABOČKOG GRADSKOG VIJEĆA - Na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Zaboka, većinom glasova, prihvaćeno je izvješće o obavljenoj reviziji gradskog proračuna za 2003. godinu. Prema mišljenju i nalazu revizije, financijski izvještaji grada prikazuju istinit i objektivan prikaz poslovanja, ali bilo je i nekih primjedbi. Na jednu od primjedbi revizije upozorio je i vijećnik Miljenko Vranić, koji je istaknuo da su gradske stručne službe za nabavu robe i usluga zakazale jer su za određene usluge dogovarale jediničnu cijenu, a ne i količinu, niti ukupnu vrijednost radova, što nije u skladu sa Zakonom. Predsjednica Gradskog vijeća, Štefanija Polanović, naglasila je da se količina radova i ukupne cijene nisu dogovarale onda kad bi takav način ugovaranja štetio Gradu. Kao primjer navela je zimsku službu i čišćenje snijega, te obrazložila da ako se ugovori i plati 5 čišćenja, a cijelu zimu snijeg padne samo jednom, oštećen je Grad ili u obratnom slučaju izvođač radova.


16.srpanj 2004.
GMO KUKURUZA U ZAGORJU NAJVJEROJATNIJE NEMA - Prema naredbi ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića, vlasnici usjeva Pioneerovog hibridnog kukuruza pod oznakom PR34G13, koji sadrži genetski modificirane organizme, dužni su odmah prijaviti zasijane površine, a u roku od deset dana usjeve uništiti. Kako nam je rekla pomoćnica pročelnice Ureda državne uprave u Krapini Milica Skupnjak, u krapinskom Uredu još nemaju službenih informacija tko bi i kada platio poljoprivrednicima eventualnu štetu i troškove uništavanja zabranjenih usjeva, kao ni koje su sankcije namijenjene za one koji takve usjeve ne bi prijavili i uništili. No, prema dosadašnjim saznanjima u Krapinsko-zagorskoj županiji nije bilo u prodaji zabranjenog sjemena, a najvjerojatnije ga nema ni među zagorskim usjevima.


16.srpanj 2004.
POTPISIVANJE UGOVORA ZA SANACIJE ODLAGALIŠTA – Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Krapinsko zagorske županije u utorak, 20. srpnja potpisat će u Krapini Ugovore o korištenju sredstava Fonda za sufinanciranje i sudjelovanje u realizaciji programa sanacije odlagališta komunalnog otpada “Tugonica”, “Medvedov jarek” i “Gorjak”.


16.srpanj 2004.
PRIJATELJI KRAPINE UREĐUJU JEZERO DOLAC - Realizacija projekta zaštite okoliša i održivog razvoja pod nazivom “Krapina grad po mjeri čovjeka”, kojeg je Društvo prijatelja grada Krapine prijavilo na županijski natječaj za financijsku potporu udrugama, počinje ove subote na jezeru Dolac. Društvo prijatelja i građani koji će im se pridružiti uređivat će okoliš jezera i prilazni put koji od jezera vodi do sveta Tri kralja. Projekt inače obuhvaća očuvanje ambijentalnog prostora jezera Dolac, kapele sv. Tri kralja i Josipovca. Svi Krapinčani koji se žele pridružiti nastojanjima da se urede i očuvaju gradske zelene površine u subotu mogu doći na jezero Dolac u 7 sati.


16.srpanj 2004.
SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONJŠČINE - Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Konjščine raspravljat će se i donijeti odluke o raskidu koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na području Konjščine, te predložiti pet kandidata za imenovanje suca porotnika Općinskog suda u Zlataru i dva kandidata za imenovanje sudaca porotnika za mladež. Sjednica počinje u 20 sati.


16.srpanj 2004.
AKCIJE DARIVANJA KRVI – U organizaciji krapinskog Crvenog križa i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Zagreba sljedeći tjedan provest će se pet akcija prikupljana krvi dobrovoljnih davatelja. U utorak, 20. srpnja krv će se moći dati od 8 do 11 sati u TIK-u u Žutnici, te od 12 do 15 sati u Kotki Krapina. U srijedu, 21. srpnja od 9 do 17 sati akcija će biti u prostorijama Srednje škole Krapina kao i u četvrtak, 22. srpnja od 8 do 16 sati. Završnja akcija bit će u petak, 23.srpnja u općinskoj zgradi u Đurmancu od 9 do 15 sati.


16.srpanj 2004.
OVE SUBOTE DAN NASELJA SEKIRIŠĆE - Mjesni odbor Sekirišće iz Svetog Križa Začretja ove subote organizira tradicionalnu svečanost Dani naselja Sekirišće. Svečanost započinje u 19 sati razgledavanjem «Etno hiže», a svaki posjetitelj, koji donese sa sobom na poklon etno zbirci neki stari predmet, dobiva na poklon čašu ili majicu s tiskom Sekirišća. Uz bogati kulturno-umjetnički i zabavni program, iza 22 sata dodijelit će se po četiri nagrade za naj balkon, najljepšu okućnicu i najljepši dvorišni aranžman.


16.srpanj 2004.
VOZAČA PRIGNJEČIO TRAKTOR - Jučer poslijepodne u Trškom Vrhu kod Krapine, na predjelu «Lopatice», prevrnuo se traktor kojim je upravljao 57-godišnji O. Zdravko. Prilikom prevrtanja, vozač je prignječen te je kolima hitne pomoći prevezen u bolnicu «Sveti Duh» u Zagreb, gdje je utvrđeno da je zadobio teške tjelesne ozljede koje nisu opasne po život.


16.srpanj 2004.
SPORT - U sklopu Bistričkog tjedna održavaju se prigodna sportska natjecanja u nambudu i stolnom tenisu, a sinoć je odigran i šahovski turnir. Pobjednik je Zlatko Svrtan iz Konjšćine, koji je bez poraza skupio 7 bodova. Drugi je domaćin Boris Galoić sa 5, treći Dragutin Žabek iz Zlatara s 4,5, a četvrti Skuliber iz Marije Bistrice sa 3,5 boda.

Na Plenumu nogometnih klubova Treće HNL Središte raspravljalo se i o prijedlogu nogometnih klubova Samobor i Ponikve, da se na ovom stupnju natjecanja broj klubova sa 16 poveća na 18. Ta ideja nije prošla, pa će Samobor od iduće sezone nastupati u nižem stupnju natjecanja, u koji se preselio u trenutku kada je bez dodatnih kvalifikacija predao utakmice Vinogradaru iz Mladine.

Ovog vikenda bedekovčanski enduraši nastupaju na međunarodnoj utrci i otputovali su u Kiseljak kraj Sarajeva.


15.srpanj 2004.
DEPONIJ U OČURI 300 METARA OD IZVORA PITKE VODE - O predloženoj lokaciji regionalnog odlagališta otpada za tri županije u kamenolomu Očura očitovao se i direktor Zagorskog vodovoda Željko Hren, napomenuvši kako je lokacija tek 300 metara udaljena od izvorišta pitke vode, kojom se opskrbljuju korisnici na širokom području. Deponij u Očuri, koji je već više od mjesec dana glavna tema u Općini Novi Golubovec, bit će i jedna od točaka dnevnog reda sutrašnje sjednice Općinskog vijeća.


15.srpanj 2004.
UREĐENJE VODOTOKA NA ZLATARSKOM PODRUČJU - Hrvatske vode - Vodnogospodarska ispostava Veliko Trgovišće, ove će godine uložiti do 2 milijuna kuna u uređenje vodotoka na lokalnim vodama zlatarskog područja. Završeni su radovi na potoku Velika, od ušća do državne ceste, a ovaj vodotok uređivat će se ove godine i u svojem gornjem toku iznad Mača. Trenutno su u tijeku radovi na kanalskoj mreži u Sušobregu, te na regulaciji potoka Ivanec u Veleškovcu, a do kraja sezone radit će se na još pet vodotoka.


15.srpanj 2004.
SUSRET ESPERANTSKIH PISACA U ZAGORJU - Sutra, u kuriji u Hrašćini – Trgovišću, u domu Spomenke Štimec, tajnice Svjetskog saveza esperantskih pisaca, održat će se susret esperantskih pisaca regije Alpe – Jadran. Na susret, kojeg organizira Hrvatski savez za esperanto uz financijsku pomoć Ministarstva kulture te pokroviteljstvom Svjetskog saveza, dolaze pisci iz Austrije, Francuske, Slovenije i Nizozemske.


15.srpanj 2004.
SPORT - U Zagrebu je održan plenum nogometnih klubova Treće hrvatske nogometne lige Središte. Najvažnija odluka skupa je, da prvenstvo počinje 28.kolovoza, a prema izvučenim natjecateljskim parovima već na startu je najzanimljivija utakmica u Krapini, gdje Zagorec dočekuje vrlo jaki Vinogradar iz Mladine. Nogometaši bedekovčanskog Tondacha, novi članovi Treće lige, svoju premijeru imat će na Trnjanskim ledinama protiv Trnja.

U Budinšćini je održano natjecanje u sportskom ribolovu koje se bodovalo za Ligu Krapinsko-zagorske županije. Prvo mjesto pripalo je Sutli iz Klanjca, druga su Jezera Bedekovčina, a treći je domaćin Šaran iz Budinšćine.


14.srpanj 2004.
“ZELENO SVJETLO” REGIONALNOM ODLAGALIŠTU OTPADA - Nakon što su četiri lokalne jedinice, na čijem su području Prostornim planom Krapinsko-zagorske županije predviđene lokacije za deponije komunalnog otpada, odbile otvaranje regionalne deponije za područje sjeverozapadne Hrvatske, Općinsko vijeće Zlatar Bistrice za sada je jedino dalo “zeleno svjetlo”studiji izvedivosti Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Novo odlagalište ne bi bitno utjecalo na stanovništvo, dok bi općini donijelo značajna sredstva od ekološke rente, rečeno je na sjednici. Zlatarbistrički vijećnici su potvrdili svoj interes za odlagalište, što ne znači da će do njegove realizacije doći, jer se razgovori vode i na drugim područjima regije. Studija izvedivosti je prezentirana i članovima Gradskog poglavarstva Zlatara, koje su predstavnici Javne ustanove za zbrinjavanje otpada i Krapinsko-zagorske županije upoznali s pozitivnim stranama odlagališta koje će biti izgrađeno prema europskim standardima, a nesumnjive koristi imat će i proračun lokalne jedinice u koji bi se godišnje slijevalo oko 3,5 milijuna kuna. Premda Zlatar ima potencijalnu lokaciju tamošnje Poglavarstvo još se nije decidirano izjasnilo “za ili protiv”, već tu odluku prepušta Gradsklom vijeću.


14.srpanj 2004.
U MARIJI BISTRICI PROSLAVLJEN DAN ŽUPE I OPĆINE - U Mariji Bistrici proslavljen je jučer blagdan Majke Božje Bistričke, Dan župe i općine. Podnevnu svetu misu predvodio je Zvonimir Kurečić, sudski vikar zagrebačke nadbiskupije, uz koncelebraciju msgr. Lovre Cindoria, upravitelja bistričkog Svetišta te ostalih svećenika. Nakon mise, u Kapelici Sv. Petra održana je promocija knjige «Životni trag jedne generacije» koju su priredili msgr. Lovro Cindori i velečasni Dragutin Komorčec, župnik iz Nove Vesi u Zagrebu, a koja govori o maturantima Gimnazije zagrebačkog dječačkog sjemeništa iz 1954. godine. Promociju, kao i samo misno slavlje, pjesmom je uveličao Zbor svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Dan općine obilježen je svečanom sjednicom Općinskog vijeća pod predsjedanjem  Zdravka Petrinca, a o postignućima i planovima govorio je načelnik Stjepan Muhek.


14.srpanj 2004.
SUTRA SJEDNICA ZABOČKOG GRADSKOG VIJEĆA - Sutra u 18 sati, u dvorani za sjednice u staroj zgradi Policije u Zaboku, održat će se sjednica Gradskog vijeća. Između ostalog, na sjednici će se raspravljati o prvoj izmjeni i dopuni programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za razdoblje od 2004. do 2007. godine, te o prvim izmjenama i dopunama ovogodišnjeg Proračuna. U jednoj od točaka, zabočki će vijećnici raspravljati i o reviziji gradskog Proračuna za 2003. godinu.


14.srpanj 2004.
OBNAVLJA SE PARK MAKSIMILIJANA VRHOVCA - U Stubičkim Toplicama započeli su radovi na uređenju parka Maksimilijana Vrhovca. Duhovni stol je izradio idejno rješenje, a radove u vrijednosti 750.000 kuna financira općina. Radovi, koje izvodi tvrtka G.M.G. iz Dubrave Zabočke, trebali bi biti gotovi do kraja rujna.


14.srpanj 2004.
ŽENA NA ČELU VATROGASACA KRAPINSKIH TOPLICA - Na godišnjoj skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krapinske Toplice, Milan Zubić, na vlastiti zahtjev, razriješen je dužnosti zapovjednika, koju je obnašao tri godine. Za novog zapovjednika izabrana je zapovjednica topličke Vatrogasne zajednice Nadica Špoljar – Sinković koja ima 20 godina vatrogasnog staža, a ujedno je i voditelj te mentor Vatrogasne mladeži. Dužnost zapovjednice obnašati će u iduće 4 godine.


14.srpanj 2004.
PIONEEROVO SJEME KUKURUZA I U HRVATSKOM ZAGORJU? - Neodgovoran uvoz i prodaju genetski modificiranog sjemena kukuruza koje je uvezla tvrtka Pioneer u Zagorskoj demokratskoj stranci oštro su osudili i drže da je to čin beskrupulozne utrke za profitom koji će dovesti do nesagledivih posljedica za biološku raznolikost i proizvodnju zdrave hrane u Hrvatskoj. U današnjem priopćenju glavnog tajnika ZDS-a Višeslava Ćuka poziva se Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije da osnuje krizni stožer koji bi ustanovio razmjere štete i organizirao prikupljanje podataka od poljoprivrednika koji su nabavili Pioneerovo sjeme.


14.srpanj 2004.
VEĆI DNEVNI LIMIT ZA GOTOVINU NA BANKOMATIMA ZAGREBAČKE BANKE - Zbog ljetnih odmora i putovanja, Zagrebačka banka povisila je svim svojim korisnicima tekućeg računa dnevni limit za podizanje gotovine na bankomatima. Dosadašnji dnevni limiti iznosili su od 1.000 do 4.000 kuna, a od sada korisnici mogu, na više od 420 bankomata u Hrvatskoj, podići do 5.000 kuna dnevno, naravno, u okviru raspoloživih sredstava na računu. Sva turistička središta u Krapinsko-zagorskoj županiji te svi gradovi i veća mjesta pokriveni su sa ukupno18 bankomata Zagrebačke banke.


14.srpanj 2004.
SPORT - Zabočanka Sanja Komar još jednom je hrvatska doprvakinja u samostrelu. Na državnom prvenstvu ispred nje je ponovo Branka Pereglin, inače porijeklom iz Budinšćine.
 
Član Treće hrvatske nogometne lige Sjever Nogometni klub Ivančica iz Ivanca počeo je pripreme za novu sezonu, a prof. Damiru Friščiću na prvu prozivku odazvalo se dvadesetak nogometaša. Kako stvari stoje sedmero njih koji se nisu javili zaigrat će vjerojatno u drugim sredinama. Ivanečka nogometna sredina proslavlja ove godine 70. obljetnicu, a tamošnji vrijedni amaterski djelatnici na svečano obilježavanje nastoje dovesti hrvatskog prvaka, splitski Hajduk.
 
Iako je ljetno zatišje, u Košarkaškom klubu Zabok nema tipičnog mirovanja. Trener Dragutin Črnjević u Grčkoj na Europskom prvenstvu vodi kadetsku reprezentaciju Hrvatske. Čelništvo kluba ima na brizi zahtjev za raskid ugovora ponajboljeg igrača Roberta Leža, a Branko Sadaić, koji odnedavno brine o najmlađem uzrastu košarkaša, mlade je zabočke nade odveo na jadranski kamp.


13.srpanj 2004.
REFERENDUM O OČURI - Gradonačelnici Lepoglave Nadi Zver Mjesni odbor Očura poslao je zahtjev za raspisivanje referenduma o prijedlogu lokacije regionalnog odlagališta otpada za sjeverozapadnu Hrvatsku. Građani koji se protive otvaranju odlagališta u kamenolomu Očura smatraju da bi odluku o raspisivanju referenduma trebalo donijeti po hitnom postupku, a svoj zahtjev temelje na potpisima 2.059 građana što je više od 20 posto upisanih birača. Vijećnicima koji bi trebali donijeti odluku o raspisivanju referenduma građani su poručili, kako će sami na referendumu odlučiti o tome žele li otpad u svojem gradu, a onima koji govore kako će grad Lepoglava imati velike koristi od ekološke rente, da ne obmanjuju javnost, jer taj prihod ulazi u proračun Županije.


13.srpanj 2004.
PRIJEVOZNICI MORAJU IMATI PARKIRALIŠTA - Prijevoznike do 24. srpnja ove godine očekuje usklađivanje sa izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Između ostalog prijevoznici u cestovnom prometu moraju osigurati prostor za parkiranje vozila, bilo u svojem vlasništvu ili u zakupu, a parkiralište prema pravilniku treba biti izvedeno od materijala nepropusnih za vodu i naftne derivate. Uz to prijevoznici su dužni ishoditi odobrenje za prijevoz u unutarnjem cestovnom prometu i za kolodvorske usluge u Uredu državne uprave Krapinsko-zagorske županije, a za međunarodni javni prijevoz kod nadležnog ministarstva. Ne ispune li ove uvjete u roku prijevoznicima prijeti prestanak obavljanja djelatnosti, stoji u informaciji Ureda državne uprave Krapinsko-zagorske županije.


13.srpanj 2004.
DANAS SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA KRAPINE - Danas u 19 sati, u gradskoj knjižnici Pučkog otvorenog učilišta Krapina, održat će se sjednica Gradskog vijeća. Na sjednici će se, između ostalog, raspravljati i o prihvaćanju polugodišnjeg izvještaja o izvršenju gradskog proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, te o rebalansu proračuna za 2004. godinu. Jedna od točaka bit će i razmatranje financijskih izvješća i izvješća o radu za 2003. godinu krapinskog Crvenog križa, gradskih dobrovoljnih vatrogasnih društava, te udruga iz područja socijale, kulture i sporta.


13.srpanj 2004.
«ZLATNA VEDRICA» U KRAPINSKIM TOPLICAMA - Nakon sajma vina u Bedekovčini te proslave 100. obljetnice prvog vinskog sajma u Krapini, zagorski vinari imaju priliku predstaviti svoja vina i na «Zlatnoj vedrici», manifestaciji ocjenjivanja vina u Krapinskim Toplicama. Na ocjenu se primaju samo vina berbe 2003. i to sutra i prekosutra u Turističkom uredu, a završna svečanost održat će se 24. srpnja restoranu «Kupalište».


13.srpanj 2004.
BLAGDAN MAJKE BOŽJE BISTRIČKE - Danas, na blagdan Majke Božje Bistričke, slavi se dan općine i župe Marija Bistrica. Tom prigodom služit će se svečane svete mise u 7:30, 9, 11 i 18 sati, a u 17 sati održat će se svečana sjednica općinskog vijeća. Crkveni pjevački zbor «Tomislav», u 19 sati, izvest će koncert u župnoj crkvi, a na Trgu pape Ivana Pavla II. u 19,30 započeti će kocert limene glazbe Kulturno-umjetničkog društva «Lovro Ježek».


13.srpanj 2004.
ZDS I HSLS ZAJEDNO NA LOKALNE IZBORE? - Županijska vodstva Zagorske demokratske stranke i Hrvatske socijalno liberalne stranke održala su jučer u Klanjcu radni sastanak na kojem se raspravljalo o aktualnim županijskim problemima. Razmotrene su mogućnosti zajedničke programske suradnje ZDS-a i HSLS-a u Krapinsko-zagorskoj županiji te je zaključeno da postoji visok stupanj suglasnosti o zajedničkom nastupu na predstojećim lokalnim izborima.


13.srpanj 2004.
SPORT - Na četvrtoj međunarodnoj auto utrci grada Čabra koja je okupila 92 vozača iz devet europskih zemalja u klasi A +1400 Oroslavčanin Emil Šalec zauzeo je treće mjesto.

Iako se polako stišavaju uzbuđenja nedjeljne Velike nagrade Hrvatske u motokrosu za prikoličare, pojedine svjetske posade produžile su boravak u Zaboku trenirajući za sljedeću utrku ove nedjelje u Bugarskoj. Nizozemske posade su otputovale na Jadran, dok su se Britanci vratili kući, a izbivanje s utrke u Bugarskoj pokušat će nadoknaditi u Belgiji. Jučer je Zabok napustio i delegat Svjetske motociklističke federacije Faryd Sungkar iz Indonezije koji će, vjerujemo, u Švicarsku poslati povoljno službeno mišljenje o zabočkoj priredbi koju je pratio i predsjednik Komisije za motokros Austrijanac Wolfgang Srb. Odmah po završetku zabočke utrke, iznenađen dobrim domaćinstvom i cijelim ugođajem on je motokros klubu Zabok ponudio organizaciju novog Svjetskog prikoličarskog prvenstva iduće godine, 8. svibnja, što je još povoljniji termin nego ove godine.

U Sloenskom Cerklju vožen je supermoto koji se bodovao i kao utrka za Hrvatsko prvenstvo. Treće mjesto osvojio je Zlatarbistričanin Tihomir Kotarski koji na motoru KTM od 650 ccm nastupa za Enduro klub Bedekovčina, treći u ekipnoj konkurenciji.

Na jezeru Pakra kod Banove Jaruge, 24. i 25. srpnja, održat će se Svjetsko prvenstvo u ribolovu za kadete i juniore. Natjecat će se ukupno 250 natjecatelja, odnosno 10 ekipa kadeta i 18 ekipa juniora, a u sastavu hrvatske kadetske reprezentacije, na čelu s trenerom Anđelkom Pregibanom iz Zaboka, bit će i Nikola Martinić iz Stubičkih Toplica. Zoran Vlahović iz Donje Stubice nastupit će u kategoriji juniora.


12.srpanj 2004.
HRVATSKO-SLOVENSKE MJEŠOVITE OPHODNJE - Policijska uprava Krapinsko-zagorska ostvarila je suradnju sa susjednim slovenskim Policijskim upravama glede primjene Protokola o provedbi mješovitih ophodnji uz državnu granicu s Republikom Slovenijom. Provedba mješovitih ophodnji započinje danas na hrvatskoj strani, uz granični prijelaz Macelj, a odvijati će se dva puta tjedno do konca rujna, s ciljem sprečavanja prekograničnog kriminala. Nakon toga izvršit će se analiza postignutih rezultata i usuglasiti daljnji način rada mješovitih ophodnji.


12.srpanj 2004.
POVJERENSTVO ZA AUTOCESTU ZAGREB-MACELJ - Kako je najavljen skori nastavak izgradnje autoceste Zagreb-Macelj, Županijsko je poglavarstvo na posljednjoj sjednici imenovalo Povjerenstvo za praćenje aktivnosti na izgradnji autoceste. Na rješavanju pitanja vezanih uz pojačano korištenje lokalnih prometnica, sigurnosti prometa i prometnih problema do kojih će, zbog izgradnje autoceste, dolaziti na lokalnim prometnicama u Povjerenstvu će raditi Ivan Jelenčić, predsjednik skupštinskog Odbora za promet, Franjo Vukić, član Županijskog poglavarstva, Alojz Malogorski, gradonačelnik Krapine, Branko Horvat načelnik Đurmanca, Željko Presečki, načelnik Petrovskog, Josip Kartelo iz Županijske uprave za ceste, Snježana Žigman pročelnica Zavoda za prostorno planiranje i zaštitu okoliša i Željko Horvat, pomoćnik pročelnika za gospodarstvo.


12.srpanj 2004.
ZAGORSKI SAB I RVI PROTIV PREIMENOVANJA TRGA MARŠALA TITA - U vrijeme prihvaćanja europskih standarda, među kojima antifašizam ima značajno mjesto, prijedlog zagrebačkog Odbora za preimenovanje ulica i trgova da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Franje Tuđmana u Savezu antifašističkih boraca i ratnih vojnih invalida Krapinsko-zagorske županije ocjenjuju ishitrenim i nepromišljenim. Prijedlog je proizašao iz radionice desničarskog nacionalizma uz asistenciju Zdravka Tomca koji se kameleonski preobražava, od traženja “crvene” do “crne” niti, a nije u stanju pronaći ni samoga sebe, kaže se u priopćenju predsjednika zagorskog SAB-a Mije Balije i Ratnih vojnih invalida Mirka Fučkara. Nedvojbeno je da je Franjo Tuđman bio sudionik antifašističke borbe, ali je Josip Broz Tito bio njen vođa i organizator koji je Hrvatsku svrstao među zemlje pobjednice u Drugom svjetskom ratu, kaže se u priopćenju. Tito je već zauzeo zasluženo mjesto u svjetskoj povijesti, dok za Franju Tuđmana mora proći određena vremenska distanca, da bi se realno mogla prosuditi njegova uloga i tek tada mu se može dati odgovarajuće mjesto u hrvatskoj metropoli, zaključuju potpisnici priopćenja.


12.srpanj 2004.
DAN SVETIŠTA U MARIJI BISTRICI - U okviru proslave svetkovine Majke Božje Bistričke, dana svetišta, župe i općine Marija Bistrica sutra se promovira knjiga «Životni trag jedne generacije» zlatnih maturanata iz 1954. godine Gimnazije dječačkog sjemeništa iz Zagreba. Knjigu su priredili msgr. Lovro Cindori, ravnatelj svetišta i velečasni Dragutin Komorčec, župnik iz Nove Vesi u Zagrebu. Promocija se održava u 12.30 sati u Kapelici sv. Petra, a svečanost će pjesmom pratiti Zbor svećenika Zagrebačke nadbiskupije.


12.srpanj 2004.
18. SUSRET KUD –ova - U sklopu manifestacije “Ljeto u Mariji Bistrici” u organizaciji Turističke zajednice Općine Marija Bistrica u tamošnjem Domu Kulture održani su u subotu 18. susreti KUD-ova «Bistrica 2004». Uz domaćine i organizatore ovih susreta, KUD «Lovro Ježek», nastupili su i KUD-ovi: «Ljudevit Gaj» Mače, «Mala Gorica», «Remetinec», «Vrhovje Župe Dubranec» iz Donjeg Dragonošca, «Matija Gubec» iz Gornje Stubice i «Luka Ilić-Oriovčanin» iz Oriovca. Susrete je otvorio načelnik Općine Marija Bistrica Stjepan Muhek, a prisustvovala ime je i Krapinsko-zagorska županica Vlasta Hubicki, primivši posebne poklone od KUD-a iz Oriovca, mjesta u kojem je rođen njezin otac.


12.srpanj 2004.
PORAST PROMETNIH NEZGODA U ZAGORJU - Prema informacijama Policijske uprave Krapinsko-zagorske o stanju sigurnosti u cestovnom prometu, u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je 868 prometnih nezgoda u kojima je 10 osoba smrtno stradalo, dok je 64 osoba teško, a 361 lakše ozlijeđeno. U usporedbi s prvom polovicom prošle godine bilježi se povećanje ukupnog broja prometnih nezgoda za 13,5%, a broj poginulih za 25%. Najčešći uzrok nezgoda bila je neprilagođena brzina, a kod 9% sudionika utvrđena je nedopuštena koncentracija alkohola u organizmu.


12.srpanj 2004.
TEŠKO OZLIJEĐEN VOZAČ MOPEDA - Proteklog petka u mjestu Grdenci, kod Zaboka, 28-godišnji D. P. iz Huma Zabočkog pao je sa mopeda uslijed neprilagođene brzine. Tom prilikom je zadobio tešku tjelesnu ozljedu te je kolima hitne pomoći prevežen u bolnicu «Sestre milosrdnice» u Zagreb, gdje je zadržan na liječenju.


12.srpanj 2004.
TEŠKO OZLIJEĐEN MLADI VOZAČ - U subotu navečer u mjestu Vrankovec kod Svetog Križa Začretja, 21-godišnji Z. P. iz Zaboka, upravljajući osobnim automobilom, sletio je s ceste zbog neprilagođene brzine. Pritom je zadobio teške tjelesne ozljede te je kolima hitne pomoći prevežen u Kliničku bolnicu «Sestre milosrdnice» u Zagrebu, gdje je zadržan na liječenju.


12.srpanj 2004.
POGINUO POPRAVLJAJUĆI PEGLU - Jučer oko podneva u Konjščini, 57-godišnji J. K. smrtno je stradao u svojoj obiteljskoj kući od strujnog udara prilikom popravka električnog glačala, kojeg je, držeći ga rastavljenog u ruci, ukopčao u električnu utičnicu.


12.srpanj 2004.
SPORT - Na jučerašnjoj utrci za «Veliku nagradu Hrvatske» svjetskog motokros prvenstva za prikoličare, pred više od 5.000 gledatelja, na zabočkoj stazi Vučak, u ukupnom poretku najbolja je bila njemačka posada Happich/Weinmann s 45 bodova, drugi su bili Rusi Scherbinin i Sosnovskikh s 40, a na trećem mjestu završili su aktualni svjetski prvaci, predstavnici Nizozemske Willemsen i Stupelis s 37 bodova. Hrvatska posada, Hartmann i van der Wiel, završila je, nakon dvije vožnje, na 23. mjestu. Poslije Velike nagrade Hrvatske u Zaboku odnosno desete ovogodišnje utrke u svjetskom prvenstvu za prikoličare u vodstvu su i dalje aktuani svjetski prvaci Daniel Willemsen i Kaspars Stupelis sa 445 bodova, drugi su Rusi Scherbinin i Sosnovskikh sa 307, treći su Estonci Kaurit-Jakk sa 293, dok su se na četvrtom mjestu s britanskim parom Brown-Peters sa 291 bodom izjednačili zabočki pobjednici Marko Happich i Thomas Weinmann. Prvim svjetskim bodom hrvatska posada je na 51.-om mjestu. Slijedeće natjecanje je u bugarskom moto središtu Sevlievo.


9.srpanj 2004.
NOVI HOTEL ZA STARI SJAJ “STUBAKA” - Zbog sve jače stagnacije turizma u njihovom mjestu članovi Općinskog Vijeća Stubičkih Toplica odlučili su pokrenuti inicijativu za pripremu izgradnje novog hotelsko-bazenskog kompleksa. Sedamdesetih i osamdesetih godina “Stubaki” su bili nadaleko poznata turistička destinacija, no sve se promijenilo dolaskom rata i pretvorbe. Devetesetih se mijenjaju vlasnici koji su domaću javnost zasuli obećanjima o gradnji “zagorskih Termi Čatež”, no sve je ostalo tek na obećanjima. S obzirom na razvoj konkurencije i činjenicu da je zbog neadekvatnog razvoja HTP-a “Matija Gubec” u Stubičkim Toplicama sve manje turista, situacija se mora promijeniti, izjavio je načelnik Općine Vladimir Bosnar. Budući da je HTP “Matija Gubec” u privatnom vlasništvu u koje se ne može dirati, općina mora stvoriti uvjete za nove ulagače pa će se tako ovih dana krenuti s izradom detaljnog urbanističkog plana za prostor iza sadašnje tržnice do brane u Oroslavju. U Općini se nadaju da će se nakon pripreme tog prostora od 50 tisuća četvornih metara i osiguranja komunalne infrastrukture naći zainteresiranih za izgradnju novog kompleksa koji bi “Stubakima” vratio stari sjaj.


9.srpanj 2004.
U ZAGORSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA SLOBODNO JOŠ 201 UPISNO MJESTO - Učenicima koji su ovog ljeta završili osnovnu školu, a nisu se uspjeli upisati u srednju, u Krapinsko-zagorskoj županiji na raspolaganju je ostalo 201 upisno mjesto. Naime, po završetku dva kruga ljetnog upisnog roka od ukupno 1710 mjesta odobrenih ove godine za upise u srednje škole na području Krapinsko-zagorske županije popunjeno je 1509 mjesta. Jedina srednja škola koja je u potpunosti popunila upisna mjesta je Srednja škola Konjščina, dok je najviše slobodnih mjesta ostalo u Srednjoj školi u Krapini, a posebno je interesantno što je ove godine podosta slobodnih mjesta ostalo u gimnazijama te u usmjerenjima frizer i kozmetičar, koja su posljednjih godina bila među najatraktivnijima. Prijave za upise u srednje škole u jesenskom roku, kada su sniženi bodovni pragovi, primat će se 23. kolovoza, a upisi su 25. kolovoza.


9. srpanj 2004.
U ZAGORJU KRIMINALITET U PORASTU - Tijekom prvog polugodišta ove godine na području djelovanja Policijske uprave Krapinsko-zagorske evidentirana su 532 kaznena djela, što je u odnosu na isto razdoblje lani porast za 12,7% ili 60 kaznenih djela. Uspješno je razriješeno 391 kazneno djelo, odnosno 8% manje nego lani. Opći kriminalitet čine 344 djela što je pak u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje u porastu za 20% te je i dalje najzastupljenije područje u ukupnom kriminalitetu. Maloljetnički kriminalitet je u porastu za 31,3%, odnosno evidentirana su 44 kaznena djela.


9. srpanj 2004.
IZGRADNJA AUTOBUSNOG KOLODVORA U ZABOKU - Gradsko poglavarstvo Zaboka, na jučerašnjoj sjednici, tvrtki «Bačani transporti» d.o.o. iz Bedekovčine, koja, kao investitor, namjerava graditi Autobusni kolodvor u zabočkoj gospodarskoj zoni, dalo je suglasnost za izgradnju kolodvora na dijelovima zemljišta u vlasništvu Grada. Također, Grad se obavezao riješiti imovinsko-pravne odnose na tim dijelovima zemljišta, a zastupnik investitora je najavio da bi izgradnja autobusnog kolodvora mogla započeti već ove godine.


9. srpanj 2004.
KERAMIKA KRISTINE ROB - Općina Stubičke Toplice organizira izložbu radova dizajnerice keramike Kristine Rob. Autorica će se u sklopu izložbe, koja se večeras u 19,00 sati otvara u općinskoj Vijećnici, predstaviti kreativnim keramičkim predmetima uporabne namjene poput svjetiljki, vaza, ukrasnih zdjela, tanjura, svijećnjaka i drugih zanimljivosti.


9. srpanj 2004.
NATJECANJE ORAČA - Županijski odsjek Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu i ove godine organizira natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije. Budući se ove godine državno prvenstvo održava 4. rujna, drugo po redu natjecanje u Krapinsko-zagorskoj županiji održat će se nešto ranije nego lani i to u petak, 30. srpnja. Najbolji zagorski orači, odnosno svi oni koji se žele okušati u natjecateljskom oranju, mogu se najbližem uredu Poljoprivredno savjetodavne službe prijaviti do 27. srpnja.


9.srpanj 2004.
SUSRET KUD-ova SJEVEROZAPADNE HRVATSKE - U sklopu manifestacije “Ljeto u Mariji Bistrici” koja traje od 03. do 17. srpnja, sutra će se na Trgu pape Ivana Pavla II. održati susret KUD-ova sjeverozapadne Hrvatske. Organizator susreta je marijabistrički KUD “Lovro Ježek”.


9.srpanj 2004.
SPORT - U spomen na jednog od najboljih nogometaša Josipa Poljaka Nogometni klub Radoboj po drugi put priređuje memorijalni malonogometni noćni turnir. Ove godine priredba je okupila 22 malonogometna sastava iz zagorske i zagrebačke regije koji svoje natjecanje počinju s 11 utakmica prvog kola večeras od 19 sati, dok je drugo kolo na rasporedu sutra u isto vrijeme. Među zvučnijim ekipama radobojske malonogometne prirebe svakako je krapinski Auto Krešo.

Poslije punih 27 godina naše najstarije motokros središte Zabok vraća se na svjetsku scenu. Svjetska motociklistička federacija 10. utrku Svjetskog prvenstva u motokrosu za prikoličare dodijelila je upravo Zaboku. Na Veliku nagradu Hrvatske koja se održava na Vučaku ove nedjelje, kojoj je pokrovitelj predsjednik Stjepan Mesić, glavni sponzor INA , a potporu su joj dali Krapinsko-zagorska županija i grad Zabok sinoć su stigle prve posade, a među prvima Njemačka koja će sa šest posada biti najbrojnija. U jedno od tri novosagrađena parkirališta smjestile su se već i pojedine ekipe iz Češke i Nizozemske , a tu je i Hrvatska koja će biti zastupljena sa njemačko-nizozemskom kombinacijom Mario Hartman, kao vozač i Henry Van De Wiel, koji je kao suvozač zamijenio ozlijeđenog Markusa Madera. Vozači koji će nastupiti u “kockastim kacigama” lani su od 50 ekipa bili na 39 mjestu s 13 bodova. Organizatoru Motokros klubu Zabok u međuvremenu stižu još neke promjene pa je tako Letonija najavila nova imena, dok je domaćin izašao u susret Češkoj i u startnu listu uvrstio još jednu posadu. Promjene najavljuju i Francuzi,a sve će točno biti obznanjeno sutra u 8,30 kada je tehnička kontrola. Danas u 16 sati predsjednik međunarodnog žirija Faryd Sungkar koji je jučer doputovao iz Indonezije ima prvu inspekciju staze iza koje slijedi i službeni radni sasatanak s organizatorom, a bude li potrebno, druga inspekcija slijedi u 18 sati. Za očekivati je da će Zabočani u tehničkom smislu proći i da su ispunjeni svi uvjeti koje predviđa utrka za Svjetsko prvenstvo. Ipak određenih teškoća ima sa smještajem brojnih kampera koji su stigli s vozačima za koje je sinoć pronađeno rješenje na travnatom igralištu pri osnovnoj školi u Zaboku.


8.srpanj 2004.
STUBIČKE TOPLICE PRETRPJELE VELIKE ŠTETE OD TUČE - Općina Stubičke Toplice koju je u utorak navečer zahvatilo jako nevrijeme s tučom zatražit će od Krapinsko-zagorske županije proglašenje elementarne nepogode. Prema riječima načelnika Općine Vladimira Bosnara, šteta je veća od tri milijuna kuna, a mogla se spriječiti da je funkcionirala protugradna obrana. «Protugradne rakete mnogo su jeftinije od štete koju je tuča napravila» komentirao je Bosnar. Kako doznajemo od županijskog pročelnika za gospodarstvo Siniše Hajdaša Dončića općinama i gradovima pogođenim tučom savjetovano je da hitno naprave procjenu štete, a bude li ona veća od 20% od njihovih ukupnih prihoda, steći će se uvjeti za proglašenje elemntarne nepogode.


8.srpanj 2004.
OTVORENE SPORTSKE IGRE MLADIH - Zamjenica Županice Ksenija Tomić, danas je kod Osnovne škole «Ljudevita Gaja» u Krapini svečano otvorila prednatjecanja Sportskih igara mladih za područje Krapinsko-zagorske županije. Prednatjecanja, na kojima sudjeluje oko 400 natjecatelja, održavati će se u Krapini, Zaboku i Pregradi, a nakon toga ponajbolje ekipe odlaze na međužupanijsko natjecanje. Finalna natjecanja Sportskih igara mladih započinju sredinom kolovoza, a sama završnica održat će se 10. rujna u Splitu.


8.srpanj 2004.
ZABOČKI “DJEČJI FORUM” U HRVATSKOM SABORU - Kao jedan od gradova koji žele naslov “Grada prijatelja djece” Zabok je trebao biti domaćin tematske sjednice saborskog Odbora za obitelj, mladež i sport, no zbog obaveza zastupnika to nije bilo moguće. Kako se sjednicu željelo održati svakako uz prisutnost djece Dječji forum Društva Naša djeca iz Zaboka ovaj je tjedan bio u Hrvatskom saboru. To što je izbor pao na djecu Zaboka veliko je priznanje, rekla je predsjednica gradskog društva Sonja Borovčak, koja je ujedno i članica nacionalnog Koordinacijskog odbora za provođenje akcije “Gradovi prijatelji djece”. Bez treme i otvoreno, jer kako su rekli mali Zabočani i zastupnici su samo ljudi, u Saboru su ostavili jako dobar dojam, a pitali su zastupnike između ostalog i da li se konzultiraju s djecom kada donose odluke koje se tiču djece. Među zaključcima Odbora našao se i njihov prijedlog da se djeca ove godine na 15. godišnjicu Konvencije o pravima djece pozovu na plenarnu sjednicu Hrvatskog sabora.


8.srpanj 2004.
OSNIVA SE VELEUČILIŠTE U KRAPINI - Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije prihvatilo je, na jučerašnjoj sjednici, tekst ugovora o osnivanju Veleučilišta u Krapini. Upisi u tu visoko obrazovnu ustanovu započeli bi u školskoj godini 2005/2006. i to u računalno-informatičkom, ekonomsko-poduzetničkom i prometnom programu. Najveći problem, kako je istaknuto u raspravi, biti će pronalaženje profesorskog kadra jer je malen broj slobodnih predavača koji ispunjavaju uvjete, a većini predavača s drugih visokih učilišta nije dopušteno predavati izvan matičnih fakulteta.


8.srpanj 2004.
IZLAZI NOVI ALBUM IVANA BENCA - U izdanju Radija Marija Bistrica ovih dana izlazi album autorskih pjesama Ivana Benca pod nazivom «Ak se zmisliš». Na albumu se nalazi 17 pjesama koje uz Ivana Benca izvode popularni zagorski sastavi i solisti. Promocija albuma održat će se u petak, 09. srpnja u Domu kulture u Mariji Bistrici s početkom u 20 sati. U programu uz Ivana Benca sudjeluju Bonus band, Blatars band, i Ivica Pepelko. Ulaz je slobodan, a nakon promocije upriličit će se veselica za sve posjetitelje.


8.srpanj 2004.
ZBOG UREĐENJA KRIŽANJA U ZABOČKOM HUMU ZATVORENA CESTA - Na križanju državne ceste Zabok - Zlatar Bistrica sa županijskom cestom za Oroslavje u Zabočkom Humu počeli su radovi na rekonstrukciji. Križanje, na kojem su se u vrijeme kada je bila spuštena rampa na prijelazu preko pruge stvarali prometni čepovi, gradi se treći kolnički trak, a dobit će i semafor za veću protočmnost prometa. Zbog radova koje financiraju Hrvatske ceste i Županijska uprava za ceste, a izvodi ih zagrebačka tvrtka Swietelsky, do 31 kolovoza svakodnevno, osim nedjeljom i praznicima, u vremenu od 8 do 18 sati bit će zatvoren promet ne cesti za Oroslavje do tamošnjeg željezničkog kolodvora. Prometna signalizacija upozorava vozače na obilazni pravac.


8.srpanj 2004.
KOBILA RIČKA DRŽAVNA PRVAKINJA U KATEGORIJI ŽDREBICA HRVATSKOG HLADOKRVNJAKA - Četverogodišnja ždrebica Rička, vlasnika Mirka Majseca iz Bobovja, kraj Krapine ovogodišnja je državna prvakinja u kategoriji ždrebica hrvatskog hladokrvnjaka. Na drugoj državnoj smotri autohtonih pasmina konja te konjskih zaprega nedavno održanoj u Kloštru, među stotinjak najboljih grla iz cijele Hrvatske, Rička je osvojila najviše simpatija stručnog ocjenjivačkog suda. Inače, Mirko Majsec već se pet godina bavi uzgojem konja i trenutno u svojoj ergeli ima petnaest kobila, tri hladokrvnjaka, dva pastuha i jednog ponija, a ovo mu nije prvo priznanje. Prije dvije godine jedna od njegovih kobila osvojila je brončanu medalju na Međunarodnoj izložbi konja u Gudovcu.


8.srpanj 2004.
UTOPIO SE NA «BAJERIMA» - Na jezerima u Bedekovčini kasno sinoć utopio se 37-godišnji Dragutin G. iz Špičkovine. On se do jezera dovezao svojim osobnim automobilom, a potom se na drvenoj platformi uz zapadnu obalu jezera svukao u kupaće gaće, odložio osobne stvari te se bacio u vodu. Da li je razlog skakanja u vodu bilo kupanje ili samoubojstvo, nije utrđeno.


8.srpanj 2004.
NESTAO MLADIĆ IZ GORE KOŠNIČKE - Branko Valek iz Gore Košničke djelatnicma Policijske postaje Pregrada prijavio je nestanak 29-godišnjeg sina Božidara Valeka. On se 24. prosinca prošle godine pješice udaljio od kuće i nije se više vratio niti javio obitelji i poznanicima. Prema očevoj izjavi, Božidar Valek visok je oko 170 centimetara, kestenjaste je kose i nema vidljivih ožiljaka ili tetovaža, a i ranije je znao često izbivati od kuće.


7.srpanj 2004.
U ZAGORJU SVE MANJE NEZAPOSLENIH - Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, u Područnoj službi Krapina u lipnju ove godine evidentirano je 5515 nezaposlenih osoba, što je 1,2% manje nego prethodni mjesec i 17,8% manje nego u lipnju prošle godine. Više od polovice nezaposlenih je sa srednjom stručnom spremom, dok ih 28% ima osnovno obrazovanje. Višu stručnu spremu ima 1,8%, a visoku 1,4% nezaposlenih. Zabilježen je i pad broja prijava potreba za zaposlenicima. U lipnju su poslodavci tražili 234 radnika, što je 14% manje nego u svibnju, a 32,5% manje nego u lipnju prošle godine. Od osoba iz evidencije Zavoda, zaposlilo se 246 osoba, što je za 15,7% manje nego prethodnog mjeseca i 14,9% manje nego u lipnju prošle godine.


7.srpanj 2004.
OSTVARENJE KRAPINSKOG PRORAČUNA U SKLADU S PLANOM - U prvih šest mjeseci ove godine u proračun Grada Krapine slilo se 18 milijuna i 249 tisuća kuna, što je s obzirom da ovogodišnji proračun iznosi 32 milijuna kuna, 57% od ukupnog plana. Gledajući s rashodovne strane izvršeno je tek 38% od ukupnog plana, odnosno isfinancirani su projekti vrijedni 12 milijuna 358 tisuća kuna. Prema riječima gradonačelnika Alojza Malogorskog rashodi se ne ostvaruju sukladno planu iz razloga što brojni radovi koji su trebali biti završeni u prvom polugodištu još traju, a neki su pak prolongirani za drugo polugodište.


7.srpanj 2004.
NAKON LJETNIH UPISA U ZAGORSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA SLOBODNO JOŠ 201 MJESTO - Od ukupno 1710 mjesta odobrenih ove godine za upise u srednje škole na području Krapinsko-zagorske županije u dva kruga ljetnog roka popunjeno je 1509 mjesta. Kako nam je rekla pomoćnica predstojnice Ureda državne uprave za društvene djelatnosti u Krapini Jadranka Cesarec, za one koji će svoje mjesto u srednjoškolskim klupama potražiti u jesenskom roku na raspolaganju je ostalo 201 upisno mjesto. Jedina srednja škola koja je u potpunosti popunila upisna mjesta je Srednja škola Konjščina, dok je najviše slobodnih mjesta ostalo u Srednjoj školi u Krapini, dodala je Jadranka Cesarec te dodala kako je posebno interesantno to što je ove godine podosta slobodnih mjesta ostalo u gimnazijama te u usmjerenjima frizer i kozmetičar, koja su posljednjih godina bila među najatraktivnijima. Prijave za upise u srednje škole u jesenskom roku, kada su sniženi bodovni pragovi, primat će se 23. kolovoza, a upisi su 25. kolovoza.


7.srpanj 2004.
SOCIJALNO STANJE ZAGORACA TEMA ŽUPANIJSKOG POGLAVARSTVA - Na današnjoj sjednici članovima Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije bit će prezentirana informacija Policijske uprave o stanju sigurnosti na području županije tijekom svibnja te izvješće o radu županijske stočarsko selekcijske službe u prošloj, kao i plan rada za tekuću godinu. Uz to, na sjednici će biti govora o socijalnom stanju stanovništva u protekloj godini, razvoju projekta regionalnog sustava postupanja s otpadom te radu društva “Krapinsko-zagorski aerodrom”.


7.srpanj 2004.
PRVI VIKEND PUNE TURISTIČKE SEZONE - Prvi srpanjski vikend, kao početak pune turističke sezone, svake je godine obilježen velikim brojem turista i gužvama na graničnim prijelazima. Prema izvješću pomoćnika načelnika Policijske uprave Krapinsko-zagorske, Marjana Draganića, tijekom proteklog vikenda, na graničnom prijelazu Macelj zabilježen je ukupan promet od 369 tisuća i 900 putnika. U Hrvatsku je ušlo 239 tisuća 700, a izašlo 130 tisuća i 200 putnika. Unatoč pojačanom intenzitetu, promet se u dane vikenda, preko graničnog prijelaza Macelj, odvijao bez većih gužvi i zastoja.


7.srpanj 2004.
SUTRA POČINJU SPORTSKE IGRE MLADIH – Ovog tjedna na području čitave Hrvatske započinju prednatjecanja za Sportske igre mladih, čija će se završnica kao i prošle godine sredinom rujna održati u Splitu. Sportske igre mladih ove se godine održavaju pod sloganom «Živimo život bez droge jer droga uzima život», a za ulazak u finale u Krapinsko-zagorskoj županiji od sutra će se u deset disciplina natjecati 397 učenika sportaša. Prošle godine, na sportskim igrama mladih u Krapinsko-zagorskoj županiji je sudjelovalo 280 sportaša, od čega ih je 47 nastupilo u samoj završnici u Splitu i polučilo vrlo dobre rezultate.


7.srpanj 2004.
SPORT - Kako su se minulog vikenda između svjetskih utrka održavala i neka nacionalna prvenstva, na kojima je došlo do ozljeda, organizator nedjeljne utrke za Svjetsko prvenstvo u motokrosu za prikoličare Motokros klub Zabok dobio je jučer jedan otkaz iz Belgije, pa će na Velikoj nagradi Hrvatske, kako za sada stvari stoje, u zaključnoj startnoj listi nastupiti 38 posada iz 15 zemalja. Najbrojnija je Njemčka sa 7, čija dva dvojca stižu prva u Zabok. Došlo je do promjena i u “kockastim kacigama” i zbog ozbiljne ozljede kičme Markusa Madera, vozaču Mariu Hartmanu suvozač će biti iz Henry Van Der Wiel iz Nizozemske.

U organizaciji Tenis centra Ivanec održan je treći turnir u rukometu na pijesku, a prvo mjesto pripalo je ekipi Solida Stars za koju su nastupili, između ostalog, nekadašnji aktivni igrači rukometnog prvoligaša Ekol Ivančice, Šestak, Canjuga, Čop i Posarić.

Lijepa vijest stiže iz Zagreba i na sinoćnjoj sjednici krovne sudačke organizacije u listu od 18 sudaca koji će voditi utakmice Prve hrvatske nogometne lige uvršten je Zabočanin Alen Gerek.

U Grčkoj počinje kadetsko Europsko prvenstvo u košarci. Na ovoj velikoj priredbi na neki način zastupljeno je i Hrvatsko zagorje, jer sa trenerske klupe kadetsku selekciju Hrvatske vodi Dragutin Črnjević, inače trener Košarkaškog kluba Zabok, dok je kao sudac na ovoj priredbi također Zabočanin Siniša Herceg.


6.srpanj 2004.
ZBOG GRADNJE AUTOCESTE TRAŽI SE PROŠIRENJE KAMENOLOMA GORJAK - Trgovačko društvo «Kamenolom Gorjak» d.o.o. Službi za gospodarstvo i imovinsko-pravne poslove Krapinsko-zagorske županije podnijelo je zahtjev za proširenje postojećeg kamenoloma. Kako je Gorjak smješten na području Općine Jesenje uz granično područje sa Krapinom potrebna je i suglasnost Grada, a o tome su na današnjoj sjednici trebali raspravljati članovi krapinskog Poglavarstva. No, to se nije dogodilo i točka će na dnevni red Poglavarstva biti vraćena nakon izrade studije utjecaja na okoliš. Prema riječima gradonačelnika Alojza Malogorskog ovakav zahtjev nikoga ne bi trebao iznenaditi budući uskoro kreće izgradnja autoceste. Prema dosadašnjim istraživanjima, proširenje ne bi trebalo naštetiti okolišu, osim u estetskom smislu, a prema informacijama dobivenim u gradskoj Upravi Općina Jesenje je odbila izdati suglasnost za proširenje.


6.srpanj 2004.
DODIJELJENE MAJSTORSKE DIPLOME - Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko zagorske županije Dragutin Ranogajec podijelio je danas u Krapini 43 diplome o majstorskom zvanju. Stjecanjem majstorskih zvanja u prvih šest mjeseci ove godine povećao se i broj obrtnika u županijskoj Obrtničkoj komori sa prošlogodišnjih 3240 na 3424 obrtnika. Od 57 zanimanja za koje su do sad objavljeni programi majstorskih ispita, danas je majstorsku diplomu dobilo 18 frizera, 8 automehaničara, po 3 autolimara, mesara, stolara i tokara, po 2 strojobravara i zidara te jedan fotograf.


6.srpanj 2004.
USTROJENA SAVJETODAVNA SLUŽBA ZA OBRTNIKE - Hrvatska obrtnička komora, u cilju pružanja kvalitetne pomoći obrtnicima prilikom osnivanja i vođenja poslovanja, ustrojila je Savjetodavnu službu, čiji je osnovni zadatak pružiti obrtnicima savjete i pomoć iz područja prava, gospodarstva i dijelom iz područja tehnike i tehnologije. Za svako područje zaposlen je po jedan savjetnik kojeg će obrtnici moći kontaktirati osobno ili putem telefona.


6.srpanj 2004.
HRVATSKI RADNICI NA RAD U NJEMAČKU - Hrvatski zavod za zapošljavanje, u nastavku suradnje sa Središnjom službom za posredovanje rada u Bonu, organizira zapošljavanje hrvatskih radnika radi usavršavanja profesionalnog i jezičnog znanja u Saveznoj Republici Njemačkoj u trajanju od 12-18 mjeseci. Najtraženija su ugostiteljsko-turistička zanimanja i medicinske sestre, no zaposlenje se nudi i ostalim zanimanjima. Sve informacije zainteresirani mogu dobiti u Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Krapini te Ispostavama u Zaboku, Pregradi, Klanjcu, Donjoj Stubici i Zlatar Bistrici. Prijave se primaju do 03. kolovoza ove godine.


6.srpanj 2004.
NOŽEM UBIO SINA -Nakon žestoke svađe u obiteljskoj kući u Pavlovcu Zabočkom, 66-godišnji Damir Tuđa zario je sinoć nož u rame svojeg 37-godišnjeg sina Ernesta, koji je, izašavši nakon toga iz kuće, pao na travnjak, iskrvario i umro. Očevid je obavio istražni sudac Zoran Luburić, a Damir Tuđa danas poslije podne je sproveden u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu.


6.srpanj 2004.
PLJAČKA U PIZZERIJI I KLADIONICI – Noćas između 22 i 4,30 sati ujutro nepoznati je počinitelj, ili više njih, provalio u zabočku pizzeriju Vatikan i kladionicu Sport-tip koja se nalazi u istom prostoru. Tom prilikom ukraden je novac iz registar blagajne pizzerije Vatikan i razvaljena su vrata kladionice iz kojhe je ukraden metalni sef sa akreditivima i manjom svotom novca. Za ovu tešku krađu protiv nepoznatog počinitelja podnijeta je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zaboku.


6.srpanj 2004.
ZABOČKI “DJEČJI FORUM” DANAS U HRVATSKOM SABORU - Dječji forum zabočkog Društva Naša djeca, na čelu s predsjednicom Sonjom Borovčak, gostuje danas je u Hrvatskom saboru na sjednici Odbora za obitelj, mladež i sport. Ovaj Odbor održava zajedničku sjednicu s Odborom za lokalnu samoupravu i Koordinacijskim odborom DND-a za provođenje akcije “Gradovi prijatelji djece” u koju je uključen i Zabok. Zabočki će “forumaši” članovima saborskih odbora prezentirati svoje aktivnosti putem plakata i poruka upućenih nadležnim tijelima grada, kako bi Zabok postao grad po mjeri svojih najmlađih stanovnika.


6.srpanj 2004.
“ŽIVOTNI TRAG JEDNE GENERACIJE” - Povodom obilježavanja zlatnog jubileja maturanata generacije 1954., župnik i upravitelj Svetišta Majke Božje Bistričke msgr. Lovro Cindori izdaje knjigu «Životni trag jedne generacije». Promocija će se održati na blagdan Majke Božje Bistričke, 13. srpnja, u marijabistričkom svetištu nakon podnevne svete mise. Knjigu su priredili msgr. Lovro Cindori, Dragutin Komorčec i Antun Solić.


6.srpanj 2004.
SMRTONOSNI PAD S TERASE - Noćas između 23,30 i 6 sati ujutro u Donjem Jesenju s tri metra visoke neograđene terase svoje obiteljske kuće pao je 70-godišnji Viktor C. Prilikom pada glavom je udario o beton i zadobio povrede od kojih je na licu mjesta umro.


6.srpanj 2004.
SPORT  (piše Stjepan Tršinski) - Na enduro utrci za Alpe Jadran kup koja je vožena u talijanskoj Gorizziji Zoran Vurnek iz Bedekovčine u klasi četverotaktnih motora od 250 ccm bio je treći, a ispred njega bili su Talijani Daniele Corrent i Maurizzio Laurentini. Ovim trećim mjestom Vurnek se učvrstio u ukupnom poretku sa 92 boda. Sljedeća, peta utrka je u Bedekovčini 21. i 22. kolovoza.

U nedjelju su u potpunosti završeni radovi na stazi Vučak u Zaboku, na kojoj se 11. srpnja vozi utrka Svjetskog prvenstva u motokrosu za prikoličare. Staza je zbog specifičnosti utrke prikoličara na pojedinim zavojima proširena, jedan dio ravnog dijela je potpuno nov, dorađeno je deset skokova, no dužina je ostala 1.740 metara. Danas na objektu tehnička ekipa HTV-a s domaćinom dogovara način nedjeljnog prijenosa, u kojem je od 115 predviđenih minuta jedna vožnja izravno u prijenosu, dok će druga, zbog Formule 1, biti prikazana s odgodom. Sutra dolazi predsjednik međunarodnog žirija Faryd Sungkar iz Indonezije koji će biti smješten u Krapinskim Toplicama. U četvrtak će neslužbeno obići stazu, dok je u petak u 16 sati prva službena inspekcija. Za desetu utrku Svjetskog prvenstva prikoličara prijavljeno je 39 posada iz 15 zemalja, direktor utrke je Stjepan Jakopec, a njegov zamjenik Vlado Hostić.

Veterani Nogometnog kluba Tondach iz Bedekovčine su nastavili višegodišnju prijateljsku tradiciju međusobnih susreta sa slovačkim Trenčinom. Na gostovanju Bedekovčana u Trenčinu u okviru druženja odigrana je i prijateljska utakmica koja je završena neodlučno 3:3.

Na Sportskim igrama HEP-a u Lošinju nastupili su “elektraši” kuglači zabočke Elektre koji su među 16 ekipa osvojili sedmo mjesto.

Tenisači “Samobora 1890” iduće sezone po prvi put od osnutka kluba natjecat će se u najelitnijoj hrvatskoj prvoj ligi. Samoborčani su prvoligaški status izborili u dvije utakmice play offa nad Opatijom.

Teniski klub Varteks bio je domaćin Forma kupa za mlade tenisače i tenisačice do 16 godina . U konkurenciji 18 igračica Zabočanka Maja Svečnjak dospjela je do polufinala, gdje je nakon velike borbe sa 6:4, 6:3 svladala Drobnjak iz zagrebačke Viktorije.


5.srpanj 2004.
ŽUPANIJSKI PRORAČUN POVEĆAN ZA 4 POSTO - Zbog smanjenja redovne dotacije iz državnog proračuna, postojanja viška prihoda iz protekle godine te preraspodjele izdataka došlo je do izmjene proračuna Krapinsko-zagorske županije. Nakon izmjene, županijski proračun iznosi 94 milijuna i 816 tisuća kuna, što je za 4% više od prethodnog plana, izjavila je u petak na sjednici Županijske skupštine pročelnica za financije Štefanija Vuljanko. Sredstva tekuće pomoći iz državnog proračuna iznose 2 milijuna i 411 tisuća kuna, što je za 63%, ili 4 milijuna 189 tisuća kuna manje od planiranog. Zbog čega je pomoć smanjena u tako velikom obimu, pitali su vijećnici, a zamjenik županice za gospodarstvo Đovani Broz izjavio je da u ovom slučaju nije riječ o inertnosti županijskih dužnosnika koji se nisu uspjeli izboriti za veća sredstva. Smanjenje je pripisano tome što je proračun rađen u skladu s prošlogodišnjim pa su se iz državnog buđeta očekivala sredstva proporcionalna lanjskom iznosu, a to se nažalost nije dogodilo.


5.srpanj 2004.
ZA KVALITETNIJI PRIJEVOZ KOMBINACIJA AUTOBUSA, TAKSIJA I VLAKA - U Krapini je danas održana sjednica Povjerenstva za izradu nacrta prometne studije u javnom prijevozu na području Krapinsko-zagorske županije. Prema riječima predsjednika povjerenstva, Antuna Presečkog na županijskim linijama prisutan je kontinuirani pad putnika. Stoga je na današnjoj sjednici prezentiran novi model kombiniranog prijevoza autobus – taksi – vlak te još neka rješenja koja bi u budućnosti mogla doprinjeti kvalitetnijem linijskom prijevozu. U svom izlaganju Presečki je predložio povećanje cijene osiguranja i cestarine za osobna vozila za što je rekao kako očekuje kritike javnosti, no to je jedan od načina da se izbjegnu prometne gužve te zaustavi ekspanzija nerentabilnih linija u autobusnom prometu. Kako bi autobusni promet pojeftinio, predloženo je da ga županija s jedinicama lokalne samouprave subvencionira, kao što je to slučaj primjerice u Gradu Zagrebu koji u financiranju autobusnog prometa na svom području sudjeluje sa 50%.


5.srpanj 2004.
DANAS DRUGI KRUG UPISA U SREDNJE ŠKOLE - Nakon prvog kruga upisa u srednje škole danas do 16 sati neupisani učenici mogu dati prijave u drugom krugu za preostala nepopunjena mjesta. U srednjim školama Krapinsko-zagorske županije ostalo je 286 slobodnih mjesta. Najviše mjesta ostalo je u Srednjoj školi Krapina koja može upisati još 98 učenika, a najmanje u zabočkoj gimnaziji gdje su ostala samo 4 mjesta u razrednom odjelu za sportaše. U Pregradi je popunjen program za fizioterapeutske tehničare, no ostalo je slobodnih mjesa za kozmetičare, uz napomenu da učenici stručnu praksu mogu odraditi i u školskoj radinoci. U Srednjoj školi Bedekovčina također je popunjen medicinski program, kao i program ekonomista u Srednjoj školi Zabok , dok u ostalim školama ima slobodnih mjesta.


5.srpanj 2004.
VARAŽDINSKO HODOČAŠĆE U MARIJU BISTRICU - Protekloga vikenda u Svetištu Majke Božje Bistričke održano je tradicionalno 315. zavjetno hodočašće vjernika župa grada Varaždina. Hodočašće je započelo u subotu 3. srpnja misnim slavljem ujutro u 3 sata u varaždinskoj katedrali, koje je za hodočasnike pješake predvodio varaždinski biskup Marko Culej. U 19 sati u svetištu Majke Božje Bistričke slavljena je misa bdijenja, nakon koje je u 21 sat priređena procesija sa svijećama na Kalvariji. Na prostoru Crkve na otvorenom, jučer je msgr. Marko Culej služio zavjetnu misu grada Varaždina. Uz brojne vjernike na misi su bili ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić, varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, varaždinski župan Zvonimir Sabati i tajnik HBK msgr. Vjekoslav Huzjak. Hodočašće završava danas u 19 sati misom zahvalnicom, koju će u varaždinskoj katedrali upravo na 7. obljetnicu utemeljenja Varaždinske biskupije, predvoditi varaždinski biskup Marko Culej.


5.srpanj 2004.
IZGRADNJA KOLEKTORA NA CESTI DOLIĆEHUŠNJAKOVO - Zbog izgradnje kanalizacijskog kolektora na dijelu županijske ceste Đurmanec – Krapina – Švaljkovec, od danas pa do 31. srpnja, dionica Doliće – Hušnjakovo, u Krapini, biti će zatvorena za sav promet. Vozači se upozoravaju na poseban oprez, te na pridržavanje privremene prometne signalizacije, koja će ih upućivati na obilazne pravce.


5.srpanj 2004.
“ODŠKRINUTE DVERI BISTRIČKE” - “Bistričkom dobrodošlicom” uz počasne plotune Udruge kuburaša “Barun Hellenbach”, svečanom svetom misom te koncertom i povijesnim osvrtom povodom 155. godišnjice smrti Antona Kerchhoffera u kapelici svetog Roka u Podgrađu sinoć je održana manifestacija “Odškrinute dveri Bistričke”. U sklopu manifestacije u kapelici svetog Petra u Mariji Bistrici sinoć je također održan koncert uz povijesno-literarni kolaž povodom 150. godišnjice smrti Vatroslava Lisinskog s naglaskom na preporodne aktivnosti i povezanost hrvatske i slovačke kulture u 19. stoljeću i danas.


5.srpanj 2004.
MANJI BROJ VATROGASNIH INTERVENCIJA - Na zadovoljstvo vatrogasaca u lipnju ove godine na prodručju Krapinsko-zagorske županije, u odnosu na prosjek po mjesecima, bio je mali broj intervencija. Od ukupno devet u dva slučaja su se gasili požari na građevinama, jedan na otvorenom prostoru i jedan na vozilu, a ostalo su bile tehničke intervnecije.


5.srpanj 2004.
KAJKAVSKI U ŠKOLE - Na sjednici koja je u petak, 2. srpnja održana u Zaboku u Predsjedništvo Zagorske stranke kooptiran je predsjednik zagrebačke organizacije Željko Kristović. Predsjednik stranke Miljenko Jerneić članove je informirao da je Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije prihvatilo inicijativu Zagorske stranke za uvođenje kajkavskog jezika kao izbornog predmeta u škole, a donijeta je i odluka da se pod geslom “Za zagorsku slogu” 4. kolovoza u Zabočkoj Dubravi održi narodno veselje i malonogometni turnir svih političkih stranaka koje djeluju u Hrvatskom zagorju.


5.srpanj 2004.
UKRADEN NOVI GOLF- U subotu poslijepodne u Stubičkim Toplicama, sa parkirališta hotela Matija Gubec, nepoznati je počinitelj otuđio osobni automobil Golf 5 zagrebačkih registarskih oznaka u vlasništvu 42-godišnjeg A. M. iz Brdovca.


5.srpanj 2004.
SPORT - Nenad Šipek je ostvario velik uspjeh odnijevši pobjedu na jučerašnjoj šestoj utrci Europskog prvenstva u motokrosu klase 250 ccm koja je vožena u San Marinu. Iza Šipeka je Andrei Safranov iz Rusije, dok je treći Slovenac Jaka Može.

U Varaždinu na sedmom međunarodnom natjecanju atletskih bacača Memorijal Ašli Kožar među 260 natjecatelja na pobjedničkom postolju u bacanju kugle sa hicem od 13 metara i 11 centimetara kod starijih juniorki našla se 16-godišnja Zabočanka Mateja Gregurić.

Varaždinac Željko Posavec je osvojio treće mejsto na Hrvatskom prvenstvu u gađanju malokalibarskim pištoljem koje je održano u Osijeku, a na tamošnjem strelištu Pampas okupilo je 27 pištoljaša iz 10 klubova.

Željko Brlek, član Straže iz Huma na Sutli, pobjednik je tradicionalnog 18. brzopoteznog šahovskog turnira u sklopu Tamburaške noći u Maču. Brlek je prvi sa 10,5 bodova, a do njega su među 37 igrača, Josip Krklec iz Krapine i Zlatko Vlahović iz Klanjca sa po 8,5 bodova.


2.srpanj 2004.
UNATOČ PROTIVLJENJU OTVORENJE CENTRA ZA AZILANTE U STUBIČKOJ SLATINI NEMINOVNO - Nakon što je u Hrvatskoj jučer na snagu stupio zakon o azilantima, članovi Skupštine Krapinsko-zagorske županije na današnjoj su sjednici gotovo dva sata raspravljali o temi koja već duže vrijeme zaokuplja pažnju zagorske javnosti – otvaranju centra za azilante u Stubičkoj Slatini. Unatoč kritikama javnosti te negodovanju mještana koje je podržala i Županija otvorenje centra za azilante u bivšoj vojarni koja je u neposrednoj blizini gusto naseljenog mjesta je neminovno, izjavio je na sjednici državni tajnik MUP-a Ivica Buconjić. On je naglasio da je to obveza Hrvatske prema Europskoj Uniji te da nema nikakve bojazni da će azilanti naštetiti Zagorju jer oni nisu kriminalci već ljudi koji utočište u drugoj zemlji traže jer u svojoj zemlji zbog političkih ili vjerskih razloga nisu poželjni, a također nema ni bojazni od zaraza jer svi oni prolaze liječničke kontrole. No ipak, većinom glasova Skupština je podržala mještane Stubičke Slatine te će Ministartvu unutarnjih poslova i Vladi uputiti zahtjev da se prihvatilište uredi na nekoj drugoj lokaciji, a bivša vojarna da na upravljanje Gradu Oroslavju.


2.srpanj 2004.
MARIJA BISTRICA OSNIVA KOMUNALNO PODUZEĆE - Općinsko vijeće Marije Bistrice na posljednjoj je sjednici donijelo prijedlog odluke o osnivanju komunalnog poduzeća. Poduzeće čiji će osnivač biti Općina bavit će se opskrbom pitkom vodom, odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda, čišćenjem javnih površina, skupljanjem i odlaganjem komunalnog otpada, održavanjem groblja i nerazvrstanih cesta. Sjedište poduzeća u početku će biti u općinskoj zgradi, a za potrebe njegovog osnivanja i nabavu opreme Općina će se kreditno zadužiti.


2.srpanj 2004.
ZAGORSKI VINARI KOD PREDSJEDNIKA MESIĆA - Budući da hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zbog ranije ugovorenih protokolarnih obveza nije posjetio ovogodišnji Sajam i izložbu vina u Bedekovčini, vinare iz Udruge “Vino Zagorje” na čelu sa županicom Krapinsko-zagorske županije Vlastom Hubicki predsjednik će 19. srpnja primiti u Banskim dvorima. Vinari će tom prilikom predsjedniku uručiti nekoliko butelja vina koja su se okitila zlatnim odličjima na ovogodišnjem sajmu.


2.srpanj 2004.
ZAVRŠEN PRVI KRUG UPISA U SREDNJE ŠKOLE - Nakon ovotjednog prvog kruga upisa, u srednjim školama Krapinsko-zagorske županije još uvijek ima 286 slobodnih mjesta. Najviše mjesta ostalo je u Srednjoj školi Krapina, u koju se može upisati još 98 učenika, a najmanje u zabočkoj gimnaziji gdje su ostala 4 mjesta u razrednom odjelu za sportaše. U potpunosti su popunjeni jedino programi za medicinske sestre i fizioterapeutske tehničare u Pregradi i Bedekovčini kao i program ekonomista u Srednjoj školi Zabok. Slobodna mjesta popunjavati će se u drugom upisnom krugu, u ponedjeljak 5. srpnja te u jesenskom roku, 23. kolovoza.


2.srpanj 2004.
RADOVI NA CESTI DOLIĆE – HUŠNJAKOVO - Zbog radova na dijelu županijske ceste Đurmanec – Krapina – Švaljkovec, u razdoblju od 05. do 31. srpnja, dionica Doliće – Hušnjakovo, u Krapini, biti će zatvorena za sav promet. Vozači se upozoravaju na poseban oprez, te na pridržavanje privremene prometne signalizacije, koja će ih upućivati na obilazne pravce.


2.srpanj 2004.
TAMBURAŠKA NOĆ U MAČU - U Maču je jučer nastupom limene glazbe DVD-a Mače, otvorenjem izložbe likovne udruge «Paleta» iz Zlatara te etno izložbe i promocijom albuma Ivice Pepelka i Zlatnih žica započela 24. turističko-kulturna manifestacija «Tamburaška noć 2004.». Ovogodišnja manifestacija večeras u 18,00 sati nastavlja se nogometnim susretom ženskih nogometnih klubova iz pregrade i Zlatara, dok u 20,00 sati započinje folklorni program . Tamburaška noć završava sutra natjecanjem petnaestak izvođača – kulturno-umjetničkih društava i samostalnih tamburaških sastava koji se bore za «Zlatnu tamburicu».


2.srpanj 2004.
LJETO U MARIJI BISTRICI – Turistička zajednica Općine Marija Bistrica i ove godine organizira niz kulturnih, društvenih i sportskih događanja pod nazivom «Ljeto u Mariji Bistrici 2004.» Već sutra u 20,00 sati na bistričkom Trgu Pape Ivana Pavla II Limena glazba i Pjevački zbor KUD-a «Lovro Ježek» priređuju zajednički koncert sa svojim gostima, Glazbenim društvom «Buzet». U nedjelju slijedi manifestacija «Odškrinute dveri bistričke» u sklopu koje će se u Kapelici Sv. Roka u Podgrađu u 17,30 sati održati koncert uz povijesni osvrt povodom 155. godišnjice smrti violinista Antona Kerschhoffera, a u 19,30 sati u kapelici Sv. Petra u Mariji Bistrici slijedi koncert uz povijesno-literarni kolaž povodom 150. godišnjice smrti Vatroslava Lisinskog. Od 05. do 11. srpnja na rasporedu je već tradicionalna kiparska kolonija drvorezbara, dok je tradicionalna «Bistrička noć» na rasporedu u subotu 17. srpnja.


2.srpanj 2004.
BICIKLOM PO GUPČEVOM KRAJU - Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije u suradnji sa Turističkim zajednicama Donje Stubice, Oroslavja i Stubičkih Toplica te Planinarskim društvom “Stubaki” sutra otvara biciklističku stazu “Gupčevim krajem”. Program otvorenja započinje u 10,00 sati, a predviđa, uz bogat zabavni program, i prvu biciklističku vožnju koja od Turističke zajednice Stubičke Toplice kreće preko Oroslavja i Donje Stubice, a završava u Gornjoj Stubici.


2.srpanj 2004.
SUSRET VOZAČA MOPEDA - Na poligonu Auto škole u Krapini sutra u 9 sati održava se susret vozača mopeda. Ovu edukativnu akciju organizira Auto škola Oktan pod pokroviteljstvom Euroherc osiguranja, a sudionici će uz kratki ispit znanja pokazati spretnost u vožnji mopeda. U akciju se uključila i Postaja prometne policije Krapina, čiji će policajac sudionicima demonstrirati vožnju službenim motociklom.


2.srpanj 2004.
“VRATA” MIRKA IVANJEKA U KAJKAVIANI - U dvorcu Golubovec u Donjoj Stubici večeras u 20,00 sati bit će predstavljena knjiga “Vrata” Mirka Ivanjeka, dugogodišnjeg predsjednika društva “Kajkaviana”. O knjizi će govoriti Jelena Vignjević, Sead Begović i Ančica Ivanjek. U glazbenom dijelu programa nastupit će Vitomir Ivanjek na glasoviru.


2.srpanj 2004.
KONCERT IZ CIKLUSA “ORGULJE HEFERER” - Ove nedjelje u crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu s početkom u 12,00 sati održat će se koncert iz ciklusa “Orgulje Heferer”. Djela Handela, Bacha, Albinonija, Sweelineka i Stanleya na harfi će izvoditi Gordana Vidnjević-Fabijanić, a na trubi Krešimir Fabijanić.


2.srpanj 2004.
U ČRETU POGINUO PJEŠAK - Danas oko 10 sati u Čretu kod Krapinskih Toplica došlo je do prometne nesreće u kojoj je poginuo 68-godišnji pješak Josip K. iz Čreta. Nesreću je prouzročio hrvatski državljanin koji je naletio na pješaka, a zbog nesreće i očevida promet državnom cestom bio je preusmjeren na cestu Pregrada-Krapina te Škarićevo-Tkalci.


2.srpanj 2004.
OBJESIO SE U POTKROVLJU GARAŽE - Jučer je u mjestu Klokovec kod Krapinskih Toplica, 39-godišnji D. P., u potkrovlju garaže, izvršio samoubojstvo vješanjem.


2.srpanj 2004.
SPORT (piše Stjepan Tršinski) - Završena je Malonogometna liga Radoboja koja je u svojem prvom izdanju okupila 10 ekipa. Prva je Limarija Dlesk, druga Carpona iz Jazvina, treće Soboslikarstvo Medvedec, dok je na četvrtom mjestu Pekara Cerovečki. Organizator NK Radoboj izdvojio je i nagradio najbolje pojedince i prvim strijelcem sa 17 pogodaka proglasio Dragutina Dleska, dok je najbolji igrač Ivica Košutić, a najbolji vratar Mario Rihtar. Poslije ove nogometne priredbe uskoro u Radoboju slijede nova uzbuđenja i 9. i 10. srpnja održava se noćni Memorijal Josip Poljak.

U predahu između dvije ligaške sezone u Košarkaškom klubu Zabok došlo je do igračkih promjena. Zabočani su ojačali dolaskom Dražena Kopića iz Medvešćaka i Ivice Cvitanovića iz zaprešićke Fortune. U predstojećoj sezoni trener Dragutin Črnjević po svemu sudeći neće moći računati na Dejana Leža koji je kao fizioterpeut postao član Hrvatske skijaške reprezentacije. Što se tiče najboljeg zabočkog košarkaša Roberta Leža postoje neke kombinacije da napusti Zabok i skrasi se u nekom od hrvatskih košarkaških prvoligaša.

Poslije povratka iz Francuske s utrke za svjetske bodove naš najboilji vozač motokrosa Nenad Šipek odradio je dvije domaće obaveze pobijedivši na utrkama u Podgariću i Našicama da bi se danas uputio u San Marino, gdje ga ovog prvog srpanjskog vikenda očekuje šesta utrka Prvenstva Europe klase 250 ccm. Na ovu priredbu krenuo je i mladi Danijel Božić za kojeg vjerujemo da će po Nenadovom tragu proći sutrašnje uvodne kvalifikacije, a onda možda u nedjelju uhvati i svoj prvi ovosezonski euro bod. Prije San Marina u vodstvu za Prvenstvo Europe je Bo Vang Jensen iz Danske sa 192 boda, dok je Šipek na 16. mjestu sa 43 boda.


1.srpanj 2004.
GRAĐANI SE PROTIVE OTVARANJU DEPONIJE OTPADA U OČURI ZBOG LOŠE INFORMIRANOSTI - Smatrajući da glavni razlog protivljenju građana, koji žive u blizini Kamenoloma Očura, protiv otvaranja deponije smeća u bivšem kamenolomu leži u lošoj informiranosti ljudi, vodstvo IGM-a ovih dana organizira nekoliko akcija. Tako će se danas u varaždinskom Hotelu Turist, s početkom u 12,00 sati, održati prezentacija cijelog projekta za predstavnike medija. Za sve zainteresirane građane sutra se pak organizira posjet sličnoj deponiji 30-ak kilometara udaljenoj od Graza u Austriji. Svi zainteresirani, za besplatni odlazak u Austriju, mogu se javiti na broj telefona 091 317 09 20 ili doći sutra na autobusnu stanicu u Lepoglavi do 8,30, kada je predviđen polazak autobusa.


1.srpanj 2004.
I ZDS SE PROTIVI OTVARANJU DEPONIJE U OČURI - Sva tri posljednja slučaja koja su izazvala revolt stanovnika Krapinsko-zagorske županije rezultat su neinformiranosti, ali i nesposobnosti aktualne vlasti da uspostavi komunikaciju s građanima i razbija predrasude, rekao je odgovarajući jučer na naše pitanje na press konferneciji u Zaboku predsjednik Zagorske demokratske stranke Stanko Belina. Naime, nakon Doma za ovisnike u Đurmancu i Prihvatilišta za tražitelje azila u Stubičkoj Slatini, to dokazuje i najnoviji slučaj pokušaja otvaranja regionalnog odlagališta otpada u Očuri na granici Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije. Pri tome predsjednik ZDS-a drži da je ta lokacija lansiranje probnog balona Varaždinskog župana Zvonimira Sabatija koji na taj način pokušava riješiti svoj neriješeni problem odlagališta u Gornjem Knegincu. S druge strane Stanko Belina je pozdravio odluku Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije koja je stala na stranu stanovnika Slatine i istaknuo kako je to jedno od pitanja oko kojih je Zagorcima potreban konsenzus koji je u mnogim ranijim ključnim trenucima izostao.


1.srpanj 2004.
«ZLATNO SRCE» DAROVALO POROĐAJNI STOL ZABOČKOM RODILIŠTU - Predsjednica Udruge za borbu protiv raka «Zlatno srce» Štefanija Keresteš danas je šefu rodilišta zabočke Opće bolnice dr. Mladenu Zadri simbolično predala novi porođajni stol, donaciju vrijednu 108 tisuća kuna, čime je nastavljena akcija ove udruge za stvaranje boljih uvjeta u rodilištu, da bi se i majke i njihova novorođena djeca bolje osjećala. Tako će biti i s ovim funkcionalnim porođajnim stolom, koji će porode učiniti manje bolnim, a ugodnijim, rekao je dr. Zadro, zahvaljujući i na ovoj humanoj gesti. Štefanija Keresteš je podsjetila, kako zabočko rodilište ima dva, 50 godina stara porođajna stola, od kojih je jedan sada zamijenjen, a da se ne bi stvarale razlike među ženama u slučaju da se istodobno obavljaju dva poroda, uputila je javni poziv svim zagorskim gradovima i općinama te Županiji da doniraju novac za još jedan takav porođajni stol.


1.srpanj 2004.
PROBLEM PRIHVATILIŠTA ZA AZILANTE SUTRA NA ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI - Aktualnim satom sutra u 9,00 sati započinje sjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije. Uz prijedlog odluke o prvoj izmjeni županijskog proračuna za 2004. godinu, na dnevnom redu sjednice je i vrlo aktualna tema otvaranja prihvatilišta za tražitelje azila u Stubičkoj Slatini. Uz to, raspravljat će se i o pojačanom održavanju županijskih i lokalnih cesta, prioritetima i načinu financiranja kapitalne izgradnje školskih objekata te inicijativi za uvršavanje dijela jedinica lokalne samouprave na području županije u područja nepovoljnih hidroloških i pedoloških obilježja.


1.srpanj 2004.
PREZENTACIJA KOMBINIRANOG PRIJEVOZA VLAK – AUTOBUS – TAKSI - U ponedjeljak će se u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini održati sjednica Povjerenstva za izradu nacrta prometne studije u javnom prijevozu na području Krapinsko-zagorske županije. Budući će na sjednici biti prezentiran kombinirani prijevoz vlak – autobus – taksi te da se u 2005. godini od županije i jedinica lokalne samouprave očekuje subvencioniranje autobusnog prometa, predsjednik povjerenstva Antun Presečki na sjednicu je uz predstavnike županije pozvao i sve zagorske gradonačelnike i načelnike.


1.srpanj 2004.
HRVATSKO ZAGORJE POGODNO ZA UZGOJ LJEKOVITOG BILJA - Na jučerašnjem sastanku županijskih čelnika s gradonačelnicima i načelnicima općina i gradova, koji je održan u Zlataru, izložena je studija o mogućnostima uzgoja ljekovitog bilja u Krapinsko-zagorskoj županiji, koje ne bi bilo samo poljoprivredni proizvod, nego bi obogatilo i zagorsku turističku ponudu. Budući da je lokalno stanovništvo u pokusnim ponudama pokazalo velik interes za uzgojem ljekovitog bilja, na sastanku je zaključeno da bi takav uzgoj bio primjeren Zagorju, a kako ne iziskuje velika novčana ulaganja, mnogi nezaposleni Zagorci mogli bi upravo u ljekovitom bilju pronaći lijek za prazan džep.


1.srpanj 2004.
POČINJU SPORTSKE IGRE MLADIH - Idućeg tjedna na području čitave Hrvatske započinju prednatjecanja za Sportske igre mladih, čija će se završnica kao i prošle godine sredinom rujna održati u Splitu. Prema riječima zamjenice županice za društvene djelatnosti Krapinsko-zagorske županije Ksenije Tomić Sportske igre mladih ove se godine održavaju pod sloganom «Živimo život bez droge jer droga uzima život», a za ulazak u finale u Krapinsko-zagorskoj županiji natjecat će se 397 sportaša u deset disciplina. Prošle godine, na sportskim igrama mladih u Krapinsko-zagorskoj županiji je sudjelovalo 280 sportaša, od čega ih je 47 nastupilo u samoj završnici u Splitu.


1.srpanj 2004.
TAMBURAŠKA NOĆ U MAČU - U Maču danas započinje 24. turističko-kulturna manifestacija «Tamburaška noć 2004.» Osnovni cilj manifestacije, koju organizira KUD «Ljudevit Gaj» Mače, je da kroz smotru tamburaških sastava promovira tamburicu kao najrašireniji narodni instrument i doprinese očuvanju zagorske i hrvatske kulturne baštine i običaja. U ovogodišnjem programu sudjelovat će petnaestak izvođača – kulturno-umjetničkih društava i samostalnih tamburaških sastava koji se natječu za «zlatnu tamburicu». Tamburaška noć započinje nastupom limene glazbe DVD-a Mače večeras u 20,00 sati i traje do subote 3. srpnja.


1.srpanj 2004.
IZBORNA SKUPŠTINA HDZ-ovog ODBORA ZA MALO I SREDNJE PODUZETNIŠTVO - U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini danas u 19,00 sati održat će se izborna skupština Odbora za malo i srednje poduzetništvo HDZ-a Krapinsko-zagorske županije. Na skupštini se očekuje predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Ivan Bračić i Damir Ostović, predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju.


1.srpanj 2004.
KONCERT IZ CIKLUSA “ORGULJE HEFERER” - Ove nedjelje u crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu s početkom u 12,00 sati održat će se koncert iz ciklusa “Orgulje Heferer”. Djela Handela, Bacha, Albinonija, Sweelineka i Stanleya na harfi će izvoditi Gordana Vidnjević-Fabijanić, a na trubi Krešimir Fabijanić.


1.srpanj 2004.
SPORT(piše Stjepan Tršinski) - Iako je službeni rok prijava prošao, programi već idu u tisak, a za svaku startninu treba izdvojiti preko 700 eura, u MCK Zabok jučer su u startnu listu predstojeće utrke svjetskog prvenstva prikoličara ipak uvrstili još neke novodošle posade, a kako stvari stoje moguće su i određene promjene iza nedjelje jer su u mnogim zemljama nacionalna prvenstva koja mogu prouzročiti i neke ozljede vozača. Ovog trenutka, dakle, na Velikoj nagradi Hrvatske, kojoj je pokrovitelj predsjednik Stjepan Mesić, a glavni sponzor INA, upisano je 39 posada i 15 zemalja. Najbrojnija je Njemačka sa sedam, slijede Nizozemska, Belgija i Francuska sa po pet parova. Pod zastavom Češke su tri, Latvija, Estonija, Švicarska i Austrija imaju po dva dok po jednu kombinaciju prijavljuju Engleska, Hrvatska, Rusija i Švedska. Na zabočku priredbu Svjetska motociklistička federacija šalje delegata iz Indonezije koji u Zabok, odnosno Krapinske Toplice stiže već u srijedu. Od petka će mu se pridružiti i čelni čovjek svjetske krovne organizacije, Austrijanac dr. Wolfgang Srb.

Topličanin Mirko Tišljar osvojio je drugo mjesto na Alpe Jadran Kupu u sprint duatlonu koji je održan na malom jezeru Zajarki pokraj Zaprešića. Priredba je okupila 72 natjecatelja koji su trčali 5 i vozili bicikl 20 km te plivali 750 metara.

Košarkaški klub «Zagorje Tehnobeton» član Ožujsko A-1 lige poslije odlaska Ivice Burića dobio je novog trenera i Varaždince će voditi Neven Plantak. Pod njegovim vodstvom pripreme za novu sezonu varaždinski košarkaši počinju 1. kolovoza.

Nogometni klub «Rudar» iz Dubrave Zabočke pokreće malonogometni noćni turnir «Kup Zagorja» koji počinje 10., a završava 31. srpnja. Prijave se primaju do 5. srpnja u Buffetu «Rudar» kad će se u 20 sati obaviti izvlačenje.

U hotelskom naselju Girandella u Rapcu završeno je pojedinačno hrvatsko kadetsko prvenstvo u šahu. Odličan nastup imala je varaždinska škola šaha pa je kod 11-godišnjaka Ivan Vujec prvi, dok je Andrea Sambolec u konkurenciji 13-godišnjaka druga. Izvrsno izdanje imale su i Marofčanke Ivona i Petra Purgar koje su osvojile drugo i treće mjesto u dobnim kategorijama do 11 odnosno do 15 godina.


 VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

lipanj 2004.