VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

veljača 2004.


27. veljača 2004.
NOVI KREDIT ZA MODERNIZACIJU CESTA - Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije na posljednjoj je sjednici dalo suglasnost županijskoj Upravi za ceste za novi kredit čija će se visina kretati između 16 i 20 milijuna kuna. Uprava za ceste i prošle se godine radi pojačanog održavanja i modernizacije prometnica kreditno zadužila za 16 milijuna kuna čime je vraćen robni kredit od četiri milijuna kuna poduzeću Cesta Varaždin, uređena cesta od Tuheljskih Toplica do Desinića, cesta od Trškog Vrha do Radoboja, te dio ceste u Golubovcu i Loboru. Uprava je tako zadužena za oko 7% od ukupnog iznosa svojih izvornih prihoda, a kako je moguće zaduženje do 20% koje ne bi trebalo remetiti poslovanje, prihvaćena je odluka o novom kreditu kojim će se u potpunosti realizirati program pojačanog održavanja i modernizacije cesta.


27. veljača 2004.
PONEDJELJAK ZADNJI ROK ZA POREZNE PRIJAVE - Zbog očekivanih gužvi s predajom poreznih prijava, ispostave Porezne uprave radit će i sutra od 7 do 15, a u ponedjeljak 1. ožujka, kad je i zadnji rok za podnošenje prijava, od 7 do 19 sati. Ove se godine priznaju brojne nove porezne olakšice, a veći broj poreznih prijava stiže od građana čije općine su dobile status brdsko-planinskog područja. Taj status u Krapinsko zagorskoj županiji imaju općine Budinšćina, Đurmanec, Jesenje, Lobor, Novi Golubovec, Radoboj i Stubičke Toplice. Za porezne obveznike s tih područja osnovni osobni odbitak od 1. srpnja prošle godine iznosi 2.250 kuna, što je povećanje od 750 kuna.


27. veljača 2004.
U PREGRADI UVEDEN PRIREZ - Od 1. ožujka u Pregradi će se početi primjenjivati odluka o uvođenju prireza poreza na dohodak po stopi od 10%. Prema odluci Gradskog vijeća s posljednje sjednice sredstva od prireza koristit će se za gradnju vodoopskrbnih objekata i cjevovoda.


27. veljača 2004.
STO GODINA HUMSKOG HSS-a - U Humu na Sutli, gdje je Hrvatska seljačka stranka imala brojno članstvo i od 1923. do 1941. godine pobjeđivala na svakim izborima, danas će se svečano obilježiti stota godišnjica ove stranke. Najviši dužnosnici HSS-a tim povodom će u 16 sati položiti vijenac kod spomen križa na Marijinom brijegu iznad taborske župne crkve. Nakon programa limene glazbe Vetropack Straža u središtu Huma na Sutli održat će se u 18 sati u kino dvorani svečanost na kojoj se uz mnoge uzvanike očekuju predsjednica Županijske organizacije HSS-a i županica Vlasta Hubicki te predsjednik stranke Zlatko Tomčić


27. veljača 2004.
“TRŽIŠTE RADA U HRVATSKOJ-DANAS I SUTRA” – U prostorijama Krapinsko-zagorske županije, u ponedjeljak, 1. ožujka održat će se radni sastanak koji organizira Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Krapina vezano uz zajedničke pripreme za Nacionalni tripartitni kongres “Tržište rada u Hrvatskoj – danas i sutra”. Predviđena je prezentacija regionalnih pokazatelja, kao i prijedlog Nacionalnog akcijskog plana zapošljavanje. Sastanak počinje u 10 sati.


27. veljača 2004.
PRODUŽENI ROKOVI ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DOHODOVNU POTPORU I POLJOPRIVREDNE POTICAJE - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković donio je odluku o izmjeni Pravilnika prema kojoj je produžen rok za podnošenje zahtjeva za dohodovnu potporu do 20. ožujka ove godine. Također je produljen rok za podnošenje zahtjeva za poticanje podizanja vinograda, voćnjaka, maslinika, nasada hmelja i lavande i to do 31. ožujka. Sve dodatne informacije o ostvarenju prava na dohodovnu potporu ili poticaj mogu se dobiti u Uredu državne uprave ili Hrvatskom zavodu za poljoprivredno savjetodavnu službu u Krapini te ispostavama Donja Stubica, Klanjec, Pregrada, Zabok i Zlatar.


27. veljača 2004.
IZBORNA KONVENCIJA FORUMA MLADIH SDP-a – Na 5. izbornoj Konvenciji Foruma mladih SDP-a Krapinsko- zagorske županije birat će se novo rukovodstvo te analizirati rad Županijske organizacije u proteklom mandatu. Konvencija će se održati u subotu, 28. ožujka u velikoj dvorani zabočke stare zgrade policije s početkom u 17 sati.


27. veljača 2004.
SMOTRA DJEČJEG STVARALAŠTVA - Ove nedjelje u Osnovnoj školi u Bedekovčini s početkom u 17,00 sati održat će se osma Smotra dječjeg stvaralaštva Krapinsko-zagorske županije. Na smotri će se predstaviti mladi tamburaši, folklorni ansambli i vokalne grupe KUD-ova iz Gornje Stubice, Mača, Bedekovčine, Mihovljana, Svetog Križa Začretja i Velikog Trgovišća, dječje grupe plesnog studija «IDA» iz Oroslavja i Bedekovčine, članovi začretske udruge «Cvrkutići» i dječje folklorne grupe «Žuna» iz Bedekovčine.


27. veljača 2004.
SKUPŠTINA ZAJEDNICE AMATERSKIH KUD-OVA – Redovita izvještajna skupština Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko zagorske županije održat će se danas od 17 sati u restoranu “Pod starim krovovima” u Krapini. Na dnevnom redu je osvrt na poslovanje u prošloj godini, utrvđivanje programa rada i financijski plan za ovu godinu, te primanje novih članica u Zajednicu.


27. veljača 2004.
MUŽI ZAGORSKOG SRCA U KOSTELU – Predavanja iz suvremene hrvatskokajkavske književno-jezične baštine večeras organiziraju u hrvatskoj kući Kozjači u Kostelu udruge Muži zagorskog srca i “Kostelska pištola”. “Vrela kajkavskih govora” predstavit će autor mr. Đuro Blažek, a knjigu priloga s Prvog okruglog stola o kajkavskom jeziku urednik Nikola Capar i stoloravnatelj mr. Rajko Fureš. Program koji počinje u 19 sati završit će prigodnim recitalom domoljubne poezije književnika Vladimira Poljanca.


27. veljača 2004.
SPORT – U prvenstvenoj utakmici 19. kola Treće Hrvatske kuglačke lige sjever kuglači oroslavskog Obrtnika pobjedili su Varteks s maksimalnih 8:0. Kod Oroslavčana na kuglani Devetka u Krapinskim Toplicama najviše je porušio, 542 čunja Ivan Kralj, dok se u poraženoj varaždinskoj vrsti istaknuo Ivan Tomeković s 520.

U prijateljskoj nogometnoj utakmici u teškim uvjetima u Brezovi je Vatrogasac pobjedio Toplice 4:2.

Večeras završavaju Sportske igre rekreativaca Grada Zaboka u kuglanju. Prije zadnjeg odlučujućeg 4. kruga kod muških borba za pobjednika vodit će se između trenutno vodeće Ceste te Regeneracije i Elektre dok je u ženskoj konkurenciji praktički sve gotovo i još jednom slave kuglačice Općinskog suda.

U Velikom Trgovišću održano je prvenstvo Krapinsko zagorske županije u streljaštvu osnovnih škola. Kod dječaka prva je Osnovna škola Antun Mihanović iz Klanjca za koju su nastupili Martin Gorup, Kristijan Vrančić i Kristijan Buhin, a njihov voditelj bio je Zdravko Iveković. Drugo mjesto pripalo je Osnovnoj školi Ksaver Šandor Đalski, treće Mariji Bistrici, četvrto Velikom Trgovišću, peto Budinščini i šesto Konjščini. Kod djevojčica prva je Osnovna škola Oroslavje a pod vodstvom Rudolfa Bertola taj uspjeh ostvarile su Tea Knezić, Lucija Mrzljak i Matea Babić. Druga je Osnovna škola Veliko Trgovišće, a treća Budinščina. Pojedinačno prvi su bili Ivan Mahmet iz Marije Bistrice i Tea Knezić iz Oroslavja.

Ovog zadnjeg vikenda mjeseca veljače bit će brojnih nastupa naših sportaša na različitim sportskim natjecanjima. Oroslavski skijaši trkači će na hrvatski Kup na Platak iznad Rijeke, karatisti Konjščine na turniru su u Virovitici dok će kuglači topličkog Obrtnika u Koprivnicu na susret Druge hrvatske lige protiv vodeće Podravke.

Košarkaši Zaboka svoj su susret A II lige Hrvatske protiv Gorice sa subote pomaknuli na ponedjeljak u 19 i 45 sati.

Bit će puno i prijateljskih nogometnih susreta,a prvenstvo Treće lige središte starta nedeljnjom utakmicom Zagorca protiv Trnja.

Jesenski prvak Prve županijske nogometne lige bedekovčanski Tondach boravi na porečkoj rivijeri te ima dva dogovorena susreta u Vrsaru i Novigradu.

Nogometašice Pregrade Kunateksa skoknut će u susjednu Sloveniju.

I šahisti počinju svoju aktivnost pa će se u nedjelju prijepodne okupiti na tradicionalnom brzopoteznom turniru u Oroslavju.


26. veljača 2004.
NASTAVLJEN PAD NEZAPOSLENOSTI - Trend pada registrirane nezaposlenosti u Krapinsko zagorskoj županiji, započet još polovicom 2002. godine, nastavljen je i lani kada je prosječno evidentirano 6.710 nezaposlenih, što je za 2.269 osoba ili za 25,3% manje nego u 2002., stoji u godišnjem izvješću Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Krapina, iznesenom na jučerašnjoj sjednici Županijskog poglavarstva. Najveći broj nezaposlenih, 1.658, bio je na području Krapine, slijede Zabok i Donja Stubica, dok je najmanje nezaposlenih bilo na području Zlatara, 607. Ukupan odljev iz evidencije nezaposlenih u 2003. iznosio je 6.834 osobe što je za 9,6% manje nego 2002. godine. Tzv. barometar zapošljavanja za 2003. godinu pokazuje da je lani u Zagorju otvoreno više novih radnih mjesto nego što ih je zatvoreno – 3.435 osoba se zaposlilo, a 2.791 osoba je izgubila posao.


26. veljača 2004.
MOBILNI TIM ZA DJECU S POSEBNIM POTREBAMA - Mogućnosti organizacije predškolskog odgoja djece s posebnim potrebama u dječjim vrtićima na području Krapinsko-zagorske županije bila je tema sastanka kojeg je županica Vlasta Hubicki sa suradnicima održala s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, škole i vrtića pri Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama, kao i općine i vrtića u Mariji Bistrici koji ima potrebu za rješavanjem ove problematike. U 18 dječjih vrtića ne postoji razvojno-pedagoška služba za rad s djecom s posebnim potrebama i realizaciju nacionalnog programa koji uključuje integraciju djeteta, prilagodbe, odgovarajuće kadrove, volontiranje i ostalo. Samo vrtić i jaslice «Zipkica» u Zaboku ima zaposlenog jednog psihologa, a gradovi i općine kao osnivači vrtića nemaju dovoljno sredstava da ispoštuju standarde, odnosno zaposle stručne suradnike.Prema broju vrtića i djece, u Krapinsko-zagorskoj županiji bilo bi potrebno ekipirati tim u kojem bi bila 2 pedagoga, 1 psiholog, 1 defektolog i 4 više medicinske sestre kao mobilni tim za obilazak i rad u svim jaslicama i vrtićima.
Dogovoreno je da će Ministarstvo na prijedlog stručnjaka ponuditi nekoliko projekata s konkretnim potrebama za brojem stručnog kadra, sjedištem, programom rada i projekcijom troškova.Te bi se alternative raspravile s predstavnicima vrtića, a potom zajednički s predstavnicima zagorskih općina i gradova. Mobilni tim koji bi se zajednički financirao mogao bi riješiti pitanje predškolskog odgoja djece s posebnim potrebama, zaključeno je na sastanku.


26. veljača 2004.
ZA ŠTETU OD SUŠE ZAGORSKI POLJOPRIVREDNICI DOBILI 18 MILIJUNA KUNA - Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na današnjoj je sjednici razmotrilo izvješće o konačnoj procjeni šteta od suše i odobrenoj pomoći jedinicama lokalne samouprave. Prema izvješću Državnog povjerenstva o prijavljenim i potvrđenim vrijednostima šteta od suše u poljoprivredi tijekom 2003. godine prijavljena vrijednost štete, koju su dostavile općine i gradovi na području Krapinsko-zagorske županije, ukupno je iznosila 109.088.726 kuna. Iznos potvrđene vrijednosti štete bio je 92.763.538 kuna, a ukupni iznos odobrene i isplaćene pomoći za štetu nastalu uslijed suše iznosi 18.363.071 kunu.


26. veljača 2004.
OSTAVKE SDP-ovih VIJEĆNIKA U MIHOVLJANU - Janko Šantek, potpredsjednik Općinskog vijeća Mihovljan i Branko Oslić, predsjednik komisije za Statut i poslovnik, obojica kao vijećnici SDP-a, dobili su potporu svoje općinske organizacije za pokretanje revizije i kontrole poslovanja općine. Ističu, kako predsjednik Vijeća Stjepan Ferketin, bivši HSS-ovac, koji je sada navodno u HNS-u, krši zakon i svojim samovoljnim potezima, bez znanja Vijeća, nanosi štetu općinskom proračunu. Bez odluke Vijeća, primjerice, prošle je godine Liberalnoj stranci isplaćeno 7 tisuća kuna. Vijećnici SDP-a sumnjaju i u njegov pošten rad što se tiče javnih natječaja provedenih za općinske nekretnine, kaže se u priopćenju predsjednika Općinske organizacije SDP-a Ivana Pavlekovića. Stoga će SDP-ovi vijećnici dati ostavke na sve funkcije u izvršnoj vlasti općine Mihovljan, ističe Pavleković i dodaje kako ova stranka ne može podržavati politiku koja ide u korist pojedinaca, a šteti interesima građana.


26. veljača 2004.
ŽUPANIJSKO POGLAVARSTVO O ZBRINJAVANJU ŽIVOTINJSKIH LEŠINA - S obzirom da samo polovica gradova i općina Krapinsko-zagorske županije ima organiziranu higijeničarsku službu, odnosno ugovore s veterinarskim stanicama o zbirnjavanju životinjskih lešina, što je i njihova zakonska obveza, na jučerašnjoj sjednici Županijskog poglavarstva osnovano je Povjerenstvo za izradu prijedloga zbrinjavanja lešina životinjskog porijekla na području Krapinsko-zagorske županije na čelu s Milanom Husnjakom, članom Poglavarstva za turizam. Povjerenstvo će jedinicama lokalne samouprave koje nemaju organiziranu higijeničarsku službu predložiti način zbrinjavanja lešina životinjskog porijekla. Ujedno je upućen dopis Hrvatskim cestama, koje su prema Pravilima i tehničkim uvjetima za ophodnju javnih cesta obavezne pri ophodnji obavljati i radove manjih čišćenja kolnika i od pregaženih životinja.


26. veljača 2004.
VIŠNJA MAŽURAN U STUBIČKOM GOLUBOVCU - U ciklusu koncerata u Golubovcu sutra će nastupiti glasovita čembalistica Višnja Mažuran s programom preludija i fuga iz zbirke Dobro ugođen klavir. Višnja Mažuran je profesorica čembala na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji na kojoj je utemeljila studij čembala, a punih 30 godina bila je članica legendarnih Zagrebačkih solista s kojima je na pet kontinenata nastupila više od dvije tisuće puta. Usporedo je razvila i plodnu solističku karijeru, nastupala uz brojne domaće i inozemne orkestre i objavila mnoga diskografska izdanja. Njen sutrašnji koncert u dvorcu Stubički Golubovec počinje u 19 sati.


26. veljača 2004.
DESET GODINA ZAJEDNICE KUD-ova - Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije sutra u 17 sati u Krapini održava izvještajnu skupštinu na kojoj će biti riječi o radu Zajednice u prošloj godini i planu za 2004. godinu. Tako bi se već u travnju održala smotra dramskih amatera, u svibnju smotra limenih glazbi i mažoretkinja, za lipanj planiraju smotru zborova i malih pjevačkih grupa, a tijekom rujna smotru folklora. I ove bi se godine održala smotra tamburaških sastava i to u mjesecu srpnju, a prvom polovicom listopada susret zborova s glazbenom pratnjom uz Dan svjetskog zbornog pjevanja. Za prosinac je u planu održavanje smotre tamburaških orkestara. Zajednica planira suorganizaciju prve državne smotre – susreta malih pjevačkih grupa u Mariji Bistrici, a treba još reći da će nakon održanih županijskih smotri najbolji KUD-ovi steći pravo nastupa na državnim smotrama. Kako Zajednica ove godine obilježava 10 godina postojanja, prigodnim bi se programima – koncertima, izložbom, biltenom i drugime – obilježila ova godišnjica.


26. veljača 2004.
SPORT – Pod vodstvom Željka Tihave za proljetni dio prvenstva Prve nogometne lige pripremaju se nogometašice Pregrade Kunateksa. Budu li to vremenske prilike omogućile ove subote odigrat će prijateljski susret protiv Podravine iz Ludbrega, dok u nedjelju gostuju u Murskoj Soboti.

Nogometaši Tondacha, jesenski prvaci Prve zagorske županijske nogometne lige , kreću u Poreč, a u toku trodnevnog boravka na porečkoj rivijeri za sada su dogovoreni prijateljski susreti u petak u Vrsaru i u nedjelju u Novigradu.

U 17. kolu Druge hrvatske kuglačke lige Centar kuglači Samobora izgubili su na gostovanju kod Lokomotive 6:2. Na ljestvici prvi je i dalje Medvešćak sa 31 bodom, dok su Samoborci deveti s 11 bodova.

Od danas pa do nedjelje Sekcija novinara skijaša Hrvatskog novinarskog društva organizira na Sljemenu drugo natjecanje novinara-skijaša pod nazivom Sljemenska raca. Prijavljeno je pedesetak novinara koji će voziti veleslalom u tri različite dobne skupine. U subotu u 13 sati će im se pridružiti i kolege iz Slovenije i Italije.

U prvom kolu drugog dijela prvenstva Treće hrvatske rukometne lige Zapad za žene rukometašice Zagorca iz Krapine poražene su od drugog sastava Sesveta 15:26. Na ljesvici vodi Petrinia sa 22 boda, dok su Krapinčanke zadnje, dvanaeste sa 2 boda.

Šahovski klub Oroslavje ove nedjelje priređuje brzopotezni turnir kao nastavak dugogodišnjeg Kupa Matije Gupca. Priredba se održava u predvorju oroslavske osnovne škole, a očekuje se nastup blizu 40 šahista iz Krapinsko-zagorske županije. Svaki put kao gosti inače su nastupili i šahisti Karlovca.


25. veljača 2004.
TEŠKA PROMETNA NESREĆA U ZABOKU - Danas ujutro oko 7 sati na Prilazu Franje Tuđmana u Zaboku u teškoj prometnoj nesreći smrtno je stradao putnik u teretnom vozilu, 59-godišnji Dragutin S. iz Grdenaca, dok je vozač tog vozila s teškim povredama prevezen u Traumatološku bolnicu u Zagreb. U nesreći su sudjelovala još tri vozača, 43-godišnji Dragutin B. iz Cerja Jesenjskog, 38-godišnji Darko R. iz Polja Krapinskog i 43-godišnji Perica P. iz Zagreba. Do nesreće je došlo zbog nedovoljnog razmaka između teretnog vozila i osobnog automobila koji je pred njime usporavao. Nakon što je teretno vozilo udarilo automobil ispred sebe, on je prešao na lijevi dio kolnika i sudario se s teretnim vozilom koje je naišlo iz suprotnog smjera. Zbog teške nesreće i obavljanja očevida promet se do 11,10 sati odvijao obilazno.


25. veljača 2004.
HRVATSKE ŠUME ODGOVARAJU NA PRIGOVORE EKOLOGA OGORČENIH SJEČOM «KULMERICE» - Županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki primila je protekli tjedan predstavnice Koordinacije ekoloških udruga županije Gordanu Gregurić i Dunju Horvatin. One su izvijestile županicu da će Zagorska hiža u Dubravi zabočkoj dobiti status muzeja na otvorenom – zahvaljujući vrijednoj etno-baštini, koja je nedvojbeno važna i kao dio turističke ponude županije.
Bilo je riječi i o šumi Kulmerica na Bračku gdje traje gospodarska sječa koju izvode Hrvatske šume. Predstavnice Koordinacije ekologa istakle su da se prema njihovim saznanjima ruše i mlada stabla, a ne provodi se obvezno pošumljavanje, te da dosadašnji apeli i prosvjedi nisu urodili plodom. Predložile su i da se barem ostatak šume proglasi zaštićenom, za što će ekolozi pokrenuti inicijativu.
Na spomenutom je sastanku dogovoreno da Krapinsko-zagorska županija uputi Hrvatskim šumama zahtjev da se očituju o ovoj problematici.
U njihovom očitovanju stoji da je sječa obavljena u zimskom razdoblju, kada vegetacija miruje i najmanje su štete na podmlatku i tlu, samo na zrelim stablima čija je starost preko 130 godina čime je umanjena njihova sposobnost fruktifikacije. U informaciji Hrvatskih šuma nadalje stoji da će se nedovoljno pomlađene površine popuniti sadnicama kako to propisuje osnova gospodarenja i struka, a koja se obavlja u grupama, odnosno krugovima. U dopisu koji potpisuje upravitelj šumarije Branko Tušek na konkretne primjedbe zagorskih ekologa ističe se, da se izvlačenje drvnih sortimenata izvodi odgovarajućim šumskim traktorom, da pristupni put nije nanovo prokrčen već se koristi postojeći te da nikakva teška mehanizacija Hrvatskih šuma nije prolazila šumom, već je vjerojatno riječ o strojevima koji su za potrebe izgradnje nove bolnice izmještali postojeće instalacije koje dijelom prolaze kroz šumu Kulmericu. Branko Tušek također navodi da je u studenom 2003. godine organiziran susret s gradonačelnikom Zaboka koji je obaviješten o predstojećoj sječi, a s planom sječe upoznata je i Bolnica. Predložen je sastanak s predstavnicima poduzeća koja gospodare šumom i okolnim prostorom do kojeg nije došlo. Hrvatske šume otvorene za sve kontakte, stoji u odgovoru, tim više što je njihov rad javan, a izraženo je i žaljenje što se zagorski ekolozi nisu izravno javili Hrvatskim šumama s konkretnim pitanjima i sugestijama, čime bi možda bilo manje nesporazuma jer je međusobni dijalog prvi korak na uspostavljanju kvalitetnih odnosa među stranama.


25. veljača 2004.
KONAČNA PROCJENA ŠTETE OD SUŠE - U Krapini će se sutra sastati Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Na dnevnom redu je izvješće Državnog povjerenstva o konačnoj procjeni šteta od prošlogodišnje suše i odobrenoj pomoći zagorskim gradovima i općinama.


25. veljača 2004.
SVETOKRIŠKO VIJEĆE O TRASI VINSKIH CESTA - Članovi Općinskog vijeća u Svetom Križu Začretju na današnjoj će sjednici odrediti trase vinskih turističkih cesta, razmotriti odluku o prodaji robe na klupama i putem pokretnih trgovačkih radnji, te raspodjeli novca sportskim udrugama za ovu godinu. Na današnjoj sjednici će se utvrditi i prijedlog za dodjelu priznanja Krapinsko-zagorske županije zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama iz općine Sveti Križ Začretje.


25. veljača 2004.
DANAS SJEDNICA ŽUPANIJSKOG POGLAVARSTVA - Danas u 13 sati održava se redovita sjednica Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije sa dvadesetak točaka dnevnog reda. Članovi će razmotriti će izvješće Policijske uprave o općem stanju sigurnosti na području županije tijekom prošle godine, zatim izvješće o stanju nezaposlenosti i zapošljavanju u 2003., izvješće o radu Uprave za ceste, Poglavarstva i Upravnih odjela te Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama. Iz dnevnog reda izdvajamo još donošenje zaključka o raspisivanju natječaja za dodjelu financijske potpore programima i projektima udruga.


25. veljača 2004.
AKCIJE DAVANJA KRVI - U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zabok krenuo je prvi ovogodišnji ciklus dobrovoljnog davanja krvi. Danas do 14 sati akcija se provodi u u bolnici u Krapinskim Toplicama, sutra u HT-u u Zaboku od 11 do 14,30 i u petak u zdravstvenoj stanici Bedekovčina od 8 do 10,30 te u poznanovečkom Inkopu od 11,30 do 14,30 sati. U prošlogodišnjim akcijama zabočki Crveni križ prikupio je ukupno 1837 doza krvi.


25. veljača 2004.
NOVO VODSTVO ZDS-a U STUBIČKIM TOPLICAMA - Robert Pilski je novi predsjednik općinske organizacije ZDS-a Stubičke Toplice. Na Izbornoj skupštini za dopredsjednika je izabran Igor Drobec, a dužnost tajnika će obavljeti Dario Bešen. Na skupštini je istaknuto kako je potrebno bolje koristiti turističke mogućnosti Stubičkih Toplica i preispitati načinprivatizacije topličkih kapaciteta. Zarada od topličkog turizma mora ostati u Hrvatskom zagorju, a ne izvlačiti ju u druge županmije kao što je to danas, mišljenja su u ZDS-u.


25. veljača 2004.
SPORT - Rukometašice Zaboka doživjele su i trinaesti poraz u prvenstvu Druge hrvatske lige Zapad. Na gostovanju u Rijeci svladao ih je Jadran 16:14 (poluvrijeme 9:8). Po efikasnoasti istaknula se novodošla Krapinčanka Ria Križanić sa 6 pogodaka, dok su po tri puta riječku mrežu zatresle Ira Šutina i Petra Vrančić, te jednom Renata Roginić. Na ljestvici vodi Hrvatski dragovoljac sa 23 boda, Sloga iz Svete Nedelje je druga sa 22, Samobor je sedmi sa 11 bodova, dok su Zabočanke dvanaeste bez bodova.

U prijateljskim nogometnim utakmicama Đalski i Oroslavje igrali su u Gubaševu 2.2, dok su u Rogacu također bez odluke, ali 3:3, igrali Mons Claudius i Pregrada. Danas se na Brezovi sastaju Vatrogasac i Toplice.

Košarkaši ivanečke Ivančice u 17. kolu B-1 lige Hrvatske skupina Sjever izgubili su u Koprivnici od Podravske banke 85:74. Ivančica je i dalje prva s 32 boda, ali toliko ima i Modeks iz Murskog Središća s utaklmicom manje.


24. veljača 2004.
1. OŽUJAK, ZADNJI ROK ZA PREDAJU POREZNIH PRIJAVA - Područni ured porezne uprave Krapina do sada je zaprimio ukupno 13.177 godišnjih prijava poreza na dohodak obveznika iz cijele županije, pri čemu ih je najviše bilo na području grada Krapine, 3.451. Zbog očekivanih gužvi ispostave Porezne uprave radit će i ove subote od 7 do 15, a u ponedjeljak 1. ožujka, kad je i zadnji rok za podnošenje prijava, od 7 do 19 sati, naglašava načelnica u Poreznoj upravi Jasna Kropf. Ove se godine priznaju brojne nove porezne olakšice, poput one za obveznike s prebivalištem na brdsko-planinskim područjima, a da bi se ostvarilo pravo na njih nužno je na vrijeme predati poreznu prijavu. Status brdsko-planinskog područja u Krapinsko zagorskoj županiji imaju općine Budinšćina, Đurmanec, Jesenje, Lobor, Novi Golubovec, Radoboj i Stubičke Toplice. Za porezne obveznike s tih područja osnovni osobni odbitak od 1. srpnja prošle godine iznosi 2.250 kuna, što je povećanje od 750 kuna. Nove se olakšice odnose i na kupnju ili gradnju, odnosno investicijsko održavanje stambenog prostora ili na kamate po namjenskim stambenim kreditima, na podstanarstvo, troškove zdravstvenih usluga i nabavu ortopedskih pomagala.


24. veljača 2004.
IPAK VEĆA CIJENA VODE U MARIJI BISTRICI? - Vijeće općine Marija Bistrica odbilo je prijedlog Poglavarstva o povećanju cijene vode iz lokalnog vodovoda i zadužilo stručne službe da podnesu analizu financijskih efekata povećanja cijene, kao i efekte oslobađanja škole, dječjeg vrtića, svetišta i zdravstvenih ustanova plaćanja cijene predviđene za pravne osobe. “To praktički znači da će se cijena vode ponovo naći na sjednici Vijeća ovoga petka i da će nova cijena biti prihvaćena, jer druge mogućnosti nema” - mišljenja je općinski načelnik Josip Klapač. S obzirom da cijena vode iz lokalnog vodovoda u Mariji Bistrici nije povećavana još od 1995. godine, Poglavarstvo je predložilo da se cijena sa sadašnje 3,63 kune za domaćinstva i 4,63 kune za gospodarstvo poveća na 5, odnosno 6 kuna, a iz nove bi se cijene sufinancirali nužni radovi na obnovi vodovoda, ističe Klapač. Poput većine lokalnih vodovoda u Zagorju i ovaj u Mariji Bistrici je praktički ilegalan, a u cijenu vode ne obračunava se PDV ni druge naknade državi. Viša bi se cijena, ukoliko bude prihvaćena, počela obračunavati od 1. ožujka. Nedavna analiza uzoraka vode koju je provela sanitarna inspekcija pokazala je da je voda iz marijabistričkog vodovoda zdravstveno neispravna.


24. veljača 2004.
POSKUPLJUJE VRTIĆ U DONJOJ STUBICI - Ekonomska cijena boravka djece u vrtiću Bubamara u Donjoj Stubici povisit će se sa 1.100 na 1.200 kuna, odlučilo je Gradsko vijeće. Uz poskupljenje režijskih troškova kao razlog navode i to da je stubički vrtić do sada bio među najjeftinijima u županiji. Grad sufinancira polovicu ekonomske cijene, a pola plaćaju roditelji.


24. veljača 2004.
VIJEĆNICI KRAPINE O KREDITU ZA PET STANOVA - O zaduženju od milijun i 309 tisuća kuna za kupnju pet stanova iz programa društveno poticane stanogradnje, koji su pred završetkom u ulici Frana Galovića, sutra odlučuju članovi Krapinskog Gradskog vijeća. Na dnevnom redu sjednice je i godišnji obračun gradskog proračuna za prošlu godinu, te razmatranje programa radova na vodoopskrbnom sustavu za ovu i sljedeću godinu.


24. veljača 2004.
U VOJNIĆ BREGU UMRLI OTAC I KĆER - Jučer je 27-godišnja Mirjana S. iz Vojnić Brega kod Bedekovčine policiji javila da njen 57-godišnji otac Branko B. već duže vrijeme ne izlazi iz kuće, pa sumnja da je umro. Policija je nakon dojave pronašla leš Branka B. koji je zadnji put viđen 14. veljače, a budući da živi sam nije se moglo točno utvrditi vrijeme, ni uzrok smrti. Mrtvo tijelo Branka B. je prevezeno u Zavod za sudsku medicinu na obdukciju, a danas ujutro oko 8 sati njegova se kćer Mirjana srušila na pod i pošto nije davala nikakve znakove života prevezena je u Dom zdravlja Bedekovčina. Nakon bezuspješne reanimacije konstatirana je smrt, najvjerojatnije uslijed infarkta.


24. veljača 2004.
VELIK INTERES ZA PČELARSKU ŠKOLU - U prostorima Srednje poljoprivredne škole u Bedekovčini počela je nastava Pčelarske škole Hrvatskog pčelarskog saveza. Odaziv polaznika je mnogo veći od očekivanoga, tako da nastavu pohađaju 54 polaznika, uglavnom pčelara koji djeluju u okviru udruga na području Krapine, Zaboka, Pregrade, Mača, Klanjca i Konjščine. Nakon uspješno završenog školovanja dobivaju se diplome za zanimanje pčelar, koje se upisuje u radnu knjigu. Predavači su najistaknutiji stručnjaci iz ovog područja, a održavanje škole sufinancira Krapinsko-zagorska županija, jer je pčelarstvo jedna od mjera za razvoj poljoprivrede Krapinsko-zagorske županije, a osnovni je cilj povećanje broja pčelinjih zajednica sa sadašnjih oko šest tisuća na devet tisuća.


24. veljača 2004.
KRIŽNI PUT MLADIH - U organizaciji Povjerenstva za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i Zajednice mladih MOBIS iz Tuhlja ove subote održat će se Nadbiskupijski križni put mladih. Okupljanje je u 9 sati u župnoj crkvi u Pregradi, a zatim se kroz 14 postaja pješke prolazi put do Tuhlja gdje će biti druženje i program za mlade. Ovo je prvi od šest križnih puteva koji će se u sklopu Nadbiskupijskog križnog puta održati u šest regija Zagrebačke nadbiskupije.


24. veljača 2004.
ZABOČKI FAŠNIK - Povorkom malih maškara, tristotinjak djece vrtića Zipkica i male škole, koja će danas oko 10 sati proći centrom Zaboka, počinje ovogodišnji zabočki fašnik. Mali dimnjačari, gljive, patuljci, motoristi, bolničari i ekološki osviještene maškare na Trgu Đalskog će izvesti glazbeni program. Poslije podne fašnički program se nastavlja povorkom koja u 14,30 sati kreće iz Pavlovca i prolazi glavnom zabočkom ulicom do pošte, a presuda i spaljivanje fašnika je na Trgu Đalskog. Organizatori, Fašnička udruga «Kobila» i Grad Zabok, za sve sudionike priređuju druženje u dvorani Elektre, gdje će se najboljim maskama uručiti nagrade.


24. veljača 2004.
FRANJO KLOPOTAN IZLAŽE U GALERIJI BISTRIČKOG SVETIŠTA - Svetište Majke Božje Bistričke i katolički tjednik Glas Koncila ove nedjelje priređuju izložbu ulja i akvarela autora Franje Klopotana. Naziv izložbe glasi «Ususret Kristovoj muci i Mariji pod križem». U Galeriji Svetišta otvorit će je ravnatelj Svetišta msgr. Lovro Cindori i viši kustos prof. Stanko Špoljarić. Otvorenje izložbe bit će u 12 sati, a u glazbenom dijelu nastupit će mješoviti pjevački zbor župe Marija Bistrica, «Tomislav». Izložba se može razgledati subotom, nedjeljom i blagdanima do 30. svibnja.


24. veljača 2004.
SPORT – Košarkaši Zaboka u minulom prvenstvenom kolu A-2 lige Hrvatske skupina Centar na gostovanju u Dugoj Resi pobijedili su Ljevaonicu 82:53. Po efikasnosti istaknuli su se Robert Lež sa 28 i Igor Peklarić sa 18 koševa.

U 18. kolu Treće hrvatske kuglačke lige Sjever postignuiti su ovi rezultati: Autobusni promet-Cesta 5:3, Željezničar (Varaždin)-Vindija 5:3, Lepoglava-Ivančica 8:0, Obrtnik (Varaždin)-Obrtnik II (Krapinske Toplice) 6:2, Željezničar II (Čakovec)-Obrtnik (Oroslavje) 1:7 i Varteks-Elektra 7:1. Vodi Lepoglava sa 28 bodova. Slijede Obrtnik (Varaždin) sa 27, oroslavski Obrtnik je peti sa 22 boda, dok je drugi sastav topličkog Obrtnika osmi sa 18 bodova.

U Rijeci na petom kolu Prve hrvatske lige u streljaštvu za žene Tekstilac je sa 1.150 krugova bio šesti, a među Zabočankama Jasmina Strugar sa 386 krugova bila je deseta. Katarina Pleško je pogodila 383, što joj je donijelo šesnaesto mjesto, dok je Dijana Čičko sa 381 krugom bila osamnaesta.

Na Skupštini Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije, gdje je još jednom povjerenje na predsjedničkoj dužnosti dobio Ivan Jurina, izvučeni su parovi četvrtfinala Kupa za područje Hrvatskog zagorja. Sastaju se Oroslavje-Jedinstvo, Gaj-Tondach, Stubica-Radoboj i Inkop-Zagorec (Krapina).

Dva rezultata prijateljskih nogometnih utakmica: Straža-Ivančica (Ivanec) 3:3 i Dubrava-Stubica 2:1.


23. veljača 2004.
«NOVI VJETAR» U ZAGORSKOM DC-u - Zdravko Repovečki ostaje i dalje na čelu Gradske organizacije Demokratskog centra Zaboka, odlučeno je ne Izvanrednoj izbornoj skupštini na kojoj je za njegovog zamjenika izabran Mladen Krklec, a dužnost trojice potpredsjednika obavljat će Srećko Mak, Stevo Horvat i Boris Jakuš Mejarec. Za tajnika organizacije je izabran Neven Krajačić. Nakon razdoblja lošeg vođenja Županijske organizacije u DC-u je novim ustrojem stranke i postavljanjem Vladimira Bosnara za povjerenika počeo puhati neki novi vjetar, rečeno je na Skupštini na kojoj se članovima obratio potpredsjednik stranke Joško Morić. On je istaknuo kako centristička ideja koja je u osnovi DC-a ima budućnost, jer izmjenjivanje «lijevih» i «desnih» na vlasti ne može ići unedogled, te izrazio zadovoljstvo što unatoč pogrešnih strateških odluka i lošeg izbornog rezultata DC prvi put od osnutka u koaliciji na nacionalnoj razini sudjeluje u izvršnoj vlasti.


23. veljača 2004.
TRIHINELOZU UNOSE PREKUPCI - Četvrti slučaj trihineloze u Krapinsko-zagorskoj županiji bio je razlog jučerašnjeg sastanka na kojem su u Zaboku članovi Udruge svinjogojaca ogorčeno reagirali, što javnost o tome premalo zna, a pokušao se prešutjeti i posljednji slučaj u Špičkovini kod Zaboka. Udruga, rekao je predsjednik Stjepan Peček, ovaj put to neće dozvoliti, jer trihinelozu u Krapinsko-zagorsku županiju unose prekupci, a odgovorni za zdravlje ljudi i životinja takve bi pojave trebali snakcionirati, a ne prešućivati. Zato zagorski proizvođači svinja zahtjevaju da inspekcije pojačaju kontrole na sajmovima, gdje cvate šverc. Osim što javnost ima pravo znati istinu o slučajevima trihineloze poptpredsjednik Udruge svinjogojaca Stjepan Jagušt upozorava stanovništvo, kako je najbolja zaštita od trihineloze kupnja svinja i odojaka od poznatih proizvođača i naglašava da do sada nijedan član Udruge svinjogojaca Krapinsko-zagorske županije nije na svojoj farmi imao slučaj trihinele.


23. veljača 2004.
VATROGASCI DOBILI NOVA VOZILA - Nakon 20 godina nabavljena su prva nova vozila za vatrogasce zabočkih DVD-a Špičkovina i Gubaševo. U dogovoru sa Vatrogasnom zajednicom Grada i Krapinsko-zagorske županije kupljena su dva vozila Nissan s visokotlačnom pumpom i rezervoarom za 500 litara vode, posebno pogodna za vatrogasne intervencije na teže pristupačnim terenima i u težim uvjetima, doznajemo od gradonačelnika Zaboka Ivana Hanžeka. Iz gradskog proračuna za nova vozila je osigurano 500.000 kuna.


23. veljača 2004.
LOBOR DOBIO NOVO POGLAVARSTVO - Na drugoj sjednici novog Općinskog vijeća u Loboru izabrano je Poglavarstvo u koje su ušli Verica Ivančić, Zvonimir Hubak, Mario Adanić i Ksenija Kuharić. Andriju Smetiška, koji je zbog izbora na dužnost načelnika općine mandat stavio u mirovanje, na mjestu člana Vijeća zamijenio je Vladimir Kovačić, a novi vijećnik je postao i Dubravko Raškaj koji je zamijenio Vericu Ivančić, izabranu u Poglavarstvo.


23. veljača 2004.
NOVO VODSTVO ZDS-a MARIJE BISTRICE - Na Izbornoj skupštini općinske organizacije ZDS-a Marije Bistrice za novog predsjednika je izabran Višeslav Ćuk, za dopredsjednika Stjepan Bukvić, a za tajnicu Davorka Pavlović. Članovi novog Izvršnog odbora su Mladen Polančec, Martina Špoljarec i Maja Ćuk. Na skupštini je posebno istaknuto kako je vrijeme da se Zagorci konačno oslone na vlastite snage i na predstojećim lokalnim izborima daju povjerenje svojoj regionalnoj stranci koja neće dozvoliti da se događaju slučajevi poput Tehnomehanike, Done ili Zivta.


23. veljača 2004.
SVE ČEŠĆI OTKAZI NOVINARIMA HONORARCIMA - Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva – ogranka Krapinsko zagorske županije, na posljednjem je sastanku raspravljao o sve češćim otkazivanjima suradnje honorarnim novinarima od strane poslodavaca. Naime, javnosti je poznato kako inspektori Državnog inspektorata sve češće obilaze novinske kuće i druge redakcije radi kontrole zapošljavanja i primjene novog Zakona o obveznim doprinosima. Prema tom Zakonu poslodavci su dužni honorarnim novinarima uplaćivati doprinose, no u praksi se sve više događa da, umjesto da se drže Zakona, neki poslodavci radije pribjegavaju otkazivanju suradnje honorarcima. Zbog toga je ogranak HND-a Krapinsko zagorske županije donio Odluku kojom od Hrvatskog novinarskog društva traži hitno sazivanje Izvanredne skupštine HND-a na kojoj će se iznaći način zaštite prava novinara – honoraraca, a vezano uz spomenuti Zakon. “Ne želimo dopustiti da se odluke nekih poslodavaca, zbog provođenja ili izigravanja zakona, lome preko leđa novinara” – stoji uz ostalo u priopćenju zagorskog ogranka HND-a.


23. veljača 2004.
USPJEŠAN NASTUP KONJŠĆINSKIH KARATISTA - U Podsusedu je prošle subote održan karate turnir Zagreb Open u katama i borbama pojedinačno u učeničkoj i kadetskoj konkurenciji. U konkurenciji 344 natjecatelja iz 40 klubova vrlo dobre rezultate ostvarili su članovi karate kluba Konjščina. Najbolja mlađa učenica Marta Havoj sa četiri borbe i četiri pobjede osvojila je prvo mjesto i zlatnu medalju. U kategorji mlađih učenika Marko Žugec bio je treći, dok je kod učenica također treće mjesto osvojila Marijana Mrazović. Dobar nastup imali su Tomislav Štabek i Valentino Kurtanjek koji su došli do polufinala.


23. veljača 2004.
SPORT - Nogometni klubovi uveliko se pripremaju kroz prijteljske utakmice za skorašnji početak proljetnog dijela nogometnig prvenstva. Minulog vikenda odigran je niz prijateljskih utakmica, a evo i rezultata:
u Zagrebu hrvatski trećeligaš Lokomotiva – jesenski prvak Prve zagorske županijske lige Tondach 2:2. Bedekovčane je u vodstvo doveo Biškup, a na 2:0 povisio je Škrlec s 11 metara, da bi Lokomotiva potom smanjila na 1:2, a onda 6 minuta prije kraja iz sumnjivog zaleđa poravnao je Kozina.
U Bistri, Bistra i Oroslavje igrali su bez pogodaka 0:0. Zabočka Mladost gostovala je Triblju kod Crikvenice gdje ju je tamošnja Turbina, inače vodeća momčad Primorsko goranske županijske lige pobijedila s 1:0 pogotkom u 89 minuti. Dodajmo i rezultat jedne međunarodne utakmice, u Rogaškoj Slatini, gdje su Toplice svladale domaći Steklar sa 5:3.

Na bazenima Termi Tuhelj na dvodnevnom Hrvatskom juniorskom prvenstvu u plivanju, među 200 plivača iz svih hrvatskih klubova najviše uspjeha imali su Eni Bratović i Dominik Straga iz riječeke Privredne banke. Ugodno iznenađenje priredili su plivači domaćeg Olimpa Mihanović koji su u utrci štafeta 4x200 metara slobodno bili prvi, dok su treće mjesto osvojili u štafeti 4x100 metara mješovito. Ovaj veliki uspjeh ostvarili su Zvonimir Androić, Saša Oroz, Saša Kužnar, Matija Piljek i Robert Huško. Dodajmo da je pojedinačno drugo mjesto u disciplini 200 metrara leđno osvojio Zvonimir Androić.

U 16. kolu Druge hrvatske kuglačke lige sjever, u izvrsnom izdanju kuglači topličkog Obrtnika svladali su Sirelu iz Bjelovara s maksimalnih 8:0. U nizu odličnih pojedinačnih rezultata ističe se Krapinčan Martin Cvrtila s visokih 588 čunjeva. Do njega je Duško Medić sa 559, dok je Stjepan Bukaić poslao na pod 555 drva.

U Oroslavju je završeno dvodnevno Otvoreno prvenstvo Oroslavja u tenisu do 14 godina. Kod tenisača pobijedio je Nikola Martinis iz zagrebačke Viktorije, dok je kod tenisačica prva Nina Sertić iz tenis kluba Ponikve. Nažalost, naše predstavnice iz Krapinskih Toplica


20. veljača 2004.
POSKUPLJUJE VODA ZAGORSKOG VODOVODA - Od 20 gradova i općina te Krapinsko-zagorske županije, koji imaju vlasnički udio u Zagorskom vodovodu, 78,15 posto suvlasnika dalo je suglasnost za povećanje cijene vode od 1. ožujka. Za domaćinstva voda će poskupjeti za 1,03 kune po kubičnom metru, a za gospodarstvo 1,23 kune na što se obračunava još i PDV. Uz to povećanje, u cijenu kubičnog metra vode od sada će obračunavati još i 1,14 kuna umjesto dosadašnje osnovne uplate od 15 kuna, koju je Zagorski vodovod morao ukinuti rješenjem Državnog inspektorata, nakon što je na snagu stupio Zakon o zaštiti potrošača.


20. veljača 2004.
ZAGORSKI SDP PODRŽAVA RAČANA - Ne stoje ocjene sadašnje vlasti da je proračunski novac unaprijed potrošen i da se o tome ništa nije znalo, izjavila je potpredsjednica SDP-a Željka Antunović na jučerašnjem sastanku Županijskog odbora stranke u Zaboku. Nova je Vlada o svemu korektno informirana, a razlog takvim pričama su velika obećanja HDZ-a iz predizborne kampanje koja sada treba na neki način opravdati, dodala je Antunović. Posebnu zabrinutost i reakcije u SDP-u izazvala je i izjava predsjednika Sabora Vladimira Šeksa o tome da se saborske sjednice više neće održavati često kao do sada, već samo prema potrebi te da Sabor neće biti “parlaonica” za one koji su izgubili izbore, istaknula je predsjednica Županijske organizacije SDP-a Sonja Borovčak. Vezano uz nagađanja oko izbora novog predsjednika stranke na skoroj Konvenciji, potporu zagorskih SDP-ovaca i za naredni četverogodišnji mandat imat će Ivica Račan, potvrdila je Sonja Borovčak.


20. veljača 2004.
ANTIBIOTICI U MLIJEKU - Mlijeko domaćih proizvođača je pod strogom kontrolom, no problem je uvozno, proizlazi iz rezultata analize Hrvatskog veterinarskog instituta koja je otkrila nedopuštene antibiotike u mlijeku i mesu. “U 1,5% uzoraka mlijeka od poljoprivrednika otkrivena je prisutnost antibiotika. Takvo mlijeko ne odlazi u preradu, a odmah se alarmira i veterinarska inspekcija” – izjavio je za današnji Večernji list Krešimir Kuterovac, ravnatelj Hrvatskog stočarskog centra. Pod sustavnom kontrolom je mljekarska industrija, ali i 50.000 domaćih farmi iz kojih se dobije oko 40 milijuna litara mlijeka godišnje. Uzorke, koji se u Hrvatskom veterinarskom institutu analiziraju u sklopu državnog monitoringa hrane, skupljaju i veterinarski uredi županija. Ima i ureda koji šalju sve manje uzoraka. Tako je lani iz Krapinsko zagorske županije stiglo 117 uzoraka, tridesetak manje nego 2002.


20. veljača 2004.
POTVRĐENA TRIHINELOZA U ŠPIČKOVINI - Slučaj trihineloze u Špičkovini kod Zaboka, koji je potvrdila i veterinarska inspektorica u Zlataru Laura Mateša Platužić, izazvao je ogorčenje kod članova Udruge svinjogojaca Krapinsko-zagorske županije. Kako je očito da je trihinelom zaražena svinja kupljena od prekupca, predsjednik Udruge Stjepan Peček ističe da i ovaj slučaj pokazuje kako tržište treba otvoriti za domaći proizvod iz provjerenog uzgoja. Zato zagorski uzgajivači svinja u razvoju proizvodnje očekuju pomoć državnih institucija, a ponajprije zaštitu od nelojalne konkurencije, odnosno prekupaca. Pojava trihineloze je i povod za sastanak Udruge svinjogojaca ove nedjelje u Zaboku.


20. veljača 2004.
POŽAR U TEHNOMEHANICI - Danas oko 10 sati u Tehnomehanici iz Marije Bistrice došlo je do požara u lakirnici, neslužbeno, zbog kvara na električnoj instalaciji. U požaru je izgorio pokrov lakirnice, a ugasili su ga pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Zabok i DVD-a Marija Bistrica. Prema prvim procjnenama šteta iznosi oko 20 tisuća kuna.


20. veljača 2004.
SIMPOZIJ O MULTIPLOJ SKLEROZI - Pod nazivom «Kako živjeti s multiplom sklerozom» sutra u 11 sati u marijabistričkom hotelu Salve Regina počinje simpozij što ga organiziraju Društvo multiple skleroze Hrvatske, Neurološko društvo hrvatskog liječničkog zbora i Klinika za neurologiju bolnice «Sestre milosrdnice». U programu simpozija je i predavanje Danice Ekšić, predsjednice Društva o slici stvarnosti oboljelih od multiple skleroze u Krapinsko-zagorskoj županiji.


20. veljača 2004.
SEMINAR O OCJENJIVANJU U ŠKOLAMA - Srednja škola Krapina sutra je domaćin seminara za nastavnike i stručne suradnike iz područja provjeravanja i ocjenjivanja znanja. Ovaj i još tri seminara dogovoreni su na sastanku ravnatelja srednjih škola Krapinsko-zagorske županije koncem siječnja, a njihovu realizaciju zajedno će financirati škole i Županija.


20. veljača 2004.
«ZAGORSKA NOĆ» U GLOBUSU - U restoranu «Globus» na Zagrebačkom velesajmu sutra će se održati jubilarna 15. Zagorska noć koju organizira Društvo Zagoraca «Kaj» iz Zagreba. Među uzvanicima koji će se zabavljati uz asambl Lepi cajti, Tri tenora Zagorja i voditelja Davora Dretara najavljeni su predsjednik RH Stjepan Mesić i Krapinsko-zagorska županica Vlasta Hubicki.


20. veljača 2004.
KUMROVEČKI FAŠNIK - Osim za Kumrovec uobičajene fašničke povorke sa zagorskim velikanima Titom, Tuđmanom i Gupcem, ove nedjelje tamošnja Turistička zajednica po prvi put organizira Mali fašnik koji će voditi popularni dječji voditelj Siniša Cmrk. Dječja maskirana povorka kreće u 12,30 i sve do 16 sati na pozornici u Muzeju Staro selo odvijat će se za sudionike vesele igre, pjevat će se, plesati i glumiti, a na kraju izabrati i nagraditi najbolje maske. Oko 16 sati očekuje se dolazak velike maskirane povorke sa «zagorskim velikanima».


20. veljača 2004.
KREĆU AKCIJE DARIVANJA KRVI - Gradsko društvo Crvenog križa Zabok priprema prvi ovogodišnji ciklus akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Prva akcija održat će se u utorak, 24.veljače u zbočkom Dekoru.


20. veljača 2004.
ZBOG «TROFEJA VJEVERICA» ZATVOREN CRVENI SPUST - Danas i sutra, u vrijeme održavanja 11. Međunarodnog «Trofeja Vjeverica» na Sljemenu će biti zatvoren donji dio Crvenog spusta sa osiguranim prolazom za skijaše i gledatelje. U nedjelju, 22. veljače Crveni spust će biti zatvoren u cijeloj dužini, tekođer sa osiguranim prolazom za gledatelje.


20. veljača 2004.
SPORT - Večeras u 17 sati u Zaboku, u staroj zgradi policije, održat će se redovna izborna skupština Nogometnog saveza Krapinsko zagorske županije. U bogatom dnevnom redu ovog skupa bit će riječi o protekloj aktivnosti Saveza pod predsjedanjem Ivana Jurine. Savez je postavljen na zdrave temelje, bez financijskih repova, posluje pozitivno i u krovnoj nogometnoj organiciji, HNS-u, uživa veliko povjerenje. Na večerašnjem skupu, na kojem će se izabrati ili potvrditi novi predsjednik, bit će i izvučeni parovi kup natjecanja.

Košarkaši Zaboka koji su se sa dvije uzastopne pobjede ponovo vratili u borbu za vrh ljestvice A2 lige Hrvatske ovog vikenda idu na gostovanje u Dugu Resu.

Nogometaši zabočke Mladosti danas su u sklopu priprema otputovali u Crikvenicu gdje će protiv istoimenog trećeligaša odigrati prijateljsku utakmicu. Jesenski prvak Prve zagorske županijske nogometne lige Tondach iz Bedekovčine u seriji prijateljskih utakmica gostuje na Kajzerici kod Lokomotive. Županijski drugoligaš Omladinac iz Dubrovčana ima dogovoren novi prijeteljski ogled i to protiv zagrebačke Concordie.

Rukometašice Zaboka startale su porazom u drugom dijelu prvenstva Druge hrvatske lige zapad, i poražene su od Rudara iz Labina sa 15:27. Renata Roginić u zabočkom sastavu postigla je 5, a Ria Križanić 2 pogotka.

Završena je atletska brdska kros liga u Ivancu. Ukupni pobjednik kod muških je član Sljemena Ladislav Havaš, dok je kod atletičarki prva Valentina Županec.

Skijaši trkači Oroslavja od danas pa do nedjelje u Mrkoplju su na Hrvatskom prvenstvu u biatlonu, te utrci za Hrvatski skijaški kup.


19. veljača 2004.
TERENSKA NASTAVA PRIRODE I DRUŠTVA U ŽUPANIJI - Županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki danas je primila tridesetak učenika Područne škole Stubičke Toplice čije su učiteljice, u okviru nastave prirode i društva, odnosno nastavnog programa o županiji, organizirale terensku nastavu i posjet Krapini i županijskim čelnicima. Županica i njeni suradnici učenicima su odgovorili na niz postavljenih pitanja, a nakon posjeta Županiji djeca su obišla nalazište krapinskog pračovjeka i Stari grad.


19. veljača 2004.
NOVA KADROVSKA KRIŽALJKA U POLICIJSKOJ UPRAVI - U Policijskoj upravi Krapinsko zagorskoj sa 20. veljače dio zaposlenika premješten je na druga rukovodeća radna mjesta. Ivan Gladoić novi je načelnik Policijske postaje Zlatar Bistrica, Robert Pavić premješten je na dužnost pomoćnika načelnika policijske postaje Krapina za sigurnost cetovnog prometa, vođa grupe za organizirani kriminalitet je Miljenko Fruk, dok je na mjesto službenika za preventivu u cestovnom prometu premješten Zlatko Svrtan.


19. veljača 2004.
U CENTRU ZABOKA VIŠE NEMA MJESTA ZA KIOSKE - Donošenjem detaljnih urbanističkih planova za centar Zaboka djelomične promjene je doživio i plan rasporeda kioska iz kojeg su definitivno izbačeni oni koji se u proteklih pet godina nisu prilagodili gradskim odlukama. Za kioske je predviđeno 19 lokacija isključivo na javnim površinama, dok će dva sporna kioska s privatnog zemljišta, jednu pekarnicu i kiosk jednog osiguravatelja vlasnici morati ukloniti u roku od tri mjeseca. Sporni kiosk ispod Srednje škole, kako je zaključilo Gradsko poglavarstvo, ostaje do završetka izgradnje nove Opće bolnice, dok će se kiosk pekarnice iz Gajeve ulice preseliti u ulicu Matije Gupca. Kako nije iskoristio raniju mogućnost preseljenja zajedno s kioskom Hrvatske lutrije na novu lokaciju, sa parkirališta ispred Parka Milana Prpića uklonit će se kiosk Duhana. Slobodnih lokacija za kioske u centru Zaboka više nema, a kako je naglašeno kao privremeni objekti i ovi koji su zadržani mogu se kada se za to ukaže potreba ukloniti ili premjestiti, što se očekuje već ovog proljeća kada krene izgradnja produžetka Kolodvorske ulice.


19. veljača 2004.
GRAĐEVINARI I TEKSTILCI NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA U ZAGORJU – Analizirajući podatke u Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje u Krapini došlo se do zaključka da su najtraženija zanimanja u Krapinsko-zagorskoj županiji građevinskog i tekstilnog smjera. Rekla je to na današnjem sastanku na temu profesionalne orijentacije mladih u krapinskoj Srednjoj školi pročelnica Mirjana Jurman. Sastanak je inicirao Zavod za zapošljavanje, a uz njihove djelatnike, predstavnike osnovnih i srednjih škola s potrebama na tržištu i zanimanjima koja su najtraženija informirali su i predstavnici Obrtničke komore. Stručna suradnica za strukovno obrazovanje u Hrvatskoj obrtničkoj komori Mirela Lekić upoznala je prisutne s jedinstvenim modelom izobrazbe za obrtnička zanimanja koji se počeo primjenjivati s početkom ove školske godine.


19. veljača 2004.
NOVČANOM POMOĆI DO PORASTA NATALITETA - Saborski zastupnik HDZ-a Vladimir Pleško na skupu s biračima u Martinišču, istaknuo je podršku aktualne HDZ-ove vlasti u gradnji županijske Opće bolnice na Bračku te je predložio da se teška demografska slika u Zagorju pokuša popraviti jednokratnim novčanim pomoćima za sve novorođene stanovnike Krapinsko-zagorske županije i to uplatom po tisuću kuna iz županijskog te gradskih odnosno općinskih proračuna. Pleško je podržao i gradnju Područne škole u Martinišču za koju je lokalno stanovništvo dosad prikupilo gotovo 500 potpisa.


19. veljača 2004.
FAŠNIČKE SPELANCIJE U PREGRADI - Promocijom fašničkog lista «Vrabec» sutra započinju tradicionalne fašničke spelancije u Pregradi. U prostorijama Doma kulture u Pregradi Forum mladih organizira program pod nazivom «Izađi, maskiraj se – izbori 2004.» u sklopu kojeg će se birati najbolje maske i «stranke na fašničkim parlamenarnim izborima». Program započinje u 21,00 sat. Glavna manifestacija održat će se u nedjelju, kada će kroz grad proći velika fašnička povorka sa oko 350 maskiranih sudionika. Poseban program u kojem će uz 14 maskiranih grupa iz Pregrade nastupiti i maškare iz Oroslavja, Krapinskih Toplica i Huma na Sutli, Desiničke mažoretkinje, Gradski puhački orkestar iz Krapine te glazbeni sastav Optimisti zagorja, održat će se na gradskoj tržnici.


19. veljača 2004.
UKRAO 70 KILOGRAMA MESA - U Brezničkom Humu jučer su policajci u teškoj krađi zatekli 27-godišnjeg muškarca koji je provalio u restoran poduzeća «JM Mrazović». Iz više ledenica provalnik je ukrao oko 70 kilograma smrznutog mesa. Dio mesa već je bio utovaren u osobno vozilo, a ostatak spreman za utovar.


19. veljača 2004.
SPORT - Na zimskom dvoranskom teniskom turniru u Oroslavju kod tenisačica do 12 godina prva je Dora Vajdić iz Velike Gorice koja je u finalu svladala Ivu Perković iz Karlovca u dva seta 6:0 i 6:4. Treće mjesto osvojila je Tena Oreški iz Varteksa pobjedom nad Hanom Babić iz zagrebačke Mladosti sa 7:6 i 6:2. Kod tenisača slavio je Damjan Vorel iz Zagreba koji je u finalnom meču tek u trećem setu slomio mladu samoborsku nadu, Alda Žaju.

U trećem kolu Lige Krapinsko zagorske županije u streljaštvu serijskom zračnom puškom koje je održano u Velikom Trgovišću, kod kadetkinja sa 175 krugova pobijedila je Tea Knezić iz Krušljevog Sela dok je druga Lucija Buhin iz Kovine sa 163. Među kadetima prvi je Vranić iz Tekstilca sa 185 koliko ima i Mahmet iz Marije Bistrice. Kod juniorki prva je Mateja Oremuš, članica Strijelca iz Krušljevog Sela, sa 527 krugova, a druga Vlatka Bertol, iz istog kluba, sa 170 krugova. Tomislav Knezić iz Strijelca, sa 496 krugova, pobjednik je među juniorima gdje je Gašpar iz Klanjca drugi sa 457.


18. veljača 2004.
OD OŽUJKA POSKUPLJENJE VODE - Članovi Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije na jučerašnjoj su sjednici prihvatili prijedlog Zagorskog vodovoda o povećanju cijene vode. Cijena vode za domaćinstva povećat će se za 1,3 kn po kubičnom metru, a za gospodarstvo za 1,23 kn. Uz to ukinut će se dosadašnji paušal koji će se ubuduće obračunavati po 1,14 kuna za kubični metar potrošene vode. Cijena vode u Zagorskom vodovodu nije se mijenjala u proteklih 28 mjeseci, naglasio je direktor poduzeća Željko Hren te dodao da su se na povećanje odlučili zbog kontinuiranog poskupljenja energenata, materijala i usluga, a jedan od razloga je i kredit koji u travnju dolazi na naplatu, koji je 1998. godine podignut kod HBOR-a za izgradnju sustava Belečka Selnica. Povećanje cijene vode stupit će na snagu 1. ožujka.


18. veljača 2004.
ZAGORSKIM ŠKOLAMA DONIRANA 43 RAČUNALA - U Krapinsko-zagorsku županiju stigla su 43 računala namijenjena županijskim školama od ukupno 700 računala darovanih područnim školama u Hrvatskoj u sklopu zajedničkog projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatskog Telekoma pod nazivom "Net u školi". Riječ je uglavnom o školama s malim brojem učenika. Računala je darovao HT u studeom 2003. u sklopu zagrebačkog sajma Info. Predajom računala područnim školama u Krapinsko-zagorskoj županiji ujedno je završila akcija "Opremanje škola računalnom opremom" u sklopu projekta "Net u školi", ističe se u današnjem priopćenju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i HT-a. Osim darovanih računala svim će školama biti omogućen i brz pristup internetu jer su dobile 10 sati besplatna pristupa internetu na dan te 100 milijuna besplatnih minuta za pretraživanje izvan škole. Osim toga svi učenici petih razreda dobili su i svoj vlastiti besplatni e-mail u školi. U suradnji Ministarstva i HT-a organizirat će se radionice za učenike i nastavnike, na kojima će se osposobljavati za uporabu interneta, pokrenut je i infoškolski portal, a za učenike su osmišljene i druge poučno-zabavne aktivnosti na portalu www.htnet.hr u rubrikama Teen i Klinci.


18. veljača 2004.
RADOBOJ DOBIO NAČELNIKA - Tridesetogodišnji Anđelko Topolovec, kandidat DC-a, sinoć je na drugoj sjednici nedavno konstituiranog Vijeća izabran za novog načelnika općine Radoboj. Protiv njegovog izbora glasali su vijećnici HDZ-a, koji su odbili i sudjelovanje u svim odborima i komisijama. Anđelko Topolovec dužnost načelnika će obavljati volonterski, a članove Poglavarstva predložit će za sedam dana. Sinoć je prihvaćen i proračun općine Radoboj za ovu godinu u iznosu od 4,8 milijuna kuna, a izabrana su i dvojica potpredsjednika Vijeća, Anđelko Ferek Jambrek iz DC-a i Stjepan Košutić iz SDP-a.


18. veljača 2004.
«ZABOK GRAD PRIJATELJ DJECE» - Gradsko društvo Naša djeca Zaboka, kako je zaključeno na izbornoj Skupštini, ove godine zajedno s Gradom pokreće projekt vrtića za djecu s posebnim potrebama. Sada prazan prostor, nadograđen iznad vrtića Zipkica potrebno je urediti i prilagoditi djeci s posebnim potrebama čiji su roditelji sada prisiljeni djecu voziti u Zagreb, ističe Sonja Borovčak, izabrana za predsjednicu i u narednom mandatu. Prvi vrtić za djecu s posebnim potrebama u Zaboku koristila bi djeca cijele Krapinsko-zagorskoj županije, a zabočko Društvo Naša djeca u tom bi prostoru za njih organiziralo i druge aktivnosti. Volonteri Društva Naša djeca nadaju se da će realizacijom i tog projekta Zabok ove godine dobiti naslov «Grad prijatelj djece».


18. veljača 2004.
KOOPERANTI KLARIKO-VOĆA PONOVO U GORNJOJ STUBICI - Dvadesetpet kooperanata Klariko-voća iz Virovitičko-podravske županije jučer je ponovno došlo pred gornostubičku Donu tražeći svoj novac za povrće isporučeno još 2002. godine, a za koje im je isplaćeno tek 10% potraživanja. Pojedinačna potraživanja pristiglih kooperanata kreću se od četiri do četrdeset tisuća kuna, odnosno ukupno 300 tisuća kuna. Kooperanti su najavli da će u Gornjoj Stubici ostati dok ne dobiju svoj novac, no predomislili su se nakon što im je jučer šefica financija Klariko-voća Marica Duspera obećala da će im idući tjedan početi isplaćivati novac i to svakih tjedan dana 50 tisuća kuna.


18. veljača 2004.
PROFESIONALNA ORIJENTACIJA MLADIH - U krapinskoj Srednjoj školi sutra se održava sastanak na temu profesionalne orijentacije mladih u Krapinsko-zagorskoj županiji. Sastanak je inicirala Područna služba Zavoda za zapošljavanje Krapina, a uz njihove djelatnike, stručne suradnike osnovnih i srednjih škola s potrebama na tržištu i zanimanjima koja su najtraženija informirat će i predstavnici županijske Obrtničke komore.


18. veljača 2004.
KUNŠTEK OSLOBOĐEN KOMUNALNOG DOPRINOSA - Krapinskom poduzetniku, vlasniku Autobusnog kolodvora, Branku Kunšteku na jučerašnjoj sjednici Gradskog poglavarstva odobren je zahtjev za osolobađanje plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju poslovnog objekta u Velikoj Vesi, no ne u cjelosti kako je Kunštek tražio nego u 50%-tnom iznosu. Plaćanjem komunalnog doprinosa u cjelosti se oslobađaju poduzetnici koji se bave proizvodnom djelatnošću, rekao je gradonačelnik Alojz Malogorski, dok se vlasnike poduzeća uslužnih djelatnosti može osoloboditi plaćanja polovice iznosa. Kunšteka se oslobodilo plaćanja polovice iznosa komunalnog doprinosa jer se obvezao zaposliti pet djelatnika, a Grad će tražiti da on tu obvezu i ispuni.


18. veljača 2004.
MEĐUNARODNA IZLOŽBA «KERAMIČKI TANJURI» - U Galeriji Grada Krapine sutra se otvara međunarodna izložba «Keramički tanjuri». Na izložbi će se predstaviti radovi 59 autora iz Bugarske, Italije, Libanona, Slovenije i Hrvatske, a moći će se pogledati do 7. ožujka. Nakon Krapine, izložba seli u Bjelovar, a za vrijeme trajanja Oplimpijskih igara u lipnju biti će izložena u Grčkoj.


17. veljača 2004.
ZA TRI MJESECA KREĆE OBNOVA TERMI TUHELJ - Kroz otprilike tri mjeseca započet će prva investiranja u Termama Tuhelj, izjavio je na današnjoj sjednici Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije, koja je održana u dvorcu Mihanović u Tuheljskim Toplicama, direktor Termi Olimia Zdravko Počivalšek. U prvoj fazi će se urediti unutarnji i vanjski bazeni te izgraditi moderni welness centar, rekao je Počivalšek te dodao kako je prilikom kupnje ovog kupališno-hotelskog kompleksa izjavio da će cjelokupno ulaganje u njegovo uređenje iznositi oko 7 milijuna eura. No, financijski izračuni sada su bitno drugačiji i samo za ovu prvu fazu potrebno je između 7 i 9 milijuna eura, a ona bi trebala biti završena do početka kupališne sezone 2005. godine. Počivalšek je naglasio da će upravo ova investicija ubuduće osiguravati poslovanje Termama Tuhelj tijekom cijele godine, jer je ona temelj na kojem će se razvijati sve kasnije aktivnosti. U drugoj fazi investicije obnovit će se postojeći hotel i preurediti u moderni kongresni centar, izgraditi sportski tereni, a u trećoj obnoviti stari bazeni i dvorac Mihanović te izgraditi novi hotel s pet zvijezdica.


17. veljača 2004.
U ZAGORJU NAJMANJE KRIMINALA - Prema pokazateljima kriminaliteta, odnosno broju kaznenih djela bez prometa, Policijska uprava Krapinsko-zagorska na prvom je mjestu u Hrvatskoj s najmanjim brojem kaznenih djela, 630 prošle godine, na sto tisuća stanovnika, rekao je danas na press konferenciji načelnik Dubravko Teur. Od ukupnog broja kaznenih djela 366 ih je prijavljeno s nepoznatim počiniteljem, a naknadno otkriveno 53 posto, dok o djelotvornosti zagorske policije govori podatak o 82 posto ukupno razriješenih slučajeva. Nečelnik Teur je posebno ukazao na porast slučajeva kazneno-pravne zaštite djece i maloljetnika za 500 posto, što pokazuje da je nekada tzv. tamna brojka o nasilničkom ponašanju u obiteljima  zahvaljujući djelovanju civilnog sektora i nevladinih udruga konačno dovela do otkrivanja počinitelja obiteljskog nasilja. 


17. veljača 2004.
ZABOK ODBIO POVEĆANJE CIJENE VODE - Sa tri glasa protiv, jednim za i jednim suzdržanim članovi Poglavarstva Grada Zaboka sinoć su nakon dvosatne rasprave odbili dati suglasnost Zagorskom vodovodu za povećanje cijene vode za 14,55 posto. Tim minimalnim povećanjem cijene vode, koja je među najjeftinijima u Hrvatskoj, rekao je na sjednici direktor Zagorskog vodovoda Željko Hren, prosječnom zagorskom domaćinstvu, koje mjesečno troši 12,5 kubičnih metara, cijena bi se sa 102 povećala na 117 kuna. Ne dobije li Zagorski vodovod «zeleno svjetlo» za ovakvu cijenu od većine svojih suvlasnika, a na Grad Zabok otpada 8,6 posto, dovodi se u pitanje poslovanje, ali i normalna opskrba vodom za oko 23 tisuća domaćinstava u Krapinsko-zagorskoj županiji, rekao je Hren. Unatoč odbijanju povećanja cijene vode u zaključku zabočkog Poglavarstva ističe se, kako je zahtjev Zagorskog vodovoda opravdan, ali ne u predloženom iznosu. U Zaboku drže, kako je rekao gradonačelnik Hanžek, da umjesto nepopulatnog visokog skoka cijene svakakao treba pronaći rješenje za 15 kuna mjesečnog paušala koji je Zagorski vodovod izgubio rješenjem Državnog inspektorata, nakon donošenja Zakona o potrošačima.


17. veljača 2004.
20 MILIJUNA KUNA ZA OBNOVU KRAPINSKOG VODOVODA - U naredne dvije godine krapinsko komunalno poduzeće Krakom planira obnovu i modernizaciju vodoopskrbnog sustava Grada koji je jedan od najstarijih u Hrvatskoj i prema riječima direktora Željka Vincelja prepun problema i nedostataka. S programom, kojim bi se prvenstveno trebao riješiti problem opskrbe vodom viših zona, a za koji će biti potrebno oko 20 milijuna kuna, danas su se usuglasili članovi gradskog Poglavarstva. Sredstva će se osigurati kreditnim zaduženjem Krakoma od 6 milijuna i 700 tisuća kuna, oko 25% od cjelokupne investicije, odnosno tri milijuna kuna osigurat će se u gradskom proračunu, milijun kuna trebala bi osigurati Krapinsko-zagorska županija, a dio radova sa 5 milijuna i 600 tisuća kuna financirao bi se iz programa Hrvatskih voda, dok će se ostatak novca osigurati iz priključnih pristojbi.


17. veljača 2004.
«GOSTUJUĆI RADNICI» ZA NJEMAČKU - Hrvatski zavod za zapošljavanje nastavlja suradnju sa Središnjom službom za posredovanje rada iz Bonna i organizira zapošljavanje hrvatskih radnika u Njemačkoj na rok od 12 do 18 mjeseci. Ovim vidom zapošljavanja tzv. gostujućim radnicima omogućava se usavršavanje profesionalnog i jezičnog znanja, a posao se nudi kuharima, recepcionerima, sobaricama i diplomiranim ekonomistima hotelijerskog smjera. Područna služba Zavoda za zapošljavanje Krapina će «gostujuće radnike» odabrati u travnju, a zainteresirani dokumentaciju mogu predati do 10. ožujka.


17. veljača 2004.
DESINIĆ POMAŽE UČENICIMA I STUDENTIMA - Općina Desinić će ove godine dodijeliti učenicima i studentima 6 stipendija. Za 4 stipendije po 300 kuna mjesečno mogu se natjecati učenici od 2. razrda srednje škole na dalje, a studentima će se odobriti 2 stipendije po 400 kuna mjesečno. Dokumentirani zahtjevi se u roku od 15 dana mogu dostaviti Upravnom odjelu općine Desinić.


17. veljača 2004.
SMANJITI SMRTNOST OD KORONARNE BOLESTI - Krapinsko-zagorska županija uputila je Ministarstvu zdravstva zamolbu da podrži, a Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje da razmotri mogućnost osiguranja sredstava za odvijanje pilot-projekta «Zbrinjavanje bolesnika s akutnim koronarnim sindromom i primarna prevencija kardio-vaskularnih bolesti u Krapinsko-zagorskoj županiji». Udio koronarne bolesti u ukupnoj smrtnosti stanovnika Hrvatskog zagorja iznosi oko 35 posto, a cilj mjera spomenutog programa za zbrinjavanje bolesnika je smanjivanje takve visoke stope smrtnosti.


17. veljača 2004.
OSNOVCI STUBIČKIH TOPLICA U POSJETU ŽUPANICI - Tridesetak učenika trećeg razreda Područne škole Stubičke Toplice ovaj će četvrtak posjetiti Krapinsko-zagorsku županiju. Naime, u okviru nastave Prirode i društva učenici trećih razreda uče o svom zavičaju, pa će ovo biti prigoda da se upoznaju s Krapinsko-zagorskom županijom te razgovaraju s županicom Vlastom Hubicki.


17. veljača 2004.
FAŠNIK U PREGRADI - Promocijom fašničkog lista «Vrabec» ovog petka započinju tradicionalne fašničke spelancije u Pregradi. Glavna manifestacija održat će se u nedjelju kada će kroz grad proći velika fašnička povorka sa oko 350 maskiranih sudionika. Poseban program u kojem će uz 14 maskiranih grupa iz Pregrade nastupiti i maškare iz Oroslavja, Krapinskih Toplica i Huma na Sutli, Desiničke mažoretkinje, Gradski puhački orkestar iz Krapine te glazbeni sastav Optimisti zagorja, održat će se na gradskoj tržnici.


17. veljača 2004.
NAJAVLJENO ZATVARANJE TEHNOMEHANIKE ? - Zagorska demokratska stranka oglasila se priopćenjem za medije povodom najavljenog zatvaranja poduzeća «Tehnomehanika» iz Marije Bistrice i otpuštanja više stotina radnika. U priopćenju ZDS poziva ministra financija Ivana Šukera da preispita sve okolnosti pod kojima je bivša vlast bez javnog natječaja sklopila štetan ugovor za izradu vatrogasnih vozila sa gotovo 30% skuplijim stranim konzorcijem umjesto sa jeftinijim domaćim poduzećem Tehnomehanikom. U priopćenju koje potpisuje glavni tajnik stranke Višeslav Ćuk, ZDS poziva i državnog odvjetnika da razmotri odgovornost bivših ministara Ljube Jurčića i Mate Crkvenca koji su odigrali glavnu ulogu u dodjeli tog posla strancima i Županiju da pokuša od vlasnika poduzeća preuzeti dionice te ga sačuvati od propasti.


17. veljača 2004.
SPORT - U prijateljskoj nogometnoj utakmici županijski prvoligaš Inkop iz Poznanovca pobijedio je u Dubrovčanu Omladinac 5:0.

U doigravanju od 1. do 6. mjesta Zagrebačke kadetske košarkaške lige mladi košarkaši Zaboka svladali su Bosco 70:68. Do kraja Zabočani još imaju dvije utakmice i kao vodeća ekipa, bez poraza, igraju još zaostali susret sa Zapruđem, a pred njima je i redovno gostovanje u 5. kolu kod Ljevaonice u Dugoj Resi.

U minulom prijelaznom roku za motokrosiste u Motokros klub Zabok iz Jaske se ponovo vratio Tomislav Jakopec. Prošle sezone Jakopec je imao zapaženih rezultata i treći je u Hrvatskoj u klasi 125 kubika, dok je na međunarodnom planu bio drugi na Alpe Jadran kupu, a u istoj zapremnini motora od 125 kubika bio je pobjednik utrke za Kup Mediterana koja je održana u turističkom i moto središtu Crnogorskog primorja Sutomore.


16. veljača 2004.
MIKROFON U LONCU U GOSPODARSKOM KLUBU MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE - Mikrofon u loncu, emisija o kulinarstvu Radija Kaj, održana je jučer u zagrebačkom restoranu «Gospodarski klub» Ministarstva poljoprivrede i šumarstva. Tom je prilikom u eteru i restoranu prezentiran program Varaždinske županije «Zagorje beef» s naglaskom na specijalitete od mesa mladog zagorskog bika. Domaćin je bio varaždinski župan Zvonimir Sabati, o proizvodnji zagorskog bika i samom projektu «Zagorje beef» govorili su voditelj projekta Damir Kovačić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i šumarstvo Varaždnske županije Miljenko Ernoić, dok je samu poljoprivrednu zadrugu «Zagorje beef» predstavio njen upravitelj Stanko Rukelj. Za pripremu pravih poslastica od mesa mladog zagorskog bika bio je zadužen direktor poduzeća «Couisine Ugostiteljstvo» d.o.o. Branko Žustika. Na meniju su bili tartarski biftek s maslacem i tostom, bistra juha sa žličnjacima od prosijane kaše, gulaš na zagorski s pogačicama od kukuruznog brašna, ramstek na ragguu od gljiva, rižoto od šparoga i prokulica te savijača od višanja. U pripremi ovih jela i ovog puta uvelike su pridonjeli proizvodi našeg sponzora Zvijezde.


16. veljača 2004.
ŽUPANIJSKO POGLAVARSTVO U TERMAMA TUHELJ - U Termama Tuhelj sutra se održava sjednica Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije na kojoj će biti prezentiran plan prvih investicija u ovaj hotelsko-kupališni kompleks. Uz to, na dnevnom redu sjednice je i razmatranje zahtjeva zagorskog vodovoda za povećanje cijene vode. Prema zahtjevu cijena vode po kubičnom metru za domaćinstva porasla bi sa sadašnjih 4,10 kuna na 5,24, a za gospodarstvo sa 5,10 na 6,24 kune.


16. veljača 2004.
NOVE OTPUŽNICE PROTIV GRLJAČA - Općinsko državno odvjetništvo u Donjoj Stubici podnjelo je nove optužnice protiv Petra Grljača i Stjepana Katušića iz Brdovca. Tereti ih se za kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju koja su počinili dok su bili direktori tvrtke «Astra Nova», točnije za izdavanje akceptnog naloga bez pokrića poduzeću «Elcon otprema» od 25.732 kune. U drugoj optužnici Grljača se tereti i kao odgovornu osobu za štetu koju je pretrpjelo poduzeće «Elcon otprema» s kojim je «Astra Nova» ugovarala poslove posredovanja i izdavanja carinskog jamstva. «Elcon otprema» je dao jamstvo za strojeve koje je uvezla «Astra Nova, no kako je, prema optužnici, napravljen namjeran propust, te strojevi nisu ocarinjeni niti vraćeni u inozemstvo Carinarnica Zagreb pokrenula je postupak naplate 40.893 kune od "Elcona otpreme".


16. veljača 2004.
U ZAGORJU PORAST NEZAPOSLENOSTI - U Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje Krapina krajem siječnja evidentirano je 5875 nezaposlenih osoba, što je za 3,1% više nego prethodnog mjeseca, ali ipak u odnosu na isto razdoblje lani manje za 23,9%. Porast broja nezaposlenih prema riječima pročelnice Područnog Ureda Mirjane Jurman bio je očekivan, a pripisuje se završetku građevinske sezone tako da bi i na kraju veljače nezaposlenost, prema statistikama, mogla biti u blagom porastu.


16. veljača 2004.
200 MOLBI ZA 55 ŽUPANIJSKIH STIPENDIJA - U proračunu Krapinsko-zagorske županije za stipendiranje učenika i studenata osigurano je 900 tisuća kuna. Kako na stare stipendiste odlazi 560 tisuća kuna, od preostalih 340 tisuća podijelit će se još 27 učeničkih stipendija po 300 kuna mjesečno i 28 studentskih po 500 kuna. Na natječaj zaključen 9. veljače stigla je 101 zamolba za dodjelu studentskih i 99 zamolbi za učeničke stipendije, a konačnu odluku o tome tko će ih dobiti donijet će Županijsko poglavarstvo za otprilike mjesec dana, izjavio je pomoćnik pročelnika za društvene djelatnosti Ivan Lamot. Poglavarstvo je usvojilo i listu prioritetnih zanimanja, pa će prednost imati studenti hrvatskog, njemačkog i engleskog jezika, informatike, matematike, bibliotekarstva, medicine i elektrotehnike, a kod učenika sva proizvodna zanimanja trogodišnjeg trajanja te poljoprivredni, građevinski i konfekcijski tehničari. Učenici i studenti kojima stipendije budu odobrene primit će zaostatke od 1. siječnja 2004. godine.


16. veljača 2004.
CARDS PROGRAM I PREKOGRANIČNA SURADNJA - Skorašnji natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru programa CARDS 2003 koji nosi naziv «Lokalni razvoj pograničnih regija» otvara mogućnost financiranja projekata regionalne i lokalne samouprave, udruga i organizacija koje djeluju na lokalnoj i regionalnoj razini, a ukupni iznos u fondu ovog programa je milijun eura. Ovi projekti trebaju uključivati prekograničnog suradnika – partnera, a odobravat će se sredstva u iznosima od 70.000 do 150.000 eura, s time da je potrebno osigurati i vlastita sredstva u iznosu 20 posto od vrijednosti projekta. Prioriteti ovog programa su gospodarski razvoj, razvoj ljudskih potencijala, zaštita okoliša te regionalno planiranje. O ovom programu danas su u Krapinsko-zagorskoj županiji županica Vlasta Hubicki i suradnici razgovarali s načelnicima Huma na Sutli, Kumrovca, Zagorskih Sela te pročelnikom u Gradu Klanjcu. Uputivši ih ukratko u uvjete koji se moraju ispunjavati prilikom prijave na natječaj dogovoreno je da će spomenute općine i grad odlučiti hoće li kandidirati svoj projekt, a ukoliko to učine, Krapinsko-zagorska županija će njihovom projektnom timu pružiti stručnu pomoć.


16. veljača 2004.
EKO-ETNO HRVATSKA - Krapinsko zagorska županica Vlasta Hubicki sa suradnicima u srijedu će u Brodskom Stupniku prisustvovati sastanku organizacijskog odbora projekta «Eko-etno Hrvatska». Riječ je o projektu koji je prvi puta realiziran u rujnu prošle godine, kojem je cilj predstavljanje proizvoda i usluga hrvatskih i inozemnih ruralnih područja putem izložbi, promocija i stručnih skupova. Krajnji je cilj projekta regionalni razvoj s naglaskom na održivi razvoj ruralnog prostora. Ove će se godine «Eko-etno Hrvatska» održati u okviru Jesenskog međunarodnog zagrebačkog velesajma, a da bi ovogodišnja izložba bila što uspješnija već se sada kreće u organizacijske aktivnosti. Na sastanku u Brodskom Stupniku koji se održava pod pokroviteljstvom Brodsko-posavske županije i u organizaciji Zagrebačkog velesajma i Hrvatskog farmera, osim predstavnika županija, očekuju se i predstavnici ministarstava jer je želja organizatora da regionalni ruralni razvitak bude jedan od važnijih projekata Vlade RH.


16. veljača 2004.
U CENTRU ZABOKA 15 KIOSKA - U centru Zaboka, prema prijedlogu koji će se naći na današnjoj sjednici Gradskog poglavarstva, bit će ubuduće postavljeno samo 19 kioska. Zadržat će se 15 postojećih, a za postavljanje novih slobodne su još četiri lokacije, tri na Trgu Ksavera Šandora Đalskog i jedna u ulici Matije Gupca. Članovi zabočkog Poglavarstva na današnjoj sjednici uz kioske na dnevnom redu imaju zahtjev Zagorskog vodovoda za povećanje cijene vode.


16. veljača 2004.
PRIGOVORI GRAĐANA NA TOPLIČKOM POGLAVARSTVU - Poglavarstvo općine Krapinske Toplice ovaj će tjedan, na sjednici u srijedu 18.veljače, razmotriti prigovore građana na raspodjelu pomoći za elementarne nepogode, odnosno otklanjanje posljedica prošlogodišnje suše. Na dnevnom redu je i nacrt odluke o uređenju prometa na području općine Krapinske Toplice, a ova će općina donijeti i strategiju jedinstvene politike za osobe s invaliditetom koju će pripremiti posebno povjerenstvo čiji će se članovi imenovati na sljedećoj sjednici.


16. veljača 2004.
LURA DONACIJE ZA DJECU I MLADE - Već četvrtu godinu za redom tvrtka Lura je otvorila natječaj za donacije pod nazivom “Lura donacije za dječje zanimacije”, a kao i ranijih godina putem njega će se donirati preko milijun kuna projektima za djecu i mlade iz cijele Hrvatske. Cilj natječaja je pomaganje projekata za poboljšanje života djece i mladih, razvoj njihovih kreativnih potencijala iz različitih područja uključujući kulturu, umjetnost, sport, znanost i dr. Natječaj je raspisan za projekte u kojima sudjeluju skupine djece i mladih do 19 godina, uključujući programe iz četiri kategorije:
- socijalno humanitarni projekti,
- igrališta, dvorane i sport,
- znanost i zaštita okoliša,
- te kultura i umjetnost.
Otvoren je do 15. ožujka, a sve informacije, kao i pristupnica, mogu se dobiti na besplatnom telefonu 0800 277 277 te na web stranicama www.lura.hr.


16. veljača 2004.
UPISI U PČELARSKU ŠKOLU - Služba za poljoprivredu Krapinsko-zagorske županije obavještava zainteresirane da će se upisi u Pčelarsku školu Hrvatskog pčelarskog saveza održati u petak, 20. veljače u 18 sati u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Bedekovčini. Za upis je potrebno priložiti rodni list, domovnicu, svjedodžbu o završenoj srednjoj ili osnovnoj školi te prijavnicu za osposobljavanje pčelara. Nastava će početi u subotu, 21. veljače u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Bedekovčini, a raspored predavanja polaznici će dobiti prilikom upisa. Sve dodatne obavijesti mogu se dobiti u Službi za poljoprivredu Upravnog odjela za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije.


16. veljača 2004.
U ZABOKU OSNOVAN OGRANAK ZAGORSKE STRANKE - Na jučerašnjoj osnivačkoj skupštini ogranka Zagorske stranke u Zaboku za predsjednika je izabran Vjekoslav Hržina, a dužnost dopredsjednika će obavljati Janja Blazinić, Danijel Antolković, Nikolina Tršinski, Robert Jerneić i Mladen Humljak. Za tajnicu je izabrana Katarina Kahlina.Predsjednik Zagorske stranke Miljenko Jerneić tom je prilikom istaknuo, kako je stranka osnovana radi interesa i potreba Zagorja, a njena glavna zadaća je politički, gospodarski i kulturno objediniti sve Zagorce. O velikom interesu za Zagorsku stanku je govorio dopredsjednik Žarko Hrastinski istaknuvši kako je suradnja već uspostavljena sa Zagorcima na svim prostorima u Hrvatskoj, gdje oni žive, dok je član predsjedništva Nenad Kralj zadovoljan što su u članstvu stranke uglavnom mladi ljudi, kao što je to slučaj u Zaboku.


16. veljača 2004.
PREGAZIO PJEŠAKA KOJI JE LEŽAO NA CESTI - U Tisanić Jarku kod Zaboka sinoć oko 20 sati došlo je do prometne nezgode u kojoj je hrvatski državljanin, vozač osobnog automobila «VW Passat», registarskih oznaka KR 538-BA, naletio na pješaka, 47-godišnjeg Ljudevita J. koji je iz nepoznatog razloga ležao na istočnoj strani kolnika. Tom prilikom vozač je automobilom prešao preko pješaka. Očevid nesreće je obavio istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Konjić, a tijelo mrtvog pješaka prevezeno je u Zavod za sudsku medicinu radi točnog utvrđivanja uzroka smrti.


16. veljača 2004.
SPORT - U 15. kolu druge hrvatske kuglačke lige Sjever toplički Obrtnik izgubio je s maksimalnih 8:0 u Bjelovaru. Varaždinsko Croatia osiguranje pobijedilo je Graničar Picok iz Đurđevca 6:2. Vodeća Podravka novom pobjedom od 5:3 u Čakovcu nad Zanatlijom zadržala je prvo mjesto sa 26 bodova. Drugi je Bjelovar s 22, treći je Zanatlija Sisak s 21, četvrto je Croatia osiguranje s 18 koliko ima i TSH iz Čakovca. Toplički Obrtnik je točno na sredini ljestvice, šesti sa 17 bodova.

U 17. kolu Treće hrvatske kuglačke lige Sjever došlo je do smjena u vodstvu. Naime, porazom varaždinskog Obrtnika protiv Oroslavja vodstvo je na ljestvici preuzela Lepoglava.
Rezultati 17. kola: Obrtnik Oroslavje – Obrtnik Varaždin 7:1, Obrtnik Krapinske Toplice druga ekipa – Autobusni promet 6:2, Ivančica-Varteks 3:5, Dubrovčan-Željezničar Varaždin 1:7, Vindija-Lepoglava 3:5, Cesta-Prosvjetar 2:6 i Elektra-Željezničar Čakovec druga ekipa 7:1.
Vodi Lepoglava sa 26 bodova, drugi je varaždinski Obrtnik s 25, treći Željezničar Varaždin s 24, četvrti Varteks s 22, peta Vindija s 21, šesti je oroslavski Obrtnik s 20, dok su na diobi sedmog, osmog i devetog mjesta sa po 18 bodova Autobusni promet, druga ekipa topličkog Obrtnika i Cesta.

Minulog vikenda odigrano je nekoliko prijateljskih nogometnih utakmica. Evo i rezultata; Lepoglava-Vatrogasac 4:1, u Zaboku Mladost-Sokol (Velika Ludina) 4:1, Pregrada-Radoboj 3:2, Vrbovec-Zagorec Krapina 3:0 i u Šemovcu Mladost-Bojovnik VII Puma 3:2.

Na međunarodnoj motokros utrci u talijanskoj Mantovi pobijedio je sedmerostruki svjetski prvak Stefan Everts iz Belgije. Nažalost, dvoje naših vozača Nenad Šipek i Danijel Božić nisu prošli kvalifikacije.
Na Šipeka je naletio Amerikanac Manneh pa je poslije pada Šipek morao odustati dok je mladi Božić u strahovito jakoj konkurencij bio 32.


13. veljača 2004.
BERNARDICA JURETIĆ ZADOVOLJNA UVJETIMA U DOMU ZA OVISNIKE - Zbog velikog nezadovoljstva žitelja Đurmanca otvaranjem Doma za ovisnike na području Općine, koje je kulminiralo nedavnim traženjem referenduma za njegovo zatvaranje, danas je u tom pograničnom mjestu održan sastanak na kojem je među ostalima bila prisutna predstojnica Vladinog ureda za suzbijanje ovisnosti Bernardica Juretić. Potpisnicima peticije koji traže zatvaranje Doma, jer smatraju da objekt u kojem on djeluje ne zadovoljava propisane uvjete, poručila je da se pokušaju staviti u poziciju roditelja čije dijete danas-sutra može postati ovisnik, a nakon obilaska Doma izjavila je da su svi uvjeti za njegov rad ispunjeni te da bi ga se, prema njenom viđenju, moglo svrstati među bolje opremljene u Hrvatskoj. Nakon što joj se dostavi kompletan uvid u program rada ona će se zajedno sa svojim suradnicima iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u maksimalnom roku od deset dana dodatno očitovati, a Dom će obići i inspekcija koja će utvrditi postoje li objektivni razlozi za njegovo zatvaranje.


13. veljača 2004.
ZAGORSKI GOSPODARSTVENICI S IZASLANSTVOM SRBIJE I CRNE GORE - Najveći problem hrvatskom gospodarstvu prilikom izvoza u Srbiju i Crnu Goru predstavljaju visoke carine koje se ovisno o proizvodima kreću od 20-tak do čak 80%, potvrdili su predstavnici desetak poduzeća iz Krapinsko zagorske županije, izvoznika u susjednu državu, na današnjem sastanku u Krapini s izaslanstvom veleposlanstva Srbije i Crne Gore u Zagrebu. Problem bi trebao riješiti međudržavni ugovor o slobodnoj trgovini koji je prije petnaestak dana potpisan u Zagrebu, no čeka se ratifikacija u Saveznom parlamentu, izjavio je savjetnik za ekonomske poslove pri ambasadi Srbije i Crne Gore u Zagrebu, Predrag Grgić, a to bi trebalo biti krajem ožujka. Prema podacima Gospodarske komore o vanjskotrgovinskom prometu u prošloj godini, gospodarstvenici Krapinsko-zagorske županije u tom su razdoblju ostvarili izvoz u Srbiju i Crnu Goru u iznosu 5.631.000 američkih dolara, dok je istodobno uvoz iznosio skromnih 449.000 dolara. Od zagorskih izvoznika u susjednu državu na današnjem skupu bili su predstavnici oroslavskog Honinga, Hidraulike Kurelja, krapinskog Jedinstva, Straža Plastike, Dekora, Zagorke PGM, Okirota i Vetropack Straže. Upravo Vetropack ostvaruje daleko najveći udio u zagorskom izvozu - gotovo 95%. U 2003. godini za potrebe poduzeća Knjaz Miloš, 13. jul iz Podgorice, Pivare Rodić i Podruma Palić iz humske je tvornice otišlo 600 šlepera, odnosno oko 60 milijuna staklenih boca vrijednih preko 42 milijuna kuna.


13. veljača 2004.
U ZAGORJU PORAST NEZAPOSLENOSTI - U Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje Krapina krajem siječnja evidentirano je 5875 nezaposlenih osoba, što je za 3,1% više nego prethodnog mjeseca, ali ipak u odnosu na isto razdoblje lani manje za 23,9%. U evidenciju Zavoda u siječnju je novoprijavljeno 549 osoba što je za gotovo 50% više u odnosu na prosinac i isto prošlogodišnje razdoblje. Od toga 385 osoba na burzu je došlo direktno iz radnog odnosa, 112 zbog poslovno uvjetovanog otkaza, 17 zbog prestanka rada poslodavca, 23 osobe došle su iz redovnog školovanja, a 141 osoba na burzi se našla zbog neaktivnosti.


13. veljača 2004.
ZAGORCI NE MOGU DO POLJOPRIVREDNIH POTICAJA - U Krapini je jučer održana sjednica Odbora za poljoprivredu Krapinsko-zagorske županije na kojoj je, između ostalog, bilo govora o poljoprivrednim poticajima. U poljoprivredni upisnik dosad je upisano oko 4800 poljoprivrednih domaćinstava, a zahtjev za poticaj za biljnu proizvodnju u prošloj je godini podnio 951 poljoprivrednik, što je daleko manje no ranije, jer su kriteriji za ostvarivanje prava na poticaj bitno promjenjeni pa ih sad mogu dobiti poljoprivrednici koji imaju najmanje 3 hektara obradive površine. Kako je takvih poljoprivrednika u Krapinsko-zagorskoj županiji malo, županijski čelnici pokrenuli su inicijativu za izmjenu tih kriterija, jer smatraju da bi se oni, zbog specifičnosti i velikih razlika u konfiguraciji tla, trebali donositi posebno za svaku regiju.


13. veljača 2004.
ZAGORJE KAO EKOLOŠKA ZONA - Povodom otkrivanja genetski modificirane hrane koja se nedopušteno nudi kupcima u Hrvatskoj, Zagorska demokratska stranka ponovo poziva čelništvo Krapinsko zagorske županije i Županijsku skupštinu da Zagorje proglasi zonom ekološke poljoprivrede i eko-turizma kao što je već učinila Istra. U takvoj bi zoni bio zabranjen unos genetički modificiranog sjemena i hrane. Inicijativu za pretvaranje Zagorja u ekološku zonu ZDS je pokrenuo još prošle godine, ali je ona do sada bila ignorirana i nije bila stavljena na dnevni red Županijske skupštine, stoji u priopćenju ove stranke.


13. veljača 2004.
HUMANITARNI KONCERT - Zagorska liga protiv raka večeras u hotelu «Aquae vivae» u Krapinskim Toplicama organizira humanitarni koncert uz bogatu tombolu, ples srca i aukciju slika. Sav prihod bit će usmjeren u dobrotvorne svrhe u cilju sprječavanja i ranog otkrivanja malignih bolesti. U ime Krapinsko-zagorske županije koncertu će prisustvovati zamjenica županice Ksenija Tomić.


13. veljača 2004.
VALENTINOVO ZA ZAGORSKU BOLNICU - Blagdan Svetog Valentina sutra će Udruga za borbu protiv raka «Zlatno srce» obilježiti humanitarnom zabavom u zabočkoj osnovnoj školi. U kratkom programu će nastupiti Mješoviti pjevački zbor župe Radoboj, održat će se aukcija slika i tombola, a sav prihod je namijenjen kupnji četverodimenzionalnog ultrazvučnog aparata za zagorsku Opću bolnicu.


13. veljača 2004.
DONACIJA PODRUČNOJ ŠKOLI ŠPIČKOVINA - Područnoj školi u Špičkovini Grad Zabok je donirao kompjuter i fotokopirni aparat. Donaciju je danas uručio zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek.


13. veljača 2004.
PAKETI ZA SOCIJALNO UGROŽENE - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina ovog je tjedna podijelilo 38 paketa sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama socijalno najugroženijim starim osobama s područja Krapine, Petrovskog i Đurmanca. U ponedjeljak pakete će primiti dvanaest osoba iz Jesenja i devet s područja Radoboja.


13. veljača 2004.
VOZILA S OBOJENIM NEONSKIM SVJETLIMA TEHNIČKI NEISPRAVNA - Sva vozila s dograđenim obojenim neonskim svjetlima ili plavim točkastim led diodama, te drugom opremom koja nije sukladna važećim propisima i negativno utječe na sigurnost prometa smatraju se tehnički neispravnim, stoji u priopćenju Policijske uprave Krapinsko-zagorske. Svi vozači koji na svojim vozilima imaju ugrađenu navedenu opremu trebali bi je ukloniti kako bi izbjegli isključivanje iz prometa i novčane kazne. Kazne za obojena neonska svjetla ili plave točkaste diode za pravnu osobu kreću se od 6000 do 25.000 kuna, za obrtnike od 3000 do 10.000 kuna te 100 kuna za vozače.


13. veljača 2004.
AUTOM U BETONSKU ŠKARPU - Sinoć oko 20 sati u Strmcu Humskom teško je stradao hrvatski državljanin, vozač osobnog automobila Kia Shuma, registarskih oznaka KR 273 – CN koji se kretao državnom cestom iz Lupinjaka prema Humu na Sutli. U oštrom lijevom zavoju, uslijed neprilagođene brzine, vozač je izgubio nadzor nad vozilom, prešao na suprotni kolnički trak i vozilom udario u betonsku škarpu. S teškim tjelesnim povredama prevezen je zagrebačku bolnicu «Sveti duh».


13. veljača 2004.
SPORT - U zaostaloj utakmici A 2 lige Hrvatske košarkaši Zaboka u Zaprešiću su pobijedili Rudeš 74:68. Na ljestvici su ovom desetom pobjedom Zabočani preskočili Fortunu i sada su drugi sa 25 bodova, dok prvi Kaptol ima 27. Zabočki košarkaši već sutra imaju novu obvezu i u derbi susretu 15. kola od 19 sati pod svojim obručima igraju protiv Maksimira.

U sinoćnjoj utakmici 17. kola Treće hrvatske kuglačke lige Sjever na kuglani Devetka u Krapinskim Toplicama kuglači oroslavkog Obrtnika nanijeli su poraz vodećem varaždinskom Obrtniku sa 7:1. Jedini počasni bod za Varaždince osvojio je Drago Miškulin koji je za 20 drva nadmašio Željka Curmana. Kod Oroslavčana istaknuo se Željko Kulfa sa 572 čunja.

Večeras će se u Beču, u prostorijama Austrijskog moto saveza održati svečanost proglašenja Alpe-Jadran kupa u motociklizmu za 2003. godinu. Na ovom bečkom oktanskom balu bit će i naši motokrosisti Nenad Šipek i Antonio Šamec, motociklista Emil Mokrovčak, te vozači endura braća Andrašek i Bedekovčanin Zoran Vurnek.

Predstojećeg vikenda nogometaši će imati kroz prijateljske utamice niz provjera za proljetni dio prvenstva. Hrvatski trećeligaš Zagorec iz Krapine ima dogovoren susret protiv Vrbovca, sutra u Samoboru gostuje bedekovčanski Tondach, dok u Zaboku u nedjelju popodne domaća Mladost ugošćuje predstavnika Sisačko-moslavačke županije Ludine.

Ove subote i nedjelje turnirom tenisača i tenisačica do 18 godina nastavlja se ove ciklus Otvorenih dvoranskih prvenstava Oroslavja u tenisu.


12. veljača 2004.
U UTORAK IZBOR NAČELNIKA OPĆINE RADOBOJ – Kako je tek u drugom pokušaju u Općini Radoboj, nakon prijevremenih izbora, konstituirano Općinsko vijeće i izabran samo predsjednik, u utorak, 17. veljače trebao bi se izabrati i novi načelnik Općine. Prema riječima predsjednika Vijeća HNS-ovca Marijana Dunaja, s obzirom na postignuti međustranački dogovor, funkciju načelnika trebao bi obnašati Anđelko Toplovec iz DC-a. S time se nisu usuglasili jedino HDZ-ovci koji ne žele sudjelovati u vlasti, ukoliko njihov čovjek nije na čelu Općine, rekao je Marijan Dunaj. Na dnevnom redu sjednice Općinskog vijeća Radoboja, uz izbor načelnika je i rebalans prošlogodišnjeg te donošenje proračuna za 2004. godinu. S neutrošenih milijun i 300 tisuća kuna iz prošle godine, ovogodišnji proračun iznosit će 4 milijuna i 800 tisuća kuna, čemu je znatno doprinjelo dobivanje statusa brdsko-planinskog područja. Od cjelokupnog iznosa čak tri milijuna utrošit će se na komunalnu infrastrukturu.


12. veljača 2004.
POTPISIVANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA U VETROPACKU - Predstavnici Sindikata i poslodavca Vetropack Straže iz Huma na Sutli danas su potpisali kolektivni ugovor o plaćama i ostalim materijalnim pravima zaposlenih te kolektivni ugovor o zaštiti na radu. Novim kolektivnim ugovorom masa za brutto plaće porast će za 5,5% u ovoj godini, a u 2005. i 2006. masa se povećava za postotak rasta troškova života. Većina materijalnih prava ostala je ista ili je još povoljnija za zaposlene, pa su se npr. iznosi za jubilarne nagrade povećali na 1.500 kuna za 10 godina radnog staža, do 5.000 kuna za 40 godina staža. Dogovoreno je da poslodavac i dalje svakom radniku koji sklopi policu dodatnog zdravstvenog osiguranja mjesečno, u ime i na račun radnika, uplaćuje 70% cijene dopunskog osiguranja.


12. veljača 2004.
PORAZNA OBRAZOVNA STRUKTURA U ZAGORJU - Prema godišnjem izvješću o konkurentnosti Hrvatske, koje je izradilo Nacionalno vijeće za konkurentnost, u većini županija kontinentalnog dijela zemlje zabilježen je nedostatak visokoobrazovanih kadrova. Krapinsko zagorska županija prednjači u ovoj negativnoj statistici – udio visokoobrazovanih ovdje je tek 3,2% što je najmanji postotak od svih hrvatskih županija. U većem broju županija udio osoba bez škole ili s nezavršenom osnovnom školom veći je od 20%, a najviše ih je u Ličko senjskoj, Krapinsko zagorskoj i Koprivničko križevačkoj županiji. Uz Vukovarsko srijemsku, Virovitičko podravsku i Ličko senjsku županiju, Krapinsko zagorska županija ima i najmanji udio studenata, tek 323 na 10 tisuća stanovnika.


12. veljača 2004.
PROGRAM SAVJETA ZA SIGURNOST PROMETA - Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama na svojoj je jučerašnjoj sjednici prihvatio izvješće o radu u protekloj godini. Savjet, osnovan u kolovozu 2002. godine, u okviru svog rada donio je Program preventivnih aktivnosti za sigurnost prometa na cestama djece i mladeži, predlagao zone smirenog prometa, potom se bavio ocjenom stanja sigurnosti prometnica i predlagao rješenja za pojedinu problematiku. Savjet je, osim toga, pratio aktivnosti vezane uz sigurnost prometa u radu auto-škola, zatim je pratio aktivnosti pripreme i odvijanja prometa u zimskoj sezoni te upućivao preporuke gradovima i općinama u cilju rješavanja prometne problematike, kao što je primjerice nepropisno parkiranje na pješačkim nogostupima i aktivnosti vezane uz lakšu životnu komunikaciju osoba s invaliditetom. Savjet je tijekom svog dosadašnjeg rada Ministarstvu prosvjete i športa uputio inicijativu za uvođenjem prometnog odgoja kao izbornog predmeta ili u okviru tehničkog odgoja. Nadalje, inicijativom Savjeta osnovane su jedinice školskih prometnih patrola, a – između ostaloga – nabavljene su i reflektirajuće marame za sve učenike prvih razreda osnovne škole.
Na jučerašnjoj je sjednici Savjet ujedno donio program rada za 2004. godinu koji nastavlja aktivnosti kakve su provedene i u dosadašnjem radu. Uz to, putem Službe za promet i komunalne djelatnosti Upravnog odjela za gospodarstvo županije od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa zatražit će se informacija o uvjetima koje škole moraju ispunjavati da bi mogle u okviru nastave tehničke kulture uvesti prometni odgoj kao dio tog programa. Služba će također od državnih institucija zatražiti da se ponovno uvede polaganje ispita za vožnju bicikla s pomoćnim motorom.


12. veljača 2004.
OLAKŠICE KOD PRIJAVE POREZA - Žitelji jedinica lokalne samouprave koje su 1. srpnja prošle godine dobile status brdsko- planinskog područja mogu na temelju toga ostvariti mnoge povlastice, među kojima i porezne olakšice. Svim poreznim obveznicima s područja Krapinsko-zagorske županije koji žive u općinama Budinšćina, Đurmanec, Jesenje, Lobor, Novi Golubovec, Radoboj i Stubičke Toplice od srpnja se, umjesto dosadašnjih 1.500 kuna, priznaje neoporezivi dio dohotka u iznosu od 2.250 kuna. Da bi ostvarili pravo na povrat preplaćenog poreza svi zaposleni čiji dohodak podliježe plaćanju poreza trebaju do kraja veljače podnjeti poreznu prijavu.


12. veljača 2004.
GOSPODARSKA SURADNJA SA SRBIJOM I CRNOM GOROM - Na inicijativu gospodarstvenika sutra će se u 11 sati u Krapinsko-zagorskoj županiji održati sastanak sa izaslanstvom Veleposlanstva Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj, na kojem će biti riječi o dosadašnjoj i budućoj suradnji gospodarstvenika i institucija. U izaslanstvu Srbije i Crne Gore su prvi savjetnik – konzul Vladimir Nikolić, prvi savjetnik za ekonomske poslove Predrag Grgić i savjetnik Rade Džodić.


12. veljača 2004.
TELEVIZOR ZA UDRUGU “SUNCE” - Ženska inicijativa Hrvatske narodne stranke grada Varaždina sutra će u prostorijama na Franjevačkom trgu u Varaždinu članici udruge «Sunce» donirati TV prijemnik čime će ujedno završiti humanitarna akcija pod nazivom «Donacija za inkluziju». U ime Ženske inicijative HNS-a grada Varaždina uručivanju poklona će prisustvovati predsjednica Vlasta Cindrić.


12. veljača 2004.
HUMANITARNI KONCERT - Zagorska liga protiv raka sutra u hotelu «Aquae vivae» u Krapinskim Toplicama organizira humanitarni koncert uz bogatu tombolu, ples srca i aukciju slika. Sav prihod bit će usmjeren u dobrotvorne svrhe u cilju sprječavanja i ranog otkrivanja malignih bolesti.


12. veljača 2004.
VALENTINOVO U PREGRADI - Uz blagdan Svetog Velentina u Pregradi se organizira nekoliko prigodnih programa. U Srednjoj školi sutra u 18,00 sati započinje večer ljubavne poezije i pjesme. Uz srednjoškolce, u programu će nastupiti i članovi glazbenog sastava Muzičke škole Bonar, a polaznici smjera za konobare i kuhare za goste pripremaju ljubavni napitak i prigodne kolače. Uz Dan zaljubljenih u Gradskoj knjižnici i čitaonici postavljena je izložba nakita, a Forum mladih SDP-a posjetiteljima će darovati srca.


12. veljača 2004.
S LAŽNOM “VISOM” DO 24.000 KUNA - Varaždinska policija jučer je podnijela kaznenu prijavu protiv 23-godišnjeg muškarca, državljanina BiH, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare i krivotvorenja kreditne kartice. On je s tri krivotvorene kartice za bezgotovinsko plaćanje Visa US Bank na dvije benzinske crpke u Varaždinu i na benzinskoj u Brezničkom Humu kupio Vip-me i Simpa bonove vrijedne 24.000 kuna.


12. veljača 2004.
SPORT - U Beču će se sutra održati svečanost proglašenja pobjednika Alpe-Adria kupa u motociklizmu za 2003. godinu. U prostorijama Austrijskog moto saveza od hrvatskih vozača bit će nagrađeni motokrosisti Nenad Šipek, Antonio Šamec, Tomislav Jakopec i Goran Gorički, a na svečanost putuju i priznanja će primiti enduro vozači Zoran Vurnek i Duško Ostojić te motociklista Emil Mokrovčak.

U 10. kolu A2 lige košarkaša Hrvatske, skupina Sjever, košarkaši Vindije pod svojim su obručima u Varaždinu poraženi od međimurskog sastava Dubravčan iz Donje Dubrave sa 66:81. Na ljestvici prva je i dalje čakovečka Vajda sa 20 bodova, drugi je Podravac iz Virja sa 19, a treći je Dubravčan sa 17. Vindija je sa 5 pobjeda i 5 poraza na 6. mjestu sa 15 bodova.

Sa pripremama za proljetni dio sezone 2. zagorske županijske nogometne lige krenuo je i Omladinac iz Dubrovčana. Pod vodstvom Roberta Halapira nogometaši ovog kluba marljivo vježbaju kombinirajući rad u dvorani i na vanjskom terenu, a kroz minulo zimsko razdoblje Omladinac se i znatno igrački pojačao.

Tradicionalna i najstarija šahovska priredba kojom se već preko 20-tak godina otvara nova sezona u zagorskoj regiji, bivši Kup Matije Gupca u šahu, u organizaiji šahovskog kluba Oroslavje zbog određenih teškoća održat će se u nedjelju 29. veljače u Oroslavju.


11. veljača 2004.
TROJICA ZAGORSKIH DIREKTORA NOVI ČLANOVI SKUPŠTINE HGK - Dragutin Špiljak, direktor Vetropack Straže iz Huma na Sutli, Anđelko Švaljek, direktor zabočke Regeneracije i Franjo Cipriš, direktor Trgostila iz Donje Stubice izabrani su danas na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske gospodarske komore u Zaboku za članove Skupštine Hrvatske gospodarske komore. Odabir Zaboka za mjesto sastanka nije slučajan, rekao je predsjednik Županijske komore Ivica Cerovečki, jer je to, uz Hum na Sutli, područje s najvećim gospodarskim potencijalom U Krapinsko-zagorskoj županiji. Vodeće zagorske gospodarstvenike s mogućnostima ulaganja i razvojnim planovima upoznao je gradonačelnik Ivan Hanžek i naglasio da Zabok uz infrastrukturne pretpostavke za razvoj gospodarstva prioritet daje znanju i razvoju višeg i visokog školstva u čemu je već dostignuta zavidna razina. Hrvatska sve više zaostaje za zemljama srednje i istočne Europe i podaci o njenoj konkurentnosti su porazni, rekla je prezentirajući rad Nacionalnog vijeća za konkurentnost dr. Mira Lenardić, što je jedan od gospodarstvenika, direktor Tondacha Mladen Koprek prokomentirao riječima, kako su savjeti potrebni, ali je priča o konkurentnosti zakasnila, jer gospodarstvenicima su potrebniji odgovori, što vlada i njene institucije čine i namjeravaju učiniti da se poveća efikasnost hrvatskog gospodarstva.


11. veljača 2004.
J. KOSOR POSJETILA INVALIDE DOMOVINSKOG RATA - Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, posjetila je danas hrvatske ratne vojne invalide Domovinskog rata koji u hotelu «Toplice» u Krapinskim Toplicama provode drugi tjedan medicinske rehabilitacije. U samom hotelu smješteno ih je 10, a u Specijalnoj bolnici još oko 25 invalida. Naglasivši da će prioritet nove Vlade biti upravo briga o braniteljima, invalidima Domovinskog rata i njihovim obiteljima, ministrica je za kraj ovog tjedna najavila imenovanje radne skupine za izradu Zakona o njihovim pravima. “Zakon mora biti temeljit, predvidjeti sve životne situacije, takav da će vrijediti i 2005. ali i 2010. te da se neće mijenjati sa svakom promjenom vlasti”, naglasila je, uz ostalo, Jadranka Kosor. Sami su branitelji posebno istaknuli problem velikog broja samoubojstava, kojih je među njima 3 do 5 puta više nego u ostalom dijelu populacije.


11. veljača 2004.
RADOVI NA NOVOJ BOLNICI U BRAČAKU TEKU PREMA PLANU - Krapinsko-zagorskoj županiji nova je Opća bolnica neophodna, u što se danas prilikom obilaska pacijenata na Bračaku povodom Svjetskog dana bolesnika uvjerila Krapinsko-zagorska županica Vlasta Hubicki, koja je pacijentima darovala košaru s voćem. Uz ovaj simboličan dar, kako je rekla predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Zabok Sonja Borovčak, najljepši i najveći dar pacijentima i svim žiteljima Hrvatskog zagorja bit će nova bolnica koja se gradi na Bračaku. Kako su u razgovoru s gostima danas isticali pacijenti, unatoč skučenosti, zadovoljni su tretmanom i odnosom liječnika i medicinskih sestara, koji uz stručnost imaju i ljudski pristup bolesnicima. Ravnatelj bolnice Ljudevit Ulaković je istaknuo kako radovi na novoj bolnici teku prema planu i nitko ne razmišlja o zaustavljanju projekta, a najavio je za ovu godinu i novost u zagorskom zdravstvu, hemodijalizu koja će se u prvo vrijeme smjestiti u Krapinske Toplice, a zatim u prostor nove bolnice na Bračaku.


11. veljača 2004.
POVODOM SVJETSKOG DANA BOLESNIKA ŽUPANICA U POSJETU BOLNICI BRAČAK - U povodu obilježavanja Svjetskog dana bolesnika, županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki danas u 10,00 sati posjetit će bolnicu Bračak Nakon kraćeg prijema, na kojem će uz županicu biti prisutna predsjednica Upravnog vijeća Opće bolnice Zabok Sonja Borovčak, ravnatelj Ljudevit Ulaković, pomoćnik ravantelja Stjepan Rogan, predsjednik Stručnog vijeća Zvonimir Glumpak te glavna sestra bolnice Gordana Gregurić, predviđen je obilazak pacijenata internog odjela, te podjela prigodnih darova bolesnicima.


11. veljača 2004.
SUĐENJE ZBOG AFERE S LIJEKOVIMA U KRAPINSKOM DOMU ZDRAVLJA - Na Županijskom sudu u Zlataru u tijeku je suđenje Zdenki Hlebec, bivšoj medicinskoj sestri Doma zdravlja Krapina, Ninoslavu Brčiću, dobavljaču lijekova iz Velike Gorice i Vesni Filipović Hitrec, bivšoj ravnateljici Doma zdravlja Krapina. Zdenku Hlebec tereti se, između ostalog, da je zaduživala ambulante i laboratorije za materijale i lijekove koje nikada nisu primili, pacijentima naplaćivala lijekove, a gotovinu zadržavala za sebe, a Ninoslavu Brčiću ovjeravala fiktivne narudžbenice i dostavnice za lijekove koji nisu isporučeni. Vesna Filipović Hitrec, prema optužnici, svjesno je, kao ravnateljica, propustila utvrditi odgovornost za počinjenu štetu. Za djela kojim ih tereti optužnica Dom zdravlja oštećen je za 2 milijuna i 273 tisuće kuna. Nakon čitanja optužnice, svo troje okrivljenika izjavilo je da nisu krivi za što ih se tereti.


11. veljača 2004.
SUTRA SASTANAK ŽUPANIJSKOG ODBORA ZA POLJOPRIVREDU - Županijski Odbor za poljoprivredu sutra će razmatrati izvješće Državne uprave o poljoprivrednom upisniku za područje Krapinsko-zagorske županije. Osim toga, bit će riječi o smjernicama poljoprivredne politike u županiji do 2005. godine, a sutrašnji je sastanak ujedno svojevrsna priprema za skorašnji susret s većim poljoprivrednim proizvođačima.


11. veljača 2004.
BIRANJE ČLANOVA SKUPŠTINE HGK - Sjedica Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina, održat će se danas u 11 sati u prostoru Zagrebačke banke u Zaboku. Na dnevnom je redu izbor članova Skupštine HGK te prezentacija Grada Zaboka, a izlagač je zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek.


11. veljača 2004.
TROJE OZLIJEĐENIH U SUDARU KOD MACLJA - Dvije su osobe teško, a jedna je lakše ozlijeđena u prometnoj nesreći jučer u 18,35 sati na Državnoj cesti br. 1 u Donjem Maclju. Hrvatski državljanin, mlađi punoljetnik, upravljajući osobnim automobilom marke Opel Vectra, reg. oznake KR 640-CD u smjeru Đurmanca, nakon pretjecanja teretnog vozila zbog neprilagođene brzine u lijevom je zavoju izgubio kontrolu nad vozliom i udario u ogradu. Vozilo se odbilo na drugu stranu kolnika i zabilo u kombi austrijskih registarskih oznaka kojim je upravljao 42-godišnji Ilija J. iz Osijeka. U prometnoj nesreći teško su ozlijeđeni vozač osobnog automobila i putnik iz istog vozila 20-godišnji Darko K. iz Donjeg Maclja, dok je putnica iz kombija 41-godišnja Marica J. iz Osijeka lakše ozlijeđena. Protiv vozača osobnog automobila slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Zlataru.


11. veljača 2004.
SPORT- Na trenerskim klupama širom Zagorja kroz minuli zimski predah došlo je do velikih promjena. U Hrvatskom trećeligašu Zagorcu iz Krapine na klupi je Vlado Milković. Nogometaše Vatrogasca iz Brezove preuzeo je Josip Krog. Ivica Jurinec ponovo je na klupi Rudara iz Dubrave Zabočke, baš kao i Krapinčan Josip Leljak u Oroslavju.
Marijan Sviben vratio se u gornjostubički Matija Gubec, Darko Gorički je novi trener Sloge iz Konjščine, a Zdravko Brlek ovih je dana preuzeo Mladost iz Marije Bistrice. Bivši igrač Zagreba Mijo Markulin opet je angažiran kao trener u županijskom prvoligašu Gaju iz Mača.

Košarkaši ivanečke Ivančice preuzeli su vodstvo u prvenstvu B lige Hrvatske skupina Sjever. U 15. kolu Ivančani su na gostovanju pobijedili Vinicu 83:69. Na ljestvici prva je Ivančica sa 29 bodova, a s utakmicom manje drugi je Modex iz Morskog Središća sa 28.

Prva šahistica Hrvatske, velemajstor Mirjana Medić i naredne četiri godine predsjedavat će šahovskim savezom Krapinsko-zagorske županije. Za njezin minuli uspješan rad jednoglasna potpora data joj je na sinoćnjoj redovnoj izbornoj skupštini kojoj je u Krapini prisustvovalo 20 od 24 delegata iz osam zagorskih klubova. Za dopredsjednika imenovan je Andrija Jerneić, dok su u novom izvršnom odboru Josip Klepac, Damir Gorup, Eduard Roškar, Ivica Hrastović, Zlatko Svrtan, Krešimir Huljak, Ivan Bočkaj i Narcisa Brezinščak.
Dodajmo da je priznanje za najbolji šahovski klub u 2003. godini dobila Krapina, dok je za najboljeg brzopoteznog igrača proglašen član Straže iz Huma na Sutli Željko Brlek.


10. veljača 2004.
NOVA PEĆ U VETROPACKU - U Vetropack Straži u Humu na Sutli danas su uzvanici, među kojima su bili ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i građenja Marina Matulović Dropulić, saborski zastupnik Ivan Jarnjak i Krapinsko zagorska županica Vlasta Hubicki, simboličnim “zabijanjem klina” označili kraj gradnje još jedne staklarske peći. Ono što je sad na mojem ministarsvu je da napravimo sve kako bi se u Hrvatskoj prikupljalo staklo, a ne da ga uvozimo, rekla je ministrica Matulović-Dropulić i dodala da će konkretni planovi za skupljanje otpadnog stakla biti gotovi do ljeta.U novoj peći talit će se staklo za vinski i pivski program, imat će tri proizvodne linije s modernom opremom za vruću i hladnu zonu, a radi organizacije proizvodnog procesa produžena je proizvodna hala i obnovljena infrastruktura. Najsuvremenijom tehnologijom gradnje osigurana je viša kvaliteta proizvoda, smanjenje potrošnje energije i manja emisija otpadnih plinova. Projekt rekonstrukcije peći 62 otvoren je u svibnju 2002. godine, a vrijednost cijele investicije je 15 milijuna eura.


10. veljača 2004.
OD ČETIRI LOKALNA VODOVODA SAMO U JEDNOM VODA ZDRAVSTVENO ISPRAVNA - Na području Krapinsko-zagorske županije sve je aktualniji problem zdravstveno neispravne vode za piće u lokalnim vodovodima. Nakon Marije Bistice, nedavna ispitivanja provedena u četiri lokalna vodovoda na području Donje Stubice pokazala su da i njihovi korisnici piju uglavnom neispravnu vodu. Podsljemenska voda dugi se niz godina smatrala najkvalitetnijom na ovom području, no neadekvatno gospodarenje vodom i nedostatak zaštite izvorišta doveli su do njezina zagađenja. Od četiri vodovoda, na kojima su provedena ispitivanja, zdravstvenim standardima odgovara jedino voda iz vodovoda Donja Podgora-Pustodol koji opskrbljuje oko 500 domaćinstava. U ostala tri vodovoda, koji ukupno opskrbljuju oko tisuću domaćinstava, utvrđeno je kako voda sadrži bakterije fekalnog porijekla koje ne moraju nužno biti štetne, ali ipak predstvaljaju rizik za ljudsko zdravlje.


10. veljača 2004.
NOVI LJUDI NA ČELU MANIFESTACIJE «DANI ĐALSKOG» - Članovi Skupštine «Dana Ksavera Šandora Đalskog» sinoć su u Zaboku Zvonku Jurini koji odlazi s dužnosti predsjednika Upravnog odbora, kao utemeljitelju i čovjeku koji je osmislio ovu uglednu kulturnu manifestaciju sa prestižnom književnom Nagradom Đalski, zahvalili na 25-godišnjem uspješnom i angažiranom radu. Kako je zahvaljujući rekao Zvonko Jurina manifestacija je dostigla zavidnu razinu i kvalitetnim programima prerasla zabočke i zagorske okvire, a Nagrada Đalski koja je utemeljena prije 25 godina postala je najveće prozno književno priznanje u Hrvatskoj. Zvonka Jurinu na mjestu predsjednika Upravnog odbora zamijenit će, kako je odlučila Skupština, Tihomir Vrančić, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta, dok će na čelu Skupštine umjesto Rajka Turka biti zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek.


10. veljača 2004.
PRIVATNI VRTIĆ JEFTINIJI OD GRADSKOG - Grad Krapina sufinancirat će rad privatnog dječjeg vrtića «Mali kaj» sa 600 kuna po djetetu, odlučeno je na današnjoj sjednici Gradskog poglavarstva. Navedena svota je za 90 kuna, odnosno 13% manja od iznosa kojim se sufinancira rad gradskog vrtića «Gustav Krklec», naglasio je gradonačelnik Alojz Malogorski te objasnio da je ekonomska cijena programa po djetetu u privatnom vrtiću nešo niža nego u gradskom te iznosi 1200 kuna što je, prema njegovim riječima, razumljivo pošto je i u drugim djelatnostima privatni sektor jeftiniji od javnog.


10. veljača 2004.
DAN BOLESNIKA U ZABOČKOJ OPĆOJ BOLNICI - Sutra, povodom Dana bolesnika, odjel ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok dobiva vrijednu donaciju švicarske tvrtke Eli Lilly. Donacija uključuje dva televizora s antenama i stalcima za opremu soba u kojima borave rodilje te scener za PC uređaj, a jedan je od koraka u akciji «Za novi život, za dragi nam zagorski kraj» koja je započela krajem prošle godine s ciljem poboljšanja uvjeta smještaja bolesnica, rodilja i trudnica na odjelu ginekologije.


10. veljača 2004.
NASTAVLJA SE IZGRADNJA KUĆE ČASNIH SESTARA - U Zlataru je nastavljena izgradnja kuće časnih sestara, koja je započela još 1995. godine, no nakon postavljanja temelja radovi su prestali. Kako je unatrag nekoliko godina donacijama građana prikupljeno 85 tisuća kuna, a očekuju se i donacije u materijalu u otprilike istoj vrijednosti, gradska uprava ovih je dana s poduzećem Adaptacija iz Lobora, dogovorila nastavak radova i to prvenstveno na zaštiti od propadanja započete građevine. Uz zaštitu, u ovoj je fazi u planu i izgradnja armirane betonske ploče, a u sklopu objekta, za čiji je dovršetak potrebno oko 3 milijuna kuna, planirana je i izgradnja kapelice te dvorane u kojoj bi časne sestre provodile glazbenu obuku i druge edukacijske programe s mladima.


10. veljača 2004.
POSJET BOLESNICIMA NA BRAČKU - Povodom Svjetskog dana bolesnika županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki posjetit će sutra u 10 sati bolnicu Bračak. Nakon kraćeg razgovora s predsjednicom Upravnog vijeća Opće bolnice Zabok Sonjom Borovčak, ravnateljem Ljudevitom Ulakovićem, pomoćnikom ravantelja Stjepanom Roganom, predsjednikom Stručnog vijeća Zvonimirom Glumpakom te glavnom sestrom bolnice Gordanom Gregurić predviđen je obilazak pacijenata internog odjela te podjela prigodnih darova bolesnicima.


10. veljača 2004.
«HVALA TI MOJ DOBRI ANĐELE» - Zamjenica županice Ksenija Tomić večeras će prisustvovati dobrotvornom balu koji se u okviru akcije «Hvala ti, moj dobri anđele» održava u zagrebačkom hotelu Opera u organizaciji Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida, a pod pokroviteljstvom predsjednika RH Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera. Krapinsko-zagorska županija se uključila u ovaj projekt kupnjom 40 CD-a s pjesmama skladanim isključivo za ovu akciju, koji su namijenjeni svim zagorskim osnovnim i srednjim školama. Kroz ovu se akciju nastoje prikupiti sredstva u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom, a do sada su osigurana sredstva za 75 od 102 uključene osobe. Točnije, dosad je prikupljeno oko 5 milijuna kuna kojima se riješio problem arhitektonskih barijera, kao i nabava pomagala.


10. veljača 2004.
POMLAĐUJU SE «DESINIČKE MAŽORETKINJE» - Nakon audicija 20 djevojčica u dobi od 9 do 12 godina sutra u 19 sati u Osnovnoj školi Đure Prejca u Desiniću počinje vježbe za ulazak u mlađe sastave Desiničkih mažoretkinja. Dva puta tjedno s njima će raditi voditeljica Sonja Vukmanić i predvodnica seniorki Ljiljana Slonjšak, a nakon 6 mjeseci djevojčice će se uključivati u aktivne sastave Desiničkih mažoretkinja. Uz svladavanje plesnih koraka i tehnike baratanja s mažoret štapom, ističu Sonja Vukmanić i predsjednik Udruge Tomislav Fiket, buduće članice moraju biti i odlične učenice.


10. veljača 2004.
SAVJET ZA SIGURNOST CESTOVNOG PROMETA - Sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Krapinsko zagorske županije održat će se danas u 15 sati u Krapini. Na dnevnom redu je program rada za ovu godinu, izvješće o sastanku aktiva ravnatelja osnovnih škola na kojem je bilo riječi o sigurnosti učenika u prometu te informacija iz HAK-a o oslobađanju plaćanja naknade za prvo polaganje vozačkog ispita za članove jedinica prometne mladeži.


10. veljača 2004.
ZATVOREN CRVENI SPUST - Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta jučer je zatvorena skijaška staza «Crveni spust» na Sljemenu. Crveni spust bit će zatvoren do četvrtka, a u međuvremenu će se obnoviti i pripremiti za nastavak skijaške sezone.


10. veljača 2004.
SPORT - Na Petehovcu iznad Delnica na drugom Prvenstvu osnovnih škola Hrvatske u skijaškom trčanju Oroslavje je osvojilo zapaženo šesto mjesto sa 16 bodova. Naslov prvaka je pripao Školskom sportskom klubu Ravnogorac iz Ravne Gore sa 144 boda.

U derbi susretu 16. kola Treće hrvatske kuglačke lige Sjever Varteks i Vindija igrali su 4:4, dok je u zagorskom županijskom derbiju oroslavski Obrtnik svladao drugu ekipu topličkog Obrtnika 7:1. Preostali rezultati: Željezničar (Varaždin)-Cesta 3:5, Lepoglava-Dubravčan 7:1, Obrtnik (Varaždin)-Elektra 6:2 i Željezničar (Čakovec)-Ivančica 5:3. Na ljestvici i dalje vodi varaždinski Obrtnik sa 25 bodova. Iza njega je Lepoglava sa 24, dok je treći Željezničar (Varaždin) sa 22 boda. Četvrta Vindija ima 21, peti Varteks 20, šesti oroslavski Obrtnik skupio je 18 bodova, koliko ima i Autobusni promet, dok je druga ekipa topličkog Obrtnika osma sa 16 bodova.

Pod vodstvom Damira Lacka kadetski sastav Košarkaškog kluba Zabok u razigravanju od prvog do šestog mjesta Zagrebačke kadetske lige ostvario je i drugu pobjedu. Pod svojim obručima zabočke košarkaške nade pobijedila su Hermes Analitiku 66:42.

Organizatori motokros utrke u talijanskom moto središtu Fermo izigrali su hrvatske vozače Nenada Šipeka i Antonia Šameca i nisu im dopustili nastup, jer je delegat samostalnom i neočekivanom odlukom utrku međunarodnog ranga pretvorio u nacionalnu. Kako sve ne bi prošlo u potpuno praznim hodu naši motokrosisti su u obližnjem pješčanom trkalištu kod Ancone odradili jači trening.

Večeras u 18 sati u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Krapini održat će se izborna godišnja Skupština Šahovskog saveza Krapinsko-zagorske županije. Na skupu će se izabrati novi Izvršni i Nadzorni odbor, te predsjednik Saveza. Kako stvari stoje, zbog dobrog i zapaženog rada, za obnašanje čelne funkcije povjerenje bi u još jednom mandatu mogla dobiti Mirjana Medić.


9. veljača 2004.
ŠTRUKLJI U PHOENIXU - Domaćin jučerašnje emisije «Mikrofon u loncu» bio je hotel Phoenix u Sesvetama, koji je istodobno bio i domaćin natjecanja kuhara profesionalaca i amatera u pripremi štruklji –autohtonog specijaliteta prigorskog kraja. Ovo su natjecanje, uz hotel Phoenix, organizirali Turistička zajednica grada Zagreba, Muzej Prigorja te Hrvatski kuharski savez (Hrvatsko društvo kuhara Zagrebačke županije), a o njemu je u emisiji govorio Vladimir Katanec, predsjednik HDKZŽ. O nastupu predstavnika Varaždinske županije govorio je predsjednik Udruge kuhara Damir Crleni, a o štruklima prigorskog kraja tzv. Pericama govorila je kustosica Muzeja Prigorja Jagoda Vondraček Mesar. Inače ponudu hotela Phoenix s naglaskom na značaj ovakvog promicanja struke predstavila je direktorica poduzeća «Phoenix Capitis» Andrea Gazdek, a za pripremu prave poslastice bio je zadužen kuhar hotela Nikola Leko, koji je odabrao štruklje u juhi, zapečene prigorske štrukle , štuklje na fratarski način i gratinirane slatke štrukle s makom i bučom. Kod pripreme svih ovih jela pomogli su proizvodi sponzora Zvijezde, posebno Zvijezda ulje i Zvijezda stolni margarin. Gosti emisije bili su zamjenik gradonačelnice Zagreba Milan Bandić i predstavnik hotela Excelsior Dubrovnik Neven Egekher, a glazbeni gost Ivica Šerfezi.


9. veljača 2004.
ZA ULAZAK U EU DODATNA EDUKACIJA RAVNATELJA SREDNJIH ŠKOLA - U organizaciji Zavoda za školstvo i CARDS projekta u Dubrovniku je održana završna Međunarodna konferencija stručnog vijeća ravnatelja srednjih škola s područja Hrvatske. Riječ je o provedbi programa dodatne edukacije ravnatelja srednjih strukovnih škola zemalja koje su pred ulaskom u Europsku Uniju kako bi oni bili pripravni za mnogostruku reformu u strukovnom obrazovanju, rekla nam je zamjenica županice Krapinsko-zagorske županije Ksenija Tomić. Na taj način učenici koji se po završenom školovanju žele zaposliti u inozemstvu bit će oslobođeni polaganja razlike, odnosno dodatnih ispita, dodala je Ksenija Tomić. Na konferenciji su sudjelovali ravnatelji srednjih strukovnih škola s područja županije, među kojima su organizatori posebno istaknuli Stjepana Horvatića, ravnatelja srednje škole Bedekovčina i Vesnu Hrvoj Šic iz Oroslavja koji već sudjeluju u programu. Školama koje će se uključiti u ovaj program bit će dodjeljena i dodatna sredstva za opremanje školskih kabineta, a jedan kabinet sa informatičkom opremom već je opremljen u Srednjoj školi u Oroslavju.


9. veljača 2004.
VARAŽDINSKI SDP TRAŽI OSTAVKU IVANA ČEHOKA - Na današnjoj press konferenciji članovi varaždinskog SDP-a potaknuti posljednjim aktualnim događanjima oko zbrinjavanja otpada zatražili su ostavku gradonačelnika Ivana Čehoka. Žalosno je da gradonačelnik o problemu i traženju rješenja nije informirao Gradsko vijeće, nego su vijećnici bili prisiljeni o svemu se informirati putem medija, rečeno je na SDP-ovoj konferenciji za novinare.


9. veljača 2004.
MANJE NOVCA ZA PRIVATNI VRTIĆ - Članovi Poglavarstva Grada Krapine na sutrašnjoj će sjednici raspravljati o programima realiziranim u protekloj godini koji su se financirali sredstvima iz gradskog proračuna te utvrditi koji će se od započetih programa nastaviti i ove godine. Na dnevnom redu sjednice je i rasprava o sufinanciranju prvog privatnog dječjeg vrtića u Krapini “Mali Kaj” koji je s radom započeo krajem 2003. godine, a prema prijedlogu, za djecu s područja Krapine, Grad bi participirao u cijeni sa 600 kuna, što bi bilo 90 kuna ili 13% manje od sufinanciranja gradskog vrtića “Gustav Krklec”.


9. veljača 2004.
ZAPOČELO PRIPAJANJE HRAŠĆINSKOG VODOVODA ZAGORSKOM VODOVODU - Tehničkim pregledom vodovodnih okana, zamjenom vodomjera i ulaznih ventila Zagorski vodovod danas je započeo s preuzimanjen lokalnog vodovoda Hrašćina. Prema ugovoru sklopljenom 30. siječnja između Općine Hrašćina i Zagorskog vodovoda, vrijednost hrašćinskog vodovoda procijenjena je na 3 milijuna i 565 tisuća kuna, a sustav bi trebao imati 449 potrošača. Djelatnici Zagorskog vodovoda danas su se na terenu susreli s prvim problemima jer dio građana nije bio kod kuće kada je trebalo sklopiti ugovor o priključenju na sustav vodoopskrbe te platiti potrošni materijal i usluge.


9. veljača 2004.
SAVJET ZA SIGURNOST PROMETA - Na sutrašnjoj sjednici Županijskog savjeta za sigurnost prometa na cestama utvrdit će se program rada za ovu godinu, a razmotrit će se i informacije o sigurnosti učenika na cestama koje je predsjednik Savjeta Ivan Jelenčić dobio od ravnatelja osnovnih škola. Na sjednici će biti govora i o oslobađanju plaćanja naknade za prvo polaganje vozačkog ispita za članove jedinica prometne mladeži.


9. veljača 2004.
VINDIJA ĆE OTKUPLJIVATI ZAGORSKE PURANE - Krapinsko-zagorska županija je izradila program strategije razvoja poljoprivrede čiji je sastavni dio, između ostalog, osiguravanje tržišta za plasman poljoprivrednih proizvoda, prvenstveno korisnika poljoprivrednih kredita. Predstavnici Županije i Privredne banke, preko koje se realiziraju poljoprivredni krediti, u petak su posjetili varaždinsku Vindiju čiji ih je direktor Dragutin Drk upoznao s razvojnim programima poduzeća koje već dobrim dijelom otkupljuje proizvode poljoprivrednika s područja Krapinsko-zagorske županije. Riječ je o otkupu pilića i purana, rekao nam je pročelnik za gospodarstvo Siniša Hajdaš-Dončić te dodao da će se stoga dijelom promijeniti i uvjeti kreditiranja kako bi se moderniziralo postojećih 12 farmi koje uzgajaju piliće i imaju ugovore s Vidijom. Kao jedan od boljih primjera istaknuta je farma Edina iz Hraščine, a ukazano je i na skoru mogućnost otkupa purana uzgojenih na tradicionalan način, jer Vindija u budućnosti na tržište planira plasirati novi brand temeljen na purećem mesu iz slobodnog uzgoja.


9. veljača 2004.
KRENULE “ŠKOLE ZA MLADE” I “ŠKOLE ZA USPJEŠNIJE RODITELJSTVO” - Na inicijativu Centra za socijalnu skrb u Krapini gradovi Krapina i Pregrada, u suradnji s bivšim Državnim zavodom za obitelj i materinstvo, organizirali su preventivne programe namijenjene djeci 7. i 8. razreda, srednjoškolcima i roditeljima pod nazivom “Škola za mlade” i “Škola za uspješnije roditeljstvo”. Cilj je pomoći mladima da sa što manje poremećaja prođu adolescentsko razdoblje, a roditeljima u boljoj komunikaciji s djecom i okolinom, kazala je ravnateljica krapinskog Centra za socijalnu skrb, Vesna Kanceljak. Program se odvija u prostorima osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića u obliku radionica, ukupno po 20 sati, trajat će do kraja školske godine, a edukaciju voditelja provela je nevladina organizacija Plavi telefon. S radom se već krenulo u Pregradi, Krapini i Humu na Sutli, a odaziv i reakcije djece i roditelja su vrlo dobri. Uskoro se očekuje pokretanje radionica i u Desiniću, Radoboju, Đurmancu, Jesenju i Petrovskom.


9. veljača 2004.
PROMJENE NA ČELU MANIFESTACIJE «DANI ĐALSKOG» - Nakon četiri godine zabočka Kulturna manifestacija Dani Ksavera Šandora Đalskog dobit će na današnjoj izbornoj skupštini nove čelne ljude. Sadašnji predsjednik i utemeljitelj manifestacije Zvonko Jurina neće se više kandidirati za predsjednika, a promjene će doživjeti i sastav Upravnog odbora u koji će se predložiti dio novih članova. Prije Izborne skupštine u župnoj crkvi Svete Jelene u Zaboku danas u 17 sati misom zadušnicom obilježit će se obljetnica smrti književnika Ksavera Šandora Đalskog u čiju se čast od 1979. godine organizira kulturna manifestacija i dodjeljuje ugledna književna Nagrada Đalski.


9. veljača 2004.
ZDS OBILJEŽIO SEDAM GODINA USPJEŠNOG DJELOVANJA - U Velikom Trgovišću uz mnoštvo članova i gostiju svečanom sjednicom obilježena je sedma godišnjica Zagorske demokratske stranke. Multimedijskom projekcijom prikazano je sedam uspješnica ZDS-a u proteklih sedam godina, među kojima je istaknuta zasluga ove stranke za prijem Krapinsko-zagorske županije u Skupštinu europskih regija, što danas posebno dobiva na značenju, zbog uključivanja Hrvatskog zagorja u projekte prekogranične i međuregionalne suradnje i programe poput CARDS-a i UN-ovog programa za razvoj ruralnih područja. Okupljenima su se obratili predsjednik ZDS-a Stanko Belina i glavni tajnik Višeslav Ćuk te izrazili uvjerenje da se bez ZDS-a neće moći formirati buduća županijska vlast.


9. veljača 2004.
SA 2,97 PROMILA BJEŽAO PRED POLICIJOM - Jučer nešto prije ponoći prometna policija u Krapini zaprimila je telefonsku dojavu da se autocestom u suprotnim smjeru iz Zaboka prema Svetom Križu Začretju kreće osobni automobil, čiji se vozač oglušuje na svjetlosne signale ophodara Hrvatskih cesta. Na teren je izašla patrola prometne policije, no u međuvremenu se kod benzinske crpke «OMV-Istrabenz» vozilo okrenulo u pravom smjeru prema Zaboku, a policija ga je sustigla u Mokricama, gdje se vozač nije zaustavio, izbjegao je i patrolu u Oroslavju, ponovo se okrenuo prema Mokricama i izbjegao policijsku blokadu, a zaustavio se tek u Gredicama na blokadi Interventne jedinice policije. U namjeri da iskoči iz automobila vozač je pao na kolnik, a policajci su ga uhvatili za ruke i stavili u kombi. U Policijskoj postaji Zabok utvrđeno je da je vozač 22-godišnji Darko K. Iz Domahova kojemu je izmjereno 2,97 promila alkohola u krvi, a kod suvozača 31-godišnjeg Kreše K. 2,51 promil. Osim toga Darku K. već je ranije oduzeta vozačka dozvola, a automobil je bio tehnički nepregledan, bez prometne dozvole i osiguranja. Nakon liječničkog pregleda u 2,20 sati uhićen je i predan šefu smjene Policijske postaje Krapine.


9. veljača 2004.
SPORT - Na 34. tradicionalnom Kupu Stubice u stolnom tenisu od predstavnika Krapinsko-zagorske županije zapaženije rezultate ostvarili su Stubičan Marko Barić, koji je bio drugi u konkurenciji juniora te Oroslavčan Nikola Drobec, kojem je pripala treća nagrada među seniorima.

U 14. kolu druge hrvatske kuglačke lige Sjever toplički Obrtnik na svojoj kuglani Devetka s maksimalnih 8:0 pobijedio je ekipu Željezničara iz Koprivnice. Istim rezultatom vodeća Podravka pobijedila je kutinsku Zanatliju, dok su se za iznenađenje kola pobrinuli kuglači varaždinskog Croatia osiguranja nanjevši poraz u Čakovcu tamošnjoj ekipi TSH 5:3.
Na ljestvici je i dalje prva Podravka sa 24 boda, prati je Bjelovar sa 20, treća je sisačka Zanatlija s 19, četvrti je TSH sa 18, kojem su se na petom mjestu približili toplički Obrtnik sa 17 i šesto Croatia osiguranje sa 16 bodova.

Minulog vikenda u Oroslavju je u ciklusu zimskih turnira održano otvoreno dvoransko prvenstvo Oroslavja za veterane. Igralo se u tri starosne kategorije, a u konkurenciji najmlađih, iznad 35 godina pobijedio je Krešo Završki iz teniskog kluba Ponikve. U kategoriji od 45 pa do iznad 50 godina pobjednički pehar odnio je Zvonko Ivanušić iz Zagreba, koji je u finalu svladao Vilijama Vugu iz Klanjca u dva seta sa po 6:3 i 6:2. U kategoriji iznad 55 godina pobjedu je slavio domaćin, Oroslavčan Ivica Katušić-Buković koji je u finalu svladao Alerića iz zagrebačke Mladosti sa po 6:2 i 6:4.

Jesenski prvak prve zagorskle županijske nogometne lige Tondach iz Bedekovčine jučer je otvorio seriju prijateljskih pripremnih utakmica igrajući u Svetom Ivanu Zelini protiv petoplasirane ekipe jedinstvene zagrebačke županijske lige Strmca. Bedekovčani su ovaj svoj prvi susret izgubili sa 2:0, a iduću utakmicu Tondach igra u Samoboru.

Nogometaši krapinskog Zagorca na svom su terenu poraženi od ivanečke Ivančice s 1:2.

U 14. kolu A 2 lige košarkaša skupine Centar, Zabok je u derbi susretu poražen u Zaprešiću od Fortune s 81:74. U poraženom zabočkom sastavu koji je 30 sekundi prije zadnjeg zvuka sirene imao 72:72 istakli su se Robert Lež sa 21 te Ivan Čubela sa 19 koševa.


6. veljača 2004.
MJEŠTANI TRAŽE ZATVARANJE DOMA ZA OVISNIKE - Nakon nekoliko mjeseci zatišja, u Općini Đurmanec ponovno je aktualiziran problem Doma za ovisnike koji je prošlog ljeta, na veliko nezadovoljstvo mještana, otvoren na posjedu bivšeg izletišta «Za pećinom». Na općinsku adresu ovih je dana stigao zahtjev mještana za raspisivanje referenduma na temelju 912 potpisa kojim bi se trebala donijeti konačna odluka o budućnosti Doma na području Općine Đurmanec. Općinsko vijeće poduprlo je peticiju te traži da Ministarstvo preispita opravdanost postojanja tog doma, jer Općina nije spremna snositi političke i financijske posljedice mogućeg referenduma.


6. veljača 2004.
ZA GODINU DANA ZAJEDNIČKO ODLAGALIŠTE OTPADA SJEVEROZAPADNE HRVATSKE - Sljedeće godine prve količine komunalnog otpada četiriju županija sjeverozapadne Hrvatske trebale bi biti dovezene na novo zajedničko odlagalište za koje je dvije potencijalne lokacije kandidirala Koprivničko-križevačka županija, rekao je danas na press konferenciji u Krapini Nedo Cepić, viši savjetnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i privremeni ravnatelj Javne ustanove za zbrinjavanje čiji je osnivač među ostalima i Krapinsko-zagorska županija. Investiciju «tešku» 20 milijuna eura sa 20 posto bi sufinancirala država iz budućeg ekološkog fonda, a ako Hrvatska dobije status kandidata ovaj projekt će stvoriti preduvjete da dobije i bespovratna sredstva Europske unije. Obje potencijalne lokacije zadovoljavaju uvjete, pa i onaj o udaljenosti od 2 kilometra od najbližeg naselja, a prema iskustvu isto takvog projekta za istočnu Slavoniju ni cijena zbrinjavanja komunalnog otpada za domaćinstva ne bi se smjela povećati. Temeljem međunarodnog natječaja je utvrđena cijena od 23,5 eura za zbrinjavanje tone otpada, dok je primjerice današnja cijena u Zagrebu 43 eura, a u Knegincu čak 47 eura po toni. To će biti gornja granica i nitko više neće moći ucjenjivati gradove i općine, kao što je to danas, rekao je privremeni ravnatelj Nedo Cepić. Do realizacije i odabira lokacije potrebno je još izraditi studiju isplativosti i studije utjecaja na okoliš, što se očekuje za otprilike četiri mjeseca, a osim centralnog odlagališta svaka od četiri županije jedno od svojih postojećih odlagališta trebat će pretvoriti u transportni, odnosno budući reciklažni centar.


6. veljača 2004.
DVJESTOTINJAK ZAINTERESIRANIH ZA SEZONSKI RAD - Hrvatski Zavod za zapošljavanje započeo je s pripremama za sezonsko zapošljavanje u turističkoj sezoni 2004. godine. Ovih su dana u Krapini, Zaboku, Klanjcu, Pregradi, Donjoj Stubici i Zlataru održana grupna informiranja kojima se odazvalo dvjestotinjak zainteresiranih, uglavnom konobara, kuhara, turističkih tehničara, frizerki i medicinskih sestara, od kojih je njih 90 uzelo potrebnu dokumentaciju za prijavu, rekla nam je pročelnica Mirjana Jurman. Prošle godine preko Zavoda u sezoni je zaposleno stotinjak Zagoraca, a mogućnosti zapošljavanja mnogo su veće. Detaljnije informacije svi zainteresirani mogu dobiti u ispostavama Zavoda sve do ljetnih mjeseci kad počinje rad u sezoni.


6. veljača 2004.
VARAŽDINSKO SMEĆE IPAK KOD BJELOVARA - Nakon jučerašnje vijesti da će se smeće s područja Grada Varaždina odvoziti na nelegalnu deponiju kod Bjelovara, načelnik općine Severin Mato Belak danas je pojasnio da nisu točne informacije da se varaždinsko smeće već dovozi na tu lokaciju, već je potpisan ugovor kojim se zemljište stavlja privremeno na raspolaganje Gradu Varaždinu, ali samo na rok od 60 dana, najkasnije do 1. svibnja.


6. veljača 2004.
REGIONALNO ODLAGALIŠTE OTPADA - Projekt regionalnog odlagališta otpada - planovi, rokovi i lokacija - bit će tema današnje press konferencije koja u sali za sastanke Krapinsko zagorske županije počinje u 13,30 sati. O spomenutoj temi govorit će Nedo Cepić, privremeni ravnatelj Javne ustanove za odlaganje komunalnog i industrijskog otpada sjeverozapadne Hrvatske i viši savjetnik u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.


6. veljača 2004.
POSKUPLJUJE VODA U MARIJI BISTRICI - Oko tisuću domaćinstava priključenih na najveći lokalni vodovod u Mariji Bistrici plaćat će vodu po višoj cijeni, odlučilo je općinsko poglavarstvo. Cijena za domaćinstva povećat će se sa 3,53 kune po kubičnom metru na 5 kuna, a za gospodarstvo sa 4,23 na 6 kuna. U cijenu nije uračunat PDV i ostala davanja koja će se morati obračunati nakon legalizacije vodovoda. Razlog za povećanje cijene je prikupljanje sredstava za sanaciju derutnog cjevovoda koji vodom opskrbljuje brojne ugostiteljske objekte i javne ustanove poput škole i vrtića. Analiza sanitarne inspekcije pokazala je da je voda iz marijabistričkog vodovoda upitne kvalitete.


6. veljača 2004.
MODERNIZACIJA CESTA U KONJŠĆINI - U naselju Gornja Konjšćina danas je simbolično za promet otvorena cesta na relaciji Gudeki – Gradečki duga 1.500 metara, čija je modernizacija bila povjerena poduzeću Cesta iz Varaždina. Radove vrijedne 638 tisuća kuna većim je dijelom platilo bivše Ministarstvo javnih radova, obnove i graditeljstva, građani su sudjelovali sa 70 tisuća, a Krapinsko zagorska županija donirala je 39 tisuća kuna. Na dionici Gudeki – Gradečki preostaje još uređenje bankina, a na području općine Konjšćina uređuje se i cesta u naselju Kosovečki, također duga kilometar i pol.


6. veljača 2004.
VEČERAS 11. SJAJNI BAL GRADA VARAŽDINA - U koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu večeras će se održati 11. Sjajni bal Grada Varaždina. Sjajni bal održava se u organizaciji Hrvatsko-austrijske kulturne zajednice Varaždina, a posjetitelji i gosti bala, među kojima će biti i velik broj Austrijanaca, moći će uživati u atraktivnom programu. Predviđen je nastup solista Baleta splitskog HNK, orkestra Big Band Bad Gleichenberg, mladih plesača baletne škole iz Čakovca, Varaždinskog komornog orkestra i drugih. U sklopu ceremonijala varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i gradonačelnik Bad Radkersburga Peter Merlini potpisat će ugovor o suradnji dvaju gradova.


6. veljača 2004.
OBLJETNICA SELJAČKE BUNE - Sutra će se po treći održati manifestacija «Korakom od Galženjaka do Kapelščaka» kojom će se obilježiti 431. obljetnica Seljačke bune. Sudionici će se okupiti u 12,00 sati kod Gupčeve lipe, a potom razgledati Muzej seljačkih buna, u čijoj će se kapeli zapaliti vatra. U 14,30 kod Fontane u Donjoj Stubici prigodnu predstavu pod nazivom «Istraga protiv Tahija» izvest će Histrioni, a u Stubičkim Toplicama nakon prigodnog programa u 15,30 kreće se stazom ozdravljenja prema Kapelščaku, mjestu završne bitke Seljačke bune. Završno druženje organizira se u planinarskom domu «Vidikovac»


6. veljača 2004.
AFRIČKI DNEVNIK - U dvorani Gimnazije A. G. Matoša u Zaboku, danas u 18 sati, hrvatska alpinistica Jasminka Vicenski održat će predavanje o flori i fauni Afrike i putu na Kilimanjaro. Na predavanju će biti prikazani slajdovi koje je Jasminka Vicenski snimila na putovanju Afrikom – jednoj od brojnih ekspedicija na kojima je sudjelovala. Ulaz je besplatan.


6. veljača 2004.
DJECI PODIJELJENI PAKETI CRVENOG KRIŽA - Šezdesetero djece iz socijalno ugroženih obitelji s područja grada Krapine i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj ovog je tjedna primilo pakete sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama. Pakete je osigurao Hrvatski Crveni križ, a u dogovoru s Centrom za socijalnu skrb iz Krapine odabrane su obitelji s više djece kojima je pomoć najpotrebnija.


6. veljača 2004.
PROŠAO KROZ CRVENO, OBORIO BICIKLISTU I ZATIM MU RAZBIO NOS – Na raskrižju Kumičićeve i Optujske ulice u Varaždinu, jučer oko 9.30 sati, dogodila se prometna nesreća nakon koje je deblji kraj izvukao 71-godišnji biciklista I.M.  Prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu na njega je upravljajući osobnim automobilom naletio 33-godišnji I.B.  Nakon prometne nezgode došlo je do svađe te je u jednom trenutku I.B. šakom u nos udario biciklista pri čemu mu je slomio nosnu kost, što je u Općoj bolnici Varaždin okarakterizirano kao teška tjelesna ozljeda. Protiv vozača I.B. podnijet će se kaznena prijava.


6. veljača 2004.
15 VATROGASNIH INTERVENCIJA - U mjesecu siječnju ove godine na području Krapinsko zagorske županije zabilježeno je 15 vatrogasnih intervencija, od čega je 10 požara bilo na građevinama. Broj vatrogasnih intervencija isti je u odnosu na lanjski siječanj i u odnosu na protekli mjesec, stoji u priopćenju županijske Vatrogasne zajednice.


5. veljača 2004.
GORANKA KOVAČIĆ POMOĆNICA MINISTRA KULTURE - Goranka Kovačić, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, na posljednjoj sjednici Vlade održanoj prekjučer u Splitu, imenovana je pomoćnicom ministra kulture Bože Biškupića. Riječ je o nestranačkoj osobi u čije se stručne reference ubraja i članstvo u Izvršnom odboru hrvatskog nacionalnog komiteta ICOM-a te Izvršnom odboru komiteta za muzeje, a zapažene rezultate ostvarila je i na dosadašnjem mjestu ravnateljice Muzeja Hrvatskog zagorja. Na istoj je sjednici Vlade s dužnosti pomoćnika ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja razriješen dr. sc. Ivan Martinić iz Bedekovčine.


5. veljača 2004.
SUSRET VLASTE HUBICKI I IVANA JAKOVČIĆA - Županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki i pročelnik za gospodarstvo Siniša Hajdaš Dončić prisustvovali su 3. i 4. veljače 11. po redu gospodarskoj izložbi «Histria», održanoj u Puli u organizaciji tamošnje Gospodarske komore. Bila je to izložba na kojoj se predstavilo i nekoliko zagorskih izlagača s proizvodima namijenjenim turizmu, a prezentaciju ponude Zagorske regije održala je Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije.
Županica Vlasta Hubicki jučer se također susrela s istarskim županom Ivanom Jakovčićem. Razgovaralo se o gospodarskom razvoju, turizmu i mogućnostima dobivanja većih prihoda iz državnog proračuna. Krapinsko-zagorska i Istarska županija inače imaju razvijenu suradnju koja će se nastaviti i dalje na razini župana i Upravnih odjela. Među prvim planiranim projektima je prezentacija gastronomske i enološke ponude Krapinsko-zagorske županije u Istri i obrnuto.


5. veljača 2004.
HNS ZA POVEĆANJE NEOPOREZIVOG DIJELA PLAĆE - Klubovi zastupnika HNS-a, PGS-a i Libre u saborsku su proceduru uputili zajednički prijedlog za izmjenu Zakona o porezu na dohodak. Predlažu da se neoporezivi dio plaće poveća sa sadašnjih 1.500 na 2.000 kuna, što bi prosječnu plaću u Hrvatskoj povećalo za 160 kuna. Ovaj prijedlog, kaže se u priopćenju HNS-a, bolji je od vladinog prijedloga smanjivanja stope PDV-a za 2 posto, budući se tri četvrtine PDV-a napalaćuje na uvoznu robu, pa bi njegovo smanjenje još više povećalo uvoz i smanjilo konkurentnost domaćeg gospodarstva. Potrošačku košaricu koja prema sindikalnim podacima iznosi 5.295 kuna HDZ-ov bi prijedlog smanjio za 86 kuna, a HNS-ov za 156 kuna, izjavio je predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić.


5. veljača 2004.
RASPISAN NATJEČAJ ZA PET NOVIH STUDENTSKIH STIPENDIJA - Grad Krapina jučer je raspisao natječaj za dodjelu pet studentskih stipendija u iznosu od 700 kuna mjesečno. Natječaj je otvoren 15 dana, odnosno do 19. veljače, a pravo sudjelovanje na natječaju imaju studensti s prebivalištem na području Grada Krapine koji nisu korisnici drugih stipendija. Proračunom za 2004. godinu za studentske stipendije osigurano je 110 tisuća kuna, od čega je 58.800 kuna potrebno za sadašnje, a 51.200 kuna za nove stipendije.


5. veljača 2004.
MODERNIZIRANA CESTA U GORNJOJ KONJŠČINI - Sutra u 16 sati otvorit će se modernizirana cesta u Gornjoj Konjščini, na potezu Gudeki – Gradečki. Županijsko poglavarstvo je, na temelju kriterija, odobrilo Općini Konjščina sufinanciranje asfaltiranja nerazvrstanih cesta, među kojima je spomenuta Gudeki – Gredečki, kao i cesta Kosovečki na kojoj su radovi u tijeku, a za ove je radove županija izdvojila oko 52.500 kuna.


5. veljača 2004.
IZLOŽBA GOLUBOVA LISTONOŠA - U dvorani zabočke Elektre ovog vikenda zahvaljujući suradnji klubova iz Varaždina, Preloga, Klanjca i Oroslavja održava se 12. savezna izložba golubova listonoša. Na izložbi će se predstaviti uzgajivači golubova prema natjecateljskom pravilniku Saveza, a sudjelovat će i uzgajivači koji imaju posebno lijepe golubove, a nemaju rezultate, jer će se ocjenjivati i standardni golubovi. Izložba se otvara u subotu, 7. veljače u 9 sati, a svečana dodjela nagrada je u nedjelju u 11 sati, kada će izložbu posjetiti predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivača golubova listonoša i čelni ljudi Grada Zaboka.


5. veljača 2004.
PREMINUO STRADALI PJEŠAK - U varaždinskoj Općoj bolnici jučer je od teških povreda zadobivenih u prometnoj nesreći 2. veljače preminuo 73-godišnji I.H. Nesreća se dogodila izvan obilježenog pješakog prijelaza u ulici Vilka Novaka u Varaždinu, kada je na 73-godišnjeg pješaka, zbog neprimjerene brzine, naletio 31-godišnji D.K.


5. veljača 2004.
SLETIO S CESTE I UDARIO U DRVO - Noćas oko 1 sat na izlazu iz Lužana Biškupečkog u prometnoj nesreći teške tjelesne ozljede opasne po život zadobio je 22-godišnji vozač osobnog automobila Z.D., a ozlijeđen je i suvozač, 22-godišnji A.B. Zbog neprilagođene brzine i stanja kolnika, na izlasku iz zavoja Z.D. je izgubio nadzor nad vozilom, sletio s ceste i udario u drvo, a nakon toga automobil se prevrnuo na krov.


5. veljača 2004.
SUTRA SKUPŠTINA KRAPINSKOG «ZAGORCA» - U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini sutra će se održati redovna godišnja skupština Nogometnog kluba «Zagorec 1919». Uz izvještaj o financijskom stanju i sportskim rezultatima kluba u proteklom razdoblju na dnevnom redu skupštine je i plan rada za tekuću godinu.


5. veljača 2004.
SPORT - U Mariji Bistrici je održano drugo kolo zimske lige Krapinsko-zagorske županije u streljaštvu zračnom puškom. U najbrojnijoj kadetskoj konkurenciji sa 185 krugova pobijedio je domaćin Ivan Mahmet, iza njega su Kristijan Bokun iz klanječke Predionice sa 181 te Nikola Vranić iz zabočkog tekstilca sa 180. Ekipno, prva je Predionica sa 517, drugi Tekstilac s 499, treća Marija Bistrica s 480 i četvrta Kovina iz Velikog Trgovišća sa 448 krugova.
Među kadetkinjama, prva je Tea Knezić iz ekipe Strijelca iz Krušljevog Sela sa 178, slijede Lucija Buhin sa 162 i Bernarda Kroflin sa 145, obje iz Kovine.
Među juniorima na prvom i drugom mjestu su Tomislav Knezić sa 158 i Nikola Pucko sa 155 oba iz Krušljevog Sela, dok je treći Gašpar sa 153 iz Kovine.
Među juniorkama u Mariji Bistrici na drugom ovosezonskom nastupu prva je Matea Oremuš sa 338, druga Nikolina Krušelj sa 336 i treća Vlatka Bertol sa 332 kruga, sve iz Krušljevog Sela.

Na Danima karnevala u talijanskom Viareggiu održana je još jedna motokros priredba na kojoj je nastupio mladi hrvatski reprezentativac Zabočanin Antonio Šamec. Na tamošnjoj pješćanoj stazi Šamec je vozio u zapremnini motora do 125 kubika, a u prvoj vožnji je bio četvrti, a u drugoj sedmi. U superfinalu gdje se spajaju najboljih deset vozača iz klase125 kubika i deset vozača iz klase open, Šamec se plasirao na 13. mjesto, a pobijedio je znani domaći talijanski pilot Daniele Bricca.

Oroslavski skijaši trkači nastupili su u Delnicama na trećem ovogodišnjem Hrvatskom pokalu. Filip Kontak, koji je već nekoliko godina u vrhu nadolazećeg vala hrvatskog skijaškog trčanja, u Delnicama je u kategoriji starijih dječaka na pet kilometara osvojio prvo mjesto, ispred Dominika Kordiša (Ravnogorac), kojega je u cilju ostavio za minutu i dvadeset sekundi

U 14. kolu druge Hrvatske kuglačke lige Centar kuglači Samobora igrali su protiv Zanatlije neodlučno 4:4. Na ljestvici prvi je i dalje Medveščak sa 26 bodova, a samoborski kuglači u bijegu su iz područja ispadanja i deveti su sa 11 bodova.


4. veljača 2004.
UN-ov PROGRAM ODRŽIVOG RAZVOJA ZA ZAGORSKE GRADOVE I OPĆINE - Predstavnici UNPD-a, UN-ovog programa za razvoj, danas su u Krapini o problemima i razvojnim programima razgovarali s Alojzom Malogorskim i Ivanim Hanžekom, gradonačelnicima Krapine i Zaboka, te Ivanom Kranjčićem, načelnikom općine Sveti Križ Začretje. UNPD u okviru ovog programa nudi stručnu pomoć u izradi lokalnih strategija preko suradnje lokalnih zajednica, civilnog društva i privatnog sektora. U središtu, kako je rekla koordinatorica Regionalnog ureda Terezia Koczka, je održivi lokalni razvoj, a nakon analize sadašnjeg stanja i petodnevnog treninga za oko 45 sudionika prilazi se izradi strategije lokalnog razvoja. Za gradove i općine Krapinsko-zagorske županije, kako je rekao Mohamed Al Younis iz županijskog Ureda za gospodarstvo, pažnju valja usmjeriti na područja zapošljavanja, privlačenja inozemnog kapitala i ruralnog razvoja. Nakon što specijalisti za strateško planiranje lokalne predstavnike nauče izradi programa, gradovi i općine će se moći natjecati za sredstva međunarodnih institucija, rečeno je prilikom današnjeg prvog razgovora u Krapini.


4. veljača 2004.
ISPRIKA ZBOG PROBUŠENIH GUMA - Gradsko poglavarstvo Krapine odlučilo se ispričati vlasnicima automobila slovenskih registarskih oznaka kojima je 19-godišnjak prošle subote, nakon rukometne utakmice sa Slovenijom, izbušio gume. Prijedlog da se ispričaju vlasnicima automobila, inače hrvatskim državljanima iz Desinića i Huma na Sutli, dao je zamjenik krapinskog gradonačelnika Ivan Kvež.


4. veljača 2004.
DVOSTRUKO VIŠI PRORAČUN OPĆINE ĐURMANEC - Status brdsko-planinskog područja donio je općini Đurmanec dvostruko viši proračun koji za ovu godinu iznosi preko 4 milijuna kuna . Više od polovice, 2,5 milijuna kuna, utrošit će se za investicije u komunalnoj infrastrukturi. U planu je nastavak izgradnje vodoopskrbnog sustava prema Maclju i Lupinjaku, izgradnja nogostupa u središtu mjesta, a jedan od najznačajnijih projekata je izgradnja sportske dvorane kod osnovne škole. Općina Đurmanec je pri tome preuzela obavezu i osigurala novac za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, idejni projekt i lokacijsku dozvolu.


4. veljača 2004.
BOSNAR KAO «SPASILAC» OPĆINE STUBIČKE TOPLICE - Novoizabrani načelnik općine Stubičke Toplice, nakon povratka na tu dužnost, ponovo iznosi svoju omiljenu tezu o totalnom mraku i katastrofalnom stanju u općini, kaže u svojem priopćenju bivši načelnik i predsjednik tamošnjeg SDP-a Petar Mlinarić. Bosnar pri tome zaboravlja stanje u općini koje je on ostavio 2001. godine, poput dugova, spornih potraživanja i sudskih sporova, kaže u priopćenju Mlinarić i zaključuje da takva istupanja u javnosti i veličanje povratka Bosnara kao spasioca općine neće donijeti boljitak za Stubičke Toplice.


4. veljača 2004.
IZGORIO YUGO – Jučer oko 18,30 sati na cesti Bedekovčina – Lepa Ves – Donja Stubica u vožnji se zapalio osobni automobil Zastava Yugo 55, registarske oznake ZG 832-NR, vlasništvo 57-godišnjeg Ivice J. iz Zagreba. Iako su zabočki vatrogasci brzo intervenirali i ugasili požar, vozilu nije bilo pomoći. Očevidom je utvrđeno da je vatra planula ispod poklopca motora i ubrzo se proširila na ostatak automobila tako da je u potpunosti uništena unutrašnjost putničkog prostora i veći dio motora. Uzrok požara su najvjerojatnije neispravne električne instalacije.


4. veljača 2004.
ŠIPEKU «TROFEJ EUROHERC» - Nenad Šipek sedmu godinu za redom dobitnik je «Trofeja Eruroherc 2003.» kao najbolji motociklist Hrvatske u izboru 84 sportska novinara iz 44 redakcije. Drugo mjesto pripalo je Marku Leljaku, članu Legrada, a treće Goranu Goričkom iz samoborskog moto kluba. Nagradu kao otkriće 2003. godine dobio je Jurica Pavlic iz Spidvej kluba Prelog.


4. veljača 2004.
SPORT - Varaždinka Monika Leček, mlada hrvatska reprezentativka, članica Teniskog kluba Punčec iz Čakovca pobjednica je dvoranskog prvenstva Oroslavja za tenisačice do 16 godina. U finalu ona je svladala Antoniu Bagarić iz Dubrovnika u dva seta 6:4, 6:0. Kod tenisača slavio je Borko Mudronja iz Šibenika, inače član Teniskog kluba Medveščak koji je u teškom finalnom trosatnom meču svladao Tea Karamušića iz zagrebačke Mladosti 6:6, 5:7 i 6:4. Nagradu za Fair Play dobila je Simona Lepej iz Podsuseda.

U 13. kolu Druge hrvatske kuglačke lige Sjever vodeću Podravku zaustavilo je varaždinsko Croatia osiguranje sa 7:1. Podsjetimio još minulog petka toplički Obrtnik je igrao u Čakovcu 4:4. Na ljestvici vodi Podravka sa 22 boda, a približili su joj se sa 18 bodova TSK iz Čakovca i Bjelovar. Četvrti je sisački zanatlija sa 17, peti toplički Obrtnik sa 15, a šesto je Croatia osiguranje sa 14 bodova.

I dalje traje neizvjesna borba za vrh u prvenstvu Treće hrvatske kuglačke lige Sjever. Vodeći varaždinsiki Obrtnik sačuvao je vodstvo pobjedom nad ivanečkom Ivančicom, drugi Željezničar iz Varaždina i treća Lepoglava prijete mu sa bodom zaostatka, a ovi su klubovi u minulom 15. kolu došli do pobjeda priotiv Ceste, odnosno Prosvjetara u Čakovcu. Kuglači Varteksa na gostovanju u Međimurju svladali su Dubravčan, dok je Vindija bila bolja od druge ekipe čakovečkog Željezničara. Vodi Obrtnik Varaždin sa 23 boda, drugi i treći su Željezničar Varaždin i Lepoglava sa po 22, četvrta je Vindija sa 20, peti Varteks ima 19, a na diobi šestog i sedmog mjesta su oroslavski Obrtnik i druga ekipa topličkog Obrtnika koji su skupili po 16 bodova.


3. veljača 2004.
POČELO SUĐENJE OPTUŽENIMA U AFERI S LIJEKOVIMA U KRAPINSKOM DOMU ZDRAVLJA - Pred sudskim vijećem, kojim predsjedava sudac Tomislav Ivanda, jučer je na Županijskom sudu u Zlataru, nakon odgode u studenom prošle godine počelo suđenje bivšoj glavnoj sestri krapinskog Doma zdravlja Zdenki Hlebec, zagrebačkom poduzetniku Ninoslavu Brčiću i bivšoj ravnateljici Doma zdravlja Krapina dr. Vesni Filipović Hitrec, piše današnji Jutarnji list. Zdenka Hlebec i Ninoslav Brčić optuženi su za krivotvorenje službenih isprava, jer lijekovi naručeni od Brčićeve tvrtke nikad nisu stigli u Dom zdravlja, a bivša ravnateljica za nesavjesno poslovanje, jer je propustila kontrolirati rad glavne sestre, čime je ustanova oštećena za više od 2 milijuna kuna. Svo troje izjavilo je da se ne osjećaju krivima, pa čak i Ninoslav Brčić koji je u predistražnom postupku priznao djela koja mu se stavljaju na teret. Sudac Tomislav Ivanda je jučer odbio zahtjev Josipa Zubića, odvjetnika dr. Filipović za izdvojenim postupkom, koji tvrdi da kazneno djelo za koje se ona tereti spada u nadležnost nižeg, općinskog suda.


3. veljača 2004.
ZA VODU STO KUNA MJESEČNO - Od 1. ožujka prosječno domaćinstvo koje je potrošač Zagorskog vodovoda plaćat će vodu oko 100 kuna mjesečno. Povećanje cijene za 16,42 posto za domaćinstva i 17, 30 posto za gospodarstvo prihvatio je Nadzorni odbor Zagorskog vodovoda, nakon što cijena vode nije mijenjana 28 mjeseci. Ukinut je i paušal od 15 kuna mjesečno, ali je preračunat u kubični metar vode, što iznosi 1,14 kune po kubičnom metru. Nova cijena vode bit će 7,92 kune po kubičnom metru za kućanstva, a 9,42 kune za gospodarstvo.


3. veljača 2004.
LIDL KOD NOVE ZGRADE POS-a U KRAPINI? - Odlukom Gradskog poglavarstva Krapine prije otprilike dva tjedna odbijen je zahtjev njemčkog trgovačkog lanca LIDL za kupnju zemljišta kod Hušnjakovog na kojem bi se izgradila trgovina prehrambenom robom. Na današnjoj sjednici gradonačelnik Alojz Malogorski je izjavio da su LIDL-u nakon toga ponuđene druge lokacije u gradu među kojima i prostor u ulici Frana Galovića na kojem su trenutno smješteni skladišni objekti Krakoma i Strahinjčice. Riječ je o površini od oko 6000 četvornih metara kakvu LIDL i traži pa se gradski oci nadaju da će je uspjeti prodati.


3. veljača 2004.
RASPISAN NATJEČAJ ZA 36. FESTIVAL “IGRAJTE NAM MUŽIKAŠI” - Festival zagorske glazbe s najduljom tradicijom “Igrajte na mužikaši” ove će se godine po 36. put održati u nedjelju 20. lipnja na Bedekovčanskim jezerima. Organizacijski odbor festivala raspisao je natječaj za nove orginalne skladbe zagorskih narodno-zabavnih sastava, koje će biti izvedene na jezerima u Bedekovčini. Na festivalu mogu sudjelovati izvođači čije su skladbe u duhu zagorskog narodnog melosa s tekstom pisanim na kajkavskom narječju u trajanju do tri minute, a koje će nakon 15. ožujka, do kad je otvoren natječaj, odabrati organizator, Udruga Kajscena. Tekst skladbe i radnu snimku sastavi mogu slati na adresu Radio Kaj, Frana Galovića bb, p.p.36, Krapina


3. veljača 2004.
UN-ove DONACIJE RURALNIM REGIJAMA - U Krapinsko-zagorskoj županiji sutra se u 9 sati održava sastanak predstavnika županije, načelnika i gradonačelnika Zaboka, Krapine i Svetog Križa Začretja s predstavnicima UNPD-a, odnosno Programa UN-a za razvoj. Ovaj prvi sastanak bit će svojevrsni pregled trenutne situacije i određivanje razvojnih prioriteta u okviru UN-ovog projekta za razvoj ruralnih regija. Uvrštenje Krapinsko-zagorske županije na listu korisnika donacija UN-a daje mogućnost uključivanja zagorskih gradova i općina u projekt razvoja koji uskoro počinje. Osnovni su ciljevi ovog projekta ubrzani razvoj regija, uvrštavanje gradova i općina na listu budućih korisnika međunarodnih donacija, razmjena razvojnih iskustava i drugo. Prvi dio projekta odvijao bi se kroz seminare, a sljedeći je korak kvalificirati županiju u drugim projektima UNPD-a.


3. veljača 2004.
“ŽELIM BITI MAJSTOR” – POPULARIZACIJA OBRTNIČKIH ZANIMANJA - Predsjedništvo Hrvatske obrtničke komore donijelo je odluku da se tijekom ove godine intenzivnije nastavi projekt promocije obrtničkih zanimanja započet lani pod nazivom “Želim biti majstor”. Obrtnička komora je 2003. godine, u okviru proljetnog Zagrebačkog velesajma, organizirala manifestaciju “Želim biti majstor”, koja je, osim prezentacijom obrtničkih zanimanja u prostoru Velesajma, bila popraćena i drugim promotivnim aktivnostima usmjerenim ka popularizaciji ovih zanimanja kod mlađe populacije – završnih razreda osnovnih škola. Namjera je proširiti projekt na cijelu Hrvatsku, a u svojim županijama nositelj bi bile područne obrtničke komore. Podaci pokazuju da je zanimanje učenika za upis u srednjoškolske programe obrtničkih zanimanja, posebice za neka deficitarna poput onih u graditeljstvu, strojarstvu te komunalnim uslugama, vrlo slabo. Stoga će ovogodišnji projekt “Želim biti majstor” biti usmjeren upravo na grupu takvih zanimanja.


3. veljača 2004.
PROMOCIJA SPORTSKIH IGARA MLADIH - U radni posjet Krapinsko zagorskoj županiji danas dolaze predstavnici Organizacijskog odbora Sportskih igara mladih, a u planu je obilazak Krapine, Zaboka i Pregrade. Cilj posjeta je promocija Sportskih igara mladih na području Hrvatskog zagorja i nastavak dosadašnje suradnje. Na dosad održanih sedam igara Krapinsko zagorska županija bila je jedna od najmasovnijih po broju sudionika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, koji su osvojili i najveći broj odličja.


3. veljača 2004.
SEDMA GODIŠNJICA ZDS-a - Predsjedništvo Zagorske demokratske stranke je raspravljalo o obilježavanju 7. godišnjice osnutka i održavanju Treće izborne skupštine. Utvrđeni su termini kandidiranja za rukovodeća tijela stranke i određene programske odrednice za ekspertni tim koji će modernizirati program stranke kako bi ZDS kao parlamentarna stranka mogao dati još veći doprinos razvoju regije. Svečana sjednica povodom 7. godišnjice ZDS-a održat će se u petak, 6. veljače u Velikom Trgovišću.


3. veljača 2004.
STRADALI PJEŠAK U ŽIVOTNOJ OPASNOSTI - Jučer oko 17 sati u Varaždinu je u prometnoj nesreći teško stradao 73-godišnji pješak I.H. koji je prelazio kolnik izvan pješačkog prijelaza. Zbog prebrze vožnje na njega je naletio 31-godišnji vozač D.K. Pješak je u prometnoj nesreći zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.


2. veljača 2004.

«MIKROFON U LONCU» U PLITVIČKOJ KUĆI  -  U restoranu Plitvička kuća koji se nalazi u sklopu Motelskog kompleksa Plitvice na Zagrebačkoj obilaznici samo 12 kilometara od Zagreba jučer je odražana deseta emisija serijala «Mikrofon u loncu». Tom je prilikom o ponudi cijelog kompleksa  s naglaskom na restoran govorio direktor Luka Mrkobrad, dok je za pripremu odličnih ličkih specijaliteta, po kojima je Plitvička kuća nadaleko prepoznatljiva, bila zadužena Kata Krznarić. Kao predjelo posluženi su pršut, Lička basa i police, iza čega je uslijedio Lički lonac, teletina ispod peke, a za deset palačinke «Plitvice». Ovaj Lički ručak pripremali smo uz pomoć sponzora Zvijezde, Šaframa i Pekoma, a u svemu nam je pomogla posebna gošća emisije, pjevačica Jasna Zlokić. Budući je protekla emisija realizirana u blizini Sljemena, o sadržajimja ove mnogima omiljene Zagrebačke gore, 11. trofeju Vjeverica FIS, govorili su Reno i Nika Fleiss.


2. veljača 2004.
ODGOĐEN IZBOR NAČELNIKA OPĆINE RADOBOJ - Većinom glasova u petak je u Radoboju utemeljeno općinsko vijeće, a za predsjednika je izabran HNS-ovac Milan Dunaj. Vijećnici HDZ-a napustili su sjednicu zbog proceduralnih razloga. Smatraju da je sjednica bila neregularna jer mandat vijećnika Franje Poljaka, koji je predsjedavao sjednici, nije potvrdila mandatna komisija. Unatoč krnjem sastavu, vijeće je imalo kvorum pa je sjednica održana, no s dnevnog je reda skinut izbor načelnika općine. DC je za dužnost načelnika imao prijedlog da to bude Anđelko Topolovec koji bi tu dužnost obavljao volonterski, dok HDZ za načelnika predlaže Miju Košutića kao profesionalca.


2. veljača 2004.
ZAGORSKI GOSPODARSTVENICI NA «HISTRIJI» - Na 11. gospodarskoj izložbi hrane, pića i ugostiteljske opreme «HISTRIA 2004.» koja sutra započinje u Puli, u organizaciji županijske Gospodarske komore predstavit će se i gospodarstvenici s područja Krapinsko-zagorske županije. Elcon iz Zlatar Bistrice predstavit će se svojim prehrambenim proizvodima, poduzeće Protrade-Lemona iz Stubičkih Toplica sa voćnim sokovima, Medičarsko-svjećarska radnja Zozolly iz Marije Bistrice licitarskim proizvodima i suvenirima, Grupacija pčelara Krapinsko-zagorske županije predstavit će svoj med, a vinari Ivan Coha, Željko Petrovečki i Darko Hajduk buteljirana vina. U okviru prezentacije turističke ponude u srijedu 4. veljače, županijska Turistička zajednica filmskim materijalom i usmenim izlaganjem predstavit će ponudu naše regije, a izložbu će posjetiti i županica Vlasta Hubicki i pročelnik za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš.


2. veljača 2004.
MODERNIZACIJA CESTA NA PODRUČJU PETROVSKOG - Općina Petrovsko ove će godine intenzivnije krenuti s modernizacijom i asfaltiranjem cesta na svojem području, a za tu im je svrhu većinu sredstava, preko dva milijuna kuna, osiguralo bivše Ministarstvo obnove i razvitka. Preostali dio sufinancirat će sama domaćinstva, po znatno povoljnijim uvjetima nego lani – 30% cijene asfalta ide na teret domaćinstava, a ostatak financira općina, ističe općinski načelnik Željko Presečki. O opsegu akcije govori podatak da je u planu modernizacija oko 30 tisuća četvornih metara cesta. Na osnovu predbilježbi građana uskoro će početi obilazak terena i izrada orijentacionih troškovnika, prema kojima će se odrediti cijena i raspisati javni natječaj za izvođača radova.


2. veljača 2004.
STRADAO ČETVEROGODIŠNJI DJEČAK - Četverogodišnji Nikola Gotlin iz Radoboja preminuo je jučer nesretnim slučajem, od ozljeda trbuha pri padu na razbijeno staklo u staroj obiteljskoj kući svojih roditelja. Dječak se zajedno s ocem i mlađim bratom igrao u dvorištu te je iskoristivši trenutak očeve nepažnje odjurio u staru ruševnu kuću gdje je nedugo zatm pronađen u lokvi krvi, među razbijenim staklom, s teškim ozljedama trbuha. Na putu za krapinski Dom zdravlja dječak je podlegao ozljedama.


2. veljača 2004.
AKUPUNKTUROM PROTIV BOLI - U sklopu Odjela za anesteziologiju i reanimaciju Opće bolnice Zabok djeluje  ambulanta za liječenje boli u kojoj radi jedan liječnik specijalista anesteziolog i posebno educirana medicinska sestra. Ambulanta radi ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16 do 19,30 sati u prizemlju stare škole u Zaboku, a bolesnici mogu doći s uputnicom liječnika opće prakse ili specijalista. U spomenutoj se ambulanti bol liječi i metodom akupunkture, čime se bolesnici koji trpe jake bolove također mogu koristiti besplatno jer i te troškove snosi HZZO.


2. veljača 2004.
J.V. IZ KRAPINE BUŠIO GUME NA SLOVENSKIM AUTOMOBILIMA – Krapinska policija otkrila je vandala koji je prošle subote oko 22 sata u Krapini na parkiralištu u središtu grada probušio gume na dva automobila slovenskih registarskih oznaka. Riječ je o 19-godišnjem J.V. iz Krapine koji je u potpunosti priznao da je počinio navedeno kazneno djelo. Probušio je sve četiri gume na Opel Corsi registarskih oznaka CE P0-101, u vlasništvu slovenske državljanke Daniele Jadek iz Rogaca te skinuo registarske pločice i bacio ih u rijeku Krapinčicu. Na istom je parkiralištu probušio gume i na Ford Escortu registarskih oznaka CE F2-158, u vlasništvu slovenske državljanke Anite Fiket iz Celja, kojeg je parkirao njezin otac Dragutin Fiket iz Desinića. Protiv J.V. slijedi posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Krapini, a oštećeni imaju mogućnost podnošenja privatne tužbe.


2. veljača 2004.
SPORT - Nogometaši krapinskog Zagorca u tri dana odigrali su dva prijateljska susreta protiv druge ekipe Dinama. Prvi susret izgubili su sa 2:0, a drugi sa 4:1. Jedini pogodak za Krapinčane u drugoj utakmici postigao je Nikola Štrok.

Damir Srebačić jučer je okupio na prvom radnom sastanku i treningu nogometaše zabočke Mladosti kojima se obratio i dopredsjednik Danijel Črnjević. Okupila su se 22 nogometaša, među kojima je ponovo Dragutin Tomašković, dok su opravdano izostali Matanović i Mate Fio. Zabočani su ostali kroz zimski predah bez mladog Billera koji je otišao u Krapinske Toplice.

Ivan Knezić novi je predsjednik Zbora nogometnih sudaca Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije. Na redovnoj izbornoj godišnjoj Skupštini za tajnika je imenovan Stjepan Benčić, blagajnik je Robert Halapir, dok su preostala trojica novih članova Izvršnog odbora Marijan Mrzlečki, Željko Deak, Damir Srebačić i Željko Tihava.

Krapinski Renault «Auto Krešo» korak je do cilja i prvog mjesta u prvenstvu Druge hrvatske malonogometne lige Sjever. U minulom 9. kolu izvrsni krapinski malonogometni sastav pobijedio je na gostovanju Telekom 8:4. Tri puta protivničku mrežu je pogodio Dubravko Kunštek, dva puta je strijelac bio Tomica Vincelj, a jednom Josip Šoštarić. Na ljestvici «Auto Krešo» na prvom mjestu ima nedohvatljivih 22 boda, drugi je ELAB sa 15, treći Sokol sa 13 bodova itd.

Kuglači topličkog Obrtnika u utakmici 13. kola Druge hrvatske kuglačke lige Sjever igrali su u Čakovcu protiv Zanatlije neodlučno 4:4. Vrlo dobro zaigrao je Robert Sedlar koji je porušio 537 čunjeva. U 15. kolu Treće hrvatske kuglačke lige Sjever oroslavski Obrtnik je pobijedio Autobusni promet 8:0. Kod Oroslavčana iznenadio je odličnom igrom Darko Tuđa sa 553 srušena čunja, dok je kod poraženih Varaždinaca odskakao Zoran Jagić sa 514.

Zbog tehničkih problema i slabog osvjetljenja dvorane u Zagrebu nije odigrana utakmica 13. kola A 2 lige Hrvatske u košarci između Rudeša i Zaboka.

Evo nekoliko rezultata nogometnih utakmica. Samobor-Vinogradar 3:1, Karlovac-Lučko 1:1, Udarnik-Croatia (Sesvete) 1:0, Hrvatski dragovoljac-Vrapče 4:1 i Jaska-Kustošija 9:1. Na ovoj utakmici u Jastrebarskom vodeći pogodak za domaćina u 6. minuti postigao je dojučerašnji igrač krapinskog Zagorca Ivica Antolić. U prvom kolu zimskog dvoranskog turnira u Zelini za veterrane Sloga iz Konjšćine je poražena sa 2:1.


 VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

siječanj 2004.