VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

srpanj 2005.


29.srpanj 2005.
ZAJEDNIČKIM PROJEKTOM DO NOVCA ZA RAZVOJ - U srijedu su općine Mače, Mihovljan, Lobor i Novi Golubovec potpisale Sporazum o izradi zajedničkog razvojnog projekta, kojeg će prijaviti na natječaj Ministarstva mora, prometa i razvitka za dobivanje bespovratnih sredstava u okviru Regionalnog operativnog plana razvoja. Spomenuto ministarstvo financira izradu projekta za razvoj, pa su čelni ljudi općina odlučili prijaviti program zajedničkog razvoja, budući da udružene jedinice lokalne samouprave, imaju prioritet za dobivanje sredstava. Drugi od razloga zbog kojeg su općine zajednički krenule u taj postupak je taj što na nivou županije još nije donesen Regionalni operativni plan. Županija je naime prijavila samo pogranične jedinice, a kako će natječaj Ministarstva biti otvoren dok ima sredstava, u općinama su se složili da nema vremena čekati županijski plan. Osnovni cilj je razvoj gospodarstva, kroz turizam i ruralni razvoj krajeva na području spomenutih četiriju općina


29.srpanj 2005.
M-PROFIL NAJAVIO TUŽBU PROTIV REGENERACIJE - Nakon što je Fond za privatizaciju dionice zabočke Regeneracije prodao Upravi tog poduzeća i zaposlenicima, unatoč tome što je ponuda tvrtke M-profil bila bolja i oko tri milijuna kuna «teža», iz M-profila najavljuju tužbu koja bi Regeneraciju mogla odvesti u stečaj. Naime, Regeneracija M-profilovoj tvrtki Intex sa sjedištem u Srbiji duguje pet milijuna eura, koje bi vlasnik Zdravko Valec otpisao u slučaju da je postao vlasnik većinskog paketa dionica Regeneracije. Slučaj je u rukama odvjetnika M-profila te će se ovih dana na Trgovačkom sudu podnijeti tužba za pokretanje stečaja Regeneracije. Valec je najavio i žalbu na odluku Fonda za privatizaciju o prodaji dionica Regeneracije, jer kako kaže, ako je Stručno vijeće Fonda M-profil predložilo kao boljeg kupca, zanima ga zašto je politika odlučila drugačije.


29.srpanj 2005.
VISOKE TEMPERATURE OPASNE PO ZDRAVLJE - S obzirom na ovih dana visoke ljetne temperature, koje će sutra, prema najavama prognostičara, doseći i rekordnih 40 Celzijevih stupnjeva, a u nedjelju pak pasti na oko 28 stupnjeva, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Gordana Popijač Cesar upozorila je javnost na moguće probleme. Naime, kod takvih su temperaturnih oscilacija česti zdravstveni problemi kod kroničnih bolesnika i starijih ljudi, pa je dr. Popijač Cesar preporučila boravak u zatvorenim prostorima tijekom dana, a nužne obaveze preporučljivo je obaviti rano ujutro. Ovakvim je vremenskim prilikama prema njenim riječima potrebno prilagoditi i prehranu koja bi se trebala bazirati na voću i povrću te slanim juhama, kako bi se nadoknadila znojenjem izgubljena tekućina. Uputno je naravno piti što više vode.


29.srpanj 2005.
U SREDNJIM ŠKOLAMA OSTALO 327 UPISNIH MJESTA - U devet srednjih škola na području Krapinsko-zagorske županije po završetku drugog kruga ljetnog upisnog roka u srednje se škole u Zagorju upisalo se 1457 učenika, od 1661, koliko ih je ovog ljeta završilo osnovnu školu. Za jesenski upisni rok ostalo je slobodno još 327 upisnih mjesta. Svoje kapacitete u potpunosti je popunila samo Srednja škola Zlatar, a slobodna upisna mjesta za jesenski rok u ostalim će srednjim školama biti objavljena 22. kolovoza.


29.srpanj 2005.
VIKENDOM OKO TRI TISUĆE POSJETITELJA TERMI TUHELJ - Novootvoreno vanjsko kupalište, koje je prije desetak dana otvoreno u termama Tuhelj, dnevno posjećuje oko dvije tisuće kupača, a proteklog vikenda bilo ih je čak oko tri tisuće. Velik broj kupača, posebice sa zagrebačkog područja, koji su do sad na kupanje odlazili u susjednu Sloveniju, sada na kupanje dolazi u Terme Tuhelj, izjavila je direktorica Termi Ivana Kolar te najavila nova ulaganja u kupališni kompleks. U tijeku je naime izgradnja velikog poluotvorenog bazena koji bi do jeseni trebao biti završen


28.srpanj 2005.
11 ZAGORACA U LOVU NA TITULU NAJBOLJEG ORAČA - Na parcelama Poljoprivredne zadruge u Svetom Križu Začrtju sutra se održava treće natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije kojem će, kako je najavljeno prisustvovati i županica Vlasta Hubicki. Natjecanje organizira županijski odsjek Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu. Program započinje u 9,00 sati izvlačenjem startnih brojeva i postrojavanjem traktora, a u 10,00 sati predviđeno je službeno otvaranje natjecanja. Natjecanje u oranju započet će u 10,30, a nakon natjecanja, u 14,00 sati, slijedi proglašenje najboljeg orača i dodjele nagrada sponzora. Ove godine za natjecanje je prijavljeno 11 orača, a natjecatelji koji osvoje prva dva mjesta sudjelovat će na državnom natjecanju koje će se održati 02. rujna u Nijemcima.


28.srpanj 2005.
KONAČNO ADEKVATNA PROMETNA SIGNALIZACIJA NA PRUŽNOM PRIJELAZU U LUGU ZABOČKOM - U sklopu rješavanja prometnih problema u gradu Zaboku konačno je na red došao i prijelaz preko pruge u Lugu Zabočkom. Riječ je naime o jednom od opasnijih pružnih prijelaza, na kojem je nekoliko osoba smrtno stradalo jer nije bilo adekvatne prometne signalizacije. Uskoro će u pogon biti puštena signalna rasvjeta s adekvatnom rampom pa će Zabok tako dobiti još jedan sigurniji putni prijelaz. Time će od prometnijih pružnih prijelaza preostati neadekvatno zaštićen jedino prijelaz preko pruge kod restorana «Lipa».


28.srpanj 2005.
DEŽURSTVA ZAGORSKIH VATROGASACA NA PRIOBALJU - Tijekom ovog i proteklog mjeseca na području Krapinsko-zagorske županije nasreću nije zabilježen veći broj požara, primjerice ovog ih je mjeseca bilo šest, no to ne znači da su zagorski vatrogasci tijekom ljeta bez obaveza. Kako nam je rekao zapovjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Marijan Lovrenčić, već krajem svibnja započele su pripreme zagorskih vatrogasaca za angažman u ljetnoj turističkoj sezoni na priobalju; od Zadra do Dubrovnika. Sada je u tijeku treća smjena vatrogasaca, dodao je Lovrenčić te naglasio da smjene traju po dva tjedna, a u svakoj su po dva vatrogasca. Vatrogasci s područja Krapinsko-zagorske županije, kao i drugih hrvatskih kontinentalnih županija, u priobalju će biti angažirani sve do rujna, a produži li se turistička sezona i duže.


28.srpanj 2005.
DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina ovog tjedna organizira četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Prva od njih održana je u utorak u poduzeću Kotka , dok se jučer krv mogla darivati u Pučkom otvorenom učilištu, koje je i danas od 9,00 do 17,00 sati otvoreno za sve dobrovoljne darivatelje. Zadnja akcija u ovom ljetnom ciklusu održat će se u sutra od 9,00 do 15,00 sati u Đurmancu u prostorijama Općine. U deset akcija održanih ove godine krv je dalo 1026 darivatelja, a iz Crvenog Križa apeliraju na građane da se odazovu u što većem broju, jer je iz godine u godinu, u ljetnim mjesecima u hrvatskim bolnicama evidentatan nedostatak krvi.


28.srpanj 2005.
„UPOZNAJMO OBNOVLJENE ORGULJE HRVATSKOG ZAGORJA“ - Već nekoliko godina Krapinsko zagorska županija u suradnji s Ministarstvom kulture te župnim uredima ulaže velike napore u provedbu obnove vrijednih povijesnih orgulja. Od 1996. g. pa do danas obnovljeno je preko 10 orgulja, primjerice u crkvama na Trškom Vrhu, Belcu, Svetom Križu Začretju, Tuhlju, Maču, Konjščini, Vinskom Vrhu i Krapinskim Toplicama. Kako bi se pokazala višeznačna vrijednost obnovljenih instrumenata, već neko vrijeme na području Krapinsko-zagorske županije svake se godine organizira ciklus koncerata tijekom ljetnih mjeseci. Tako je i ove godine planirano sedam koncerata poznatih interpreta na orguljama koje je izradila i obnovila poznata tvrtka “Heferer” iz Zagreba, a pod radnim nazivom «Upoznajmo obnovljene orgulje Hrvatskog zagorja». Uz Krapinsko zagorsku županiju i Koncertnu direkciju iz Zagreba, suorganizatori spomenutog ciklusa su i župni uredi u župama gdje se koncerti održavaju. Ciklus je započeo 12. lipnja u crkvi Svete Marije na vinskom Vrhu, a 22. srpnja koncert je održan i u Krapinskim Toplicama. Treći koncert iz ciklusa održat će se 13. kolovoza u župnoj crkvi Blažene djevice Marije u Tuhlju.


28.srpanj 2005.
SUDAR AUTOMOBILA ZBOG PRETJECANJA NA CESTI - U mjestu Hromec jučer navečer došlo je do prometne nesreće u kojoj je jedna osoba zadobila teške tjelesne ozljede, a dvije su osobe lakše ozlijeđene. Do nesreće je došlo kada je 21-godišnjak upravljajući osobnim automobilom počeo pretjecati teretni automobil, a u tom je trenutku iz suprotnog smjera naišao osobni automobil te je došlo do sudara. 21-godišnji vozač zadobio je teške tjelesne ozljede te je prevezen u zagrebačku bolnicu «Sveti duh», dok su lake tjelesne ozljede zadobili drugi vozač, 31-godišnji hrvatski državljanin, te 19-godišnji suvozač.


27.srpanj 2005.
REKONSTRUKCIJA CESTE KUZMINEC- DONJA ŠEMNICA - Zbog frekventnog prometa teškim kamionima, koji je dodatno pojačan zbog radova na izgradnji autoceste Zagreb-Macelj, državna cesta na dionici Kuzminec-Donja Šemnica prilično je oštećena. Prema najavama krapinskog gradonačelnika Josipa Horvata ona je ušla u tzv. program Betermenta, što znači da će se po završetku izgradnje autoceste, što je najavljeno za sredinu 2007. godine, u potpunosti rekonstruirati. Za tu će se cestu raditi novi temelji, svi potrebni objekti, odvodnja i nogostupi, a proširit će se i kolnik. Visina investicije je 19 milijuna kuna.


27.srpanj 2005.
ZA JESENSKI UPISNI ROK U ZAGORSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA SLOBODNO 327 MJESTA - Za upis u devet srednjih škola na području Krapinsko-zagorske županije Ministarstvo obrazovanja ove je godine odobrilo 1775 upisnih mjesta. Po završetku drugog kruga ljetnog upisnog roka od 1661 učenika, koliko ih je ovog ljeta završilo osnovnu školu, u srednje se škole u Zagorju upisalo 1457 učenika, te je za jesenski upisni rok u zagorskim srednjim školama ostalo slobodno još 327 upisnih mjesta. Svoje kapacitete u potpunosti je popunila samo Srednja škola Zlatar, a slobodna upisna mjesta za jesenski rok u ostalim će srednjim školama biti objavljena 22. kolovoza, prijave su 29., a upisi 31. kolovoza.


27.srpanj 2005.
TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE KRAPINA 2005. - Od 4. do 11. rujna u Krapini se održava tradicionalni i, ove godine, jubilarni 40. Tjedan kajkavske kulture. S obzirom na veliki jubilej, ovogodišnja je manifestacija ispunjena brojnim kulturnim, zabavnim i sportskim sadržajima, izjavio je za Radio Kaj direktor Tjedna Viktor Crnek. Svečanosti kajkavske popevke, koje se ove godine također održavaju po 40. put, započinju u četvrtak 8. rujna dječjim koncertom «Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu» koji pak ove godine slavi 20. obljetnicu od osnutka. U petak će se u sklopu Svečanosti održati veliki retrospektivni koncert na kojem će biti izvedeno 40 najuspješnijih kajkavskih popevki iz razdoblja od 1966. do 2004. godine. U subotu, u samoj završnici Tjedna kajkavske kulture, na Svečanostima kajkavskih popevki bit će izvedeno 26 novih pjesama.


27.srpanj 2005.
NOVO UPRAVNO VIJEĆE PUČKOG OTVORENOG UČILIŠTA KRAPINA - Na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća Krapine imenovano je novo Upravno vijeće krapinskog Pučkog otvorenog učilišta. Naime, nakon što su dosadašnji članovi Upravnog vijeća svoje mandate dali na raspolaganje, prišlo se je izvanrednom formiranju novog Vijeća. Od strane Gradskog poglavarstva u Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Krapina imenovan je Zdravko Hršak, koji je ujedno i predsjednik tog tijela, iz Gradskog su vijeća imenovani Nenad Drndić i Dubravko Sopek, dok su zaposlenici Pučkog otvorenog učilišta u Upravno vijeće predložili voditeljicu gradske galerije Vesnu Kunštek, i voditeljicu gradske knjižnice Vesnu Gregurović, što je i prihvaćeno.


27.srpanj 2005.
IZBOR NOVOG PREDSJEDNIKA TURISTIČKE ZAJEDNICE MARIJE BISTRICE - Zbog ostavke koju je na mjesto predsjednice Turističke zajednice Općine Marija Bistrica podnijela Vera Hubicki, sutra će se u Mariji Bistrici održati izvanredna Izborna skupština Turističke zajednice Općine. Uz izbor tročlanog radnog predsjedništva Skupštine Turističke zajednice, dva člana Turističkog vijeća te predstavnika Marije Bistrice u Skupštini županijske Turističke zajednice, na dnevnom je redu izbor novog predsjednika marijabistričke Turističke zajednice.


27.srpanj 2005.
TREĆE ŽUPANIJSKO NATJECANJE ORAČA – U organizaciji županijskog odsjeka Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe i ove se godine u Krapinsko-zagorskoj županiji održava natjecanje orača. Ono će se kao i protekle dvije godine, održati na parcelama Poljoprivredne zadruge Sveti Križ Začretje i to ovog petka, 29. srpnja.


27.srpanj 2005.
SPORT - Nogometaši zabočke Mladosti poslije uvodnih treninga sutra u svojem gradu imaju prvu provjeru i u prijateljskoj utakmici ugošćuju Karlovac. Protiv novog drugoligaša novi trener zabočana Tomislav Polanović suprotstavit će sve raspoložive igračke snage koje su se nakon mršavog početnog okupljanja na posljednjim treninzima pojačano kompletirale. Susret Mladost-Karlovac u Zaboku sutra počinje u 17,30 sati, a vode ga Alen Gerek, Zlatko Bivol i Nikola Kožar.

Ovoga će se petka održati plenum nogometnih klubova Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije. Predstavnici klubova bit će upoznati s izvješćima o radu povjerenika za natjecanje, disciplinskog suca, odbora nogometnih trenera i instruktora, te stručnog odbora Nogometnog saveza. Na plenumu će se nazočni upoznati i s kalendarom natjecanja, te će se izvlačiti natjecateljski brojevi za narednu sezonu i parovi prvog i drugog kola kupa.


26.srpanj 2005.
U ZABOKU USKORO PRVA PUNIONICA AUTOPLINA - Budući da se već bavi energetskom djelatnošću, a zbog velike zainteresiranosti vozača za to pogonsko gorivo, najveći zagorski distributer plina, Zagorski metalac iz Zaboka, počeo je u svibnju veliku investiciju, gradnju punionice autoplina. Investicija je vrijedna preko milijun kuna, a punionica bi trebala biti završena oko 15. kolovoza, nakon čega slijede ispitivanja i tehnički pregled. Dosad su završeni su grubi građevinski radovi te objekt u kojem će biti smještena prodavaonica, postavljen je i dio instalacija i cisterna kapaciteta od pet tisuća litara autoplina. Potrebno je još obaviti završne radove, preostale instalacije i nadstrešnicu, a trenutačno se gradi pristupna cesta za vozila. Navedeni spremnik iznajmit će se Pro-plinu, poduzeću u sastavu Ine. Cijena ugradnje plinskih uređaja u automobil ovisi o vrsti i starosti automobila i stoji između četiri i četrnaest tisuća kuna. Pri prosječnoj potrošnji od osam litara benzina i godišnje prijeđenih petnaest tisuća kilometara, investicija se isplati za dvije godine ili prije ako je kilometraža veća. Nakon toga se, vlasnici automobila s ugrađenim plinskim uređajima, voze po 50 posto nižim cijenama.


26.srpanj 2005.
PRED NOVOIZABRANIM VIJEĆNICIMA IZVJEŠĆA O POSLOVANJU GRADA I GRADSKIH PODUZEĆA – Danas s početkom u 18,00 sati u Krapini će se održati treća sjednica Gradskog vijeća u novom sazivu. Vijećnici će na sjednici razmotriti izvješća o poslovanju gradskih poduzeća «Krakom» i «Pekom» za prošlu godinu, nalaz revizije o poslovanju Grada u protekloj godini, izvještaj o izvršenju ovogodišnjeg proračuna za prvih šest mjeseci, te izvještaj o radu Upravnog odjela grada. Uz to na dnevnom je redu donošenje odluke o imenovanju članova Upravnog vijeća Pučkog otvorenog učilišta te donošenje odluke o visini naknade gradonačelniku.


26.srpanj 2005.
SEZONSKO ZAPOŠLJAVANJE - U Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje Krapina ove su godine pripreme za sezonsko zapošljavanje započele već u siječnju. Po svim su ispostavama organizirana neposredna informiranja te je obrađeno oko 450 nezaposlenih osoba, od čega ih je 200-tinjak popunilo prijave za sezonsko zapošljavanje, a 103 su trenutno na sezonskom radu. Područna služba Zavoda za zapošljavanje i ove je godine, kao i lani, ostvarila dobru suradnju sa velikim turističkim kućama, kao što su Istraturist iz Umaga, Solaris Šibenik i Plava Laguna iz Poreča. No po prvi su put sezonski radnici posredstvom zavoda tijekom ljetnih mjeseci zaposlenje našli i u Konzumovim prodavaonicama. Prijave za sezonsko zapošljavanje još uvijek se primaju, jer, kao i dosad, i ove je godine potražnja za radnom snagom veća od zainteresiranosti nezaposlenih.


26.srpanj 2005.
DOBROVOLJNO DARIVANJE KRVI - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina priprema četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Prva od njih održava se danas u poduzeću Kotka od 12,00 do 15,00 sati. Krv će se sutra moći darivati u Pučkom otvorenom učilištu od 8,00 do 16,00 sati, te u četvrtak od 9,00 do 17,00. Zadnja akcija u ovom ljetnom ciklusu održat će se u petak od 9,00 do 15,00 sati u Đurmancu u prostorijama Općine. Dosadašnjim dobrovoljnim darivateljima krvi upućeno je preko tisuću pozivnica, a akciji se mogu odazvati svi koji to žele. U desetak ovogodišnjih akcija krapinskog Crvenog križa krv je dalo 1026 dobrovoljnih darivatelja.


26.srpanj 2005.
U SKLOPU TURNEJE MEĐUNARODNI FESTIVAL «U ZVUCIMA MJESTA» I U ZAGORJU - Međunarodni festival «U zvucima mjesta» koji, putem glazbe, ujedinjuje Furlaniju-Julijsku krajinu i zemlje istočne obale Jadrana, započinje svoju turneju, a upravo Hrvatska predstavlja prvu etapu od 24 koncerta koja će održati tri ansambla: orkestar Karmelos, Kvartet iz Cremone i Kvintet Kalamos. Kao što Festival koji se odvija u Furlaniji-Julijskoj krajini ugošćuje ansamble i orkestre iz Jugoistočne Europe, turneja će provesti talijanske umjetnike kroz Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru i Albaniju, u ime glavnog cilja projekta – promidžbe kulturnih razmjena između Italije i tih zemalja. Projekt «U zvucima mjesta», podržan je financiranjem iz programa «Interreg IIIA – Prekogranična jadranska suradnja». Cilj Festivala nastalog 1999. godine je promoviranje manje poznatih mjesta u Italiji i partnerskim zemljama, vrednovanje njihove kulture, promoviranje kulturne i trgovačke razmjene putem univerzalnog jezika glazbe. Festival «U zvucima mjesta» ne predstavlja samo kulturnu razmjenu već se između Regije Furlanija-Julijska krajina i zemalja partnera s istočne obale Jadrana ostvaruje sinergijski program turističkog razvoja, kako je predviđeno programom Interreg. U Hrvatskoj će ansambli nastupiti Gradišću, Koprivnici, Hlebinama, Oprtlju te u Krapini 9. kolovoza i Donjoj Stubici 28. kolovoza.


25.srpanj 2005.
NAKON NEUSPJELE KUPNJE PROTIV REGENERACIJE TUŽBA M-PROFILA - Nakon što je Hrvatski Fond za privatizaciju donio odluku o prodaji 72% dionica zabočke Regeneracije njenoj Upravi i zaposlenicima, oglasili su se predstvanici tvrtke M-profil koja je uz Upravu i zaposlenike Regeneracije također bila ponuđač na natječaju za prodaju dionica. Kako navodi Zdravko Valec, vlasnik M-profila, Regeneracija M-Profilovoj tvrtki Intex sa sjedištem u Srbiji, duguje više od 5 milijuna eura, od čega glavnica iznosi dva milijuna, a kamate unatrag 15 godina tri milijuna eura. Valec ističe da bi taj dug, da je postao kupac Regeneracije, otpisao, za što sada više nema razloga. Već ovog će tjedna podnijeti tužbu i zatražiti ovrhu nad nekretninama Regeneracije. Odluka Fonda za privatizaciju, koji je odabravši gotovo 3 milijuna kuna slabiju ponudu Uprave i zaposlenika Regeneracije te njihovog njemačkog partnera tvrtke Kirchner za kupnju dionica, mogla bi rezultirati stečajem tog nekadašnjeg diva za proizvodnju netkanog tekstila.


25.srpanj 2005.
DO KRAJA GODINE NAPLATA CESTARINE NA NOVOJ AUTOCESTI – U kolovozu prošle godine započela je izgradnja dionice autoceste od Velike Vesi do Maclja i kako doznajemo od izvođača Walter Motorwaya, radovi se odvijaju u skladu s rokovima te bi trebali biti dovršeni do lipnja 2007. godine. Riječ je o 21 kilometar dugoj dionici na kojoj su objekti, vijadukti i tuneli, dugi ukupno 8,5 kilometaram. Gradi se, naime, 6 tunela, od kojih je najduži Tri kralja, 4 nadvožnjaka i 9 vijadukata od kojih je najveći Krapinčica kod naplatnih kućica kod Krapine. Tamo se gradi i veliki Centar za održavanje i kontrolu prometa, kojim će se po završetku radova služiti operater, francuska tvrtka Transceste, koja će u idućih 30 godina održavati autocestu i naplaćivati njezino korištenje. Radovi na spomenutom Centru i čvorištu Krapina te dijelu autoceste do spoja kod Velike Vesi, trebali bi biti dovršeni do kraja listopada ove godine i tada će se uvesti zatvoreni sustav naplate. Tako se ovih dana intenzivno grade i naplatne kućice na ulazima Mokrice, Sveti Križ Začretje i Krapina, koje će biti uključene u taj zatvoreni sustav.


25.srpanj 2005.
STAGNACIJA RAZVOJA PODUZETNIČKE ZONE «KRAPINA NOVA» - Bivša vlast u Gradu Krapini za potrebe nove poduzetničke zone Krapina Nova otkupila je 75 tisuća četvornih metara zemljišta, no kako nam je rekao novoizabrani krapinski gradonačelnik Josip Horvat problem je što to zemljište nije u komadu, već između otkupljenih postoji nekoliko parcela koje vlasnici ili ne žele prodati po utvrđenoj cijeni, ili pak otkup nije moguć zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Razvoj zone, prema njegovim je riječima stoga još uvijek na samome početku. Bespovratna sredstva koje je grad u proteklom razdoblju dobio od Ministarstva gospodarstva nisu potrošena već su deponirana u banci, tako da se sada ni ne mogu očekivati nova, naglasio je Horvat te dodao kako je za nedavnog posjeta Krapini pomoćnik ministra gospodarstva izrazio nezadovoljstvo tijekom radova.


25.srpanj 2005.
EKIPA REGENERACIJE NA VATROGASNOJ OLIMPIJADI OSVOJILA SREBRO - Na sinoć završenoj vatrogasnoj olimpijadi u Varaždinu Krapinsko-zagorsku županiju predstavljala je ekipa Regeneracije iz Zaboka. Oni su se prema utvrđenim propozicijama natjecali u grupi B u kojoj je bilo 48 ekipa zemalja učesnica olimpijade. Od hrvatskih predstavnika, ekipa regeneracije polučila je najbolje rezultate te iza sebe ostavila MTČ Čakovec i Varaždin Lipovljane. Rezultat od 43 sekunde za izvedenu vježbu i 65,10 za štafetu donio im je srebrnu medalju, a od prvog ih je mjesta udaljila kiša i skliska staza. Ohrabrenje i podršku pružilo im je 150 vatrogasaca, odnosno kompletno vodstvo Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije na čelu s predsjednikom Ivicom Glasom. Podsjetimo, sa nastupa na dosadašnje četiri olimpijade ekipe Regeneracije donijele su dvije zlatne, jednu srebrnu i jednu brončanu medalju.


25.srpanj 2005.
TREĆE ŽUPANIJSKO NATJECANJE ORAČA – U organizaciji županijskog odsjeka Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe i ove se godine u Krapinsko-zagorskoj županiji održava natjecanje orača. Ono će se kao i protekle dvije godine, održati na parcelama Poljoprivredne zadruge Sveti Križ Začretje i to ovog petka, 29. srpnja.


25.srpanj 2005.
SPORT - U Desiniću je povodom predstojećeg blagdana Svete Ane, održan tradicionalni turnir veteranskih nogometnih klubova. Prvo mjesto među sedam klubova osvojio je Rudar iz Dubrave Zabočke koji je u finalu pobijedio pregradu 1:0. Treći su veterani klanječke Predionice, koji su poslije 0:0 u regularnom tijeku susreta pobijedili svoje vršnjake iz Vrapča dodatnim izvođenjem jedanaesteraca sa 4:1.

Novi županijski nogometni prvoligaš jedinstvo iz Svetog Križa Začretja jučer je odigrao prvu pripremnu utakmicu pobijedivši na svom terenu Pregradu 4:1.

U Kiseljaku kraj Sarajeva održan je međunarodni enduro kup na kojem je Bedekovčan Zoran Vurnek u klasi motora 125 kubika bio prvi. U 250 kubika trijumfirao je pak Zagrepčanin Viktor Bolšec.

Održavajući tradiciju dobrih odnosa šahovski klubovi Oroslavja i zabočkog Poleta jučer su proveli dan na obroncima Medvednice, u Stubičkoj Podgori gdje se uz druženje odigrala prijateljska utakmica na šest ploča. Pobijedio je domaćin Oroslavje rezultatom 6:1. Za oroslavčane pobjede su ostvarili Dražen Knezić, Ivica Hrgetić, Stjepan Tišljar i Dalibor Babić, dok je za zabočane počasni bod protiv Novosela osvario Stjepan Tršinski. Oroslavčani su bili uspješniji od zabočana i u naizmjeničnom susretu po ubrzanom ritmu. Dodajmo da će 5. kolovoza šahisti zabočkog Poleta ugostiti klanječki Zelenjak.


22.srpanj 2005.
PROŠIRENJE ZABOČKE INDUSTRIJSKE CESTE - Zabočka industrijska cesta odlukom Vlade 1999. godine uvrštena je u državnu cestu i od tada su za nju nadležne Hrvatske ceste, koje su do 2004. godine svim zainteresiranim gospodarskim subjektima izdavale suglasnost za priključenje. Od veljače 2004. svi zahtjevi novih investitora u zabočkoj industrijskoj zoni za priključenje na industrijsku cestu odbijeni su s obrazloženjem da je riječ o cesti s velikim prometnim opterećenjem i da bi nova priključivanja narušavala sigurnost prometa. Na taj je način, prema riječima zabočkog gradonačelnika Ivana Hanžeka, razvoj zabočke industrijske zone počeo stagnirati. Prema njegovim riječima, to je onemogućilo izgradnju gradskog autobusnog kolodvora, trgovačkog centra, četiri proizvodna pogona, dva salona za prodaju automobila i četiri skladišta, čime je nanesena direktna šteta investitorima i gradskom proračunu. No, zabočki gradski čelnici uspjeli su nakon niza pregovora dogovoriti s Hrvatskim cestama proširenje ceste, što će u konačnici omogućiti sigurnije odvijanje prometa, odnosno nova priključenja. Grad Zabok investirao je u izradu projekt za izgradnju treće trake, odnosno proširenje industrijske ceste, za dva metra sa svake strane. Projekt će se sada proslijediti na usuglašavanje Hrvatskim cestama i nakon toga kreće realizacija. Cestu će proširivati Hrvatske ceste o svom trošku, a projekt predviđa i izgradnju rotora na spoju sa «Kumrovečkom cestom».


22.srpanj 2005.
U BOLNICI STUBIČKE TOPLICE PRVI UREĐAJ ZA PROVJERU MIŠIĆNOG STATUSTA U HRVATSKOJ - Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama kupila je novi uređaj, koji služi za provjeru mišićnoga statusa. Njime se koriste se brojni inozemni sportski klubovi na Zapadu, uključujući i Austriju i Sloveniju, a nabavljeni je prvi u Hrvatskoj. Ovaj uređaj ispituje snagu, brzinu i izdržljivost mišićnog tkiva. Namijenjen je prije svega sportašima te posebno školskoj djeci kako bi se lakše usmjerila prema pojedinim sportovima. Uređaj je koristan i u obradi pacijenata, za praćenje njihova zdravlja i postizanje boljih rezultata u rehabilitaciji. Uređaj je vrijedan 17.000 eura, a trenutno je u fazi eksperimentalnog rada te se koristi za edukaciju osoblja. Na jesen bi trebala početi primjena uređaja u punom opsegu, na tržišnom principu, što znači da će se plaćati, no u bolnici se nadaju da će se moći pronaći način financiranja koji bi školskoj djeci omogući besplatno testiranje.


22.srpanj 2005.
IZVJEŠĆA O POSLOVANJU GRADA I GRADSKIH PODUZEĆA PRED NOVOIZABRANIM VIJEĆNICIMA - Krapinski gradonačelnik Josip Horvat za utorak, 26. srpanj, sazvao je sjednicu gradskog Vijeća. Vijećnici će na svojoj trećoj sjednici u novom sazivu razmotriti izvješća o poslovanju gradskih poduzeća «Krakom» i «Pekom» za prošlu godinu, nalaz revizije o poslovanju Grada u protekloj godini, izvještaj o izvršenju ovogodišnjeg proračuna za prvih šest mjeseci, te izvještaj o radu Upravnog odjela grada. Uz to na dnevnom je redu donošenje odluke o imenovanju članova Upravnog vijeća Pučkog otvorenog učilišta te donošenje odluke o visini naknade gradonačelniku.


22.srpanj 2005.
SVEČANO UZ DAN OPĆINE KRAPINSKE TOPLICE - Svečanim mimohodom limene glazbe Selno i polaganjem vijenca u spomen na sve poginule u domovinskom ratu danas je započela proslava Dana Općine Krapinske Toplice i blagdana njene zaštitnice, Marije Magdalene. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća promoviran je CD «Suze Marije Magdalene», a u crkvi Marije Magdalene služena je sveta misa. Program se nastavlja u 18,00 sati otvorenjem izložbe slika Stjepana Đukića Pište i Josipa Rubesa u izložbenom prostoru Specijalne bolnice uz nastup Marija Igreca na gitari. U 19,00 sati u crkvi Presvetog Trojstva počinje koncert na orguljama, a proslava se nastavlja sutra nogometnim susretima od 18,00 sati, dok tradicionalna Toplička noć počinje u 20,00 sati.


22.srpanj 2005.
MANIFESTACIJA “JANINO 2005.” U LOBORU - Danas u Loboru počinje petodnevna kulturno-zabavna manifestacija “Janino 2005.”, kojom se obilježava Dan općine i župe. Svečano otvorenje manifestacije, koje će svojim nastupom uveličati Puhački orkestar i Loborske mažoretkinje, predviđeno je u 19,00 sati u Društvenom domu, a nakon prigodnih riječi načelnika općine Adnrije Smetiška, uslijedit će promocija knjige “Gospodari kaosa”, admirala Davora Domazeta. Svih pet dana program ovogodišnjeg Janinog bit će ispunjen brojnim zabavnim i sportskim sadržajima. Tako je za sutra predviđena Malonogometna liga mjesnih odbora, a svi zabavni sadržaji odvijat će se pod šatorom na školskom igralištu. U nedjelju će se, nakon svete mise u 11,00 sati, i defilea mažoretkinja centrom Lobora, održati svečana sjednica općinskog vijeća u povodu Dana općine, a poslijepodnevni dio rezerviran je za nogometnu utakmicu između ŽNK Pregrada i reprezentacije političara Krapinsko-zagorske županije.


22.srpanj 2005.
U TIJEKU PRIPREME ZA JUBILARNI 40. «TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE» - U tijeku su pripreme za predstojeći jubilarni 40. Tjedan kajkavske kulture. Udruga «Muži zagorskog srca» definirala je koncepciju znanstvenog kolokvija o temi «Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća», a ni najmlađi sudionici ne zaostaju u pripremama. Na prvoj večeri 40. Svečanosti kajkavskih popevki, 8. rujna, nastupit će učenici iz dvadeset i jedne osnovne škole kajkavskoga govornoga područja, koji će izvoditi odabrane kajkavske popevke s minulih festivala. Ove godine ova se večer, koja nosi naziv, «Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu», održava dvadeseti puta.


22.srpanj 2005.
OVE GODINE TRI VEČERI FESTIVALA «PRVI GLAS ZAGORJA» - Tradicionalna manifestacija «Tjedan kulture, zabave i športa» u Svetom Križu Začretju ove će se godine održati od 20. do 27. kolovoza. Uz brojne sadržaje, koje kao i obično pripremaju začretske udruge, novost je da će se ove godine, središnji dio programa - festival «Prvi glas Zagorja», na kojem nastupaju mladi neafirmirani pjevači, održati u tri, a ne kao dosad dvije večeri. U četvrtak 25. kolovoza na prvoj festivalskoj večeri izvodit će se samo kajkavske popevke, druge večeri festivala samo zabavne skladbe, dok će u završnici festivala, u subotu 27. kolovoza nastupiti najbolji prema ocijeni stručnog ocjenjivačkog suda. Novost je i da bi se završnica festivala, zbog velikog interesa publike, trebala održati na pozornici na otvorenom, na Trgu Hrvatske kraljice Jelene.


21.srpanj 2005.
ZA BOLJE REZULTATE ČLANOVIMA POGLAVARSTVA PRIJENOSNA RAČUNALA – Na jučer održanoj prvoj sjednici novog saziva Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije, koje broji 13 članova, dogovoreno je da će se sjednice Poglavarstva, kao i u prošlom razdoblju, održavati srijedom s početkom u 13 sati, i to dva do tri puta mjesečno, ovisno o potrebi, a mjesečne naknade članova Poglavarstva iznosit će, kao i dosad 950 kuna, uvećano za putne troškove. Božidar Posavec, zadužen u Poglavarstvu za informiranje, promet i veze, iznio je prijedlog da se, s ciljem boljeg rada, članovima Poglavarstva nabave prijenosna računala te da se dvorana za sastanke i sjednice ozvuči. Jučerašnja prva sjednica, ujedno je bila i posljednja pred godišnje odmore, tako da će s konkretnim radom članovi Poglavarstva započeti u rujnu. No, to ne znači da će članovi novog saziva Županijskog poglavarstva ljeto provesti neradno. Naime, već jučer im je uručen plan županijskog proračuna, kojeg do rujna trebaju detaljno proučiti, a ovih će dana na uvid dobiti i program gospodarskog razvoja županije.


21.srpanj 2005.
UMJESTO JEDNOG – DVA POMOĆNIKA RAVNATELJA BOLNICE - Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije dalo je svoju suglasnost na izmjene i dopune Statuta Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, koje je donijelo Upravno vijeće bolnice. Novost je da se umjesto jednog pomoćnika ravnatelja bolnice utvrđuju dva pomoćnika – pomoćnik ravnatelja za medicinske poslove i pomoćnik za sustav kvalitete, čime će bolnica uvesti stalno praćenje i poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite. Upravno vijeće Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije dobilo je suglasnost Poglavarstva na odluku o početku davanja u zakup polivalentne stomatološke ordinacije u Velikom Trgovišću dr. Heleni Maršić, kao i suglasnost na izmjene i dopune Programa zakupa bivšeg Doma zdravlja Zabok. Županijsko je poglavarstvo ujedno i zadužilo Upravno vijeće Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije da do 31. kolovoza izradi Program zakupa dijelova Doma zdravlja te ga dostavi Poglavarstvu.


21.srpanj 2005.
DO KADA DVOSTRUKO OPOREZIVANJE «SLOVENSKIH» UMIROVLJENIKA ? - Od početka ove godine povlači se pitanje kada će tristotinjak hrvatskih umirovljenika, uglavnom žitelja Općine Hum na Sutli, koji primaju slovensku mirovinu konačno dočekati rješenje o prestanku dvostrukog oporezivanja svojih primanja. Dvostruko oporezivanje je rezultat stupanja na snagu slovenskoga Zakona o dohodnini prema kojem Republika Slovenija ima pravo obračunavati i naplaćivati porez na mirovine nerezidenata koje su ostvarene u Sloveniji. Umirovljenici su još u veljači na sastanku u Humu na Sutli vrlo energično zatražili da se taj problem riješi, a zastupnici Hrvatskoga sabora 14. su srpnja podržali Međudržavni ugovor prema kojem hrvatski građani koji su ostvarili pravo na mirovini u Sloveniji više ne bi trebali plaćati porez Sloveniji. Sada od slovenskog parlamenta treba zatražiti što bržu ratifikaciju Ugovora jer, tek kada oba parlamenta ratificiraju Ugovor, on stupa na snagu. Tada će oko 15.000 umirovljenika, a među njima i ovih 304 iz humske općine, prestati gubiti mjesečno od svoje mirovine između 16 i 33 posto.


21.srpanj 2005.
NAKON AFERE ZADRUGA «PURAN ZAGORSKIH BREGA» POZITIVNO POSLUJE - Zagorski puran uzgojen na prirodan način poznat je kao delikatesni proizvod, za čiju su se jaču promociju i plasman na tržište pobrinuli zagorski uzgajivači. Krapinsko-zagorska županija purana je obilježila zaštitom markom te je krajem 2003. godine osnovana Poljoprivredna zadruga «Puran zagorskih brega». No unatoč tome, početak rada udruge nije rezultirao očekivanim pozitivnim pomacima, već naprotiv. Policija je ovih dana na temelju zahtjeva Općinskog državnog odvjetništva završila kriminalističku obradu nad bivšim upraviteljem Zadruge Željkom Putancem kojeg se tereti za kazneno djelo u gospodarskom poslovanju. Prijavili su ga članovi Skupštine zadruge i tražili vještačenje poslovnih dokumenata nakon što su ostali bez sredstava koje je Zadruga dobila od ministarstava za projekte zadrugarstva te bez novca koji je pripadao zadruzi, ukupno oko 46 tisuća kuna. Novi je upravitelj zadruge Ivan Malogorski, koji je izjavio da nakon ove afere Zagorski puran nije izgubio mjesto na tržištu. Prošle je godine naime, prodano 300, a samo u prvom polugodištu ove godine 1200 purana.


21.srpanj 2005.
IZLOŽBA UZ DAN OPĆINE - Sutra, na blagdan Svete Marije Magdalene, Dan općine proslavit će Krapinske Toplice. Tim povodom, u izložbenom prostoru Specijalne bolnice Krapinske Toplice s početkom u 18,00 sati, otvara se izložba slika Stjepana Đukića Pište i Josipa Rubesa. U glazbenom dijelu programa nastupit će Mario Igrec na gitari.


21.srpanj 2005.
DO SUTRA PRIJAVE ZA NATJECANJE ORAČA - Do sutra traju prijave za Treće natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije, koje organizira županijski odsjek Hrvatske poljoprivredno-savjetodavne službe. Natjecanje će se održati idućeg tjedna, 29. srpnja na parcelama Poljoprivredne zadruge Sveti Križ Začretje, a svi koji žele sudjelovati mogu se prijaviti u najbližoj ispostavi poljoprivredno savjetodavne službe.


21.srpanj 2005.
SPORT - Zabočka atletičarka, članica zagrebačkog Atletskog kluba Dinamo Zrinjevac, Mateja Gregurić, ostvarila je zapažen nastup na proteklom Svjetskom prvenstvu u atletici održanom u Maroku. Mateja je u bacanju kladiva osvojila deveto mjesto, a osmo joj je promaklo za samo 11 centimetara. U finale je ušla sa 11. rezultatom 49,09 metara, da bi u finalu popravila rezultat za gotovo 2,5 metara i popela se dvije stepenice više, no nažalost, nije se uspjela plasirati u finale bacanja kugle. U kvalifikacijama je bacila, za nju slabih, 11,49 metara, a u finale se ulazilo već sa 12,15 metara.


20.srpanj 2005.
ČLANOVI NOVOG SAZIVA ŽUPANIJSKOG POGLAVARSTVA ODRADILI PRVU SJEDNICU - U Krapini je danas održana prva sjednica novog saziva Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije koje broji 13 članova, zaduženih za određene resore. Tajana Broz zadužena je za kulturu, sport i mlade, Marijan Cerovečki, vodit će brigu o financijama, Mirko Horvat o obrtništvu, Duško Jerčić o poljoprivredi, Dragutin Jurinjak o školstvu, a Štefanija Keresteš o socijalnoj skrbi. Željko Kolar u novom sazivu Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije zadužen je za komunalnu djelatnost i graditeljstvo, Božidar Posavec za promet i veze, Ivan Sadaić za gospodarstvo i turizam, a Ivan Šantek za zdravstvo. Na današnjoj je sjednici dogovoreno da će se sjednice Poglavarstva, kao i u prošlom razdoblju, održavati srijedom s početkom u 13 sati, i to dva do tri puta mjesečno, ovisno o potrebi, a mjesečne naknade članova Poglavarstva iznosit će, kao i dosad 950 kuna, uvećano za putne troškove. Današnja prva sjednica, ujedno je bila i posljednja pred godišnje odmore, tako da će s konkretnim radom članovi Poglavarstva započeti u rujnu. No, to ne znači da će članovi novog saziva Županijskog poglavarstva ljeto provesti neradno. Naime, već danas im je uručen plan županijskog proračuna, kojeg do rujna trebaju detaljno proučiti, a ovih će dana na uvid dobiti i program gospodarskog razvoja županije.


20.srpanj 2005.
TERME TUHELJ – VODENI PLANET TIK DO ZEMLJE - U Termama Tuhelj, u Tuheljskim Toplicama sinoć je otvoreno novouređeno kupalište. Radi se o najvećem bazenu s valovima na području Hrvatske i Slovenije, rekreacijskom bazenu s toboganom s pet traka i ležećim i sjedećim hidromasažama, te dva dječja bazena sa "sporom rijekom". Čitav prostor novog vanjskog kupališta ima oko tri tisuće četvornih metara vodenih površina i oko pet tisuća četvornih metara plaže, a investicija je vrijedna oko tri milijuna eura. Preuređivanje Tuheljskih Toplica započelo je potkraj 2003. godine, nakon što su njihov vlasnik postale slovenske Terme Olimia iz Podčetrteka. Obnova vanjskih bazena i proširenje tzv. plaže trajali su od veljače do srpnja ove godine, a u Terme će biti uloženo još oko devet i pol milijuna eura. Početkom kolovoza započet će rekonstrukcija unutrašnjih bazena s gradnjom modernog wellness centra s vodenim masažama, a uz preuređenje sadašnja tri unutarnja bazena, natkrit će se i nekadašnji najveći vanjski bazen koji će tijekom zime biti natkriven, a ljeti će se moći otvoriti. Vizija Termi Tuhelj je biti vodeći wellnes i rekreacijski centar u Hrvatskoj sa suvremenom ponudom čijm će se specifičnostima razlikovati od ostalih toplica, rekao je direktor Termi Olimia Zdravko Počivalšek, a direktorica Termi Tuhelj Ivana Kolar tome je dodala kako se one sada s ponosom mogu nazvati vodenim planetom tik do zemlje, što je i njihov slogan.


20.srpanj 2005.
REGENERACIJA UPRAVI I ZAPOSLENICIMA - Između 8,1 milijun kuna, koliko je za 72% udjela u zabočkoj Regeneraciji, ponudila tvrtka M-profil i 5,4 milijuna kuna koliko je ponudila Uprava Regeneracije, uz potporu većine zaposlenika i njemačke tvrtke Kirchner, Fond za privatizaciju odlučio se za manju komercijalnu vrijednost, odnosno punudu Uprave i radnika. Popredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec to je objasnio dobrim dosadašnjim menađmentom u procesu restruktuiranja. Kako je objasnio direktor Regeneracije, ponuda M-profila bila je bolja samo u ponudi cijene za otkup dionica, no ulazak partnera iz druge branše Regeneraciju je mogao odvesti u drugom smjeru, za što radnici nisu educirani i pitanje je kako bi se oni u svemu snašli. Sindikat zaposlenika Regeneracije također je zadovoljan odlukom Fonda za privatizaciju, jer kako ističu, oni su ti koji imaju najviše prava za kupnju svog poduzeća. Zabočki pak gradonačelnik Ivan Hanžek, nije zadovoljan odlukom Fonda, jer smatra da Regeneraciji treba svježi kapital, a ne da se za ništa kupuje nešto.


20.srpanj 2005.
PONUDA FONDA ZA PRIVATIZACIJU ZA ZAKUP POLITIČKE ŠKOLE U KUMROVCU - Hrvatski fond za privatizaciju objavio je javni poziv zainteresiranima u kojem nudi na uporabu nekretnine nekad najpoznatije političke škole u bivšoj Jugoslaviji, kumrovečki centar za izobrazbu partijskih kadrova. Poziv je općenit, a obuhvaća prikupljanje ideja za komercijalnu revitalizaciju nekretnina u Kumrovcu, koje su formalno u državnom vlasništvu. Naime, nakon raspada bivše Jugoslavije Kumrovec, nekad politička i turistička meka, nikad nije uspio popuniti kapacitete, koji stoje neiskorišteni na području koje ima velike potencijale za razvoj kontinentalnog turizma. Politička škola sada zjapi prazna iako je bilo pokušaja da se iskoristi. U Fondu za privatizaciju očekuju poduzetničke ideje za revitalizaciju cijeloga kompleksa, u kojem je bivša škola i hotel, te cjelogodišnju komercijalnu eksploataciju nekretnina na području kumrovečke općine.


20.srpanj 2005.
ČELNICI MEĐUNARODNE VATROGASNE ORGANIZACIJE POSJETILI KRAPINU - Čelnici međunarodne vatrogasne organizacije posjetili su jučer Krapinu u sklopu programa održavanja Vatrogasne olimpijade, odnosno 13. Međunarodnog vatrogasnog natjecanja i 15. Međunarodnog natjecanja vatrogasne mladeži u Varaždinu. Predsjednika Waltera Effera i njegove suradnike, te njihovog domaćina, predsjednika organizacijskog odbora Hrvatske vatrogasne zajednice Teodora Frickog, pozdravili su u vatrogasnom domu u Krapini, u ime DVD-a Krapina, predsjednik Boris Uhernik i predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije Ivica Glas. Gostima su tom prilikom na dar predane knjige o povijesnom razvoju DVD-a Krapina. Oni su posjetili i nalazište krapinskog pračovjeka Hušnjakovo gdje su s velikom pažnjom razgledali lokalitet i Muzej evolucije. Posebno zanimanje pokazali su za zgradu budućeg muzeja te najavili da će u svojim zemljama preporučiti posjet Krapini i ovom muzeju. Inače, svečano otvaranje Vatrogasne olimpijade je večeras u 20,00 sati na nogometnom stadionu Sloboda. Krapinsko-zagorsku županiju na olimpijadi predstavlja vatrogasna ekipa Regeneracije iz Zaboka koja će u osvajanje jedne od medalja krenuti u subotu u 8,15 sati.


20.srpanj 2005.
ZLATARSKI CRVENI KRIŽ U PRVOM POLUGODIŠTU PREMAŠIO PLAN PRIKUPLJANJA KRVI - Zlatarski Crveni križ, koji je jučer u osnovnoj školi u Zlataru započeo s trodnevnim ljetnim ciklusom dobrovoljnog darivanja krvi, prema rezultatima za prvih šest mjeseci ove godine premašio je plan prikupljanja krvi. Naime, u osam realiziranih akcija odazvao se ukupno 961 darivatelj, od čega je prvi put krv dao 51 novi darivatelj. Prema ukupnom stanju u Hrvatskoj zlatarski Crveni križ je na sedmom mjestu ljestvice davalaštva, dok je Krapinsko-zagorska županija u Hrvatskoj na prvome mjestu. Svake godine početkom ljeta karakteristična je velika nestašica krvi u hrvatskim bolnicama, zbog povećanog broja prometnih nesreća, a zbog godišnjih je odmora problem okupiti dovoljan broj darivatelja, pa je građanima upućen apel da odvoje pet minuta i daruju krv koja može spasiti nečiji život. Akcije se nastavljaju danas i sutra, od 9,00 do 17,00 sati u Srednjoj školi u Konjščini i u ambulanti u Zlatar Bistrici.


19.srpanj 2005.
OD SUTRA SKUPLJI SUPER 95, DIZEL I LOŽ ULJE - Maloprodajne cijene Supera 95 i dizela od sutra će biti više za 1,3, odnosno 1,9%, a lož ulja za 5,6%, dok će Super 98 pojeftiniti za 1%, a cijene ostalih derivata neće se mijenjati, priopćeno je iz Ine. Najviše će, za 5,6%, poskupiti lož ulje ekstra lako, koje će se od sutra do 1. kolovoza prodavati po cijeni od 4,49 kuna po litri, što je 24 lipe više od dosadašnjih 4,25 kuna. Za 1,9% poskupit će dizel i njegova je nova cijena 7,09 kuna po litri, ili 13 lipa više od dosadašnjih 6,96 kuna, dok će bezolovni motorni benzin Super 95 poskupiti za 1,3%, ili za 10 lipa, pa je njegova nova cijena 7,70 kuna po litri. Jedini naftni derivat koji će u iduća dva tjedna biti jeftiniji nego do sada je motorni benzin s olovom Super 98, koji će pojeftiniti za 1% i nova mu je cijena 8,05 kuna po litri. Mogućnost korekcije cijena naftnih derivata regulirana je Pravilnikom o utvrđivanju cijena naftnih derivata, prema kojemu se prodajne cijene naftnih derivata mogu mijenjati svakih 14 dana, a formula ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana, te o kretanju tečaja dolara.


19.srpanj 2005.
SEZONSKO ZAPOŠLJAVANJE - Pripreme za sezonsko zapošljavanje u Područnoj službi Zavoda za zapošljavanje Krapina ove su godine započele već u siječnju. Poduzetim aktivnostima željelo se informirati i potaknuti što veći broj nezaposlenih osoba na sezonsko-zapošljavanje, te postići što kvalitetnija suradnja s poslodavcima koji su iskazali potrebu za sezonsku radnu snagu. Prema riječima rukovoditeljice odjela posredovanja u Područnoj službi Zavoda Vesne Hriberski, tijekom siječnja i veljače po svim ispostavama organizirana su neposredna informiranja te je obrađeno oko 450 nezaposlenih osoba, od čega ih je 200-tinjak popunilo prijave za sezonsko zapošljavanje, a 103 su trenutno na sezonskom radu. Područna služba Zavoda za zapošljavanje i ove je godine, kao i lani, ostvarila dobru suradnju sa velikim turističkim kućama, kao što su Istraturist iz Umaga, Solaris Šibenik i Plava Laguna iz Poreča. No po prvi su put sezonski radnici posredstvom zavoda tijekom ljetnih mjeseci zaposlenje našli i u Konzumovim prodavaonicama.


19.srpanj 2005.
PROLONGIRAN ROK ZA ZAVRŠETAK SANACIJE ZGRADE MAGISTRATA - Sanacija zgrade Magistrata u Krapini, čiji je završetak aneksom ugovora bio predviđen za 30. lipanj još uvijek traje. Razlog tome, istaknuo je u razgovoru za Radio Kaj, gradonačelnik Josip Horvat, je financijska konstrukcija koja nije u potpunosti zatvorena, pa je rok za završetak radova prolongiran do 10. kolovoza. Horvat je prošlotjednom razgovoru s ministrom kulture Božom Biškupićem uspio ishoditi potrebna sredstva za završetak radova. Naime, za ovu je godinu prema planu Ministarstvo za zgradu Magistrata trebao izdvojiti tek 200 tisuća kuna, no zahvaljujući sastanku izdvojit će još 800 tisuća, odnosno sveukupno milijun kuna. U novouređenu zgradu Magistrata preselit će se gradska uprava, no kada će se to dogoditi, gradonačelnik Horvat nije mogao sa sigurnošću odgovoriti. Preseljenje će naime, biti moguće tek kada se osiguraju sredstva za namještaj, odnosno unutarnje opremanje zgrade, što nije predviđeno troškovnikom sanacije.


19.srpanj 2005.
VEČERAS OTVORENJE VODENOG GRADA TERMI TUHELJ - U Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama večeras se službeno otvara novo vanjsko kupalište s četiri bazena. Riječ je o najvećem bazenu s valovima na području Hrvatske i Slovenije, rekreacijskom bazenu s toboganom s pet traka te s ležećim i sjedećim hidromasažama te dva dječja bazena sa "sporom rijekom". Čitav prostor novog vanjskog kupališta imat će oko tri tisuće četvornih metara vodenih površina i oko pet tisuća četvornih metara plaže, a investicija je vrijedna oko tri milijuna eura. Početkom kolovoza započet će rekonstrukcija unutrašnjih bazena s gradnjom modernog wellness centra s vodenim masažama i jacuzzijima. Uz preuređenje sadašnja tri unutarnja bazena, natkrit će se i nekadašnji najveći vanjski bazen koji će tijekom zime biti natkriven, a ljeti će se moći otvoriti. Novi vodeni grad Termi Tuhelj za posjetitelje će biti otvoren od ovog vikenda.


19.srpanj 2005.
PRVA SJEDNICA POGLAVARSTVA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - Županica Vlasta Hubicki za sutra je sazvala prvu sjednicu Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije. Uz informaciju Policijske uprave o općem stanju sigurnosti na području županije tijekom svibnja i lipnja, na dnevnom je redu izmjena i dopuna Statuta Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice te dogovor o radu Županijskog poglavarstva.


19.srpanj 2005.
POZIV ZLATARSKOG CRVENOG KRIŽA DARIVATELJIMA KRVI - U ljetnom periodu, kada je vrijeme godišnjih odmora, priličan je problem okupiti potencijalne darivatelje krvi i osigurati dostatan broj prijeko potrebnih doza krvi. Svake godine, pa tako i ove, početkom ljeta Crveni križ prima poseban raspored za djelovanje dođe li do nestašice krvi u bolnicama. Gradsko društvo Crvenog križa Zlatar stoga od danas do četvrtka organizira tri akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Sve se održavaju od 9,00 do 17,00 sati, a danas će se održati u Osnovnoj školi Zlatar, sutra u Srednjoj školi Konjščina, a u četvrtak u ambulanti u Zlatar Bistrici.


19.srpanj 2005.
DO PETKA U ZLATAR BISTRICI LIKOVNA RADIONICA ZA DJECU - Nakon likovne radionice za osnovnoškolce održane u Zlataru, Kršćanska adventistička crkva radionicu organizira i u osnovnoj školi u Zlatar Bistrici. Radionica je započela jučer, a trajat će do petka po tri sata dnevno. Inače, ovo je treća godina održavanja likovne radionice u Zlatar Bistrici, tako da se u petak u 17,00 sati priprema i velika izložba radova nastalih tijekom proteklih godina.


19.srpanj 2005.
SUDAR AUTOMOBILA I MOTOCIKLA - Jučer poslijepodne u Lupinjaku se dogodila prometna nesreća u kojoj je teške tjelesne ozljede zadobio 24-godišnji motociklist. Do nesreće je došlo nakon što 54-godišnji hrvatski državljanin, koji je upravljao osobnim automobilom, prilikom skretanja nije provjerio može li to napraviti bez opasnosti za sebe i druge sudionike u prometu te je u desnu bočnu stranu automobila udario motocikl koji je naišao iz suprotnog smjera.


18.srpanj 2005.
PROGLAŠENA ELEMENTARNA NEPOGODA U STUBIČKIM TOPLICAMA - Na području Općine Stubičke Toplice 8. srpnja kao posljedica elementarne nepogode tuče i olujnog nevremena nastale su velike štete na svim poljoprivrednim kulturama – vinogradima, voćnjacima, oranicama i povrtnjacima. Elementarna nepogoda obuhvatila je čitavo područje Općine Stubičke Toplice sa naseljima Stubičke Toplice, Strmec Stubički i Pila. Osim oštećenja na poljoprivrednim kulturama, nastala su i oštećenja na prometnicama – nerazvrstanim cestama i dijelom na građevinskim objektima, a ukupna šteta procijenjena je na 4četiri milijuna i 450 tisuća kuna. Iz tog je razloga županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki proglasila elementarnu nepogodu za područje općine Stubičke Toplice.


18.srpanj 2005.
TURISTIČKA SEZONA – GUŽVE NA MACLJU - Proteklog vikenda granična policija na međunarodnom prijelazu Macelj zabilježila je, u ovoj turističkoj sezoni, najveću navalu inozemnih turista, pa je dolazilo do zastoja i čekanja na prijelaz granice. U Hrvatsku je ušlo 130 tisuća putnika, od čega 120.310 stranih državljana. Iz Hrvatske je pak, preko graničnog prijelaza Macelj u danima vikenda izašlo 85.790 putnika, od čega 78 tisuća stranaca. Na ulazak u Hrvatsku u subotu se u desetkilometarnim kolonama čekalo oko dva sata, dok su gužve na izlasku iz zemlje zabilježene jučer poslijepodne i tijekom noći.


18.srpanj 2005.
NA SNAZI NAREDBA O OBAVEZNOM UKLANJANJU AMBROZIJE - Svim gradovima i općinama na području Krapinsko-zagorske županije, kao i svim pravnim osobama iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva upućena je naredba o obaveznom uklanjanju ambrozije. Ambrozija je, kako se navodi, najznačajniji korov okopavina, koji osim što je glavni korov kod poljoprivrednih kultura i predstavlja velik problem u poljoprivrednoj proizvodnji, najagresivniji je izvor alergena te postaje sve veći zdravstveni problem za stanovništvo. Naredbom Ministarstva propisano je da su vlasnici i korisnici poljoprivrednih zemljišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima, površinama uz javne prometnice, parkovima i drugim javnim zelenim površinama dužni provoditi uklanjanje ambrozije agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim mjerama. Nadzor nad provedbom Naredbe te poduzimanje inspekcijskih mjera provodit će nadležna inspekcija zaštite bilja Ministarstva poljoprivrede.


18.srpanj 2005.
U KRAPINI OSNOVANO SAVJETODAVNO VIJEĆE ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE - Na prijedlog socijalnih partnera, sindikata, udruga nezaposlenih, Gospodarske i Obrtničke komore prije desetak dana u Krapini je osnovano Savjetodavno vijeće Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Krapini. Za predsjednika je izabran Josip Pelin, direktor krapinske Kotke koji će predstavljati poslodavce, Mirko Koret je u vijeću predstavnik nezaposlenih, a članovi su još Ana Gregurović, Dragutin Špiljak, Dragutin Ulama, Vinko Bratković i Leo Jakušić. Već na prvom sastanku članovi su od Područne službe zatražili podatke o deficitarnosti pojedinih zanimanja, kako bi se ubuduće moglo utjecati na upisnu politiku, jer kako je zaključeno, školstvo ne prati potrebe gospodarstva. Pelin je najavio da će Savjetodavno vijeće s konstruktivnim radom započeti u rujnu, nakon godišnjih odmora.


18.srpanj 2005.
SUTRA OTVORENJE VODENOG GRADA TERMI TUHELJ - U Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama sutra se službeno otvara novo vanjsko kupalište s četiri bazena. Riječ je o najvećem bazenu s valovima na području Hrvatske i Slovenije, rekreacijskom bazenu s toboganom s pet traka te s ležećim i sjedećim hidromasažama te dva dječja bazena sa "sporom rijekom". Čitav prostor novog vanjskog kupališta imat će oko tri tisuće četvornih metara vodenih površina i oko pet tisuća četvornih metara plaže, a investicija je vrijedna oko tri milijuna eura. Početkom kolovoza započet će rekonstrukcija unutrašnjih bazena s gradnjom modernog wellness centra s vodenim masažama i jacuzzijima. Uz preuređenje sadašnja tri unutarnja bazena, natkrit će se i nekadašnji najveći vanjski bazen koji će tijekom zime biti natkriven, a ljeti će se moći otvoriti. Novi vodeni grad Termi Tuhelj za posjetitelje će biti otvoren od ovog vikenda.


18.srpanj 2005.
PRVA SJEDNICA POGLAVARSTVA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - Županica Vlasta Hubicki za ovu je srijedu sazvala prvu sjednicu Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije. Uz informaciju Policijske uprave o općem stanju sigurnosti na području županije tijekom svibnja i lipnja, na dnevnom je redu izmjena i dopuna Statuta Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.


18.srpanj 2005.
ZATVORENA ŽUPANIJSKA CESTA U GUSAKOVCU - Danas do 19,00 sati za promet će biti zatvoren dio županijske ceste Donja Stubica-Marija Bistrica-Donje Orešje-Hrastje u mjestu Gusakovec. Cesta će biti zatvorena zbog izvođenja radova na sanaciji cestovnog prometa prema Projektu privremene regulacije prometa. Obilazan pravac za vrijeme privremenog zatvaranja navedene ceste je lokalnom cestom Dobri Zdenci-Selnica-Gusakovec i obratno.


18.srpanj 2005.
ZLATARSKA SLIKARICA ZVJEZDANA JEMBRIH IZLAŽE U RIJECI - U galeriji «Juraj Klović» u Rijeci u petak je otvorena izložba «Dijalog» na kojoj sudjeluju zlatarska akademska slikarica Zvjezdana Jembrih i riječki slikar Branko Lenić. Umjetnici su u galerijskom prostoru prezentirali prostorne intervencije, takozvani land art. Zvjezdana Jembrih predstavila je ciklus «Krpe i kolci», nastao unatrag nekoliko godina po raznim prirodnim i urbanim eksterijerima i dio su slikanja u prostoru kao posljedica autoričina izlaska iz atelijera, dok je Branko Lenić, koji je ujedno i planinar, u galeriju unio odljeve tla vrhova Velebita, Učke i Snježnika.


18.srpanj 2005.
POKUŠAJ ILEGALNOG PRELASKA DRŽAVNE GRANICE - U petak navečer u mjestu Gornji Macelj, u blizini graničnog prijelaza, na silaznici s autoceste u smjeru Trakoščana, u kontroli dvaju vozila kojima su upravljali državljani Republike Slovenije policijski službenici zatekli su četiri državljana Srbije i Crne Gore. Nakon utvrđivanja identiteta i izvršene prekršajne obrade, utvrđeno je da su Slovenci pokušali ilegalno preko hrvatsko-slovenske granice prebaciti državljane Srbije i Crne Gore. Oni su uz prekršajnu prijavu privedeni Prekršajnom sudu Krapini gdje su pravomoćnim rješenjem novčano kažnjeni i protjerani iz Hrvatske.


18.srpanj 2005.
SPORT - U Hrabynama, u Češkoj, u organizaciji Svjetske šahovske udruge tjelesnih invalida, održana je prva šahovska olimpijada društava na četiri ploče. Prema pravilniku za društvo mogu igrati dva invalida, jedan pratioc i žena, a prema njemu za hrvatsko društvo igrali su Miljenko Medić iz Zagreba, Ilija Matijašević iz Slavonskog Novigrada, Mirjana Medić u pratnji, te tajnica šahovskog kluba Krapina Radmila Švaljek. Nastupilo je 50 igrača iz Hrvatske, Češke, Poljske i Rusije, a nakon devet kola pobijedio je Talla Vladimir iz Češke, dok je Miljenko Medić sa šest bodova osvojio šesto mjesto. U ekipnom poretku prvo mjesto pripalo je ekipi Rusije, drugo Češkoj, a treće Hrvatskoj.


15.srpanj 2005.
ZLATNE PLAKETE HRVATSKE GOSPODARSKE KOMORE VETROPACK STRAŽI, KOSTELPROMETU I PIREKU - Na jučerašnjoj sjednici gospodarskog Vijeća Gospodarske komore Krapinsko-zagorske županije među nominiranim kandidatima za Zlatne plakete Hrvatske gospodarske komore koje se tradicionalno svake godine dodjeljuju najuspješnijim tvrtkama, odlučeno je kome će u rujnu, na svečanoj sjednici Komore plakete biti uručene. Od 18 velikih poduzeća, koliko ih je prošle godine djelovalo na području Krapinsko-zagorske županije, za Zlatnu plaketu bili su nominirani Vetropack Straža iz Huma na Sutli, M Profil iz Zaboka i Tondach Bedekovčina, a plaketu će, kao i prošle godine, dobiti proizvođač staklene ambaleže Vetropack Straža. Među srednjim poduzećima, od njih 71, za prestižne plakete Hrvatske gospodarske komore bili su nominirani Kostelpromet iz Pregrade, Print Centar Krapina i Schiedel Novi Golubovec, a dobit će je Kostelpromet koji se bavi proizvodnjom automobilskih navlaka. Od 1011 malih zagorskih poduzeća nominirani su bili Pireko iz Oroslavja, Belina Mont iz Krapinskih Toplica i Straža-imo iz Huma na Sutli. Plaketu će dobiti Pireko koji se bavi proizvodnjom proizvoda od metala.


15.srpanj 2005.
IVAN JARNJAK – NOVI GLAVNI TAJNIK HDZ-a - Središnji odbor HDZ- a na sinoćnjoj je sjednici izabrao Ivana Jarnjaka za novog glavnog tajnika stranke. Jarnjak će na tom mjestu zamijeniti Branka Vukelića, a obveze koje nosi nova dužnost zacijelo su bile jedan od osnovnih razloga za njegovo podnošenje ostavke na mjesto člana Skupštine Krapinsko-zagorske županije. Ivana Jarnjaka u Skupštini Krapinsko-zagorske županije zamijenit će neizabrani član s liste HDZ-a Mladen Sokolić.


15.srpanj 2005.
NA SNAZI NAREDBA O OBAVEZNOM UKLANJANJU AMBROZIJE - Svim gradovima i općinama na području Krapinsko-zagorske županije, kao i svim pravnim osobama ovih je dana iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva stigla obavijest o obaveznom uklanjanju ambrozije. Ambrozija je, navodi se u obavijesti, najznačajniji korov okopavina, koji osim što je glavni korov kod poljoprivrednih kultura i predstavlja velik problem u poljoprivrednoj proizvodnji, najagresivniji je izvor alergena te postaje sve veći zdravstveni problem za stanovništvo. Naredbom Ministarstva propisano je da su vlasnici i korisnici poljoprivrednih zemljišta, ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima te površinama uz javne prometnice, ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama dužni provoditi mjere uklanjanja ambrozije agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim mjerama. Nadzor nad provedbom Naredbe te poduzimanje inspekcijskih mjera provodit će nadležna inspekcija zaštite bilja Ministarstva poljoprivrede.


15.srpanj 2005.
U LIPNJU MANJE NEZAPOSLENIH - Krajem lipnja u Područnoj službi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina evidentirana je 5951 nezaposlena osoba, što je za 2,7% ili za 165 osoba manje nego u travnju, dok je istodobno za 7,9% ili 436 osoba više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Tijekom lipnja u evidenciju Zavoda prijavilo se 358 novih osoba, dok su poslodavci prijavili 230 potreba za zaposlenicima, što je za 32,1% manje nego u travnju. Najviše prijavljenih potreba odnosi se na prerađivačku industriju, trgovinu, građevinarstvo i ugostiteljstvo.


15.srpanj 2005.
FINALE SPORTSKIH IGARA MLADIH - Protekla tri tjedna u sklopu «Sportskih igara mladih», koje su se na području Krapinsko-zagorske županije održavale u Mariji Bistrici, Krapini, Pregradi i Zaboku, sudjelovalo je oko 1500 osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Na igralištima u Krapini, Podgori i Jesenju danas se održavaju finalni susreti u nogometu, šahu, uličnoj košarci, rukometu, odbojci i stolnom tenisu. Pobjednici u pojedinačnim kategorijama izravno će se plasirati na državno natjecanje, a kako nam je rekao voditelj «Sportskih igara mladih» za Krapinsko-zagorsku županiju, Radovan Cesarec, pobjednici u ekipnim sportovima ove nedjelje odlaze na međužupanijsko natjecanje u Čakovec, sa kojeg će najbolji potom 1. kolovoza na državne igre u Split.


15.srpanj 2005.
«ZABOK NA MORU, MORE U ZABOKU» - Sutra sa početkom u 20,00 sati, u galeriji «Mala« u krčmi Polanović u Zaboku, otvara se izložba zabočkog župnika Marijana Culjaka. On će izložiti svoje radove i skulpure napravljene od morskih školjaka. Bit će to njegova druga izložba pod nazivom «Zabok na moru, more u Zaboku« u sklopu koje će se publici predstaviti četrdesetak radova. Izložba će biti otvorena do 20 kolovoza .


15.srpanj 2005.
SPORT - Na rukometnom igralištu u Podgori, kraj Krapine, sutra se igraju prve utakmice završnice Otvorene malonogometne lige Krapina 2005. U 19:00 sati za 17. mjesto igraju Caffe bar Hoblić i Tkalci, u 19:40 za 13. mjesto NK Zagorec veterani i Podgaj, u 20:20 za 11. mjesto Radio Kaj i M-Club Macelj. U 21:00 sat igra se prva četvrtfinalna utakmica između Trškog Vrha i M3 Jesenja, u 21:40 druga četvrtfinalna utakmica između GAJ HS-a i MNK Pavel trgovina Merx i u 22:20 treća četvrtfinalna utakmica između Autoprijevoza Smiljanec i Stakloreza Burić. Četvrtfinalna utakmica između ekipa Renaulto Autokrešo i Mesnica Lasić igrat će se 23. srpnja


14.srpanj 2005.
IZABRANI POGLAVARSTVO I DOŽUPANI ZAGORSKE ŽUPANIJE - Na današnjoj sjednici Skuštine Krapinsko-zagorske županije, za zamjenika županice za gospodarstvo izabran je direktor Elkona i bivši saborski zastupnik Zorko Vidiček. Zamjenik županice ze društvene djelatnosti postao je bivši gradonačelnik Oroslavja Darko Gredičak. Izabrani su većinom glasova kao i članovi Županijskog poglavarstva iako su vijećnici HDZ-a glasovali protiv svih prijedloga. U Poglavarstvo Krapinsko zagorske županije izabrani su Tajana Broz, koja će u Poglavarstvu biti zadužena za kulturu, sport i mlade, Marijan Cerovečki, vodit će brigu o financijama, Mirko Horvat o obrtništvu, Duško Jerčić poljoprivredi, Dragutin Jurinjak o školstvu, a Štefanija Keresteš socijalnoj skrbi. Željko Kolar u novom sazivu Poglavarstva Krapinsko-zagorske županije zadužen je za komunalnu djelatnost i graditeljstvo, Božidar Posavec za pomet i veze, Ivan Sadaić za gospodarstvo i turizam, a Ivan Šantek za zdravstvo.


14.srpanj 2005.
KOME REGENERACIJA ? - Prošlog je mjeseca završen posljedni krug javnog natječaja u kojem je Hrvatski fond za privatizaciju na prodaju ponudio državni paket od 72% dionica zabočke Regeneracije po početnoj cijeni od 5,39 milijuna kuna, što iznosi 10% nominalne vrijednosti. Koja je od dvije pristigle ponude kvalitetnija Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju odlučit će sutra, nakon razmatranja stručnih službi. Ponude su dostavile zabočka tvrtka M-Profil, te uprava i zaposlenici Regeneracije sa njemačkom tvrtkom Kirchner, dok krapinska tvrtka Jedinstvo, koja je također otkupila dokumentaciju, nije dostavila ponudu. M-Profil za 72% Regeneracije nudi 8,1 milijuna kuna, svih 363 zaposlenika zadržali bi, ne samo na godinu dana kako se tražilo u natječaju, već trajno, a kroz dokapitalizaciju tvrtke u prvoj godini uložili bi 10,5 milijuna kuna. Također, M-Profil u ponudi ističe i namjeru da kroz prve tri godine zaposli novih 50 radnika jer bi pokrenuli proizvodnju polistrirena, odnosno stiropora. S druge strane, uprava Regeneracije na čelu s direktorom Anđelkom Švaljekom, te 265 zaposlenika ponudu su dali zajednički s njemačkim Kirchnerom, dugogodišnjim poslovnim partnerom Regeneracije. Oni nude iznos početne cijene, dakle 5,39 milijuna kuna, obavezuju se zadržati sve radnike najmanje godinu dana, a u pet godina zaposlili bi 50 novih radnika.


14.srpanj 2005.
KANDIDATI ZA ZLATNE PLAKETE HRVATSKE GOSPODARSKE KOMORE - Na današnjoj sjednici gospodarskog Vijeća Gospodarske komore Krapinsko-zagorske županije nominirani su kandidati za Zlatne plakete Hrvatske gospodarske komore koje se tradicionalno svake godine dodjeljuju najuspješnijim tvrtkama. Od 18 velikih poduzeća, koliko ih je prošle godine djelovalo na području Krapinsko-zagorske županije, za Zlatnu plaketu nominirani su Vetropack Straža iz Huma na Sutli, M Profil iz Zaboka i Tondach Bedekovčina. Među srednjim poduzećima, od njih 71, za prestižne plakete Hrvatske gospodarske komore nominirani su Kostelpromet iz Pregrade, Print Centar Krapina i Schiedel Novi Golubovec. Od 1011 malih zagorskih poduzeća nominirani su Pireko iz Oroslavja, Belina Mont iz Krapinskih Toplica i Straža-imo iz Huma na Sutli.


14.srpanj 2005.
OTVORENJE VODENOG GRADA TERMI TUHELJ - U Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama obavljaju se posljednji radovi kako bi se u utorak otvorilo novo vanjsko kupalište s četiri bazena. Riječ je o najvećem bazenu s valovima na području Hrvatske i Slovenije, rekreacijskom bazenu s toboganom s pet traka te s ležećim i sjedećim hidromasažama te dva dječja bazena sa "sporom rijekom". Čitav prostor novog vanjskog kupališta imat će oko tri tisuće četvornih metara vodenih površina i oko pet tisuća četvornih metara plaže, a investicija je vrijedna oko tri milijuna eura. Početkom kolovoza započet će rekonstrukcija unutrašnjih bazena s gradnjom modernog wellness centra s vodenim masažama i jacuzzijima. Uz preuređenje sadašnja tri unutarnja bazena, natkrit će se i nekadašnji najveći vanjski bazen koji će tijekom zime biti natkriven, a ljeti će se moći otvoriti. Novi vodeni grad Termi Tuhelj za posjetitelje će biti otvoren od idućeg vikenda.


14.srpanj 2005.
ZAPOČELA GRADNJA KANALIZACIJE U MARIJI BISTRICI - Nakon što je prije gotovo deset godina izrađen projekt i pribavljene potrebne dozvole, ovih je dana konačno započela gradnja kanalizacije u Mariji Bistrici. Time je u posljednji trenutak izbjegnuta opasnost da projekt padne u vodu, te da se ponovno moraju trošiti novci za projektiranje i ishođenje građevne dozvole. No, i bez toga bit će potrebni neki zahvati u projektu jer se prilikom projektiranja nije vodilo računa o gradnji kanalizacije kod izgradnje nekih objekata. Tako je primjerice njezin prolazak predviđen i ispod Crkve na otvorenom, koja je naknadno sagrađena. Radovi su počeli u središtu Marije Bistrice, u Šopčevu prolazu, i nakon završetka na tom dijelu bit će obustavljeni. Naime, Općinsko poglavarstvo Marije Bistrice odlučilo je obustaviti radove do 15. kolovoza, blagdana Velike Gospe, do kad traju najveće gužve, odnosno Mariju Bistricu posjećuju deseci tisuća hodočasnika te će se to vrijeme iskoristiti za izmjene projekta. U prvoj fazi gradnje, koja je u tijeku, radovi su vrijedni 1,2 milijuna kuna, za što su sredstva osigurali Općina i Fond za regionalni razvoj. Inače, kanalizacija u samom mjestu Mariji Bistrici koštat će devet milijuna kuna, za što je osiguran kredit HBOR-a na 15 godina, s kamatama 3,14 posto.


14.srpanj 2005.
POZIV ZLATARSKOG CRVENOG KRIŽA DARIVATELJIMA KRVI - U ljetnom periodu, kada je vrijeme godišnjih odmora, priličan je problem okupiti potencijalne darivatelje krvi i osigurati dostatan broj prijeko potrebnih doza krvi. Svake godine, pa tako i ove, početkom ljeta Crveni križ prima poseban raspored za djelovanje dođe li do nestašice krvi u bolnicama. Gradsko društvo Crvenog križa Zlatar stoga idućeg tjedna, od utorka do četvrtka organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi u osnovnim školama Zlatar i Konjščina te u ambulanti u Zlatar Bistrici.


13.srpanj 2005.
NI ZABOČKI FAKULTETI JOŠ NISU DOBILI DOPUSNICU ZA PROVEDBU RAZREDBENIH ISPITA - Na hrvatskim fakultetima u ponedjeljak su započeli prijemni ispiti i trajat će zaključno do 15. srpnja, a studenti koji se uspiju upisati bit će prva generacija koja će studirati po bolonjskom procesu. Hoće li novoosnovano krapinsko veleučilište «Hrvatsko zagorje» ove jeseni započeti s radom, odnosno upisati prvu generaciju studenata, još nije poznato, a kako smo saznali u razgovoru s ravnateljem Pučkog otvorenog učilišta Zabok, Tihomirom Vrančićem ni dislocirani studiji Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina te Fakulteta za turistički menađment koji djeluju u Zaboku još nisu dobili dopusnicu za provedbu razredbenih ispita. Na oba fakulteta u Zaboku trenutno studira oko 1100 studenata, rekao je Vrančić te dodao, da će se, ukoliko to odobri Ministarstvo obrazovanja, na Fakultet organizacije i informatike u Zaboku moći upisati 100 novih studenata, a na Fakutet hotelskog menađmenta 300. Godinu na Fakultetu organizacije i informatike budući studenti trebali bi platiti 7400, a na fakultetu hotelskog menađmenta 6600 kuna. Odbori li to Ministarstvo obrazovanja, prijave za razredbene ispite na oba zabočka fakulteta primat će se od 31. kolovoza do 2. rujna, a ispiti 7. rujna.


13.srpanj 2005.
OPĆE STANJE SIGURNOSTI POVOLJNO - Kako je na današnjoj pressici rekao Željko Cujzek, načelnik PU Krapinsko zagorske opće stanje sigurnosti na području ove Policijske uprave u prvih šest mjeseci ove godine ocijenjeno je povoljnim. Ukupno je evidentirano 559 kaznenih djela, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine 4,9 posto više.U općem kriminalitetu zabilježeno je 356 kaznenih djela, a najbrojnija su provale njih 189, zatim teške krađe -105 i krađe - 48. Na štetu maloljetnika evidentirano je 99 kaznenih djela što je 19 posto više nego lani. U prvih šest mjeseci porast kaznenih djela zabilježen je i kod organiziranog kriminala, zlouporabe opojnih droga te prekršaja javnog reda i mira. U prometu, uspoređujući broj prometnih nesreća i njihovih posljedica u prvom polugodištu ove i prošle godine zabilježeno je smanjenje prometnih nezgoda za 37 posto, poginulih za 30 posto, teško ozlijeđenih za 35, te lako ozlijeđenih za 31 posto.Najčešći uzrok prometnih nesreća je nepropisna i neprilagođena brzina, a kod 108 ili 7,9 posto sudionika nesreća utvrđena je alkoholiziranost koja je lani u tom razdoblju evidentirana kod 9 posto sudionika. Evidentirano je 109 požara što je za 110 posto više nego lani, a ukupna šteta iznosi oko milijun i 15 tisuća kuna dok je ona prošle godine iznosila oko 440 tisuća kuna.Inače, u vom razdoblju evidentirana su 23 samoubojstva, lani 15 te 4 smrznuća kojih lani nije bilo.


13.srpanj 2005.
KOME ZLATNE PLAKETE GOSPODARSKE KOMORE? - Sutra se u Krapini održava sjednica Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore Krapinsko-zagorske županije. Predsjednik Županijske gospodarske komore Ivica Cerovečki na sjednici će iznijeti podatke o stanju u gospodarstvu tijekom protekle godine, a poslovna tajnica Mirjana Košec prijedlog za dodjelu Zlatnih plaketa Hrvatske gospodarske komore najuspješnijim zagorskim tvrtkama te izvještaj o radu komore u prvih šest mjeseci ove godine. O iskustvima susjedne Republike Slovenije nakon ulaska u Europsku uniju govorit će direktor Območne zbornice Maribor Jože Protner, a uz njega gost izlagač bit će i ravnateljica Ekonomskog instituta Hrvatske Sandra Švaljek .


13.srpanj 2005.
KUD ZABOK ODUŠEVIO PUBLIKU U LITVI - Četrdesetak pjevača, plesača i svirača KUD-a Zabok vratilo se s desetodnevne turneje u Litvi gdje su se tamošnjoj brojnoj publici predstavili svojim programom i to svakodnevnim nastupima u gradu Utena i okolici. Zabočki KUD u Litvi se predstavio s tri koreografije i to s zagorskom koreografijom voditeljice Senke Jurina "Iščemo mladu golubicu", te s dvije poznate koreografije Ivana Ivančana. Zabočki folkloraši ujedno su uspostavili kontakte s brojnim društvima iz Mađarske, Bugarske i Škotske koji su se također predstavili u Litvi te se uskoro može očekivati i posjeti ovih društava Zaboku i Krapinsko zagorskoj županiji.


13.srpanj 2005.
TREĆE NATJECANJE ZAGORSKIH ORAČA - Krapinsko-zagorska županija i ove se godine uključila u izbor najboljeg orača. Treće županijsko natjecanje orača održat će se na parcelama Poljoprivredne zadruge Sveti Križ Začretje u petak, 29. srpnja. U organizaciju natjecanja uključen je županijski odsjek Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, pa se zainteresirani poljoprivrednici mogu prijaviti najbližem uredu do 22. srpnja, odnosno do popune natjecateljskih mjesta.


13.srpanj 2005.
ZAGORSKI PLIVAČI NA DRŽAVNOM PRVENSTVU - Ove subote i nedjelje u Zagrebu se, u organizaciji Plivačkog kluba Medveščak, održava Prvenstvo Hrvatske za mlađe kadete. Na prvenstvu će nastupiti i četvero mladih plivača i plivačica zagorskog Plivačkog kluba Olimp; Ela Vrančić, Franciska Pavičić, Mihael Vukić i Filip Ciglenečki. Od njih se očekuje da što bolje plivaju, bez ikakvih rezultatskih imperativa, jer ovaj nastup na državnom prvenstvu im je prvenstveno nagrada za njihov dosadašnji rad i redovito treniranje na kojem pokazuju veliku želju i volju za bavljenje ovim sportom, izjavio je trener Ivica Androić..


12.srpanj 2005.
ZA JESENSKI UPISNI ROK U SREDNJE ŠKOLE SLOBODNO 327 MJESTA - Za upis u devet srednjih škola na području Krapinsko-zagorske županije Ministarstvo obrazovanja ove je godine odobrilo 1775 upisnih mjesta. Po završetku drugog kruga ljetnog upisnog roka od 1661 učenika, koliko ih je ovog ljeta završilo osnovnu školu, u srednje se škole u Zagorju upisalo 1457 učenika, izjavila je za Radio Kaj pomoćnica pročelnice Ureda državne uprave u Krapini za društvene djelatnosti Jadranka Cesarec. Za jesenski upisni rok u zagorskim srednjim školama ostalo je dakle slobodno još 327 upisnih mjesta, a svoje kapacitete u potpunosti je popunila samo Srednja škola Zlatar. Slobodna upisna mjesta za jesenski rok u školama će biti objavljena 22. kolovoza, prijave su 29., a upisi 31. kolovoza.


12.srpanj 2005.
POVEĆAN BROJ POSJETITELJA NALAZIŠTA KRAPINSKOG PRAČOVJEKA - Muzej evolucije i Nalazište pračovjeka Krapina u prvoj polovici ove godine posjetilo je četrnaest tisuća posjetitelja, što je prema riječima voditeljice Muzeja, više kustosice Vlaste Krklec, daleko više nego prošle godine. Nalazište ponajprije posjećuju osnovnoškolci, iz svih dijelova Hrvatske, kojima je to sastavni dio školskog programa, dok se po završetku izgradnje novog Muzeja očekuju i brojni inozemni turisti. Trenutno je u tijeku druga faza izgradnje Muzeja koja podrazumijeva postavljanje plinskih i vodovodnih instalacija, geodetsko snimanje terena te projekt obilaznih staza i staze koja će voditi k muzeju i lokalitetu nalazišta pračovjeka. Novi bi muzej svoja vrata trebao otvoriti 2007. godine, a prema procjeni arhitekata, bit će to jedna od najimpozantnijih građevina u ovom djelu Europe.


12.srpanj 2005.
MAJSTORSKE DIPLOME ZA 46 KANDIDATA - U prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Krapini danas je održana svečanost uručenja majstorskih diploma. Diplome je primilo 46 kandidata koji su majstorski ispit položili prošle godine u jesenskom te u ovogodišnjem proljetnom roku. Među njima je najviše frizera, a slijede automehaničari, fotografi, stolari, vodoinstalateri, zidari i drugi. Riječ je o ljudima s trogodišnjim ili petogodišnjim radnim stažom koji će zahvaljujući položenom majstorskom ispitu moći otovriti obrt te primiti naučnike, odnosno srednjoškolce koji se školuju za neko od navedenih zanimanja, rekao je potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Mladen Županić. On je naglasio kako je zbog povoljnije cijene u odnosu na Zagreb i Zagrebačku županiju dio kandidata koji su danas u Krapini primili majstorske diplome sa zagrebačkog područja. Majstorsko se zvanje upisuje u radnu knjižicu kao peti stupanj obrazovanja te omogućuje samostalno otvaranje i vođenje obrta ili vođenje obrta za drugog obrtnika.


12.srpanj 2005.
POČINJE TREĆI «TABOR FILM FESTIVAL» - Danas u Desiniću, točnije u Dvoru Veliki Tabor započinje treći međunarodni festival kratkometražnog filma «Tabor film festival». Dio festivalskog programa ove će se godine održavati i na području Terma Tuhelj gdje će se na vanjskim bazenima uz noćno kupanje posjetitelji moći zabavljati uz raznolik glazbeni program, a u vinskom podrumu dvorca Mihanović bit će smješteno jedno festivalsko kino. Glavni filmski program će se odvijati u dvoru Veliki Tabor, tijekom dana u rustikalnoj dvorani sa 100 sjedećih mjesta, a navečer u kinu Tabor Varoš kapaciteta 300 sjedećih mjesta koje se nalazi u atriju dvorca. Festivalski program broji više od 70 filmova u 10 cjelovečernjih programa u međunarodnoj konkurenciji, retrospektive kratkometražnih filmova renomiranih domaćih i stranih autora, prezentacije domaćih i stranih međunarodnih festivala, a novitet festivala je program u konkurenciji s domaćim filmovima i online konkurencija filmova do šest minuta.


12.srpanj 2005.
PUCNJAVA U ZAČRETJU - Jučer poslijepodne na mjesnom trgu u Svetom Križu Začretju 31-godišnji hrvatski državljanin pucanjem iz automatskog vatrenog oružja oštetio je inventar dva ugostiteljska objekta, staklena vrata trgovine te tri parkirana automobila. Navedenog su od daljnjeg pucanja spriječili mještani, a tom je prilikom zadobio tjelesne ozljede te je prevezen u zagrebačku bolnicu «Sestre milosrdnice». Protiv 31-godišnjeg hrvatskog državljanina slijedi kaznena prijava zbog počinjenih kaznenih djela; dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom te nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.


11.srpanj 2005.
OTVORENJE VODENOG GRADA TERMI TUHELJ - U Termama Tuhelj u Tuheljskim Toplicama obavljaju se posljednji radovi kako bi se idućeg vikenda za posjetitelje otvorilo novo vanjsko kupalište s četiri bazena. Riječ je o najvećem bazenu s valovima na području Hrvatske i Slovenije, rekreacijskom bazenu s toboganom s pet traka te s ležećim i sjedećim hidromasažama te dva dječja bazena sa "sporom rijekom". Čitav prostor novog vanjskog kupališta imat će oko tri tisuće četvornih metara vodenih površina i oko pet tisuća četvornih metara plaže, a investicija je vrijedna oko tri milijuna eura. Početkom kolovoza započet će rekonstrukcija unutrašnjih bazena s gradnjom modernog wellness centra s vodenim masažama i jacuzzijima. Uz preuređenje sadašnja tri unutarnja bazena, natkrit će se i nekadašnji najveći vanjski bazen koji će tijekom zime biti natkriven, a ljeti će se moći otvoriti.


11.srpanj 2005.
TURISTIČKA SEZONA – GUŽVE NA MACLJU - Proteklog vikenda granična policija na međunarodnom prijelazu Macelj zabilježila je, u ovoj turističkoj sezoni, najveću navalu inozemnih turista, pa je dolazilo do zastoja i čekanja na prijelaz granice. U Hrvatsku je ušlo 134,990 stranih državljana, a izašlo ih je 77,100. U usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem promet putnika povećan je za 1%, doznajemo od Marijana Draganića, pomoćnika načelnika Policijske postaje Krapina za poslove granice. Na graničnom prijelazu Macelj zbog intenzivnog prometa radilo je svih pet traka, no unatoč tome u petak i subotu na granici se čekalo oko jedan sat.


11.srpanj 2005.
IZBOR POGLAVARSTVA KRAPINSKO ZAGORSKE ŽUPANIJE - Sonja Borovčak, predsjednica Skupštine Krapinsko zagorske za ovaj je četvrtak sazvala sjednicu na kojoj će članovi Skupštine odlučiti o izboru članova Poglavarstva. U Poglavarstvo Krapinsko zagorske predloženi su Tajana Broz, Marijan Cerovečki, Mirko Horvat, Duško Jerčić, Dragutin Jurinjak, Štefanija Keresteš, Željko Kolar, Božidar Posavec, Ivan Sadaić i Ivan Šantek. Na dnevnom redu je i izbor zamjenika županice, a prema dosadašnjim saznanjima to bi trebali biti SDP-ovac Zorko Vidiček za gospodarstvo i HNS-ovac Davor Gredičak za društvene djelatnosti.


11.srpanj 2005.
JOŠ NEMA ODLUKE O RADU KRAPINSKOG VELEUČILIŠTA - Danas na hrvatskim fakultetima počinju prijemni ispiti, a trajat će zaključno do 15. srpnja. Studenti koji se uspiju upisati bit će prva generacija koja će studirati po bolonjskom procesu. Hoće li novoosnovano krapinsko veleučilište «Hrvatsko zagorje» ove jeseni započeti s radom, odnosno upisati prvu generaciju studenata, još nije poznato. Kako smo danas saznali od privremenog ravnatelja veleučilišta, Nenada Sikirice, Ministarstvo obrazovanja odluku o tome trebalo bi donijeti po hitnom postupku u toku ovog tjedna.


11.srpanj 2005.
INTERVENCIJA EKO-STOŽERA NA TRASI NOVE AUTOCESTE - Prvog srpnja na trasi nove autoceste Zagreb-Macelj, na području Đurmanca, gdje je ranije bio smješten stacionar službe za održavanje Hrvatskih cesta, izvođači radova prilikom iskopa zemlje za temelje budućeg nadvožnjaka «Đurmanec» otkrili su dvije tipske metalne bačve od po 200 litara zakopane u zemlji. Prilikom strojnog iskopa zemlje jedna bačva je oštećena te je iz nje u temeljnu jamu za nadvožnjak iscurilo oko 50 litara starog motornog ulja. Intervencijom Eko-stožera za smanjenje i uklanjanje posljedica izvanrednog događaja istog dana angažirana je tvrtka «AEKS» iz Ivanić Grada, specijalizirana za postupanje s opasnim otpadom koja je specijalnim vozilom obavila crpljenje prolivenog otpadnog ulja, te pranje onečišćene oplate i armature temelja nadvožnjaka kao i sanaciju kontaminiranog tla. Uz Eko-stožer intervenirala je i nadležna inspekcija zaštite okoliša te krim policija Krapinsko-zagorske županije u čijoj je nadležnosti otkrivanje počinitelja, odnosno tko je zakopao predmetne bačve sa otpadnim uljem kako bi se protiv njega pokrenule zakonom propisane mjere te nadoknadili troškovi sanacije. Posljedice za okoliš su zanemarujuće odnosno nikakve jer se pravovremeno interveniralo.


11.srpanj 2005.
SERVIS DOBRODOŠLICE ZA STRANE TURISTE - Organizacijom tzv.»Servisa dobrodošlice», kraj graničnog prijelaza Macelj, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije pobrinula se da strani turisti već pri samom ulazu u Hrvatsku dobe sve potrebne informacije i odgovore na svoja pitanja vezana uz hrvatske turističke destinacije. U servisu, koji će raditi do početka rujna, zaposleno je 17 redovnih studenata s područja Zagorja, koji se, uz opće znanje o turističkoj ponudi županije, ali i Hrvatske, služe njemačkim i engleskim jezikom. Radno vrijeme Servisa dobrodošlice je od 6 sati ujutro do ponoći, a studenti rade u dvije smjene. Kako je rekla direktorica županijske Turističke zajednice, Kornelija Vnučec, cilj ovog projekta je da se turisti, čije je krajnje odredište more, ugodno osjećaju pri samom dolasku u Hrvatsku te da se zadrže i Krapinsko-zagorskoj županiji. Tako studenti uz auto-karte, prospekte o turističkim mjestima na moru, razne cjenike, ove godine dijele i jedan na kojem se nalaze sve potrebne informacije o turističkim destinacijama u Zagorju.


11.srpanj 2005.
DESETI TRIJENALE ZAGORSKOG SUVENIRA- U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici u subotu je otvorena izložba X. trijenale zagorskog suvenira. Izložbu je koncipirao Nikola Drempetić Hrčić, a predstavljeno je 50-tak autora različitih zanimanja i pristupa suveniru. Ovakve izložbe organiziraju se već punih 25 godina s naglaskom na kreiranju kvalitetnih suvenira koji se oslanjaju na tradiciju i kulturnu baštinu Hrvatskog zagorja. Izložba je otvorena do 11. rujna.


11.srpanj 2005.
OD SUTRA TREĆI «TABOR FILM FESTIVAL» - Od sutra do nedjelje u dvorcu Veliki Tabor te u Termama Tuhelj održat će se treći međunarodni festival kratkometražnog filma «Tabor Film Festival». Ove će godine u međunarodnoj konkurenciji biti prikazano preko 70 filmova u 10 cjelovečernjih programa, a u domaćoj konkurenciji u četiri programa više od 20 filmova. Nastavlja se tradicija promoviranja festivala kratkometražnog filma, a ove godine to su Interfilm Berlin, Going Underground i RAF. Prikazat će se i specijalni program francuskog i španjolskog kratkometražnog filma.


8.srpanj 2005.
IZBOR POGLAVARSTVA KRAPINSKO ZAGORSKE ŽUPANIJE - Sonja Borovčak, predsjednica Skupštine Krapinsko zagorske sazvala je sjednicu za četvrtak, 14. srpnja na kojoj će članovi Skupštine odlučiti o izboru članova Poglavarstva. U Poglavarstvo Krapinsko zagorske predloženi su Tajana Broz, Marijan Cerovečki, Mirko Horvat, Duško Jerčić, Dragutin Jurinjak, Štefanija Keresteš, Željko Kolar, Božidar Posavec, Ivan Sadaić i Ivan Šantek. Na dnevnom redu je i izbor zamjenika županice, a prema dosadašnjim saznanjima to bi trebali biti SDP-ovac Zorko Vidiček za gospodarstvo i HNS-ovac Davor Gredičak za društvene djelatnosti.


8.srpanj 2005.
NAJMANJI INTERES ZA TROGODIŠNJE STRUKOVNE ŠKOLE – Danas je drugi krug ljetnog upisnog roka u srednjim školama. Nakon prvog kruga upisa u devet srednjih škola Krapinsko-zagorske županije od 1.775 mjesta popunjeno je 1.429, dok je za drugi upisni krug ostalo 359 slobodnih mjesta. Od 300 mjesta u gimnazijama su ostala slobodna 43, a u četverogodišnjim strukovnim školama ukupno su ostala nepopunjena 82 mjesta. Najv iše nepopunjenih mjesta ostalo je u trogodišnjim strukovnim školama, ukupno 193.


8.srpanj 2005.
DRUGI REBALANS ZABOČKOG PRORAČUNA – U Zaboku se danas održava sjednica Poglavarstva grada Zaboka. Članovi imaju obiman dnevni red u kojem je između ostalog informacija o izvršenju za prvih šest mjeseci te druga izmjena gradskog proračuna za ovu godinu. Kako će to utjecati na izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture vidjet će se u izmjenama tih programa, a na svojoj 2. sjednici novo će Poglavarstvo imenovati i brojna radna tijela.


8.srpanj 2005.
TOPLIČKO POGLAVARSTVO O PRODAJI UDJELA U METALCU - Prva sjednica novoimenovanog Poglavarstva Krapinskih Toplica održat će se u utorak, 12. srpnja. Članovi topličkog Poglavarstva uz izvješće o izvršenoj reviziji općinskog proračuna za 2004. godinu i izvješće o izvršenju ovogodišnjeg proračuna u prvih šest mjeseci razmotrit će i pokretanje postupka za prodaju poslovnog udjela Općine u "Zagorskom metalcu".


8.srpanj 2005.
PRESSICA PU KRAPINSKO ZAGORSKE - Informacija o općem stanju sigurnosti u prvih šest mjeseci ove godine na području Policijske uprave krapinsko zagorske tema je konferencije za novinare ove Policijske uprave, koja je sazvana za srijedu, 13. srpnja.


8.srpanj 2005.
DESETI TRIJENALE ZAGORSKOG SUVENIRA - U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici sutra će uz prigodan program biti otvorena izložba X. trijenale zagorskog suvenira. Izložbu je koncipirao Nikola Drempetić Hrčić, a bit će predstavljeno 50-tak autora različitih zanimanja i pristupa suveniru. Ovakve izložbe organiziraju se već punih 25 godina s naglaskom na kreiranju kvalitetnih suvenira koji se oslanjaju na tradiciju i kulturnu baštinu Hrvatskog zagorja. Izložba je otvorenado11. rujna.


8.srpanj 2005.
ESPERANTISTI U KURIJI - U kuriji Hrašćina-Trgovišće ovog vikenda održat će se pod pokroviteljstvom Svjetskog saveza Susret esperantskih pisaca Srednje Europe. U programu sudjeluju pisci iz Mađarske, Poljske, Rumunjske i Hrvatske te prevoditelji iz Irana i Francuske, a predstavit će se i najnovije hrvatsko izdanje na esperantu Zamenhofova ulica poljskog pisca Romana Dobrzynskog. Susret s publikom predviđen je u subotu, 9. srpnja, kada u 16 sati počinje predstavljanje pisaca.


8.srpanj 2005.
NA PRAGU STOTE - U ponedjeljak, 11. srpnja 99. rođendan će proslaviti Jelena Turjak iz Začretskog Pustodola. Uz obitelj, proslavu svojoj najstarijoj članici priredit će umirovljenička udruga općine Sveti Križ Začretje. Jelena Turjak, unatoč ulasku u stotu godinu, vitalna je starica koja se dobro sjeća svih detalja iz života, a radni vijek je počela u oroslavskoj tekstilnoj tvornici, u koju je na posao odlazila pješice.


8.srpanj 2005.
SPORT - Nenad Šipek poslije nedjeljne 7.utrke Svjetskog prvenstva u nizozemskom središtu Markelo nije se vratio kući, već je produžio u Belgiju, gdje ga ovog vikenda čeka i osmi lov na svjetske bodove. I većina najboljih svjetskih vozača ostala je u Beneluxu, trenirajući i provjeravajući formu na oglednoj utrci.

U nedjelju starta četvrti Zagorski triatlon na kojem se očekuje stotinjak natjecatelja iz Splita, Rijeke, Pule, Labina, Rovinja, Zagreba, Slovenije, a brojna će biti i zagorska ekipa. Kod juniora puno se očekuje od Matije Lukine, prošle godine drugoplasiranog u ukupnom poretku i najboljeg juniora, a u ženskoj konkurenciji od Zabočanke Sanje Papišta, dok u kadetskoj nastupa njen sin Martin Papišta, vodeći hrvatski triatlonac u svojoj dobnoj skupini. Utrka započinje u 13 sati na Plavom bajeru u Bedekovčini (750 m), nastavlja se vožnjom bicikla na izlasku iz bajera, pa cestom preko Poznanovca-Bistričke Selnice-Gusakovca-Dobrih Zdenaca-Samca do centra Gornje Stubice (20 km), a od centra Gornje Stubice trče se dva kruga od 2,5 (5 km) do cilja koji je ispod Miga-21 našeg legendarnog heroja, pokojnog pilota Rudolfa Perešina.

Predstojećeg vikenda u sklopu Erpenjske noći DVD Mala Erpenja priprema malonogometni noćni turnir. A u nedjelju tradicionalni malonogometni turnir održava se u susjednoj Velikoj Erpenji.


7.srpanj 2005.
NAJMANJI INTERES ZA TROGODIŠNJE STRUKOVNE ŠKOLE - Nakon prvog kruga upisa u devet srednjih škola Krapinsko-zagorske županije od 1.775 mjesta popunjeno je 1.429, dok je za drugi upisni krug ostalo 359 slobodnih mjesta. Od 300 mjesta u gimnazijama su ostala slobodna 43,a jedino je popunjena Gimnazija u Zlataru. U zabočkoj gimnaziji je ostalo 6 mjesta, u Pregradi 8, u Oroslavju 7,a u Krapini 22 mjesta. U četverogodišnjim strukovnim školama ukupno su ostala nepopunjena 82 mjesta. Popunjena su jedino sva mjesta u Srednjoj školi Zlatar i u Zaboku, gdje je za program ekonomista, komercijalista i ugostiteljsko-turističkih tehničara bilo gotovo dvostruko više prijava. U četverogodišnjim strukovnim školama ima još mjesta za 7 građevinskih tehničara u Bedekovčini, 8 tehničara za računalstvo u Oroslavju, za 24 grafička i medijska tehničara u Strukovnom i umjetničkom učilištu Zabok, gdje ima još i 6 mjesta za dizajnere, dok je u Pregradi ostalo još 9 mjesta za medicinske sestre i 11 za fizioterapeute. Srednja škola Krapina ima još 11 mjesta za hotelijersko-turističke tehničare, a u Konjščini je ostalo po 6 mjesta za komercijaliste i tehničare. Najviše nepopunjenih mjesta ostalo je u trogodišnjim strukovnim školama, ukupno 193. U Krapini je slobodno 8 mjesta za frizere, u Pregradi 16 za kuhare i konobare, u Zaboku 26 za krojače, u Bedekovčini 43 mjesta za građevinare, dok su u toj školi medicinske sestre i fizioterapeuti popunjeni, kao i prodavači u Konjščini, gdje je za trogodišnja zanimanja ostalo još 40 mjesta. Za prodavače nema mjesta ni u zabočkoj srednjoj školi, gdje je ostalo samo 11 mjesta za kuhare i konobare.


7.srpanj 2005.
NOVA ZAGORSKA BOLNICA RASTE - Dok radovi na novoj zagorskoj Općoj bolnici na Bračku kod Zaboka napreduju i već je u tijeku postavljanje stolarije i žbukanje zidova, a financiranje građevinskih radova nije upitno, još nije poznato kako će se isfinancirati opremanje bolnice. U Odboru za izgradnju bolnice se očekivalo potpisivanje posebnog ugovora s Ministarstvom zdravstva, no odgovoreno je kako ministarstvo ne može osigurati potrebnih sto milijuna kuna, već jedino Krapinsko-zagorskoj županiji nešto povećati iznos decentraliziranih sredstava. Kako je prilikom posljednjeg boravka u Krapinsko-zagorskoj županiji premijer Sanader izjavio, da opremanje nove bolnice nije upitno, u Odboru očekuju da će Vlada pronaći rješenje i ispuniti to obećanje.


7.srpanj 2005.
DRUGI REBALANS ZABOČKOG PRORAČUNA - Rano ujutro, u 7,30 sati sutra se sastaje Poglavarstvo grada Zaboka. Članovi imaju obiman dnevni red u kojem je između ostalog informacija o izvršenju za prvih šest mjeseci ove godine te druga izmjena gradskog proračuna. Kako će to utjecati na izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture vidjet će se u izmjenama tih programa, a na svojoj 2. sjednici novo će Poglavarstvo imenovati i brojna radna tijela.


7.srpanj 2005.
DUBROVČAN DOBIVA ŠKOLSKO IGRALIŠTE - Općina Veliko Trgovišće je odlučila ispraviti staru nepravdu, zbog koje Područna škola Dubrovčan nema školsko igralište. U proračunu je osigurano 120.000 kuna, što će u prvoj etapi biti dovoljno za nasipanje terena veličine nogometnog igrališta, drenažu i uređenje pristupa. Za asfaltiranje je zatražena pomoć Krapinsko-zagorske županije i ona će osigurati asfalt za površinu od 600 četvornih metara.


7.srpanj 2005.
TERME JEZERČICA - Nakon što su početkom godine pacijenti lječilišta Jezerčica kod Donje Stubice premješteni u obližnji Pustodol, vlasnica Dubravka Lekić počela je preuređivanje Termi Jezerčica. Radovi su u završnoj fazi, a uz olimpijski i dječji bazen, uređeno je dječje igralište, a kupače dočekuju vanjski šank, svlačionice i sanitarni čvorovi. Za mjesec dana očekuje se i otvorenje hotela sa 50 soba u kojem će gostima na raspolaganju biti dvije kongresne dvorane. S otvaranjem Termi Jezerčica u planu je otvaranje pedesetak novih radnih mjesta.


7.srpanj 2005.
SPORT - Na sjednici izvršnog odbora Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije, zbog neaktivnosti smijenjena su dva odbora i izabrani novi članovi. Odborom nogometnih trenera predsjedavat će ubuduće Stjepan Benčić iz Poznanovca, dok će tajničku dužnost obnašati prof. Milan Havoić iz Belca. Ostala tri člana su Željko Deak iz Zaboka, Zvonko Serdar iz Huma na Sutli i Dubravko Pastorčić iz Krapine. Novi stručni odbor za predsjednika je dobio Božidara Smrekara, a tu su još ostali dr. Ivica Balagović i Marko Franjković, dok su novi Stjepan Benčić i Stjepan Merkaš. Izabrana je i nova komisija za ženski nogomet koju čine Željko Tihava, Irena Krsnik i Zlatko Šorša. Utvrđena je i lista kandidata za prvu, drugu i treću ligu.Za prvu ligu potporu i dalje ima Ivan Jurina, baš kao i Branko Kušan i Božidar Smrekar za drugu. Kako je Zagorje s Predionicom dobilo i trećeg hrvatskog trećeligaša proširena je mogućnost za veći broj delegata u trećoj ligi ,pa su uz Josipa Tomaškovića, Petra Bedenikovića i Josipa Šlogara, predloženi još Srećko Papišta i Josip Majsec.

Nenad Šipek poslije nedjeljne 7.utrke Svjetskog prvenstva u nizozemskom središtu Markelo nije se vratio kući, već je produžio u Belgiju, gdje ga ovog vikenda čeka i osmi lov na svjetske bodove. I većina najboljih svjetskih vozača ostala je u Beneluxu, trenirajući i provjeravajući formu na oglednoj utrci.

Predstojećeg vikenda u sklopu Erpenjske noći DVD Mala Erpenja priprema malonogometni noćni turnir. A u nedjelju tradicionalni malonogometni turnir održava se u susjednoj Velikoj Erpenji.


6.srpanj 2005.
RADNICIMA NIŠTA OD PRODAJE ZIVT-ovog ZEMLJIŠTA - Na Trgovačkom sudu u Zagrebu jučer je održana dražba za prodaju nekretnina zabočkog ZIVT-a u stečaju. Jedini ponuđač bio je Trgocentar iz Zaboka koji je neizgrađeno zemljište južno od kanala, površine 17 tisuća četvornih metara kupio za 2 milijuna i 150 tisuća kuna, što je 50 posto procijenjene vrijednosti. Za neizgrađeno zemljište sjeverno od kanala do prvih objekata, kao i za kompletnu površinu pod halama nije bilo interesenata, doznajemo od stečajnog upravitelja Branka Petanjeka. Ovom prodajom imovine ZIVT-a u stečaju radnici još neće dobiti svoja potraživanja, jer su sve ZIVT-ove nekretnine opterećene hipotekama Croatia osiguranja-filijale Zabok i PBZ-a, a ukupno opterećenje iznosi 5,5 milijuna kuna. Radnici ZIVT-a moraju se još strpjeti, jer dok se ne namire razlučni vjerovnici nema mogućnosti isplate potraživanja prvog i drugog isplatnog reda i dok se na sljedećoj dražbi još nešto ne unovči, a to neće biti prije jeseni, rekao je Branko Petanjek.


6.srpanj 2005.
ZAGORSKI VODOVOD IZGUBIO SPOR S POTROŠAČIMA - Nedavno je Općinski sud u Zaboku donio presudu kojom Zagorski vodovod mora podnositeljima tužbe vratiti naplaćeni paušal u iznosu od 18,30 kuna mjesečno za razdoblje od rujna 2003. do ožujka 2004.godine. U tom razdoblju, unatoč donošenju Zakona o potrošačima i Državnom inspektoratu Zagorski vodovod nije prestao naplaćivati paušal, kaže se u priopćenju donjostubičkog HSLS-a te ističe, kako je Zagorski vodovod bez pravne osnove od potrošača naplatio više milijuna kuna. Rješenje suda još nije pravomoćno, komentirao je navode iz priopćenja direktor Zagorskog vodovoda Željko Hren i dodao kako se na Upravnom sudu vodi postupak dokazivanja da vodovod ima pravo naplatiti snagu potrebnu za hidraulički sustav prije brojila. Inače u priopćenju donjostubičkog HSLS-a traže smjenu uprave Zagorskog vodovoda na čelu sa Željkom Hrenom, Nadzornog odbora, na čijem je čelu bivši dožupan Đovani Broz i predsjednika Skupštine Branka Mučnjaka, dojučerašnjeg gradonačelnika Donje Stubice. Kako smatraju da Zagorski vodovod neće svojevoljno vratiti dug svim zakinutim potrošačima vode donjostubički HSLS-ovci su im voljni pomoći oko podizanja tužbi.


6.srpanj 2005.
NEZAPOSLENI I POSLODAVCI NA ISTOM ZADATKU - Na prijedlog socijalnih partnera, sindikata, udruga nezaposlenih, Gospodarske i Obrtničke komore imenovano je Savjetodavno vijeće Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Krapini. Za predsjednika je izabran Josip Pelin, direktor krapinske Kotke koji će predstavljati poslodavce, Mirko Koret je u vijeću predstavnik nezaposlenih, a članovi su još Ana Gregurović, Dragutin Špiljak, Dragutin Ulama, Vinko Bratković i Leo Jakušić. Savjetodavno vijeće prema Statutu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje odlučuje o pitanjima koja neposredno utječu na položaj nezaposlenih, primjerice kod poticaja za zapošljavanje. Već na prvom sastanku članovi su od Područne službe zatražili podatke o deficitarnosti pojedinih zanimanja, kako bi se ubuduće moglo utjecati na upisnu politiku, jer kako je zaključeno, školstvo ne prati potrebe gospodarstva.


6.srpanj 2005.
DRUGI REBALANS ZABOČKOG PRORAČUNA - Rano ujutro, u 7,30 sati, u petak se sastaje Poglavarstvo grada Zaboka. Članovi imaju obiman dnevni red u kojem je između ostalog informacija o izvršenju za prvih šest mjeseci ove godine te druga izmjena gradskog proračuna. Kako će to utjecati na izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture vidjet će se u izmjenama tih programa, a na svojoj 2. sjednici novo će Poglavarstvo imenovati i brojna radna tijela.


6.srpanj 2005.
ESPERANTISTI U KURIJI - U kuriji Hrašćina-Trgovišće ovog vikenda održat će se pod pokroviteljstvom Svjetskog saveza Susret esperantskih pisaca Srednje Europe. U programu sudjeluju pisci iz Mađarske, Poljske, Rumunjske i Hrvatske te prevoditelji iz Irana i Francuske, a predstavit će se i najnovije hrvatsko izdanje na esperantu Zamenhofova ulica poljskog pisca Romana Dobrzynskog. Susret s publikom predviđen je u subotu, 9. srpnja, kada u 16 sati počinje predstavljanje pisaca.


6.srpanj 2005.
VATROGASNI DOM VATROGASCIMA - Poglavarstvo općine Veliko Trgovišće kao vlasnik jučer je Vatrogasni dom prenijelo na Vatrogasnu zajednicu općine i dobrovoljno vatrogasno društvo. Za vatrogasce ova općina izdvaja iz proračuna oko 160.000 kuna godišnje, pa je bilo najlogičnije da se, sada derutni objekt, prenese na vatrogasce koji bi ga uredili. Kako općina Veliko Trgovišće uopće nema društvenih prostorija, taj bi objekt nakon uređenja trebao poslužiti za okupljanje i rad raznih udruga.


5.srpanj 2005.
KOME REGENERACIJA ? -U Hrvatskom fondu za privatizaciju ovog petka ili najkasnije početkom sljedećeg tjedna donijet će se odluka o prodaji 72 posto dionica zabočke Regeneracije. Na natječaj su se javila dva ponuđača, zabočka tvrtka M-profil koja je ponudila 8 milijuna i 100 tisuća kuna te uprava Regeneracije na čelu s direktorom Anđelkom Švaljekom i 252 zaposlenika uz potporu njemačke tvrtke Kirchner koji nude minimalnu cijenu od 5 milijuna i 390 tisuća kuna. M-profil se obvezuje da će trajno zadržati sve zaposlene kojima bi se za pola godine plaće povećale za 7 posto, a nakon toga 5 posto godišnje. Ta bi tvrtka kroz dokapitalizaciju u prvoj godini u Regeneraciju uložila 10,5 milijuna kuna. U slučaju da se prihvati ponuda direktora Švaljeka i radnika, njima bi posao bio zajamčen još godinu dana, a uložili bi 14,5 milijuna kuna koje bi dobili prodajom Regeneracijinih nekretnina.


5.srpanj 2005.
BRAVARI I VETERINARI NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA - Na kraju lipnja u Krapinsko-zagorskoj županiji je dalje prisutan lagani pad nezaposlenosti. U evidenciji Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina bila je 5.951 nezaposlena osoba, što je za 2,7 posto manje nego prethodni mjesec, no za 7,9 posto više nego u lipnju prošle godine. Krapinsko područje i dalje prednjači po broju nezaposlenih sa 1.574, a slijede Zabok sa 1.272 i Donja Stubica sa 1.183 nezaposlena. Najviše nezaposlenih, čak 44,3 posto su osobe sa trogodišnjim školama, odnosno KV i VKV radnici. Prošli mjesec poslodavci su imali 230 prijava potreba za radnicima, a najtraženija zanimanja su bila tiskarski i građevinski radnici, KV bravari, tekstilno-kemijski tehničari, nastavnici predškolskog odgoja i diplomirani veterinari.


5.srpanj 2005.
UPISUJE SE PRVA GENERACIJA KOJA ĆE POLAGATI DRŽAVNU MATURU - Generacija učenika koja se ove godine upiše u prvi razred srednje škole bit će prva generacija koja će se na fakultete moći upisati bez polaganja prijamnih ispita. Vlada je ovih dana prihvatila i uvođenje prve državne mature školske godine 2008./09. Maturu početkom ljeta 2009. polagat će, međutim, samo gimnazijalci, dok će matura za učenike strukovnih škola biti organizirana 2010. Utješno za novu generaciju gimnazijalaca, koja će probiti led polaganjem državne mature je da pitanja za maturu neće biti tajna. Naime, svaka će ih generacija dobiti na kraju drugog razreda srednje škole. Na državnoj će se maturi provjeravati znanje učenika iz matematike, hrvatskog jezika i stranog jezika, pa se očekuje da će učenici već od jeseni zbog njenog uvođenja biti motiviraniji za učenje, imati bolje odnose s nastavnicima i biti pripremljeniji za visoko obrazovanje.


5.srpanj 2005.
NOVO DONJOSTUBIČKO POGLAVARSTVO - Nakon što je, poslije dva mandata, HSS-ovog gradonačelnika Branka Mučnjaka na čelu Donje Stubice zamijenio nezavisni Juraj Srebačić, dojučerašnji voditelj komunalnog pogona grad je dobio i novo Poglavarstvo. Tri člana je dobio HDZ s čije su liste ušli Robert Hren, Stjepan Horjan i Marijan Božić, dok je sa Srebačićeve nezavisne liste ušao Zvonimir Lendrec.


5.srpanj 2005.
TREĆA TRAKA ZABOČKE INDUSTRIJSKE CESTE - Nevolje investitora u zabočku gospodarsku zonu, koji nisu mogli ostvariti priključak na tzv. industrijsku cestu, zbog njene preopterećenosti, uskoro će prestati. Završen je, naime, projekt proširenja ove prometnice koji predviđa izgradnju treće trake, a ujedno rješava i problem dvaju nepreglednih raskršća. Projektom je predviđena izgradnja rotora za priključak na Kumrovečku magistralu te dva semaforizirana raskršća, kod Gimnazije i Zagorskog metalca. O cijelom projektu ovaj će tjedan Krapinsko-zagorska županica Vlasta Hubicki voditi razgovor u Hrvatskim cestama koje su investitor izgradnje, a ujedno će se aktualizirati i pitanje izgradnje nastavka ove ceste prema Svetom Križu Začretju, kako bi se osigurala prometna povezanost nakon puštanja u promet nove autoceste.


5.srpanj 2005.
TREĆE NATJECANJE ZAGORSKIH ORAČA - Krapinsko-zagorska županija i ove se godine uključila u izbor najboljeg orača. Treće županijsko natjecanje orača održat će se na parcelama Poljoprivredne zadruge Sveti Križ Začretje u petak, 29. srpnja. U organizaciju natjecanja uključen je županijski odsjek Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, pa se zainteresirani poljoprivrednici mogu prijaviti najbližem uredu do 22. srpnja, odnosno do popune natjecateljskih mjesta.


4.srpanj 2005.
«IGRAJTE NAM MUŽIKAŠI» - Pred brojnim ljubiteljima zagorskih glazbenih sastava na Bedekovčanskim jezerima jučer je u organizaciji Udruge «Kaj scena» održan 37. festival zagorske glazbe «Igrajte nam mužikaši». U najvećem do sada šatoru posjetitelji su pratili nastupe 22 glazbene skupine s novim skladbama, a nakon više godina o pobjednicima je, uz stručni žiri i slušatelje radijskih postaja, odlučivala i publika. Slušatelji radio postaja Kaj i Zabok, koje su ujedno bile i medijski pokrovitelji, zatim Ivanec, Novi Marof, Zlatar i Stubica, Županijski radio Varaždin i Marija Bistrica najviše su glasova dodijelili Dečkima z bregov, na drugom mjestu je Kaj sekstet, a na trećem su Mladi mužikaši, dok su publiku najviše oduševili Stari znanci. Drugo mjesto publike osvojili su Optimisti, a treće Mladi mužikaši. Stručni žiri pod predsjedanjem Stjepana Zrinskog, u kojem su bili glazbeni urednici 6 radijskih postaja, najkompletnijim je izvođačima proglasio Fiškale, na drugom mjestu je Kaj sekstet, a treći Figaro bend. Ovogodišnji festival održan je u okviru trodnevne manifestacije Dani zagorske glazbe i običaja koja je na popularnim «Bajerima» u Bedekovčini u tri dana okupila brojne glazbenike iz Hrvatskog zagorja i susjedne Slovenije.


4.srpanj 2005.
GUŽVE NA MACLJU - Proteklog vikenda granična policija na međunarodnom prijelazu Macelj zabilježila je, u ovoj turističkoj sezoni, najveću navalu inozemnih turista, pa je povremeno dolazilo do zastoja i čekanja na prijelaz granice. Na Maclju je u tri protekla dana u Hrvatsku ušlo 201.120 putnika. Zabilježeno je 130.110 ulazaka u Hrvatsku, dok je 71.000 putnika izašla iz zemlje. Najveći broj su turisti kojih je ušlo 120.590, a izašlo 63.060 i to najviše građana Češke, Slovačke, Njemačke i Austrije. Unatoč intenzitetu prijelaza granice, nije bilo većih zastoja, a u subotu navečer turisti su zbog gužve preusmjeravani na granični prijelaz Lupinjak. Na graničnom prijelazu Macelj izrazito jak promet očekuje se ovaj vikend, posebno u subotu na ulasku, a u nedjelju na izlasku iz Hrvatske.


4.srpanj 2005.
PRIZNANJA OPĆINE KRAPINSKE TOPLICE - Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u Krapinskim Toplicama vijećnici su donijeli odluke o priznanjima koja će se zaslužnim pojedincima i udrugama dodijeliti na proslavi Dana općine, 22. srpnja. Odlučeno je da se počasnim građaninom proglasi Dragutin Gajski iz Memmingena, a Povelja dodijeli DVD-u Krapinske Toplice. Plakete se dodjeljuju dr. Ivanu Obrežu i Nadici Špoljar-Sinković za doprinos razvoju vatrogastva, Štefici Brkić za doprinos razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma, Stjepanu Lovrenčiću zarad u udruženju umirovljenika i dugogodišnji rad u odgoju i obrazovanju te Peri Kusturi za posebno vrijedne rezultate u malom poduzetništvu.


4.srpanj 2005.
OPĆINA VELIKO TRGOVIŠĆE PRODAJE VATROGASNI DOM - Novo Poglavarstvo općine Veliko Trgovišće sutra će održati svoju drugu sjednicu. Članovi će među ostalim, nakon natječaja sutra odabrati najpovoljuniju ponudu za prodaju Vatrogasnog doma, zgrade u vlasništvu općine, a na dnevnom redu je i odabir najpovoljnjije ponude za izvođenje radova na izgradnji igrališta kod Područne škole Dubrovčan.


4.srpanj 2005.
POKUŠAJ UBOJSTVA - Prošle noći na benzinskoj postaji u Ciglenici Zagorskoj iz neutvrđenih razloga 62-godišnji hrvatski državljanin nožem je u leđa ubo 24-godišnjeg hrvatskog državljanina i pobjegao u nepoznatom pravcu. Policija ga je ubrzo pronašla i uhitila te nakon kriminalističke obrade, uz kaznenu prijavu za pokušaj ubojstva, prepratila u Istražni odjel Županijskog suda u Zagrebu. Ozlijeđenom je pomoć pružena u Općoj bolnici Zabok, gdje mu je ozljeda okvalificirana kao laka, a zadržan je na liječenju.


4.srpanj 2005.
SPORT – Na sedmoj utrci Svjetskog prvenstva u motokrosu klase MX3 koja je vožena u nizozemskom moto središtu Markelo Nenad Šipek je zauzeo 21. mjesto sa 5 bodova koje je osvojio 16. mjestom u drugoj vožnji, dok je u prvoj bio bez bodova bio 34. Nenad je u sveukupnom poretku sada na sjajnom 12. mjestu u svijetu, što je njegov najbolji rezultat karijere. Pobjednik Velike nagrade Nizozemske je, inače vodeći u svjetskom poretku Belgijanac Sven Breugelmans.

Na Hrvatskom prvenstvu u superkrosu jučer u Rakovom Potoku Toplićčani Luka i Tin Križnik postigli su zapažene rezultate. U klasi motora do 65 kubika Luka je bio drugi, a drugo mjesto je osvojio i u 80 kubika, gdje je Tin bio peti.

U jučerašnjoj, trećoj etapi međunarodne biciklističke utrke u Austriji Kristijan Čvek je 40 kilometara prije kraja odustao, čime je izgubio generalni poredak, dok je Varaždinac Kristijan Đurasek na odličnom 13. mjestu.

Zvonko Kar iz BTI Zabok predsjednik je novoosnovanog Zagorskog kick-boxing saveza, čije je sjedište u Velikom Trgovišću. Dopredsjednici su Jakša Arpad (Zmaj – Poznanovec) i Zoran Egrečija (Vuk – Budinšćina). Tajničku dužnost će obnašati Robert Špoljar (Hrvatski vuk – Veliko Trgovišće).

Ivan Pavlica više nije trener NK Mladost iz Zaboka. Na njegovo mjesto dolazi prof. Tomislav Polanović koji zabočkim nogometašimaa ljetni odmor prekida prvim okupljanjem i prozivkom u nedjelju, 17. srpnja u 10 sati.

Večeras u 19,30 sati predsjednik Ivan Jurina sazvao je sjednicu Izvršnog odboraa Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije. Na dnevnom redu od 10 točaka, između ostalog, usvojit će se lista delegata Prve, Druge i Treće hrvatske nogometne lige. Izabrat će se novi predssjednici stručnog odbora i trenera, a skup će se pozabaviti zasebno i sa radom nogometnih sudaca.

U okviru Tamburaške noći u Maču održan jee tradicionalni, 19. po redu brzopotezni šah turnir koji je okupio 37 igrača. Bez poraza u dva remija prvo mjesto sa 12 bodova osvojio je član klanječkog Zelenjaka Zlatko Vlahović. Drugi im treći su sa po 9,5 bodova Damir Gorup (Hum na Sutli) i Josip Majer (Klanjec). Orioslavčanin Vlado Novosel je četvrti sa 8,5 bodova, dok je član zabočkog Poleta Stjepan Tršinski peti sa 8. Iz domaćeg Gaja najbolji je Marijan Lešćan na šestom mjestu sa 7,5 bodova.


1.srpanj 2005.
SUŠA NE ZABRINJAVA ZAGORSKI VODOVOD - Neizbježno pitanje, kada zavladaju ljetne vrućine, a meteorolozi od sredine srpnja najavljuju duže sušno razdoblje, svakako je opskrba vodom. Zagorski vodovod iz Zaboka, najveći distributer, ispit je položio prije dvije godine, kada oborina nije bilo 120 dana, a sve je prošlo bez redukcija. U međuvremenu je punim kapacitetom proradilo izvorište u Belečkoj Selnici, izjavio je direktor Željko Hren, a poteškoće ne očekuju ni ovog ljeta, jer su zalihe vode dovoljne, a za eventualne kvarove zbog pucanja cijevi ekipe će dežurati 24 sata. Obavljeni su i dogovori s lokalnim jedinicama za opskrbu vodom stanovnika u višim zonama, gdje još nema javnog vodovoda, kojima se ljeti uglavnom voda dovozi cisternama. Cijena vode za te potrošače je ista kao i ostalima, kaže direktor Zagorskog vodovoda, a transportni troškovi su stvar ugovora lokalnih jedinica sa onima koji vodu prevoze.


1.srpanj 2005.
TROJICA PRIVEDENA RADI RAZBOJSTVA - Nakon završene kriminalističke obrade Državnom odvjetništvu su podnijete kaznene prijave protiv trojice hrvatskih državljana od kojih jedan ima 31 godinu, drugi 25, a treći 18 godina. Njih se opravdano sumnjiči da su 29. lipnja počinili razbojstvo u Gornjem Jesenju, u kojem je iz vatrenog oružja ranjen 38-godišnji hrvatski državljanin iz Velike Gorice. Kriminalističkom obradom je utvrđeno, da je 38-godišnji hrvatski državljanin iz Velike Gorice s namjerom kupnje vozila došao u Krapinu, gdje ga je dočekala jedna osoba s kojom je potom krenuo u Gornje Jesenje. Tamo je izvršeno razbojstvo, prilikom kojega je 38-godišnjak ranjen iz vatrenog oružja, a ukradeno mu je 11 tisuća kuna u raznim apoenima..


1.srpanj 2005.
KUD ZABOK U LITVI - Sinoć u 10 sati na desetodnevno inozemno gostovanje u Litvu otputovalo je 43-je plesača i svirača KUD-a Zabok. Oni će, uz ansamble iz 8 zemalja, među kojima je i Indija, sudjelovati na Međunarodnom festivalu folklora u gradu Uteni. Uz taj grad, nastupi su predviđeni u još sedam litvanskih gradova i svaku večer sudionici festivala predstavljaju se novoj publici. Za ovo gostovanje zabočki folklorni ansambl odlučio je publici predstaviti svoju koreografiju zagorske svadbe, te podravskih i međimurskih plesova.


1.srpanj 2005.
ŠTO STARIJI TO BOLJI - Već 36 godina starim biciklima na kupanje u Krapinske Toplice dolaze prijatelji iz Gornjeg Vrapča. Tradicionalna, 36. biciklijada pod geslom «Što stariji, to bolji» na starim biciklima od Gornjeg Vrapča do Krapinskih Toplica održat će se sutra. Kramp rally kreće iz Vrapča u 5,30, a od dolaska u Krapinske Toplice počinje zabavni program s atraktivnim sadržajima od potezanja konopa i nogometa oženjenih protiv neoženjenih, do žive piramide u vodi. Po povratku u Vrapče sudionike Kramp rallyja očekuje druženje i zabava duboko u noć.


1.srpanj 2005.
SKUPŠTINA ZLATARSKIH VINARA - Zlatarska Udruga vinara i vinogradara «Pajdaš» danas će održati redovnu godišnju skupštinu. Skupština će se održati u hotelu «Ivančica» u Zlataru.


1.srpanj 2005.
KUMROVEC MUSIC FESTIVAL No 3 - Danas i sutra na području kumorvečke Titove rezidencije održat će se "Kumrovec music festival No 3", u organizaciji kumrovečke udruge mladih Zona i zabočke udruge Mraz. Posjetiteljima ovakvog hapeninga na raspolaganju je kamp sa pratećim sadržajima, a na dvodnevnoj pozornici nastupit će brojni sastavi iz svih dijelova Hrvatske, te Slovenije, BiH i Mađarske. Ovogodišnji festival održava se uz potporu Ministarstva kulture, Krapinsko zagorske županije, te Općine i Turističke zajednice Kumrovca.


1.srpanj 2005.
KONCERT MLADIH GITARISTICA - Večeras u dvorcu Stubički Golubovcu održat će se gitaristički koncert mladih umjetnica Pauline Puljek i Alme Šehić, a izvodit će djela Bacha, Merlina, Sorove varijacije na malboro temu i druge skladbe poznatih autora. Organizator Društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kulturne baštine "Kajkaviana" na ovaj način želi afirmirati mlade umjetnike. Koncert počinje u 20 sati.


DANI ZAGORSKE GLAZBE I OBIČAJA – U organizaciji Udruge «Kajscena» od 1. do 3. srpnja na Bedekovčanskim jezerima održavaju se «Dani zagorske glazbe i običaja». U sklopu ove trodnevne manifestacije, 3. srpnja, s početkom u 16,00 sati, održat će se tradicionalni 37. festival «Igrajte nam mužikaši» na kojem će sa novim zagorskim pjesmama nastupiti dosad najveći broj narodno-zabavnih sastava, njih 22.

1. FIŠKALI - Pjesma Zagorju 3:35
(Mario Plantak, Snježana Mlinar, Mario Plantak/Ivica Bartolić)
2.DEČKI Z BREGOV – Polka na breg 3:09
(Rajko Suhodolčan, Rajko Suhodolčan, Miroslav Sente)
3. STARI ZNANCI – Na rastanku 2:53
(Andrija Kos, Andrija Kos, Davor Totović)
4. IVAN BENC – Zagorke su cure fine 3:10
(Ivan Benc, Ivan Benc, Ivan Benc/Ivan Bartolić)
5. ANSAMBL ZAGORJE - Nebu ti žal 3:00
(Vlado Štaba, Vlado Štaba, Miljenko Pavlinić)
6. FORTUNA - Navek tvoj 2:39
(Krunoslav Jazbec, Krunoslav Jazbec, Fortuna band)
7. OPTIMISTI - Dok jorgovan cvate 3:15
(Ivica Hlupić, Ivica Hlupić, Srečko Šlogar)
8. MLADI MUŽIKAŠI – Mi smo mladi Zagorci 2:42
(Ivica Pepelko, Ivica Pepelko, Ivica Pepelko)
9. FIGARO BAND – Ljubav jedina 3:27
(Dominik Štrucl, Mihaela Horvat, Figaro band)
10. METEORI – Ti si moj san 2:49
(Josip Pokupec, Damir Kovačićek, Josip Pokupec)
11. FANTASTIC – Jankec 2:57
(Mario Plantak, Snježana Mlinar, Fantastic)
12. ANDRIJA KOS I KRISTINA IVEKOVIĆ – Zaboravi 2:53
(Andrija Kos, Andrija Kos, Branko Mutak)
13.VEDRA SRCA – Najljepša Zagorka 2:36
(Josip Pokupec, Damir Kovačićek, Jurek i Krešo Lončarek)
14. GRUPA DOMINO - Ostvareni snovi 2:20
(Grupa Domino, Davor Cerinski, grupa Domino)
15.BONUS BAND – Kak je negdar bile 2:55
(Andrija Kos, Andrija Kos, Davor Totović)
16. MLADEN HITREC I GUMBEKI – I nekak bu 3:09
(Josip Pokupec, Damir Kovačićek, Davor Totović)
17. KAJ SEXTETT - Molitva majke zagorske 3:23
(Branko Mutak, Branko Mutak, Branko Mutak)
18. GACIJA BAND – Zagorje moje 2:57
(Kruno Kurešić, Kruno Kurešić, Miljenko Pavlinić)
19. BLATARS BAND – Svadbeni dan 3:45
(Ivan Benc, Ivan Benc, Ivan Benc/Željko Pavić)
20. POTEPUHI – Naj se duša veseli 3:10
(Ivan Pavuša/Potepuhi, Ivica Pepelko, Ivan Pavuša/Potepuhi)
21. KRIGELBOJSI – Subotom se čuvaj 2:46
(Vladimir Delač, Valentina Delač, Darko Berović)
22. TURBO 6 – Pehist 2:56
(Josip Pokupec, Damir Kovačićek, Turbo 6)

U petak 1. srpnja, pod velikim šatorom uz popularne Bajere, nastupit će 20-ak izvođača narodno-zabavne i zabavne glazbe, a na traženje brojnih poklonika zagorske glazbe održat će se i promocija novog albuma Ivana Benca. U subotu, zbog velikog interesa publike, održat će se retrospektiva festivala «Pjesma i tambura», na kojoj će nastupiti veći dio ukupno 21 izvođača. Dodajmo tome da će u petak, 1. te u nedjelju 3. srpnja u sklopu «Dana zagorske glazbe i običaja» na Bedekovčanskim jezerima nastupiti i popularni slovenski ženski sastav «Zapeljivke», ansambl «Aplavz» iz Rogaca te pjevačica Mili, koja je za ovu manifestaciju pripremila mix najpopularnijih zagorskih pjesama. Detalje vezane uz ovu manifestaciju, organizatori će iznijeti na konferenciji za novinare ove nedjelje, na Bedekovčanskim jezerima, kada će se po prvi puta moći čuti i nove 22 pjesme festivala «Igrajte nam mužikaši». Uz obilje glazbe, organizatori su se pobrinuli i za bogatu gastronomsku ponudu. Medijski pokrovitelj su Radio Kaj i Radio Zabok.


 VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

lipanj 2005.