VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

lipanj 2008.


zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - petak, 27.06.2008.


U BEDEKOVČINI TUČA PROTIV GLAZBE – Sinoć, nešto poslije 20 sati nezapamčeno nevrijeme zahvatilo je područje općine Bedekovčina, u Hrvatskom zagorju. Orkanski vjetar s jakom tučom veličine oraha «zavladao je» središtem Bedekovčine i naseljima Lug Poznanovečki, Lug Orehovički, Brestovec, Pustodol i Vojnić. Na brojnim kućama vjetar je odnio dio krova, a stabla su prignječila i nekoliko osobnih automobila te znatno oštetila veliki šator pod kojim se upravo održavaju Dani zagorske glazbe i običaja. Nitko od posjetitelja nije stradao. U središtu Bedekovčine vjetar je porušio velik broj stabala na prometnice, što je otežalo promet, a poplavljeno je i dvadesetak podruma obiteljskih kuća i poslovnih prostora. Odmah nakon što se nevrijeme smirilo mobilizirano je tamošnje dobrovoljno vatrogasno društvo s 22 vatrogasca koji su cijelu noć ispumpavali vodu i uklanjali šrušena drveća. Tijekom noći mjesnim vatrogascima Bedekovčine i Brestovca Orehovičkog pridružila se i Zagorska javna vatrogasna postrojba iz Zaboka. Teško je u ovom trenutku reći kolike su štete, jer se ekipe za procjenu nalaze na terenu. Prema prvim saznanjima na poljoprivrednim površinama prosječno je uništeno 70 posto usjeva, voćnjaka, vinograda i povrtnjaka. Snažno nevrijeme onemogućilo je sinoć održavanje Međunarodnog festivala ansambala iz Austrije, Slovenije i Hrvatske. Unatoč sinoćnjem nevremenu, u Bedekovčini se večeras nastavljaju Dani zagorske glazbe. Tako će posjetitelji večeras (subota) od 21 sat moći uživati u najvećim hitovima nastalim na festivalu Igrajte nam mužikaši u protekla četiri desetljeća. Sutra (u nedjelju) održat će se, s početkom u 15 sati, tradicionalni – jubilarni 40. festival Igrajte nam mužikaši. Izvest će se 18 novih skladbi, a u nastavku programa nastupit će brojni poznati zagorski izvođači.

POČELI DANI ZAGORSKE GLAZBE I NARODNIH OBIČAJA – Pod velikim šatorom uz Bedekovčanska jezera sinoć je započela manifestacija Dani zagorske glazbe, koju pod medijskim pokroviteljstvom Radija Kaj organizira udruga Kajscena. Da će manifestacija prikazati iznimno bogatstvo glazbenog izričaja ovoga podneblja, potvrdio je sinoćnji koncert zagorskih tamburaških sastava i solista koji su izvodili skladbe najplodonosnijeg zagorskog tamburaškog sastava Braće Benc, u znak sjećanja na njihovu bogatu glazbenu karijeru i 40 godina od izdavanja prve zagorske gramofonske ploče. Danas se u Bedekovčini održava prvi Međunarodni festival na kojem će nastupiti ansambli iz Austrije, Hrvatske i Slovenije, popularni narodno-zabavni sastavi sutra će izvoditi najveće hitove nastale u protekla četiri desetljeća održavanja festivala Igrajte nam mužikaši, koji će pak u nedjelju doživjeti svoje jubilarno 40. izdanje sa 18 novih skladbi.

U UTORAK PROSVJED RADNIKA ELCONA - Radnici zlatarbistričkog Elcona najavili su prosvjed zbog neisplate plaća.Naime, zadnju su plaću dobili za jedanaesti mjesec 2007. godine i to ove godine u ožujku, a od tada nije bilo nikakvih uplata na njihove račune.Također, sindikalna podružnica Elcona podnijela je kaznenu prijavu protiv direktora poduzeća zbog nepokretanja stečaja u propisanom zakonskom roku, zbog čega su radnici u vrlo teškoj materijalnoj situaciji te na uskoro već sedam neisplaćenih plaća. Sindikalna će podružnica stoga zbog zaštite radnika i njihovih prava u utorak u 11,00 sati organizirati prosvjed ispred zgrade ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, a polazak autobusa za Zagreb predviđen je ispred Elcona u 9,00 h.

ZAGORSKI DIJALEKTI NA UNESCOVOJ LISTI - Republika Hrvatska izabrana je u članstvo Međuvladinog odbora za očuvanje nematerijalne kulturne baštine pri UNESCO-u. Hrvatska će biti u Međuvladinom odboru zajedno s 24 zemlje, koji osmišljava smjernice i mjere za najbolju provedbu očuvanja nematerijalne baštine. Najveće šanse za uvrštavanje na UNESCO-ovu listu imaju govori koji su pred izumiranjem, kao što su bednjanski govor i govor Huma na Sutli. Prijave UNESCO-u slat će se krajem godine, a preporuka je UNESCO-a da se povezuje materijalna i nematerijalna baština.

U TIJEKU GRADNJA NOVOG GRANIČNOG PRIJELAZA MACELJ - U tijeku su zemljani radovi na gradnji novog graničnog prijelaza Macelj.
Uz novi prijelaz napravit će se i 750 metara autoceste u punom profilu od čvora Trakošćan do graničnog prijelaza, a gradit će se i lokalna cesta do naselja Cafuti. Rok gradnje je jedna godina.

UPISI U ZAGORSKE SREDNJE ŠKOLE - Osnovnu školu na području Krapinsko-zagorske županije prošlog je tjedna završio 1491 učenik. Prema odluci resornog Ministarstva, za upis u prve razrede srednjih škola odobreno je 1670 mjesta. Novi programi obrazovanja u upisnoj strukturi su tehničar za logistiku i špediciju u Srednjoj školi Zlatar, klesar u Srednjoj školi Bedekovčina, obrađivač na numerički upravljanim alatnim strojevima u Srednjoj školi Krapina i Oroslavju, dok će se u zabočkoj Gimnaziji po prvi puta moći upisati u jezičnu gimnaziju. Prijave za upis u prvom krugu primaju se 1. i 2. srpnja, a u drugom krugu 8. srpnja. U odnosu na prošlu godinu bodovni pragovi nisu mijenjani, a kao i prijašnjih godina upisi će se odvijati u dva upisna roka – ljetnom i jesenskom.

GODIŠNJICA KRAPINSKE FESTIVALSKE DVORANE –Danas se obilježava Dan krapinske Festivalske dvorane. Tom prigodom Pučko otvoreno učilište i Grad Krapina organiziraju Svečani koncert na čijem su programu djela Mozarta, Vivaldija, Kalmana, te popularni evergreeni kao i popevke s krapinskih festivala. Uz Hrvatsku komornu filharmoniju pod ravnanjem Zlatka Dvoržaka, nastupit će i solisti Lea Bulić, Klasja Modrušan i Adam Končić. Koncert počinje u 19,30 sati.

RADIONICA CRTANOG FILMA – Sutra se, s početkom u 16,00 sati, u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina održava radionica crtanog filma. Radionica je pokrenuta prošle godine, u suradnji s Marijanom Lončarom, autorom i animatorom crtanih filmova, s ciljem upoznavanja djece s poviješću crtanog filma, kao i da kroz praktičan rad nauče kako nastaje crtani film te ga pokušaju i sami napraviti. Uz prezentaciju radova nastalih u radionici tokom protekle školske godine, ove subote moći će se vidjeti i crtani filmovi renomiranih autora Zagrebačke škole crtanog filma.

KNJIGA I KONCERT SAMOBORSKE JEKE - U velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Samoboru, večeras će u 20,00 sati Hrvatsko pjevačko društvo «Jeka» održati koncert i promociju knjige «Za dom i roda čast pjevat nam je slast - Glazbena škrinja Hrvatskog pjevačkog društva «Jeka» u Samoboru». Autor knjige je maestro Josip degl'Ivellio, dirigent HPD-a Jeka. Gost koncerta je Mješoviti pjevački zbor «Emil Cosseto» iz Zagreba, uz klavirsku pratnju prof.Maria Čopora.

PRVENSTVO ZABOKA U ULIČNOM BASKETU – U sklopu Street Basket Toura 2008. sa statusom državnog prvenstva za seniore i juniore te lokalnog prvenstva za školarce i kadete u Zaboku će se ove nedjelje održati 2. Otvoreno prvenstvo Zaboka u uličnom basketu za juniore i seniore te lokalno prvenstvo za kadete i školarce. Natjecanje se održava u Parku Milana Prpića od 11 do 19 sati. Pobjednici u kategorijama školaraca i kadeta sudjeluju u završnici županijskog prvenstva, 9. srpnja u Krapini, dok se juniorski seniorski turnir boduje u okviru prvenstva Hrvatske.


zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - četvrtak, 26.06.2008.


DANI ZAGORSKE GLAZBE I NARODNIH OBIČAJA Večeras, uz jezera u Bedekovčini, počinju Dani zagorske glazbe i narodnih običaja. Riječ je o manifestaciji koja će prikazati bogatstvo glazbenog izričaja ovoga podneblja, a bit će u znaku 40. jubilarnog festivala Igrajte nam mužikaši, 40. godišnjice tamburaškog sastava Braća Benc, prvog Međunarodnog festivala na kojem će nastupiti ansambli iz Austrije, Hrvatske i Slovenije, te posebne večeri na kojoj će se izvoditi najpopularnije skladbe nastale u protekla četiri desetljeća na festivalu u Bedekovčini. Večeras od 19,00 sati, popularne skladbe najplodonosnijeg zagorskog tamburaškog sastava Braće Benc, izvodit će brojni zagorskih tamburaški sastavi i solisti te tako obilježiti 40. godišnjicu prve zagorske gramofonske ploče koju su izdala Braća Benc.

PRIJAVE ZA UPIS U KRAPINSKU VISOKU ŠKOLU - Raspisan je natječaj za upis studenata na prvu godinu stručnih studija informatike i prometne logistike Visoke škole Hrvatsko zagorje Krapina u akademskoj godini 2008/09. Prijave za razredbeni ispit primaju se od danas do 4. srpnja u studentskoj službi u prostorijama Srednje škole Krapina, a sam ispit održat će se 11. srpnja. Također, Visoka škola organizira besplatne pripreme za razredbeni ispit iz matematike i informatike i to ovog petka i subote te 5. srpnja.

RADIONICA POVODOM DANA PROTIV ZLOUPORABE DROGE - Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droge i trgovanja ljudima danas će se u Plavoj dvorani Gradske knjižnice u Krapini održati edukativna radionica. Okrugli stol s početkom u 11,00 sati organizira Obiteljski centar Krapinsko – zagorske županije u suradnji s Centrom za prevenciju ovisnosti i Policijskom upravom. Cilj edukativne radionice je senzibiliziranje javnosti i podizanje razine svijesti i odgovornosti.

ZAGORSKI SREDNJOŠKOLCI U MARIBORU - Grupa zagorskih srednjoškolaca, koji su u proteklom razdoblju osnovali virtualna poduzeća u školama te rješavali stvarne poduzetničke probleme, danas i sutra će u sklopu projekta Homer, kojeg sufinancira EU u okviru Programa za susjedstvo Slovenija-Mađarska-Hrvatska, posjetiti sveučilište u Mariboru i upoznati se s tamošnjim mogućnostima studiranja. Posjetit će i Agronomski fakultet i Poduzetnički inkubator te se upoznati s natjecateljskim poduzetničkim programom Start:up Slovenija.

GODIŠNJICA KRAPINSKE FESTIVALSKE DVORANE – Sutra se obilježava Dan krapinske Festivalske dvorane. Tom prigodom Pučko otvoreno učilište i Grad Krapina organiziraju Svečani koncert na čijem su programu djela Mozarta, Vivaldija, Kalmana, te popularni evergreeni kao i popevke s krapinskih festivala. Uz Hrvatsku komornu filharmoniju pod ravnanjem Zlatka Dvoržaka, nastupit će i solisti Lea Bulić, Klasja Modrušan i Adam Končić. Koncert počinje u 19,30 sati, a besplatne ulaznice mogu se podići u upravi Učilišta od 12,00 do 15,00 sati, te sutra, na dan koncerta, na blagajni Festivalske dvorane od 17.30 sati.

RADIONICA CRTANOG FILMA - Ove subote s početkom u 16,00 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina održava se radionica crtanog filma. Radionica je pokrenuta prošle godine, u suradnji s Marijanom Lončarom, autorom i animatorom crtanih filmova, s ciljem upoznavanja djece s poviješću crtanog filma, kao i da kroz praktičan rad nauče kako nastaje crtani film te ga pokušaju i sami napraviti. Uz prezentaciju radova nastalih u radionici tokom protekle školske godine, ove subote moći će se vidjeti i crtani filmovi renomiranih autora Zagrebačke škole crtanog filma.


zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - utorak, 24.06.2008.


NAJUSPJEŠNIJI U AKCIJI „ZELENI CVIJET“ - Povjerenstvo Županijske Turističke zajednice prošlog je tjedna obišlo sva mjesta na području Krapinsko-zagorske županije prijavljena za ovogodišnju akciju „Zeleni cvijet“. Među manjim gradovima najviše je ocjene dobio Klanjec, a u kategoriji mjesta Stubičke Toplice.Najuređeniji gradski trg je Mjesni trg „Špica“ u Stubičkim Toplicama, najuređenija ulica je Obrtnička u Donjoj Stubici, najuređeniji park je Park specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, dok su Terme Jezerčica dobile najviše ocjene za uređenost kupališta. Najljepšu okućnicu ima Snježana Štruk iz Pregrade, a najljepši balkon Slavko Tušek iz Mihaljekovog Jarka kraj Krapine.

ZDRAVI GRADOVI - Obilježavajući 20 godina postojanja mreže zdravih gradova, Krapinsko-zagorska županija i Grad Zabok tijekom lipnja provode niz aktivnosti. Tako će se danas, u zajedničkoj organizaciji sa Zagorskom ligom za borbu protiv raka i Inicijativom za dostojanstvo i kvalitetu života u Galeriji Lovrenčić u Svetom Križu Začretju s početkom u 19,00 sati održati tribina pod nazivom „Čistoća i zdravlje voda i zemlje Krapinsko-zagorske županije“.

POČELE SPORTSKE IGRE UČENIKA - U Krapini su danas svečano otvorene Sportske igre učenika, koje se već sedmu godinu za redom održavaju pod motom „Rekreacijom do zdravlja i protiv droge“. I ove će godine tako oko 1300 zagorskih osnovaca i srednjoškolaca, te polaznika dječjih vrtića tijekom ljetnih školskih praznika, biti uključeno u natjecanja u raznim sportskim disciplinama; malom nogometu, rukometu, tenisu, stolnom tenisu, šahu, uličnoj košarci, badmintonu, odbojci na pijesku i graničaru. Igre traju tri tjedna, a velika završnica održat će se na bazenima u Krapinskim Toplicama, sredinom srpnja.

NOVO VOZILO ZAGORSKIM VATROGASCIMA – Vozni park Zagorske javne vatrogasne postrojbe postao je bogatiji za novo navalno vozilo dodijeljeno iz programa Vlade Republike Hrvatske. Riječ je o suvremenom vozilu vrijednom 2,8 milijuna kuna koje je vrlo značajno za rad zagorskih vatrogasaca, jer će zahvaljujući kompletnoj opremi služiti za brzo i kvalitetno obavljanje bilo koje vrste intervencije. Inače, ovo je prvo vatrogasno vozilo na području Krapinsko-zagorske županije dodijeljeno iz ovog Vladinog programa.
 
UPISI U SAMOBORSKE SREDNJE ŠKOLE - Od ove godine samoborska srednja Ekonomsko trgovačko – ugostiteljska škola će uz upise za ekonomiste, hotelijersko-turističke tehničare, prodavače, konobare i kuhare, po prvi put provesti i upise za slastičare, ukupno, njih devet.

GODIŠNJICA KRAPINSKE FESTIVALSKE DVORANE - Ovog se petka obilježava Dan krapinske Festivalske dvorane. Tom prigodom Pučko otvoreno učilište i Grad Krapina organiziraju Svečani koncert na čijem su programu djela Mozarta, Vivaldija, Kalmana, te popularni evergreeni kao i popevke s krapinskih festivala. Uz Hrvatsku komornu filharmoniju pod ravnanjem Zlatka Dvoržaka, nastupit će i solisti Lea Bulić, Klasja Modrušan i Adam Končić. Koncert počinje u 19,30 sati, a besplatne ulaznice mogu se podići radnim danom u upravi Učilišta od 12,00 do 15,00 sati, te na dan koncerta na blagajni Festivalske dvorane od 17.30 sati.

RADIONICA CRTANOG FILMA - Ove subote s početkom u 16,00 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina održava se radionica crtanog filma. Radionica je pokrenuta prošle godine, u suradnji s Marijanom Lončarom, autorom i animatorom crtanih filmova, s ciljem upoznavanja djece s poviješću crtanog filma, kao i da kroz praktičan rad nauče kako nastaje crtani film te ga pokušaju i sami napraviti. Uz prezentaciju radova nastalih u radionici tokom protekle školske godine, ove subote moći će se vidjeti i crtani filmovi renomiranih autora Zagrebačke škole crtanog filma.

„KRETANJEM DO ZDRAVLJA“ - U sklopu realizacije projekta „Zdravi grad“ zabočko Planinarsko društvo „Zagorske steze“ sutra organizira program pod nazivom „Kretanjem do zdravlja“. Riječ je o pješačenju od centra Zaboka, odakle se kreće u 9,00 sati pa do planinarskog grunta „Picelj“, gdje će biti upriličena prezentacija projekta „Picelj“ i arboretuma u nastajanju. Uz to, organizira se i obilazak Poučnog parka autohtonog zagorskog drveća, grmlja i samoniklog bilja, ako i predstavljanje rijetkih i zaštićenih biljaka koje rastu na planinarskom gruntu i bližoj okolici.

LJETNI ODMORKO U SAMOBORU - U organizaciji Školskog športskog saveza Samobora i Svete nedelje, od jučer je počeo program organizacije sportskih i rekreativnih aktivnosti za sve učenike osnovnih škola, Ljetni odmorko, koji će potrajati do 31. kolovoza.
Za osnovnoškolce, u sklopu programa Ljetni odmorko, kupanje na bazenima športsko rekreativnog centra Vugrinščak je besplatno od 10 do 14 sati. Osim bazena na raspolaganju su im teniski tereni kod Osnovne škole Bogumila Tonija te tereni s umjetnom travom NK Samobora. Srednjoškolci pak mogu svakodnevno koristiti teretanu I prijaviti se za sudjelovanje u sportskim igrama mladih.

ZATVORENA CESTA RAKITJE-JEŽDOVEC - Zbog radova na izgradnji kanalizacije od jučer, pa do 23. srpnja, za sva vozila, osim za graditelje i stanare, zatvorena je županijska cesta Rakitje - Ježdovec. Obilazni pravac iz smjera Ježdovca je Rakitska cesta, zatim Svetonedeljska cesta te Samoborska cesta i obratno.

SPORT - Na Ravnoj gori kod Trakošćana održano je predsvjetsko prvenstvo i svjetski kup u preciznom slijetanju parajedrilicom. Riječ je o dosad najvećem natjecanju u Hrvatskoj u toj disciplini, kao djelu priprema za Svjetsko prvenstvo koje će se na ovom terenu održati slijedeće godine. Sudjelovalo je 85 pilota iz Engleske, Češke, Nizozemske, Litve, Slovenije , Srbije, Crne gore, Makedonije, Mađarske, Bugarske i Hrvatske. Pobjednik je Martin Jovanoski iz Makedonije, a drugo i treće mjesto pripalo je Slovencima Rafaelu Kerinu i Dušanu Gorencu. Najbolji hrvatski predstavnici bili su Josip Knez na osamnaestom te Bruno Pavić na dvadesetom mjestu. Pobjednička ekipa bila je Čuk Dravograd iz Slovenije a slijedila je ekipa iz Srbije te Englesko-Nizozemska ekipa. U ženskoj konkurenciji prva dva mjesta pripala su Milici Bičanin i Sanji Ristić iz Srbije dok je treća bila Marketa Tomaškova iz Češke.Najbolja Hrvatska natjecateljica bila je Ivana Kusanović na petom mjestu.

zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - ponedjeljak, 23.06.2008.


DANI ZAGORSKE GLAZBE I NARODNIH OBIČAJA - Ovog četvrtka, uz jezera u Bedekovčini, počinju Dani zagorske glazbe i narodnih običaja. Riječ je o manifestaciji koja će prikazati bogatstvo glazbenog izričaja ovoga podneblja, a bit će u znaku 40. jubilarnog festivala Igrajte nam mužikaši, 40. godišnjice tamburaškog sastava Braća Benc, prvog Međunarodnog festivala na kojem će nastupiti ansambli iz Austrije, Hrvatske i Slovenije, te posebne večeri na kojoj će se izvoditi najpopularnije skladbe nastale u protekla četiri desetljeća na festivalu u Bedekovčini. U četiri dana događanja, pod velikim šatorom uz Bedekovčanska jezera, nastupit će najpopularniji zagorski glazbenici, uz brojne goste iz susjednih zemalja, a ovogodišnji festival Igrajte nam mužikaši, donosi 19 novih skladbi.

OBJEDINJAVANJE ZAGORSKIH VATROGASNIH POSTROJBI - Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije podržalo je inicijativu za objedinjavanjem dviju profesionalnih vatrogasnih postrojbi na području Županije u jednu. Naime, u županiji trenutno djeluju Zagorska javna vatrogasna postrojba koja pokriva 22 lokalne jedinice te Javna vatrogasna postrojba grada Krapine koja djeluje na području devet lokalnih jedinica. Njihovim objedinjavanjem u zajedničku županijsku Javnu vatrogasnu postrojbu, vatrogasci bi dobili jedinstveno zapovjedništvo, dvije postaje i tri ispostave, te druge zajedničke službe. Nakon što je Poglavarstvo županije podržalo prijedlog, na potezu su gradovi i općine koje trebaju donijeti odluke o suosnivanju jedinstvene županijske Javne vatrogasne postrojbe.

DRUGA GENERACIJA STUDENATA KRAPINSKE VISOKE ŠKOLE - Raspisan je natječaj za upis studenata na prvu godinu stručnih studija informatike i prometne logistike Visoke škole Hrvatsko zagorje Krapina u akademskoj godini 2008/09. Prijave za razredbeni ispit primat će se od ovog četvrtka, 26. lipnja do 4. srpnja u studentskoj službi u prostorijama Srednje škole Krapina, a sam ispit održat će se 11. srpnja. Također, Visoka škola organizira besplatne pripreme za razredbeni ispit iz matematike i informatike i to ovog petka i subote te 5. srpnja.

GRAD VARAŽDIN ORGANIZIRA LJETNU ŠKOLU INFORMATIKE - Grad Varaždin nakon završetka redovne nastave želi svojim mlađim građanima omogućiti da im vrući ljetni dani budu što zanimljiviji. U tom nastojanju bit će organizirana besplatna ljetna škola informatike za učenike osnovnih škola s navršenih 9 godina. Tečaj počinje u ponedjeljak 30. lipnja 2008. godine i trajat će sve do početka nove školske godine. Škola će za svakog polazinka trajati točno jedan tjedan u jutarnjim ili poslijepodnevnim terminima, a održavat će se u informatičkoj učionici u vlasništvu Grada Varaždina u Kratkoj ulici.

KAZNE U PROMETU - Tijekom prvih pet mjeseci ove godine, policijski su službenici na prometnicama Krapinsko-zagorske županije poduzeli 5.770 represivnih mjera. Najveći broj utvrđenih prekršaja odnosi se na prekoračenje brzine, a slijede nepoštivanje prometnih znakova, nepropisno zaustavljanje i parkiranje, alkohol te nekorištenje sigurnosnog pojasa.

LICENCIRANJE TRADICIONALNIH OBRTA - Nakon što je konačno zakonski regulirano postojanje tradicijskih i umjetničkih obrta, 20-ak obrtnika s područja Samobora, Svete Nedelje i Stupnika koji se bave upravo takvim poslovima, zatražilo je od Skupštine Udruženja obrtnika Samobor da se u okviru udruženja osnuje i sekcija za tradicijski i umjetnički obrt. Međutim, Skupština je na prošlotjednoj sjednici odlučila da će osnivanje sekcije pričekati da svoj posao odradi državna komisija za licenciranje tradicijskih i umjetničkih obrta, pa će se tek onda ići u osnivanje. Izlazak komisije za licenciranje na teren košta oko 4 tisuće kuna, pa će članovima zainteresiranima za licenciranje, Udruženje pomoći da pokriju dio troškova.

DODIJELJENA PRIZNANJA ZA TRADICIJSKE VRTOVE - U okviru realizacije projekta „Zdravi grad“, Odbor za ekologiju Grada Zaboka odabrao je i dodijelio priznanja najuspješnijim građanima s područja Grada za najljepše osmišljene i uređene tradicijske vrtove. Dvadesetak priznanja u subotu je dodijeljeno u Zagorskoj hiži u Dubravi Zabočkoj, gdje je uz prigodni program Ekološkog društva „Lijepa naša“ održana i promocija knjižice „Tradicijski vrt-izgubljeni raj“. Cilj ovog projekta je očuvanje i povratak autohtonih vrsta biljaka i cvijeća u zabočke vrtove te senzibilizacija javnosti za očuvanje starih seoskih tradicijskih vrtova.

NOVE IZLOŽBE U SAMOBORU - Ovoga vikenda u Maloj dvorani Galerije Prica u Samoboru otvorena je godišnja izložba likovne udruge Hobby art. U Ateljeu prof. Ivana Dujmovića, u Kompareovoj 5 u Samoboru, otvorena je jučer izložba slika, crteža i grafika Vladimira Kirina «Oslikana povijest», koja također ostaje otvorena do 6. srpnja.

NOVA IZLOŽBA U KRAPINSKOJ GALERIJI - U Galeriji grada Krapine u četvrtak se otvara izložba slika Narcise Adalgise Škopac iz Labina. Autorica je izlagala na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu i osvojila je brojna priznanja i nagrade, a na međunarodnom svjetskom bijenalu Camerot Arte 2005. izabrana je među dvadesetak umjetnika svijeta čija će djela biti u stalnom postavu talijanskog muzeja. U Krapini će se predstaviti sa 50-tak radova iz ciklusa Živo vrijeme, te Beskrajnost i Istarski krajolik u tehnici ulja na platnu i kolaža. Na otvorenju izložbe u prigodnom programu nastupit će Paulina Puljek na gitari. Izložba će se moći razgledati do 15. srpnja ove godine.

„SUDBINE“ ZA SANITESKO VOZILO OPĆOJ BOLNICI ZABOK – Večeras će se u Zaboku, u izvedbi Glumačke družine „Dijalog“ održati predstava „Sudbine“ autora Ladislava Prežigala. Izvođenje ove crne komedije ima humanitarni karakter, a prikupljaju se sredstva za kupnju novog sanitetskog vozila za Opću bolnicu Zabok. Predstava će se održati u zabočkoj Osnovnoj školi, s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice je pedeset kuna.

SPORT - Zabočka atletičarka i hrvatska prvakinja Mateja Gregurić vratila se iz Istambula, gdje je u reprezentaciji Hrvatske na Kupu Europe u bacanju kugle zauzela 6. mjesto.

U hotelu Histria u Puli u tijeku je tradicionalni međunarodni šahovski turnir „Pula Open 2008.“. Na ovoj priredbi nastupa čak 267 šahista iz 20 zemalja. Turnir je iznimno jak i igra 11 velemajstora, 20 međunarodnih majstora i jedna velemajstorica, Krapinčanka Mirjana Medić. Poslije uvodnih poraza u prvom kolu predstavnici Krapinsko-zagorske županije sinoć su pokazali izvrsnu igru i domogli se prvih pobjeda. Boris Galoić iz Gaja Mače primorao je na predaju kadet predstavnika Nizozemske, dok je njegov klupski kolega Stjepan Tršinski, poslije 4 sata igre, slomio otpor predstavnika Švedske. Turnir u Puli traje do subote, a igra se 9 kola po švicarskom sustavu.

Na Jezerima u Bedekovčini održan je proteklog vikenda tradicionalni Šaranski kup. Bodovao se samo šaran i amur teži od 1.500 grama. Na kupu je nastupilo 9 ekipa iz Zagorja, Zagreba i Zagrebačke Županije. Nakon 53 sata neprekidnog lova ulovljeno je više od tone ribe, odnosno ukupno 229 komada šarana i amura u ukupnoj težini od 1.006 kg. Najveća ulovljena riba bila je teška 15 kilograma i 960 grama, a ulovljena je od ekipe "CT Hreni" koja je bila i ukupni pobjednik s 40 komada ribe. S 34 komada na drugom mjestu je ekipa Predatora, a je treće mjesto zauzela ekipa CT Piškor s 29 komada ribe.

zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - petak, 20.06.2008.


U ZAGORJU MILIJUNSKE ŠTETE ZBOG TUČE - Općinska Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, na područjima koje je u utorak zahvatilo nevrijeme s tučom, utvrdila su visinu štete nastale na poljoprivrednim kulturama i infrastrukturi, a izvješća su poslana Županijskom povjerenstvu, s prijedlozima za proglašenje elementarne nepogode. U općini Mače ukupna šteta procijenjena je na 2 milijuna i 600 tisuća, a u Budinščini na čak 4 milijuna i 100 tisuća kuna. S obzirom da u oba slučaja ukupna šteta prelazi 20% od proračuna općine, Županija će na njihovom području proglasiti stanje elementarne nepogode. Podaci za ostale općine i gradove još se prikupljaju, no za očekivati je da Mače i Budinščina neće biti jedina mjesta u Zagorju gdje će biti proglašeno stanje elementarne nepogode.

STJEPAN MESIĆ POČASNI GRAĐANIN ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Sredinom srpnja, uz svečano obilježavanje Dana Zagrebačke županije, bit će uručena županijska javna priznanja. Počasnim građaninom Zagrebačke županije bit će proglašen predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, povelje će dobiti tvrtke Klimaoprema iz Samobora i Gotes iz Svetog Ivana Zeline, nagradu županije za životno djelo dobiva posmrtno Dragutin Režek, za iznimna dostignuća u proteklih godinu dana nagradu će dobiti DIV iz Bregane i DVD Tkalec iz Vrbovca, a nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije primit će KUD «Dučec» iz Mraclina, KUD «Graničar» iz Križa, aletičarka Danijela Grgić iz Strmca Samoborskog i Stjepan balja, zlatarski umjetnik iz Zaprešića.

VIJEĆE ZA PREVENCIJU - Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije donijelo je odluku o osnivanju Vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici. Predsjednica vijeća po svojoj je funkciji županica Sonja Borovčak, a ono ima ukupno 17 članova. Zadaci vijeća su pružanje podrške nositeljima prevencije kriminaliteta na županijskoj razini, koordinacija raznih službi, osposobljavane za sudjelovanje u prevenciji kriminaliteta i ovisnosti, povećanje dostupnosti kriminalno-preventivnih programa osjetljivim skupinama stanovništva, te kontinuirano održavanje kriminalno-preventivnih programa.

PRIJEM ZA USPJEŠNE ZAGORSKE ŠKOLARCE - Županica Krapinsko-zagorske županije Sonja Borovčak sutra u zabočkoj Osnovnoj školi organizira prijem za učenike osnovnih i srednjih škola koji su na državnim predmetnim, strukovnim, umjetničkim, sportskim i drugim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta. Učenici će dobiti prigodne nagrade, a također, svim školama iz kojih oni dolaze, dodijelit će se novčane dotacije za kupnju nastavnih pomagala, kao prilog za postizanje još boljih rezultata.

SVEČANOST GLAZBE – Stotinjak gradova širom svijeta sutra obilježava Svjetski dan glazbe. Svečanosti glazbe bogatim i brojnim koncertnim sadržajima pridružit će se i Grad Zagreb. Raznovrsni glazbeni programi bit će cjelodnevno organizirani na Trgu Petra Preradovića, u gradskim Centrima za kulturu te na jezeru Bundek gdje će u 21,00 sat rock klasike svirati Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja.

11. DANI PLEMSTVA - U organizaciji udruge «Plemićka mladež» sutra će bogatim kulturno-umjentičkim i zabavnim programom u Zaprešiću biti obilježeni 11. Dani plemstva.

IVANJE U BUŠEVCU – U sklopu proslave Ivanja ove nedjelje svečana sveta misa bit će služena od 11,00 sati u crlvi svetog Ivana Krstitelja u Buševcu. Od 16,00 sati bit će otvorena izložba skulptura kipara Željka Belaća, od 18,00 sati na pozornici iza tamošnjeg Društvenog doma slijedi kulturno-umjetnički program Folklorne sekcije Ogranka Seljačke sloge i gostujućeg KUD-a Kristal- Sladorana iz Županje, a u 21,00 sat počinje paljenje Ivanjskog krijesa.

BICIKLIJADA U IVANIĆ GRADU – Ove nedjelje u 10,00 sati započinje Biciklijada na relaciji Ivanić Grad- Ivanićko Graberje. Od 15,00 sati na tamošnjim Bajerima održat će se Fišijada.

zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - četvrtak, 19.06.2008.


ELEMENTARNA NEPOGODA U DVIJE ZAGORSKE OPĆINE – Jaka tuča od prije dva dana nanijela je velike štete u Hrvatskom zagorju. Stigli su i prvi službeni podaci s terena. U općini Mače ukupna šteta procijenjena je na 2 milijuna i 600 tisuća, dok je u općini Budinščina šteta narasla na 4 milijuna i 100 tisuća kuna. S obzirom da u oba slučaja ukupna šteta prelazi 20% od proračuna općine, Krapinsko-zagorska županija će na njihovom području proglasiti stanje elementarne nepogode. Podaci za ostale općine i gradove još se prikupljaju, no za očekivati je da Mače i Budinščina neće biti jedina mjesta u Zagorju gdje će biti proglašeno stanje elementarne nepogode.

UPISI U ZAGORSKE SREDNJE ŠKOLE – Sutra završava školska godina. Osnovnu školu na području Krapinsko-zagorske županije završava 1491 učenik, a prema odluci resornog Ministarstva, za upis u prve razrede srednjih škola odobreno je 1670 mjesta. Novi programi obrazovanja u upisnoj strukturi su tehničar za logistiku i špediciju u Srednjoj školi Zlatar, klesar u Srednjoj školi Bedekovčina, obrađivač na numerički upravljanim alatnim strojevima u Srednjoj školi Krapina i Oroslavju, dok će se u zabočkoj Gimnaziji po prvi puta moći upisati u jezičnu gimnaziju. Prijave za upis u prvom krugu primaju se 1. i 2. srpnja, a u drugom krugu 8. srpnja.

DOMAĆI KUKURUZNI ŽGANCI NOVA ŽUPANIJSKA ROBNA MARKA - Poglavarstvo Zagrebačke županije osiguralo je 68 tisuća kuna za izradu projekta «Domaći kukuruzni žganci». Domaći kukuruzni žganci su autohtono jelo Zagrebačke županije, a ovim projektom brinu se za održivi razvitak ruralnog prostora. Izravnu korist imalo bi i 30-tak poljoprivrednih gospodarstva koji bi na 100hektara proizvodili kukuruz kao i proizvođači mlinarskih proizvoda.Izrada projekta koja treba potvrditi tržišnu i marketinšku isplativost, tehnološku izradu i kvalitetu proizvoda je 60 dana, a novi- stari proizvod zaštitio bi se robnom markom Zagrebačke županije i ugovorno bi ga mogli koristiti proizvođači mlinarskih proizvoda s područja županije.

PORAST CIJENE PRIJEVOZA OSNOVNOŠKOLACA – Zbog učestalog rasta cijena goriva, prijevoznici osnovnoškolaca Zagrebačke županije zatražili su povećanje cijena svojih usluga. Poglavarstvo Zagrebačke županije na današnjoj sjednici prihvatilo je povećanje u iznosu od 10% i to za tekući mjesec. Poglavarstvo je također pokrenulo postupak javne nabave za prijevoz svih osnovnoškolaca, s namjerom sklapanja okvirnog Sporazuma na 4 godine samo s jednim gospodarskim subjektom.

DONACIJA ZA DOMOVE - Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi u Dječjem domu u zagrebačkoj Nazorovoj uručena je donacija tvrtke Procter&Gamble. Riječ je o 30 tona praška za pranje rublja, čime su osigurane zalihe za pola godine domovima koji su u nadležnosti Ministarstva. Donacija će biti dostavljena u gotovo 60 domova za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, domove za tjelesno ili mentalno oštećene osobe te domove za psihički bolesne osobe.

EDUKACIJA O ULAGANJIMA I INVESTICIJSKIM FONDOVIMA - U podružnici Fine u Zaboku danas od 12,00 sati počinje jednodnevna besplatna edukacija o ulaganjima i investicijskim fondovima. Predviđene su teme vezane uz podjelu financijskog tržišta, veze između rizika i očekivanog prinosa, faktori bitni za odabir investicijskog fonda, usporedbe ulaganja u fondove s drugim vrstama ulaganja i drugo.

PREDAVANJE O SUZBIJANJU OVISNOSTI - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina danas organizira predstavljanje novog Programa Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koji se provodi od 1. travnja ove godine. Riječ je o „Programu suzbijanja ovisnosti i smanjenja štete“, o kojem će govoriti Siniša Zovko iz Hrvatskog Crvenog križa. Prezentacija će biti održana u Maloj dvorani krapinskog Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 10,00 sati.

«ŽUŽI JELINEK – AMBASADOR MODE» - U Muzeju grada Zagreba večeras od 20,00 sati bit će otvorena 2. izložba iz ciklusa «Zagrebački obrti» pod nazivom «Žuži Jelinek – ambasador mode». Izložba obrađuje povijest najpoznatijeg modnog salona koji je vodila krojačica Žuži Jelinek. Izloženi su originalni odjevni predmeti upotpunjeni fotografijama, filmovima, modnim priborom, tekstualnim citatima iz svijeta mode u kojem je Žuži stvarala. Tu je i dokumetarni film «Žuži» Darka Halapije. Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza.

«PEDESETOGODIŠNJACI» - U zaprešićkoj Galeriji Razvid sutra će biti otvorena izložba iz ciklusa «Pedesetogodišnjaci» Hanibala Salvara pod nazivom «Keramika». Otvorenje izložbe je u 19,00 sati, a može biti razgledana do 2. srpnja.

STREETART VITEŠKA NOĆ – U Svetoj Nedelji na Trgu Ante Starčevića u sklopu programa StreetARt, ove će nedjelje biti održana Viteška noć gdje će biti predstavljen svetonedeljski suvenir, a u programu sudjeluju svetonedeljske mažoretkinje i Družba Vitezovi Zlatnog kaleža iz Donje Stubice. Početak je u 19,00 sati.


zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - srijeda, 18.06.2008.


TUČA POGODILA ZAGORJE - Nakon obilnih kiša i poplava, priroda je jučer Hrvatskom zagorju ponovno pokazala svoju snagu i nepredvidivost. U samo petnaestak minuta tuča veličine oraha opustošila je vinograde, ali i nasade krumpira te usjeve kukuruza. Najteže je pogođen istočni dio Zagorja, odnosno Hraščina, Budinščina, Mače i Zlatar, dok je nevrijeme bilo nešto slabije u Pregradi, Petrovskom, Krapini i Zaboku. Iako još nema službenih podataka o konačnoj šteti, ona zasigurno neće biti mala. Vjerojatno je da će Krapinsko-zagorska županija na područjima koja su najjače pogođena proglasiti stanje elementarne nepogode, baš kao što je to prošlog tjedna učinila na području  Đurmanca. Podsjetimo, ta je općina zbog obilnih kiša doslovce bila potopljena, a šteta je narasla na 3 milijuna i 700 tisuća kuna.

ONEMOGUĆEN PROMET KROZ KONJŠČINU - Od ponedjeljka je za sav promet u Konjščini zatvorena državna cesta preko mosta na potoku Selnica, zbog sanacije mosta koja je počela još 2005. godine. Općina Konjšina ogorčena je jer od Hrvatskih cesta nije primila nikakvu obavijest o zatvaranju, zbog čega se promet sada odvija 45 kilometara dugim obilaznim pravcem od Budinščine preko Zlatara i Zlatar Bistrice. Općina Konjščina stoga od Hrvatskih cesta traži gradnju privremenog mosta te hitno iznalaženje prihvatljivog alternativnog rješenja pravca za sve koji prometuju navedenom cestom.

POTICAJNA SREDSTVA ZA ELEKTORNIČKE MEDIJE - Jednoglasnom odlukom članova Vijeća za elektroničke medije dodijeljeno je ukupno 33 milijuna kuna iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija za sufinanciranje realizacije programskih sadržaja 143 radija i 21 televizije. „Dvije su slike ponuda-virtualna, u kojoj mnogi planiraju raznovrstan sadržaj bez ulaganja u tehnologiju i kvalitetne obrazovane zaposlenike, te ona realna, u kojoj mnogi nemaju tematske sadržaje kao što su ravnopravnost spolova, narječja, nacionalne manjine i slično,“ rekla je vijećnica Olga Ramljak. Vijeće je stoga zaključilo kako će u narednom razdoblju naglasak rada biti na monitoringu tj. nadzoru programskih sadržaja.

DRUGA GENERACIJA STUDENATA KRAPINSKE VISOKE ŠKOLE - Raspisan je natječaj za upis studenata na prvu godinu stručnih studija Informatike i Prometne logistike Visoke škole Hrvatsko zagorje Krapina u akademskoj godini 2008/09. Prijave za razredbeni ispit primat će se od 26. lipnja do 4. srpnja u studentskoj službi u prostorijama Srednje škole Krapina, a sam ispit bit će održan 11. srpnja. Također, Visoka škola organizira besplatne pripreme za razredbeni ispit iz matematike i informatike i to 27. i 28. lipnja te 5. srpnja.

JAPANSKI TURISTI POSJETILI VARAŽDIN - Ovih je dana grad Varaždin posjetila grupa od 200 japanskih turista. Kako bi gosti bili upoznati s varaždinskim kulturnim znamenitostima i urbanom tradicijom, varaždinska Turistička zajednica organizirala je poseban program. Uz obilazak grada, na Trgu tradicijskih obrta izveden je glazbeno-scenski nastup Varaždinskog folklornog ansambla. Predstavile su se i članice udruge Preslica koje su izloživši zidne krpe te pletući cekere prikazale tradicionalna obrtnička umijeća. Dolazak japanskih turista dodatno je potvrdio Varaždin kao zanimljivu turističku destinaciju koju svake godine posjeti sve više gostiju.

SPORTSKA DVORANA I U MAČU - Potpredsjednik Hrvatskog sabora, Ivan Jarnjak sutra će, kako je najavljeno, u Maču položiti kamen temeljac čime će biti obilježen početak radova na izgradnji školske sportske dvorane. Dvorana će biti dimenzija 15x28 metara, vrijednosti oko 7 milijuna kuna, od čega 80% daje Ministarstvo regionalnog razvoja, a 20 posto Općina.

MILIJUN KUNA ZA PROJEKTE CIVILNOG DRUŠTVA U VARAŽDINU - Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina potpisan milijun kuna vrijedan ugovor o donaciji i sponzorstvima Zagrebačke banke Gradu Varaždinu. Ugovor su potpisali gradonačelnik Ivan Čehok i predsjednik Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković. Donirana sredstva bit će raspodijeljena na manifestacije Varaždinske barokne večeri, Špancirfest, Ljeto u Varaždinu, Varaždin prijatelj djece te na institucije poput HNK, Varaždinske bolnice, Zakladu solidarnosti, Varaždinsko veleučilište, Atletski klub Varaždin, za Društvo distrofičara, Društvo slijepih i slabovidnih, Društvo gluhih i nagluhih i Društvo za zaštitu od dijabetesa.

BICIKLISTIČKO-PJEŠAČKE STAZE U JESENJU – U Gornjem Jesenju danas je predstavljen projekt biciklističko-pješačkih staza. Riječ je o prvom projektu s područja općine Jesenje za koji su dobivena nepovratna sredstva iz EU-fonda, odnosno iz projekta Turističke zone Haloze – Zagorje koji je financiran iz pretpristupnog programa Interreg IIIa. Cilj projekta je proširenje turističke ponude Općine i Hrvatskog zagorja kroz uređenje biciklističko-pješačkih staza kao danas vrlo popularnog vida rekreacije.  Jedna od staza duga je 10800, a druga 13600 metara, a budući da je riječ o netaknutoj prirodi one bi trebale biti atraktivne biciklistima i zaljubljenicima u prirodu, rečeno je na današnjoj svečanosti.

„IDENTITET I EUROPA“ - U Velikoj dvorani Hrvatske akademije znanosti  i umjetnosti danas od 12,30 sati bit će održan znanstveni skup na temu «Identitet i Europa».

„ZVUK ŽIVOTA“ - U Pučkom otvorenom učilištu Ivanić Grada, u Domu kulture danas od 19,00 sati bit će predstavljena knjiga »Zvuk Života» Tomislava Čanadžije.

PSIMA ULAZ ZABRANJEN Svečana premijera predstave «Psima ulaz zabranjen» autorice Melite Rundek bit će održana sutra u Dječjem kazalištu Dubrava u koprodukciji s Kazališnom družinom Pinklec. Početak je u 19,30 sati.

„OKO CUCKA, PA NA MALA VRATA“ - U Gradskoj knjižnici Zaprešića sutra će Hrvoje Šalković predstaviti svoju najnoviju knjigu «Oko cucka, pa na mala vrata». Početak je u 18,00 sati.


 zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - utorak, 17.06.2008.


REGIONALNA ENERGETSKA AGENCIJA POČELA S RADOM - Prije nekoliko dana s radom je počela Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske. Riječ je o projektu u kojem sudjeluju Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija, a koji bi prije svega trebao rezultirati nizom rješenja kad je u pitanju ušteda energije, izjavila je krapinsko-zagorska županica Sonja Borovčak. U vrijeme kada cijene energenata svakim danom postaju sve više, u opravdanost ovog projekta ne bi trebalo sumnjati, istaknula je županica te dodala kako mu veliku podršku daje i Europska Unija, koja ga financira sa 50% potrebnih sredstava, dok je Krapinsko-zagorska županija ove godine iz proračuna za tu namjenu izdvojila 200 tisuća kuna.

POČELA SANACIJA SLJEMENSKE CESTE - Počeli su radovi na sanaciji Sljemenske ceste, od Stubičkih Toplica do vrha Sljemena, ukupne dužine 13,3 kilometra. Grad Zagreb za sanaciju će osigurati 85%, a Krapinsko-zagorska županije 15% sredstava. Još 2006. Uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije osigurala je pola milijuna kuna, i to je utrošeno za krpanje udarnih rupa, a vrijednost sadašnjih radova je oko sedam milijuna kuna. Cesta bi u potpunosti trebala biti presvučena novim asfaltnim slojem do kraja lipnja.

VETROPACK PUSTIO U RAD NOVU PEĆ - U tvornici stakla Vetropack Straža iz Huma na Sutli danas je svečano puštena u rad nova, 3. po redu staklarska peć vrijedna 160 milijuna kuna. Peć je, zajedno uz preostale dvije, sagrađena prema najmodernijim standardima, koja je osim više kvalitete proizvoda, tvornici omogućila i povećanje ukupne proizvodnje na 700 tona staklenih boca dnevno. Vetropack uskoro kreće i u realizaciju zahtjevnog projekta izgradnje 18 tisuća kvadrata velikog skladišta gotovih proizvoda koje će biti građeno u susjednom slovenskom Rogacu.

KRAPINSKI ROTARY KLUB DARUJE FRANJEVAČKI SAMOSTAN - Franjevački samostan iz Krapine u svojem 350-godišnjem postojanju prikupio je nemjerljivo bogatstvo knjiga. Samostanska knjižnica sadrži velik broj rijetkih zbirki, od teoloških do filozofskih i medicinskih, koje nisu bile dostupne javnosti. Da bi se ovo kulturno blago zaštitilo i stavilo na svima dostupne police Rotary klub Krapina donirao je Franjevačkom samostanu namještaj izrađen u suradnji s pilanom Ratković iz Đurmanca. Primopredaja je danas nakon misnog slavlja u 18,00 sati.

U AKROMIONU OBAVLJENO STO OPERACIJA – U Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju Akromion u Krapinskim Toplicama, u prva dva mjeseca rada obavljeno je 100 operacija. Od idućeg mjeseca bolnica počinje s radom u dvije operacijske sale istovremeno, čime će kapacitet operacija biti dodatno povećan. Bolnica Akromion, u čije je otvaranje uloženo oko 40 milijuna kuna, najveća je privatna bolnica takve vrste u Hrvatskoj i jedna je od vodećih u Europi.

TURISTIČKI VODIČI U ZAGORJU - Zagorska razvojna agencija provodi projekt „Putevima baštine“, u sklopu kojeg je i izobrazba turističkih vodiča za područje Krapinsko-zagorske županije. Turistički vodiči su kadar koji na ovom području nedostaje, a zanimanje za edukaciju je veliko te su gradovi i općine s područja županije prijavili ukupno 50 kandidata koji moraju poznavati osnove kulturne i prirodne baštine, hrvatsku povijest s naglaskom na Hrvatsko zagorje, turistički zemljopis, kao i politički i gospodarski sustav Hrvatske. Nastava se provodi u dva dijela, kroz teorijski i praktični dio koji je već obavljen. Naime, budući turistički vodiči boravili su tri dana na terenu posjećujući razne lokacije Zagorja te su se sami okušavali u vođenju, a teorijski dio nastave je u tijeku i završit će do kraja mjeseca. 

KAKO USPJEŠNO IZLAGATI NA SAJMOVIMA - Tematsku sjednicu pod nazivom «Kako uspješno izlagati na sajmu» sutra će održati Gospodarsko vijeće HGK-Komore Zagreb. O uspješnom izlaganju govorit će Milan Galić, a prezentaciju pod nazivom «Osoblje i komuniciranje na sajamskom štandu» održat će Renata Travljanin. Bez obzira na modernu tehnologiju komuniciranja, sajmovi su još uvijek utjecajan način predstavljanja tvrtki poslovnim partnerima i javnosti, što je jedan od povoda ove tematske sjednice. Početak je u 11,00 sati.

PREDAVANJE O SUZBIJANJU OVISNOSTI - Gradsko društvo Crvenog križa Krapina u četvrtak organizira predstavljanje novog Programa Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi koji se provodi od 1. travnja ove godine. Riječ je o „Programu suzbijanja ovisnosti i smanjenja štete“, o kojem će govoriti Siniša Zovko iz Hrvatskog Crvenog križa. Prezentacija će biti održana u Maloj dvorani krapinskog Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 10,00 sati.

KUD GOLUBOVEC NA „LIDASU“ U PLETERNICI - Folklorna i tamburaška sekcija KUD-a Golubovec iz Novog Golubovca gostovala je prošle nedjelje na 26. smotri folklora "LIDAS" u Pleternici. Sudjelovalo je 16 kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske, čiji su članovi prikazali plesove i nošnje Primorja, Slavonije, Dalmacije, Baranje, Prigorja, Bunjevačkih Hrvata i Posavine, a Zagorci iz Golubovca oduševili su prikazom zagorskih plesova pod nazivom "Igrajte nam mužikaši".


zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - ponedjeljak, 16.06.2008.


SPORAZUM O SURADNJI SLOVENSKIH I ZAGORSKIH GOSPODARSTVENIKA - U Krapini je danas održana sjednica Gospodarskog vijeća Gospodarske komore Krapinsko-zagorske županije. Predsjednik komore Ivica Cerovečki je istaknuo da su u protekloj godini ukupni prihodi poduzetništva iznosili devet milijardi i 836 milijuna kuna, što je 23,9% više nego u 2006. godini. Napredak se također bilježi i kad je u pitanju zapošljavanje. Naime, zaposleno je oko 3500 ljudi, a sve zahvaljujući industrijskim zonama, prije svega na području Zaboka i Svetog Križa Začretja. Također, na današnjoj je sjednici potpisan sporazum o suradnji sa Štajerskom gospodarskom zbornicom Maribor, koja je već uvelike doprinijela razvoju gospodarstva u Zagorju, posebice kad su u pitanju predpristupni fondovi Europske Unije, a budući da je Slovenija sada članica Unije, suradnja bi trebala imati još većeg značaja, zaključio je Ivica Cerovečki.

PRIPREME ZA PRIJEMNE ISPITE U KRAPINI – Visoka škola Hrvatsko zagorje Krapina i ove godine organizira besplatne pripreme za prijemne ispite na smjerove Prometna logistika i Informatika. Pripreme će se održavati posljednjeg tjedna u ovom mjesecu, te u prvom tjednu srpnja. Polaznicima će biti osigurani i udžbenici potrebni za pripreme. Iako još nema službene potvrde, vodstvo Visoke škole od resornog ministarstva očekuje i skoro dobivanje zelenog svjetla za uvođenje i trećeg studija iz operativnog menadžmenta, koji bi mogao startati ove jeseni.

UPISI U ZAGORSKE SREDNJE ŠKOLE - Osnovnu školu na području Krapinsko-zagorske županije ove godine završava 1491 učenik. Prema odluci resornog Ministarstva, za upis u prve razrede srednjih škola odobreno je 1670 mjesta. Novi programi obrazovanja u upisnoj strukturi su tehničar za logistiku i špediciju u Srednjoj školi Zlatar, klesar u Srednjoj školi Bedekovčina, obrađivač na numerički upravljanim alatnim strojevima u Srednjoj školi Krapina i Oroslavju, dok će se u zabočkoj Gimnaziji po prvi puta moći upisati u jezičnu gimnaziju. Prijave za upis u prvom krugu primaju se 1. i 2. srpnja, a u drugom krugu 8. srpnja. U odnosu na prošlu godinu bodovni pragovi nisu mijenjani, a kao i prijašnjih godina upisi će se odvijati u dva upisna roka – ljetnom i jesenskom.

KRAPINSKI ROTARYJANCI DARUJU FRANJEVAČKI SAMOSTAN - Franjevački samostan iz Krapine u svojem 350-godišnjem postojanju prikupio je nemjerljivo bogatstvo knjiga. Samostanska knjižnica sadrži velik broj rijetkih zbirki,od teoloških do filozofskih i medicinskih, koje nisu bile dostupne javnosti. Da bi se ovo kulturno blago zaštitilo i stavilo na svima dostupne police Rotary klub Krapina donirao je Franjevačkom samostanu namještaj izrađen u suradnji s pilanom Ratković iz Đurmanca. Primopredaja je sutra nakon misnog slavlja u 18 sati.

TRIJENALE ZAGORSKOG SUVENIRA - U Galeriji dvorca Oršić u Gornjoj Stubici otvoren je 11. Trijenale zagorskog suvenira. Naime, Muzej seljačkih buna organizira ovu izložbu kao jedan od pionirskih pothvata promocije regionalnog izričaja u kojem iznimno važnu ulogu imaju tradicijski proizvodi. Ovogodišnji trijenale razlikuje se od dosadašnjih po tome što je posvećen isključivo proizvodima, suvenirima tradicijskih obrta, a izložba se prikazuje na dvije lokacije; u Galeriji dvorca Oršić, a od 12. srpnja i u Starom selu u Kumrovcu. Na izložbi u Oršiću do 10. srpnja mogu se razgledati proizvodi od gline, dječje drvene igračke, proizvodi licitara, ukrasi od slame i pruća i niz drugih originalnih zagorskih suvenira.

VARAŽDIN DOMAĆIN REGIONALNOG FORUMA KULTURNOG TURIZMA - S ciljem pojačane suradnje kulturnog i turističkog sektora, danas je u Varaždinu održan regionalni forum na temu «Turizam i kultura u partnerstvu». Da se razvoj kulturnog turizma već odvija na području Varaždinske županije potvrdili su predstavljeni projekti „Dvor Trakošćan u funkciji turizma“, „Projekti Gradskog muzeja Varaždin“ , „Od kulturnog resursa do turističke atrakcije“ te projekt „Varaždinska kuća» i „Varaždinske barokne večeri“. No, kulturno- turističkih resursa na području Varaždinske županije ima još više, rekla je direktorica županijske Turističke zajednice Elizabeta Dolenec i istaknula kako je na ovome području registrirano 354 spomenika kulture većina kojih još nije obuhvaćena nekim turističkim projektima.

DODIJELA NAGRADA «LIJEPA MOJA HRVATSKA» - Sutra će u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije biti dodijeljene nagrade učenicima za najbolje likovne i literarne radove na temu «Lijepa moja Hrvatska». U predškolskom uzrastu likovnih radova sudjelovalo je 20 dječjih vrtića a najbolji je skupine «Zvončić» iz Dječjeg vrtića Ivanić Grad. Kod osnovnoškolaca, u konkurenciji likovnih radova bilo ih je 29 iz 19 osnovnih škola, a najbolji je Ivan Zovković iz Šćitarjeva. Kod literarnih radova sudjelovalo je 11 osnovnih škola, a najbolji rad je Anamarije Knežević iz Osnovne škole Antuna Augustinčića iz Zaprešića.

II. KONGRES HRVATSKOG KUHARSKOG SAVEZA U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA - Pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma u hotelu “Minerva” u Varaždinskim Toplicama danas i sutra se održava II. kongres Hrvatskog kuharskog saveza. Kongres, sa preko 200 sudionika, kuhara iz cijele Hrvatske započeo je raspravama na teme “Hrvatska kulinarska baština” te “Školovanje i edukacija kuharskih kadrova”. Za sutra je u 10 sati najavljena svečana sjednica kojom će biti obilježena peta godišnjica osnivanja Županijskih udruga kuhara i utemeljenja Hrvatskog kuharskog saveza. Na sjednici će biti dodijeljene nagrade za životno djelo petorici kuhara, a središnji događaj bit će u 14 sati, kada će se biti predstavljena knjiga “Hrvatska kulinarska baština” koja sadržava 50 tradicijskih i autohtonih hrvatskih jela. Tim povodom kuhari iz 15 županija predstavit će sva jela obrađena u knjizi, ali i druga jela karakteristična za svoj kraj.

ZAGREB NA RIJECI SAVI – U sklopu programa «Arhitekti govore» u Hrvatskom muzeju arhitekture večeras od 19,00 sati predavanje će održati Radovan Delalle na temu «Zagreb na rijeci Savi».

DANI LANA - U sklopu obilježavanja Dana Ivanić Grada danas će u Osnovnoj školi Posavski Bregi u suradnji s tamošnjim Pučkim otvorenim učilištem od 13,00 sati biti organiziran Dan Lana. U sklopu programa bit će otvorena izložba te niz radionica.

«DON QUIJOTE» - U Domu kulture u Jastrebarskom večeras od 19,30 sati može se pogledati kazališna predstava «Don Quijote» dječjeg kazališta «Merlin».


 zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - petak, 13.06.2008.


OTVOREN MESAP - U Nedelišću je danas otvoren MESAP - 10. međimurski sajam poduzetništva. Na 4.500 četvornih metara zatvorenog prostora i 14 tisuća otvorenog izlaže 400 izlagača iz Slovačke, Njemačke, Austrije, Slovenije, Srbije, Mađarske i iz Hrvatske. Sajam je otvorio potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, koji je najavio kako će Vlada do kraja rujna završiti energetsku strategiju. Istaknuo je da je glavni cilj omogućiti korištenje jeftinijih energenata domaćem gospodarstvu, te uključiti privatni kapital u proizvodnju električne energije. Među prioritetima u gradnji prometne infrastrukture, istaknuo je važnost izgradnje „podravskog ipsilona“. Sajam će trajati do nedjelje, a u sklopu njega će biti održana i 9. stočarska izložba, te sajam vina i vinarske opreme.

ELEMENTARNA NEPOGODA U ĐURMANCU - Obilne kiše krajem prošlog tjedna nanijele su velike štete na području Hrvatskog zagorja, posebice u Đurmancu i Humu na Sutli. Šteta u općini Đurmanec procijenjena je na 3 milijuna i 700 tisuća kuna, a budući da navedena svota prelazi 20% od izvornih prihoda, Krapinsko-zagorska županija u toj je općini proglasila stanje elementarne nepogode.

OBNOVLJENA PRUGA DO HARMICE -   Danas je u okviru proslave Dana općine Brdovec ministar mora, prometa i turizma Božidar Kalmeta na svečanosti pustio u promet 6,5 milijuna kuna vrijedan obnovljeni dio željezničke pruge i stajalište u Harmici, nadomak slovenske granice. Riječ je o dijelu pruge koji je obnovljen u sklopu projekta revitalizacije željezničke pruge Savske Marof – Kumrovec koja bi ove godine trebala doći do Klanjca.

KRAPINI PRIMJEDBA REVIZIJE ZBOG NENAPLAĆENE KOMUNALNE NAKNADE - Državna revizija pozitivno je ocijenila prošlogodišnje poslovanje grada Krapine, no uputila je i nekoliko primjedbi. Jedna se odnosi na naplatu gradskih poreza, odnosno komunalne naknade, od kojih se dug u proteklih nekoliko godina popeo na oko dva milijuna kuna. Grad je, saznajemo poduzeo sve mjere naplate do opomena i blokade računa, no na većini računa nema sredstava te Grad ne može namiriti svoja potraživanja. Nije se išlo na krajnju mjeru – pljenidbu, i upravo se na to odnosi primjedba revizije.

UGIBALIŠTA ZA AUTOBUSE - Općina Đurmanec u dogovoru s Hrvatskim cestama radi na projektiranju ugibališta za autobuse na državnoj cesti prema Lupinjaku. Planirana je gradnja 12 ugibališta, čime bi dugogodišnji problem zaustavljanja autobusa na državnoj cesti konačno bio riješen.

SVEĆENIČKO REĐENJE U VARAŽDINSKOJ KATEDRALI - Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak tijekom sutrašnjeg misnog slavlja u Varaždinskoj katedrali za svećenike će zarediti đakone Varaždinske biskupije Leona Lozančića iz župe Margečan, Ninoslava Tkaleca iz župe Belica i Marka Zadravca iz župe Podturen. Sveta misa počinje u 10 sati.

JUBILEJ OBRTNIŠTVA U VRBOVCU - U motelu Marina u Vrbovcu sutra od 15,00 sati bit će održana svečana sjednica povodom 40 godina Udruženja obrtnika Vrbovca, a bit će promovirana i monografija pod nazivom «Vrbovečki obrti». U tamošnjoj likovnoj galeriji bit će otvorena izložba slika s Druge vikend kolonije, a na ljetnoj pozornici od 19,00 sati slijedi predstava kazališta Smjehotići,  «Genijalci u večernjoj školi». U nedjelju su na programu streljačka natjecanja za seniore, ženski odbojkaški kup, finale nogometnog turnira za juniore, ulični košarkaški kup, tenis parova te Off Road natjecanje.

DANI IVANIĆ GRADA Ovog vikenda nizom kulturnih i sportskih sadržaja bit će obilježeni Dani Ivanić Grada. Sutra u tamošnjem Sportskom parku Zelenjak od 9,00 sati počinje Međunarodni nogometni turnir za limače, a u restoranu Ivaničanka od 19,30 slijedi izložba vina udruge «Brenta». U nedjelju uz Međunarodni odbojkaški turnir u Zaklepici bit će održan Festival lana.

TRIJENALE ZAGORSKOG SUVENIRA - Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici danas organizira 11. Trijenale zagorskog suvenira pod nazivom „Tradicijski predmeti kao suveniri“. Otvorenje izložbe bit će u dvorcu Oršić u 19,00 sati.

ČAROLIJA KERAMIKE - U Društvenom domu Bestovje večeras od 19,00 sati bit će otvorena izložba keramike pod nazivom «Čarolija keramike», a može se razgledati sutra od 9,00 do 20,00, te u nedjelju od 9,00 do 13,00 sati.


 zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - četvrtak, 12.06.2008.


SJEDNICA SKUPŠTINE KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - U Krapini je održana sjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije, na čijem su dnevnom redu pretežno bila izvješća za 2007. godinu. Tako je istaknuto da Krapinsko-zagorska županija od Državnog ureda za reviziju već treću godinu za redom dobiva bezuvjetno mišljenje za poslovanje i  raspolaganje s proračunom. Ipak, to nije zadovoljilo oporbu, koja je imala prigovora na način trošenja proračunskih sredstava. Oporbenjake smeta što Županija školski prijevoz subvencionira  s 50%, jer bi prema njima prijevoz trebao biti besplatan. Također, na dnevnom redu ni danas nisu zaobiđeni Stubaki, projekt za koji je konačan tekst ugovora s Koncernom Sunce obećan za ovu sjednicu, ali se ipak nije našao na dnevnom redu.

POTICANJE PODUZETNIŠTVA Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u ovoj godini predvidjelo je za poticanje poduzetništva 351 milijun kuna, što je 35% više nego lani, rečeno je na ovotjednoj prezentaciji Programa i Operativnog plana poticanja malog i srednjeg poduzetništva za poduzetnike Zagrebačke županije. Potiču se programi konkurentnosti, uvođenja novih tehnologija, inovacija, proizvoda, sustava kvalitete, umjetničke i tradicijske obrte, edukacija i obrazovanje te izgradnja poduzetničkih zona. Pojedinačni korisnik može dobiti od 20 tisuća do 500 tisuća kuna poticaja.

SERVIS DOBRODOŠLICE NA GRANIČNOM PRIJELAZU MACELJ - Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom iove godine organizira servis dobrodošlice na graničnom prijelaz u Macelj. U servisima dobrodošlice tijekom ljeta radit će 16 redovnih studenata, koji će distribuirati promidžbene materijale Hrvatske turističke zajednice te letke dobrodošlice koje je u tu svrhu pripremila županijska Turistička zajednica.

NAGRAĐENI NAJBOLJI UČENICI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Zagrebačka županija danas  je priredila u Konjičkom klubu «Trajbar team» u Zaprešiću svečano primanje za 106 učenika osnovnih i srednjih škola s područja županije, koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima. Prigodne poklone uručio im je župan Stjepan Kožić, koji je pohvalio učenike za postignute rezultate. Prva mjesta osvojilo je sedmero učenika, koji su nagrađeni prijenosnim računalima. To su Tin Jelavić iz OŠ Eugena Kvaternika, Davor Vukadin i Drago Plečko iz OŠ Bogumila Tonija te srednjoškolci Dorija Humski iz Jastrebarskog, Ana Sučić iz Zrakoplovno tehničke škole Rudolfa Perišina, Natalija Guštek iz Srednje škole Dragutina Stražimira i Matea Crnković iz Gimnazije A.G. Matoša.

USPJEH BEDEKOVČANSKIH MAŽORETKINJA - Bedekovčanske mažoretkinje vratile su se iz Mađarske sa međunarodnog natjecanja mažoretkinja. Kadetkinje su bile prve u pompon defileu i koreografiji, druge u defileu štap, treće u koreografiji štap, druge u mini formaciji štap, druge u mini formaciji pompon, prve u trio pom-pom i treće u trio štap kategoriji, dok su juniorke osvojile treće mjesto u koreografiji štap mini formacije.

DRUŽENJE OBRTNIKA - S ciljem boljeg povezivanja obrtnika Krapinsko-zagorske županije, već nekoliko godina organizirana su druženja dužnosnika udruženja obrtnika. Ovogodišnje druženje zakazano je za sutra na igralištu NK «Zagorec» u Podgori Krapinskoj. Domaćin je Udruženje obrtnika Krapina i općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj, a zagorskim obrtnicima u goste dolaze kolege iz Obrtničke komore Ličko-senjske županije i Obrtničke komore Zagreb. Tijekom druženja predviđeno je odigravanje nogometnih utakmica, gađanje zračnom puškom i potezanje užeta.

TRIJENALE ZAGORSKOG SUVENIRA - Muzej seljačkih buna u Gornjoj Stubici organizira 11. Trijenale zagorskog suvenira pod nazivom „Tradicijski predmeti kao suveniri“. Otvorenje izložbe bit će u dvorcu Oršić sutra u 19,00 sati.

IZLOŽBA ZDENKA BAŠIĆA - U Gradskoj knjižnici u Zaprešiću danas u 19 sati bit će otvorena izložba najnovijih radova Zdenka Bašića koji se predstavlja ilustracijom i animiranim filmom.


zagorje.hr Vijesti Radija KAJ - petak, 9.5. 2008.


TRIBINA O FONDOVIMA I PROGRAMIMA EU Danas od 13 sati u Gradskoj vijećnici u Svetom Ivanu Zelini bit će održana tribina pod nazivom «Fondovi i programi Europske Unije u financiranju unapređenja objekata za proizvodnju hrane». Od 14,00 sati slijedi svečana sjednica Savjeta za europske integracije Zagrebačke županije, a od 15,00 sati koncert na harfi održat će Marija Mlinar.

DANAS ODLUKA O SUDBINI ELCONA - Radnici zlatarbistričkog Elcona već su treći tjedan u štrajku. Danas u 10,00 sati u Ministarstvu gospodarstva sazvan je novi sastanak, na kojem bi se trebalo odlučiti o daljnjoj sudbina ovog poduzeća. Ne pronađe li se zadovoljavajuće rješenje, radnici Elcona pokrenut će stečaj tvrtke. Naime, posljednja plaća koju su primili bila je za studeni prošle godine, a kako se navodi u priopćenju glavne sindikalne povjerenice Elcona Marije Farkaš, 30. travnja oko 16-tak radnika koji su povremeno radili za vrijeme štrajka na ruke je dobilo po 1.200 kuna, čime su radnici u štrajku stavljeni u nepovoljniji položaj, što je i protivno zakonskim odredbama.

OBNOVA GRADITELJSKE BAŠTINE ŽUMBERKA - Udruga za razvoj i boljitak sela župe Grabar na Žumberku, organizira danas u 17,00 sati u bivšoj osnovnoj školi u Grabru, u selu Golubići, predavanje i razgovor na temu obnove izvorne graditeljske baštine Žumberka. Predavanje će održati diplomirana etnologinja Ana Mlinar i diplomirana inžinjerka arhitekture Ana Matanić, više konzervatorice Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine u Ministarstvu kulture. Uz razgovor, predavačice će davati i konkretne savjete zainteresiranima.

IZVJEŠĆE O POŽARIMA – Na području Krapinsko-zagorske županije u proteklom mjesecu bile su ukupno 33 vatrogasne intervencije, pri čemu je u odnosu na ožujak izražen pad intervencija na građevinama, dok su intervencije u prometu u odnosu na isto razdoblje u porastu. Od toga je 10 požara bilo na građevinama, 12 na otvorenom prostoru, jedan požar u prometu te devet tehničkih intervencija. Zabilježena je i jedna lažna dojava.

INTEGRIRANI PROMETNI SUSTAV POPULARIZIRA JAVNI PRIJEVOZ - Grad Zagreb te Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija odlučile su krenuti u  realizaciju projekta uvođenja integriranog prometnog sustava, koji bi odlazak na posao javnim prijevozom trebao ponovno  učiniti popularnim. Implementacijom studije, putnici iz Hrvatskog zagorja na primjer, moći će na posao u Zagreb  stići koristeći više vrsta javnog prijevoza, čiji će vozni redovi međusobno biti usklađeni. Dodatna pogodnost za sve putnike bit će i ta da će za sav prijevoz vrijediti jedna karta. No, ipak, sustav bi trebao postati popularan prije svega zbog cijene. Za otprilike mjesec dana trebala bi početi izrada dokumentacije za projekt, koji bi u potpunosti  mogao biti realiziran za pet godina.

ORIGINAL ILI KOPIJA - Povodom Međunarodnog dana Muzeja 18. svibnja, u tijeku je muzejska edukativna akcija i nagradna igra koja ove godine nosi naziv Original. Cilj akcije je promicanje i popularizacija muzeja te poticanje individualnog posjeta muzejima i razvijanje kulturnih navika posebice među djecom i mladima. U akciji koja se održava već 13. godinu za redom i ove godine sudjeluje Muzej evolucije i nalazište krapinskog pračovjeka Hušnjakovo, koji projekt provodi pod nazivom „Original ili kopija“. Zadatak sudionika je u stalnom postavu Muzeja na Hušnjakovu pronaći kostur špiljskog medvjeda i na njemu raspoznati koje su kosti originalne ili prave, odnosno koje su kopije ili naknadno rekonstruirane.

POZNATI SUDIONICI OVOGODIŠNJE „ORONOTE“ Poznati su svi pjevači koji će nastupiti na ovogodišnjem festivalu pjevača amatera „Oronota 2008“. Od 28 prijavljenih kandidata, putem audicije izabrano je njih 18. Oni su: Ljiljana Martinić Bakliža, Ivana Štefek, Maja Čmarec, Ana Smiljanić, Matea Miksić, Tajana Perić, Tena Kiš, Patrik Dobrić, Ivana Blažinović, Antonija Bočkaj, Viktorija Pozaić, Antonija Sviben, Veronika Jambrek, Danijela Salar, Ivana Klanjčić, Jelena Jakuš, Maja Ščuric i Lucija Lihter. Završna večer festivala bit će održana 30. svibnja u Oroslavju.

SUSRETI ZA RUDIJA - Ove nedjelje u Gornjoj Stubici bit će održani tradicionalni, 11. po redu, „Susreti za Rudija“, u spomen na junaka domovinskog rata, pilota Rudolfa Perešina. Program počinje u 10,00 sati misom u crkvi svetog Jurja, a u 11.30 je polaganje cvijeća u Spomen parku Rudolfa Perešina i svečano otvorenje ovogodišnjih Susreta, uz nastup Crkvenog zbora i Ivice Kontenta, Stubičkih mažoretkinja i Puhačkog orkestra Vatrogasne zajednice Gornja Stubica. U 13,00 sati na programu je koncert Puhačkog orkestra KUD-a Željezničar iz Zagreba, a u 15,00 sati počinje bogati zrakoplovno-tehnički program, koji će tradicionalno započeti preletom borbenih zrakoplova MIG-21.

PROLJETNI SAJAM U VELIKOJ GORICI Od danas do nedjelje u Velikoj Gorici održava se 6. Proljetni sajam. Na središnjem trgu bit će organizirana prodaja i izložba cvijeća, prehrambenih proizvoda, suvenira i tradicionalnih obrtničkih proizvoda. Pripremljen je i bogat zabavni i kulturno-umjetnički program.

PROGRAM UZ MAJČIN DAN I DAN OBITELJI - Pod pokroviteljstvom grada Krapine i ove godine krapinska Udruga Hrvatska žena i Društvo Naša djeca pripremaju svečanost povodom Međunarodnog Dana obitelji i Majčinog dana. Program će se održati sutra, s početkom u 16,30 sati kad će u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta biti otvorena tradicionalna prodajna izložba kolača. U 17,30 sati u Festivalskoj dvorani počinje glazbeno–scenski program u kojem sudjeluju članovi Dječjeg zbora Iskrice, Dramske radionice Krapineki, Radionice za pokret Div, Plesne škole Euro-ritam, učenici osnovnih škola Ljudevit Gaj i August Cesarec, te krapinske Glazbene škole. Prodaja kolača započinje u 18,00 sati, a prikupljena sredstva namijenjena su za ljetovanje djece sa socijalnim i zdravstvenim poteškoćama.

PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA - Danas u 19,00 sati u Etno kući u Klakama pokraj Samobora, bit će održana promocija zbirke pjesama Gordana Črpića „Otkrivanje“. Knjigu će, uz autora,  predstaviti Ana Ranka Novosel, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Samobor, u čijoj je nakladi zbirka objavljena, te urednica Anđelka Rihtarić  i recenzent Nikola Kuzmičić.

KONCERT U VRBOVCU - U Narodnoj knjižnici u Vrbovcu večeras od 18,00 sati koncert će održati polaznici Glazbenog učilišta Elly Bašić.

GLAZBENI PRSTEN ZAGREBAČKE ŽUPANIJE U centru za kulturu Jastrebarsko večeras od 19, 30 sati koncert u sklopu Glazbenog prstena Zagrebačke županije održat će Karlo Fio na violini i Milan Čunko na violi.

KONCERT IZ CIKLUSA VIRTUOSO - Danas u 20,00 sati u Galeriji Prica u Samoboru, koncert pod nazivom «Hrvatski skladatelji» održat će studenti Muzičke akademije iz Zagreba.

OLIMPIJSKI FESTIVAL DJEČJIH VRTIĆA U organizaciji Športske zajednice Krapinsko-zagorske županije sutra će, s početkom u 10 sati,  na nogometnom igralištu Zaseka u Zaboku biti održan 7. Olimpijski festival dječjih vrtića. Na festivalu će sudjelovati preko 400 djece. Mališani će se i ove godine natjecati u pet disciplina; nogometu, trčanju na 50 metara, bacanju loptice u daljinu, skoku u dalj i štafeti 4x25 metara.

„OTVORENA VRATA“ U ŠKOLI ZA UMJETNOST I DIZAJN Sutra će od 10 do 12 sati u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok biti održana „Otvorena vrata škole“. Tom prigodom, Škola će upoznati učenike s mogućnostima i uvjetima upisa u školu, prezentirati učeničke radove i projekte te održati niz radionica i predstaviti se modnom revijom nagrađene ovogodišnje kolekcije. Prezentacije zanimanja, osim u školi, moći će se pogledati i na Trgu Ksavera Šandora Gjalskog, u parku Milana Prpića te u prostorijama Elektre Zabok.

ŽUPANIJSKA SMOTRA TAMBURAŠKIH ORKESTARA - Zajednica kulturno-umjetničkih društava Krapinsko-zagorske županije sutra u Bedekovčini organizira 12. Županijsku smotru tamburaških orkestara i sastava. Na smotri će nastupiti kulturno-umjetnička društva iz Mihovljana, Zlatar Bistrice, Novog Golubovca, Gornje Stubice, Đurmanca i Laza Bistričkog. Smotra će biti održana u Osnovnoj školi Bedekovčina s početkom u 18 sati.

LIKOVNA KOLONIJA UDRUGE „MUŽI ZAGORSKOG SRCA“ Hrvatska udruga „Muži zagorskog srca“ sutra organizira V. Likovnu koloniju „Sjećanje na Dragutina Belinu, Vladimira Hercega i Ivana Lovrenčića“ koja će biti održana na lokaciji nove zagorske bolnice na Bračku. Svaki od autora na koloniji jedan će rad pokloniti za opremanje bolnice. Likovna djela koja će nastati bit će namijenjena aukcijskoj prodaji za prikupljanje sredstava za podizanje prvog spomenika na otvorenom u Republici Hrvatskoj, hrvatskom banu Nikoli Šubiću Zrinskom. Spomenik će povodom 500. obljetnice rođenja Udruga postaviti 7. rujna ove godine u Zaboku.

GRAFIKE, CRTEŽI I KIPOVI STIPE SIKIRICE - Ove nedjelje u 12,00 sati u ateljeu Josipa Dujmovića u Samoboru, bit će otvorena izložba kipara Stipe Sikirice, pod radnim nazivom «Grafike, crteži i kipovi». Izloženi su radovi s tematikom konja te je pravi naziv izložbe «Od Ezopa do Sikirice».


zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - utorak, 10.06.2008.


PROGRAM POTICANJA RAZVOJA GOSPODARSTVA -  Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva danas je u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini predstavilo Program  poticanja malog i srednjeg poduzetništva za 2008. godinu. Ministarstvo je u ovoj godini u okviru programa malim i srednjim poduzetnicima namijenilo 350 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Najviše novaca namijenjeno je za gradnju poduzetničkih zona - 118 milijuna kuna, dok je za jačanje konkurentnosti i inovacije predviđeno 89 milijuna kuna.   

PROJEKT ENERGETSKE UČINKOVITOSTI U ZAGORSKIM ŠKOLAMA - Poglavarstvo Krapinsko-zagorske županije sklopilo je aneks Ugovora za izvedbu projekta energetske učinkovitosti u osnovnim školama. Radi se o mjerama koje se provode u pojedinim školama kako bi se smanjili troškovi grijanja, pa se kotlovnice na lož ulja zamjenjuju plinskima, ugrađuju se termostatski ventili i slično. Dosad su u taj projekt, koji je krenuo prije godinu i pol, bile uključene osnovne i područne škole Belec, Petruševec, Batina, Mihovljan, Novi Golubovec, Budinščina, Radoboj, Brestovec i Sveti Križ Začretje. Aneksom ugovora sklopljenim s tvrtkom HEP ESCO iz Zagreba, uključene su i škole iz Oroslavja i Klanjca. U ovim školama, uz modernizaciju grijanja bit će izmijenjena postojeća stolarija koja je u izuzetno lošem stanju, a što će također doprinijeti uštedi.

SPOMENIČKA RENTA ZA LJEPŠU GRADSKU JEZGRU - Na natječaj Grada Krapine za dodjelu sredstava za sufinanciranje radova na zaštiti i očuvanju građevina unutar zaštićene povijesne urbanističke cjeline grada pristiglo je 14 zahtjeva. Šest je zahtjeva odbijeno, pozitivno ih je riješeno sedam, a jedan je još u obradi. Za sufinanciranje spomenutih radova u ovogodišnjem gradskom proračunu planirano je 110 tisuća kuna.

HAZU POMAŽE PROJEKTE - I ove godine iz sredstava Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti  s milijun i 202 tisuće kuna bit će pomognuto 72 projekta koji su vezani za različite znanstvene i umjetničke aktivnosti. Na temelju javnog natječaja izabrani su projekti za dosad neobjavljena djela iz znanosti i umjetnosti, zatim organiziranje znanstvenih skupova te razvijanje znanstveno istraživačkog i umjetničkog rada.

LJETOVANJE S DRUŠTVOM „NAŠA DJECA“ - Zahvaljujući Društvu “Naša djeca” Krapinsko-zagorske županije i ove će godine petstotinjak malih Zagoraca ljetovati na moru. Smještaj im je osiguran u Lječilištu u Velom Lošinju, gdje zagorski mališani ljetuju posljednjih nekoliko godina. Ovogodišnja sezona počinje 25. lipnja, cijena desetodnevnog ljetovanja je 1.700 kuna za djecu i mladež, dok odrasli plaćaju 1.970 kuna, a prijave se primaju u općinskim i gradskim Društvima Naša djeca.

U ZAGORJU MANJE PROMETNIH NESREĆA - Na prometnicama Krapinsko-zagorske županije u svibnju su evidentirane 94 prometne nesreće što je za 1,1 % manje nego u travnju. U 22 slučaja prometne nesreće izazvane su zbog vožnje neprilagođenom brzinom, a 16 ih se dogodilo zbog nepoštivanja prednosti prolaska.

IZLOŽBA ZIDNJAKA - U izložbenom prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije u Preradovićevoj 42 u Zagrebu danas je otvorena sedma ovogodišnja izložba tradicijske baštine. Na izložbi su izloženi tradicionalni kućanski ukrasi iz davnina tzv. zidnjaci, zidne krpe ili kuharice koje su izvezene u vrijeme naših baka te su se stavljale na zidove kuhinja. Izložba je otvorena do 8. srpnja.

„VEČER ZA TAMBURU“ - U Velikoj Gorici večeras od 20,00 sati bit će održana «Večer za tamburu». Ovom prilikom svojim programom predstavljaju se KUD-ovi Dučec i Gradići te Ogranak seljačke sloge Buševec.

„VRBOVEC ZA PET“ - U predvorju II. Osnovne škole Vrbovec bit će održana promocija CD-a «Vrbovec za 5». Početak je u 19,30 sati.

NESTALA OSOBA Jučer je u krapinskoj policijskoj postaji prijavljen nestanak 20-godišnjeg Krapinčana Marka Mirta. Njegova obitelj rekla je da je mladić od kuće otišao 01. lipnja ove godine, te da se od tada nije javljao. Nestali je visok oko 174 cm, srednje tjelesne građe, smeđih očiju, kratke kestenaste kose. Prilikom odlaska od kuće naprijed navedeni je bio odjeven u tamno sivu majicu dugih rukava s kapuljačom, crne samt hlače i crne tenisice, te je imao crni ruksak. Mole se svi građani koji imaju bilo kakva saznanja glede nestanka navedene osobe da nazovu najbližu policijsku postaju ili broj 92.


  zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - ponedjeljak, 09.06.2008.


POVRAT POREZA - Rješenja o povratu poreza građani svake godine dobivaju u više navrata. Već nekoliko godina, među prvima u Hrvatskoj dobivaju ih Zagorci, pa su tako u prvom krugu povrat neki dobili već početkom travnja, a ovih su dana stigla i rješenja drugog kruga. U Krapinsko-zagorskoj županiji Porezna uprava ove je godine zaprimila 29 tisuća poreznih prijava. Do sada je, prema riječima načelnice za utvrđivanje poreza u Područnom uredu Porezne uprave Krapina Jasne Kropf, obrađeno 26.295 poreznih prijava, a u više od 70% slučajeva radi se o povratu poreza. Ostalo je neobrađeno svega desetak posto poreznih prijava,a one će se obraditi najvjerojatnije nakon godišnjih odmora.

PROGRAM POTICANJA RAZVOJA GOSPODARSTVA - Krapinsko-zagorska županija i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva sutra u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini, s početkom u 11,00 sati, organiziraju predstavljanje Programa poticanja malog i srednjeg poduzetništva za razdoblje od 2008. do 2012. godine. Programske smjernice poticanja razvoja gospodarstva zasnivaju se na razvijanju poduzetničkog okruženja i uspješnog sustava provedbe poticaja, a Operativnim planom za 2008. godinu razrađeni su Projekti, korisnici, mjere i sredstva za ovu godinu. Predstavljanje se organizira radi što uspješnije realizacije, te provođenja Programa i Operativnog plana u Krapinsko-zagorskoj županiji, a na prezentaciju su pozvani svi potencijalni korisnici poticaja.

ZAVRŠILA MANIFESTACIJA „HAIKU DAN – DUBRAVKO IVANČAN“ - Svečanim proglašenjem i recitalom nagrađenih radova, u petak navečer završila je jubilarna, deseta po redu manifestacija „Haiku dan - Dubravko Ivančan.“ Na ovogodišnji natječaj pristigli su radovi 84-ero odraslih i 75-ero djece, a nagrade su se dijelile u dvije kategorije – za pjesmu na kajkavskom narječju te za pjesmu na hrvatskom književnom jeziku . U toj je kategoriji prvu nagradu za odrasle dobila Đurđa Vukelić Rožić iz Ivanić Grada, a u za pjesmu na kajkavskom narječju prvu je nagradu osvojila Željka Vučinić Jambrešić iz Ivanić Grada. Od djece, prvu nagradu za pjesmu na književnom jeziku osvojio je Nikola Ćukman iz Buja, a prvu nagradu za pjesmu na kajkavskom Klara Rogalo iz Brezovice. Za sve ljubitelje japanske umjetnosti podsjećamo da je u krapinskoj Galeriji otvorena izložba priznatih hrvatskih i svjetskih majstora origamija, koja se može razgledati do 20. lipnja.

VIRTUALNI RESTORAN ZABOČKIH SREDNJOŠKOLACA - Jedna od aktivnosti u okviru projekta Homer, sufinanciranog od strane Europske Unije, odnosi se na virtualne kompanije u školama. Jedna od zagorskih srednjih škola u kojima je takva kompanija osnovana je zabočka, gdje je postoji virtualno ugostiteljsko poduzeće. Grupa učenika podijelila je uloge i zadatke koje u tom virtualnom poduzeću obavljaju, a njihovo poslovanje obuhvaća niz zadataka – od politike zdravstvene ispravnosti hrane, odobravanja liste dobavljača, preko jelovnika, pa do, primjerice, kritičnih kontrolnih točaka u serviranju hrane.

„VOLIŠ LI HRVATSKU“ - Matica Hrvatska, ogranak Zabok i Hrvatska udruga Muži zagorskog srca, organiziraju audiovizualno predstavljanje knjige „Voliš li Hrvatsku“, autora Damira Borovčaka. Predstavljanje će biti održano večeras s početkom u 20,00 sati u dvorcu Gredice u Zaboku.

VILENJACI – U Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Vrbovcu večeras od 19,00 sati bit će otvorena izložba lutaka «Vilenjaci» Tihane Ostreš.

„DANI SVETOG VIDA“ – U Mraclinu će, u organizaciji tamošnjeg istoimenog KUD-a, od danas do 15. lipnja na razne načine biti obilježen «Dan Sv. Vida». Večeras u Društvenom domu od 20,00 sati gostuje varaždinski HNK s predstavom «Mikeški cabaret».

KONCERT U VRBOVCU – U dvorišnom prostoru Pučkog otvorenog učilišta u Vrbovcu večeras s početkom u 19,30 sati koncert će održati Kvartet Rucner.

SPORT - Usprkos teškim uvjetima na motokros stazi Mladina uzrokovanim velikim oborinama, održana je svjetska MX3 i europska MX2 utrka. U jučerašnjoj jednoj odvoženoj utrci najbolji u svjetskoj konkurenciji bio je vodeći Talijan Cristian Beggi ispred drugoplasiranog u ukupnom poretku Belgijanca Svena Breugelmansa. Treći je bio Francuz Thomas Allier. Vožnju je od 40 motokrosista završilo tek njih 17, među kojima nije bilo naših predstavnika. U europskoj MX2 klasi najbolji je bio Slovenac Klemen Gerčar ispred drugoplasiranog Belgijanca Kennya Van Duerena i trećeplasiranog Nizozemca Keomhof Kleina. Inače, na stazi Mladina u Jastrebarskom od 30. do 31. kolovoza bit će održano europsko prvenstvo quada-četverocikala.

Pod medijskim pokroviteljstvom Radija Kaj proteklog petka i subote u Sportskoj dvorani u Krapini održan je deveti malonogometni turnir Kaj Kup 2008. Sudjelovalo je 19 ekipa. Ovogodišnji je pobjednik Mal Gal iz Krapine, koji je obranio prošlogodišnji naslov. Drugo mjesto osvojila je ekipa Niskogradnje Veverec, a treće Autoprijevoz Smiljanec. Najbolji strijelac turnira s devet pogodaka je Robert Grdović iz Niskogradnje Veverec, a najbolji je golman Alen Jukić iz pobjedničke ekipe Mal Gal.


  zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - petak, 06.06.2008.


POPLAVE U ZAGORJU - Kako saznajemo iz centra 112, u Humu na Sutli zbog izlijevanja Sutle poplavljeni su kino dvorana, trgovina te nekoliko stambenih objekata, a vatrogasci su tijekom prijepodneva sprečavali vodu da  uđe u dječji vrtić. Također, zbog izlijevanja rijeke Krapine, za promet je jutros bila zatvorena cesta od Žutnice do Đurmanca, dok je u samom Đurmancu još sinoć poplavljeno petnaestak kuća. Izlila se i riječica Maceljšica, koja je srušila dva mosta – jedan kod đurmanečke ambulante i jedan na lokalnoj cesti u Smiljanovoj grabi.

KAJ CUP U MALOM NOGOMETU – Danas počinje tradicionalni, 9. po redu  Kaj Cup u malom nogometu, na koji se prijavilo 19 momčadi. Sudeći prema imenima sudionika, turnir bi trebao biti najjači dosad.   Turnir  će u 18 sati otvoriti prva utakmica pretkola  između ekipe Radija Kaj i Carpone Krapina. Slijede još dvije utakmice pretkola. Nakon toga bit će odigrano 8 utakmica kroz koje će biti izlučeni sudionici četvrtfinala, koje će biti igrano sutra od 19 sati. Finale će također biti igrano sutra, točno u ponoć.Turnir će po prvi put biti održan u samom centru Krapine, na vanjskom igralištu krapinske Srednje škole.

RASPOREĐENA SREDSTVA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA Na ovotjednoj sjednici Poglavarstvo Zagrebačke županije prihvatilo je odluku kriterija, mjerila i načina financiranja decentraliziranih funkcija zdravstvenih ustanova za koje je ukupno namijenjeno 17,7 milijuna kuna. Županijski Dom zdravlja dobit će 12,1 milijun, Ljekarne 250 tisuća, Specijalna bolnica Naftalan 3,3 milijuna, Specijalna bolnica Bistra milijun te Zavod za javno zdravstvo 1,1 milijun kuna.

HAIKU DAN U KRAPINI - U Maloj dvorani krapinskog Pučkog otvorenog učilišta danas u 18,00 sati bit će organizirano svečano proglašenje i recital nagrađenih haiku radova pristiglih na natječaj jubilarne, desete po redu manifestacije „Haiku dan - Dubravko Ivančan.“ Manifestacija nosi ime istaknutog Krapinčanina koji je osim po pisanju klasične poezije bio poznat i po svojim haiku pjesmama. Osim u spomen na Ivančanov život i rad, Haiku dan pokrenut je i kako bi se popularizirala ova specifična pjesnička forma, što je prema gotovo devet tisuća pristiglih radova kroz protekle godine očito i uspjelo. Kao uvertira Haiku danu, sinoć je u  krapinskoj Gradskoj galeriji otvorena izložba  origami radova  istaknutih domaćih i stranih umjetnika.

PREDSTAVLJANJE DEFICITARNIH ZANIMANJA – Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije u suradnji s udruženjima obrtnika, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i srednjim školama uspješno je završila prvi dio predstavljanja obrtničkih zanimanja u zagorskim osnovnim školama. Završni dio predstavljanja obuhvaća odlazak u školske radionice. Nakon ovotjedne posjete Praktikumu Srednje Škole Zabok, gdje je učenicima predstavljeno zanimanje konobar, sutra slijedi posjet osmaša zainteresiranih za zanimanja zidar, tesar i soboslikar-ličilac Srednjoj školi Bedekovčina.

BESPLATNE PRIPREME ZA PRIJEMNE ISPITE - Visoka škola Hrvatsko zagorje Krapina i ove godine organizira besplatne pripreme za prijemne ispite, i to za smjerove Prometna logistika i Informatika. Pripreme će biti održane posljednji tjedan u ovom mjesecu, te u prvom tjednu srpnja. Polaznicima će biti osigurani i udžbenici potrebni za pripreme. Iako još nema službene potvrde, vodstvo Visoke škole od resornog ministarstva očekuje i skoro dobivanje zelenog svjetla za uvođenje i trećeg studija iz Operativnog menadžmenta, koji bi mogao startati  ove jeseni.

„OTVORENA VRATA“ U ZABOČKOJ GIMNAZIJI – Gimnazija „Antuna Gustava Matoša“ sutra organizira „Otvorena vrata škole“ za učenike osmih razreda zainteresirane za upis programa opće, jezične ili prirodoslovno-matematičke gimnazije. Program, u sklopu kojeg su organizirane radionice i prikaz rada učenika  trajat će  od 9 do 12 sati. 

ZAGORCI NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ SIGURNOSTI U PROMETU - Na državnom natjecanju „Sigurno u prometu“, nastupili su i predstavnici Krapinsko – zagorske županije; Klara Kunštek iz Osnovne škole Augusta Cesarca iz Krapine, Saša Tršinski i Vlado Šivalec iz Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog iz Zaboka te Dražen Fišter iz pregračanske Osnovne škole Janka Leskovara. Zagorci su kao županijska ekipa zauzeli 13. mjesto, a pojedinačno je Dražen Fišter zauzeo visoko četvrto mjesto.

HRVATSKI SAJAM SIRA U ZABOKU - Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja 13. i 14. lipnja u Zaboku će biti održan 2. hrvatski Sajam sira. Program ovogodišnjeg Sajma počinje predavanjem o hranjivim i nutritivnim vrijednostima sira i maslinovog ulja, koje će početi u 19 sati u zabočkom Vatrogasnom domu.  U subotu se okupljaju izlagači sa svojim proizvodima, a u 10 sati u dvorani Elektre Zabok bit će upriličeno svečano otvorenje Sajma. Sajam organiziraju Grad Zabok, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski stočarski centar, Hrvatska obrtnička komora, Srednja škola Bedekovčina, Elektra Zabok, Komunalno Zabok, Udruga „Muži zagorskog srca“ i Znanje Zabok.

«MEĐIMURSKO PROŠČENJE» - U sklopu Međimurskog tjedna u Zagrebu, večeras u prostorijama Kluba Međimuraca od 18,00 sati bit će otvorena izložba Fotokluba iz Čakovca pod nazivom «Pejzaži Međimurja», te će biti promovirana knjiga Juraja Kolarića «Zavičajno društvo Međimurja u Zagrebu». U nedjelju je završnica programa na zagrebačkoj Opatovini. Od 12,00 sati bit će održano tradicionalno Međimursko proščenje, a tome će prethoditi svečana sveta misa u zagrebačkoj katedrali.

SMOTRA FOLKLORA U ZAPREŠIĆU U Velikoj dvorani zaprešićkog Pučkog otvorenog učilišta sutra od 14,00 sati bit će održana Smotra dječjeg folklora zaprešićkog kraja, a u nedjelju, 8. lipnja od 19,00 sati Smotra izvornog i koreografiranog folklora.

SMOTRA PJEVAČKIH ZBOROVA - Ove nedjelje Zajednica kulturno-umjetničkih društava Krapinsko-zagorske županije organizira 14. županijsku Smotru pjevačkih zborova. Smotra će biti održana u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Đalskog u Zaboku s početkom u 16,00 sati. Nastupit će Mješoviti pjevački zbor iz Svetog Križa Začretja, Muški pjevački zbor Magdalenić te KUD-ovi iz Bedekovčine, Zlatar Bistrice, Novog Golubovca, Krapinskih Toplica, Kumrovca, Zagorskih sela, Huma na Sutli, Đurmanca, Pregrade, Zaboka i Tuhlja.

«MALI I VELIKI PECIKLINI» - U Pušći će sutra u 11,00 sati početi 1. Susret biciklista pod nazivom «Mali i veliki peciklini». Vozit će se po Magdalenskoj ulici kroz polje do piknik zone, a omogućeno je i iznajmljivanje bicikala.

KARATE KUP DUGO SELO - U sportskoj dvorani u Dugom Selu sutra od 10,00 sati u organizaciji tamošnjeg karate kluba bit će održan Kyokushin karate CUP «Dugo Selo 2008».

LIKOVNA KOLONIJA AKVARELI NA SKELI – Ove subote u Samoboru će biti održana Likovna kolonija «Akvareli na skeli». Na Skeli u Medsavama sastat će se umjetnici Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić i Udruge likovnih umjetnika Samobor te njihovi kolege iz Slovenije i Švedske. Oni će tamo slikati te zajedno s djelatnicima Samoborskog muzeja, organizatorom kolonije, stvoriti simbolički most preko Save. Projekt će pratiti povjesničari umjetnosti, a dokumentirat će ga kratkim filmom i fotografijama. Slike nastale na likovnoj koloniji bit će izložene u samoborskom Muzeju u rujnu.

MALOGORIČKI SUSRETI FOLKLORAŠA - Ove subote od 18 sati u Maloj Gorici počinju tradicionalni 8. malogorički susreti, folklorna priredba koja ove godine ima i međunarodni karakter. Uz desetak kulturno-umjetničkih udruga iz Hrvatske, na Malogoričkim susretima sudjeluju i Folklorno društvo Svoboda iz Senova u Sloveniji, te Bunjevački kulturni krug Čavolj iz Mađarske. Od domaćih, očekuje se dolazak Kuburaškog društva Gromovnik, Svetonedeljskih mažoretkinja, Pikića iz Rakitja, KUD-a Kerestinec te Folklornog društva Izidor iz Svete Klare, KUD-ova Katruže i Stružec te Kulturno-umjetničke udruge Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače.

SLASTIČARSKO-KUHARSKA RADIONICA - Pučko otvoreno učilište Samobor, u suradnji s Gradom Samoborom i Udruženjem obrtnika Samobor organizira u ponedjeljak, 9. lipnja u Kavani Livadić u Samoboru slastičarsko - kuharsku radionicu. U sklopu programa «Samobor – grad u kojem se dobro jede», stručni  voditelj ove radionice, Marc Fontanelle, šef kuhinje Regent Esplanade hotela, otkrit će samoborskim ugostiteljima tajne pripravljanja slatkih i slanih jela od čokolade.


 zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - četvrtak, 05.06.2008.


IZOBRAZBA TURISTIČKIH VODIČA - Zagorska razvojna agencija zajedno s Razvojnom agencijom Kozjansko kroz projekt INTERREG IIIA, susjedski program Slovenija-Mađarska-Hrvatska, provodi projekt „Putevima baštine“, ukupne vrijednosti 116 tisuća eura. Cilj projekta je razvoj održivog turizma pograničnog područja kao i razvoj postojeće turističke ponude, što će povećati prepoznatljivost i konkurentnost regije kao turističkog odredišta. Jedna od aktivnosti koja je trenutno u tijeku je izobrazba turističkih vodiča za područje Krapinsko-zagorske županije. Prijavljeno je 50 kandidata koji moraju poznavati osnove kulturne i prirodne baštine, hrvatsku povijest s osvrtom na Zagorje, turistički zemljopis, kao i politički i gospodarski sustav Hrvatske.

NEMA KAZNENIH ELEMENATA U POSLOVANJU «NAFTALANA» - Unazad dvije godine učestale su anonimne prijave na rad Specijalne bolnice «Naftalan» u Ivanić Gradu, što je rezultiralo brojnim raspravama na Skupštini Zagrebačke županije. Medijska hajka i stalne prozivke rezultirale su inspekcijskim nadzorom i uočenim nepravilnostima koje se ispravljaju. "One su napravljene iz objektivnih okolnosti, a što nije naštetilo kvaliteti pruženih zdravstvenih usluga pacijentima," istaknuo je ravnatelj Pero Vržogić. Ova Specijalna bolnica poslovanje u prošloj godini završila je pozitivno s ukupnim prihodima u visini od dvadeset i pol milijuna kuna te rashodima nešto manjim od dvadeset milijuna kuna. Iz Državnog odvjetništva priopćeno je da elemenata kaznenog progona nema, a članovi Poglavarstva Zagrebačke županije zadužili su Upravno vijeće da ih u roku od dva mjeseca informira o poduzetim mjerama uklanjanja nepravilnosti rada «Naftalana».

VARAŽDINCIMA JOŠ JEDAN PILOT PROJEKT ENERGETSKE UČINKOVITOSTI - Nakon što je u 12 škola Varaždinske županije uspješno proveden projekt energetske učinkovitosti kojeg je Županija realizirala s tvrtkom HEP-ESCO i Fondom za energetsku učinkovitost, Varaždinska županija postala je poligon za još jedan pilot projekt. Naime, u osnovnoj školi Breznički Hum i Drugoj Gimnaziji Varaždin počinje instaliranje opreme za mjerenje i izvještavanje o potrošnji nakon rekonstrukcija sustava grijanja. Projekt je ukupno vrijedan 300 tisuća kuna, a zajedno ga financiraju Ured za razvoj UN-a, HEP-ESCO i Varaždinska županija. Oprema bi trebala biti postavljena do kraja lipnja ove godine.

ZELENI CVIJET U SVETOJ NEDELJI - Svetonedeljska Gradska komisija akcije Zeleni cvijet obišla je ovog tjedna kandidate za ovo laskavo priznanje na gradskoj razini. Svetonedeljska turistička zajednica, koja provodi akciju, ove je godine odlučila ocjenjivati i za daljnje natjecanje prijavljivati pojedinačne objekte u kategorijama: gradski trg, ulica, okućnica privatne kuće, balkon privatne kuće, benzinska postaja, suvenir, turistička ponuda ili zanimljivost i turistički informativni centar. Nakon dvodnevnog obilaska komisija će do početka sljedećeg tjedna odlučiti o rangiranju kandidiranih na gradskoj razini te prijavi najboljih za nastavak natjecanja na županijskoj razini. 

HAIKU DAN U KRAPINI -  U Maloj dvorani krapinskog Pučkog otvorenog učilišta sutra u  18,00 sati bit će organizirano proglašenje i recital nagrađenih haiku radova pristiglih na jubilarni deseti po redu „Haiku dan - Dubravko Ivančan.“ Manifestacija nosi ime istaknutog Krapinčanina koji je osim po pisanju klasične poezije bio poznat i po svojim haiku pjesmama. Osim u spomen na Ivančanov život i rad, Haiku dan pokrenut je i kako bi se popularizirala ova specifična pjesnička forma, što je prema gotovo 9 tisuća pristiglih radova kroz protekle godine očito i uspjelo. Uvertira Haiku danu bit će izložba  origami radova  istaknutih domaćih i stranih umjetnika koja će biti svečano otvorena večeras u 19,00 sati u krapinskoj Gradskoj galeriji.

FINALE NATJEČAJA „ZNAM, HOĆU, MOGU“ - Sutra će u dvorani Srednje škole Krapina biti održano finale natječaja u okviru preventivnog programa „Znam, hoću, mogu“ Centra za prevenciju ovisnosti i Obiteljskog centra Krapinsko-zagorske županije. Djeca su na zadanu temu izrađivala likovne, literarne i dramske uratke, kroz koje se vidi njihov način razmišljanja i vrednovanja. Svi finalisti dobit će simbolične nagrade za sudjelovanje, a za najbolje su osigurani vrijedni pokloni.

KAKO PRISTUPANJE EU UTJEČE NA ZAŠTITU OKOLIŠA? - Zelena akcija povodom Svjetskog dana zaštite okoliša danas organizira predavanje na temu «Kako pristupanje EU utječe na zaštitu okoliša u Hrvatskoj?». Ovom prilikom u njihovim prostorijama u Frankopanskoj 1 u Zagrebu bit će predstavljene osnove europskog prava zaštite okoliša te kako se ono prenosi u nacionalno zakonodavstvo. Početak je u 17,00 sati.

PREDAVANJE O DJELOVANJU U KATASTROFAMA – U okviru projekta „Zdravi grad“ Gradsko društvo Crvenog križa Zabok danas organizira predavanje na temu „Djelovanje u katastrofama-pročišćavanje voda, kvaliteta vode, klimatske promjene“. Dio predavanja odnosi se i na zdravstvenu ispravnost vode iz bunara na području Krapinsko-zagorske županije. Predavanje će biti održano u prostorijama Crvenog križa u Zaboku s početkom u 18 sati.

ORIGINAL U SKULPTURI - U klanječkoj Galeriji Antuna Augustinčića do sutra traje znanstveni simpozij „Original u skulpturi“. Simpozij okuplja 60 stručnjaka, znanstvenika i umjetnika iz područja kiparstva, povijesti umjetnosti i drugih srodnih područja, koji su pripremili 40 izlaganja. Svrha skupa je da se pridonese utvrđivanju sadržaja i dosega pojma originala u skulpturi i njegovih korelata, odnosno unikata, serija, replika, verzija, varijanata, kopija, flasifikata, plagijata, imitata, reprodukcija i to na osnovi likovnih, povijesnih, umjetničkih, lingvističkih te jurističkih istraživanja i promišljanja.

ŽUPANIJSKA SMOTRA PJEVAČKIH ZBOROVA – U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih društava Krapinsko-zagorske županije ove nedjelje u Zaboku će biti održana 15. županijska Smotra pjevačkih zborova. Nastupit će mješoviti pjevački zborovi Sveti Križ Začretje, „Magdalenić“ i KUD Bedekovčina, KUD-ovi „Kaj“ Zlatar Bistrica, „Golubovec“ iz Novog Golubovca, „Zvonko Baloković“ Krapinske Toplice, „Đuro Orlić“ Zagorska sela, „Jorganović“ Hum na Sutli, „Naša lipa“ Tuhelj, zatim KUD-ovi Kumrovec, Pregrada, Đurmanec i zbor „Gjalski“ Zabok.  Smotra počinje u 18 sati u Osnovnoj školi Zabok.

SJEĆANJA ANTUNA HABDELIĆA - Podružnica umirovljenika Novaka priređuje danas u 19,00 sati u Društvenom domu Novaki promociju prve knjige svog sumještanina, inače povjerenika mjesnog odbora i aktivnog umirovljenika Antuna Habdelića. Knjiga nosi naziv Moja sjećanja, a u njoj su na više od 200 stranica u pedesetak cjelina zabilježena sjećanja ovog kroničara svetonedeljskog života o  posljednjih stotinjak godina.

KONCERT U GLAZBENOM ZAVODU - Večeras u 20,00 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu dosadašnji pobjednici Međunarodnog  natjecanja mladih glazbenih umjetnika «Ferdo Livadić» održavaju koncert. Na koncertu će nastupiti pijanisti Javor Bračić i Zrinka Ivančić, gitarist Petrit Ceku i violončelistica Petra Kušan. U suradnji s Hrvatskim glazbenim zavodom, Samoborska glazbena jesen po prvi put se ovim koncertom promovira izvan granica Samobora.

PREDSTAVLJANJE «ZRNCA» - Večeras od 20,00 sati u Domu kulture u Ivanić Gradu organizirana je promocija knjiga Krunoslava Božića «Zrnca».

«MOŽ I ŽENA» - U sklopu manifestacije «Dani Međimurja u Zagrebu» večeras od 20,00 sati u Histrionskom domu može se pogledati predstava Kazališne družine Pinkelc «Mož i žena».

BADALIĆEVI DANI - U općini Križ sutra će biti obilježeni Badalićevi dani u spomen na znamenitog hrvatskog književnog znanstvenika Josipa Badalića, rođenog u ovom kraju prije 120 godina. Ovom prilikom bit će održan okrugli stol u tamošnjem Domu kulture od 18,00 sati, a svečano će biti uručena plaketa «Josip Badalić» najboljoj studentici ruskog jezika i književnosti zagrebačkog Filozofskog fakulteta. U Galeriji Križ slijedi predstavljanje 4. izdanja Moslavačke razglednice te izložba «Foto-portret Dragutina Tadijanovića». U školi «Milke Trnine» svoje nagrađene radove predstavit će učenici.

SPORTU Pleternici u petom kolu Hrvatskog kupa u gađanju na glinene golubove pobijedio je reprezentativac Anton Glasnović (Gaj Dubrava), a iz Krapinsko-zagorske županije najbolji je na petnaestom mjestu Dario Balija koji nastupa za Dubravicu. Iz četveročlane vrste zabočkog Tekstilca najbolji je na devetnaestom mjestu Zvonko Jakuš. Zlatko Jurina je 23., Mladen  Ban 24., dok je Zlatko Jug 44. Iz Streljačkog kluba Trap (Čakovec) od 53 strijelca Franjo Mlinarić je 22., a Miljenko Crnčec 36.

Dva kola prije kraja sve je napetije u vrhu Prve varaždinske županijske nogometne lige. Novim i uvjerljivim pobjedama na prvom i drugom mjestu su i dalje Majerje i Novi Marof sa po 57 bodova. U Prvoj međimurskoj županijskoj nogometnoj ligi pobjedom nad Sokolom od 3:1, riješene su sve nedoumice i kolo prije kraja naslov prvaka slavi Dinamo iz Palovca koji na prvom mjestu ima 50 bodova, dok je Sloboda druga sa 46 bodova.

Kraj je prvenstva Lige veterana Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije. U Prvoj ligi još jednom je najbolji krapinski Zagorec koji je ove sezone bez poraza prvi sa 55 bodova. Druga je zabočka Mladost sa 43, a treće je Hrvatsko zagorje sa 41 bodom. U Drugoj županijskoj ligi prvi su veterani Straže sa 56 bodova, a slijede Zagorec (VelikoTrgovišće) sa 43 i Mladost (Marija Bistrica) sa 35 bodova.


zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - srijeda, 04.06.2008.


ZAGORCI U ODBORU ZA PRAĆENJE PREKOGRANIČNOG PROGRAMA - Predstavnici Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije izabrani su za članove zajedničkog odbora za praćenje za Prekogranični program Slovenija – Hrvatska, a koji će Hrvatskoj biti raspoloživ unutar novog pretpristupnog programa IPA. Oni su izabrani kao predstavnici sedam hrvatskih županija i Grada Zagreba, odnosno područja u Hrvatskoj koja mogu koristiti sredstva iz navedenog programa. U prve tri godine programa, Sloveniji i Hrvatskoj ukupno će biti na raspolaganju 16,7 milijuna eura za prijavu projekata vezanih uz ekonomski i socijalni razvoj, razvoj turizma i ruralnih područja, poduzetništva te zaštite okoliša.

ZDRAVSTVENE USTANOVE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE POZITIVNO POSLOVALE Poglavarstvo Zagrebačke županije prihvatilo je izvješća poslovanja županijskih zdravstvenih ustanova u 2007. godini. Svih pet zdravstvenih ustanova Zagrebačke županije, Specijalne bolnice Gornja Bistra i Naftalan, županijski Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo i Ljekarne, poslovale su pozitivno čime su u vrhu u Hrvatskoj, rekao je Ivan Lukovnjak, pomoćnik ravnatelja Udruge poslodavaca u zdravstvu. Svaka ima svoje specifičnosti ugovorene putem HZZO-a, pa je tako kod Ljekarni uočen dugi rok naplate. Osnivanje Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije unazad godinu dana ocijenjeno je vrlo potrebitim dok su manjkavosti Doma zdravlja velik broj timova u odnosu na druge, što ne iznenađuje obzirom na specifičnosti područja koje pokriva. Upitna je naplativost potraživanja ovih ustanova, no njihovi su ovogodišnji proračuni povećani toliko da bi njihovo poslovanje trebalo biti stabilno.

INICIJATIVA ZA UVOĐENJEM PRIPREMA ZA PRIJEMNE ISPITE U KRAPINI - Vodstvo mladeži krapinskog HNS-a danas je prezentiralo svoju inicijativu  kojom žele u Krapini pokrenuti organiziranje priprema za prijemne ispite na fakultete. Primaran razlog zbog kojeg je inicijativa pokrenuta je činjenica da je za većinu zagorskih roditelja slanje djece na pripreme u Zagreb preskupo. Mladi HNS-ovci u ostvarivanju svojih zamisli očekuju pomoć od lokalne vlasti i nadležnih institucija. Predlažu da Grad Krapina osigura prostore za pripreme te da sufinancira 50% cijene priprema. Pripreme bi ove godine trebale biti organizirane za smjerove na Visokoj školi Hrvatsko zagorje Krapina te na fakultetima u Zaboku. Projekt bi sljedeće godine trebao obuhvatiti i pripreme za prijemne ispite  na zagrebačkim fakultetima.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA POMAŽE TURISTIČKE PROGRAME - Zagrebačka županija financirat će županijsku Turističku zajednicu s 500 tisuća kuna u realizaciji projekata u prvom polugodištu ove godine. Jedan od najvažnijih projekata je izrada «Mobi explorera», a tu su još izrada interpretacijskih ploča i planova svih gradova Zagrebačke županije, uređenje željezničkih kolodvora u smislu turističke promocije prilikom dolaska turista, izrada promidžbenog DVD-a Županije te izrada kataloga županijske kulturne baštine. 

NEZAPOSLENOST U ZAGORJU - Na području Krapinsko-zagorske županije u svibnju je evidentirano 3839 nezaposlenih osoba, što je 3,2% manje nego u travnju, te 19,9% manje nego u svibnju prošle godine. Područna služba Zavoda za zapošljavanje Krapina zaprimila je tijekom svibnja 216 prijava potreba za zaposlenicima, što je za 24% manje nego u prethodnom mjesecu. U evidenciju Zavoda novoprijavljeno je 178 osoba, dok je iz evidencije Zavoda zaposleno 196 osoba. Najtraženija zanimanja bila su prodavač, konobar, šivač, njegovatelj starijih i nemoćnih osoba, doktor medicine, plinoinstalater te elektroinstalater.

USPJEŠNA KAMPANJA PROMOVIRANJA UPISA U SREDNJE ŠKOLE - Kampanja koju je Varaždinska županija pokrenula u suradnji s Gospodarskom i Obrtničkom komorom, Zavodom za zapošljavanje, tvrtkom-partnerom „Zagorje Tehnobeton“ i srednjim školama, u svrhu promoviranja upisa u prve razrede srednjih škola na području Varaždinske županije, premašila je sva očekivanja. Predavači su obišli 6 gradova i većinu općina gdje je informacije o upisima tražilo više od 1200 djece i njihovih roditelja. Osim prezentiranja upisnih programa, u sklopu kampanje skrenuta je i pozornost na deficitarna zanimanja. Inače, u prvim razredima 16 srednjih škola Varaždinske županije ove godine ima 2407 mjesta za 1996 osnovnoškolaca.

JAVNA RASPRAVA O UREĐENJU ŠMIDHENA - Prijedlog detaljnog plana uređenja Šmidhena izložen je u samoborskoj Gradskoj vijećnici i može biti razgledan radnim danom od 8,00 do 15,00 sati do 1. srpnja, do kad se primaju i primjedbe. Javno izlaganje o uređenju Šmidhena bit će u ponedjeljak, 9. lipnja, u 17,00 sati u Gradskoj vijećnici, a bude li interes veći, bit će premješteno u samoborsko kino. Javnosti bi se tada trebao predstaviti i Boris Šimunić, direktor tvrtke Fantazija, koja će u projekt uložiti 70 milijuna kuna. Ukoliko će plan biti usvojen, tvrtka planira do kraja ove godine početi gradnju.

ZABOK U PROJEKTU „ZDRAVI GRADOVI“ - Grad Zabok ove godine sudjeluje u obilježavanju 20 godina projekta Zdravih gradova, kojeg provodi Hrvatska mreža Zdravih gradova sa ciljem širenja ideje o unapređenju zdravlja. Tema mjeseca lipnja je ekološka osviještenost, a njezini koordinatori su Krapinsko-zagorska županija, Grad Zabok i Osječko-baranjska županija. Svojim programima u projektu sudjeluju Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Ekološko društvo „Lijepa naša“ iz Dubrave Zabočke,  Dječji vrtić „Zipkica“, Gradsko društvo Crvenog križa Zabok, Društvo Naša djeca, Ekološka grupa Osnovne škole „Ksaver Šandor  Gjalski“, Planinarsko društvo „Zagorske steze“ i Športsko-ribolovno društvo  Zabok. Slijedeća aktivnost u sklopu projekta je likovna radionica „Moj zeleni grad“ u organizaciji Društva Naša djeca, koja će danas s početkom u 17 sati biti održana u zabočkoj Gradskoj knjižnici.

HAIKU DAN U KRAPINI -  U Maloj dvorani krapinskog Pučkog otvorenog učilišta ovog petka u  18,00 sati bit će organizirano proglašenje i recital nagrađenih haiku radova pristiglih na jubilarni deseti po redu „Haiku dan - Dubravko Ivančan.“ Manifestacija nosi ime istaknutog Krapinčanina koji je osim po pisanju klasične poezije bio poznat i po svojim haiku pjesmama. Osim u spomen na Ivančanov život i rad, Haiku dan pokrenut je i kako bi se popularizirala ova specifična pjesnička forma, što je prema gotovo 9 tisuća pristiglih radova kroz protekle godine očito i uspjelo. Uvertira Haiku danu bit će izložba  origami radova  istaknutih domaćih i stranih umjetnika koja će biti svečano otvorena sutra u 19,00 sati u krapinskoj Gradskoj galeriji.

RADIONICA STOP ANIMACIJE ZA UČENIKE – U sklopu Tabor Film Festivala, koji će ove godine biti održan od 11. do 19. srpnja, bit će organizirana besplatna radionica „stop animacije“ za učenike osnovnih i srednjih škola Krapinsko-zagorske županije. Radionica će biti održana od 12. do 16. srpnja na lokaciji dvorca Veliki Tabor, a vodit će ju asistentica na Akademiji likovne umjetnosti Ana Hušman. Polaznici će saznati što je to stop animacija te će moći vidjeti filmove majstora animacije. U praktičnom dijelu razrađivat će svoj rad od ideje do filma i pritom će im biti prezentirane vještine snimanja kamerom, baratanja rasvjetom te montažom.

KONCERT POBJEDNIKA NATJECANJA „FERDO LIVADIĆ“ - Zajednički koncert dosadašnjih pobjednika Međunarodnog glazbenog natjecanja mladih umjetnika „Ferdo Livadić”, bit će održan sutra s početkom u 20,00 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. Natjecanje je utemeljeno 2004. godine pod okriljem festivala Samoborska glazbena jesen. Na koncertu će nastupiti četvero dosadašnjih pobjednika: pijanist Javor Bračić, gitarist Petrit Çeku, pijanistica Zrinka Ivančić i violončelistica Petra Kušan. Uz koncert će biti otvorena i izložba “Svjetlopisi zvuka”, fotografa Maria Hlače, nastala tijekom prošlogodišnje 32. samoborske glazbene jeseni.

IZLOŽBA LADISLAVA KRALJA U Kulturno-informativnom centru na zagrebačkom Preradovićevom trgu večeras od 18,00 sati bit će otvorena izložba zbirke Ladislava Kralja Međimurca. Organizator izložbe je Muzej Međimurja iz Čakovca.

IZLOŽBA IVANA KOŽARIĆA - U Domu kulture Pučkog otvorenog učilišta Ivanić Grad danas u 20,00 sati bit će otvorena izložba likovnih radova Ivana Kožarića.

IZLOŽBA JADRANKE HLUPIĆ DUJMUŠIĆ – Izložba slika «Femme» Jadranke Hlupić Dujmušić može biti razgledana u izložbenom prostoru Europskog doma u Zagrebu do 17. lipnja. Riječ je o slikama rađenim u kolaž tehnici te akrilu na platnu.

SPORT - Ovog vikenda na preuređenoj i obnovljenoj motokros stazi Mladina u Jastrebarskom, pod pokroviteljstvom Grada Jastrebarskog i Zagrebačke županije te podršku HOO-a bit će održana dva motokros natjecanja, svjetsko MX3 i europsko EMX2. Ukupno je prijavljeno oko 150 najboljih motokrosista svijeta, a od naših tu su Nenad Šipek, Goran Gorički i Marko Leljak u svjetskoj klasi, te mladi Tumbri i Lovaković u europskoj. Kvalifikacije se voze u subotu od 15,00 sati, a utrke su u nedjelju od 12,00 sati. Ovo najveće motokros natjecanje u Hrvatskoj već tradicionalno bit će održano pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića.    


zagorje.hr  Vijesti Radija KAJ - ponedjeljak, 02.06.2008.


MISA ZA MACELJSKE ŽRTVE - U nazočnosti oko 2.500 vjernika i članova obitelji,  u organizaciji Župe sv. Juraj Đurmanec, jučer je, kao i svake prve nedjelje u lipnju od 1991. godine, služena misa zadušnica u znak sjećanja na sve žrtve Križnog puta i likvidacije više tisuća zarobljenih hrvatskih vojnika i civila ubijenih u maceljskim šumama nakon završetka Drugog svjetskog rata. Misno slavlje u spomen parku ispred crkve Muke Isusove u naselju Fruki, gdje su 2005. godine pokopani posmrtni ostaci 1.163 žrtve iz 26 masovnih grobnica, predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Vlado Košić koji je u propovjedi naglasio kako Crkva osuđuje sve zločine i traži da zločinci za njih odgovaraju. Za komunističke zločine do danas nitko nije odgovarao, a dužnost je vlasti da se poštuju sve žrtve na svim stranama, rekao je mons. Košić pozivajući na istinu, jer je ona jedini temelj na kojem se može graditi budućnost. 

SPELEOLOŠKI KATASTAR KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - Prvo znanstveno istraživanje spilja i jama na Ivanščici započeto je sredinom svibnja, a  u petak je  Romano Ozimec, predsjednik Hrvatskog biospeleološkog društva istražio jamu ispod vrha Osinec, u blizini ostataka Belecgrada. Time je praktično počela izrada speleološkog katastra Krapinsko-zagorske županije, a prvo će biti izrađen speleološki i biospeleološki katastar Ivanščice. Nakon istraživanja Ivanščice planira se nastavak istraživanja masiva Strahinjčice, Kunagore, Cesargradske gore, Maceljske gore i zagorskih padina Medvednice, čime će se istražiti sva okršena područja Krapinsko-zagorske županije, objediniti svi podaci i ostvariti speleološki i biospeleološki katastar Županije.

ZAŠTITA UGROŽENIH VRSTA PTICA - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije danas je u Radobojskom trnacu predstavila projekt praćenja stanja ugroženih vrsta ptica gnjezdarica sa staništem na području Zagorja. Također, predstavljen je i slikovni terenski priručnik o ugroženim ptičjim vrstama Krapinsko–zagorske županije koji je izrađen u sklopu projekta i služit će  za prepoznavanje  ptica svima koji se žele aktivno uključiti u taj projekt. Praćenje  obuhvaća pet ugroženih ptičjih vrsta: pupavac, sivi ćuk, mali ćuk, rusi i sivi svračak.

USPORENA REKONSTRUKCIJA BETONSKE CESTE - Od veljače traje rekonstrukcija ceste koja povezuje Samobor i Svetu Nedelju. Investitor su Hrvatske ceste, koje najavljuju da će kompletna cesta biti puštena u promet do početka nove školske godine. Do kraja lipnja bit će puštena u promet prva dionica od samoborskog ipsilona do križanja Ulice dr. Franje Tuđmana i Stilinovićeve u Svetoj Nedelji. U drugoj fazi zatvara se ulica dr. Franje Tuđmana kroz Svetu Nedelju, a tad će biti izvedeni i naknadno ugovoreni radovi na uređenju rotora i semaforizacija križanja s Industrijskom ulicom u Svetoj Nedelji. Rekonstrukcija predviđa proširenje dosadašnja dva kolnička traka na ukupnu širinu od 7,10 metara, uz uređenje bankina i zaustavnog traka.

MEĐIMURJE U ZAGREBU Zavičajno društvo Međimurje slavi 15. obljetnicu te tim povodom organizira manifestaciju «Međimurje u Zagrebu» koja počinje sutra i traje do nedjelje. Program sutra počinje Susretom gospodarstvenika u Hrvatskoj gospodarskoj komori, a u večernjim satima od 19,30 sati slijedi u dvorani Vatroslava Lisinskog koncert brojnih međimurskih KUD-ova. Dani završavaju tradicionalnim Međimurskim prošćenjem u nedjelju, 8. lipnja na zagrebačkoj Opatovini od 12 sati.

VOZOČAŠĆE NA TRŠKOM VRHU – Jučer je održano tradicionalno 41. vozočašće Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trškom Vrhu kraj Krapine, na kojem se godinama okupljaju brojni hodočasnici iz svih dijelova Hrvatske. Misno slavlje predvodio je dr. Juraj Kolarić, a nakon mise održan je blagoslov vozača i motornih vozila.

ANTONIJA SVIBEN I LUCIJA LIHTER POBJEDNICE ORONOTE - U organizaciji Otvorenog učilišta Oroslavja prošlog petka održana je 15. Oronota, festival pjevača amatera koji je u finalnoj večeri okupio 18 mladih pjevača iz Krapinsko–zagorske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Antonija Sviben osvojila je prvo mjesto prema ocjeni žirija te treće prema glasovima publike. Lucija Lihter najveći broj glasova i prvo mjesto osvojila je prema glasovanju publike, a drugo prema ocjeni žirija. Ana Smiljanić bila je treća prema ocjeni žirija, a drugo mjesto publike pripalo je Jeleni Jakuš.  

POBJEDNICI SAMOBORSKE NOĆNE TRKE - Tradicionalnu "Noćnu trku" grada Samobora po 47. put trčali su u petak samoborski školarci te atletičarke i atletičari profesionalci. U kategoriji petih razreda pobijedili su Rebeka Meglić i Luka Lindić iz Osnovne škole Bogumila Tonija. Kod šestih razreda Lucija Kosaber iz škole Bogumila Tonija i Toni Trupec iz Osnovne škole Sv. Nedelja, kod sedmih Leonarda Halilović i Filip Čučić iz škole BogumilaTonija, a  osmih Ana Turk i Sebastijan Čuk iz Osnovne škole Samobor. Kod srednjoškolaca najbrži su bili Ida Dančulović  i Filip Turk. Od registriranih atletičarki pojavila se na startu samo Branka Lozić iz Atletskog kluba Žumberak, koja je otrčala 3000 metara, dok su atletičari trčali 4000 metara, a najbrži je bio Slavko Petrović iz Atletskog kluba Zagreb Ulix. 

ODRŽAN KUP VATROGASACA GRADA ZABOKA – Na sportskom igralištu u Gubaševu kod Zaboka, u subotu  je održan tradicionalni, deveti po redu, Vatrogasni kup Grada Zaboka.  Na natjecanju se okupilo 27 ekipa vatrogasaca svih uzrasta i kategorija. Najbolja u kategoriji Žene A  bila  je ekipa DVD-a Bedekovčina , a u kategoriji Žene B pobijedila je ekipa Društva iz Rogaške Slatine. U muškoj kategoriji DVD A prvo mjesto pripalo je DVD-u Paukovec, dok  u DVD B kategoriji na prvom mjestu DVD iz Zlatara.

USPJEŠNA AKCIJA ZABOČKOG CRVENOG KRIŽA – Gradsko društvo Crvenog križa Zabok prošli je tjedan uspješno provelo treći ovogodišnji ciklus dobrovoljnog darivanja krvi na širem zabočkom području. Organizirano je sedam akcija kojima je ukupno pristupilo 310 osoba, a krv ih je dalo 280.  Među njima je zabilježeno šest novih darivatelja krvi. Na akciji prošlog petka u Bedekovčini, po stoti put krv je dao Vilim Čajko iz Bedekovčine. Kako bi do kraja godine bio ostvaren plan od prikupljenih 1800 doza krvi, zabočki Crveni križ slijedeći ciklus dobrovoljnog darivanja krvi organizira krajem kolovoza.

„LIKOVI IZ DJEČJIH PRIČA“ - U Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Zaprešiću večeras od 18,00 sati predstavljaju se polaznici tečaja ritmike Dječjeg vrtića «Vrtuljak» programom pod nazivom «Likovi iz dječjih priča».

„SUDBINE“ U SUSEDGRADU -  Večeras u 20,00 sati u Velikoj dvorani Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad bit će održana predstava Ladislava prežigala „Sudbine“, koju će izvesti stalna kazališna družina „Dijalog“. Ulaz je slobodan.

SPORT - U utakmici zadnjeg, 10. kola kvalifikacija za  A1 ligu Hrvatske košarkaši Čakovca pod svojim su obručima izgubili pod Darde sa 77:100. Maksimir je pobijedio Trogir 79:68. Ulazak u prvu ligu izborili su Kvarner i Trogir, dok na žalost košarkaši Čakovca i ove godine nisu uspjeli proboj u elitni stupanj natjecanja. I ovogodišnje kvalifikacije završili su na zadnjem mjestu s 10 poraza.

Nogometaši zabočke Mladosti pobjedom u jučerašnjoj utakmici zadnjeg, 30. kola u Zagrebu nad Ponikvama 3:0 osigurali su opstanak u 4. HNL-Središte. Zabočanima je pomogao Schiedel koji je u Novom Golubovcu pobijedio Croatiu sa 4:1. I ostala dva zagorska predstavnika na oproštaju su ostvarila pobjede. Tondach je kod kuće svladao Špansko 2:1, a u Krapini je Zagorec pobijedio Trnje 5:2. Klanjec je kod prvaka Maksimira igrao 1:1. U konačnom poretku prvi je Maksimir sa 69 bodova, Sloga - Gredelj je druga sa 59, dok je treće Špansko sa 58 bodova. Zagorec je sedmi sa 46 bodova, a Tondach osmi sa 38. Klanjec je 12. sa 35 bodova, Mladost je 14. sa 27 bodova, dok je Schiedel 16. sa 14 bodova.

U 34. kolu 4. HNL Središte -  podskupina B, Samobor-Frankopan 5:0, Bistra- Mraclin 2:2, u Bedenici, Strmec-Laduč 1:2 i Zelina-Sava 5:1. Prvi je Samobor sa 75 bodova, a sa utakmicom manje drugi je sisački Metalac sa 74. Zelina je treća sa 70, Laduč peti sa 56, Bistra je deveta sa 48, dok je Strmec 12. sa 42 boda.

U odigranom 26. kolu Prve županijske nogometne lige seniora postignuti su rezultati: Gaj-Stubica 2:0, Rudar (Mihovljan)-Radoboj 3:1, Pregrada-Jedinstvo 4:1, Zagorec (Veliko Trgovišće)-Oštrc 0:3, Ivančica-Rudar (Dubrava Zabočka) 1:3, Matija Gubec-Inkop 3:5 i Oroslavje-Straža 0:6.  U ukupnom poretku i dalje je vodeći Inkop s 62 boda, drugi i treći su Gaj i Matija Gubec sa po 55, četvrti Rudar iz Dubrave Zabočke ima 40, a peto Jedinstvo 34 boda. Po 33 boda na šestom, sedmom, osmom i devetom mjestu imaju Radoboj, Straža, Zagorec iz Velikog Trgovišća i Oštrc. Na posljednjem 14. mjestu je Oroslavje sa 11 bodova.

Odigrano je i 18. kolo Druge županijske nogometne lige, a rezultati su slijedeći: Mladost (Belec)-Sloga 6:1, Toplice-Mladost (Marija Bistrica) 1:0, Omladinac-Đalski 3:0 i Lobor-Vatrogasac 1:2, dok je Milengrad bio slobodan. Prvo mjesto na ljestvici zauzima Vatrogasac sa 43 boda, na drugom, trećem i četvrtom mjestu sa po 34 boda su Omladinac, marijabistrička Mladost i Toplice. 9. Đalski je posljednji sa 1 bodom.


VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

lipanj 2008.