VIJESTI RADIJA KAJ - arhiva vijesti

srpanj 2009.


www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - petak,31.07.2009.

VARAŽDINSKI ŽUPAN OTKAZAO KOLEKTIVNI UGOVOR - Župan Varaždinske županije Predrag Štromar donio je odluku o otkazu Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike upravnih tijela Varaždinske županije. Do otkazivanja je došlo zbog aktualne gospodarske situacije u kojoj se zbog krize financiranja javnog sektora za dulje naredno razdoblje bitno mijenjaju okolnosti u kojima se obveze iz Kolektivnog ugovora trebaju izvršavati. Županija kao poslodavac u predstojećem razdoblju neće moći osigurati sredstva u mjeri potrebnoj za izvršavanje obveza preuzetih Kolektivnim ugovorom, čemu je glavni razlog pad prihoda proračuna, izjavio je župan Štromar. Otkazni rok Ugovora traje tri mjeseca, a na temelju zakona i drugih propisa, župan će u ime poslodavca započeti pregovore o novom kolektivnom ugovoru.

ZAGORSKE ŠKOLE PRIKUPLJAJU STARE UDŽBENIKE – Slijedeći naputak Krapinsko-zagorske županije, gotovo sve zagorske škole uključile su se u akciju prikupljanja rabljenih školskih udžbenika. One koje to još nisu učinile, kako saznajemo, kreću s prikupljanjem idućeg tjedna, da bi se tijekom kolovoza mogli kompletirati udžbenici koji će se koristiti u predstojećoj školskoj godini.

U ZLATARU ISTRAŽIVAČKI ZNANSTVENI CENTAR - U Zlatar Bistrici se gradi istraživački znanstveni centar Menda koji bi trebao biti središte razvoja nove industrije u Hrvatskoj. Jedinstveni centar u kojeg će tvrtka Avak uložiti 2,5 milijuna kuna sastojat će se od 6 samostojećih laboratorija i niza pomoćnih zgrada, površine ukupno oko 3500 četvornih metara. Trenutno se gradi prvi laboratorij za nelinearnu dinamiku, odnosno za eksperimentalnu fiziku kaosa, i to prema najstrožim europskim građevinskim standardima.

LJETO U KRAPINI - Turistička zajednica grada Krapine već tradicionalno tijekom kolovoza organizira „Ljeto u Krapini“. Ove godine, po osmi put zaredom, pod medijskim pokroviteljstvom Radija Kaj, ova će manifestacija od 2. do 30. kolovoza obuhvatiti brojne programe koji će se na Hušnjakovom odvijati nedjeljama poslijepodne. Program ovogodišnje krapinske ljetne manifestacije počinje "Purgerskom nedjeljom", 9. kolovoza slijedi program „Krapina iz davnina“, 16. kolovoza na programu je „Etno nedjelja“, 23. kolovoza „Nedjelja krapinskog pračovjeka“, a manifestacija završava 30. kolovoza „Nedjeljom tambure“. Za posjetitelje iz Zagreba organiziran je prijevoz popularnim vlakom „Krapekom“ koji svake nedjelje s Glavnog kolodvora iz Zagreba kreće u 8,53 sati, a povratak iz Krapine je u 18,13 sati.

SCENA AMADEO - U sklopu zagrebačke ljetne kazališno–glazbene scene Amadeo, večeras u 21,00 sat na ljetnoj pozornici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, koncert će održati Damir Kukuruzović Gipsy Jazz Kvartet. U slučaju kiše, koncert će biti održan u auli Muzeja za umjetnost i obrt.

ZAGREBAČKI VREMEPLOV - Turistička zajednica Grada Zagreba ove subote poziva sve zainteresirane u „Zagrebački vremeplov“. Na Promenadnom koncertu u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu od 11,00 do 13,00 sati nastupit će Sweet Swing orkestar i Božidar Matti. Koncert je obogaćen i dodatnim sadržajima, kao što je vožnja fijakerom i slikanje kod šnel fotografa. Na Gornjem gradu će od 10,00 do 11,00 sati grupa Potepuhi predstaviti Gornjogradske glazbene vedute, uz zagrebačke šansone. Na Folklornoj sceni subotom predstavit će se Folklorni ansambl Vrapčanci, koji će od 10,00 do 12,00 sati prikazati dio svog bogatog kulturnog naslijeđa na potezu od Kaptola preko Trga bana Josipa Jelačića do Tkalčićeve ulice.

SPORT - Nogometaši Zagorca iz Krapine sutra će odigrati četvrtu pripremnu utakmicu. U 17,30 sati na svom terenu dočekuju Mladost iz Obrezine. Krapinčani već u nedjelju gostuju u Maču gdje će u 18,00 sati odigrati protiv domaćeg Gaja.


www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - četvrtak,30.07.2009.

REGIONALNI ZAGORSKI VODOVOD KASNI TRI GODINE – Vodstvo Krapinsko-zagorske županije nedavno se sastalo sa glavnim direktorom Hrvatskih voda Jadrankom Husarićem. Tema sastanka bilo je provođenje 230 milijuna kuna vrijednog programa regionalnog vodoopskrbnog sustava Krapinsko-zagorske županije, koji bi trebao obuhvatiti 95% zagorskog stanovništva. Program je počeo 2006. godine i prema planovima je trebao biti ostvaren do 2010., no s obzirom da je svake godine napravljeno 30% manje od planiranog, o završetku se ne može razmišljati prije 2013. godine. U Županiji nisu sretni zbog toga, ali su zadovoljni što su u program uvrštene neke zagorske općine koje nisu prvotno bile uključene. Također, Zagorje je ušlo u projekt rješavanja odvodnje kojeg financira Svjetska banka, zahvaljujući čemu će 70% zagorskog stanovništva u budućnosti biti spojeno na jedinstveni sustav odvodnje.

U KOLOVOZU PRVE NAKNADE ZA DNEVNE MIGRANTE - Sedamdesetak dnevnih migranata s područja Krapinsko-zagorske županije koji su dobili otkaz u slovenskom poduzeću Steklarska nova u Rogaškoj Slatini, dobili su rješenja sa slovenskog Zavoda za zapošljavanje prema kojem će svoje prve naknade sa Zavoda dobiti 20. kolovoza. Sa Zavoda će, ovisno o stažu, naknadu dobivati od 3 do 24 mjeseca i to oni koji su stariji od 50 godina. Dobivat će 70% plaće, što znači između 300 i 350 eura.

ODLIČAN ODAZIV U AKCIJI PRIKUPLJANJA UDŽBENIKA - Prema informacijama dobivenima od škola, interes roditelja i učenika za akciju prikupljanja i razmjene udžbenika u Varaždinskoj županiji izuzetno je velik, te je u svega dva dana prikupljeno više od 50% udžbenika. U manjim školama akcija je već završena jer su joj se u minula dva dana odazvali gotovo svi polaznici škola, a u nekim su školama udžbenici već i razmijenjeni. Varaždinski župan Predrag Štromar izjavio je kako je izuzetno zadovoljan akcijom, te ujedno i napomenuo kako još uvijek ima prostora za napredak, apelirajući na sve koji dosad nisu predali udžbenike da se uključe u akciju, kojom je dosad ušteđeno preko 3 milijuna kuna.

ZAPOŠLJAVANJE U NJEMAČKOJ - U nastavku suradnje sa Središnjom službom za posredovanje u Bonnu, Hrvatski zavod za zapošljavanje organizira zapošljavanje hrvatskih radnika radi usavršavanja profesionalnog i jezičnog znanja, takozvanih gostujućih radnika u Njemačkoj, u trajanju od 12 do 18 mjeseci. Odabir se odnosi na sva zanimanja, a među uvjetima koje kandidati trebaju udovoljiti su završena najmanje srednja škola te dobro znanje njemačkog jezika. Dokumentacija se može predati najkasnije do 3. rujna ove godine u Područnoj službi Krapina i ispostavama Zabok, Pregrada, Klanjec, Donja Stubica i Zlatar Bistrica.

VIJEĆE ZA PREVENCIJU U LOKALNOJ ZAJEDNICI - U Krapini je održana druga sjednica Županijskog vijeća za prevenciju u lokalnoj zajednici. Prihvaćen je konačan prijedlog rada za ovu godinu te su definirane i nove aktivnosti Vijeća, koje će i dalje raditi na sprečavanju svih oblika ovisnosti, boriti se protiv nasilja, raditi na povećanju sigurnosti u prometu, sprečavanju kaznenih djela i prekršaja. Dio planiranih aktivnosti već je proveden tijekom ove godine, a kako je rekao župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić, koji je ujedno i predsjednik Vijeća, rebalansom županijskog proračuna neće se dirati sredstva namijenjena projektu „Policija u zajednici“ čime će se omogućiti da se program Vijeća može odraditi u potpunosti.

USPJEH HRVATSKE NA KEMIJSKOJ OLIMPIJADI - Na 41. međunarodnoj kemijskoj olimpijadi koja se od 18. do 27. srpnja održavala u Cambridgeu u Velikoj Britaniji, hrvatski tim okitio se s tri medalje. Petra Vizjak, učenica Gimnazije Varaždin osvojila je srebro, a Igor Marković i Filip Vranješević, učenici V. gimnazije iz Zagreba bronce. Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je šezdesetak zemalja. 

LJETO U DVORCU ORŠIĆ - Na programu „Ljeta u dvorcu Oršić“ večeras je nastup poznate splitske klape Cambi. Koncert počinje u 21,00 sat. Sljedećeg tjedna, točnije 7. kolovoza, bit će održan još jedan koncert kad će u atriju dvorca u Gornjoj Stubici nastupiti grupa Small House Brown.

PRONAĐEN LEŠ KOD HIDROELEKTRANE ORMOŽ - Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Varaždin jučer su na brani Strmec uz desni rub hidroelektrane Ormož pronašli muški leš kako pluta po jezeru. Uzrok smrti zasad neidentificiranog muškarca trebao bi biti poznat nakon obdukcije.

SPORT - Nogometaši krapinskog Zagorca u trećoj pripremnoj utakmici u Zagrebu su pobijedili Ponikve sa 3:1. Dva puta je Zagorcu dizao vodstvo Malarić, da bi zadnji treći pogodak za konačnih 1:3 postigao Kantolić. Zabočka Mladost je u Brdovcu dobila tamošnji BSK sa 3:1. Dva puta je domaću mrežu pogodio Bunčec, a jednom Mihaljinec. U Mladini je Vinogradar pobijedio Špansko sa 5:0.

Pod vodstvom trenera Ivice Jurineca pripreme za novu sezonu počeo je i Rudar iz Dubrave Zabočke. U odnosu na minulu sezonu ima određenih igračkih promjena i među 25 igrača tu je i novodošli Danijel Gorički iz Tondacha. Uz nastupe na obližnjim turnirima forma će se provjeriti i kroz prijateljske utakmice protiv Sloge iz Konjščine, Inkopa i Jedinstva.

Poslije četiri natjecanja u poretku za hrvatski triatlonski kup u vodstvu je kod muških sa 670 bodova Matija Lukina iz Gornje Stubice. Ante Pešec je deseti, a Martin Papišta jedanaesti. Varaždinac Dubravko Knolmajer je četrnaesti. Kod kadeta Marko Duspara iz Varaždina je jedanaesti. Kod žena Pegtra Gidak (Hidraulika Kuelja D.Stubica) je druga, a Ivana Lukina je peta.

Na prvenstvu Hrvatske u sportskom ribolovu za seniorke poslije pet nastupa vodi Kornelija Gazibara iz zagrebačke Alfe. Samoborke Jadranka Guliš, Maja Orizek i Ivona Majsec svrstale su se trenutno na sedmo, osmo i deveto mjesto. Zlatarčanka Natalija Hubak koja nastupa za Trakošćan je sedamnaesta.(S.T.)


www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - srijeda,29.07.2009.

ZAGORJE DOBIVA ŽUPANIJSKI DOM UMIROVLJENIKA - Krapinsko-zagorska županija pokrenula je inicijativu za otvaranjem županijskog doma umirovljenika. Prema riječima župana Siniše Hajdaša Dončića, lokacije za budući dom već su pronađene. Jedna od njih je pokraj Opće bolnice Zabok na Bračku na mjestu gdje su stare barake. Druga lokacija je u samom centru Zaboka a riječ je o zgradi u kojoj se nalazilo rodilište stare bolnice. Do kraja ove godine trebala bi biti riješena sva projektna dokumentacija, a natječaj bi trebao biti raspisan početkom iduće godine. Natječaj će ići po principu javno-privatnog partnerstva. Ako sve bude išlo prema planu, dom u centru Zaboka mogao bi biti otvoren do kraja iduće godine.

PROŠIRENJE PARKIRNIH ZONA U ZAGREBU – Zagrebparking i Gradski ured za prostorno uređenje najavili su da od 3. kolovoza stupa na snagu odluka o prenamjeni parkirnih zona, što znači da će mnoge druge zone postati prve, a treće zone druge. Također, parkirna zona će najkasnije do 1. listopada biti povećana za čak 5264 mjesta. Nadležni su rekli da je motiv ovih promjena želja da se na parkiralištima uvede nadzor, kontrola i red te da se racionalizira korištenje parkirnih mjesta. Tvrde da nije riječ o želji za zaradom, jer Zagrebparking, odnosno Zagreb Holding ionako dobro posluje. Inače, priči o parkingu tu nije kraj. Naime, namjera je da se u bliskoj budućnosti naplata uvede do rubova Zagreba, ili barem u zoni mreže javnog prijevoza. 

TURISTIČKA ZAJEDNICA OCJENJUJE UREĐENOST ZAGORJA - I ove se godine u organizaciji Hrvatske turističke zajednice provodi ekološko-edukativna akcija „Volim Hrvatsku“, u kojoj se za Zeleni cvijet ocjenjuje uređenost mjesta i pojedinačnih elemenata kontinentalne Hrvatske. Prema ocjeni Povjerenstva Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije u kategoriji „uređenost mjesta kao cjeline“ prvo mjesto osvojile su Stubičke Toplice. Najuređeniji park je tamošnji Park Maksimilijana Vrhovca, a s tog područja je i najuređenija okućnica Marka Pavrlišaka iz Pile. U kategoriji turističko-informativnih centara prvo je mjesto osvojio Turističko-informativni centar Marija Bistrica, u kategoriji turističke ponude ili zanimljivosti prvo mjesto pripalo je Muzeju grada Pregrade, a u kategoriji suvenira kolekciji Gaj Turističke zajednice grada Krapine. Oni koji su u svojim kategorijama na županijskoj razini osvojili prvo mjesto kandidirani su za nagrade Hrvatske Turističke zajednice, čije će ih povjerenstvo danas obići te potom odlučiti tko će biti nagrađen na “Danima hrvatskog turizma” u listopadu.

SREDSTVA ZA VARAŽDINSKE STRUKOVNE ŠKOLE - Osim do sada odobrenih 275 tisuća kuna, koje su strukovnim školama Varaždinske županije dodijeljene kao poticajna namjenska bespovratna sredstva iz programa „Obrazovanje u obrtništvu“ Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Strojarskoj i prometnoj školi u okviru aktivnosti razvoja strukovnih škola za obrtnička zanimanja odobreno je dodatnih 60 tisuća kuna. Također, Ministarstvo turizma i Poljoprivredna i veterinarska škola „Arboretum Opeka“ potpisali su ugovor o sufinanciranju promocije zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu u iznosu od 17 tisuća kuna, a u okviru istog programa ministarstvo je s Gospodarskom školom Varaždin sklopilo ugovor o sufinanciranju promocije u iznosu od 25 tisuća kuna.

SCENA AMADEO - U sklopu zagrebačke ljetne kazališno–glazbene scene Amadeo večeras u 21,00 sat u Muzeju za umjetnost i obrt nastupit će Branka Trlin i Vilim Matula, u predstavi Nataše Govedić „Don Hihot i tajanstvene supstance“.

HISTRIONI NA OPATOVINI - Na ljetnoj pozornici Opatovina u Zagrebu i večeras u 21,00 sat Histrioni izvode predstavu „Mislibolesnik iliti hipohondrijakuš“, u režiji Georgija Para. Histrioni će ovu predstavu igrati svakodnevno na otvorenom prostoru Gornjega grada do ove subote, 1. kolovoza.

LJETO U DUBRAVI - U zagrebačkom Dječjem kazalištu Dubrava u danas u 18,00 sati na programu je predstava za najmlađe „Rampuš bajka“.

PRIKLIJEŠTIO SUPRUGU PRIKOLICOM I USMRTIO JU – Jučer u popodnevnim satima u mjestu Poljanec 48-godišnjak je na dvorištu svoje kuće traktorom pospremao prikolicu punu šljunka u garažu. U tome mu je pomagala 47-godišnja supruga. S obzirom da se prikolica našla na laganoj nizbrdici, počela se kretati nekontrolirano i ženu je prikliještila uza zid. Ozlijeđena je prevezena u Opću bolnicu Varaždin gdje je od zadobivenih povreda preminula još istog dana. Protiv nesretnog muža bit će podnijeta kaznena prijava. 


www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - utorak,28.07.2009.

ŽUPANIJA SUFINANCIRA PRIJEVOZ SREDNJOŠKOLACA - Kako bi ublažila posljedice odluke hrvatske Vlade o ukidanju besplatnog prijevoza učenicima srednjih škola, Krapinsko–zagorska županija će djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja sufinancirati prijevoz. S 50% sufinancirat će se prijevoz učenicima čije tročlane obitelji imaju primanja manja od 2400 kuna, a učenicima iz četveročlanih obitelji koje imaju primanja manja od 4000 kuna. No, budući da će se tek sada napraviti kalkulacije, postoji mogućnost da će se iznosi možda i povećati. Inače, država je do sada u stopostotnom iznosu financirala prijevoz učenicima prvog i drugog razreda srednje škole, a od ove je godine trebala i trećeg, dok je županija sufinancirala 25% prijevoza učenicima trećih i četvrtih razreda.

SOLARNI KOLEKTORI U KUĆANSTVIMA - Zagrebačka županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost počeli su sa realizacijom projekta „Uvođenje korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima Zagrebačke županije“. U sklopu projekta, u ovoj godini je planirana ugradnja solarnih sustava za grijanje i pripremu potrošne tople vode u 50 kućanstva na području županije. Cijena opreme i ugradnje prosječno stoji oko 30 tisuća kuna, od čega će 40% sufinancirati Županija i Fond.

ČETIRISTO TISUĆA EURA ZA ZAGORSKE WELLNESS CENTRE - Kako bi se turistima što uspješnije predstavila zagorska wellness ponuda, Zagorska razvojna agencija u suradnji sa slovenskim partnerima javila se na natječaj za prekograničnu suradnju s projektom „Wellnesss 3 plus“. Za projekt koji uz predstavljanje ponude uključuje i povezivanje ruralnih turističkih područja dobiveno je 400 tisuća eura, a s još 77 tisuća mora se uključiti lokalna uprava. Sredstva dobivena od Europske Unije iskoristit će se za brendiranje i oblikovanje kvalitetnog turističkog proizvoda te edukaciju zaposlenih u turizmu. 

SLOVENCI IPAK ZBRINULI MIGRANTE - Do kraja ovog tjedna svih sedamdesetak hrvatskih radnika koji su otpušteni zajedno s 248 Slovenaca iz Steklarne Nove iz Rogaške Slatine koja je otišla u stečaj, dobit će rješenja o zajamčenoj naknadi sa slovenske burze, a ostvarit će i sva prava koja su stekli radom u toj nekad moćnoj tvornici stakla. Prva tri mjeseca dobivat će 70% plaće, a nakon toga 60% i to maksimalno devet mjeseci.

RADOVI U MARTIĆEVOJ I BAUEROVOJ PREMA PLANU – U tijeku je rekonstrukcija Martićeve i Bauerove ulice u Zagrebu, koja uključuje zamjenu svih instalacija osim kanalizacije. Prema riječima nadležnih, radovi idu prema planu tako da bi veći dio rekonstrukcije vrijedne oko 25 milijuna kuna trebao biti gotov najvjerojatnije između 15. i 22. kolovoza.

 U ZAGREBU VIŠE OD 5 TISUĆA NOVIH PARKIRNIH MJESTA - Predstavnici Zagrebparkinga i predstavnici Odjela za promet Gradskog ureda za promet predstavili su projekt proširenja zona naplate parkiranja i izmjene postojećih parkirnih zona u Zagrebu. Proširenjem zona i preinakom zona iz druge u prvu, te iz treće u drugu u Zagrebu je dobiveno 5264 novih parkirališnih mjesta, većina u četvrtima Trešnjevka sjever i Trnje.

„PLOVIMO HRVATSKOM UZ HRVATSKO“ - Danas je na konferenciji za novinare u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, uz zvuke tamburica i degustaciju kvalitetnih hrvatskih eno i gastro – proizvoda, najavljen projekt „Plovimo Hrvatskom uz hrvatsko“, kojeg već treću godinu organizira tvrtka Conventus, uz potporu Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore te turističkih zajednica gradova domaćina na Jadranu. Od 1. kolovoza 14 dana će Jadranom ploviti 38-metarski jedrenjak, pristajući u lukama od Podgore do Malinske, uz glazbene koncerte i prodaju kvalitetnih autohtonih hrvatskih proizvoda „zelene“ i „plave“ Hrvatske.

LEONARDOVE STUBE - U Pregradi je počela gradnja Leonardovih stuba u dužini od 350 metara na zapuštenom putu koji vodi od Lovačke kuće iznad Trga Gospe Kunagorske do kapele svetog Leonarda. Projekt sponzoriraju gospodarstvenici, a investicija je vrijedna oko 70 tisuća kuna. Završetak radova je predviđen do druge nedjelje u listopadu, kada se u kapeli sv. Leonarda održava misa zahvalnica.

LJETO U DVORCU ORŠIĆ - Na programu „Ljeta u dvorcu Oršić“, ovog je četvrtka nastup poznate splitske klape Cambi. Koncert počinje u 21,00 sat, a sljedeći je koncert zakazan za 7. kolovoz, kad će u atriju dvorca u Gornjoj Stubici nastupiti grupa Small House Brown.

SCENA AMADEO - U sklopu zagrebačke ljetne kazališno–glazbene scene Amadeo, večeras u 21,00 sat u Muzeju za umjetnost i obrt nastupit će Branka Trlin i Vilim Matula, u predstavi Nataše Govedić „Don Hihot i tajanstvene supstance“. Predstava će biti odigrana i sutra na istom mjestu i u isto vrijeme.

HISTRIONI NA OPATOVINI - Na ljetnoj pozornici Opatovina u Zagrebu, večeras u 21,00 sat Histrioni će još jednom izvesti predstavu „Mislibolesnik iliti hipohondrijakuš“, u režiji Georgija Para. Glumačka družina Histrion i dalje će svaki dan igrati ovu predstavu na otvorenom prostoru Gornjega grada do ove subote, 1. kolovoza.

U SRPNJU U ZAGORJU POGINULO PET TRAKTORISTA - Od početka srpnja pa do danas, na području Krapinsko-zagorske županije poginulo je pet vozača traktora, dva su teško ozlijeđena, a jedan putnik na traktoru je lakše ozlijeđen. S ciljem smanjivanja stradavanja vozača traktora Policijska uprava krapinsko-zagorska poziva ih na poseban oprez, ali i upozorava da prilikom sudjelovanja u prometu traktori moraju biti registrirani i imati ispravne propisane uređaje i opremu, prije svega ugrađenu sigurnosnu kabinu ili okvir koji štiti vozača od ozljeda u slučaju prevrtanja. Policija posebno apelira na vozače da vode računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, konfiguraciji terena kako ne bi došlo do prevrtanja te da nikako ne voze pod utjecajem alkohola.

SPORT - Dominik Dugorepec iz bedekovčanskih Jezera svjetski je doprvak u sportskom ribolovu do 14 godina. Lov za svjetske bodove održan je u Portugalu gdje je Hrvatska zahvaljujući ponajprije sjajnom rezultatu Dominika u ekipnoj konkurenciji bila srebrna. Svjetski prvaci su Portugalci a iza Hrvatske je Italija. U dobnoj kategoriji do 18 godina Matija Kraševac, također iz Jezera, osvojio je osmo mjesto.

Na juniorskom teniskom prvenstvu Europe u češkom Plzenu kod djevojčica do 14 godina Zabočanka Karla Popović poslije pobjede u drugom nad Rebbecom Peterson iz Švedske u trećem je kolu poražena od druge nositeljice Viktorie Tomove iz Bugarske u dva seta sa po 3:6 i 1:6.

Posljednjeg dana natjecanja na Olimpijskom festivalu europske mladeži u finskom Tampereu zabočki reprezentativac Mihael Vukić na 50 metara slobodno isplivao je trinaesti rezultat.

U Grčkoj je završeno europsko prvenstvo u košarci do 20 godina. Boje selekcije Hrvatske koja je zauzela osmo mjesto branio je i igrač Zaboka Vedran Nakić.

Pod vodstvom novog trenera Željka Deaka igrački osnaženi bedekovčanski Tondach danas ima prvu provjeru i odigrava prijateljski susret u Zlatar Bistrici protiv Ivančice koji počinje u 18,30 sati.

A delegacija Nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije u kojoj su bili predsjednik Stjepan Merkaš, dopredsjednik Stjepan Fotivec i tajnik Ivan Grozaj, na bedekovčanskom groblju upalila je svijeće i položila cvijeće uz prvu godišnjicu smrti dugogodišnjeg tajnika i nekad aktivnog suca Vilibalda Skočaja.

Na Bjelolasici je počelo juniorsko prvenstvo Hrvatske u šahu. Poslije sinoćnjeg trećeg kola kod juniora Varaždinac Damjan Klemenčić je dvadeseti sa 1,5 bodom, Matija Sršan iz Nedelišća je 31 sa pola boda manje dok je Gornjostubičan Valentino Slivar 46 bez ijednog boda. Među juniorkama sa maksimalna tri boda u vodstvu je Ana Iveković iz Podsuseda, međimurska nada Tajana Turk je druga sa 2,5 dok je favorizirana Ivona Purgar iz Novog Marofa sa 1,5 bodom trenutno sedma. (S.T.)


www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - petak,24.07.2009.

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO I LJEKARNE - Zagrebačka županija kao osnivač županijskog Zavoda za javno zdravstvo i Ljekarni Zagrebačke županije dala je suglasnost na njihove Statute. Promjene u statutima odnose se na usklađenje sa zakonskom regulativom EU, uvedene su nove nadležnosti lokalne i regionalne samouprave, dopune u mjerama zdravstvene zaštite, zakup se zamjenjuje koncesijom te se ustrojava županijski Hrvatski zavod za hitnu medicinsku pomoć. Uz to, zdravstvene ustanove moraju imati Povjerenstvo za kvalitetu ustanove koje će biti kontrolor kvalitete zdravstvene zaštite.

NA ZAGREBAČKIM FAKULTETIMA 2489 SLOBODNIH MJESTA – Ove godine na prijemne ispite na zagrebačkim fakultetima izašlo je 23815 kandidata, od čega ih je 16688 prošlo prag. Nakon ljetnog upisnog roka na fakultetima je ostalo još 2489 slobodnih mjesta i to na Prirodoslovno-matematičkom, Fakultetu kemijskog inženjerstva, Prometnom, Geotehničkom, Grafičkom, Metalurškom, Tekstilnom, Farmaceutskom, Agronomskom i Šumarskom. Još nešto mjesta ima i na Hrvatskim studijima, Katoličko-bogoslovnom fakultetu i umjetničkim akademijama.

ZLATAR PRED ISKLJUČENJEM JAVNE RASVJETE – Gradska uprava Zlatara nedavno je u svojoj zgradi ostala bez struje, koju je isključila zabočka Elektra zbog neplaćenih računa u iznosu od preko 140 tisuća kuna. Upitni su i telefon, plin i voda, a tu je i dug od 122 tisuće kuna za javnu rasvjetu, za koju u Elektri kažu da će ju također isključiti ako dug ne bude podmiren. No najveći problem koji Grad Zlatar ima je blokada računa zbog dugova od 35 milijuna kuna. U Gradu se nadaju pomoći od države.

ZA ŠKOLE U KRAPINI 5 MILIJUNA KUNA – U Krapini će uskoro početi gradnja nove područne škole u Podgori koja će stajati 3 milijuna i 600 tisuća kuna. Također, u narednom periodu počet će obnova područne škole Škarićevo, što će stajati milijun i 400 tisuća kuna. Nakon završetka ovih radova, na red bi trebalo doći proširenje i obnova zgrade osnovne škole August Cesarec.

FOTOGRAFIJE OBITELJI HELLENBACH - U Muzeju grada Zagreba može se razgledati izložba fotografija plemenitaške obitelji Hellenbach, čiji članovi i danas žive u obiteljskom dvorcu u Mariji Bistrici. Autor izložbe Slavko Šterk izabrao je oko 60 fotografija iz bogate obiteljske kolekcije koje vjerno dokumentiraju proteklo vrijeme unazad nekoliko stotina godina. Izložba je otvorena do 31. kolovoza.

LJETO U DVORCU ORŠIĆ – Ove nedjelje u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici nastupit će pjevačica Jelena Radan sa programom pod nazivom „Moja potraga za fadom.“ Početak je u 21,00 sat.

DANI OPĆINE KRAPINSKE TOPLICE – Ovog vikenda u Krapinskim toplicama brojnim programima nastavljaju se obilježavati Dani općine. Sutra od 09,00 sati na topličkim ulicama i u parku tamošnje bolnice bit će predstavljanje društava, udruga i klubova te turističkih proizvoda. Od 18,00 sati slijedi glazbeno-zabavni program. U nedjelju će bito održan šahovski turnir, revijalne nogometne utakmice, a u večernjim satima ponovno slijedi glazbeni program.

PROŠTENJE U SVETOJ JANI – Uz obilježavanje blagdana Svete Ane ove nedjelje od 10,00 sati u Svetoj Jani u Jastrebarskom bit će održano tradicionalno proštenje. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupit će tamošnji istoimeni KUD i Svetojanske mažoretkinje.

LJETO U VRBOVCU - Na Ljetnoj pozornici u Vrbovcu sutra od 21,00 sat bit će održana Folklorna večer u sklopu koje će se predstaviti domaći i gostujući folkloraši.

SCENA AMADEO - U sklopu zagrebačke ljetne kazališno–glazbene scene Amadeo, večeras u 21,00 sat u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju grupa Ayllu održat će koncert andske glazbe. U nedjelju, 26. srpnja u isto vrijeme, u Muzeju za umjetnost i obrt nastupit će Zijah Sokolović s predstavom „Roda ili kako sam došao na svijet“.

DAN GRADA SAMOBORA - Povodom proslave Dana grada Samobora, danas će u 18,00 sati u Maloj dvorani galerije Prica biti otvorena izložba pod nazivom Prostor 3, a u 19,00 sati bit će potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji s gradom Chassieuom iz Francuske, te predstavljena knjiga „Spomenica suradnje i partnerstva gradova Samobora i njemačkog Wirgesa“.

ZAVRŠAVAJU ZAGREBAČKE LJETNE VEČERI – Danas završavaju Zagrebačke ljetne večeri. U 21,00 sat u atriju galerije Klovićevi dvori nastupa gitaristički duo Maroje Brčić i Zoran Dukić.

DOKUMENTARCI U DOKUKINU CROATIA - Novootvoreno zagrebačko Dokukino Croatia u Katančićevoj 3, ovoga vikenda pripremilo je četiri nova, hvaljena i nagrađivana filma, koji će se prikazivati u 19 i 21 sat. Uz neorealističnu komediju „Bahrtalo“ Roberta Lakatosa, tu je film o Sonbol Fatimi redatelja Nika Apela, film Obitelj slovenskog redatelja Roka Bičeka te dokumentarni film Španjolca Oskara Pereza, o životu jednog pastira u invalidskim kolicima.

SPORT - Nogometaši Zagorca iz Krapine u sklopu priprema za narednu sezonu nastavljaju sa odigravanjem prijateljskih utakmica. Krapinčani sutra dočekuju drugoligaša Vinogradara iz Mladine. Početak utakmice je u 18,00 sati a ulaz je slobodan.


www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - četvrtak,23.07.2009.

STARI UDŽBENICI RASTEREĆUJU KUĆNI BUDŽET -  Krapinsko- zagorska županija pozvala je roditelje čija su djeca prošle školske godine koristila besplatne udžbenike da ih predaju na korištenje onome za koga znaju da su mu potrebne ili ih jednostavno vrate u školu. Iz Županije također apeliraju na sve škole da se prije objave popisa udžbenika za dotičnu školu pokuša maksimalno racionalizirati. Kako bi i djeca iz socijalno ugroženih obitelji mogla nastaviti školovanje, Krapinsko-zagorska županija će im dodatno pomoći preko svojih socijalnih programa zajedno s gradovima i općinama.

OKIROTU MILIJUN KUNA ZA OBRTNA SREDSTVA - Tvrtka Okiroto iz Pregrade koja zapošljava 69 radnika samo je jedna od više zagorskih tvrtki koje su putem kreditne linije za obrtna sredstva Krapinsko-zagorske županije potražile pomoć kako bi u ovo krizno vrijeme mogle nastaviti koliko toliko neometano poslovati. Direktor Mario Marković rekao je da je i u Okirotu najveći problem nelikvidnost, te da će dobivenih milijun kuna kredita većim dijelom biti iskorišteno za namirivanje dobavljača. Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je prilikom današnje posjete Okirotu da vlasnik tvrtke dosad nije otpuštao radnike, što je primjer dobrog poduzetništva, a takve će primjere Županija i dalje pomagati kroz kreditnu liniju, kako bi se održala proizvodnja te samim time zadržavala stara i otvarala nova radna mjesta.

KRIŽANJE SLAVONSKE I LJUDEVITA POSAVSKOG – Radovi na raskrižju Slavonske avenije i ulice Ljudevita Posavskog teku prema planu. Dosad je izgrađena kanalizacijska mreža, izmještena je ili izgrađena elektroenergetske mreža, kao i plinovodne instalacije. Novoizgrađeni kolnici donje razine budućeg raskrižja od 6. su lipnja privremeno preuzeli promet kako bi na središnjem dijelu počela gradnja nadvožnjaka. Ako ne bude većih vremenskih neprilika, raskrižje vrijedno 180 milijuna kuna trebalo bi biti gotovo do kraja ove godine, a do početka rujna donja razina raskrižja trebala bi biti u funkciji.

U 2009. IZDANO VIŠE DOZVOLA ZA  GRAĐENJE Prema podacima Državnog ureda za statistiku, u prvih pet mjeseci ove godine u Hrvatskoj je izdano 21,8% građevinskih dozvola više nego u istom periodu lani. U svibnju je izdano 1050 odobrenja, što je za 15,5% više nego u istom mjesecu prošle godine.

SKUPŠTINA VARTEKSA - Za nastavak i ostvarenje zacrtane dinamike i poslovnih ciljeva Varteksa, vodeće hrvatske modne kompanije ključno je preseljenje na novu lokaciju, ali i hitno definiranje i provođenje protukriznih mjera u hrvatskom gospodarstvu, rečeno je na jučerašnjoj Glavnoj skupštini Društva. Predsjednik Uprave Zoran Koščec istaknuo je da se bez obzira na krizu ne smije odgađati planirane razvojne projekte, poput primjerice otvorenja prvog Varteksovog salona za šivanje po mjeri T. Lord u Zagrebu.

UKLANJANJE AZBESTA IZ LISINSKOG – U tijeku su radovi na uklanjanju azbesta u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Zajedno sa sanacijom ukupna vrijednost radova bit će 14 milijuna kuna, a prema najavama trebali bi biti gotovi do 12. rujna. U tom slučaju ne bi došlo do početka odgode nove koncertne sezone, čime će biti izbjegnuti dodatni troškovi. 

POVJERENSTVO ZA PRAVA PACIJENATA  Na konstituirajućoj sjednici Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Zagrebačke županije izabrani su njeni novi članovi. To su: Vitomir Boić, predsjednik Županijskog suda Zagrebačke županije, Katarina Belec, predstojnica Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji, Krešimir Orešković, tajnik Ureda Pučkog pravobranitelja, te umirovljenici dr. Peter Brinar i Sonja Babić.

SAMOBORSKI MOBILNI VODIČ - Mobilni vodič koji se dosad koristio za virtualni obilazak muzeja i drugih kulturnih ili povijesnih institucija, od danas kao turistički vodič ima i Samobor, kao prvi grad u Hrvatskoj. Turistička zajednica grada Samobora zasad će podijeliti 100 bonova kojima se uz pomoć mobitela može razgledati Samobor, a uskoro bi se bonovi trebali naći i u prodaji za turiste. Besplatni bonovi za „mobil guide“ razgledavanje Samobora, od sutra će se dijeliti i u uredu Turističke zajednice Zagrebačke županije, u Preradovićevoj 42 u Zagrebu.

SCENA AMADEO - U sklopu zagrebačke ljetne kazališno–glazbene scene Amadeo, večeras u 21,00 sat u Muzeju za umjetnost i obrt Duško Valentić izvest će monodramu „Sam svoja žena“, o životu Lothara Berfeldea, koji je veći dio života proveo kao Charlotte von Mahlsdorf, vlasnica jedinog preostalog kabarea u Weimaru.

ZAGREBAČKE LJETNE VEČERI - U atriju galerije Klovićevi dvori, večeras u 21,00 sat u sklopu Zagrebačkih ljetnih večeri nastupit će Natali Dizdar, u pratnji violinistice Sidonije Lebar i talijanskog pijanista, skladatelja i aranžera Nanda de Luce.

IZLOŽBA I RADIONICA RAKU KERAMIKE - Povodom proslave Dana grada Samobora, danas u 19,30 sati u prostoru bivših ZET-ovih garaža u Samoboru, bit će otvorena izložba radova članova Udruge likovnih umjetnika Samobora, uz održavanje radionice raku keramike.

KRALI BAKAR S POLITIČKE ŠKOLE - Trojica mladića, od kojih je jedan maloljetan, tjedan su dana sa nekadašnje Političke škole u Kumrovcu, danas napuštenog objekta, skidali bakreni lim. Klanječka policija je utvrdila da su po lim dolazili automobilom najstarijeg mladića, a oko 120 četvornih metara bakrenog lima prodali stanici za otkup sekundarnih sirovina u Zagrebu. Šteta se cijeni na više od 8 tisuća kuna.

SPORT - Na Ljetnim europskim igrama mladih u finskom Tampereu, u hrvatskoj plivačkoj reprezentaciji nastupa i Zabočanin Mihael Vukić. U disciplini 100 metara slobodno, od 38 natjecatelja, isplivao je osamnaesto vrijeme, da bi na okretu, odnosno na 50 metara bio trinaesti. U Finskoj utakmice košarkaškog dijela vodi zabočki košarkaški sudac Ivan Paić.

U Portugalu, u mladoj selekciji Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u sportskom ribolovu nastupaju Dominik i Robert Dugorepec te Matija Kraševac iz bedekovčanskih Jezera. U reprezentaciji do 22 godine kapetansku dužnost ima Oroslavčanin Ivan Kovač.

Na Plavom jezeru u Bedekovčini održano je treće kolo Lige veterana Krapinsko-zagorske županije u sportskom ribolovu. Pobijedio je domaći Zlatko Paučnik, drugi je Zdravko Demirović iz Krapine, a treći Damir Ferdelja iz Oroslavja. U ukupnom poretku vodi Bedekovčanin Danijel Dominko, a na drugom mjestu sa 14 bodova je Zdravko Ivanek iz Luga Zabočkog.

Zoran Smiljanec je prekinuo odmor nogometaša zabočke Mladosti koji su počeli pripreme za novo prvenstvo Četvrte hrvatske nogometne lige Središte Podskupina A. Igrački kadar je prilično izmijenjen, a među novodošlima su Željko Zebec, Tomislav Junković i Davor Piljek. Tu su i povratnici Tomislav Sente i Zoran Bunčec. Prvu provjeru Mladostaši imaju idućeg četvrtka u Brdovcu.

Novi trener Tondacha Željko Deak pokrenuo je bedekovčanskog četvrtoligaša koji u novu sezonu kreće sa nekoliko prinova. To su Karlo Bobinec, Marko Benčić, Goran Jaković, Kristijan Kresonja i Robert Tukač. Prvu od sedam planiranih prijateljskih utakmica Tondach igra 28. srpnja u Zlatar Bistrici protiv Ivančice.

Pod vodstvom novog trenera Blaža Šabana sa pripremama je počeo i zagorski županijski nogometni prvoligaš Stubica. Odlaskom u Austriju stubičke redove napustio je Davor Glavač, no vratilo se nekoliko igrača iz gornjostubičkog Matije Gupca, čiju je trenersku klupu preuzeo Zlatko Brezak. (S.T.)


www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - srijeda,22.07.2009.

MAĆEHINSKI ODNOS HRVATSKIH CESTA PREMA ZAGORJU - Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić nedavno se sastao sa predstavnicima Hrvatskih cesta s kojima je razgovarao o građenju i održavanju državnih cesta na području županije. Župana Hajdaša Dončića najviše je interesiralo kako stvari stoje sa gradnjom brze ceste od Zaboka do Marije Bistrice, što mu nije izazvalo osmijeh na lice. Naime, tek za dvije godine trebala bi biti gotova prva dionica od čvora Mokrice do Bračka, a od brze ceste vjerojatno neće biti ništa jer je izvršen otkup zemljišta za samo jednu traku. Ništa nije bolje ni sa spojnom cestom od Zaboka do Krapine, za koju je dodao da s ovakvim tempom neće biti gotova u narednih sedam godina. Sve to dovelo ga je do zaključka da se Hrvatske ceste odnose maćehinski prema Krapinsko-zagorskoj županiji, odnosno da im je ona zadnja rupa na svirali.  

SREDSTVA ZA VATROGASTVO I ZAŠTITU I SPAŠAVANJE - Zagrebačka županija ove godine  značajnim sredstvima pomaže sustav zaštite i spašavanja, od kojih će 600 tisuća kuna biti namijenjeno za opremanje i osposobljavanje postrojbi. Također, oko 3,5 milijuna kuna namijenjeno je vatrogastvu. Inače, Skupština Zagrebačke županije imenovala je Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije čiji je načelnik zamjenik župana Rudolf Vujević.

TRGOVAČKI CENTAR ZA PREKO 240 MILIJUNA EURA Trigranit Zagreb i konzorcij šest banaka potpisali su ugovor o gradnji trgovačko-zabavnog centra pokraj zagrebačke Arene. Riječ je o projektu čija je ukupna vrijednost 244 milijuna eura, što je  najveća investicija za građevinski projekt u srednjoistočnoj Europi u ovoj godini. Centar će se prostirati na preko 175 tisuća četvornih metara a imat će preko 200 dućana, multipleks kino, kafiće i restorane te oko 3500 parkirališnih mjesta. Otvorenje centra planira se do kraja 2010. godine.

2,5 MILIJUNA EURA ZA PROJEKTE - Krapinsko-zagorska županija ima u sklopu prvog natječaja europskog programa IPA, prekogranične suradnje Hrvatska – Slovenija, četiri odobrena projekta ukupne vrijednosti oko 2,5 milijuna eura. Najskuplji projekt je Oblikovanje zajedničkih prekograničnih standarda u zaštiti okoliša koji je vrijedan 860 tisuća eura, a čiji je nositelj s hrvatske strane općina Zagorska sela. Tu je i projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Humu na Sutli te izgradnje fekalne stanice u Rogaškoj Slatini, zatim razvoja prekogranične wellness destinacije povezivanjem ruralnih turističkih proizvoda i razvoja turističke infrastrukture i promocije odabranih sakralnih središta.

SVE VIŠE AMBROZIJE U ZRAKU Ljudi koji pate od alergija u narednom razdoblju trebaju biti na oprezu jer u zraku se bilježi sve više čestica ambrozije. Iako je od 1. lipnja krenula akcija „Zagreb bez ambrozije“ još uvijek su brojne površine na području grada na kojima je ima. Inače, na javnim gradskim površinama čišćenje od ambrozije obavljaju udruga „Zagrebački bogci“ u suradnji sa „Zrinjevcem“.

PROSLAVA DANA OPĆINE KRAPINSKE TOPLICE – Općina Krapinske Toplice danas slavi svoj dan. Tim povodom u 16,30 sati u tamošnjem Domu kulture bit će održana svečana sjednica Općinskog vijeća s prigodnim programom, a u 18,00 sati u crkvi Presvetog Trojstva bit će služena sveta misa.  

UREĐENJE KRAPINSKOG VRTIĆA – U krapinskom Dječjem gradskom vrtiću Gustav Krklec u tijeku su 180 tisuća kuna vrijedni radovi na uređenju vrtića i vanjskog prostora. Osim uređenja igrališta, u prostorijama za jasličku grupu mijenja se stolarija a popravlja se i krov na mjestima gdje prokišnjava. Inače, Grad Krapina planira i proširenje vrtića, za što su već ishođene neke od potrebnih dozvola.

KONCERT I PREDSTAVA NA SCENI AMADEO - U sklopu zagrebačke ljetne kazališno–glazbene scene Amadeo, večeras u 21,00 sat na pozornici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja zapjevat će sopranistica Marija Kuhar–Šoša uz klavirsku pratnju Marija Šoše. U slučaju kiše, koncert će se održati u Muzeju Mimara. Scena Amadeo nudi također večeras u 21,00 sat u Muzeju za umjetnost i obrt komediju Zijaha Sokolovića „Medvjed–šala za jednog glumca i jazz kvartet. Uz njega, nastupit će ljubljanski jazz kvartet Lolita.

LJETO U DUBRAVI Danas u sklopu programa za djecu  „Ljeto u Dubravi“ u prostoru zagrebačkog Centra za kulturu Dubrava od 18,00 do 20,00 sati na rasporedu su likovne i umjetničke radionice te hip-hop škola. Također, od 18,00 sati može se pogledati predstava „Športice i Športići“ Dječjeg kazališta Dubrava.

POGINUO TRAKTORIST – Jučer oko 10,00 sati u mjestu Očura u općini Novi Golubovec 63-godišnjak je vozio traktorom uzbrdo uslijed čega je došlo do prevrtanja traktora unazad i prignječenja vozača koji je smrtno stradao. Njegov 57-godišnji suvozač prošao je s lakšim ozljedama.


www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - utorak,21.07.2009.

ŽUPANIJA DONOSI REBALANS PRORAČUNA U RUJNU – Proračun Krapinsko-zagorske županije ove se godine puni 7% slabije od planiranog. Najviše su podbacili prihodi od poreza na dohodak. Županija će ići u rebalans proračuna tijekom rujna, kad bude poznato za koliko je točno smanjen dotok državnog novca u županijsku blagajnu. U Županiji procjenjuju da će se izvorna sredstva od planiranih 46 milijuna kuna smanjiti za oko 3,5 milijuna kuna. Župan Siniša Hajdaš Dončić najavio je kresanje troškova gdje god je to moguće, pa tako neće biti pošteđene ni plaće županijskih zaposlenika. 

STANJE SIGURNOSTI U ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI – Na posljednjoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije predstavljeno je izvješće o stanju sigurnosti na području županije za prošlu godinu. Lani se dogodilo 3235 kaznenih djela, što je za 4,6% manje nego 2007. godine, a razriješeno ih je 63,7%. Broj prijavljenih kaznenih djela u odnosu na prethodnu godinu rastao je u Zaprešiću, Dugom Selu, Ivanić Gradu i Vrbovcu dok je opao u Velikoj Gorici, Jastrebarskom, Samoboru i Svetom Ivanu Zelini.

PORASLI PRIHODI ZAGREBAČKE ŽUPANIJE – U prvih šesti mjeseci ove godine prihodi Zagrebačke županije porasli su za 11,8% u usporedbi s istim razdobljem lani. Za praćenje proračunskih prihoda i rashoda osnovano je Povjerenstvo koje će u slučaju većih gospodarskih problema predlagati rješenja i mjere koje treba poduzeti. Župan Stjepan Kožić rekao je da, s obzirom da se županijska blagajna puni dobro, zasad neće stati realizacija planiranih programa i projekata.
OKRUGLI STOL O KRAPINSKIM TOPLICAMA - U Krapinskim toplicama danas će biti održan okrugli stol na temu „Krapinske toplice – odredište zdravstvenog turizma jučer, danas, sutra.“ Uvodnu riječ imat će krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić. Početak je u 17,00 sati u hotelu Villa Magdalena. Inače, okrugli stol je organiziran u sklopu obilježavanja Dana općine Krapinske Toplice. 

LJETNI KAMP TEHNIČKIH VJEŠTINA – Na zagrebačkom Jarunu otvoren je deseti po redu Ljetni kamp tehničkih vještina za djecu i mlade. Kamp će biti otvoren do  15. kolovoza a tijekom tog vremena kroz njega će proći oko 100 djece u dobi od 7 do 15 godina koja će se baviti brojnim aktivnostima poput veslanja, jedrenja, zmajarstva, speleologije i modelarstva. Ona djeca koju interesiraju zvijezde moći će pohađati radionicu astronomije.

CEST IS D BEST NA FOTOGRAFIJAMA - U knjižnici Vladimira Nazora u Španskom postavljena je izložba fotografija koje su nastale tijekom ovogodišnjeg međunarodnog uličnog festivala Cest is d Best u Zagrebu.

IZLOŽBA "OBRISI AZIJE" - U galeriji Kupola na Starčevićevom trgu 6 u Zagrebu može se razgledati izložba fotografija članova udruge za promicanje civilizacijskih i kulturnih vrijednosti „Obzor“, pod nazivom „Obrisi Azije“. Fotografijama se želi posjetitelje upoznati s dalekim kulturama Mongolije, Kine, Kambodže i Vijetnama. Izložba će biti otvorena do 1. rujna.

MAĐARSKA TRADICIONALNA GLAZBA -  U sklopu Zagrebačkih ljetnih večeri danas u 21,00 sat u atriju galerije Klovićevih dvora predstavit će se skupina „Muzsikas“ koja svira tradicionalnu mađarsku glazbu.


www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - ponedjeljak,20.07.2009.

ZLATARSKA GRADSKA UPRAVA U MRAKU – Elektra Zabok iskopčala je struju u zgradi zlatarske gradske uprave. Do toga je došlo zbog neplaćanja računa za struju od veljače ove godine koji su se popeli na 122 tisuće kuna. Iz Elektre su poručili da će struja biti uključena kad dugovi budu podmireni. Upitno je kad će Zlatar izaći iz mraka, jer je Grad zadužen za 35 milijuna kuna zbog čega mu je već dva mjeseca blokiran račun. U Zlataru se nadaju pomoći od države.

PREBIO DJEVOJKU A PRIJAVIO RAZBOJSTVO – Jučer oko 10,00 sati 27-godišnjak je u policijskoj postaji Donja Stubica prijavio da su njega i njegovu 23-godišnju djevojku napali nepoznati počinitelji koji su joj oteli torbicu a nakon toga i pretukli. Priča je dobila novi zaplet nakon kriminalističke obrade kojom je utvrđeno da je mladić lažno prijavio razbojstvo. Naime, ispostavilo se da ju je on noć ranije oko 05,00 sati ujutro odvezao na groblje u Zaboku gdje ju je rukama i nogama pretukao po cijelom tijelu. Djevojka je zadobila teške tjelesne ozljede i zadržana je na liječenju u zabočkoj Općoj bolnici. Protiv mladića će biti podnesena kaznena prijava.

JOŠ JEDAN PROMETNI VIKEND NA MACLJU - Tijekom proteklog vikenda na graničnom prijelazu Macelj u Hrvatsku je ušlo 83330 putnika, dok ih je iz zemlje izašlo 57464. U odnosu na vikend ranije, zabilježen je pad prometa putnicima za 6,4%. U vrijeme najvećih gužvi čekalo se od 15 minuta do pola sata.

VARAŽDIN PRED REBALANSOM PRORAČUNA – Grad Varaždin ovog bi tjedna trebao donijeti prijedlog prvog ovogodišnjeg rebalansa proračuna. Planirani proračun od 290 milijuna kuna trebao bi biti smanjen za 38 milijuna kuna. Gradonačelnik Ivan Čehok istaknuo je da će se troškovi rezati gdje god je to moguće, a ne isključuje ni smanjenje plaća u Gradu.

U SV. NEDELJI VEĆI POREZI -  Gradsko vijeće Svete Nedelje izglasalo je uvođenje prireza poreza na dohodak u visini od 6%. Prirez će se naplaćivati na sve vrste poreza na dohodak, kako na one od nesamostalnog i samostalnog rada, tako i na porez na dohodak od imovine. Odluka stupa na snagu 1. rujna.

DOGRADNJA VRTIĆA U GAJNICAMA -  Počeli su radovi na proširenju zagrebačkog vrtića Gajnice II. Radovi su vrijedni 4 milijuna kuna i financira ih Vijeće gradske četvrti Podsused – Vrapče iz sredstava malih komunalnih akcija. Nakon proširenja, vrtić će dobiti dodatnih 400 m2 u kojem će moći primiti 100 mališana. Radovi bi trebali biti završeni kroz četiri mjeseca.

DOBROVOLJNO DAVANJE KRVI -  Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu iz Zagreba od danas pa do petka 24. srpnja provest će u Krapini treći ovogodišnji ciklus dobrovoljnog davanja krvi. Krv se sutra može dati u Srednjoj školi Krapina i to od 08,00 do 11,00 sati. U srijedu se akcija nastavlja u krapinskom Pučkom otvorenom učilištu od 08,00 do 16,00 sati, u četvrtak na istom mjestu od 09,00 do 17,00 sati te u petak u Đurmancu od 09,00 do 15,30 sati.

ZAGREBAČKE LJETNE VEČERI - Večeras od 21,00 sat u atriju Klovićevih dvora u sklopu Zagrebačkih ljetnih večeri moći će se uživati u afričko-brazilskom showu kojeg će održati brazilsko-njemačka skupina Afoxe Loni.

SCENA AMADEO - Na pozornici zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt večeras u 21,00 sat u okviru programa Scene Amadeo nastupit će mariachi sastav Los Caballeros.

PLAKATI „ETNO HRVATSKA“ - U knjižnici Podsused može se razgledati izložba 22 plakata u izdanju Hrvatske turističke zajednice, pod nazivom „Etno Hrvatska“ na kojima su prikazani detalji narodnih nošnji Hrvatske.

SPORT - Jučerašnja utrka svjetskog i europskog motokros prvenstva na stazi Mladina u Jastrebarskom obilježena je dvostrukom pobjedom slovenskih vozača. U klasi EMX 2 najbolji je bio Klemen Gerčar, drugo mjesto osvojio je Nizozemac Herjan Brakke a treći je bio Francuz Christophe Charlier. U klasi MX3 najbolji je bio Matevž Irt, drugi je Francuz Alexandre Rener a treći Španjolac Alvaro Lozano. Od hrvatskih vozača najbolji je bio Nenad Šipek koji je u MX3-u završio na 14. mjestu dok je Hrvoje Karas u klasi EMX2 bio 29.


www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - petak, 17.07.2009.

POLA MILIJUNA KUNA ZA IZBORNU PROMIDŽBU – Županijsko izborno povjerenstvo Krapinsko-zagorske županije objavilo je završno izvješće o izvorima i visini sredstava utrošenih u promidžbenu kampanju za krapinsko-zagorskog župana. Kandidat SDP-a i aktualni župan Siniša Hajdaš Dončić potrošio je 221 tisuću kuna, dok je njegov protukandidat iz HDZ-a Milivoj Škvorc za kampanju izdvojio 279 tisuća kuna.

DIO ILICE ZATVOREN TIJEKOM VIKENDA - Zbog rekonstrukcije kanalskog priključka u zagrebačkoj Ilici, na dijelu od Frankopanske do Medulićeve, danas od ponoći pa do nedjelje do 17,00 sati navedena dionica bit će zatvorena za sav promet. Obilazni pravci za vrijeme izvođenja radova bit će iz smjera istoka Ilicom do Frankopanske kroz Dalmatinsku na Medulićevu.

KASNI ISPLATA POMOĆI UMIROVLJENICIMA – Isplata mjesečne novčane pomoći zagrebačkim umirovljenicima za srpanj počet će tek krajem mjeseca. Gradski Ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje izvijestio je da je do kašnjenja isplata došlo zbog tehničkih razloga. Umirovljenici će novac dobiti putem pošte, a oni koji ga ne prime na kućnu adresu moći će ga podići u poštanskim uredima do 7. kolovoza. Pravo na pomoć ostvaruju umirovljenici kojima je mirovina odnosno ukupni prihod jednak ili manji od 1500 kuna mjesečno. Umirovljenici s prihodom do 900 kuna ostvaruju pravo na 400 kuna pomoći, oni sa primanjima između 900 i 1200 kuna primit će 300 kuna, a oni s prihodom od 1200 do 1500 kuna dobit će 200 kuna pomoći.

VARAŽDIN PRED REBALANSOM PRORAČUNA – Grad Varaždin idućeg tjedna trebao bi donijeti prijedlog rebalansa proračuna. Prema prvim informacijama, planirani proračun od 290 milijuna kuna bit će smanjen za 38 milijuna kuna. Pročelnica Upravnog odjela za financije Jerka Kezela rekla je da treba osigurati novac za školstvo, kulturne ustanove i obveze po kreditima dok se neki projekti, festivali i priredbe stavljaju pod znak pitanja. Gradonačelnik Ivan Čehok spominje i smanjenje plaća u Gradu za 10%. S obzirom da sve proračunske rashode treba smanjiti za 50 milijuna kuna, najesen vjerojatno slijedi još jedan rebalans.

ZAPREŠIĆKE ŽETVENE SVEČANOSTI - Danas i sutra održavaju se 14. Zaprešićke žetvene svečanosti u sklopu kojih će večeras od 19,00 sati u Muzeju „Matija Skurjeni“ u Novim dvorima biti otvorena prigodna izložba vezana uz Međunarodnu smotru folklora. Sutra od 17,00 sati na njivi kraj dvorca Lužnice bit će održana žetva na tradicionalni način, a blagoslov žita bit će u Vršilnici od 19,30 sati nakon čega slijedi kulturno-umjetnički program.

ETNO FESTIVAL U CVETLINU – Danas i sutra u Cvetlinu kraj Trakošćana bit će održan 23. po redu „Etno Festival Cvetlin 2009.“ Riječ je o festivalu koji njeguje tradicionalnu glazbu sjeverozapadne Hrvatske s naglaskom na gudačke instrumente. Večras od 20,00 sati na rasporedu je program pod nazivom „Zvon cvetlinskih legendi“ na kojoj će nastupiti isključivo glazbenici iz Cvetlina. Natjecateljski dio počinje sutra od 17,00 sati a nakon toga slijedi zabavni dio pod nazivom „Vužgi bajs“ u kojem će nastupiti pobjednici festivala.
„KUPSKE VEČERI 2009“ - Na sajmištu kod Jamnice u općini Pisarovina od danas do nedjelje održat će se središnja općinska proslava uz bogat sportski, kulturni i zabavni program pod nazivom „Kupske večeri 2009“.

„KIDAJ OD SVOJE ŽENE“ - U sklopu programa „Ljeto u gradu“ sutra na ljetnoj pozornici u Vrbovcu od 21,00 sat može se pogledati predstava „Kidaj od svoje žene“ Gradskog kazališta Jastrebarsko.

SPORT - Od danas pa do nedjelje na stazi Mladina kod Jastrebarskog održava utrka Svjetskog prvenstva u klasi MX3 i europskog prvenstva u klasi EMX2 na kojima će nastupiti oko 80 motokrosista. Sutra od 14,00 sati slijede kvalifikacijske, a u nedjelju od 13,00 sati finalne vožnje. Od hrvatskih predstavnika u svjetskoj klasi najviše se očekuje od Nenada Šipeka, Marka Leljaka i Danijela Božića.

U okviru priprema za novu sezonu, nogometaši Zagorca iz Krapine na svojem terenu sutra dočekuju u prijateljskom ogledu momčad Lučkog.
Trener Pužin će protiv novog člana Druge hrvatske nogometne lige imati na raspolaganju i dva ovogodišnja pojačanja, Regvara i Tomislava Kantolića. Početak utakmice je u 18,00 sati.

SMOTRA FOLKLORA U ZAGREBU - Pjesmama i plesovima domaćih i inozemnih skupina, od 10,00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića nastavlja se 43. međunarodna smotra folklora, koja će potrajati do nedjelje u Zagrebu. U 18,00 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka održat će se radionica istarske glazbe, a u Gornjogradskoj gimnaziji radionica plesa, na koje je ulaz slobodan. Današnji program završava u 21,00 sat na Gradecu, svečanom priredbom „Kolo“.

PARK RIBNJAK - U Klubu Purgeraj na zagrebačkom Ribnjaku večeras u 22,00 sata nastupit će DJ Sanja Pandurić. Ulaz je slobodan.

SCENA AMADEO - U sklopu ljetne klupske kazališno-glazbene scene Amadeo, večeras u 21,00 sat u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt Ranko Zidarić će premijerno izvesti svoju monodramu „Inkontinental TV“. Predstava će biti prikazana i sutra u isto vrijeme.
www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - četvrtak, 16.07.2009.

SOLARNI KOLEKTORI U KUĆANSTVIMA - Zagrebački župan Stjepan Kožić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo potpisali su ugovor o provedbi projekta koji za cilj ima potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima i zgradama javne namjene. U sklopu projekta ove će godine biti sufinancirana ugradnja solarnih sustava za grijanje i pripremu potrošne tople vode u 50 kućanstava na području Zagrebačke županije. Subvencija će pokrivati 40% ukupnog troška. Natječaj je otvoren do 15. listopada.

SANIRANJE OPASNOG OTPADA NA ŽITNJAKU – Nakon prvih analiza sadržaja bačvi sa zagrebačkog Žitnjaka, utvrđeno je da one sadrže opasan otpad. Više detalja bit će poznato sutra kad iz zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo stignu kompletni rezultati analize. U međuvremenu, specijalizirane ekipe rade na zbrinjavanju otpada.

SOLARNE ĆELIJE ZA TISUĆU ZAGORSKIH KUĆANSTAVA -Krapinsko-zagorska županija uključila se u program provedbe ugradnje 1000 solarnih sustava za grijanje i pripremu potrošne tople vode u zagorska kućanstava. Ugradnja će domaćinstva stajati oko 30 tisuća kuna, ali 40% sredstava će im biti subvencionirano. Sredstva će biti dodijeljena putem natječaja koji je otvoren do 15. listopada. Godišnja ušteda prema sadašnjoj cijeni električne energije kreće se oko 3715 kuna. Ove godine predviđena su sredstva za subvencioniranje 20 kućanstava, iduće godine za 80, te u naredne tri godine za po 300 kućanstava.

U DOBA RECESIJE DO POSLA PROMJENOM STRUKE - Hrvatski zavod za zapošljavanje u okviru Godišnjeg plana za poticanje zapošljavanje provodi niz mjera. Jedna od njih uključuje i financiranje obrazovanja nezaposlenim osobama prema potrebama tržišta rada. Prema podacima Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Krapini, nezaposleni na području Krapinsko-zagorske županije pokazali su znatno veći interes za prekvalifikaciju nego lani, što dokazuje i činjenica da je u program od planiranih 65 osoba uključeno njih 78. Najviše osoba uključeno je u programe osposobljavanja za rad na kompjuterima u djelatnosti trgovine i veletrgovine, zatim za poslove njegovateljice, sobarice, zavarivača, knjigovođe i CAD specijalista.

PODUZETNICIMA U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI 5 MILIJUNA KUNA – Na području Varaždinske županije privodi se kraju provedba projekta “Mikrokreditiranje” za 2008. godinu u sklopu kojeg je poduzetnicima na raspolaganju bilo 5 milijuna kuna. Zaprimljeno je ukupno 80 zahtjeva za kreditima, od kojih je županijsko Povjerenstvo za procjenu zahtjeva odobrilo ukupno njih 32.

JAVNIM RADOVIMA DO MANJE STOPE NEZAPOSLENOSTI – Problem značajnog povećanja broja nezaposlenih u ovoj godini Hrvatski zavod za zapošljavanje nastoji ublažiti nizom mjera, među kojima je i provođenje programa zapošljavanja na javnim radovima. Što se tiče Varaždinske županije, dosad se u program uključilo 6 općina koje su zaposlile 23 osobe iz evidencije Zavoda, a još 5 općina je predalo zahtjeve za zapošljavanje dodatne 22 osobe.

ETNO FESTIVAL U CVETLINU – Ovog petka i subote u Cvetlinu će biti održan 23. po redu „Etno Festival Cvetlin 2009.“ Riječ je o festivalu koji njeguje tradicionalnu glazbu sjeverozapadne Hrvatske s naglaskom na gudačke instrumente. Sutra u 20,00 sati počinje uvodna večer pod nazivom „Zvon cvetlinskih legendi“ na kojoj će nastupiti isključivo glazbenici iz Cvetlina. Natjecateljski dio festivala počinje u subotu od 17,00 sati a nakon toga slijedi zabavni dio pod nazivom „Vužgi bajs“ na kojem će pobjednici nastupiti.

U ZABOKU NAJLJEPŠE MELODIJE SVIJETA – U osnovnoj školi K. Š. Đalskog u Zaboku danas će pod dirigentskom palicom Wolfganga Knappea i Aleksandra Šandora Pavišića biti održan koncert pod nazivom „Najljepše melodije svijeta“. Ulaz je besplatan a početak je u 20,00 sati.

SMOTRA FOLKLORA U ZAGREBU - Pjesmama i plesovima Indonezije, Velike Britanije, Irske i Portugala danas od 10,00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića nastavlja se 43. međunarodna Smotra folklora, koja će potrajati do nedjelje 19. srpnja u Zagrebu. Program se nastavlja u 18,00 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka, gdje će biti održana radionica o irskom plesu. Također, u 21,00 sat na Gradecu će kroz nastup grupa biti predstavljen etno zvuke Istre.

KONCERT NA RIBNJAKU - U Klubu Purgeraj na zagrebačkom Ribnjaku večeras od 22,00 sata koncert će održati grupa Nandeška i October Light. Ulaz je slobodan.

SCENA AMADEO - U sklopu ljetne klupske kazališno-glazbene scene Amadeo, večeras u 21,00 sat u Muzeju za umjetnost i obrt nastupit će glazbena družina Cinkuši.

LJETO NA ZRINJEVCU - Večerašnji program Ljeta na Zrinjevcu počinje u 19,00 sati nastupom grupe Chante. Od 19,30 sati tamo će se predstaviti udruge za alzheimerovu bolest, bit će otvorene razne izložbe slika, keramike i šešira, a od 20,30 sati počinje koncert grupe Putokazi.
 
www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - srijeda, 15.07.2009.

SOLARNI KOLEKTORI U KUĆANSTVIMA - Zagrebačka županija među prvima se uključila u projekt „Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije kod fizičkih osoba“ kojeg sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Građanima koje se odluče na ugradnju solarnih kolektora sufinancirat će se dio troškova, za što je osiguran 1,5 milijun kuna. Ugovor o početku provođenja projekta danas će potpisati ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo i zagrebački župan Stjepan Kožić.

NA ŽITNJAKU OPASAN OTPAD? - Na zagrebačkom Žitnjaku pronađeno je tijekom protekle noći oko 50 bačvi s neutvrđenim sadržajem, a prostor na kojemu su bačve pronađene ograđen je i čuva ga policija. Lokalni stanovnici prijavili su Centru 112 da se na tome području širi snažan miris zbog kojeg su posumnjali na curenje plina.

BESPLATAN PRIJEVOZ ZA VARAŽDINSKE UČENIKE - Iako je rebalansom državnog proračuna predviđeno ukidanje besplatnog prijevoza učenika, Varaždinska županija nastaviti će sa financiranjem. Ugovor s općinama i gradovima sklopili smo prije 4 godine i ponovo ćemo ga ponuditi, a financiranje prijevoza za srednjoškolce predviđeno je u omjeru 50% Županija, a 50% gradovi i općine, istaknuo je župan Predrag Štromar, dodavši da ukidanje besplatnog prijevoza, bez obzira na financijske poteškoće, ne dolazi u obzir:

NIKOLA REISER POČASNI GRAĐANIN SAMOBORA - Samoborski gradski vijećnici jučer su jednoglasno podržali prijedlog da titula počasnog građanina Samobora pripadne akademiku Nikoli Reiseru. Nagrade Grada pripast će DVD-u Bregana, Romeu Ibriševiću, KUD-u Oštrc, Jurju Lastovčiću i obrtu Molvik, dok će nagradu za životno djelo na svečanoj sjednici Gradskog vijeća za Dan grada primiti Mato Vlahović. Nakon duže rasprave, Vijeće nije prihvatilo prijedlog Odbora za nagrade i priznanja da nagradu za životno djelo dobije i Rozarijo Rozga, pa su vijećnici HDZ-a demonstrativno napustili sjednicu Gradskog vijeća.

SIGURNOST NA ZAGORSKIM CESTAMA - Prema podacima Policijske uprave Krapinsko-zagorske, u prvih 6 mjeseci 2009. godine na zagorskim prometnicama dogodile su se 523 prometne nesreće. U 185 nesreća osobe su nastradale, a u 8 poginule. U odnosu na lani, ove godine je zabilježen porast nesreća sa smrtnim posljedicama za 14,3% dok je ukupan broj ozlijeđenih pao za 8%. Najviše prometnih nesreća dogodilo se zbog neprimjerene brzine. Što se tiče prometnih prekršaja, evidentirano ih je 6917, od čega ih se 2026 odnosilo na nepoštivanje brzine. Zbog alkohola je kažnjeno 511 vozača.

ZATVORENA ZAGREBAČKA CESTA U KRAPINI - Zbog radova, danas i sutra od 07,00 do 19,00 sati, bit će zatvorena Zagrebačka cesta u Krapini, i to na potezu od Vatrogasnog doma pa do nadvožnjaka u Mihaljekovom Jarku.

PREDSTAVA “VOLIM NJOFRU” PRVA U OMIŠLJU - Predstava varaždinskog kazališta “Volim Njofru” Milana Grgića u režiji Stojana Matavulja osvojila je prvu nagradu publike na Festivalu Pučkog teatra Omišalj-Čavle. Komedija je premijerno izvedena u ožujku ove godine, a u njoj glume Stojan Matavulj i Mirela Brekalo.

LJETNA GEOLOŠKA ŠKOLA U KRAPINI - Muzej evolucije i nalazište pračovjeka „Hušnjakovo“ u Krapini ove će godine po deseti puta organizirati Ljetnu geološku školu. Škola će biti održana od 24. do 28. kolovoza a namijenjena je djeci predškolske i školske dobi. Za sudionike će biti pripremljeno niz edukativnih radionica i ostalih sadržaja kroz koje će se pobliže upoznati sa geološkom i paleontološkom djelatnošću.

DESET GODINA PARKA PRIRODE ŽUMBERAK - U izložbenom prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije u Zagrebu otvorena je izložba fotografija flore i faune te plakata vezanih uz projekte javne ustanove Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje u proteklih 10 godina. Izložba se može razgledati u Preradovićevoj 42 radnim danom od 8,00 do 16,00 sati do 3. kolovoza.

LJETO U DUBRAVI - Od danas pa do 12. kolovoza bit će održano 16. po redu „Ljeto u Dubravi“, u sklopu kojeg su pripremljeni brojni programi za djecu uključujući radionice i predstave. Večeras će od 18,00 sati Dječje kazalište Dubrava izvesti predstavu „Dodir“.

LIVERPOOL YOUNGSTERS - U petak 17. srpnja 2009. godine u 20 sati nastupit će, u Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici, Etno grupa Liverpool Youngsters, koju čine četiri brata iz Zambije kojima je želja naučiti svirati zapadnjačke instrumente kako bi se mogli na što bolji način predstaviti europskoj publici.

POČINJE SMOTRA FOLKLORA - Pjesmama i plesovima Indonezije, Engleske i Irske, danas u 10 sati na Trgu bana Josipa Jelačića počinje 43. međunarodna smotra folklora. Program nastavlja u 12 sati u Etnografskom muzeju, gdje će biti predstavljen CD pod naslovom „Pismu novu sad pivamo“, na kojem su glazbeni zapisi tradicionalnog pučkog crkvenog pjevanja otoka Šolte. Današnji program završava nastupom grupe Liverpool Youngsters u 20 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

KONCERT NA RIBNJAKU - U Klubu Purgeraj u parku na Ribnjaku, večeras u 22 sata koncert će održati grupa Route 66, uz specijalnog gosta glumca Maria Mirkovića, popularnog Cobru iz Smogovaca.

SCENA AMADEO - Matija Dedić i njegov trio, koji uz njega čine Mladen Baraković i Borna Šercar, večeras će u okviru programa Scene Amadeo nastupiti u 21 sat u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju. Posebna gošća koncerta bit će pjevačica Vlatka Burić.

DJEČJE KAZALIŠTE DUBRAVA - Plesna predstava „Dodir“, autorice Dejane Čubrilo, bit će odigrana danas u 18 sati u Dječjem kazalištu Dubrava, u Cesarskoj ulici 1.

LJETO NA ŠTROSU - Program Ljeta na Štrosu, danas u 21,30 nudi na Strossmayerovom šetalištu u Zagrebu koncert Looney Tunes Orchestra.

U ZABOKU NAJLJEPŠE MELODIJE SVIJETA - U četvrtak 16.srpnja 2009. godine u 20 sati pod dirigentskom palicom Wolfganga Knappea i Aleksandra Šandora Pavišića u Osnovnoj školi K. Š. Đalskog u Zaboku, održat će se koncert „Najljepših melodija svijeta“. Ulaz je besplatan.
 
www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - utorak, 14.07.2009.

PRIVEDEN OSUMNJIČENI ZA SMRT DARKA GLAVANA - Jučer u 15,30 sati varaždinska policija je privela 45-godišnjeg M.N., zbog osnovane sumnje da je svojim automobilom marke Ford Explorer usmrtio poznatog hrvatskog povjesničara umjetnosti i glazbenog kritičara Darka Glavana, rečeno je na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u PU Varaždinskoj. Osumnjičeni je danas priveden istražnom sucu Županijskog suda u Varaždinu.

SKUPŠTINA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Nakon aktualnog sata na kojem su pitanja vijećnika bila vezana uglavnom uz gradnju škola, prometnica te provođenja antirecesijskih mjera, članovi Skupštine Zagrebačke županije jednoglasno su prihvatili izbor predsjednika i članova 15 skupštinskih radnih tijela. Po 4 predsjednika radnih odbora dolaze iz redova HDZ-a i SDP-a, 3 iz HSS-a, 2 iz HNS-a te po jedan iz HSU-a i DC-a. Najviše rasprave na današnjoj sjednici očekuje se uz donošenje Statuta Zagrebačke županije.

PAD PRIHODA ZAGRBAČKIH PODUZETNIKA - U prva tri mjeseca ove godine poduzetnici u Zagrebu poslovali su 1,2% slabije nego u isto vrijeme lani. Ostvareni su ukupni prihodi od 75 milijardi kuna, rashodi u iznosu 71 milijardu kuna, dok je bruto dobit bila 4 milijardi kuna. Osim toga zabilježen je i porast broja zaposlenih za 3,6%.

PREUREĐENJE MARTIĆEVE ULICE - Zbog uređenja, do 28. kolovoza bit će zatvorena Martićeva ulica u Zagrebu. Riječ je o potezu od Smičiklasove do Šubićeve i na Bauerovoj na dijelu od Višeslavove do Vlaške.

ZAGORSKI VATROGASCI NA JADRANU - Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije i ove godine šalje zagorske vatrogasce na priobalje. Od 1. srpnja na Dugom Otoku na dežurstvu su dvojica profesionalnih vatrogasaca iz JVP Krapina i četvorica dobrovoljnih dok su na otoku Ugljanu trojica profesionalnih iz JVP Zabok te još jedan dobrovoljni vatrogasac.

NOVA VATROGASNA VOZILA - Vatrogasci iz Buševca i Lukavca dobili su nova navalna vozila, svako vrijedno po 1,7 milijuna kuna, koje im je uručio velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić. Vozila su kupljena udruženim sredstvima županijske i Vatrogasne zajednice Velike Gorice, Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije.

LEONARDOVE STUBE U PREGRADI – U gradu Pregradi sve je spremno za početak radova na uređenju takozvanih Leonardovih stuba. Riječ je o starom i dosad zapuštenom putu koji povezuje Pregradu sa Pregrada Vrhima i skraćuje put do vrha Kunagore. Projekt u potpunosti odgovara ekološkim zahtjevima jer će stube biti drvene. Put će biti dugačak oko 350 metara. Također je planirano postavljanje nekoliko klupa te diskretne rasvjete. Stube bi trebale biti završene najkasnije do jeseni.

MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA U ZAGREBU - Zagreb će od sutra pa do 19. srpnja biti domaćin 43. međunarodne smotre folklora na kojoj će se predstaviti 22 folklorne skupine iz Hrvatske i inozemstva. Zbog održavanja smotre, gradske vlasti odobrile su privremenu zabranu parkiranja u Odranskoj ulici od Stupničke do Cvjetne ceste i u ulici Tituša Brezovačkog od Mesničke do Mletačke. Smotra počinje u 10 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

SONJA ŽUNAR NAJBOLJA MATURANTICA - Sonja Žunar iz Ivanca najbolja je maturantica Varaždinske županije u protekloj školskoj godini. Ona je završila sve razrede opće gimnazije s prosjekom ocjena 5,00, a uz odličan uspjeh postignut u redovnoj nastavi bila je izuzetno uspješna u izvannastavnim aktivnostima gdje je postizala izvrsne rezultate na državnoj razini što je rezultiralo direktnim upisom studija matematike na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu.

POGINUO TRAKTORIST - U Klupcima kod Krapinskih Toplica jučer je oko 14 sati smrtno stradao vozač traktora. Nesretni 77-godišnjak na nizbrdici je zaustavio neregistrirani traktor s namjerom da razveže žice, uslijed čega je traktor krenuo prema naprijed i pregazio od čega je na mjestu preminuo.

SPORT - Ove subote i nedjelje, 18. i 19. srpnja na poznatoj stazi Mladina kraj Jastrebarskog u organizaciji Motokros kluba Jaska bit će održano MX3 Svjetsko prvenstvo i prvenstvo Europe EMX2. Za natjecanja je prijavljeno ukupno oko 80 vozača, među kojima su i domaći Nenad Šipek, Marko Leljak i Danijel Božić u svjetskom te u europskom Karas, Tumbri i Mikan. Subotnje kvalifikacije te nedjeljna natjecanja počinju od 13,00 sati.
 
www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - ponedjeljak, 13.07.2009.

SKUPŠTINA KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE – Danas je u Krapini održana druga po redu sjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije u novom sazivu. Na aktualnom satu oporbu je zanimalo na koji način Županija misli pomoći Gradu Zlataru, koji je zadužen za četiri gradska proračuna i blokiran mu je račun. Župan Siniša Hajdaš Dončić rekao je da je razgovarao sa gradonačelnikom Miroslavom Kopjarom s kojim se složio da se Ministarstvo financija zamoli da odblokira račun, jer Grad, a ni Županija nemaju potrebna sredstva za to. Oporbu je zanimalo i na koji način županijsko vodstvo štedi u doba recesije. Župan Hajdaš Dončić ponovio je da će u svim županijskim tvrtkama direktorima biti ukinute povlastice i smanjene plaće. To neće izbjeći ni djelatnici Županije a ušteđena sredstva bit će preusmjerena za pomoć posrnulom gospodarstvu.

ZAGREBAČKE PLAĆE MANJE ZA 1,8 POSTO - Prosječna neto plaća u Zagrebu za travanj ove godine iznosila je 6.265 kuna, što je za 1,8% manje nego u ožujku, odnosno za 4,1% manje nego u travnju prošle godine. Najviša prosječna neto plaća za travanj isplaćena je u upravljačkim djelatnostima u iznosu od 13.068 kuna. Najniže neto plaće isplaćene su u proizvodnji odjeće u iznosu od 3.337 kuna.

LJETOVANJE ZA DJECU BRANITELJA - Jutros je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ispratio četvrtu grupu djece hrvatskih branitelja, koja su otputovala na ljetovanje u Brodaricu kod Šibenika. U četvrtoj grupi otputovalo je sto i pedesetero djece, a ove je godine Zagreb organizirao ljetovanje za ukupno 1.100 djece hrvatskih branitelja.

RADOVI NA SLAVONSKOJ AVENIJI - Zbog rekonstrukcije raskrižja Slavonske avenije sa ulicom Ljudevita Posavskog i Mije Haleuša, do 10. rujna bit će zatvoren promet iz smjera Slavonske avenije u ulicu Ljudevita Posavskog i obrnuto. Također, bit će onemogućen izlaz vozilima iz smjera ulice Mije Haleuša na Slavonsku aveniju.

SDP BIRAO PREDSJEDNIČKOG KANDIDATA - Sudjelujući jučer na SDP-ovim unutarstranačkim izborima Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić u Zaboku je istaknuo kako će, tko god dobio povjerenje članica i članova SDP-a, biti budući predsjednik Hrvatske, jer su obojica kandidata, Jurčić i Josipović, dorasli izazovima današnjeg vremena. Vrijeme je za jaku i pravednu Hrvatsku, zaključio je Hajdaš Dončić, uvjeren da u Hrvatskoj dolazi red na socijaldemokratskog predsjednika.

NEZAPOSLENOST U HRVATSKOM ZAGORJU - Na području Krapinsko-zagorske županije područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina po prvi puta nakon nekoliko mjeseci zabilježila je pad nezaposlenosti. U lipnju je u Zagorju bilo prijavljeno 4.967 nezaposlenih osoba, što je za 0,2% manje nego u svibnju. Unatoč tome, trendovi su i dalje negativni, pogotovo ako se ovogodišnji lipanj usporedi s lanjskim.

PORAST NEZAPOSLENOSTI U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI - U prvih šest mjeseci ove godine U Varaždinskoj županiji nezaposlenost je u porastu za 11,2 posto, dok je pad potražnje za radnicima 32 posto. U lipnju je nezaposlenost smanjena za 1 posto, no daljnje poboljšanje se ne očekuje.

GUŽVA NA MACLJU - Kao što je i uobičajeno za vikende tijekom ljeta, i ovog je bilo prometno na graničnom prijelazu Macelj. Od petka pa do nedjelje u Hrvatsku je ušlo 89 tisuća putnika, od čega 84 tisuće stranaca. U vrijeme najvećih gužvi promet se na ulasku odvijao u četiri trake a čekalo se od 15 do 20 minuta. Također, pojačan promet je bio i na izlasku gdje se povremeno čekalo i do pola sata.

LJETO U DVORCU ORŠIĆ - Večeras će u sklopu festivala “Ljeto u dvorcu Oršić“ nastupiti Matija Dedić na klaviru. Koncert počinje u 20,00 sati u dvorcu Stubički Golubovec.

NAJGLEDANIJA PREDSTAVA U HRVATSKOJ - Na Sceni Amadeo večeras u 21 sat u Muzeju za umjetnost i obrt daje se predstava „U posjetu kod gospodina Greena“. U glavnoj ulozi te najgledanije predstave u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina, nastupa legenda hrvatskog glumišta, Pero Kvrgić.

LJETO NA ŠTROSU - Večeras u 21,30 na Strossmayerovom šetalištu u Zagrebu nastupit će zagrebačko – bjelovarski sastav Tom and The Twisters.

GALERIJA MODULOR - Izložbom u Galeriji Modulor, u Parku stara Trešnjevka 1, koja se otvara danas u 18 sati završava serijal kreativnih ljetnih radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta, pod nazivom „Ilustracija glazbe“.
www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - petak, 10.07.2009.

ZAGORSKIM PROJEKTIMA TRI MILIJUNA EURA - Krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić ovog je tjedna u Opatiji sudjelovao na dvodnevnom sastanku Zajedničkog odbora za praćenje projekata operativnog programa IPA – prekogranična suradnja Hrvatska – Slovenija na kojem su odabrani projekti koji će se financirati sredstvima EU. U razmatranje je ušlo 85 projekata, a na odabranih 17 podijeljeno oko 15 milijuna eura. Iz Krapinsko-zagorske županije izabrana su čak četiri „teška“ tri milijuna eura. To su program gradnje kolektora općine Hum na Sutli, izrada projektne dokumentacije fekalne stanice općine Zagorska sela, projekt zagorskih i slovenskih partnera „Wellnes 3+“ , te projekt „Romarski put“ Turističkih zajednica Krapine, Marije Bistrice i Županije.

UREĐENJE TRGA U KLANJCU - Ovog je tjedna započela posljednja faza građevinskog i hortikulturnog uređenja Trga Antuna Mihanovića u Klanjcu, koji je sastavni dio zaštićene spomeničke jezgre Klanjca. Ove se godine planira izgraditi oko 46 metara novog kamenog zida na donjoj promenadi te dio zida s istočne strane trga prema crkvi. Novi zid radi se uz već postojeći zbog lošeg stanja staroga, te kako bi se izbjeglo eventualno oštećenje korijena stoljetnih klanječkih kestena koji su zaštićeni spomenik parkovne arhitekture. Slijedeće godine uredit će se gornji dio promenade te dovršiti hortikulturno uređenje trga.

DANI KUPINA - Na Trgu Ante Starčevića u Zagrebu, danas su zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Ivo Jelušić i dožupan Zagrebačke županije Damir Tomljenović otvorili 6. dane kupina Zagreba i Zagrebačke županije. Posebna prodaja kupina i proizvoda od kupina potrajat će na sedam lokacija do 30. kolovoza. Petnaest proizvođača iz Zagreba i okolice prodavat će kupine, kupinovo vino i liker, rakije, sokove i pekmeze od kupina. Dok je lani kilogram kupina koštao 30, njihova je cijena ove godine snižena na 24 kune.

MAJSTORSKE DIPLOME - Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije danas je u Krapini organizirala svečano uručenje majstorskih diploma. Promovirano je 60 novih majstora koji, osim što mogu biti nosioci obrta, mogu u praktičnom dijelu obrazovati mlade koji se školuju za obrtnička zanimanja. Među 60 novih majstora, najviše ih je frizerske struke, te stolara, automehaničara, bravara, zidara i vodoinstalatera.

NOVI VARAŽDINSKI MAJSTORI OBRTNICI - Varaždinska obrtnička obitelj proširena je za 57 novih majstora obrtnika kojima su danas u varaždinskoj Županijskoj palači dodijeljene majstorske diplome. Većinom se radi o vrlo mladim osobama. Obrtnička komora Varaždinske županije provodi majstorske ispite od 1996. godine, a godišnje se majstorski ispit provodi za 24 različita zvanja. Majstorsko zvanje do sada je steklo 482 majstora iz raznih hrvatskih županija.

VINSKA KRALJICA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE - Raspisan je natječaj za Vinsku kraljicu Zagrebačke županije za 2010. godinu. Titulu vinske kraljice mogu ponijeti djevojke starosti od 18 do 28 godina, a prijaviti se mogu do 14. rujna. Dužnost Vinske kraljice tijekom iduće godine bit će promoviranje županijskih vina, vinogradarstva i vinorodne regije Zagrebačke županije.

BRZINA KRIVAC ZA PROMETNE NESREĆE - Tijekom lipnja na prometnicama koje sigurnosno pokriva Postaja prometne policije Krapina evidentirano je 39 prometnih nesreća što je za 11,4 % više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U jednoj prometnoj nesreći jedna je osoba smrtno stradala, a najčešći uzrok nesreća bila je neprimjerena brzina.

SVETKOVINA MAJKE BOŽJE BISTRIČKE - Marijabistričko svetište priprema se za svetkovinu Majke Božje Bistričke u ponedjeljak, 13. srpnja. Večeras će vjernici u bazilici Majke Božje Bistričke od 18,00 sati moći prisustvovati molitveno-meditativnom hodu kroz bistričku povijest, dok se u 20,00 sati sveta misa održava kod kapelice u Globočecu. U predvečerje svetkovine, u nedjelju u 20,30 sati organizira se procesija svijećama od bazilike do prasvetišta na Vinskom vrhu, a na samu svetkovinu tijekom čitavog će dana biti služene svete mise.

ZAKLADA ANA RUKAVINA - Zaklada Ana Rukavina i Hrvatska udruga leukemija i limfomi, sutra dobrotvornim piknikom na Bundeku obilježava Europski tjedan leukemije, limfoma i mijeloma. Sutra će se na Bundeku od 14 do 20 sati prodavati donirani proizvodi, a prihod je namijenjen Zakladi.

LJETO U DVORCU ORŠIĆ - U sklopu festivala „Ljeto u dvorcu Oršić – SubTilia 2009.“ večeras se u 20,00 u organizaciji Društva „Sv. Juraj“, Muzeja seljačkih buna i Kajkaviane organizira koncert Elvis Stanić Power tria. Navedeni Trio slovi za izuzetnu kombinaciju vrhunskih umjetnika, koji uz jazz evergreene, izvode i autorski repertoar, te predstavljaju međunarodni vrh komorne jazz glazbe. Slijedeći, peti po redu, koncert u sklopu „Ljeta u dvorcu Oršić“organizira se već u ponedjeljak, 13. srpnja u 20,00 sati kada će u dvorcu Golubovec nastupiti Matija Dedić.

ZAGREBAČKO HISTRIONSKO LJETNO - Premijerom komedije nepoznatog kajkavskog autora «Mislibolesnik iliti Hipokondrijakuš» sutra u 21 sat na Opatovini počinje Histrionsko ljeto. Predstava će se moći pogledati svakog dana, osim nedjeljom i ponedjeljkom do 1. kolovoza. Sve predstave na Opatovini počinju u 21,00 sat, a u slučaju kiše od 19,00 sati u Histrionskom domu, Ilica 90.

KONCERT U VRBOVCU - Na ljetnoj pozornici u Vrbovcu sutra od 21.00 sat koncert će održati folklorni i tamburaški sastavi HKUD-a «Petar Zrinski».

LJETO NA ŠTROSU - U sklopu manifestacije „Ljeto na Štrosu“, večeras u 21,30 na Štrosmaye-rovom šetalištu u Zagrebu nastupit će jazz pjevačica Franciska Fis i njen prateći bend.

SCENA AMADEO - U Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, u okviru programa Scene Amadeo, večeras u 21 sat nastupa sastav Ezerki i orkestar sedam osmina, koji izvodi makedonsku glazbenu baštinu.

DOKUKINO - U nedavno otvorenom Dokukinu Croatia u Katančićevoj 3 u Zagrebu danas, sutra i u nedjelju, na programu je dokumentarac „Duhovi Cite Soleila“, koji će se prikazivati u 19 i 21 sat.

DANAS POKOP ANTUNA VUKIĆA - U 77. godini umro je Antun Gento Vukić, dugogodišnji istaknuti nogometaš zabočke Mladosti, nenadmašni majstor driblinga, koji je zenit karijere doživio šezdesetih godina u tadašnjoj sjajnoj generaciji Mladosti koja je igrala kvalifikacije za drugu ligu protiv Maribora. Bio je to najveći uspjeh u 70 godina nogometa u Zaboku. Pokop je danas u 18 sati na gradskom groblju u Zaboku.
 

www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - četvrtak, 09.07.2009.

NOVI VRTIĆ U MALOJ MLAKI - Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić položio je danas kamen temeljac za gradnju dječjeg vrtića Mala Mlaka. On se jučer susreo sa Slavicom Kanić Detelić, koja je svoju životnu ušteđevinu namijenila upravo za tu svrhu, a danas je s gradonačelnikom na gradilištu potpisala Ugovor o darovanju 50 tisuća eura za gradnju dječjeg igrališta uz budući vrtić. Novi montažni vrtić u Maloj Mlaki financira se iz Programa malih komunalnih akcija Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – zapad, a investicija iznosi nešto više od četiri milijuna kuna. Zemljište vrijedno 3,7 milijuna kuna osigurao je Grad Zagreb.

DUGOVI OPTEREĆUJU ZLATAR - Dug od 33 milijuna kuna i blokada računa Grada Zlatara u iznosu od 3 milijuna kuna doveli su u pitanje ne samo normalno funkcioniranje Gradske uprave nego je upitna i opstojnost ustanova kojima je grad osnivač, a najteža je situacija u Dječjem vrtiću kojem, ako ne intervenira država, prijeti zatvaranje. Vijećnicima su ovog tjedna podastrijeti svi financijski izvještaji o kojima postoje saznanja, no ima niz stvari koje se tek otkrivaju. Novi gradonačelnik Miroslav Kopjar obvezao se da će redovito informirati vijećnike o aktivnostima poduzetim kako bi se razriješila ova situacija, te je ujedno i apelirao na sve vijećnike, bez obzira na stranačku pripadnost, da se angažiraju u zajedničkom rješenju.

NAJVEĆA HRVATSKA FILATELISTIČKA IZLOŽBA - U povodu 200. obljetnice rođenja Ljudevita Gaja jučer je, u krapinskoj osnovnoj školi koja nosi ime ovog velikana hrvatske povijesti, otvorena filatelistička izložba „Croatica 2009.“, najveća dosad otvorena od osamostaljenja Hrvatske. Izložba je okupila 139 izlagača, do vikenda je u prvom tematskom dijelu postavljeno čak 148 izložbenih vitrina, a nakon ocjenjivanja radova u subotu i nedjelju, one će se zamijeniti sa 150 novih, koje će se moći razgledati do 15. srpnja.

PREDSTAVLJEN TJEDAN KAJKAVSKE KUTURE - Organizatori ovogodišnjeg Tjedna kajkavske kulture danas su na konferenciji za novinare predstavili program ove tradicionalne manifestacije. 44. po redu Tjedan kajkavske kulture ove će se godine održati od 5. do 12. rujna.

NA HUŠNJAKOVU „LJETNA GEOLOŠKA ŠKOLA“ - Muzej evolucije i nalazište krapinskog pračovjeka desetu godinu za redom organizira Ljetnu geološku školu. Škola će se kao i dosad održati u zadnjem tjednu kolovoza, a namijenjena je djeci predškolske dobi i osnovnih škola, među kojima se kroz geološke radionice želi potaknuti popularizacija geološke i paleontološke djelatnosti. Radionice se sastoje od edukativnog programa u muzeju i rada na terenu, a u tijeku su prijave za sudjelovanje.

PRVA TAKTILNA IZLOŽBA U ZAGREBU - U sklopu zagrebačke Moderne galerije otvorena je Prva taktilna galerija namijenjena slijepim i slabovidnim osobama. Autorica postave izložbe je Nataša Jovičić, a slijepi i slabovidni putem dodira i zvuka mogu upoznati nekoliko vrhunskih djela hrvatske moderne umjetnosti. To su:Portret s psom Miroslava Kraljevića, skulpture Branimira Deškovića te umanjena skulptura bana Jelačića rad Antuna Dominika Fernkorna. Postav izložbe mijenjat će se svaka tri mjeseca.

SVETKOVINA MAJKE BOŽJE BISTRIČKE - Marijabistričko svetište priprema se za svetkovinu Majke Božje u ponedjeljak, 13. srpnja. Večeras u 20,00 sati bit će služena sveta misa u kapelici u Podgorju, a sutra će vjernici u bazilici Majke Božje Bistričke od 18,00 sati moći prisustvovati molitveno-meditativnom hodu kroz bistričku povijest, dok se u 20,00 sati sveta misa održava kod kapelice u Globočecu. U predvečerje svetkovine, u nedjelju u 20,30 sati organizira se procesija sa svijećama od bazilike do prasvetišta na Vinskom vrhu, a na samu svetkovinu tijekom čitavog će dana biti služene svete mise.

KUD „NAŠA LIPA“ NA DRŽAVNOJ SMOTRI - Nakon ovogodišnje petnaeste Smotre pjevačkih zborova Krapinsko-zagorske županije među jedanaest zborova, za nastup na državnoj smotri selektor Bojan Pogrmilović je predložio zbor KUD-a Naša Lipa iz Tuhlja. Oni će tako peti put predstavljati Krapinsko-zagorsku županiju na državnoj smotri, a budući da je ona ove godine i natjecateljska pred Tuhljanima je velika obveza, jer su na 40. Susretu prije dvije godine osvojili brončanu plaketu. Pod dirigentskom palicom Armanda Slavičeka oni će na 42. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u Novigradu nastupiti 17. i 18. listopada.

LJETO U DVORCU ORŠIĆ - U sklopu festivala „Ljeto u dvorcu Oršić – SubTilia 2009.“ sutra se u 20,00 u organizaciji Društva „Sv. Juraj“, Muzeja seljačkih buna i Kajkaviane organizira koncert Elvis Stanić Power tria. Elvis Stanić Power Trio slovi za izuzetnu kombinaciju vrhunskih umjetnika, koji uz jazz evergreene, izvode i autorski repertoar, te predstavljaju međunarodni vrh komorne jazz glazbe. Slijedeći, peti po redu, koncert u sklopu „Ljeta u dvorcu Oršić“organizira se već u ponedjeljak, 13. srpnja u 20,00 sati kada će u dvorcu Golubovec nastupiti Matija Dedić.

PERIVOJ ZA SLIJEPE - U povodu obilježavanja prve obljetnice rada Centra za rehabilitaciju Silver, danas će u Štefanovcu gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić simbolično otvoriti novouređeni prostor oko Centra, prvi mirisni i taktilni perivoj prilagođen slijepim osobama.

STEFAN MILENKOVIĆ NA SCENI AMADEO - U sklopu Scene Amadeo, večeras u 21 sat u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju koncert će održati proslavljeni violinist svjetskoga glasa Stefan Milenković. U slučaju kiše, koncert će se održati u Muzeju Mimara.

HISTRIONSKA PRETPREMIJERA - Na ljetnoj pozornici Opatovina u Zagrebu, večeras u 21 sat Histrioni će održati pretpremijeru predstave „Mislibolesnik iliti hipohondrijakuš“, u režiji Georgija Para. Ova je komedija prvi put prikazana 1880. godine.

IZLOŽBA U DOMU HDLU - Večeras u 20 sati u Domu HDLU na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, bit će otvorena izložba recentnih radova članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Izložba se može razgledati do 31. kolovoza

„ZAPOVIJED POD LIPOM“ - Sutra počinje manifestacija „Zapovijed pod lipom“ koju već godinama, prema zapisu iz 1938.godine, prikazuje KUD Sloga iz Miklouša. Manifestacija je prošle godine bila jedna od deset kandidata za izbor europske nematerijalne kulturne baštine. Svečano otvorenje je sutra u Mikloušu, a na pozornici će se izmjenjivati mnogi KUD-ovi. U subotu je na programu revija narodnih nošnji Moslavine koju će voditi prof. Josip Forjan, ravnatelj posudionice i šivaonice narodnih nošnja u Zagrebu. Posljednjeg dana, u nedjelju KUD Sloga Miklouš izvest će „Zapovijed pod lipom“ pred crkvom u Mikloušu Gornjem po uzoru na najstariju izvedbu iz 1938.godine, a program završava svečanim mimohodom sudionika.
 

www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - srijeda, 08.07.2009.

PROJEKTI PREKOGRANIČNE SURADNJE - Župan Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić danas i sutra će u Opatiji prisustvovati radnom sastanku Zajedničkog odbora za praćenje projekata operativnog programa IPA – prekogranična suradnja Hrvatska – Slovenija na kojem se biraju projekti koji će se financirati sredstvima Europske unije. Siniša Hajdaš Dončić je u ovom odboru zahvaljujući dobrim rezultatima Zagorske razvojne agencije. Ukupno će se dodijeliti oko 15 milijuna eura, a u razmatranje je ušlo 85 projekata koji su prošli prvi krug procjene vrijednosti.

ZLATAR U BANKROTU - Državna revizija dala je nepovoljno mišljenje o poslovanju Grada Zlatara za 2008.godinu. Financijski izvještaji ne prikazuju objektivne i istinite podatke o poslovanju, a žiro račun grada je blokiran i cjelokupna gradska imovina pod hipotekom. Ukupne godišnje obveze grada u 2008.godini smjele su iznositi najviše 1,6 milijuna kuna, a one su iznosile više od pet milijuna, stoji u izvješću revizije koje također sadrži brojne nepravilnosti, poput povjeravanja poslova izvođačima bez odluka Gradskog vijeća i natječaja.

OTVORENA CESTA SELNIK-LUDBRG - Danas je otvorena cesta Selnik - Ludbreg, a u završnoj fazi su i radovi u Jalkovečkoj ulici u Varaždinu. Cesta Selnik - Ludbreg obnovljena je u dužini od 1,9 kilometara, Županijska uprava za ceste to je financirala sa 2,2 milijuna kuna, dok je grad Ludbreg uložio nešto više od milijun kuna. Uz proširenje ceste, s obje strane kolnika izgrađene su pješačko- biciklističke staze s ciljem zaštite svih sudionika u prometu, izjavio je ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački.

PONUDA I POTRAŽNJA NA TRŽIŠTU RADA - Prema podacima Područne službe Zavoda za zapošljavanje Krapina u lipnju je evidentirano 4967 nezaposlenih, što je za 1223 osobe više nego u lipnju prošle godine. Najviše nezaposlenih je u Krapini, čak njih 1208. Na Zavod se u lipnju prijavilo 409 osoba, a 271 osoba uspjela je naći zaposlenje. U lipnju su poslodavci iskazali 169 potreba za zaposlenicima, a najviše se tražilo čistačice, drvoprerađivačke radnike, konobare, prodavače, čistače ulica, limare, kućne pomoćnice, vrtlarske radnike.

SLOBODNIH MJESTA I ZA JESENSKI ROK - Nakon što je jučer završen drugi krug ljetnog upisnog roka u srednje škole Varaždinske županije, još uvijek ima slobodnih mjesta za sva zanimanja u Srednjoj školi Ivanec i Poljoprivrednoj i veterinarskoj školi 'Arboretum Opeka Vinica'. U Strojarskoj i Prometnoj školi ima mjesta za obrađivače na numerički upravljanim strojevima, strojobravare, plinoinstalatere, vodoinstalatere i limare, u Elektrostrojarskoj za elektrotehničare, tehničare za elektro-energetiku, tehničare za telekomunikacije te grafičare, tokare, bravare, elektromehaničare i autoelektričare. U Strukovnoj školi ima mjesta za zanimanja drvodjeljski tehničar dizajner, krojač, stolar, mesar, autolakirer i soboslikar.

ZAGREB DOBIVA VINSKU CESTU - Ove jeseni i Zagreb će dobiti vinsku cestu. Radi se o cesti na kojoj je već pet objekata , a počinjat će u Adamovcu, preko Moravča, Đurđekovca i Vugrovca do Jazbine. Na zagrebačkoj vinskoj cesti nudit će se uz dobra vina i domaći specijaliteti.

VOLIM HRVATSKU-ZELENI CVIJET - Samobor je sa dva prva mjesta u Zagrebačkoj županiji, u kategoriji parka u mjestu te turističke ponude i zanimljivosti, uvršten u konkurenciju na državnoj razini za nagrade Hrvatske turističke zajednice «Volim Hrvatsku- Zeleni cvijet 2009». Radi se o Šetnici dr. Franje Tuđmana te Etno kući pod Okićem u Klaki, a povjerenstvo nominirane obilazi do 31. kolovoza te ocjenjuje kako bi se priznanja i diplome najboljima uručile na završnoj svečanosti Dana hrvatskog turizma.

STUBIČKE TOPLICE NAJUREĐENIJE - I ove se godine u organizaciji Hrvatske turističke zajednice provodi ekološko-edukativna akcija „Volim Hrvatsku.“, u sklopu koje i akcija „Zeleni cvijet“ za kontinentalnu Hrvatsku. Prema ocjeni Povjerenstva Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije u kategoriji „uređenost mjesta kao cjeline“ prvo mjesto osvojile su Stubičke Toplice. U kategoriji uređenosti parkova prvo je mjesto osvojio Park Maksimilijana Vrhovca, a u kategoriji okućnica prvo mjesto pripalo je Marku Pavrlišaku iz Pile. U kategoriji turističko- informativnih centara prvo mjesto osvojio je Turističko- informativni centar Marija Bistrica, a u kategoriji turističke ponude ili zanimljivosti Muzej grada Pregrade. 24. srpnja njih će obići povjerenstvo Hrvatske Turističke zajednice.

OBLJETNICA ROĐENJA LJUDEVITA GAJA - U sklopu obilježavanja 200. obljetnice rođenja Ljudevita Gaja, danas, na dan rođenja ovog zaslužnog velikana hrvatske povijesti, članovi Organizacijskog odbora proslave ovog jubileja položili su vijenac na njegov grob u Arkadi Iliraca na Mirogoju. Na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini bit će predstavljen obnovljeni natpis na Gajevu spomeniku, a u 16.30 u Osnovnoj školi „Ljudevit Gaj“ bit će otvorena filatelistička izložba „Croatica 2009 Krapina“. Program završava svečanom misom u crkvi sv. Katarine.

ANONIMNO TESTIRANJE NA HEPATITIS - Centar za prevenciju ovisnosti u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije počeo je provoditi akciju testiranja na hepatitis. U rizičnu skupinu za obolijevanje od hepatitisa ubrajaju se prvenstveno ovisnici, ali i osobe koje prakticiraju nezaštićene spolne odnose, osobe koje su se tetovirale ili imale partnera oboljelog od hepatitisa. Zainteresirani za ovo anonimno testiranje mogu se javiti Zavodu u naredna dva mjeseca.

AMADEO SCENA - U sklopu programa klupske kazališno-glazbene scene Amadeo večeras od 21,00 sat u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja koncert će održati Matija Dedić Trio.

ALKARI KOD MILANA BANDIĆA - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je jučer izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj koje su predvodili predsjednik Stipo Jukić i vojvoda Ivan Čikara. Na sastanku koji je održan na njihovu inicijativu, oni su gradonačelnika upoznali s tijekom priprema te ga ponovo pozvali u Sinj, na tradicionalno viteško natjecanje, koje se ove godine održava od 7. do 9. kolovoza.

ZAGREB NA FESTIVALU U ANKARI - Na poziv gradonačelnika Ankare Meliha Gökceka, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević boravi danas i sutra u Ankari gdje se održava 2. međunarodni festival gradova prijatelja Ankare. Na festivalu će se Zagreb predstaviti nastupom dječjeg HKUD-a Prigorec-Markuševec. Danas je predviđen i susret zamjenice gradonačelnika Zagreba s gradonačelnikom Ankare na kojem će biti i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Turskoj Gordan Bakota.

ANASAMBL LADO U MUO - U Muzeju za umjetnost i obrt, večeras će u sklopu ljetne scene Amadeo nastupiti ansambl LADO, koji će pjesmom obilježiti i proslaviti 60. godišnjicu osnutka ansambla. Program počinje u 21 sat

SMRT POD KOTAČIMA TRAKTORA - Jučer poslijepodne u prevrtanju traktora na nerazvrstanoj cesti u Dubrovčanu smrtno je stradao 63-godišnji vozač. Vozeći traktor niz nizbrdicu, sletio je s ceste, nakon čega se traktor prevrnuo, a vozač pao ispod traktora koji ga je prignječio. Mrtvo tijelo prevezeno je na obdukciju u Zagreb.
 

www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - utorak, 07.07.2009.

ELEMENTARNA NEPOGODA U KRIŽU - Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić proglasio je elementarnu nepogodu za područje općine Križ zbog olujnog nevremena praćenog tučom koje je 26. i 27. lipnja prouzročilo velike štete na ratarskim kulturama, ponajviše pšenici i kukuruzu te uljanoj repici i povrtlarskim kulturama.

LJETOVANJE ZA DJECU HRVATSKIH BRANITELJA - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer je ispratio treću grupu djece hrvatskih branitelja na ljetovanje u Brodaricu kod Šibenika. U ovoj grupi otputovalo je stotinu i pedesetero djece, a ove je godine u Zagrebu organizirano ljetovanje za 1100 djece hrvatskih branitelja.

VELIKO ZANIMANJE ZA PREGRADSKI STUDIJ - Jučer je održan razredbeni ispit za upis druge generacije studenata fizioterapije u Pregradi. Iako se prima 35 studenata, ispitu je pristupilo čak 76 kandidata iz gotovo svih krajeva Hrvatske, no bodovni prag prešlo je ih je dvadeset i dvoje, tako da za drugi rok 12. rujna 13 budućih studenata još ima šanse za upis.

JOŠ MJESTA U KRAPINSKOJ VISOKOJ ŠKOLI - Za upis treće generacije studenata prometne logistike i informatike, te prve generacije studenata operativnog menađmenta u Visokoj školi Hrvatsko-zagorje Krapina, nakon prvog upisnog roka ostalo je još mjesta. Od ukupno 270 mjesta prošli tjedan popunjena su 32, koliko je kandidata prošlo na razredbenom ispitu. Drugi rok je u ponedjeljak 13. srpnja, kada se očekuje veći odaziv, budući da do prvog mnoge škole još nisu izdale svjedodžbe. U jesenskim rokovima očekuju i veći odaziv kandidata koji će upisati ovu Visoku školu kao izvanredni studenti.

ZAGORCI PROTIV ZABRANE PUŠENJA - Zahvaljujući inicijativi Hrvatske obrtničke komore, saborski Odbor za turizam prihvatio je prijedlog izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Protekli tjedan, kao što je poznato, završeno je dvotjedno potpisivanje peticije „Pravo na izbor“, kojom se tražila izmjena tog Zakona. Na području Krapinsko-zagorske županije svojim potpisom zahtjeve Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika podržalo je 11 620 građana.

POMOĆ DNEVNIM MIGRANTIMA - Predsjedništvo udruge Dnevni migranti donijelo je odluku o raspodjeli novčane pomoći od osam tisuća kuna, dobivene od Krapinsko-zagorske županije i općine Hum na Sutli. Po četiristo kuna dobilo je 20 socijalno najugroženijih migranta koji su nedavno ostali bez posla u Sloveniji. Također, udruga je pozvala načelnike općina Đurmanec i Desinić te gradonačelnicu Pregrade, s čijih su područja njihovi članovi, da im i oni u najkraćem mogućem roku pomognu u socijalnom i zdravstvenom zbrinjavanju.

„GAJU U ČAST“ - Povodom obilježavanja 200. obljetnice rođenja Ljudevita Gaja, sutra u 16,00 sati na središnjem krapinskom trgu, koji nosi ime ovog hrvatskog velikana, bit će predstavljen obnovljeni natpis na spomeniku Ljudevita Gaja. U 16,30 sati bit će otvorena filatelistička izložba CROATICA KRAPINA 2009., a program završava svečanim rekvijemom u crkvi sv. Katarine s početkom u 18,00 sati.

ATLETIČARI S INVALIDITETOM U VARAŽDINU - Nakon Varaždinske županije i Grad Varaždin je prihvatio pokroviteljstvo nad Europskim prvenstvom za osobe s invaliditetom kojem će biti domaćin od 05. do 11. srpnja iduće godine. Ugovor o sportskoj suradnji su potpisali zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatko Horvat i predsjednik Hrvatskog Paraolimpijskog Odbora Ratko Kovačić. Tim se ugovorom Grad Varaždin obvezao na sponzorstvo i pomoć u organizaciji prvenstva.

MOTIVI HRVATSKOG JADRANA - U Muzeju za umjetnost i obrt, večeras u 20 sati bit će otvorena izložba crteža i akvarela britanskog arhitekta Thomasa Grahama Jacksona, pod nazivom Motivi hrvatskog Jadrana. Radovi su nastali u razdoblju od 1882. do 1885. godine, dok je ugledni britanski arhitekt krstario Jadranom, proučavajući i slikajući hrvatsku srednjovjekovnu arhitekturu.

IZLOŽBA U GLIPTOTECI HAZU - U Gliptoteci HAZU večeras u 19 sati bit će otvorena izložba skulptura i slika „Još se stope poznaju“
Emila Bobanovića Čolića, dobitnika brojnih umjetničkih priznanja.

FOTO ALBUMI OBITELJI HELLEMBACH - U Muzeju grada Zagreba večeras u 20 sati bit će otvorena izložba foto albuma obitelji Hellembach, podijeljena u pet tematskih cjelina: Osvit, Obitelj, Korijeni, Život na ladanju i Sačuvana slika. Izložba se može razgledati do 31. kolovoza.

LJETO NA ŠTROSU - Večeras u 21,30 će Strossmayerovo šetalište u Zagrebu ugostiti grupu Jewsers, koja uspješno spaja jazz i tradicijsku židovsku glazbu

KOLONIJA DRVOREZBARA - "Kolonija drvorezbara", naziv je tradicionalne kulturne priredbe koja se ovaj tjedan održava u Mariji Bistrici, u okviru manifestacije "Ljeto u Mariji Bistrici". Drvorezbari su započeli s radom jučer poslijepodne, u Gornjoselskoj ulici, kod postojeće izložbe skulptura, a otvorenje izložbe radova nastalih na koloniji najavljeno je za subotu, 11. srpnja.

NK “VARTEKS” PONOVNO TRAŽI DIREKTORA - Vladimir Knok ne želi biti direktor Nogometnog kluba "Varteks". On je trebao sjesti u direktorsku fotelju 1. srpnja, no jednostavno je odustao. "Do trenutka kada svaki segment kluba neće funkcionirati kako treba to će se odražavati na rezultatu. To ponavljam već dvije godine, a ponovit ću i sada", odgovorio je trener kluba Dražen Besek na pitanje koliko traženje direktora utječe na potpisivanje igračkih ugovora i na rezultat.
 

www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - ponedjeljak, 06.07.2009.

NOVOSTI U RADU KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE - Od 1. listopada Krapinsko-zagorska županija će sa svim gradovima i općinama potpisati ugovore o suradnji kojima će ih se obvezati da poštuju pet minimalnih kodeksa o suradnji sa županijom, a koji govore o stipendijama, solarnim kolektorima, izgradnji nadstrešnica kod stajališta za prijevoz za osnovnoškolsku djecu, te obveznom plaćanju komunalnih doprinosa i naknada.

DRUGI UPISNI KRUG SREDNJOŠKOLACA -Učenici koji se nisu uspjeli upisati u željenu srednju školu prijave za drugi krug mogu predati danas, a nakon sutrašnje objave rezultata u škole se mogu upisati ove srijede. Prema podacima zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, slobodnih mjesta, uz strukovne škole, ima i u dvije gimnazije te jednoj Ekonomskoj školi. XII. gimnazija upisuje još 70 učenika, a u XIII. gimnaziji slobodna su još 22 mjesta. Treća ekonomska škola primit će još 24 učenika, a u Elektrotehničkoj školi slobodno je 21 mjesto. U drugom krugu ukupno je ostalo 1375 slobodnih mjesta, a učenici se mogu upisati u Graditeljsko-tehničku, Poštansku i telekomunikacijsku, Poljoprivrednu i Prehrambeno-tehnološku školu. Slobodnih mjesta ima i u Školi za tekstil, dizajn i kožu, kao i u ostalim strukovnim školama, a oni koji žele mogu se upisati i u privatne srednjoškolske ustanove.

SLOBODNA MJESTA U ZAGORSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA - U prvom ljetnom upisnom krugu u zagorskim srednjim školama popunjeno je 1.371 mjesto, a za upis u drugom krugu ostalo je još 150 mjesta. Od toga 18 u gimnazijama, 22 u umjetničkim školama, 27 u četverogodišnjim strukovnim školama, te 83 u trogodišnjim programima. Velika je gužva bila u gimnazijama, gdje je upisna kvota povećana za 12 učenika, odnosno odobreno je po razrednom odjeljenju 28 učenika, što je maksimalni državni standard. Također je upisano dodatno razredno odjeljenje kuhara u Zaboku.

UPISI U KRAPINSKOJ VISOKOJ ŠKOLI - U Visokoj školi Hrvatsko zagorje Krapina, nakon prvog razredbenog roka počeli su upisi druge generacije studenata. Prag su prošla 32 kandidata, a upisi traju do 14. srpnja. Drugi razredbeni postupak će se održati u ponedjeljak 13. srpnja u 16,00 sati, za kada se očekuje i odaziv većine kandidata budući da do ovog prvog, svojevrsnog predroka, mnoge škole još nisu bile izdale svjedodžbe. U jesenskim rokovima očekuju i veći odaziv kandidata koji će upisati ovu Visoku školu kao izvanredni studenti.

MANJE TURISTA NA MACLJU - Ovog je vikenda preko graničnog prijelaza Macelj u Hrvatsku ušlo 88 tisuća stranih putnika, što je u odnosu na vikend ranije porast za 45%, no uspoređujući ove podatke s prošlogodišnjim, vidljiv je pad broja stranih turista i to za 30%. Iako je na graničnom prijelazu bilo otvoreno pet ulaznih traka, na prelazak granice čekalo se od pola sata do 45 minuta, a najintenzivniji promet bio je u noći s petka na subotu.

NOVI ASFALT NA ZAGREBAČKIM ULICAMA - Danas počinju radovi na Karlovačkoj cesti u Zagrebu, od Puta Loparica do Golobreške ulice. Obilazno će se voziti do 7. kolovoza, zbog gradnje kanalizacije. Od danas do 9. srpnja asfaltirat će se Zagrebačka cesta u Sesvetama.

NASTAVLJA SE OBNOVA ZAGORSKE PRUGE - Sredinom prošlog tjedna završeni su radovi na željezničkoj pruzi od tunela u Žutnici do željezničkog kolodvora u Krapini. Rekonstrukcija ove pruge sada se nastavlja na dionici od Žutnice do željezničke postaje u Đurmancu, a završetak radova predviđen je za sredinu prosinca.

SJEDNICA SAVJETA MLADIH ZAGREBAČKE ŽUPANIJE -Na sjednici Savjeta mladih Zagrebačke županije prihvaćene su inicijative radnih skupina vezane uz organizaciju edukativnih radionica na temu „Kako započeti vlastiti posao“ i „ Educiranje mladih o spolno prenosivim bolestima“. Mladi će predložiti i uvođenje dodatnih kriterija za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija.Odlučeno je i kako će se okrugli stol na temu „Jednakost studenata“ organizirati u rujnu gdje će ponovno pokušat ukazati na nejednakost studenata s područja Zagrebačke županije prilikom traženja smještaja u zagrebačkim studentskim domovima..

POBJEDNICI TABOR FILM FESTIVALA - „Prljavi mali mjehurići“ Ivana Livakovića, pobjednički je film u domaćoj konkurenciji ovogodišnjeg sedmog Tabor film festivala. Grand prix u međunarodnoj konkurenciji dobio je film „Crvena zora“ luksemburškog autora Jeffa Desoma. Nagradu Vox Veronica osvojio je film „Nožni prsti“ Laurenta Denisa iz Belgije.

SUTRA SEDMO NATJECANJE ZAGORSKIH ORAČA - Sedmo natjecanja orača Krapinsko–zagorske županije bit će održano sutra, s početkom u 10,00 sati, na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Domitran, na području Zlatara. Organizatori su Zavod za poljoprivredno–savjetodavnu službu i županijska Udruga natjecatelja u oranju, a prijavljeno je deset orača.

KONCERT CINKUŠA - U sklopu kazališno-glazbene scene Amadeo u atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja večeras će koncert održati sastav «Cinkuši».Početak je u 20,00 sati.

ZAGREBAČKE LJETNE VEČERI - U Atriju Galerije Klovićevih dvora večeras od 21,00 sat održat će se glazbena večer pod nazivom «Black, White& Blue». Nastupaju Telefon blues band i Adrian B.Burns.

LJETO NA ŠTROSU - U sklopu manifestacije „Ljeto na Štrosu“, koja tijekom srpnja na Štrosmajerovo šetalište u Zagrebu svake večeri dovodi razne izvođače, večeras će u 21,30 nastupiti grupa „Olovni ples“, koja izvodi pjesme poznatih hrvatskih pjesnika „umotane“ u blues ruho. Predstavit će skladbe sa svojih albuma „Olovne pjesme za olovni ples“ i „Noć bez jablana“

DOGAĐANJA U ZAGREBAČKIM KNJIŽNICAMA - U knjižnici Dugave danas do 12 sati Klub filatelista organizira upoznavanje s filatelijom. Dopredsjednik Hrvatskog filatelističkog saveza Ivan Jurković pojasnit će zašto skupljati marke i kako stvoriti vlastitu zbirku. U kjnižnici Gajnice od 15 sati počinje ljetna radionica za djecu „Ludi lampion“.

SPORT - Jučer je završio FIS Rollerski svjetski kup, koji se već petu godinu zaredom održava u Oroslavju. U utrci sprinta, u konkurenciji juniorki slavila je naša Nina Broznić ostavivši iza sebe Talijanku Anelicu Tagliati i Njemicu Tinu Willert. U konkurenciji juniora uvjerljivo je slavio Rus Ivan Trofimov ispred Njemca Floriana Havermayera i sunarodnjaka Aleksandera Krivolapova. Među seniorkama najbrža je bila Mateja Bogatec iz Italije, ostavivši tako iza sebe dvije Ruskinje, Innu Zaytsevu i Elenu Rodinu. U jakoj seniorskoj konkurenciji pobjedu je odnio Talijan Emanuele Sbabo, dok su drugo i treće mjesto osvojili Norvežanin Ragnar Bjorgvin Andresen i Turčin Fatihu Yuksel. Cijelu manifestaciju svojim nastupom obogatile su mažoretkinje iz Oroslavja, KUD Zabok te navijačka skupina Leaders iz Pregrade.

Na jubilarnom 10. malonogometnom turniru „Kaj kup Krapina“, održanom minulog petka i subote, sudjelovalo je 17 ekipa. Treću godinu zaredom, pobjeda je pripala ekipi „Mal-gala“, drugo mjesto osvojili su nogometaši „Niskogradnje Veverec“, a treće „Emos promet“. Najboljim golmanom turnira proglašen je Dean Poljak, a najbolji je strijelac Ivan Kovačec.

Na bari u Budakovcu pokraj Virovitice održan je 54 Kup kadeta Hrvatskog športskog ribolovnog saveza. Među 20 ekipa Krapina je zauzela šesto mjesto, a za taj su uspjeh zaslužni Deni i Lovro Hršak te Robert Malarić. Čakovečki TSH je četrnaesti, Štuka iz Strmca Samoborskog je petnaesta, dok je Ivanec osamnaesti. U pojedinačnom dijelu na pobjedničko postolje po medalju brončanog sjaja popeo se Deni Hršak.

U Rijeci je održano hrvatsko prvenstvo u streljaštvu malokalibarskom puškom serijske izrade. Pojedinačno u trostavu 3X20 metaka Bistričan Robert Belko sa 511 krugova osvojio je četvrto mjesto. U olimpijskom meču 40 metaka ležeći, u ekipnoj konkurenciji, donjostubički Metalis osvojio je trinaesto mjesto.

Trećeg finalnog dana Općeg hrvatskog prvenstva u plivanju u Rijeci na 400 metara slobodno, Cigelenečki iz tuheljskog Olimpa isplivao je šesto vrijeme.

www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - petak, 03.07.2009.

KONFERENCIJA O RURALNOM RAZVOJU - U organizaciji slovenske i hrvatske Mreže za ruralni razvoj te europske Mreže za pretpristupno partnerstvo PREPARE, u Stubičkim Toplicama se danas i sutra održava konferencija o ruralnom razvoju u pristupnim procesima, regionalnoj suradnji, edukaciji i suradnji s nacionalnim mrežama za ruralni razvoj. Skup broji 76 sudionika iz 19 zemalja.

SOLARNI SUSTAVI U ZAGORSKIM DOMAĆINSTVIMA - Kako bi potaknula korištenje obnovljivih izvora energije, posebice sunčeve energije, te ojačala svijest o potrebi očuvanja okoliša, Krapinsko-zagorska županija provest će Program ugradnje solarnih sustava za grijanje i pripremu potrošne tople vode u tisuću kućanstava. Prva faza programa počet će 15. srpnja objavom javnog natječaja, a projektom se planiraju sufinancirati troškovi opreme i ugradnje solarnog kolektorskog sustava u iznosu od 40%, odnosno najviše s 12 tisuća kuna po kućanstvu.

LJETNA ŠKOLA ZA DJECU S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU - I ove se godine u Krapini održava Ljetna škola namijenjena djeci s teškoćama u razvoju. Riječ je o projektu Društva za pomoć mentalno retardiranim osobama Krapina, čiji prvi dio počinje danas, a provodit će se u prostorima Osnovne škole Augusta Cesarca Krapina do kraja kolovoza. Drugi dio ovog projekta podrazumijeva organizirano ljetovanje za sudionike. Glavni cilj ove škole je ponuditi i omogućiti djeci s teškoćama u razvoju primjerene sadržaje za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Pohađat će je trinaestoro djece s težim oštećenjima u dobi od 6 do 15 godina s područja Krapinsko-zagorske županije.

VARAŽDINSKA TRŽNICA ŠTITI DOMAĆU PROIZVODNJU - Varaždinska tržnica svojim se novim projektom “Domaćim štacunom” zauzima za zaštitu domaće proizvodnje, ali i u ovim gospodarski teškim vremenima nastoji poboljšati svoje poslovanje opterećeno visokim iznosima kredita čija su sredstva utrošena u obnovu Glavne gradske tržnice. U "Domaćem štacunu", kojeg je danas otvorio gradonačelnik Ivan Čehok, mogu se nabaviti samo proizvodi iz Varaždinske županije, kontroliranog podrijetla i kvalitete. Osim grada Varaždina, inicijativu za otvaranje Domaćeg štacuna" dali su grad Varaždinske Toplice i Varaždinska županija.

LJETO U DVORCU ORŠIĆ - U sklopu programa festivala „Ljeto u dvorcu Oršić – SubTilia 2009.“ ove nedjelje u 20,00 sati organizira se koncert tuba quarteta XL pod nazivom „Od Josepha Haydna do Stewia Wondera“.

PJESNIČKI I GLAZBENI SUSRETI NA MEDVEDGRADU - Na Medvedgradu će od danas do nedjelje biti održani glazbeno-pjesnički susreti i koncerti. Sva tri dana programi počinju od 20,30 sati a organiziran je i besplatni prijevoz minibusom sa zapadne strane Keglića u Reljkovićevoj ulici u 19,00 i 19,45 sati.

KONCERT STEFANA MILENKOVICHA - Večeras od 21,00 sat u parku Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor u Lužnici bit će održan humanitarni koncert violiniste Stefana Milenkovicha uz klavirsku pratnju Srebrenke Poljak. Na programu su djela Ravela, Čajkovskog i Paganinija. Prikupljena sredstva namijenjena su školovanju djece iz brojnijih obitelji slabijeg imovinskog stanja. Pokrovitelj koncerta je Grad Zaprešić.

GODIŠNJICA DVD-a GORNJI DESINEC – Na Trgu svetog Ivana u Gornjem Desincu ove subote i nedjelje bit će održan zabavno-scenski program povodom obilježavanja 80. godišnjice tamošnjeg DVD-a i 90. obljetnice puhačkog orkestra. Nastupit će puhački orkestar i mažoretkinje te gosti iz Mađarske i limena glazba i mažoretkinje iz Vrbovca. U nedjelju od 8,00 sati bit će održan peti po redu vatrogasni malonogometni turnir.

„IZBORNA DIGANJKA“ - Na Ljetnoj pozornici u Vrbovcu sutra od 21,00 sat može se pogledati predstava „Izborna diganjka“ amaterskog kazališta „Zamka“ iz Svetog Ivana Zeline.

SPORT - U Krapini danas počinje 10. izdanje malonogometnog turnira Kaj Cup Krapina. Prijavilo se 17 ekipa, a naslov brani krapinska ekipa Mal-Gal. Turnir će biti održan na novom športskom igralištu krapinske srednje škole, a u slučaju lošeg vremena turnir se seli u obližnju dvoranu. Prva utakmica je u 19,00 sati a finale je sutra navečer. 

Ovog vikenda najbolji svjetski skijaši trkači na rolama po peti će se put natjecati u Oroslavju i Stubičkim Toplicama, a to će ujedno biti i početak ovogodišnjeg FIS Rollerski svjetskog kupa. Prva utrka na rasporedu je danas od 17,00 sati, kada se u Stubičkim Toplicama vozi utrka prologa i to uspon na Sljeme, u dužini od sedam kilometara. Sutra se od 17,00 sati na kružnoj stazi centrom Oroslavja vozi dohvatna vožnja, a svečano otvorenje bit će održano u 20,00 sati. Nedjelja je tradicionalno rezervirana za sprint. Kvalifikacije počinju u 10,00 sati, a samo finale u 11,00 sati. Na Svjetskom kupu nastupaju natjecatelji u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, žene i muškarci a očekuje se dolazak petnaestak reprezentacija.


www.radio-kaj.hr  -  vijesti  - četvrtak, 02.07.2009.

HREN OSTAJE NA ČELU ZAGORSKOG VODOVODA – Iako se u javnosti nagađalo da će doći do smjene prvog čovjeka Zagorskog vodovoda Željka Hrena, to se nije dogodilo. Hren je dobio povjerenje na još četiri godine, što mu je četvrti mandat. No, do nekih smjena je ipak došlo. Novi predsjednik skupštine društva postao je krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić, a izabrani su i novi članovi Nadzornog odbora.

BELINA JEDINI KANDIDAT ZA RAVNATELJA BOLNICE - Danas istječe rok za prijavu na natječaj za novog ravnatelja zabočke opće bolnice. Jedini kandidat koji se zasad prijavio je dr. Stanko Belina, čime je potvrdio nagađanja javnosti u proteklim mjesecima. Osim što je jedini kandidat, Belina također sa strankom ZDS, čiji je predsjednik, sudjeluje u diobi županijske vlasti tako da izbor ne bi trebao biti upitan.

U VARAŽDINU OPORBA NAPUSTILA SJEDNICU - 15 vijećnika HDZ-a, HSS-a i HSLS-a u Skupštini Varaždinske županije danas je nakon aktualnog sata napustilo prvu radnu sjednicu. Kako su izjavili oporbeni vijećnici, na taj potez su se odlučili zbog neprihvaćanja prijedloga da se o članovima školskih odbora i odluci o upravnim tijelima Županije ne raspravlja na ovoj sjednici, jer su materijali stigli neposredno prije njenog početka. Županijska skupština ipak je nastavila s radom, budući da je kvorum osiguran s 23 preostalih vijećnika iz koalicije HNS-SDP-HSU.

UPISI U ZAGORSKE SREDNJE ŠKOLE - U prvom ljetnom upisnom krugu većina od 1476 mjesta u prvim razredima zagorskih srednjih škola je popunjena. Što se tiče gimnazijskih programa, najveći interes bio je u Gimnaziji A.G. Matoš u Zaboku, gdje su sva mjesta popunjena, kao i u srednjoj školi Pregrada. Nešto slabiji interes zabilježen je u srednjoj školi Krapina, gdje u gimnazijskim programima ima još mjesta. Međutim, u Krapini ove godine vlada velik interes za četverogodišnja strukovna zanimanja. U zagorskim srednjim školama ove je godine dobar odaziv i za trogodišnja strukovna zanimanja, pogotovo ona deficitarna. Dobar primjer je srednja škola Zabok gdje su popunjena dva razreda konobara i kuhara. Prijave za upis u drugom upisnom krugu su 6. srpnja.

TUHELJ U PROJEKTU MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE - Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i zagrebačka tvrtka Geofoto rade na projektu uspostave sustava za identifikaciju zemljišnih čestica u Hrvatskoj. Riječ je o registru zemljišnih resursa svih poljoprivrednika u Hrvatskoj, kojem je cilj omogućiti transparentnu dodjelu subvencija i poticaja iz fondova Europske Unije. Ministarstvo se odlučilo pilot projekte obaviti na tri destinacije - u Našicama, Filip-Jakovu i Tuhlju. Radovi su počeli prije godinu dana i završit će u rujnu. U pilot projekt je ukupno uključeno oko 200 poljoprivrednih domaćinstava, od čega u općini Tuhelj 20.

KONFERENCIJA O RURALNOM RAZVOJU - U organizaciji slovenske i hrvatske Mreže za ruralni razvoj te Europske mreže za pretpristupno partnerstvo PREPARE, u Stubičkim Toplicama će sutra i u subotu biti održana konferencija o ruralnom razvoju u pristupnim procesima, regionalnoj suradnji, edukaciji i suradnji s nacionalnim mrežama za ruralni razvoj. Riječ je o nastavku aktivnosti započetih još prošle godine, a ovogodišnji je skup zapravo četverodnevni – naime od jučer do danas odvija se u Sloveniji, a naredna dva dana u Stubičkim Toplicama. Za sudjelovanje se prijavilo 76 sudionika iz 19 zemalja.

OTVOREN TFF - Sinoć je u Zaboku otvoren ovogodišnji Tabor film festival. Prikazane su projekcije najboljih filmova sa ovogodišnjeg RAF-a, dok je službeni dio programa započeo filmom „Ciao Mama“ domaćeg redatelja Gorana Odvorčića nakon čega je publika odgledala prvi blok filmova iz međunarodne konkurencije. Danas se TFF nastavlja radionicama animacije i kostimografije te cjelodnevnim projekcijama kratkometražnih filmova. Od 19,00 sati u domaćoj konkurenciji prikazat će se film Žene, a u međunarodnoj u 21,00 sat film Čudno ili čarobno.

ZAGREBAČKE LJETNE VEČERI - U organizaciji Koncertne direkcije Zagreb danas počinje jedan od najstarijih i najpopularnijih festivala, Zagrebačke ljetne večeri. Svakodnevnim raznolikim i bogatim glazbeno-plesnim priredbama predstavit će se brojni domaći i strani izvođači. Svi koncerti počinju u 21,00 sat, a održavat će se u atriju galerije Klovićevih dvora, na Trgu svetog Marka i Tvornici kulture. Zagrebačke ljetne večeri traju do 24. srpnja.

MEĐUNARODNI FESTIVAL FOLKLORA