Skip to content

100% Zagorsko u Rijeci 2017.

Posted in Sto posto zagorsko

Okusi i mirisi Zagorja, uz prikaz kulturne baštine i turističkih posebnosti Krapinsko-zagorske županije, jučer, 25. kolovoza 2017. godine, od ranih jutarnjih sati obavijaju riječki Korzo, a tako je i danas, 26. kolovoza 2017. godine, u sklopu manifestacije 100% Zagorsko. Predstavljanjem ponude autohtonih zagorskih proizvoda, nadaleko prepoznatljivih delicija, turističke ponude i svega najboljeg što ima Zagorje – Bajka na dlanu ova se destinacija nastoji približiti drugim dijelovima Hrvatske – ističe krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, u čijem je društvu ovu jedinstvenu manifestaciju i sve izlagače obišao gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. – Počašćeni smo što na našem Korzu možemo ugostiti naše velike prijatelje Zagorce, a ova manifestacija na poseban način obogaćuje našu turističku ponudu – naglašava Obersnel.

Izvorne proizvode Zagorja Riječanima i gostima predstavlja 50-ak izlagača, dok u kulturnom i animacijskom dijelu programa sudjeluje 200-tinjak Zagoraca. Kušati se mogu, ali i kupiti nadaleko poznati zagorski štrukli, vina, med, mlinci, bučino ulje i proizvodi od buče, a tu su i tradicijski proizvodi poput licitara i tradicijskih drvenih igračaka. Veliku pozornost Riječana i njihovih gostiju u animacijskom dijelu plijene krapinski nenadertalci,  srednjovjekovni vitezovi, članovi Povijesne postrojbe Keglevićeva straža – Kostelska pištola te pripadnici kulturno-umjetničkih društava. Zagorci su sa svojom bogatom ponudom na riječkom Korzu jučer bili od 8,00 do 22,00 sata, a danas od 8,00 do 20,00 sati.

U sklopu manifestacije 100% zagorsko u Rijeci je u petak, 25. kolovoza 2016. godine održan i susret kulturnih operatera Krapinsko-zagorske županije i tima Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Bilo je govora o kulturnim poveznicama Rijeke i Krapinsko-zagorske županije te mogućnostima suradnje na kulturnom planu.- Da su pripreme za 2020. godinu, kada će u bogatom kulturno-umjetničkom programu kroz čitavu godinu biti preko 500 različitih sadržaja, vrlo intenzivne potvrdila je, uz najavu suradnje sa većinom hrvatskih gradova direktorica za razvoj i strateška partnerstva u Tgovačkom društvu Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota. Programe Muzeja Hrvatskog zagorja i mogućnost  suradnje na kulturnom planu u Rijeci je danas predstavila voditeljica Muzeja Nadica Jagarčec, a na sastanku je predstavljena i turistička ponuda Krapinsko-zagorske županije koja se temelji na kulturnim vrednotama Zagorja.

Izvorne proizvode Hrvatskog zagorja Riječanima i gostima predstavit će u petak 25. i subotu 26. kolovoza 2017. godine više od 50 izlagača, poljoprivrednih proizvođača, obrtnika, tvrtki, toplica, agroturizama, hotela, restorana, kulturnih ustanova i udruga te  predstavnika turističkih zajednica. Pokušat ćemo dočarati Zagorje u malom – istaknuo je krapinsko-zagorski župan Željko  Kolar, a gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je dodao kako su ovu manifestaciju dobro prihvatili i Riječani te ga često suradnici pitaju kad će opet doći “Zagorci”. Ne sumnjam da će biti veselo na Korzu – rekao je gradonačelnik Obersnel.

Na riječkom Korzu predstavit će se samo dio onoga što Krapinsko-zagorska županija nudi, poput šampanjca Vinarije Vuglec Breg te torta i slastica slastičarnice “Tri užitka”.

Konferencija za medije na kojoj je najavljena manifestacija 100% Zagorsko, održana je 22. kolovoza 2017. godine u Rijeci. O manifestaciji su govorili župan Željko Kolar i njegovi suradnici te gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. Uz njih, svim okupljenima obratile su se i umjetnička voditeljica Ansambla Zabok Senka Jurina, voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Ksenija Tomić te pročelnica županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet, komunalnu infrastrukturu i EU fondove Sanja Mihovilić.

Nakon konferencije, u dječjem vrtiću Rijeka,  podcentar Potok, održana je i podjela tradicijskih drvenih igračaka u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, kojeg provode Etnografski muzej i Radio Kaj. Igračke su uručili župan Kolar i gradonačelnik Obersnel.

loading