Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 06.07.2016.

Posted in Vijesti

KOPRIVNICA – Koprivničko-križevačka županija još nije preuzela osnivačka prava nad koprivničkom Općom bolnicom „Doktor Tomislav Bardek“ i na čelu bolnice još je sanacijska upraviteljica Sandra Sinjeri i Sanacijsko vijeće, istaknuto je na današnjem druženju s novinarima u sjedištu Koprivničko-križevačke županije. Time je Koprivničko-križevačka županija jedina u Hrvatskoj koja ima bolnicu, ali ne i osnivačka prava, kaže župan Darko Koren. Izmjena sporazuma je tražena, jer nije bilo precizirano tko će snositi dug koprivničke bolnice koji trenutno iznosi oko 50 milijuna kuna. Iako je izmjena sporazuma obećana, novi još nisu primili u Koprivničko-križevačkoj županiji. Župan Koren napominje, kako se u sporazumu nije iščitavala ni jedna obveza Ministarstva zdravlja, a Županija bi trebala odgovarati za dug od 50 milijuna kuna. Sanacijska ravnateljica Sandra Sinjeri i Sanacijsko vijeće bolnicom će upravljati do odluke župana Korena o imenovanju Upravnog vijeća. Na današnjem druženju s novinarima, čelnici Koprivničko-križevačke županije govorili su i o projektu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica te o financiranju koprivničke gimnazije projektom javno-privatnog partnerstva.

ZAGREB – Tunel Grič, nakon završenih radova na sanaciji, danas je službeno otvoren za javnost. Obnovom tunela sanirana su procurenja, očišćen je i obnovljen drenažni sustav, rekonstruirana mreža odvodnje i vodoopskebe, napravljena su dva nova sanitarna čvora, nova vrata na šest ulaza-izlaza, uređen je pod tunela, očišćena obloga, ugrađene inox ploče za odvod kondenzata i dijela vode na oblozi, te izgrađena nova elektroenergetska mreža, rasvjeta i razglas. Vrijednost cjelokupnog projekta je milijun i 350 tisuća kuna, a bit će to nova turistička atrakcija grada, najavio je tijekom obilaska tunela gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Radno vrijeme, kao i sadržaji koje će turisti, ali i Zagrepčani moći razgledati u tunelu, tek će se usuglasiti s Turističkom zajednicom Grada.

ZAGREB – Obnovljeni dio Bukovačke ceste, dionicu od Maksimirske do Petrove ulice, dužine 410 metara,  rano jutros pustio je u promet zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radovi na ovoj dionici obuhvatili su uklanjanje asfaltne konstrukcije, izvedbu nosivog i habajućeg sloja asfalta, ugradnju 20-ak  novih poklopaca instalacijskih šahta, podizanje slivnika, zamjenu 60 betonskih rubnjaka i novi sloj asfalta. Vrijednost radova je 1,1 milijun kuna, rekao je voditelj Zagrebačkih cesta Ante Todorić.

ČAKOVEC – Na danas održanoj sjednici kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji, prezentiran je plan uređenja, organizacije i održavanja centralnog sustava za upravljanje i promociju turizma Međimurske županije. Naime, Turistička zajednica Međimurske županije je u suradnji s Razvojnom agencijom Međimurja REDEA pokrenula portal „Visit Međimurje“ za promociju svih domaćih turističkih proizvoda, a sustav će se sada, uz pomoć jedinica lokalne samouprave, dodatno unaprijediti, izjavio je voditelj ureda TZ Međimurske županije Rudi Grula. Suština tog plana je da se sa istim financijskim sredstvima pokrene zajednička promocija svih lokalnih sredina, ali i Međimurja u cjelini, zaključuje Grula.

KRAPINA – Glazbenu ogradu, kakva je nedavno postavljena kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku, Krapinsko-zagorska županija poklonit će gradu heroju Vukovaru. Radi se o jedinstvenom projektu koji je započet upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji, a omogućava svakom posjetitelju da neovisno o glazbenoj izobrazbi, odsvira prve taktove hrvatske himne. Tim povodom, Zagorje će sutra posjetiti delegacija Grada Vukovara, predvođena gradonačelnikom Ivanom Penavom, koja će posjetiti Ured župana i položiti vijence ispred spomenika dr. Franji Tuđmanu u Velikom Trgovišću te pokraj spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku.

ZAGREB – Ispred svake kuće i zgrade, uz zelenu ili crnu kantu za miješani otpad, do 2019. godine morat će se nalaziti još četiri kante za biootpad, plastiku, staklo i papir, a dok model ne zaživi, oni koji već razvrstavaju otpad trebali bi biti nagrađeni nižim računima. Ipak, oni građani koji se ni tad ne budu držali pravila reciklaže, bit će kažnjeni. Naime plan je to resornog ministarstva, koji je u javnu raspravu uputio prijedlog Plana gospodarenja otpadom za cijelu Hrvatsku. Budući da svaki od 790 tisuća Zagrepčana godišnje proizvede oko 280 kilograma otpada, namjera je ovim planom prepoloviti ono što se baca na Jakuševac.

ZAGREB – Provedbu mjera povećanja energetske učinkovitosti na zgradama javne namjene Zagrebačka županija sufinancirat će Dugom Selu sa 440 tisuća i općini Marija Gorica sa 480 tisuća kuna. Sredstva su dodijeljena na temelju javnog poziva kojim je Zagrebačka županija osigurala  ukupno 2 milijuna kuna bespovratnih financijskih sredstva. S obzirom da je preostalo više od milijuna kuna iz Zagrebačke županije pozivaju gradove i općine sa svog područja da prijave svoje projekte najkasnije do 1. prosinca.

VARAŽDIN – Veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Oleksandr Levčenko, posjetit će danas Varaždin.  S predstavnicima županijske i gradske uprave, veleposlanik će razgovarati o nastavku i proširenju gospodarske, te suradnje na kulturnom i obrazovnom području.  Podsjetimo, Varaždinska je županija prije tri godine potpisala sporazum o suradnji s Černivečkom oblasti u Ukrajini, a o modelima buduće suradnje, veleposlanik Levčenko razgovarat će danas prijepodne u varaždinskoj gradskoj vijećnici s gradonačelnikom Goranom Habušom i županom Varaždinske županije Predragom Štromarom.

MURSKO SREDIŠĆE – Radni sastanak projektnih partnera iz Međimurja koji su aplicirali na natječaj Interreg Mađarska – Hrvatska, vezan uz dogovor oko dopuna koje je potrebno pripremiti za slijedeću fazu evaluacije projektnih prijava, održan je u Murskom Središću. Na natječaj je prijavljeno sedam projekata s područja Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi, a tijekom njihove pripreme LAG je odigrao važnu ulogu kao koordinator aktivnosti. Teme projekata vezane su uz razvoj turizma u zaštićenim područjima, razvoj industrijskog turizma, zatim pograničnu mrežu vinskih ruta, eko vrtove, očuvanje folklorne tradicije i razvoj kulturne turističke mreže.

KOPRIVNICA – Nagradu „Šegrt Hlapić“ za najboljeg mentora, stručnog učitelja za 2016. godinu, dobila je koprivnička obrtnica Marija Posavec. Marija Posavec je uz svoj doprinos u obrazovanju istovremeno dala značajan doprinos razvoju obrtničkog komorskog sustava. Posavec je članica Upravnog odbora Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, članica Skupštine, predsjednica Odbora za strukovno obrazovanje i predsjednica komisije za polaganje majstorskog ispita. Za ovu vrijednu nagradu predložila ju je Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, a nagrade dodjeljuje Ministarstvo poduzetništva i obrta.

loading