Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 23.08.2016.

Posted in Vijesti

KARLOVAC – Tradicionalna gospodarska manifestacija, 13. obrtnički sajam Karlovac, održava se i ove godine na Trgu bana Jelačića u Karlovcu od 23. do 27. kolovoza. U sklopu Obrtničkog sajma održat će se i 3. sajam ekoloških proizvođača. Posjetitelje očekuje preko 70 izlagača, bogata gastronomska ponuda i glazbeni program. Na otvaranju su bili gradonačelnik Karlovca Damir Jelić, župan Karlovačke županije Ivan Vučić, predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec te tehnički ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. Od srijede do subote Sajam je otvoren za posjetitelje od 9 do 22 sata.Organizatori sajma su Obrtnička komora Karlovačke županije i Udruženje obrtnika grada Karlovca.imageimage

ŠENKOVEC – Već četvrtu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom Međimurske županije danas je obilježen 23. kolovoza- Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima 20. stoljeća. Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, predstavnici Međimurske županije, kao i članovi županijskog Društva za obilježavanje grobišta prisjetili su se tako svih poginulih žrtava kod spomen križa na grobištu Ksajpa kod Šenkovca, jednom od pet masovnih stratišta takvih režima u Međimurju. Župan Matija Posavec tom prilikom nije propustio istaknuti da se radi o komemoraciji koja šalje poruku da je kršćanski praštati i koja se bazira na pomirenju, u duhu Europske konvencije o totalitarnim režimima. Inače, obilježavanje će u Međimurju završiti svetom misom, koju će u Šenkovcu s početkom u 19,00 sati predvoditi župnik Župe sv. Jelene Križarice Vladimir Kolarić.

SVETA KLARA – U zagrebačkom naselju Sveta Klara od 90-ih godina broj stanovnika i novih kuća povećao se za dvije trećine. To je razlog modernizacije i nadogradnje komunalne infrastrukture naselja. Utinjsku ulicu u Svetoj Klari, nakon završene druge faze radova, u okviru kojih je izgrađen nogostup od tvornice Klara do Utinjske ulice br. 25 i javni kanal  rano jutros obišao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Radovi su izvođeni 4 mjeseca u dvije faze, u prvoj je u dužini 210 metara izgrađen sustav oborinske odvodnje i nogostup, a u drugoj 450 metara sustava oborinske odvodnje, nogostup te je postavljena kanalizacijska cijev. Ukupna vrijednost radova je 1,5 milijuna kuna.

ZAGREB – Dvije godine nakon kompletne sanacije, ide se u rekonstrukciju rotora na križanju Bakačeve, Ulice Pod zidom i Stare Vlaške. Naime, postojeći rotor će se povisiti u odnosu na kolnik jer brojni vozači ne poštuju optičku prepreku u razini zemlje. Prometni su redari ondje, kako objašnjavaju u gradu, znali zateći i zaustavljena vozila, zbog čega će se granitne kocke iz rotora izvaditi i složiti dva reda u visinu, dok će se u sredini zasaditi cvijeće.

ZAGREB – Novi pravilnik kojim je za sve političke stranke znatno jeftiniji najam površina za postavljanje štandova i pozornica te oglašavanje na plakatima u vlasništvu Grada Zagreba za predizbornu kampanju donio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Za najam mjesta za štand do dva četvorna metra umjesto tisuću dnevno sada će plaćati samo sto kuna, dok će za šator do 25 metara četvornih trebati platiti 200 kuna na dan umjesto tisuću kao prije. Nove su cijene i zakupa površine za pozornicu. Najam mjesta za 25 metara četvornih, umjesto 600 kuna košta samo 125, dok će se za glavni politički skup na Trgu bana Jelačića plaćati 300 kuna za svaki zakupljeni sat postavljene pozornice. Znatno su snižene i naknade za sendvič-plakate s imenima stranaka koji se masovno postavljaju oko stupova javne rasvjete i drveća po cijelom Zagrebu. Cijena po danu sada je 1,4 kune što za mjesec dana iznosi 42 kune.

VARAŽDIN – Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević danas će obići gradilište energetske obnove zgrada Sveučilišta Sjever u Varaždinu. Riječ je o prvom  od tri velika gradilišta energetske obnove zgrada javnog sektora na području Varaždinske županije. Na dvije zgrade Sveučilišta Sjever bit će ugrađena nova stolarija, izolacijski sloj na fasadi te izolacijski sloj poda i tavana, promijenit će se kotlovi,  a novom LED rasvjetom bit će zamijenjena postojeća. Vrijednost projekta je preko  3 milijuna i 900 tisuća kuna. Gradilište će s ministrom Kuščevićem obići župan Varaždinske županije Predrag Štromar, gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, rektor Sveučilišta Marin Milković i predstavnici izvođača radova. 

KOPRIVNICA – Za projekt „Jačanje kapaciteta dionika regionalnog razvoja za apsorpciju EU sredstava u Koprivničko-križevačkoj županiji“ razvojnoj agenciji Podravine i Prigorja PORI je odobreno 1,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je  1,4 milijuna kuna. Svečanosti potpisivanja ugovora u Ministarstvu prisustvovali su ravnateljica agencije Melita Birčić i koprivničko-križevački župan Darko Koren. Ovim sredstvima, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije financirat će rad razvojnih agencija radi pružanja pomoći jedinicama lokalne i područne samouprave te drugim javnopravnim tijelima kod pripreme za prijavu i provedbu EU projekata.

ČAKOVEC – Prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje- Područnog ureda Čakovec, tijekom srpnja evidenciju nezaposlenih napustile su 553 osobe, što je smanjenje u odnosu na prethodni mjesec od 3,5 posto te u odnosu na srpanj prošle godine za čak 25,5 posto.  U srpnju se prema evidenciji zavoda, u Međimurju zaposlilo 357 osoba, a najviše njih je posao pronašlo u prerađivačkoj industriji, zatim djelatnosti pružanja smještaja te djelatnosti pripreme i usluživanja hrane, ali i trgovini te građevinarstvu.

ZAGREB – Javni poziv za prijavu programa/projekata za sufinanciranje izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture gradovima i općinama uputila je Zagrebačka županija, za što je  osigurala 7 milijuna 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava. Natječaj je otvoren do 1. prosinca odnosno  do utroška sredstava. Pravo podnošenja prijava imaju gradovi i općine u provođenju ovogodišnjih programa/projekata zbrinjavanja otpada, vodoopskrbe, prometne infrastrukture i zbrinjavanja otpadnih voda. Prihvatljive aktivnosti su izrada projektno-tehničke dokumentacije, građenje, adaptacija i/ili sanacija komunalnih objekata i uređaja. Prihvatljivi su svi troškovi za radove, opremu i usluge iz područja komunalne infrastrukture. Cilj sufinanciranja je  ravnomjerni razvoj na cjelokupnom području Zagrebačke županije.

loading