Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 21.10.2019.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat održao je radni sastanak s ministrom gospodarstva i energetike Savezne Republike Njemačke, Peterom Altmaierom koji je u službenom posjetu Hrvatskoj. Na sastanku je bilo riječi o daljnjem jačanju gospodarskih odnosa, poticanja malog i srednjeg poduzetništva, nadolazećem predsjedanju Hrvatske Vijećem EU tijekom prve polovice 2020. godine, kao i Njemačke u drugoj polovici 2020. godine te na suradnji pri reformi i jačanju operativnih kapaciteta javne uprave. -Današnjim razgovorom želimo sinkronizirati razvoj i metodologiju razvoja njemačke i hrvatske industrije – istaknuo je ministar Horvat.

SVETI PETAR OREHOVEC – Kamen temeljac za izgradnju dječjeg vrtića u Općini Sveti Petar Orehovec položen je danas, 21. listopada 2019. godine. Izgradnja novog dječjeg vrtića sufinancirana je iz Programa ruralnog razvoja, projekt je ukupno vrijedan 9,2 milijuna kuna, a sufinanciranje je odobreno u iznosu od 7,4 milijuna kuna. Planirana je izgradnja i opremanje dječjeg vrtića za tri vrtićke grupe, s pratećim prostorima i ukupnim kapacitetom 60-ero djece. Svečanosti je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja ističe  da joj je iznimno drago što je ovo drugi dječji vrtić u ovoj Općini koji se gradi sredstvima EU u posljednjih godinu dana, a jedan je od 200 iz Programa ruralnog razvoja u RH.

ZAGREB – U povodu obilježavanja nacionalnog Dana bez mobitela u prometu, u ponedjeljak, 21. studenoga u Zagrebu je održana konferencija Mi i naši gadgeti u prometu, u organizaciji Hrvatske Udruge menadžera sigurnosti, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, MUP-a i HGK-a. Prema podacima, čak 91% vozača, 50% pješaka te 30% biciklista koriste mobitel u prometu, a što nažalost pridonosi kobnim posljedicama. Naime, 3 puta su sporije reakcije kada vozač ima mobitel u ruci, automobil prođe 70 metara dok se čitaju SMS poruke, a 20 metara neće stići reagirati vozač koji koristi mobitel kada mu ispred auta iskače pješak. – Grad Zagreb redovito podržava ovakve preventivne akcije i konferecnije jer je sigurnost građana na prvom mjestu – istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić. Cilj ove suradnje i konferencije je osvješćivanje o opasnosti korištenja mobitela u prometu i smanjenje nesreća time uzrokovanim. – Nijedan poziv, nijedan SMS, nije važniji od života- poručuje predsjednik HUMS-a Alen Ostojić.

 

KRAPINA – Tvrtku Euro Rosa u Krapini, koja se bavi proizvodnjom i prodajom higijenske i toaletne papirne konfekcije, u ponedjeljak, 21. listopada 2019. godine posjetio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar sa suradnicima. Proizvodni pogon u Krapini je veličine sedam tisuća metara četvornih, a kapacitet proizvodnje higijenskog papira je 12 tisuća tona godišnje. Tvrtka trenutno ima 15 zaposlenih koji proizvode higijenski papir na tri linije, a proizvod plasiraju na domaćem i inozemnom tržištu. U krapinskoj tvrtki proizvodi se higijenski papir za razne brendove, no upravo danas krenula je proizvodnja vlastitog branda Rosa, za početak papirnatih ručnika u roli, a uskoro i toalet papira, navodi direktor Ivan Mihalić. Čestitke na investiciji, direktoru je uputio župan Kolar, zadovoljan što se planira proširenje proizvodnih kapaciteta te otvaranje novih radnih mjesta.

ZAGREB – Predsjednik stranke 365 Stranka rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik, Milan Bandić osvrnuo se ovog ponedjeljka, 21. listopada 2019. godine na najavu nove porezne reforme kao i na sve protekle koje su, prema njegovim riječima, sve hrvatske gradove zakinule za prihode od poreza a samo Zagreb je ukidanjem prihoda na dobit kao prihoda lokalne samouprave zakinule za više od tri milijarde kuna. Kako je naglasio Bandić, u proteklih deset godina u Hrvatskoj je provedeno 14 poreznih reformi, a dvije nove reforme – ukidanje poreza na dohodak za mlade do 25 godina, a za one od 26 do 30 godina smanjenje za 50 posto te podizanje neoporezivog dohotka s 3800 kuna na 4000 kuna od 2020. godine – dodatno će smanjiti prihode jedinicama lokalne samouprave. – Svi cvile a državna kasa je u suficitu – rekao je Bandić.

BRAČAK – Pedijatrija u Općoj bolnici Zabok službeno je osnovana 2009. godine kao potreba zbog zbrinjavanja novorođenčadi, a održala se do danas zahvaljujući požrtvovnom radu liječnika i medicinskih sestara, rečeno je ovog ponedjeljka, 21. listopada 2019. godine na obilježavanju desete godišnjice rada Odjela za pedijatriju na Bračku. Ovaj odjel, kroz kojeg godišnje prođe oko 2 tisuća djece, danas ima ambulantu za hitni prijem, stacionarni dio sa 19 kreveta te polikliniku s ultrazvučnim kabinetom, a na njemu radi 15 liječnika i 19 medicinskih sestara. Na svečanom obilježavanju bili su zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, potpredsjednica Društva naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak, ravnatelj bolnice Tihomir Vančina, voditeljica službe za organiziranje primarne zdravstvene zaštite ministarstva zdravstva Sanja Predavec i ostali, a prigodan program za njih i zaposlenike priredili su mališani Društva naša djeca Zabok. Također, zahvaljujući akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“ koja za cilj ima humanizirati hospitalizaciju djece, pedijatrija OB Zabok omogućavanja roditeljima boravak uz djecu dok su ona u bolnici, a među planovima za naredno razdoblje je i pojačavanje stručnog kadra.

ČAKOVEC – Prvi Nacionalni kongres ugostitelja održava se danas, 21. listopada 2019. godine, u Centru za kulturu Čakovec. Riječ je o jedinstvenom događaju koji je okupio 500-tinjak važnih dionika koji izravno ili neizravno djeluju u gastronomskom i turističkom sektoru, s ciljem osmišljavanja rješenja i vizije napredovanja ovog sektora u budućnosti te osnivanja Nacionalne udruge ugostitelja kroz čije će se djelovanje dodatno unaprjeđivati ova djelatnost izuzetno važna za hrvatski turizam. Podršku ugostiteljima svojim su dolaskom dali zamjenik gradonačelnika Čakovca Mario Medved i župan Međimurske županije Matija Posavec, a dajući punu podršku brojnim pozitivnim nastojanjima ugostitelja, skupu se odazvao ministar turizma Gari Cappelli. Ministar Cappelli, još je jednom podsjetio i na izravne benefite koje će osjetiti upravo ovaj sektor smanjenjem stope PDV-a na 13% za pojedine proizvode. To neće značiti smanjenje cijena usluga već mogućnost akumuliranja sredstava za daljnje unapređenje kvalitete i povećanje plaća, naglasio je ministar Cappelli.

BRUXELLES – Za projekt „Zdravo i fino“ Društvu Naša djeca Zabok u Bruxellesu je dodijeljena jednu od nagrada „EU Health“, koje Europska komisija dodjeljuje gradovima, školama i udrugama koje osmišljavaju i provode projekte zdrave prehrane te projekte prevencije i smanjivanja debljine u djece i mladih. Projekt zabočkog DND-a na zabavan način, kroz edukacijske radionice, potiče zdravu prehranu kod djece te smanjenje konzumacije nezdrave hrane. U kategoriji gradova nagrađen je Amsterdam, a u kategoriji škola pobjedu je odnijela škola iz Španjolske, a da je ova nagrada kruna njihova rada, ističe tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak.

NOVI MAROF – Uskoro će početi radovi na sanaciji Spomen područja u Podrutama.  Vrijednost radova na sanaciji, koji će obuhvatiti sanaciju spomen kapele i potpornih zidova te uređenje partera, je oko 160 tisuća kuna, a radovi bi trebali biti dovršeni do kraja studenoga ove godine. Uz potporu Ministarstva branitelja, sredstva za sanaciju su osigurana i u proračunu Grada Novog Marofa. Inače, Spomen područje u Podrutama mjesto je na kojem se svake godine odaje počast petorici poginulih članova Promatračke misije Europske zajednice čiji je nenaoružani helikopter 7. siječnja 1992. godine s dvije rakete pogodio i srušio zrakoplov JNA.

ZAPREŠIĆ – Ivan Vrhovec iz Luke, u kategoriji pluga premetnjaka i Stjepan Cvetković iz Šibica kraj Zaprešića, u kategoriji pluga ravnjaka najbolji su orači Zagrebačke županije. Ovogodišnje, 17. natjecanje orača, u organizaciji Udruge orača Zagrebačke županije, održano je u Zaprešiću na parceli u blizini LD Vrbine. Sudjelovalo je osam natjecatelja. Najbolji županijski orači izborili su odlazak na državno natjecanje 2020. godine kojem će domaćin biti Zagrebačka županija, a održat će se u Rugvici.

 BJELOVAR – Turističke adute cikloturizma na području Bjelovarsko-bilogorske županije i mobilnu aplikaciju „Bjelovarsko-bilogorska bike routes“ predstavit će danas, u ponedjeljak, 21. listopada župan Damir Bajs i županijski koordinator za razvoj cikloturizma Hrvoje Supančić. U tri godine u razvoj cikloturizma Županija je uložila 1,5 milijuna kuna izradivši, među ostalim, Operativni plan razvoja cikloturizma. U ovoj je godini izrađen i prometni elaborat za novu biciklističku rutu na području Općine Kapela, a u tijeku je i opremanje sedam lokacija biciklističkih odmorišta te izrada standarda BIKE&Bed smještaj.

loading