Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 26.07.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Šezdesetero djece, pripadnika srpske nacionalne manjine iz cijele Hrvatske koja trenutno ljetuju u odmaralištu Društva Crvenog Križa Pakrac na otoku Viru, posjetio je danas, 26. srpnja 2018. godine, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Osim neizbježnog kupanja i druženja, djeca pohađaju sedmodnevnu Ljetnu školu srpskog jezika i kulture Sava Mrkalj koju tradicionalno organizira Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, uz sufinanciranje Grada Zagreba i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

ZAGREB – Nove, povećane cijene parkiranja u Zagrebu počinju se primjenjivati od ponedjeljka, 30. srpnja 2018. godine. Prema novom Pravilnik o korištenju javnih parkirališta i javnih garaža sat parkiranja u prvoj ZONU iznosit će 12,00 kuna, za ZONU II. 5,00 kuna, za ZONU III. 2,00 kuna, dok se cijena dnevnih, tjednih, mjesečnih i godišnjih parkirališnih karata, kao i povlaštenih parkirališnih karata neće mijenjati. Također, vrijeme naplate u ZONI I. produljuje se do 22,00 sata, a korigirat će se i cijene dnevnih i mjesečnih karata za javne garaže. Kako kažu iz Zagrebparkinga, poskupljenje je rezultat provođenja mjera ekološki odgovornog poslovanja u svrhu smanjenja prometnih gužvi na prometnicama i parkiralištima, smanjenja onečišćenja zraka i smanjenja emisija ugljičnog dioksida.

VARAŽDIN – U Varaždinsku županiju ponovno stiže EU novac, ovaj put za veliki i važan projekt u Varaždinskim Toplicama. Za energetsku obnovu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice odobreno je 37milijuna i 808 tisuća kuna bespovratnog novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Odluku o financiranju je ravnatelju Specijalne bolnice dr. Denisu Kovačiću uručio je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja  Predrag Štromar,  u prisustvu zamjenika župana Varaždinske županije Roberta Vugrina. Ukupna vrijednost energetske obnove topličke Bolnice je 73 milijuna i 222 tisuće  kuna, od čega 51,6 posto dolazi  iz EU fonda za regionalni razvoj.

GOLA – Otvoreni su radovi na drugoj fazi izgradnje kanalizacijske mreže u Općini Gola, čemu su nazočili saborski zastupnik Branko Hrg i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić sa suradnicima. Radovi su vrijedni 3,9 milijuna kuna i obuhvaćaju realizaciju preostale neizgrađene kanalizacijske mreže. U financiranju sredstva su u visini 80% osigurale Hrvatske vode, a preostali dio Općina Gola. Po završetku investicije, priključak na kanalizacijski sustav dobit će još 110 kućanstava, a završetak radova planiran je u lipnju naredne godine.

KRAPINA – Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku otvorilo je poziv na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ za predstojeću školsku godinu. Natječaj je otvoren do 30. ožujka 2019. godine, a Krapinsko-zagorska županija, u suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom, planira na poziv prijaviti projektni prijedlog „Zalogajček 3“, za kojeg je do sada interes iskazalo 30 osnovnih škola.

ČAKOVEC – Kompletna scenografija već je spremna i najveća turistička manifestacija u Međimurju, Porcijunkulovo u Čakovcu, koju je Hrvatska turistička zajednica nedavno uvrstila u TOP događanja Hrvatske, samo što nije počela. Sedam velikih koncerata, više od 300 izlagača, prikazi tradicijskih zanata i „ulica kišobrana“- sve to i još puno više očekuje posjetitelje ovogodišnje turističke manifestacije Porcijunkulovo u Čakovcu. Manifestacija počinje sutra, u petak 27. srpnja 2018. godine, i trajat će sve do 2. kolovoza, datuma koji se veže uz crkveni blagdan Gospe od anđela- Porcijunkule.

LOBOR – Lobor, kojeg krasi izrazito bogata prošlost, danas je, 26. srpnja 2018. godine proslavio dan zaštitnice Svete Ane i Dan općine pred brojnim dužnosnicima i uzvanicima. Općina je to koja bilježi kontinuirani porast doseljenih, a ima i sve bolju demografsku sliku. Ove godine općina je sanirala klizište, krovište Društvenog doma te je jedna od rijetkih općina koja sufinancira učeničke domove. Načelnica Ljubica Jembrih okupljenima je otkrila i da su se javili na sve natječaje te su na gotovo svima i prošli, a za iduću godinu, jedan od značajnih projekata je izgradnja dječjeg vrtića vrijedna 7 milijuna kuna. Čestitke Loborkama i Loborcima uputili su izaslanik predsjednika Vlade i ministar rada i mirovinskog osiguranja Marko Pavić, državni tajnik ministarstva gospodarstva Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, predsjednica skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek te brojni drugi. Nakon svečane sjednice održano je i potpisivanje za program „Zaželi-program zapošljavanja žena“ vrijedan 3,8 milijuna kuna kojim će u Loboru biti zaposleno 18 žena.

ZAGREB – Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe nastavlja s provedbom inicijative „Rejuvenating politics“ i u 2019. godini te poziva sve zainteresirane mlade između 18 i 30 godina da se prijave za sudjelovanje na sjednicama Kongresa. Svi zainteresirani kandidati svoju prijavu mogu poslati do 17. rujna 2018. godine. Cilj ove inicijative je stvaranje prostora za dijalog između mladih delegata i izabranih lokalnih i regionalnih predstavnika te će na taj način mladi moći izraziti mišljenje na teme o kojima će raspravljati zastupnici Kongresa. Detaljne informacije dostupne su na mrežnoj stranici Zagrebačke županije.

LJETNE RADIONICE STRIPA U SESVETAMA – U sklopu manifestacije Sesvetsko ljeto, Narodno sveučilište Sesvete organizira radionicu izrade stripa za djecu i mlade tijekom ljetnih školskih praznika. Radionice su besplatne, a sav potreban materijal i pribor su osigurani. Radionice će biti održane 20., 22., i 24. kolovoza 2018. godine.

loading