Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 10.08.2018.

Posted in Vijesti

ZAGREB – Ksaversku cestu, dionicu od Mirogojske ceste do Apostolske nuncijature, na kojoj je završena sanacija istočnog kolnika, dužine 920 metara u jutarnjim satima ovog petka, 10. kolovoza 2018.godine pustio je u promet zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na ovom dijelu prometnice frezana su 2 sloja starog te postavljena 2 sloja novog asfalta na 6 tisuća metara četvornih, a vriejdnost radova je 1,3 milijuna kuna, rekao je rukovoditelj Tehničke operative Zagrebačkih cesta Hasan Đombić.

ZAGREB – Saniranje divljeg ilegalnog odlagališta u dvorištu kuće u naselju Kozari putevi, djelatnici Čistoće i Zrinjevca polako privode kraju. Naime, Ured za upravljanje u hitnim situacijama, zaprimio je informaciju od predsjednika Mjesnog odbora Kozari putevi Denisa Tabakovića, da u tom naselju jedna osoba već duže vrijeme ispred svoje kuće, a na državnom zemljištu ilegalno prikuplja otpad. Problem se povlači još od lipnja prošle godine kad je već provedeno jedno čišćenje ove lokacije. No, dovoženje smeća se nastavilo pa je početkom tjedna počela nova sanacija tog ilegalnog odlagališta koje je danas, 10. kolovoza 2018. godine, obišao i gradonačelnik Milan Bandić. Na mjestu sada već saniranog ilegalnog odlagališta bit će postavljeni zaštitari kako ne bi došlo do novog dovoženja smeća, a gradonačelnik je stanovnicima naselja obećao i uređenje dječjeg igrališta koje se nalazi uz spomenutu parcelu i to kroz mjesec dana. Trošak čišćenja divljeg odlagališta bit će proslijeđen Ministarstvu državne imovine koji je vlasnik parcele.

ZAGREB – Grad Zagreb postao je jedna od popularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj i u ljetnim mjesecima. Prema podacima sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, Zagreb je u prvih sedam mjeseci ugostio više od 700 tisuća gostiju, a pozitivne rezultate bilježi i u mjesecu srpnju. – U srpnju je zabilježeno čak 9 posto više dolazaka i 1 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Veseli što se nastavlja pozitivan trend koji Zagreb bilježi u zadnjih nekoliko godina – istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld. U Zagreb je najviše gostiju stiglo iz SAD-a, Južne Koreje, Kine, Australije, Velike Britanije, Njemačke i Španjolske.

ZAGREB – Udarna sezona radova na komunalnoj infrastrukturi u Gradu Zagrebu je u punom zamahu. Svi timovi Zagrebačkih cesta raspoređeni su 20-ak zagrebačkih gradilišta, a kako bi bili što učinkovitiji Grad Zagreb nabavio je nove radne strojevi za asfaltiranje zagrebačkih prometnica. Riječ je o četiri valjka do dvije tone vrijednosti 640 tisuća kuna te glodalica za asfalt vrijednosti 3,5 milijuna kuna.

JASTREBARSKO/IVANIĆ GRAD/VELIKA GORICA/ZAPREŠIĆ – Jastrebarsko, Ivanić Grad, Velika Gorica i Zaprešić u utrci su za prestižnu europsku nagradu u području energetske učinkovitosti – European Energy Award koja se dodjeljuje u sklopu europskog projekta IMPLEMENT za jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. U konkurenciji za nagradu se uz četiri grada s područja Zagrebačke županije nalaze još Karlovac i Pregrada, a svi oni će u 48 mjeseci koliko traje projekt, planirati aktivnosti upravljanja energetskom i klimatskom politikom na svom području i to na šest područja djelovanja: razvoj i prostorno planiranje, javne zgrade i objekti, opskrba i zbrinjavanje, mobilnost, unutarnja organizacija te komunikacija i suradnja. Projekt IMPLEMENT u sklopu kojeg se dodjeljuje nagrada EEA simultano se provodi u 30 gradova i općina u četiri zemlje članice Europske unije – Hrvatskoj, Belgiji, Grčkoj i Poljskoj, a financira se u sklopu EU programa Obzor 2020 sa 1,38 milijuna eura. Partner projekta je Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija objavila je još jedan natječaj za dodjelu potpora poljoprivrednicima u okviru županijskih mjera ruralnog razvoja. Potpore se dodjeljuju za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednika u preradi i stavljanju na tržište poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Zahtjevi se mogu podnositi do kraja kolovoza, odnosno do utroška osiguranih sredstava. Visina potpore po korisniku iznosi do 50 tisuća kuna, a maksimalno do 75% od ukupno prihvatljivih aktivnosti. Detalji o uvjetima natječaja dostupni su na web stranici Županije.

KOPRIVNIČKI IVANEC – Područnu školu Koprivnički Ivanec gdje su u tijeku radovi na sanaciji dijela krovišta, posjetili su župan Koprivničko križevačke županije Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić.  Osim sanacije dijela krovišta, adaptira se prostor za arhivu, te se sanira fasada školske zgrade u Kunovcu, za što je u proračunu Koprivničko-križevačke županije osigurano 200 tisuća kuna. Radovi bi trebali biti dovršeni do kraja ovog mjeseca.

VARAŽDIN – Varaždinska županija organizirat će programe „Bučograd“ i „Županija u malom“ od 18. do 25. kolovoza 2018. godine u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Zanimljiv i bogat  program pod nazivom „Bučograd“ predstavili su, među ostalima, na konferenciji za medije u atriju županijske palače predsjednica turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, direktor županijske turističke zajednice Miran Bojanić Morandini te predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije  Damir Crleni. Program „Bučograd“ u atriju Županijske palače u sklopu Špancirfesta posvećen isključivo Varaždinskom bučinom ulju i proizvodima od buče, važan je  dio aktivnosti kojima Varaždinska županija želi popularizirati domaće, izvorno bučino ulje. U nizu atraktivnih programa „Bučograda“ su i  radionice za najmlađe, izrada jela od buče, te predstavljanje proizvođača bučinog ulja, kao i pojedinih udruga posvećenih očuvanju tradicija varaždinskog kraja.

ČAKOVEC – 56. sajam AGRA, jedan od najvećih poljoprivredno-prehrambenih sajmova u Srednjoj Europi ove će godine posjetiteljima predstaviti novosti iz područja poljoprivredne prehrane s atraktivnim izložbama domaćih životinja i oglednih nasada, najavili su organizatori na konferenciji za novinare održanoj danas,10. kolovoza 2018. godine, u Čakovcu. Od subote 25. do četvrtka 30. kolovoza 2018. godine u Gornjoj Radgoni u susjednoj Sloveniji predstavit će se 1840 izlagača iz 32 države. Uz Makedoniju koja je zemlja partner, s nacionalnim i regionalnim izlaganjem predstavit će se Austrija, Hrvatska, Mađarska, Indija i Poljska. – Pod motom Sajam za nove generacija AGRA će ove godine s posebnom pažnjom predstaviti mlade u agrobiznisu, ističe izvršna direktorica sajma Mateja Jaklič. Inače, na sajmu svojim prehrambenim i poljoprivrednim proizvodima predstaviti i hrvatski izlagači, a desetak njih bit će i ove godine iz Međimurja.

loading