Skip to content

51. Sajam i izložba zagorskih vina

Posted in Sajam vina

Traminac, izborna berba prosušenih bobica, berba 2015. godine Borisa Drenškog, šampion je ovogodišnjeg 51. Sajma i izložbe zagorskih vina koji je sinoć, 19. svibnja 2018. godine, završio na Bedekovčanskim jezerima. Boris Drenški najnagrađivaniji je zagorski vinogradar, koji ističe koliko mu znači ovo priznanje. – Iako već niz godina osvajam nagrade na ovom Sajmu, pa i šampionske titule, svaka od njih jednako mi je draga i daje dodatan poticaj i vjetar u leđa i mogu reći da su mi ove nagrade, osvojene na domaćem terenu, čak draže od svjetski poznatog Decantera, naglašava Drenški. Na ovogodišnjem Sajmu i izložbi zagorskih vina, jednoj od najstarijih vinskih manifestacija u Hrvatskoj dodijeljeno je sedam velikih zlata, 38 zlatnih odličja, 72 srebrna i 30 brončanih odličja i nekoliko priznanja, a svega jedan od ukupno 150 uzoraka nije udovoljio kategorijama ocjenjivanja. Prema riječima ravnatelja Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Zdravka Tušeka, zagorsko vinogradarstvo napreduje iz godine u godinu, no vinogradarima se mora omogućiti da se šire, kako bi osim kvalitete, na tržištu mogli ponuditi i dovoljne količine vina. – Ova je manifestacija jedno veliko priznanje vinogradarstvu i vinarstvu Hrvatskog zagorja, a također uvelike pridonosi popularizaciji Krapinsko-zagorske županije kao odlične turističke destinacije, ističe zamjenica župana Jasna Petek, jer u dva dana trajanja manifestacije brojni su posjetitelji mogli uživati u najboljim zagorskim vinima, sljubljenim sa zagorskim gastro delicijama, ali jednako tako mogli su se upoznati s ponudom lokalnih OPG-ova te uživati u bogatom zabavnom programu.

U vrhunsku kvalitetu zagorskih vina mogu se uvjeriti posjetitelji Bedekovčanskih jezera gdje je od danas, 18. svibnja 2018. godine, u tijeku  51. Sajam i izložba zagorskih vina. Na samom otvorenju manifestacije dobrodošlicu je uputio načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban ističući kako su Bedekovčanci ponosni na ovu manifestaciju, koja je jedna od najstarijih ovakve vrste u Hrvatskoj, ali i činjenicu da iz godine u godinu raste broj sudionika. Čast da otvori Sajam pripala je najnagrađivanijem zagorskom vinaru Borisu Drenškom, čija su vina davno prešla granice Hrvatske te se može pohvaliti i nagradama na prestižnom londonskom Decanteru. Iznimnu kvalitetu zagorskih vina potvrdio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ističući kako bi svi Zagorci trebali biti ponosni što su danas u prilici piti vina, kakva su se nekada bila samo na dvorima. Da ovaj sajam iz godine u godinu sve više napreduje, jednako kao što i raste kvaliteta zagorskih vina ističe potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, naglašavajući kako Zagorci trebaju isticati sve svoje kvalitete, a jedna od njih svakako je i visoko razvijeno vinogradarstvo i vinarstvo. U ime pokroviteljice sajma, predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović svečanom otvorenju sajma vina prisustvovao je ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek, kojeg kao rođenog Bedekovčanca posebne emocije vežu uz ovaj Sajam te se i ovom prilikom prisjetio kako je Sajam izgldao u njegovom djetinjstvu kada su vinogradari u bačvama na zapregama na Bajere dovozili svoja vina. Koliko je ponosan na trud zagorskih vinogradara ističe župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Na Sajmu imamo 150 uzoraka vrhunskih vina, od čega je osam velikih zlata, 38 zlata i 70 srebra. U bajkovitom prirodnom ambijentu Bedekovčanskih za vrijeme trajanja sajma i izložbe vina, 18. i 19. svibnja 2018. godine, sljubljuje se najbolje od eno i gastro ponude Zagorja, a posjetitelje očekuje i bogat zabavni program. Sajam je u petak otvoren do 21,00 sat, a u subotu od 15,00 do 21,00 sat.  Dodjela priznanja i proglašenje šampiona Sajma je u 18,00 sati.

Tradicija vinogradarstva duboko je ukorijenjena u Hrvatskom zagorju, a Zagorje je danas regija iz koje stižu neka od najboljih i u svijetu najnagrađivanijih vina. U sve to moći će se uvjeriti posjetitelji jedne od najdugovječnijih vinskih manifestacija u Hrvatskoj, Sajma i izložbe zagorskih vina, koja će ovog petka i subote, 18. i 19. svibnja 2018. godine, doživjeti svoje 51. izdanje. U bajkovitom prirodnom ambijentu Bedekovčanskih jezera sljubit će se najbolje od eno i gasto ponude Zagorja, a posjetitelje očekuje i bogat zabavni program. 82 vinara za ocjenjivanje su dostavila 150 uzoraka vina, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za deset vinara i 12 uzoraka te potvrđuje činjenicu da raste broj vinogradara, ali i kvaliteta vina. Svečano otvorenje manifestacije je petak u 17,00 sati, a Sajam će za posjetitelje biti otvoren do 21,00 sat. U subotu je Sajam otvoren od 15,00 do 21,00 sat, a dodjela priznanja i proglašenje šampiona Sajma je u 18,00 sati .

Prvog dana održavanja, manifestaciju će svojim nastupom obogatiti Limena glazba Bedekovčina, Queentete, Ivan Benc, Iva Ranogajec Inkret, Josipa Lončar, Tomislav Goluban i Aljoša Mutić. U subotu su za zabavno-glazbeni dio programa zaduženi Simpatizeri, Bedekovčanske mažoretkinje, Zlatko Deveničar, KUD Bedekovčina te Ivan Benc i Iva Ranogajec Inkret. Organizatori Sajma i izložbe zagorskih vina su Krapinsko-zagorska županija i Općina Bedekovčina, suorganizatori Udruga Vino Zagorje, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, Radio Kaj, HOK Obrtnička komora Krapina i HGK Županijska komora Krapina, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i suradnju Savjetodavne službe.

loading