Skip to content

Vijesti Radija Kaj, 24.02.2020.

Posted in Vijesti

ZAGREB – S ciljem poticanja obrazovanja pripadnika romske nacionalne manjine Grad Zagreb, osmu godinu za redom, dodijelio je 72 učeničke i osam studentskih stipendija namijenjene upravo Romima. Svečana primopredaja rješenja o stipendiranju održana je u gornjogradskoj Staroj gradskoj vijećnici. „Sretni smo da se naši sugrađani Romi obrazuju. Stara indijska poslovica kaže: dajte mi znanje, dat ću vam imanje. Obrazovanje je najbolja investicija“, rekao je gradonačelnik, Milan Bandić. Od 2012. godine za poticanje obrazovanja Roma, kako osnovnoškolskog i srednjoškolskog tako i visokog, Grad Zagreb je izdvojio oko deset milijuna kuna, a u programu stipendiranja je sudjelovalo 360 učenika i 31 student.

ZAGREB – Uručenju donacije od 10 tisuća kuna, za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja borave u Caritasovoj kući u Vugrovcu, u prostoru Caritasa Zagrebačke nadbiskupije na Selskoj cesti ovog ponedjeljka, 24, veljače prisustvovao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Donacijom je označen završetak 9. nacionalnog projekta Poduzetni za Božić, u organizaciji udruge Poduzetni, Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinski i Visokog učilišta EBUS – Europska poslovna škola Zagreb te u suradnji s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije. – Naša nit voditelja bila je uključiti mlade u humanitarnu akciju kojom pomažu vršnjacima- rekla je predsjednica Udruge Poduzetni Marina Tafra. Donacija od 10 tisuća kuna namijenjena je uređenju multifunkcionalne dvorane u Caritasovoj kući u Vugrovcu.

KRAPINA – Krapinsko-zagorska županija je među 6 županija koje imaju veću zaposlenost u odnosu na pretkriznu 2008. godinu, a tim je povodom, ovog ponedjeljka, 24. veljače 2020. godine, u Krapini održana konferencija za medije na temu gospodarskih pokazatelja. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u 2019. godini 647 osoba zaposlenih je više u odnosu na pretkriznu 2008. godinu, a pozitivan trend započeo je 2018. godine kada je zabilježen veći broj zaposlenih, 70 osoba više u odnosu na 2008. godinu. Za te dobre pokazatelje uvelike su zaslužni gospodarstvenici, rečeno je na konferenciji. Naime, u razdoblju od 2013. pa do 2018. godine gospodarstvenici su investirali 2,9 milijardi kuna, a u tom istom razdoblju izdano je 149 građevinskih dozvola za gospodarsko razvojne projekte. – Ovaj podatak je izuzetno značajan za sve gospodarstvenike sa područja naše županije, ali i za trendove i nova ulaganja – istaknuo je župan Kolar. Dodao je i da Krapinsko-zagorska županija izlazi iz krize na način da povećava izvoza, ali i pogodne uvjete za rast broja poduzetnika. Inače, Krapinsko-zagorska županija u razdoblju od 2013. do 2019. godine u proračunu je za gospodarstvo izdvojila više od 34 milijuna kuna.

KOPRIVNICA – Izvršenje proračuna za 2019. godinu Grada Koprivnice bila je glavna tema konferencije za medije ovog ponedjeljka, 24. veljače 2020. godine u Koprivnici. Lanjski proračun Grada Koprivnice može se sumirati kao investicijski, naglašava pročelnik za financije Zdravko Punčikar i ističe kako je realizirano investicija u iznosu od 40% izvornih proračunskih prihoda Grada Koprivnice. Također, u  2019. godini ostvareno je 44,6 milijuna kuna projekata financiranih i sufinanciranih sredstvima EU, dok je gradski udio u projektima iznosio 15,5 milijuna. Zadovoljan ostvarenim u prošloj proračunskoj godini je i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te naglašava kako su lani prihodi porasli za 14%, odnosno za 18 milijuna kuna, a za 3% rastao je i prihod od poreza na dohodak što dokazuje stalni trend rasta novostvorenih radnih mjesta u Koprivnici. Kako je istaknuto na konferenciji za medije, lani je ostvaren i višak u koprivničkom proračunu u iznosu od 7,1 milijuna kuna čime će se smanjiti gradski deficit.

ZAPREŠIĆ/SAMOBOR/RAKITJE – Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije povodom Dana ružičastih majica kojim se obilježava Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja održat će radionice s ciljem podizanja svijesti o vršnjačkom nasilju i njegovoj prevenciji. Radionice će se održati u ponedjeljak, 24. veljače u dječjem vrtiću „Vrtuljak“ u Zaprešiću, gdje će se i snimiti milenijska fotografija s promotivnim ružičastim majicama, zatim u srijedu, 26. veljače u Srednjoj školi Samobor te u četvrtak, 27. veljače 2020. godine u dječjem vrtiću „Slavuj“ u Rakitju. Inače, ideja o obilježavanju Dana ružičastih majica, poznatijeg kao Pink Shirt Day, pojavila se 2007. godine u Kanadi, u cilju povećanja svijesti građana o problemu vršnjačkog nasilja.

ZAGREB – Holdingova podružnica Čistoća uspostavlja operativno komunikacijski odjel – OKO i službu za ophodnju s ciljem uspostave suvremene tehnološke platforme integrirajući operativno djelovanje i komunikacije s korisnicima. OKO radi 24 sati dnevno , pružajući servisne informacije Pozivnom centru Zagrebačkog holdinga koji je na usluzi građanima pozivom na broj telefona 072 500 400. Sustavom se objedinjuje praćenje svih resursa, od radnika, angažiranih vozila, programa odvoza, popunjenosti spremnika pomoću softverskih rješenja. Probni rok rada je tri mjeseca.

ČAKOVEC – 650 tisuća kuna, 400 tisuća za programe i 250 tisuća za manifestacije, „težak“ je Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu te potpora manifestacijama na području Međimurske županije u 2020. godini koji je predstavljen u ponedjeljak, 24. veljače 2020. godine, na konferenciji za novinare održanoj u Međimurskoj palači turizma. Korisnici bespovratnih potpora mogu biti fizičke i pravne osobe s područja Međimurske županije koji su registrirani za obavljanje određene turističke djelatnosti ili tek stvaraju uvjete za bavljenje turističkom djelatnošću. Kroz ovaj program želimo izravnim financijskim sredstvima iz županijskog proračuna biti podrška svima onima koji imaju ideje, nove programe i koji žele stvarati prezentaciju Međimurja kao županije iznimnih prirodnih vrijednosti, povijesti i kulture, u kojoj se može naći za svakoga ponešto, rekao je, upućujući poziv zainteresiranima da se jave, župan Matija Posavec. Javni poziv bit će raspisan 25. veljače, i trajat će do 25. ožujka 2020. godine. Inače, riječ je o programu koji Međimurska županija provodi od 2011. godine te su kroz taj period potpore od 2 milijuna kuna usmjerene u 85 programa u turizmu Međimurja- najuspješnijoj kontinentalnoj destinaciji za 2019. godinu

BJELOVAR – Sir „Bjelovarski kvargl“ dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, čime je zaštićen na području cijele EU. Proces zaštite naziva počeo je u prosincu 2016. kada je Udruga proizvođača sira „Bjelovarski kvargl“ podnijela ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod ovim nazivom. „Bjelovarski kvargl“ dobiva se od svježeg kravljeg sira, koji se nakon cijeđenja miješa sa soli i mljevenom crvenom paprikom te obliku je u šiljaste stošce koji se potom suše i dime.

KRIŽEVCI/KOPRIVNICA – Centre izvrsnosti u križevačkog gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i koprivničkoj „Fran Galović“ obišao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima. Županija je za rad Centara izvrsnosti u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu osigurala 210 tisuća kuna, a učenici u Centrima stječu dodatna znanja iz matematike, fizike, kemije i biologije. Župan Koren prilikom obilaska zahvalio je svim ravnateljima, nastavnicima i mentorima koji su okosnica sustava, a Centri su mjesto na kojima se stvara budućnost društva, nositelji svih procesa u zajednici od gospodarstva do društvenih djelatnosti.

NOVI MAROF – Radovi na Dječjem vrtiću Novi Marof u punom su jeku. Gradonačelnik Siniša Jenkač obišao je radove na projektu dogradnje vrtića te nedavno završene energetske obnove. Oba projekta su vrijedna oko 13 milijuna kuna a doprinijeti će većem standardu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Novom Marofu. Dječji vrtić trenutno se dograđuje za četiri odgojne skupine u koje će se smjestiti djeca jasličke dobi. – Nadzorni inspektor nam je potvrdio da je to jedna od najsigurnijih građevina u Novom Marofu – istaknuo je gradonačelnik Jenkač, dodajući da će uređeno igralište dodatno proširiti na radost sve djece.

loading