Skip to content

Babičini kolači 2019

Posted in Babičini kolači

Sanja Čačko iz Hrašćine pobjednica je 13.  „Babičinih kolača“, 30. ožujka 2019. godine održane jedinstvene manifestacije Krapinsko-zagorske županije kojom se promiče vrijednost žena, obitelji te živom čuva gastronomska tradicija Zagorja. U natjecanju zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici sudjelovale su 42 babice iz svih dijelova Županije, a pobjedničku lentu osvojila je Sanja Čačko čiji je kolač „Slatko od bijele kuruze“ dobio najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji. Drugo mjesto osvojila je Zdenkica Ljubić iz Oroslavja, a treće Vesna Hršak iz Krapine. Ocjenjivačka komisija na čelu sa vrhunskim kuharom Brankom Čukeljom, dopredsjednikom Hrvatskog kuharskog saveza imala je iznimno težak zadatak, a kod donošenja odluke presudile su, kako ističe Branko Čukelj, nijanse. Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice su se natjecale i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“, gdje je pobjednička lenta pripala Mirici Sinković iz Svetog Križa Začretja.

Prilazne ceste koje vode prema dvorcu Oršić od ranih poslijepodnevnih sati bile su prepune automobila, a veliki šator smješten uz sam dvorac vrvio je posjetiteljima, koji su s oduševljenjem obilazili stolove babica i degustirali slastice. – Osim natjecateljskog kolača svaka babica pripremila je barem još desetak slastica, tako da su na ovogodišnjoj manifestaciji ponuđene uistinu nebrojne delicije, ističe voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar, zadovoljna uspjehom manifestacije. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, pun riječi hvale za ovu manifestaciju, babice je prozvao dobrim dušama Zagorja, koje se trude i uspijevaju očuvati tradiciju, a samim time doprinose kulturnoj i turističkoj ponudi Krapinsko-zagorske županije. – Uz epitet Bajka na dlanu, za Krapinsko-zagorsku županiju bez sumnje se može reći da je i jedna od najslađih Hrvatskih županija, naglašava župan Željko Kolar, ističući vrijednost ove manifestacije koja diže ljestvicu kad je u pitanju gastronomska ponuda ovoga kraja. – Ova i brojne druge slične manifestacije, najbolji su primjer kako obogatiti turističku ponudu te pružiti dodatan sadržaj gostima, naglašava župan. Ovogodišnja manifestacija organizirana je uz financijsku potporu EU kroz projekt „Uživam tradicijo“ pa su se uz zagorske babice, u izložbenom dijelu predstavile gošće iz Slovenije, zatim iz Solina te iz Koprivničko-križevačke županije. Kao i svake godine, nakon manifestacije bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica.

Press konferencija

Manifestacija je  najavljena u ponedjeljak, 25. ožujka 2019. godine, na konferenciji za medije, u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici. Ove se godine prijavio rekordan broj sudionica – čak 42 babice, a kako se manifestacija održava u okviru prekograničnog projekta „Uživam tradicijo“ predstavit će se i slovenske autohtone slastice, gošće iz Solina te sudionici Virovske prkačijade. – Zagorje je iznimno bogato gastronomskom ponudom, a treba je kontinuirano nadopunjavati te tako dodatno zaintrigirati goste koji ovamo dolaze, navodi voditeljica ureda Turističke zajednice KZŽ Sanja Škrinjar te ističe kako će veliki šator uz dvorac Oršić za posjetitelje u subotu biti otvoren  od 15,00 sati. – Manifestacija i ove godine donosi niz izuzetno atraktivnih sadržaja, prije svega bogatstvo okusa, ali i doživljaj tradicije i kulture ovoga kraja, kroz narodne nošnje i uređenje stola, ističe zamjenica župana Jasna Petek. Na konferenciji za medije sudjelovala je i ravnateljica ZARE Karolina Barilar, ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Nadica Jagarčec te načelnik općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska
loading