Skip to content

Vesna Hršak iz Krapine pobjednica je 14. „Babičinih kolača“ 2022.

Posted in Babičini kolači

HRAŠČINA – Vesna Hršak iz Krapine pobjednica je 14. „Babičinih kolača“, jedinstvene manifestacije Krapinsko-zagorske županije koja je održana u subotu, 5. studenog 2022. godine, nakon dvije godine pauze, u Hraščini. U natjecanju zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica u Sportskoj dvorani Područne škole Hrašćina sudjelovale su 24 bake iz svih dijelova županije, a posjetitelji su mogli kušati brojne slastice i delicije. Pobjedničko mjesto Hršak je osvojila za kolač „Svečana martinjska pita“ koji je dobio najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled te domišljatost u prezentaciji. Također, Vesna Hršak je osvojila i prvo mjesto u kategoriji – Izvorno zagorsko. Drugo mjesto osvojila je Ivanka Hublin iz Hraščine za „Starinsku pitu“, a treće je pripalo Mirjani Štahan iz Zlatara za „Svrdleke“.

Manifestacija „Babičini kolači“ Krapinsko-zagorske županije promiče vrijednosti žena i obitelji te čuva gastronomsku tradiciju Hrvatskog  zagorja, odnosno natjecanje je to u pripremanju slastica po starinskim receptima koje stanovnice Krapinsko-zagorske županije čuvaju kao živu tradiciju gastronomskih vrijednosti Hrvatskog zagorja. Ocjenjivačka komisija na čelu s kuharom Brankom Čukeljom, dopredsjednikom Hrvatskog kuharskog saveza imala je iznimno težak zadatak, a kod donošenja odluke presudile su, kako ističe Čukelj, nijanse.

Slastice je probao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. – Ova manifestacija već 14. puta na prvo mjesto stavlja bake i veliko nam je zadovoljstvo organizirati ju kada vidimo s kolikom ljubavi one prenose znanje svojih baka i prabaka na nove generacije, rekao je u razgovoru za Radio Kaj župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, dodajući kako je dužnost Županije napraviti sve da ova manifestacija bude na visokoj razini, jer privlači i posjetitelje iz susjednih županija i Zagreba.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska
loading