Skip to content

Bogat program obilježavanja EU Organic Daya i Svjetskog dana turizma u Međimurju

Posted in Vijesti

ČAKOVEC – Centar dr. Rudolfa Steinera, kao referentna ustanova na području ekološke i biodinamičke poljoprivredne prakse u Republici Hrvatskoj, zajedno s Turističkom zajednicom Međimurske županije obilježit će međunarodnu manifestaciju EU ORGANIC DAY te Svjetski dan turizma, a program obilježavanja predstavljen je na konferenciji za medije u četvrtak, 15. rujna 2022. godine, u Čakovcu. U Centru dr. Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu, od 21. do 23. rujna 2022. godine, održat će se niz programa za djecu, a tu je i okrugli stol „Mali EKO razgovori“ te otvorenje čitaonice i uz razgled ustanove.

– Europska unija prepoznala je ekološki način proizvodnje kao jedan od ključnih elemenata za postizanje ciljeva definiranih u svojim strateškim dokumentima. To znači da se do 2030. godine želi postići smanjenje upotrebe pesticida u poljoprivredi za 50 posto, smanjenje upotrebe umjetnih gnojiva za 20 posto smanjenje upotrebe antibiotika kod uzgoja životinja do 50 posto te zastupljenost poljoprivrednog zemljišta pod ekološkom proizvodnjom do 25 posto, podsjetila je ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec.

– Kako bi ove ideje što bolje zaživjele u praksi, utemeljena je i Europska nagrada za ekološku proizvodnju čija će dodjela, po prvi puta, održati 23. rujna 2022. godine, što ćemo popratiti jer je u finalnom izboru za najboljeg muškog ekološkog poljoprivrednika, i kandidat iz Hrvatske David Pejić, rekla je Posavec. Ovogodišnji Svjetski dan turizma, 27. rujna, održava se pod geslom „Promišljajmo turizam“ pa naše obilježavanje nije slučajno povezano s Centrom dr. Rudolfa Steinera, na čije smo međimursko porijeklo i nasljeđe vrlo ponosni, rekao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula i napomenuo kako je ekološka i biodinamička poljoprivredna proizvodnja jedna od vodećih prednosti međimurskog turizma i baza za njegov daljnji razvoj i prepoznatljivost. Svjetski dan turizma za nas je vrlo važan datum i želimo ga dostojno obilježiti, s obzirom na titulu vodeće destinacije kontinentalnog turizma, što je Međimurje prema ocjeni Hrvatske turističke zajednice i posjetitelja, rekao je župan Matija Posavec.

– Taj status potvrđujemo brojkama i veseli nas što ove godine bilježimo 70 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu, a u prvih šest mjeseci tri posto više noćenja u odnosu na referentnu 2019. godinu, dodao je župan Posavec i najavio daljnji razvoj međimurskog turizma na principima održivog i ekološkog turizma.

loading