Skip to content

Bogat program uz Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

Posted in Vijesti

VARAŽDIN-  Uz Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije priređen je bogat program kojim će se dostojanstveno obilježiti ovaj značajan datum novije varaždinske povijesti, najavio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Proslavu zajednički organiziraju grad Varaždin i Varaždinska županija, a predstavljen je na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak,16. rujna 2021. godine, u varaždinskoj Gradskoj vijećnici. Uz župana Stričaka, predstavili su ga gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ivo Loborec i upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu Vladimir Huzjan.

Između ostalog, u petak 17. rujna bit će predstavljen spomenik postavljen u spomen na 37 poginulih i 5 nestalih policajaca PU varaždinske, a dolazak na svečanost najavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Za dane predstojećeg vikenda najavljena je biciklijada od Varaždin Brega do Vinice te međunarodna cestovna utrka, dok će se u srijedu, 22. rujna, na samu obljetnicu oslobođenja, održati znanstveno-stručni skup „30. obljetnica oslobođenja Varaždina, ukupni značaj za Domovinski rat“. Najsvečanije bit će u subotu, 25. rujna, kada će se upriličiti mimohod svih ratnih postrojbi i članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata ulicama Varaždina. Zatim će se, na Kapucinskom trgu, održati i prigodna svečanost na koju je svoj dolazak najavio predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS Zoran Milanović, istaknuo je gradonačelnik Neven Bosilj i pozvao sve Varaždinke i Varaždince da povedu djecu i vide sve postrojbe koje su sudjelovale u oslobađanju Varaždina te izložbu tehnike i naoružanja Hrvatske vojske, policije i vatrogastva.

Varaždinski dani rata bili su ključna točka ratnih zbivanja 1991. godine, donijeli su značajnu prevagu po hrvatsku stranu i zaslužuju pažnju državne razine, zaključio je župan Anđelko Stričak te još jednom svim braniteljima zahvalio na svemu što su učinili za Domovinu.

loading