Skip to content

Branje grojzdja 2019.

Posted in Branje grojzdja

Živopisnom povorkom berača u Pregradi ove nedjelje, 29. rujna 2019. godine završilo je 49. izdanje manifestacije Branje grojzdja. Šarena i bogato ukrašena kola prošla su Trgom Gospe Kunagorske u Pregradi na oduševljenje brojnih okupljenih promatrača te označila, osim završetka ove pregradske najznačajnije manifestacije, i kraj sezone berbe. U jednoj od šest kočija, bili su i župan Krapinko-zagorske županije Željko Kolar te domaćin, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. Da je ovo samo generalna proba za iduću godinu kada će manifestacija Branje Grojzdja biti održana po jubilarni pedeseti put rekao je gradonačelnik Marko Vešligaj. – Iza nas je sjajna manifestacija sa pedesetak različitih događanja na kojima je prisustvovalo na tisuće mještana, ali i gostiju – istaknuo je gradonačelnik Vešligaj. Nakon povorke podijeljena su i priznanja najboljim beračima. Tako je titula najbolje beračice pripala Katarini Sente iz KUD-a Sveti Križ Začretje, Nikola Vardijan je najbolji berač, a najbolja kola imala je grupa Bračević-Hršak iz Petrovskog. Lana Lasić iz KUD-a Sveti Križ Začretje je najbolja mala beračica dok je najbolji mali berač Dorijan Gotal iz Dječjeg vrtića Naša radost iz Pregrade. Osim povorke, u jutarnjim satima održana je i izložba malih životinja te su ulicom Stjepana Radića prodefilirale i Zagrebačke mažoretkinje uz pratnju limene glazbe Pregrada.

Otvorenje manifestacije

Manifestacija Branje grojzdja Pregrada 2019., 49. po redu, svečano je otvorena u subotu 21. rujna 2019. godine u kleti Večerić na Vrhima Pregradskim.

U idiličnoj prirodi, koju dodatno krasi vinograd Kleti Večerić na Vrhima Pregradskim, službeno je otvoreno „Branje Grojzdja“, najznačajnija kulturna manifestacija Grada Pregrade, 49. po redu. Uz dobro vrijeme, veselo raspoloženje i tamburašku glazbu, održana je i potraga za tajanstvenim grozdom, a kako se otvorenje manifestacije svake godine seli u drugi vinograd, ovaj puta je u Kleti Večerić jer je to bio vinograd pokojnog slavnog kuhara Slaveka Večerića. U potrazi za tajanstvenim grozdom bili su, uz gradonačelnika Pregrade Marka Vešligaja i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, brojni berači, a pridružio im se i veleposlanik Savezne republike Brazila Paulo Roberto Campos Tarrise de Fontoura. Osim otvorenja, događanja u sklopu Branja grojzdja ove subote, 21. rujna 2019. godine se nastavljaju i na Trgu Gospe Kunagorske gdje će biti održan i dječji plesni program od 18,00 sati dok će od 19,00 sati u Gradskoj vijećnici KUD Pregrad izvesti predstavu “Škrtec”. Inače, u sklopu ovogodišnje manifestacije, za posjetitelje je pripremljen pregršt događanja u kojima mogu uživati sve generacije. U devet dana trajanja organizatori su spremili čak 50 događanja; 9 kulturnih, 9 dječjih, 7 eno – gastro programa, 15 zabavnih i čak 10 sportskih događaja. Kruna manifestacije održat će se zadnjeg dana, u nedjelju 29. rujna kada na red dolazi tradicionalna povorka berača u samom središtu Pregrade. Svečanost kojom se u prvi plan stavljaju upravo berači grožđa, a njihov predan posao oko uzgoja, berbe i prešanja te pohrane vina ovom se manifestacijom predstavlja ne samo mještanima nego i gostima koji svake godine dolaze u sve većem broju.

loading