Skip to content

Branje grojzdja Pregrada 2017

Posted in Branje grojzdja

Manifestacija Branje grojzdja Pregrada 2017. završila je u nedjelju 24. rujna 2017. godine središnjom svečanosti – Povorkom berača, kojoj se pridružio velik broj beračica i berača iz Hrvatske i Slovenije koji su svojim sudjelovanjem pripomogli u prikazu starih običaja građanima i gostima.

Ovogodišnjim Branjem grojzdja uspjeli  smo zagorsku tradiciju u novom ruhu prenijeti mladim generacijama – rekao je zadovoljan mnoštvom posjetitelja na Trgu gospe Kunagorske gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj dodavši, kako je ovo kruna devetodnevnih događanja s 50-ak programa.

Gradu Pregradi i Turističkoj zajednici Srce zagorja svesrdnu potporu u organizaciji dala je i Krapinsko-zagorska županija prepoznavši u manifestaciji Branje grojzdja velik turistički potencijal, rekao je zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek.  – Ovo je samo mali dio naše Bajke na dlanu, to je naša tradicija i kultura koju trebamo promovirati i potpomagati – naglasio je Ferek Jambrek.

 

Vinske popevke i napitnice

U ugodnoj atmosferi, pred mnogobrojnim posjetiteljima, 22.rujna 2017. godine, završilo je prvo izdanje festivala “Vinske popevke i napitnice”,  u sklopu tradicionalne manifestacije Branje grojzdja u Pregradi. Festival je natjecateljskog karaktera, a izvodile su se nove i već izvođene skladbe, u njihovim originalnim izvedbama ili u novim obradama. Izvođače je pratio stručni ocjenjivački sud, u sastavu: prof. Bojan Pogrmilović, prof. Marija Ivanjko i prof. Ivica Geček. Prvo mjesto osvojio je Ženski vokalni sastav Lire iz Đurmanca za “Jesensko kopanje”, drugo je pripalo Milku Peer-u i tamburašima Kulturno umjetničkog društva Pregrada za “Peharček moj”, a treće mjesto je osvojila Klapa Kmeti sa skladbom “Pij to vince”. Najbolji scenski nastup su imali Zagorski potpuri, tamburaši i folklorna sekcija KUD-a Pregrada, a nagrade publike dodijeljene su Žednim Zagorcima, Mileni Kostanjšek, Dijani Golubić i Tamburaškom sastavu KUD-a Pregrada.

Rezultatom 1:0 za domaćine, završila je 21. rujna 2017. godine, u Pregradi prijateljska nogometna utakmica između veterana Nogometnog kluba Pregrada i svećeničke reprezentacije. Hrvatske. Momčad veterana NK Pregrada bila je pojačana županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom i gradonačelnikom Pregrade Marokom Vešligajem, dok je u momčadi svečeničke reprezentacije bio i rektor svetišta Majke Božje Bistričke Domagoj Matošević. Ova utakmica dio je programa tradicionalne 47. manifestacije Branje Grojzdja koja se upravo odvija u Pregradi, a prema riječima gostiju, svi su se rado odazvali ovom zanimljivom susretu koji je protekao u pravom sportskom ozračju.

Manifestacija “Branje grojzdja”, koja ove godine bilježi 47. obljetnicu, počela  je ove subote, 16. i traje do 24.rujna 2017. godine, a sadržavat će čak 50 raznih događaja. Kroz devet dana događanja posjetitelji će moći uživati u etno-gastro-gospodarskim, kulturnim, dječjim, sportskim i zabavnim sadržajima, navodi uz poziv u Pregradu gradonačelnik Marko Vešligaj. Ovogodišnje Branje grojzdja donosi i nekoliko noviteta, a jedan od njih odnosi se na samo otvorenje. Naime, ovogodišnja je manifestacija, po uzoru na otvorenja prije više desetaka godina, započela 16. rujna 2017. godine u vinogradu Vinarije Zdolc, gdje je održana berba grožđa uz potragu za Tajanstvenim grozdom. Drugi novitet je Festival vinskih popevki i napitnica koji će se održati u petak 22. rujna na Trgu Gospe Kunagorske. Manifestacija će završiti u nedjelju 24. rujna središnjom svečanosti – Povorkom berača, kojoj će se pridružiti velik broj beračica i berača iz Hrvatske i Slovenije koji će svojim sudjelovanjem pripomoći u prikazu starih običaja građanima i gostima. Manifestaciju je, nakon pozdravnih riječi domaćina gradonačelnika Pregrade Marka Vešligaja, otvorio Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, u prisutnosti potpredsjednika Sabora Republike Hrvatske Siniše Hajdaša Dončića, te saborskih zastupnika Marije Puh i Davora Bernardića.

loading