Skip to content

“Branje grojzdja” u Pregradi 2018.

Posted in Branje grojzdja

Povorka beračica i berača u raskošno ukrašenim zaprežnim kolima, središnja svečanost pregradske 48. manifestacije Branje grojzdja, privukla je danas, 30. rujna, kao i svake godine, brojne znatiželjnike na Trg Gospe Kunagorske. Pet kola i sedam grupa sudjelovalo je u ovom događanju, koje je svojevrsna proslava završetka teškog rada oko berbe i prerade grožđa te uživanja u plodovima. Da je i više nego zadovoljan brojkom od 10 tisuća posjetitelja koji su zbog spomenute manifestacije ovih dana posjetili Pregradu istaknuo je saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, a posjetiteljima se obratio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Današnju povorku su uveličale i Zagrebačke mažoretkinje te Limena glazba Pregrada, a upriličen je i Kulinarski kup Slavka Večerića, koji je ove godine organiziran po prvi puta u čast jednom od najpoznatijih zagorskih, ali i hrvatskih kuhara. Inače, Branje grojzdja najpoznatija je i ujedno najposjećenija manifestaciju u Pregradi, a organizirali su je  Grad Pregrada i Turistička zajednica područja “Srce Zagorja”. U deset dana trajanja mještani i posjetitelji svih uzrasta imali su priliku sudjelovati u 45 različitih sadržaja.

Pregradsko “Branje grojzdja“, 48. po redu, ušlo je u svoju veliku završnicu. Program koji su organizirali Grad Pregrada i Turistička zajednica područja “Srce Zagorja”  posjetiteljima je donio 45 različitih kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja, a  petak, 28. rujna 2018. godine bio je rezerviran za 2. Festival vinskih popevki i napitnica na kojem su u izvrsnim izvedbama uživali brojni posjetitelji i gosti, među kojima je bio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić. Stručni ocjenjivački sud nagradu za najbolji tekst je dodijelio Mileni Kostanjšek, a za izvedbu nove skladbe Kmetima. Prvu nagradu u kategoriji novih skladbi dobila je  Lijepa jesen koju su izveli Kmeti, a u kategoriji već izvođenih skladbi Jesenko kopanje u izvedbi vokalne skupina Lire. Apsolutna pobjednica 2. Festivala vinskih popevki i napitnica je Milena Kostanjšek sa skladbom Od Svetog Vinka do Svetog Martina, za koju je napisala najbolji tekst, a njena izvedba je dobila drugu nagradu stručnog žirija i prvu nagradu publike. U Pregradu  je pred početak festivala stigla karavana na električnim biciklima koje su vozili čelni ljudi Krapinsko-zagorskje županije te općina i gradova koje su u sastavu Turističke zajednice područja  Srce Zagorja. Električni bicikli nabavljeni su u sklopu projekta Razvoj cikloturizma u Srcu Zagorja.

Tradicionalna i dugovječna manifestacija „Branje grojzdja“, 48. po redu, održava se od subote, 22. do nedjelje, 30. rujna 2018. godine u gradu Pregradi.  Ova tradicijska manifestacija njeguje običaje vezane uz berbu i preradu grožđa te predstavlja bogatu kulturu ovog kraja. Organizatori, Grad Pregrada i Turistička zajednica područja Srce Zagorja za posjetitelje su kroz devet dana pripremili 45 različitih programa za sve uzraste, od edukativnih i turističkih do kulturnih i sportskih.  Bit će tu i degustacije vina u organizaciji Udruge vinara Dobra kapljica, a posjetitelji će imati priliku posjetiti i Tradicijski sajam. Sve je počelo svečanim otvorenjem u subotu, 22. rujna na Vinagori, gdje je u prisutnosti Siniše Hajdaša Dončića, potpredsjednika Sabora RH i prigodnu dobrodošlicu Marka Vešligaja, gradonačelnika Pregrade manifestaciju otvorio Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije. Uz mnoštvo programa koji slijede, u organizaciji KUD-a Pregrada održat će se  i drugo izdanje Festivala Vinske popevke i napitnice u petak, 28. rujna u 19,00 sati, a posebno atraktivna bit će završnica, živopisna i vesela povorka berača u nedjelju, 30. rujna u 11,00 sati.

 

loading