Skip to content

Budućnost obiteljskih tvrtki

Posted in Radio Kaj izravno

ZAGREB – Mala i srednja poduzeća u ukupnom gospodarstvu zemalja EU u prosjeku čine 99 posto svih poduzeća, 70 posto radne snage i doprinose s oko 60 posto nacionalne vrijednosti. Hrvatska je u 2015. godini imala prosječno  3,5 mala i srednja poduzeća na 100 stanovnika  i ima prostora za rast, budući da se s tom brojkom nalazi na začelju liste. Istaknuto je to, u petak 17. veljače 2017. godine  na Liderovoj  konferenciji Budućnost obiteljskih tvrtki koja se održala u Krašu, na temu internacionalizacije poslovanja. Konferenciju je otvorio Mario Antonić, državni tajnik pri Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, najavivši konkretne mjere kojima je cilj olakšati poslovanje obiteljskih tvrtki .

Uz pripremu poticajnijeg zakonodavnog okvira, najavljeno je i niz mjera poput savjetodavnih usluga za lakše korištenje izvora financiranja, najviše iz EU fondova, te skeniranja stanja obiteljskih tvrtki u svrhu daljnjeg sustavnog praćenja i kreiranja potrebnih alata i konkretnih mjera.

  • Znanje i iskustvo obiteljskih poduzeća želimo pretočiti u zakonodavni okvir koji će svima biti od pomoći. Ne želimo stvarati birokraciju nego omogućiti ljudima da rade svoj posao najbolje što mogu – poručio je Antonić okupljenim poduzetnicima.

Na konferenciji Budućnost obiteljskih tvrtki  je još jednom naglašeno kako Hrvatska nije idealno mjesto za međunarodno poslovanje.

  • To su shvatile IT i proizvođačke tvrtke koje su dijelove svog poslovanja prebacile u inozemstvo.  Bio je tu slučaj brzorastuće tvrtke koja je trebala ostvariti suradnju s Googleom, no Google ne prepoznaje  Hrvatsku kao državu s kojom žele surađivati pa je tvrtka sjedište prebacila u inozemstvo – istaknuo  je Natko Sertić, direktor u odjelu poreznog     savjetovanja u Deloitteu.

U nastavku konferencije o internacionalizaciji poslovanja povezivanjem s talijanskim Evertonom govorili  su  predsjednik Uprave Spider grupe Denis Nemčević i direktor Evertona Federico Dodero.

  • Hrvatska je izvrstan dobavljač bilja, no to nije dovoljno za uspješnu suradnju. Prvi preduvjet suradnje je imati zajedničku poslovnu viziju. Snažno rastemo i ove godine predviđamo ukupne prihode  od oko 50 milijuna eura – rekao je Dodero.

Posebno se govorilo o  rizicima poslovanja na stranim tržištima, pri čemu je istaknuto da mnogi koji posluju u međunarodnom okruženju ne shvaćaju važnost pisanog ugovora i ne obaziru se na opće uvjete poslovanja.

  • Poduzetnici trebaju biti posebno oprezni kod poslovanja sa zemljama koje nisu u Europskoj uniji, a kod eventualnih pravnih sporova potrebno je pronaći odvjetnika u toj zemlji, a ne slati tužbu iz Hrvatske – napomenuo je odvjetnik Danijel Pribanić iz Odvjetničkog ureda Pribanić.

Više o konferenciji na: lider.media

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska
loading