Skip to content

Buna traje 2018

Posted in Seljačka buna

Na tisuće posjetitelja je u subotu 10. veljače 2018. godine u Donjoj Stubici prisustvovalo jubilarnoj 10. manifestaciji „Seljačka buna – Bitka kod Stubice“, uprizorenju završne bitke Seljačke bune iz 1573. godine. Više od 300 statista oživjelo je vrijeme 16. stoljeća  te su brojnoj publici prikazali  veliku “bitku nad bitkama” odjeveni u autentične srednjovjekovne kostime feudalaca i seljaka, naoružani mačevima, topovima, vilama i srpovima s ciljem da se vjerno prikaže završna bitka na stubičkom polju davne 1573. godine kada su seljaci ustali protiv ugnjetavanja Franje Tahija i tadašnjih vlastelina. Kmetska vojska na čelu sa Matijom Gupcem ove je godine pobijedila u bitci. U zabavnom programu uživale su sve generacije ljudi što dokazuje da je ova manifestacija sa kulturnim i turističkim obilježjem, jedna je od najjačih u Krapinsko-zagorskoj županiji. Velike zasluge za uspješnost ove inscenacije pripada udruzi Vitezova zlatnog kaleža, koji su ovu godinu okupili 25 udruga iz Hrvatske koje se bave prikazima života u srednjem vijeku, ali i udruge iz Slovenije, Mađarske i Slovačke. U Bitci su, uz brojne posjetitelje te načelnike i gradonačelnike, uživali i u izravnim javljanjima za Radio Kaj govorili voditeljica ureda županijske Turističke zajednice Sanja Škrinjar, voditeljica ureda Turističke zajednice područja Gornje i Donje Stubice Kornelija Vnučec, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Mirka Jozić, saborska zastupnica Marija Puh  te župan Željko Kolar. – Svake godine je Bitka na sve većem nivou. U krugu od tridesetak kilometara svi objekti su bili rezervirani, a svi smještajni kapaciteti popunjeni, tako da možemo biti izrazito zadovoljni – istaknuo je župan Kolar. Kao spomen ustanka seljaka u borbi za pravicu, i ovu, desetu godinu za redom, na zagorskim bregima čuli su se povici – Buna traje!

Press konferencija, 7. veljače 2017. godine – Ovogodišnje, 10. jubilarno izdanje Seljačke bune – bitke kod Stubice, najavljeno je danas, 7. veljače 2018. godine u Zagrebu na konferenciji za medije. O ovoj tradicionalnoj manifestaciji, koja je dobitnica nagrade SIMPLY THE BEST za najbolje turističko događanje u 2015. godini, govorili su direktorica Turističke zajednice područja Donja Stubica i Gornja Stubica Kornelija Vnučec, predsjednik udruge Družba vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Vukičević Pavičić. – Smatramo da turistička i gospodarska ponuda u gradu Zagrebu ne može funkcionirati sama. U regiji u kojoj su i Zagrebačka i Krapinsko-zagorska županija, moramo ponuditi sadržaje koji će ljude povezati – istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i dodala da će na manifestaciju za sve zainteresirane biti organiziran besplatan ZET-ov prijevoz. – Bit će to prava Zagorska bijela snježna bajka, a suradnja između Zagreba i Krapinsko-zagorske županije je odlična što pokazuje podrška koju Grad pruža za naše manifestacije – rekao je župan Željko Kolar.

Nedjelja, 4. veljače 2018. GORNJA STUBICA – „Puntanje kmetov“ održano je ove nedjelje, 4. veljače 2018. godine kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici, u sklopu obilježavanja Seljačke bune u stubičkom kraju i velikog ustanka seljaka. Kao i 1573. pobunjeni kmetovi sastali su se kod rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu te su s njim na čelu organizirano došli do Gupčeve lipe gdje su se pripremili za Bunu, a dogovoren je i napad na Tahyjev grad u Donjoj Stubici. Oko dvadesetak statista „naoružani“ vilama i kosama, okupljenim promatračima pokazali su kakav je bio život seljaka na vlastelinskim imanjima te uprizorili bitku malog čovjeka za pravdu. – Obilježavanje ovog događaja je pokušaj da se ne zaborave ti dani i da svi danas ponesemo neku pouku – istaknuo je Krešimir Končevski koji je tumačio ulogu Matije Gupca. Puntanje su pratili i načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić te voditeljica ureda Turističke zajednice područja Donja i Gornja Stubica Kornelija Vnučec.  Ova manifestacija, koja svake godine privlači velik broj posjetitelja te je jedna od najznačajnijih koju organizira Krapinsko-zagorska županija sa županijskom Turističkom zajednicom, ali i doprinosi turističkom razvoju ovog kraja, nastavlja se u subotu, 10. veljače središnjim događajem – spektakularnom Bitkom kod Stubice.

 

loading