Skip to content

Centar znanja Međimurske županije primjer dobre prakse korištenja obnovljivih izvora energije

Posted in Vijesti

ČAKOVEC –  Primjer dobre prakse korištenja obnovljivih izvora energije postaje Centar znanja Međimurske županije, zahvaljujući završetku projekta vrijednog 1,25 milijuna kuna, rečeno je na konferenciji za medije u ponedjeljak, 12. rujna 2022. godine, u Čakovcu. Na zgrade TICM1, TICM2 i Upravnu zgradu instalirane su tri fotonaponske elektrane ukupne snage 60 kW. Drugi dio projekta izveden je na Upravnoj zgradi koja je dobila sustav za grijanje i hlađenje pomoću dizalice topline, naglasio je direktor Međimurske energetske agencije MENEA Alen Višnjić.

– Od 27. srpnja 2022. godine, od kad je elektrana puštena u pogon, do danas proizvedeno je oko 10.000 kW električne energije, što je dovoljno za potrebe tri prosječne obitelji na godišnjoj razini. S druge strane, temeljem ostvarenih ušteda i s obzirom na veliko poskupljenje energenata, povrat investicije bit će u roku dvije do tri godine, rekao je Višnjić. Provedeni projekt, koji je ostvario sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 40 posto, pokazuje kako su projekti koji vode uštedama i energetskoj neovisnosti, na razini Međimurske županije, prepoznati kao prioritetni još prije dvije godine, daleko prije aktualne energetske krize, rekao je župan Matija Posavec.

– Mi smo, fiksirajući cijene plina i električne energije još prije dvije, odnosno jedne godine, postigli godišnju uštedu od 5,5 milijuna kuna na električnoj energiji i uštedu od 17 milijuna kuna na plinu. Za sve naše zgrade u školstvu, zdravstvu i javnoj upravi osigurane su dovoljne količine energenata te sredstava za njihovo plaćanje, istaknuo župan Matija Posavec. Župan Posavec ujedno je podsjetio kako su već ranije na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prijavljeni projekti ugradnje obnovljivih izvora energije na Područne škole Zabanec, Peklenica i Prekopa, u osnovnim školama Štrigova i Orehovica te na Domu zdravlja, čime se nastavlja županijska politika postizanja energetske neovisnosti i učinkovitosti.

loading