Skip to content

Dajmo djeci korijene i krila u Dječjem vrtiću Matije Gupca u Zagrebu

Posted in Korijeni, and Vijesti

Centralni objekt Dječjeg vrtića Matije Gupca u Zagrebu bio je mjesto susreta Etnografskog muzeja i Radija Kaj u projektu „Dajmo djeci korijene i krila“ u četvrtak, 26. listopada 2023. godine. Da je za 126. dječji vrtić odabran onaj pravi u koji je stigao veliki odgojno-obrazovni projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ potvrđuje ravnateljica zagrebačkog Dječjeg vrtića Matije Gupca Silvija Zlatar koja ističe kako u ovom vrtiću baštine tradiciju prvog dječjeg skloništa na Horvaćanskoj cesti u Zagrebu, otvorenog još 1929. godine i za šest godina proslavit će 100 godina postojanja. Zlatar je naglasila kako su njihovi korijeni čvrsti, a brojnoj su djeci, koja su prošla kroz ovaj zagrebački vrtić, dali krila za prve korake u život. Dječji vrtić Matije Gupca ima četiri objekta: tri na Knežiji i jedan na Rudešu s 370-ero djece u 17 skupina, od kojih je šest jasličkih. Autorica projekta DDKK Mirjana Drobina kako vjeruje da će i mališani ovog zagrebačkog dječjeg vrtića s veseljem baštiniti našu tradiciju.

Podjelu tradicijskih drvenih igračaka, proizvedenih u Mariji Bistrici, u četvrtak, 26. listopada 2023. godine, omogućio je Grad Zagreb, a podjeli je nazočila izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića viša suradnica za predškolski odgoj u Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade Heda Šlogar.

Projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ provode Etnografski muzej u Zagrebu i Radio Kaj, partner projekta je Janaf, uz potporu brojnih županija, gradova i općina. Podjelu tradicijskih drvenih igračaka u Dječjem vrtiću Leptir Sesvete omogućio je Grad Zagreb.

Dječji vrtić Matije Gupca u Zagrebu 126. je dječji vrtić u koji su stigle tradicijske drvene igračke proizvedene u Mariji Bistrici, koje se vrtićima u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“ poklanjaju već 10 godina.

Dajmo djeci korijene i krila, hrvatski odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj ostvaruje se od 13. rujna 2013. godine u dječjim vrtićima, edukacijom najmlađih o potrebi čuvanja baštine, edukativnom predstavom Vilko i Dlakavi čovjek, te darivanjem tradicijskih drvenih igračaka, koje je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine.

Radio KAJ - Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska
loading