Skip to content

Dan eura na Cvjetnom trgu u Zagrebu

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon Osijeka, Rijeke i Splita, Dan eura, posljednja u nizu informativno-edukativna kampanja o euru, valuti koja će od prvog dana iduće godine zamijeniti hrvatsku kunu, održan je u subotu, 29. listopada 2022. godine, i u Zagrebu. Do ulaska Hrvatske u eurozonu ostalo je još malo više od dva mjeseca, točnije 64 dana. Kako je istaknuo guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, sve je spremno za konverziju kune u euro.

– Konverzija za građane bit će jednostavna i besplatna. Najbolje je novce položiti u banke, kako bi se automatski zamijenili 1. siječnja po tečaju koji je povoljniji nego današnji, rekao je Vujčić. Ulazak Hrvatske u eurozonu donosi više koristi nego što ima negativnih strana po građane i poduzetništvo, naglasio je ministar financija Marko Primorac pritom izdvojivši smanjenje kreditnog rizika, troškova zaduživanja te troškova konverzije kao glavne prednosti ulaska u eurozonu.

– Bit ćemo u klubu 350 milijuna stanovnika kojima je euro službena valuta, a trebamo biti ponosni time što ćemo uskoro plaćati kovanicama koje imaju hrvatske simbole, kazao je Primorac. Dan eura na Cvjetnom trgu u Zagrebu obišao je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je tom prigodom kazao kako će se Hrvatska od prvog dana 2023. godine, ulaskom u eurozonu, ali i uspostavom Schengena, u potpunosti integrirati u Europsku uniju.

– To znači da smo ostvarili sve strateške ciljeve koji će Hrvatsku dugoročno staviti u krug onih zemalja koje će po načelu solidarnosti jedna drugu pomagati, istaknuo je Plenković.

Hrvatska eurozoni službeno pristupa 1. siječnja 2023. godine, a sva pitanja oko konverzije kune u euro moguće je dobiti na mrežnoj stranici euro.hr ili na besplatni info telefon 0800 2023.

 

loading