Skip to content

Dan Krapinsko-zagorske županije

Posted in Radio Kaj izravno

Dan Krapinsko-zagorske županije i njenog zaštitnika Sv. Jurja  proslavljen je u općini Hrašćina, na tragu tradicije da se svečanost svaki put održava u drugom dijelu županije. Tim povodom, u nazočnosti saborskih zastupnika Siniše Hajdaša Dončića, Marije Puh i Marka Veršligaja, predsjednika HOB-a Dragutina Ranogajca te mnogih uzvanika, ne samo iz Zagorja, već i drugih županija i državnih tijela, nakon polaganja vijenaca i mise, održana je svečana sjednica Županijske skupštine. Zahvalivši vijećnicima, na kraju mandata, te svim žiteljima na unapređenju županije, čestitku svim Zagorkama i Zagorcima, uputila je predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki.

Krapinsko zagorska županija, kroz protekle je 24 godine, u mnogočemu ostvarila svoju poznatu krilaticu Zagorje bajka na dlanu. U prilog tome govore projekti energetske učinkovitosti, investicije u cestogradnji, 524 milijuna kuna investicija u gospodarstvu i nezaposlenost koja je danas ispod 4000 ljudi. Tome valja pribrojiti organizaciju najbolje mreže hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj, realizaciju 15, 7 milijuna kuna za opremanje Opće bolnice u Zaboku, više od 7 milijuna za Dom zdravlja, projekt asistenata u nastavi- za sve učenike s invaliditetom, podršku darovitoj djeci, dogradnju i izgradnju škola i dvorana te čvrstu pronatalitetnu politiku, kao i organizaciju 77 manifestacija i sajmova kroz 4 godine, ali i mjere usmjerene unapređenju poljoprivrede koje je koristilo 3.100 ljudi. Respektabilne su i brojke u turizmu i rast broja turista 70% u dolascima i 75% u noćenjima, kroz protekle tri godine, naglasio je župan Željko Kolar. Na svečanoj sjednici dodijeljena su i ovogodišnja priznanja Krapinsko- zagorske županije. Plaketu za životno primio je dr. Franjo Gregurić, predsjednik hrvatske ratne Vlade nacionalnog jedinstva koji je rekao kako mu je od svih priznanja ovo najdraže te je neizmjerno ponosan na to kako Zagorje danas izgleda, ali i na doprinos Zagorki i Zagoraca stvaranju države.

Plaketa, za doprinos ugledu i promociji Krapinsko-zagorske županije u zemlji i svijetu, dodijeljena je Antunu Presečkom i Milanu Flegaru, a  Plaketa Krapinsko-zagorske županije za iznimno postignuće u protekloj godini: Josipu Horvatinu i Ženskom vokalnom sastavu Kušlec. Povelje Krapinsko-zagorske županije dobili su Ivan Krušelj, Nedjeljko Milošić, Gordana Pavlinić, Davor Šimunović, Ignac Štrucl, DVD Radakovo, Društvo Crvenog križa Krapinsko-zagorske županije, Puhački orkestar Mrzlo polje, Športsko-ribolovni savez Krapinsko-zagorske županije te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina.

loading