Skip to content

Dani turizma 2017

Posted in Radio Kaj izravno

Skup koji je izazvao najveći interes 26. listopada 2017. godine, drugog dana manifestacije “Dani hrvatskog turizma” u Malom Lošinju, onaj je o razvoju hrvatskog turizma koji je okupio predstavnike Vlade Republike Hrvatske i turističkih djelatnika. Zamišljen kao interaktivna rasprava predstavnika Vlade i turističkih djelatnika, ovaj je susret odgovorio na niz pitanja pa tako i na ona najaktualnija; gdje staje niz rekordnih sezona, koja je granica održivosti i limit turista koje mogu primiti pojedini dijelovi naše obale, kako se od masovnog približiti elitnom turizmu i uz jednaki broj dolazaka ostvariti veće prihode, kako tri mjeseca sezone produljiti na cijelu godinu, kako turiste s obale zainteresirati za unutrašnjost zemlje, gdje pronaći stručnu radnu snagu te kako aktivirati hrvatski kapital. Okruglim stolom moderirao je televizijski i radijski voditelj Mislav Togonal, a uz ministra Cappellija na okruglom stolu sudjelovali su i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac,  državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Tomislav Boban,  državna tajnica za more u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava Katarina Ivanković Knežević te zamjenica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan. Susret je istaknuo važnost zajedničke povezanosti navedenih ministarstava te najavio neke zajedničke projekte koje će slijediti i izmjene pratećih zakonskih okvira vezanih uz zakon o turističkom zemljištu, zakon o pružanju usluga u turizmu te zakona o koncesijama s naglaskom na dostupnost plaža. Kao glavne izazove s kojima se turizam danas suočava istaknut je nedostatak adekvatne radne snage, nužnost jačanja kontinentalnog i zdravstvenog turizma, proširenja na cijelu godinu te neriješena vlasništva kod postojećih brownfield objekata. Kao kanali za rješenje ovih izazova najavljene su zakonske izmjene, uspostavljanje regionalnih centara kompetencije kojima je cilj edukacija radne snage te novi Dani poslova koji će se organizirati početkom iduće godine s ciljem povezivanja radne snage.

U sklopu tradicionalne turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma, u srijedu, 25. listopada 2017. godine je dodijeljen prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku) te ljude u turizmu. Tako je najbolja destinacija kontinentalnog turizma Osijek, a najuspješnija city break destinacija Split. Nagrade su od kontinentalnih destinacija u kategoriji turizma zdravlja dobile Daruvarske Toplice, u kategoriji ruralnog turizma iz Krapinsko-zagorske županije „Po plavem trnaci”, a u kategoriji najuspješnije destinacije kontinentalne Hrvatske, uz pobjednika Osijek,  Krapinsko-zagorska županija i Samobor. Eno Art Travel iz međimurskog Lopatinca dobilo je posebno priznanje za razvoj eno-gastro turizma.

Nagrade HGK Turistički cvijet –kvaliteta za Hrvatsku pripale su Hotelu Esplanade Zagreb, kao najboljem gradskom hotelu, Westinu zagreb, kao najboljem kongresnom hotelu, a u kategoriji wellness hotela nagrađeni su hotel Well Tuheljske Toplice i Villa Magdalena iz Krapinskih Toplica. U kategoriji lječilišta nagrade su osvojile Daruvarske Toplice i Varaždinske Toplice.

Zanimljive su i nagrade u kategoriji čovjek- ključ uspjeha, gdje je primjerice najbolji vozač Dino Mađarić iz Čakovca, najbolji hortikulturni djelatnik Antun Vidović iz Varaždina, najbolji spasilac na plažama i bazenima Nino Škrobar iz Čakovca, dok je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije  najbolji djelatnik u sustavu turističkih zajednica.

„Hrvatska je danas jedna od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija, a kako bismo osigurali dugoročan uspjeh hrvatskog turizma moramo se kontinuirano unapređivati. Upravo su zato Dani hrvatskog turizma, kao najveći skup dionika u hrvatskom turizmu, odlična prilika da se osvrnemo na dosadašnje rezultate, razmijenimo iskustva, razgovaramo o novim idejama i trendovima u svijetu turizma.“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli povodom svečanog otvorenja ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma te nadodao: „Ovaj skup je također prilika da nagradimo one koji su primjer razvoja i kvalitete hrvatskog turizma te poticaj svima nama. Čestitam svima nagrađenima, zahvaljujem vam na ustrajnom i predanom radu te doprinosu u ovoj uspješnoj hrvatskoj turističkoj priči.“

Drugi dio nagrada bit će dodijeljen danas, 26. listiopada 2017. godine za 10 najboljih u turizmu, u sljedećim kategorijama: Kulturna turistička atrakcija godine, Turistički događaj godine, Inovacija u turizmu godine, Restoran godine, Turistička agencija godine, Marina godine, Kamp godine, Hotel godine, Turistička destinacija godine te nagrada „Anton Štifanić” za životno djelo te za osobu godine.

Dani hrvatskog turizma, tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske održavaju se 25. i 26. listopada 2017. godine u Malom Lošinju. Dvodnevni program ove manifestacije donosi pregršt edukativnih predavanja, radionica i okruglih stolova vodećih domaćih i svjetskih turističkih stručnjaka, a ovogodišnji Dani hrvatskog turizma okrunit će se dodjelom nagrada i priznanja najboljima u akcijama Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore. Glavni dio programa započinje tradicionalnim forumom Hrvatske gospodarske komore, 17. hrvatski turistički forum „Trendovi i prognoze: što čeka industriju putovanja?”, a koji će predvoditi analitičar za turizam iz ruske kompanije Euromonitor International, Vitalij Vladykin. Nadalje, tijekom današnjeg dana održat će se prezentacija „Analiza performansi hrvatskog hotelijerskog sektora 2000 – 2016”  koju će okupljenima predstaviti  Emanuel Tutek iz Horwath HTL Hrvatska te konferencija „ESF – Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u turizmu” na kojoj će se govoriti o izazovima jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala te uspostavi regionalnih centara kompetentnosti u turizmu. Na panel raspravi sudjelovat će predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Instituta za turizam te Jadranka Grupe dok će praktični dio ove rasprave biti potkrepljen kulinarskom radionicom predvođenom predstavnicima Baskijskog kulinarskog centra,  generalnim direktorom Joxeom Mariom Aizegom te chefom nagrađenim Michelinovom zvjezdicom, Lionelom Levyjem. Na radionici će sudjelovati i šef kuhinje u restoranu Alfred Keller lošinjskog restorana Alhambra Melkior Bašić te učenici Srednje strukovne škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja.

Na kraju današnjeg dana u večernjim satima dodijelit će se prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, atrakcije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku) te ljude u turizmu. Drugi dio nagrada dodijelit će se sutra, 26. listopada, za 10 najboljih u turizmu, i to u sljedećim kategorijama: Kulturna turistička atrakcija godine, Turistički događaj godine, Inovacija u turizmu godine, Restoran godine, Turistička agencija godine, Marina godine, Kamp godine, Hotel godine, nagrada „Anton Štifanić” za životno djelo i osobu godine te Turistička destinacija godine.

Organizatori skupa su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora koji ovu manifestaciju zajedno organiziraju već desetu godinu za redom. Dani hrvatskog turizma ove se godine održavaju uz potporu Grada Malog Lošinja i Turističke zajednice Mali Lošinj koji ove godine obilježavaju 130 godina turizma te Jadranka Grupe koja ove godine obilježava 70 godina poslovanja.

loading