Skip to content

DV Dugo Selo

Posted in Korijeni

Djeci Dječjeg vrtića Dugo Selo danas je, (27. rujna 2013. godine), u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“ kojeg provode Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj darovan komplet hrvatskih tradicijskih drvenih igračaka.

Isto tako iz tvrtke Narodne novine d.d., kao partner projekta, dugoselskim vrtićanicima također su uručili poklon – drvene bojice i papire za crtanje, a na kraju razveselila ih je i predstava zagrebačkog „Laboratorija zabave“ pod nazivom “Vilko i dlakavi čovjek”.

Tom prilikom vrijedne igračke, koje su inače uvrštene na UNESCO-vu reprezentativnu listu kulturnih dobara čovječanstva, djeci je simbolično uručio župan Stjepan Kožić, ispred Zagrebačke županije kao još jednog partnera projekta.

Radi se o kompletu 30 igračaka koje izrađuju majstori iz Marije Bistrice, a ovim odgojno-obrazovnim projektom nastoje se ostvariti mnogostruki ciljevi.

Osim očuvanja umijeća izrade tradicijskih igračaka za budućnost, kao i samog poticanja novih generacija za drvodjelstvo, nastoji se upoznati djecu vrtićke dobi s ovim tradicionalnim hrvatskim igračkama, s ekološkim aspektom proizvoda od drva te s korijenima hrvatske tradicije u izradi dječjih igračaka.

Današnjom podjelom igračaka u Dugom Selu započeo je ciklus darivanja djece u vrtićima na području Zagrebačke županije, nakon što je projekt proveden na području Krapinsko-zagorske županije.

Gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić povezao je današnju donaciju sa završetkom radova na izgradnja dva dodatna paviljona vrtića. „Upisom djece u nove dvije odgojne skupine, ostat će neupisano oko 40-ero, koja mogu biti upisana u dva privatna vrtića čije odgojno-obrazovne programe sufinancira Grad.

Sljedeće godine DV Dugo Selo očekuje rekonstrukcija kuhinje koja će u konačnici moći skrbiti o 430 djece, koliko će ih uskoro ovaj vrtić pohađati“, kazao je gradonačelnik.

Ravnateljica DV Dugo Selo Draženka Sesan zahvalila se svima uključenima u projekt „Dajmo djeci korijene i krila“, posebice u ime najmlađih. Predstavnici Zagrebačke županije i gosti potom su razgledali novoizgrađene smještajne kapacitete koji će uskoro biti i otvoreni. (Tekst smo, sa zahvalnošću autorima, prenijeli s portala www.dugoselo.hr)

 korijeni laboratorij dugoselo130927-predstava-744x498 dugoselo130927nn-744x552

loading