Skip to content

Dječji vrtić Pčelica Dubrovnik

Posted in Korijeni

Uoči blagdana sv. Vlaha – zaštitnika Dubrovnika, najmlađe u Dječjem vrtiću Pčelica u Dubrovniku, zagrebački Etnografski muzej i Radio Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, obradovali su u četvrtak 30. siječnja 2014. godine tradicijskim drvenim igračkama proizvedenim u Hrvatskom zagorju. 

U ime organizatora igračke je ravnateljici Dječjih vrtića Dubrovnika Boji Milan -Mustać uručio gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić. 

O projektu „Dajmo djeci korijene i krila“ govorila je autorica Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja. Laboratorij zabave za mališane je izveo prigodnu predstavu, dok je Davor Čović, rukovoditelj veleprodaje Narodnih novina, partnera u projektu, djeci uručio poklon paket crtaćeg pribora. 

Inače, Etnografski muzej Zagreb i Radio Kaj s provedbom odgojno-obrazovnog projekta „Dajmo djeci korijene i krila“ krenuli su u rujnu prošle godine, a u ovih nekoliko mjeseci polaznici brojnih dječjih vrtića u gotovo svim dijelovima Hrvatske darivani su tradicijskim drvenim igračkama, uvrštenim na UNESCO-vu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine. 

Akcija se nastavlja jer je cilj najmlađima dati korijene identiteta i krila mašte – koje će pronijeti kroz život.

dubrovnik4

Tradicijske drvene igračke iz Marije Bistice u Dubrovniku

DUBROVNIK, 30. siječnja 2014. (Hina) – Najmlađima u Dječjem vrtiću “Pčelica” u najvećemu dubrovačkom naselju Mokošici danas su predstavnici Etnografskog muzeja iz Zagreba te djelatnici Radija Kaj uručili donaciju tradicijskih drvenih igračaka, proizvedenih u Hrvatskom zagorju.

Nastavak je to odgojno-obrazovnog projekta “Dajmo djeci korijenje i krila” kojem je svrha očuvati izradu tradicijskih drvenih igračaka kao zaštićenoga nematerijalnog kulturnog dobra na reprezentativnoj listi UNESCO-a.

O projektu “Dajmo djeci korijene i krila” govorila je autorica Mirjana Drobina iz zagrebačkoga Etnografskog muzeja. Tom je prigodom među ostalim istaknula kako se odgojno-obrazovni projekt Etnografskog muzeja Zagreb i Radija Kaj počeo ostvarivati darivanjem tradicijskih drvenih igračaka uvrštenih na UNESCO-vu reprezentativnu listu zaštićene kulturne baštine djeci u vrtićima, a prilikom svakog darivanja organizirana je predstava za djecu i radijska emisija.

“Tradicijske drvene igračke proizvedene u dolini našega Nacionalnog svetišta Marije Bistrice u ovome projektu trebale bi izmamiti radost najmlađih, ali i poticati učenike na odabir zanimanja za tradicijske obrte kako bi imali mogućnost samozapošljavanja”, rekla je Drobina.

Kako je dodala, projekt će istaknuti važnost proizvodnje drvenih igračaka, ali i drugih proizvoda od drva te promicati ekološku proizvodnju koja obuhvaća ekološke materijale, od drva, preko veznih materijala, do boje,…

Osim približavanja tradicijskih drvenih igračaka najmlađima, drvene igračke bit će dostupne u sklopu te akcije i na mnogim javnim mjestima. Sve bi trebalo zaokružiti osmišljavanjem turističke destinacije pod nazivom ‘Put igračaka’ i otvaranjem muzeja tradicijskih drvenih igračaka u Mariji Bistrici, sredini iz koje su i krenule igračke i gdje se i danas proizvode ‘na starinski način’ , rekla je autorica Drobina.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i ravnateljica Dječjih vrtića Boja Milan-Mustać zahvalili su onima koji provode taj projekt, a gradonačelnik je pozvao najmlađe da sanjaju o životnim pozivima jer se među njima zasigurno krije mnogo budućih uspješnih Dubrovčana.

dubrovnik6 dubrovnik5 dubrovnik1

loading