Skip to content

DJEČJI VRTIĆ VARAŽDIN

Posted in Korijeni

U sklopu projekta “Dajmo djeci korijene i krila” u srijedu, 2. listopada 2013. Dječjem vrtiću Varaždin u Gortanovoj ulici doniran je komplet tradicijskih dječji drvenih igračaka.

Projekt provode Etnografski muzej Zagreb i Radio Kaj Zagreb, uz suradnju s raznim ustanovama i tvrtkama širom Hrvatske, a s ciljem očuvanja umijeća izrade tradicijskih igračaka, koje su na popisu UNESCO-ove reprezentativne liste zaštićene nematerijalne baštine.

Podjeli igračaka prisustvovali su i župan Predrag Štromar, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Jasenka Husnjak te Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja Zagreb, koja je ujedno i autorica ovog projekta.

– Želimo da svaki vrtić, svaki dom i bolnica gdje su djeca dobiju jedan takav komplet igračaka. 

Time ćemo sačuvati ovaj stari obrt i djeci omogućiti da se upoznaju s baštinom, budući da se akcija zove “Dajmo djeci korijene i krila”, korijene u smislu baštinjenog, a krila da prenesemo tu maštu kroz igru dalje na iduće generacije. 

Obećavam da će svi vrtići u cijeloj našoj zemlji doći na red i dobiti takav komplet, ali to ovisi i o tome koliko će majstori moći brzo napraviti nove igračke – rekla je ovom prilikom Mirjana Drobina.

Dječji vrtić u Gortanovoj ulici inače je prvi vrtić u Varaždinskoj županiji kojem je doniran komplet tradicijskih igračaka, što je razveselilo ravnateljicu.

– U vremenima koja baš i nisu lagana, ovakva donacija je i više nego hvalevrijedna. Pogotovo kad se radi o tradicijskim igračkama u eri tableta, iPoda i virtualnog svijeta, ovakava vrijedna igračka je prava blagodat i od neprocjenjive je važnosti za razvoj djece – istaknula je Jasenka Husnjak, ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin.

Prigodni program na dodjeli igračaka izveli su vrtićki mališani u narodnim nošnjama, a sve zajedno razveselila je kratka predstava “Laboratorija zabave”. (Hvala autorima i portalu evarazdin.hr, čiji smo tekst prenijeli)

varazdin1 varazdin6

loading