Skip to content

Emisija Radija Kaj Turizam bez granica izravno iz Pregrade

Posted in Turizam

U emisiji Radija Kaj Turizam bez granica, izravno iz Pregrade, u srijedu, 14. rujna 2022. godine, od 11,00 do 13,00 sati, najavljena je tradicionalna manifestacija „Branje grojzdja“, koja će se, 52. godinu za redom, održati od subote, 17. do nedjelje, 25. rujna 2022. godine.

– U šarolikoj lepezi sadržaja, od 50-ak različitih programa, teško je nešto izdvojiti, no svakako će u fokusu biti Trg dobre kapljice pregradskih vinara, koji će ponuditi ono najbolje što čuvaju u svojim podrumima, zatim Festival vinskih popevki i napitnica te tradicionalna povorka berača, kaže direktorica Turističke zajednice područja Srce Zagorja Karolina Hostić. Manifestacija Branje grojzdja nastala je s ciljem njegovanja običaja vezanih uz branje i preradu grožđa, pa su u vrijeme njena trajanja vrlo aktivni članovi KUD-a Pregrada.

– Članovi KUD-a s veseljem iz godine u godinu iščekuju Branje grojzdja, kaže umjetnička koordinatorica Lucija Vrhovski te naglašava kako je za ovu godinu njihova dramska skupina pripremila novu predstavu, a tamburaši i folklor spremni su i za tradicionalni Festival vinskih popevki i napitnica i povorku berača. Kroz manifestaciju Branje grojzdja Pregračanima i njihovim gostima nastoji se ponuditi raznovrsne sadržaje, pa ona obiluje i sportskim događanjima, navodi potpredsjednik Sportske zajednice grada Pregrade i predsjednik NK Pregrada Denis Burić.

– Branje grojzdja za pregradske sportaše od iznimnog je značaja jer je to prilika da se svi oni posebno iskažu, od ribiča, koji ove godine obilježavaju 30. godina ribičkog natjecanja, zatim 39 godina šahovskog turnira, a tu je i turnir u tenisu, dok je kruna svega, naravno, nogomet, naglašava Burić. Atraktivan sadržaj u sklopu najveće pregradske manifestacije priprema se i u Muzeju grada Pregrade, kaže v.d. ravnatelja Davor Špoljar, a radi se o izložbi „Skulptura sv. Miahela iz Sopota“. Poziv u Pregradu na 52. Branje grojzdja uputio je u emisiji Turizam bez granica gradonačelnik Marko Vešligaj, uvjeren da će iz mnoštva pomno osmišljenih sadržaja svatko pronaći nešto za sebe. 52. Branje grojzdja bit će otvoreno u subotu, 17. rujna 2022. godine, u vinogradu OPG-a Kraljica u Kostelu, a program ove dugovječne manifestacije završava povorkom berača u nedjelju, 25. rujna 2022. godine.

loading