Skip to content

Emisija Turizam bez granica iz Šibenika s Dana hrvatskog turizma

Posted in Turizam

ŠIBENIK – Popularna emisija Radija Kaj Turizam bez granica emitirana je u petak, 7. listopada 2022. godine, od 10,00 do 17,00 sati iz Šibenika gdje su u tijeku Dani hrvatskog turizma.

Međimurje je na sinoćnjoj, 6. listopada 2022. godine, dodjeli nagrada Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva turizma i sporta, proglašeno najuspješnijom destinacijom održivog turizma u Hrvatskoj. – Kao župan sam ponosan što se trud isplatio i što je prepoznat višegodišnji trud svih stanovnika Međimurja. Održivi turizam je naša budućnost i mi smo to prepoznali prije nekoliko godina, jednim pametnim promišljanjem, dobrom strategijom, jer održivi turizam je zapravo sve oko nas, a to treba pretvoriti u dobar proizvod koji će privući turiste, rekao je u emisiji Turizam bez granica župan Međimurske županije Matija Posavec.

Direktorica Turističke zajednica područja Srce Zagorja Karolina Hostić osvrnula se na brojne programe koji su održani u proteklom razdoblju, te istaknula: – Kontinentalni dio nema masovni turizam i mi imamo puno kuća za odmor koje imaju i bazene te su to posjetitelji prepoznali. Dobro smo krenuli i naš cijeli sustav u turizmu dobro funkcionira i dobro kotira među turistima, kaže Hostić.

Zagrebačka županija u prvih devet mjeseci ostvarila je odlične turističke destinacije i prema trenutnim brojkama, mogla bi biti premašena i rekordna 2019. godina, ističe direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović: – Našu destinaciju može predvidjeti naša eno-gastronomska ponuda, koja je, zapravo, naša velika prednost i to kroz ciljane naše programe i događanja prepoznaju naši posjetitelji i postajemo cjelogodišnja destinacija, dodaje Alilović.

Kontinentalni dio Hrvatske održiv turizam živi već niz godina i turističkim djelatnicima na kontinentu nije to novost, naglašava pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev: – U Podravini i Prigorju dvije su TOP manifestacije; Renesansni festival u Koprivnici i Picokijada u Đurđevcu. Nakon dvije pandemijske godine, ove godine sve se vratilo na stare staze. Osim tih velikih projekata, svako naše područje radi razne projekte čemu u prilog idu turističke brojke i vjerujem kako ćemo ovu godinu završiti na veselje i radost svih nas, kaže Sočev.

Oko 142 tisuće dolazaka i gotovo 300 tisuće noćenja do sada je ostvareno u Krapinsko-zagorskoj županiji, a voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar naglašava: – Sve smo traženija destinacija. Trenutno su nam Poljaci drugi iza Slovenaca po broju ostvarenih noćenja, a tu su vrlo visoko i Belgijanci. Imamo povećanje i smještajnih kapaciteta, a tu se izdvajaju kuće za odmor, kojih je trenutno 34 s bazenima. I interesa za daljnja ulaganja u taj dio postoji i dalje, dodaje Škrinjar.

Nakon još jednog uspješnog izdanja Tjedna kajkavske kulture, u Krapini se ne staje i pripremaju se i drugi projekti, kaže direktorica Turističke zajednice grada Krapine Nedjeljka Vodolšak: – Mi već niz godina radimo i imao dobru suradnju sa srednjim školama s područja Krapinsko-zagorske županije i s našim mladim generacijama stvaramo nove proizvode. Tako da smo do sada stvorili nekoliko suvenira koji se mogu kupiti na našim raznim događanjima i imaju tu jednu dodatnu marketinšku vrijednost, navodi Vodolšak.

Turističkim djelatnicima ne fali optimizma, veliki se napori ulažu kako bi turistička ponuda i brojke bile dobre te kako bi Hrvatska bila prepoznata u Europi i svijetu, ističe direktorica tvrtke Julius Rose Ivana Kolar: – Iza nas turistički djelatnika je jedna iznimno uspješna godina i u svim segmentima turizma približavamo se predpandemijskoj godini, koju svi uzimamo kao referentnu. No posao tu ne staje, turizam živi svih 365 dana u godini tako da ćemo prave brojke i pravo stanje vidjeti tek iduće godine, kaže Kolar.

Biser Zagorja kao brend ovog dijela Hrvatskog zagorja prepoznatljiv je sa svojim sadržajima, naglašava direktorica Turističke zajednice Biser Zagorja Tatjana Petranović Capar: – Biser Zagorja najprepoznatljiviji je kroz Teme Tuhelj, kojima treba dodati i prekrasan Grad Klanjec s brojnim kulturnim sadržajima, Cesarsko gorje i šetnicu Staza po krošnjama, te Veliko Trgovišće – rodno mjesto našeg prvog hrvatskog predsjednika, a to je i ono što su prepoznali i naši posjetitelji. Vjerujem kako će sve ono što planiramo ostvariti u narednom razdoblju, pridonijeti boljoj turističkoj posjećenosti, ističe Petranović Capar.

Među dobitnicima nagrada je i Grad Osijek, koji je nagradu osvojio u kategoriji najuspješnija kontinentalnog gradskog turizma, a direktorica Turističke zajednice grada Osijeka Tajana Rogulja kaže: – Mi u Osijeku živimo turizam i živimo za naš Osijek, a vjerujem da to prepoznaju i naši gosti. Ono što mogu reći je da smo dobri domaćini i vjerujem kako će ova nagrada, koju smo osvojili, pridonijeti tome da turisti, oni koji još nisu, posjete naš grad na Dravi, naglašava Rogulja.

Urednica i voditeljica emisije je Karmen Špiranec, za organizaciju emisije zadužena je Kristina Pavlek, a za realizaciju Katarina Špoljar, Darko Kožina i Nino Živičnjak.

loading