Skip to content

Festival čipke u Lepoglavi 2019.

Posted in Festival čipke

Nakon obilježavanja Dana europske baštine, 23. Međunarodni festival čipke Lepoglava 2019., koji se održava od 13. do 15 rujna 2019. godine, otvoren je i održava se u ozračju 10 godina od uvrštavanja lepoglavske čipke na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Festival ove godine okuplja više od 70 izlagača iz čak 16 zemalja i 11 hrvatskih čipkarskih centara, a po prvi puta tu su i izlagači iz Južne Amerike, naglasio je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić. To je izuzetan potencijal u turističkom i kulturnom smislu mišljenja je zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin, a s čime se složio, uvijek rado viđeni gost Lepoglave, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Pokroviteljica festivala, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, međunarodnom čipkarskom festivalu dodijelila je Povelju Republike Hrvatske za promociju zemlje u međunarodnom okruženju. U ime pokroviteljice, festival je otvorio general Zdravko Jakop.

23. međunarodni festival čipke Lepoglava 2019. do nedjelje, 15. rujna, donosi brojne radionice, stručna predavanja, tradicionalni sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata te bogat zabavni program. Na Festivalu će se, uz nezaobilazni flamenco i program koji će organizirati Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, predstaviti zemlja partner 23. Međunarodnog festivala čipke. Organizator Festivala predstavit će se izložbom “Čarobna čipka”. Na izložbi će biti predstavljene tradicijske čipke iz opusa Danice Bresler, bit će predstavljena povijest čipkarstva u svijetu, keramika s motivima lepoglavske čipke te replike povijesnih kostima s originalnom lepoglavskom čipkom. Posjetitelji će moći vidjeti i haljine od žice s tradicionalnim motivima lepoglavske čipke te ukrase za kosu i nakit s motivima lepoglavske čipke. Po prvi puta moći će se vidjeti i rezultat simbioze lepoglavske čipke i samoborskog kraluša te krinoline s motivima lepoglavske čipke otisnute na bijelom platnu. Uz predsjednicu Republike, Kolindu Grabar Kitarović, pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO.

Press – U varaždinskom HNK-u, najavljen je ovog ponedjeljka, 9. rujna 2019. godine izuzetno bogat program 23. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi. Na ovogodišnjem festivalu, koji će se održati od 13. do 15. rujna, bit će izložene čipke iz čak 16 zemalja svijeta, a festivalska publika će po prvi puta u našoj zemlji imati priliku vidjeti i čipke iz Južne Amerike. Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Kraljevina Španjolska, pa će festivalska publika upoznati čipke i tradicijsko rukotvorstvo iz četiri španjolske regije – Tenerifea, Sevillae, Tordesillasa i Camarinasa kao i čipku 11 čipkarskih središta iz Hrvatske.  – Međunarodni festival čipke centralna je kulturna manifestacija Grada Lepoglave – istaknuo je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić. Tema ovogodišnjeg festivala je “Bajkovita kraljevska čipka” s kojom će se posjetitelji moći upoznati kroz brojne izložbe, radionice, predavanja, kao i popratna kulturno-zabavna događanja. Festival se održava pod visokim pokroviteljskom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

loading