Skip to content

Festivalčić 2023. – Završnica projekta Baltazar

Posted in Vijesti

KRAPINSKE TOPLICE – Festivalčić – završno događanje projekta Baltazar kojim se slavi kreativnost, tolerancija i uključivost te u kojem sudjeluju učenici i učenice iz osnovnih i srednjih škola iz čitave Krapinsko-zagorske županije, održan je u subotu, 17. lipnja 2023. godine, u parku Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice. Događanje je okupilo učenike s teškoćama u razvoju i njihove kolege koji su svoje škole predstavili putem promotivnih štandova te glazbenim, plesnim i dramsko-scenskim izvedbama. Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek istaknula je zadovoljstvo još jednom uspješnom godinom provedbe projekta Baltazar. –  Najvažnije je da djeca s teškoćama u razvoju u našoj županiji imaju jednake uvjete u redovnom sustavu obrazovanja sukladno svojim mogućnostima kao njihovi vršnjaci bez teškoća u razvoju. S druge strane, važno je napomenuti da se i djeca, koja nemaju teškoća u razvoju, na ovaj način uče poštivanju različitosti i toleranciji te zapravo, s ovim projektom, zaista postajemo bolji ljudi i uključiva zajednica koja poštuje različitosti, rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

Projektom Baltazar još od školske godine 2014./2015. zapošljavaju se pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama na području Krapinsko-zagorske županije. Ukupno je za provedbu projekta dosad ostvareno tri milijuna eura europskih sredstava, dok je Krapinsko-zagorska županija osigurala još 300 tisuća u eura. Aktualnim projektom Baltazar tijekom ove školske godine osigurano je 79 pomoćnika u nastavi i jedan stručni komunikacijski posrednik za ukupno 94 učenika i učenica s teškoćama

Značaj projekta Baltazar i međunarodno je prepoznat te je 2021. godine projekt osvojio nagradu publike u sklopu prestižne nagrade Europske komisije Regiostars u kategoriji Pravedna Europa: Njegovanje inkluzije i antidiskriminacija.

loading