Skip to content

Hrvatska slavi Dan državnosti

Posted in Vijesti

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Od donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj  u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Dan državnosti obilježava se diljem Hrvatske raznim programima, a delegacije općina, gradova i županija položila su vijence i zapalile svijeće u spomen na sve koji su dali svoje živote za domovinu.

Dan državnosti u Međimurskoj županiji

ČAKOVEC – Dan državnosti obilježen je u Čakovcu, u utorak, 30. svibnja 2023. godine, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod Spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih. – Na današnji praznik prisjećamo se rađanja hrvatske države, prisjećamo se teškog puta osamostaljenja i naših 78 heroja koje smo izgubili na tom putu. Svi događaji koje obilježavamo tijekom godine isključivo su dani kada trebamo reći veliko – hvala. Hvala svim braniteljima koji su dali svoje živote za svoju domovinu, koji su odlazili na bojišta – često puta samo s krunicom u ruci, ali sa velikom i čvrstom željom da obrane svoj narod i svoju domovinu. Tim ljudima trebamo vječno biti zahvalni i uvijek ih se sjećati, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec. – 30. svibnja 1990. ostvaren je višestoljetni san samostalne, slobodne i suverene Hrvatske. Tog dana smo slavili, ali i sa zebnjom gledali u blisku budućnost. Bio je to početak procesa osamostaljivanja Hrvatske, koja je punu slobodu i priznanje izborila tek nakon pobjede u nametnutom i krvavom ratu. Nacionalne ciljeve koje su zastupnici tog prvog demokratski izabranog hrvatskog parlamenta postavili pred sve nas smo ispunili. No, izazova koje nam donosi budućnost sigurno ne nedostaje. Na nama je da čuvamo i oplemenjujemo državu koju smo dobili u zalog, a radeći stvaramo bolju budućnost za našu djecu, istaknula je gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini.

Dan državnosti u Gradu Zagrebu

ZAGREB – Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju Mirogoj, kod Središnjeg križa u glavnoj aleji groblja i u Aleji hrvatskih branitelja, kod Spomen obilježja Glas hrvatske žrtve – Zid boli te kod Kenotafa, svečano je obilježen u utorak, 30. svibnja 2023. godine, Dan državnosti Republike Hrvatske i Dan branitelja grada Zagreba. – Tradicionalno smo se na Gradskom groblju Mirogoj okupili s braniteljskim udrugama, u spomen na žrtve Domovinskog rata, posebice branitelje, i da im zahvalimo, rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Dodao je kako je gotovo 70 tisuća branitelja sudjelovalo u Domovinskom ratu, a više od tisuću zagrebačkih branitelja je u ratu izgubilo život.

Dan državnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji

KRAPINA – Središnje obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske održano je u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. godine, u Krapini kod spomen-obilježja za sve poginule i preminule branitelje s područja Krapinsko-zagorske županije. Cvijeće su položile i zapalile svijeće brojne delegacije, među kojima i delegacija Krapinsko-zagorske županije na čelu sa županom Željkom Kolarom te delegacija gradova i općina, predvođena gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem. – Ovo je još jedna prilika da se sjetimo svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja jer nažalost, velika većina onih gardista koji su se postrojili tog 28. svibnja položili su svoj život za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, poručio je župan Kolar.

Dan državnosti u Varaždinskoj županiji

VARAŽDIN – Uoči Dana državnosti RH, kod Križa branitelja na Gradskom groblju u Varaždinu u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. godine, položeni su vijenci i upaljene svijeće u spomen na sve poginule, preminule  i nestale hrvatske branitelje, te civilne žrtve Domovinskog rata. Polaganjem zajedničkog vijenca počast su u pratnji Husarske garde i Varaždinske građanske garde uz članove mnogobrojnih braniteljskih udruga, predstavnike PU varaždinske, odali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj, zamjenica župana Silvija Zagorec te predsjednik gradskog vijeća grada Varaždina Lovro Lukavečki. Župan Stričak je rekao kako je 30. svibnja 1990. godine konstituiran prvi višestranački Sabor te smo tada kao država krenuli putu k osamostaljenju i neovisnosti. – Zbog našeg puta i stremljenju prema samostalnosti i neovisnosti, međunarodnom priznanju, godinu dana nakon toga dolazi do velikosrpske agresije i većina domovine bila je okupirana. Uslijedile su vojnoredarstvene operacije oslobađanja okupiranog hrvatskog teritorija, a nakon toga obnova, ulazak u euroatlantske asocijacije, NATO, EU i ove godine u Schengen i EU zonu. I sve ovo platili smo poginulima u Domovinskom ratu i njihova žrtva nam treba biti nit vodilja, kazao je Stričak.

Dan državnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji

KOPRIVNICA – Kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu u Koprivnici održano u ponedjeljak, 29. svibnja 2023. godine, polaganje vijenaca te su zapaljene svijeće u spomen hrvatskim braniteljima i civilima stradalima u Domovinskom ratu. Uz svečani postroj MUP-a Policijske uprave koprivničko-križevačke vijence su položila izaslanstva Koprivničko-križevačke županije, koje je predvodio župan Darko Koren, Grada Koprivnice predvođena gradonačelnikom Mišelom Jakšićem, Ministarstva hrvatskih branitelja – Područnog odjela Koprivnica i predstavnice udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te izaslanstva MORH-a i MUP-a. Počast palim suborcima, paljenjem svijeća odali su i brojni predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata. – Ovo je jedan od najznačajnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti. Formiranje i konstituiranje prvog Hrvatskog sabora je jedan od događaja koji su obilježili nastanak Hrvatske države. Iza toga su se događale stvari koje ne bi poželjeli nijednoj naciji, rekao je župan Koren. – Kad u obzir uzmemo šire okruženje i sve ružne slike koje gledamo diljem svijeta trebamo biti ponosni na sve ono što naša Hrvatska nosi u sebi. Ona je naš demokratski okvir koji trebamo sačuvati jer to dugujemo generacijama koje će doći, ali osobito onima koje su je stvarale, rekao je gradonačelnik Jakšić.

 

loading