Skip to content

I ove godine velik interes za NTC kampove u Radoboju

Posted in Vijesti

RADOBOJ – NTC kampovi za darovite učenike iz Krapinsko-zagorske županije, ali i drugih dijelova Hrvatske, drugu godinu za redom, održavaju se u Radoboju, u organizaciji Društva Naša djeca Radoboj i Nikola Tesla Centra. NTC Open day, kao prilika za upoznavanje sa NTC sistemom učenja, temeljenom na igri, kretanju, boravku u prirodi i logičkom razmišljanju, održan je u utorak, 04. srpnja 2023. godine u Planinarskom domu u Radoboju. – Ponosan sam što je Radoboj, kao jedna od prve tri zagorske jedinice lokalne samouprave sa statusom Općina – prijatelj djece, prepoznat kao mjesto idealno za ovakav način podučavanja djece, ali i odraslih koji rade u sustavu odgoja i obrazovanja, te je jedino mjesto u Hrvatskoj u kojem se provodi NTC kamp, rekao je načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec.

– Cilj NTC programa je kod djece poticati razvoj vještina, znanja i emocija koje se u svakodnevnom životnom ritmu usporeno razvijaju ili sasvim zapostavljaju, a NTC tim je vrlo senzibilan za potrebe darovite djece koja u školskom sustavu ne dobivaju dovoljno pažnje i potpore, rekao je autor NTC programa, dr. Ranko Rajović. – NTC program verificiralo je ministarstvo znanosti i obrazovanja i on se može provoditi u svakoj školi u Hrvatskoj te je stoga i krajnji cilj NTC metodu dovesti u sve škole, kako bi djeca bila spremna za buduće tržište rada, no prije svega kako bi mogla kroz igru razviti mogućnost razmišljanja te da gradivo koje nauče u školama zapamte trajno, naglašava dr. Rajović.

Podršku provedbi NTC programa, koji se uspješno primjenjuje u 18 europskih zamalja, daje i Krapinsko-zagorska županija te je na NTC Open dayu bila i zamjenica župana Jasna Petek.

Prva grupa sudionika ovogodišnjih NTC kampova, od 32 djece, darovitih učenika iz 12 gradova i općina Krapinsko-zagorske županije, u Planinarskom domu u Radoboju boravila je od 26. do 30. lipnja, a trenutno u NTC kampu sudjeluje još jedna grupa djece od šest do 12 godina. Iako su prvotno bila planirana dva kampa, zbog velike zainteresiranosti djece organizatori su odlučili provesti još jedan NTC kamp, koji će biti održan od 10. do 14. srpnja 2023. godine.

loading