Skip to content

Igračke za DV Klinčec u Donjoj Dubravi

Posted in Korijeni

Sudionici hrvatskog odgojno obrazovnog projekta Etnografskog muzeja iz Zagreba i Radija Kaj  Dajmo djeci korijene i krila, u ponedjeljak, 6. prosinca 2021. godine  posjetili su DV Klinčec u Donjoj Dubravi, uz potporu Općine Donja Dubrava. U programu su najmlađima uručene tradicijske drvene igračke. Sudjelovali su Marijan Varga, načelnik Općine Donja Dubrava, Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja, autorica projekta Dajmo djeci korijene i krila i Dubravka Horvat, ravnateljica DV-a Klinčec, Donja Dubrava. Program dobrodošlice uz blagdan sv. Nikole izvela su djeca kroz kratke stihove i pjesmicu.

Dajmo djeci korijene i krila, višegodišnji je hrvatski odgojno-obrazovni projekt s ciljem upoznavanja najmlađih s kulturnom baštinom i očuvanja izrade tradicijskih drvenih igračaka kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra na reprezentativnoj listi UNESCO-a. Dječji vrtić Klinčec u Donjoj Dubravi 117. je po redu vrtić domaćin projekta Dajmo djeci korijene i krila.

Projekt je pokrenut 13. rujna 2013. godine, a ostvaruje se širom Hrvatske i najmlađe, kroz igru i priču, upoznaje s hrvatskom baštinom i potiče na maštu i stvaralaštvo. Od prvog dana, pa sve do danas, taj hrvatski odgojno-obrazovni projekt zajedno organiziraju Etnografski muzej iz Zagreba i Radio Kaj, a kontinuirano prate i podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Janaf, Narodne novine i brojne jedinice lokalne samouprave, na čijem području se ostvaruje.

 Širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja i Prigorja, preko Zagreba, Vukovara, Slavonskog Broda, Rijeke, Šibenika do Dubrovnika, posjetili smo dječje vrtiće, poklonili im tradicijske igračke i ispričali najljepšu hrvatsku tradicijsku priču. Najmlađi domaćini uvijek pripreme program dobrodošlice, pjesmom i recitacijom, u pravilu u narodnim nošnjama kraja u kojem projekt gostuje. Do sada je, u proteklih devet godina, projekt Dajmo djeci korijene i krila posjetio 116 vrtića širom Hrvatske kojima su organizatori poklonili drvene igračke, ispričali priču, a Narodne novine, partner projekta, poklonile su djeci pakete crtaćeg pribora.

 Na poziv organizatora najmlađi iz 100 hrvatskih dječjih vrtića izradili su na tisuće dječjih likovnih i literarnih radova od kojih su mnoge izložili u Etnografskom muzeju u Zagrebu, u povodu sto godina Etnografskog muzeja u Zagrebu i trideset godina Radija Kaj, na posebnoj – jedinstvenoj izložbi, pod nazivom  „100 dječjih vrtića za 100 muzejskih godina“.  Više o projektu na: korijeni.hr

loading