Skip to content

Ivanić-Grad odredište emisije Turizam na Radiju Kaj

Posted in Turizam

Ivanić-Grad u Zagrebačkoj županiji, bio je odredište emisije Turizam na Radiju Kaj. Ekipa predvođena urednicom emisije Vlastom Stamičar, u petak 16. travnja 2021. godine, u vremenu od 11 do 13 sati, javljala se izravno u program Radija Kaj iz Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan. O turizmu u tom kraju govorili su Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada, Ivana Alilović, direktorica TZ-a Zagrebačke županije, Ankica Bešter, direktorica TZ-a Ivanić-Grada i Goran Maričić, ravnatelj Specijalne bolnice Naftalan.

U cilju promocije kontinentalnog turizma, suradnjom  turističkih zajednica i Radija Kaj nastavlja se emitiranje emisije Turizam na Radiju Kaj iz poznatih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. Iz  Zagrebačke županije prva emisija emitirana je  u petak 16. travnja 2021. godine od 11,00 do 13,00 sati, iz Ivanić Grada, odnosno Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju „Naftlalan“, nositelja razvoja zdravstvenog turizma Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija poznata je kao zeleni prsten oko glavnog grada, koja svojim prirodnim ljepotama, očuvanim okolišem, bogatim kulturno povijesnim znamenitostima, radišnim i vrijednim ljudima sve više postaje pravi izbor posjeta i boravka sve većeg broja gostiju. Uz to jedina je u Hrvatskoj odnosno Europi i svijetu poznata po prirodnom liječenju baziranom na naftalanu koji se koristi u lječilišne svrhe u Specijalnoj bolnici „Naftalan“.  Kako je istaknuo ravnatelj Specijalne bolnice Naftalan Goran Maričić tu je i novi kompleks unutarnjih i vanjskih bazena, teretana, fitness centar s rekreativnim sadržajima smještenih na 6000 m2, neposredno uz Naftalan koji u ponudi imaju wellness i spa sadržaje te naftalanoterapiju. Za kupanje i rekreaciju su na raspolaganju tri unutarnja bazena i jedan vanjski: plivački – dužine 25 m i dubine 1,60 m i temperature od 28 ˚C, rekreativni – dubine 1,45 m i temperature 30 ˚C, hidromasažni – dubine 1,25 m i temperature 32 ˚C. Time smo nad standard naše zdravstvene usluge digli na višu razinu – ističe ravnatelj Maričić.

Grad Ivanić Grad na diobi Moslavine i Posavine na istočnom je dijelu Zagrebačke županije, grad koji značajno ulaže u komunalnu infrastrukturu uređenje grada, ali i daljnje razvojne programe posebice u turizmu. Tako je među ostalim u tijeku izrada Evaluacije Strategije razvoja turizma Grada Ivanić-Grada 2018.-2023. godine, ali i izrada nove Strategije do 2027. godine kao i Akcijskog plana 2021.-2025. godine. Kako bi se unaprijedila turistička ponuda, intenzivno se uređuje prostor dviju šetnica, dječjeg parka, rekreacijskih sadržaja uz Naftalan, a kroz dva mjeseca bit će tu i novoizgrađeni sprej park za mališane, koji će kao vodni park u noćnim satima biti osvjetljen vodopad s dvije brane i jezerom u centru grada, rekao je gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš.

Do prije godinu dana Zagrebačka županija obilovala je raznim manifestacijama koje su privlačile goste. Sada je situacija bitno drugačija, ali to ne znači da su aktivnosti stale, kaže direktorica gradske Turističke zajednice Ankica Bešter, ističući kako se planiraju vikend pješačke ture kroz šume Žutica i Marča,  rekreacija joge, nordijskog hodanja, a i popularne manifestacije od kojih se svakako izdvaja popularna Bučijada bit će realizirana u nešto manjem opsegu na otvorenom. Vizija daljnjeg razvoja zdravstvenog turizma je u klaster udruživanju s Turističkom zajednicom Sveta Nedjelja – kaže direktorica gradske Turističke zajednice Ankica Bešter.

Covid kriza izuzetno se reflektirala na turistički sektor što potvrđuju i podaci UNWTO za 2020. gdje je zabilježen pad od 74% turističkog gospodarskog sektora na globalnoj razini, a eksperti Svjetske turističke organizacije u ovoj godini ipak očekuju bitniji pomak nabolje te djelomični oporavak. Stoga nije ni čudo da dionici u turizmu veliki doprinos očekuju upravo od domaćih gostiju ovo vrijeme, te se ovo pripremno vrijeme koristi za realizaciju razvojnih planova. Prošlo nešto više od mjesec dana od uvođenja oznake Safe stay in Croatia, na bazi svjetske oznake turizma koju su preuzele mnoge zemlje, koje jamče da u svim ugostiteljskim i smještajnim objektima te svim objektima gdje dolaze turisti, mogu biti sigurni da se jamči sigurnost u ovim uvjetima pandemije koronavirusa. Takav slogan sigurna, zelena i održiva je upravo ono što svi dionici turizma Zagrebačke županije nastoje osigurati- kaže direkotrica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović najavivši još jači agresivniji pristup, u sigurnijim budućim vremenima, promidžbe zdravstvenog turizma Ivanić Grada i Zagrebačke županije.

Investicija od 70 milijuna kuna, bez potpore EU fondova, kojom smo obogatili ponudu Specijalnu bolnicu Naftalan, doprinos je razvoju zdravstvenog turizma, koji, kao specifičan oblik turizma na svjetskoj razini bilježi najveći rast od 30 posto – rekao je za Radio Kaj Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije  te dodao kako je Zagrebačka županija primjer bogatstva prirodnih ljepota, povijesno kulturnih znamenitosti, etno sadržaja kao i eno i gastro ponude domaćih proizvođača.

Slijedeće emisije u programu Radija Kaj vezana uz turizam Zagrebačke županije bit će iz grada Zaprešića- grada povijesti i kulture, u petak, 23. travnja 2021. godine.

loading