Skip to content

100 dječjih vrtića za 100 muzejskih godina

Posted in Korijeni

Uz sto godina Etnografskog muzeja u Zagrebu i trideset godina Radija Kaj, u sklopu hrvatskog odgojno-obrazovnog projekta Dajmo djeci korijene i krila, kojega već pet godina zajedno provode oba slavljenika, u Etnografskom muzeju u Zagrebu, od 3. do 19. svibnja 2019. godine, postavljena je izložba radova najmlađih iz sto hrvatskih dječjih vrtića. Na izložbi radovima sudjeluju najmlađi iz sto vrtića iz cijele Hrvatske, koje su posjetili i darivali tradicijskim drvenim igračkama iz Hrvatskog zagorja, organizatori projekta Dajmo djeci korijene i krila Etnografski muzej i Radio Kaj. Projekt je pokrenut 2013. godine, a nastavit će se sve dok i posljednji vrtić u Hrvatskoj dobije tradicijske igračke, bili su odlučni na otvaranju izložbe: Goranka Horjan, ravnateljica EMZ-a, Drago Gradečak, direktor Radija Kaj, Mirjana Drobina, autorica projekta, Zlatko Hodak, predsjednik Uprave Narodnih novina, stalnog partnera projekta, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, županije partnera projekta, te Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, kao stalni pokrovitelj odgojno-obrazovnog projekta i ove izložbe. Glazbeno-scenski ugođaj na otvorenju izložbe su upotpunili učenica Ella Ranogajec Inkret i najmlađi iz DV-a Utrina, Karlo i posebno dojmljiva mala Petra, koja je, u narodnoj nošnji, u ime gradonačelnika, oduševljeno uzviknula – „Izložba je otvorena“. U ime Etnografskog muzeja i Radija Kaj, poštovane ravnateljice, vrijedne odgajateljice – drage tete, hvala na toplini koju ste nam darivale prilikom posjete vašem vrtiću, a posebno na neizmjernom doprinosu u nastajanju radova za ovu jedinstvenu i neprocjenjivu izložbu.

Objavljujemo dio pristiglih i izloženih radova:

Najava izložbe

U organizaciji Etnografskog muzeja i Radija Kaj, u sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, u petak, 03. svibnja 2019. godine, u ovom zagrebačkom muzeju otvorena je izložba dječjih radova iz 100 hrvatskih dječjih vrtića, u koje su stigle tradicijske drvene igračke koje je zaštitio UNESCO. Djeca su izradila slikarske i skulptorske radove koji su izloženi na do sada jedinstvenoj izložbi, koja je prilog obilježavanju 100. obljetnice osnutka Etnografskog muzeja te ulaska u treće desetljeće Radija Kaj. Okupljene na svečanosti otvorenja je pozdravila ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan, a kao stalni partner projekta predsjednik Uprave Narodnih novina Zlatko Hodak.

– Zahvalna sam svima u čijim smo vrtićima bili, a koji su nam na ovaj način pokazali da su zadovoljni što su dio projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, naglasila je autorica projekta Mirjana Drobina. – Imamo mnogo projekata, ali nam je najdraži „Dajmo djeci korijene i krila“ iz kojeg je nastala i ova prekrasna izložba, najviše zahvale upućujem najmlađima u stotinjak vrtića diljem Hrvatske, jer je više od tisuću malih autora sudjelovalo u izradi ove jedinstvene izložbe, istaknuo je direktor Radija Kaj Drago Gradečak. Projekt od samog početka podupire i Krapinsko-zagorska županija, odakle i potječu tradicijske drvene igračke, te je na otvorenju bio i župan Željko Kolar. -I da nismo očuvali ovu tradiciju, kulturu i baštinu, a jesmo, te da smo  samo djeci izmamili osmjeh na licu, napravili smo zaista puno, naglasio je župan Kolar. Kao pokrovitelj, izložbu je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. -Nema nitko toliko mašte, intuicije i ljubavi kao djeca koja se izražavaju kroz kist i olovku. Zato smo danas zahvalni na otvorenju ove izložbe povodom stote obljetnice Etnografskog muzeja i ususret 30 obljetnice Radija Kaj, rekao je Milan Bandić.

U glazbenom dijelu programa nastupila je učenica Ella Ranogajec Inkret, a kajkavske recitacije izvela su djeca iz vrtića Utrina. Više…

loading