Skip to content

Jako nevrijeme u Zagrebu i širom Hrvatske

Posted in Vijesti

ZAGREB – Nakon što je sinoć, 24. srpnja 2020. godine, jako nevrijeme zahvatilo zapadnu Hrvatsku i Zagreb, na teren su, zbog poplavljenih ulica i zgrada, te velikih problema u prometu, izašle sve ekipe zagrebačkih vatrogasaca, dežurne ekipe Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, dežurne komunalne službe i PU zagrebačka. Većina intervencija bile su tehničke intervencije ispumpavanja vode s prometnica i iz podruma. Odrađeno je oko 200 intervencija, a zbog tisuća poziva građana sve linije (193) bile su zauzete. Kako je izvijestila zagrebačka Javna vatrogasna postrojba, centar grada doslovno je plivao pod vodom, te su stotine objekata bile pod vodom. Na nekim je cestama promet bio ograničen, te ga je regulirala prometna policija, a na teren su izašle i tehničke ekipe Zagrebačkog holdinga te je, unatoč poteškoćama uspostavljen tramvajski promet u oba smjera.

Snažno nevrijeme koje je u petak 24. srpnja 2020. godine navečer pogodilo veći dio Hrvatske uzrokovalo je brojne intervencije, a nažalost, na području Grada Zagreba tijekom intervencije pozlilo je vatrogascu Davoru Kovačiću koji je preminuo, izvijestila je u subotu ujutro Hrvatska vatrogasna zajednica.

Područje grada Rijeke, Opatije, Crikvenice i otoka Krka i Cresa zahvatilo je kišno nevrijeme praćeno jakim vjetrom te je zabilježeno deset tehničkih intervencija uklanjanja stabala i granja, ispumpavanja vode, saniranja dijelova krovišta i čišćenja kolnika. Na tim je intervencijama sudjelovalo ukupno 29 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz javnih vatrogasnih postrojbi Rijeke, Krka i Crikvenice, te DVD-a Kastav i Cresa, stoji u  priopćenju HVZ-a.

Na području Zagrebačke županije zabilježeno je 15 tehničkih vatrogasnih intervencija od čega se najviše odnosilo na ispumpavanje vode iz objekata, a manji dio na čišćenje odvodnih kanala te uklanjanje stabala i granja.

Na intervencijama je sudjelovalo ukupno 47 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila iz JVP-ova Samobor i Velika Gorica, te DVD-ova Rakitje, Strmec, Sveta Nedjelja, Dugo Selo i Šenkovec.

I na području Varaždina zabilježeno je deset tehničkih intervencija uklanjanja stabala i granja te ispumpavanja vode dok je na području Kutine i Lipovljana zabilježeno šest tehničkih intervencija koje su uključivale ispumpavanja vode iz objekata i uklanjanja stabla sa električnih vodova. Na ovim su intervencijama sudjelovali vatrogasci VP Kutina i DVD Lipovljani.

U Gradu Zagrebu je zabilježeno više do 200 tehničkih vatrogasnih intervencija, a u ispumpavanjima vode iz mnogobrojnih objekata i podvožnjaka, čišćenjima odvodnih kanala i kolnika te uklanjanju stabla sa prometnica sudjelovao je JVP Zagreb i dobrovoljna vatrogasna društva s područja cijelog grada.

Nažalost, sa sinoćnje intervencije u sanaciji poplavljenog grada Davor Kovačić, član DVD-a Kustošija, nije se vratio svojoj obitelji. Pomažući pri ispumpavanju vode iz jednog zagrebačkog stana Davoru je pozlilo i unatoč brzoj intervenciji Hitne medicinske službe nažalost nije mu bilo pomoći.

“Davor Kovačić hrabri je vatrogasac koji je u svoje 53 godine odradio mnogobrojne intervencije te je dao i velik trud u sanaciji posljedica potresa u Zagrebu. Davore, hvala na svemu. Njegovoj obitelji i članovima DVD-a Kustošija izražavamo duboku sućut”, rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

loading