Skip to content

Jubilarna 40. „Zagorska svadba” u Kumrovcu

Posted in Vijesti

KUMROVEC – Tradicionalna kulturna manifestacija „Zagorska svadba“ doživjela je svoje jubilarno, 40. izdanje, u subotu, 17. lipnja 2023. godine,  na prostoru Muzeja Staro selo Kumrovec. „Zagorska svadba“ jedna je od najstarijih manifestacija u Krapinsko-zagorskoj županiji, osmišljena s ciljem prezentacije i očuvanja tradicijskih svadbenih običaja i folklornog izričaja Hrvatskog zagorja. Svadbena svečanost odvija se po starim regulama koje prikazuju prošnju mladenke, zaruke, svadbeno veslje uz zagorske mžikaše, bogatu trpezu te mačkure i na kraju jutarnjicu. – Oživljavanje folklorne tradicije u turističke svrhe, od iznimnog je značaja za čitavu regiju, naglašava načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt uz veliku zahvalu začetnicima – Etno udruzi “Zipka”, na čelu sa Zdenkom Poljak, jer velika je stvar održati takvu tradicijsku priču, koja traje od osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Jubilarnu, 40. Zagorsku svadbu sa zanimanjem je pratio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom naglasio važnost implementiranja ovakvih sadržaja u kulturnu i turističku ponudu, jer gosti iz godine u godinu traže sve sadržajniju ponudu. Župan je pozvao mlade parove koji planiraju vjenčanje, da se prijave i to naprave u sklopu ove manifestacije, a Krapinsko-zagorska županija će ih nagraditi s bračnim putovanjem.

Za posjetitelje je u kumrovečkom Muzeju Staro selo priređen bogat kulturni program uz nastup Dječjeg vrtića “Jaglac”, u povorci i prikazu „Zagorske svadbe“ uz Etno udrugu “Zipka”, sudjelovali su i Klapa “BRV”, Ženska vokalna skupina “Sotelia” te KUD “Ulika” iz Fažane, a manifestacija završava nastupom Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić iz Zagreba.

loading