Skip to content

Prvi glas Zagorja 50. put

Posted in Ostale izdvojene objave

Riječanka Medea Market Sindik 50. je pobjednica Prvog glasa Zagorja koji je u svojem jubilarnom izdanju završio u subotu, 25. kolovoza 2018. godine. Završni retrospektivni koncert bio je presjek proteklih pola stoljeća ovog najstarijeg talent showa i kruna svih zbivanja u tjednu ispunjenom mnoštvom kulturnih, sportskih i zabavnih programa koji su u Sveti Križ Začretje, srce Zagorja, privukli tisuće posjetitelja. Posjetiteljima završne večeri priređena je prava glazbena poslastica s nastupima gostiju, među kojima je bila i sjajna Tereza Kesovija, čija je glazbena karijera uzor mladim talentiranim pjevačima koji su svoje prve korake u glazbene vode napravili upravo na pozornici u Svetom križu Začretju. Organizatori ove manifestacije na čelu s načelnikom općine Markom Kosom zaslužuju sve čestitke složili su se ugledni gosti, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnici Marija Puh i Žarko Tušek, župan Krapinsko-zagoske županije Željko Kolar i mnogi drugi.

Nastupom 10 mladih pjevačkih talenata u petak, 24. kolovoza 2018. godine jubilarni 50. Prvi glas Zagorja ušao je u završnicu dviju festivalskih večeri. Mladi pjevači predstavili su se publici i stručnom ocjenjivačkom sudu s izvedbama kajkavske popevke i zabavne skladbe, a tko će ponijeti titulu Prvog glasa Zagorja proglasit će se na završnoj večeri u subotu, 25. kolovoza. Da je ovaj po mnogočemu jedinstveni festival u proteklih 50 godina bio odskočna daska mnogim renomiranim glazbenicima pokazat će subotnja retrospektivna večer na kojoj nastupaju gosti Tereza Kesovija, Stjepan Jeršek Štef, Adam Končić, Josipa Lončar, Barbara Othman, Voljen Grbac i Gordana Ivanjek Tušek.

Jubilarna 50. manifestacija Prvi glas Zagorja, u organizaciji Udruge za kulturu, zabavu i šport, održava se u Svetom Križu Začretju od 18. do 25. kolovoza 2018. godine. Uvod u svečano otvorenje u subotu, 18. kolovoza bio je koncert Puhačkog orkestra Ivo Tijardović Zagorska Ciglenica na Trgu hrvatske kraljice Jelene, gdje je povodom jubileja postavljena nova pozornica koja će biti mjesto održavanja mnogobrojnih programa. Za mnoge od tih programa zaslužno je oko 300 entuzijasta iz svetokriških udruga, rekao je na početku manifestacije načelnik općine Marko Kos, uvjeren kako će i ovaj jubilarni Prvi glas Zagorja privući brojne posjetitelje koji tradicionalno krajem kolovoza rado  dolaze u ovo mjesto bogatog kulturnog, zabavnog i sportskog života. – Upravo takvi sadržaji čine dodanu vrijednost našem turizmu koji bilježi sve veći broj gostiju željnih doživljaja kakvih se nađe upravo na ovakvim manifestacijama – izjavio je čestitajući jubilej organizatorima župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Na svečanosti otvorenja bili su i brojni drugi uzvanici, među kojima kao izaslanik predsjednika Vlade RH saborski zastupnik Žarko Tušek,  saborski zastupnik Marko Vešligaj, zamjenica župana Jasna Petek i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović. Prve večeri održan je Dječji festival Prvi glas Zagorja s nastupom pjevača starih do 15 godina i koncert Zvonka Bogdana.

Manifestacija se minulih godina održavala pod nazivom Tjedan kulture, zabave i športa, no u samim počecima zvala se Prvi glas Zagorja, kao i njen središnji događaj – festival pjevača amatera te su se, s obzirom na 50. rođendan, organizatori odlučili na vraćanje korijenima, odnosno promjenu naziva. Festivalske večeri održat će se u petak i subotu, 24. i 25. kolovoza, s time da je prva večer natjecateljska, uz nastup 11 mladih pjevača iz svih krajeva Hrvatske, a druga retrospektivna na kojoj će nastupiti danas poznati izvođači koji su obilježili proteklih 50 godina festivala. Ove godine osmišljen i novi vizual manifestacije u čijem je fokusu ‘ptiček’, a tu je, nakon 20 godina korištenja stare i nova pozornica. Također, sva događanja, osim sportskih bit će na Trgu hrvatske kraljice Jelene, a ispred dvorca je postavljen prozirni ostakljeni šator sa svjetlosnim efektima kamo će se u slučaju lošeg vremena seliti događanja.

loading