Skip to content

Kajkavci u Lisinskom

Posted in Kajkavci u Lisinskom

Izložbeno-prodajni, turističko-gospodarski, poljoprivredno-gastronomski i kulturološki projekt Kajkavci u Lisinskom, najavili su  gradonačelnik Zagreba, župani kajkavskih županija i organizator Radio Kaj, u ponedjeljak 27. veljače 2017. u predvorju Velike koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Novinarima su govorili gradonačelnik Milan Bandić, župani Željko Kolar, Stjepan Kožić i Matija Posavec, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec i direktor Radija Kaj Drago Gradečak. Zajednički glazbeni poziv isporučili su medijima i kajkavski umjetnici Iva Ranogajec Inkret sa skladbom Kaj vu duši i Mirko Švenda Žiga s popevkom Kajkavci. Moderator programa bila je Vlasta Stamičar.

Naglasci organizatora na konferenciji za novinare:

Drago Gradečak, direktor Radija Kaj

U Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, pred više od 50 tisuća posjetitelja, u proteklih 12 godina, u organizaciji Radija Kaj, održano je ukupno 30 koncerata na kojima je nastupilo više od dvije tisuće izvođača, solista, glazbenika ili zborova iz Zagorja i kajkavske regije. – Kaj je više od stiha i pjesme, više od koncerta, zapravo, Kaj je način života, simbol marljivosti i gostoljubivosti ljudi s područja Zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, ističe direktor Radija Kaj Drago Gradečak. Dodaje da je to i razlog za dovođenje Kajkavaca u Lisinski, s njihovom turističko-gospodarskom i poljoprivredno-gastronomskom ponudom. Inicijativu Radija Kaj su partnerski prihvatili kajkavski župani i gradonačelnik Zagreba i tako je pokrenut i održat će se do sada neviđen projekt suradnje i zajedničkog nastupa pet županija i grada Zagreba, zaključuje Gradečak.

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba

– Dvanaestu godinu za redom, smo domaćini i pokrovitelji  koncertima Kajkavaca u Lisinskom, a ovaj put i velikom turističko-gospodarskom projektu Kajkavci u Lisinskom. Naše najveće bogatstvo je različitost, upravo zato uvijek trebamo prihvaćati sve koji poštuju i vole Zagreb. Ovakva događanja uvelike doprinose raznolikoj turističkoj ponudi glavnog grada koji iz mjeseca u mjesec bilježi sve bolje turističke rezultate. Drago mi je, što nas je ovaj put, grad Zagreb i pet kajkavskih županija, s novim, još bogatijim sadržajima okupio upravo Radio Kaj, koji njeguje našu tradiciju i stalno doprinosi povezivanju ljudi, jedinica lokalne samouprave, ali i gospodarstvenika, ističe gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije

– Nama se ova ideja regionalnog okupljanja učinila vrlo zanimljivom i  taj „KAJ“ nas zaista spaja i drago mi je da nas je Radio Kaj okupio i s Krapinsko-zagorskom, Međimurskom, Varaždinskom i Zagrebačkom županijom rado sudjelujemo u tom velikom projektu zajedništva u Lisinskom. Zajednički je to nastup na izložbenom prostoru, u smislu turističke, kulturološke i gastronomske ponude. Tu će biti prezentacija naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i njihovih proizvoda. Naglasak ćemo dati na promociju tradicijskih obrta, ali otvoriti  i mogućnost da proizvođači s našeg područja, koji dolaze s ciljem prodaje svojih proizvoda,  ostvare što bolje rezultate. Radujemo se i promociji naših najznačajnijih turističkih manifestacija, kao što su: Picokijada, Križevačko veliko spravišče, Podravski motivi, „Pisanica od srca“, koja je poznata  diljem Lijepe naše, a usudim se reći i diljem Europe. Nastupit ćemo u Lisinskom i  predstaviti i naivnu umjetnost, kao posebnost Koprivničko-križevačke županije, zaključuje župan Darko Koren.

Predrag Štromar, župan Varaždinske županije :

 – Veseli me što se pet županija Sjevera i Grad Zagreb ujedinilo u ovom projektu kojim će se predstaviti značaj, zanimljivosti, snaga i bogata gastronomska ponuda ovog dijela kontinentalne Hrvatske.

Projekt “Kajkavci u Lisinskom” odlična je prigoda da se Zagrebu pokažu brojni prepoznatljivi tradicijski proizvodi naše županije poput Lepoglavske čipke, licitara, bučinog ulja te varaždinskog zelja na koje je Varaždinska županija osobito ponosna. 

Hvala Radiju Kaj koji je inicijator ovog projekta te svim kolegama županima i gradonačelniku Zagreba što su prihvatili biti dionici ove sjajne kajkavske priče i povezivanja, za koju se nadam da će postati tradicija.

Matija Posavec, župan Međimurske županije

– U sklopu manifestacije Kajkavci u Lisinskom, 19. ožujka 2017. godine, predstavit će se i Međimurska županija, koja je nedavnom odlukom Europske komisije nagrađena kao europska destinacija izvrsnosti u segmentu enogastronomije. Upravo zato Međimurska županija predstavit će se prije svega vrhunskim vinima te domaćim autohtonim, tradicijskim proizvodima s tamošnjih OPG-a. Iz najsjevernije županije u Lisinskom će se Zagrepčanima i turistima predstaviti i kantautori i glazbenici, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec  .

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije

– Zeleni prsten Zagrebačke županije, kao krajobraz oko glavnog grada,  očuvane prirode, kulture, običaja i tradicije u projektu Kajkavci u Lisinskom predstavit će se nizom svojih prehrambenih proizvoda s naglaskom na 13 županijskih robnih marki kao što su Samoborska salama, sir Dragec, plešivićka i zelinska vina, Portugizec te Grof šunka, ističe župan Stjepan Kožić. Zagrebačka županija, kao kajkavska regija i u turističkom smislu oslanja se na Zagreb, pa je prava izletnička destinacija očuvanih OPG-ova i cikloturizma… Svemu tome, naglašava  župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, svakako doprinose i brojne manifestacije gradova i općina s područja županije, kao što su Samoborski fašnik, vrbovečko „Kaj su jeli naši stari“, Bučijada Ivanić Grad, zaprešićki  Dani Jelačića i brojne druge, a koje će se moći predstaviti u sklopu projekta Kajkavci u Lisinskom.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije

– Zagorci se u Lisinskom osjećaju kao doma. Tome doprinose brojne manifestacije koje već dugi niz godina Radio Kaj organizira u ovom glazbenom hramu, a ovoga puta, kako je istaknuo krapinsko zagorski župan Željko Kolar dokazuju da i kajkavci sjeverozapadne Hrvatske mogu staviti „glave skupa“. „Zagorje bajka na dlanu“ – već tradicionalno predstavit će u projektu Kajkavci u Lisinskom, 19. ožujka, sve ljepote Hrvatskog zagorja, od enogastronomije, jela zaštićenog  zagorskog purana i štrukli, zdravstvenog turizma, OPG-a  do tradicijskih drvenih igračaka iz Marije Bistrice koje će se dijeliti zagrebačkim mališanima.

Kajkavci u Lisinskom, najveći projekt povezivanja, suradnje i promocije kontinentalne Hrvatske, kroz zajednički nastup na izložbeno-prodajnom, turističko-gospodarskom, poljoprivredno-gastronomskom i kulturološkom području, održat će se u nedjelju 19. ožujka 2017. godine u Zagrebu. Sudjelovat će Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i seoska domaćinstva s domaćim kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima. Ponudu će predstaviti turističke zajednice, toplice, zdravstveni turizam, ciklo turizam, vinari, pčelari… Kušat će se najbolji „babičini“ kolači, zagorski štrukli, najmlađi će se igrati s tradicijskim drvenim igračkama koje je zaštitio UNESCO…

Ovaj veliki projekt zajedništva partnerski potpisuju gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, župani Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, Krapinsko-zagorske Željko Kolar, Međimurske Matija Posavec, Varaždinske Predrag Štromar i Zagrebačke Stjepan Kožić, te u ime organizatora direktor Radija Kaj Drago Gradečak.

Organizirat će se modne revije, održati kulinarska natjecanja, sve do velikog večernjeg koncerta najljepših kajkavskih popevki. Pet kajkavskih županija: Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka i Grad Zagreb, u organizaciji Radija Kaj – projektom Kajkavci u Lisinskom zajednički će prvi puta u gradu Zagrebu, na izložbeno-prodajnom sajmu predstaviti značaj, zanimljivosti, snagu i ponudu ovog dijela kontinentalne Hrvatske.

Na jednome mjestu, kroz razna kulturno-umjetnička, promotivna i edukativna događanja, u svim prostorima Lisinskog (predvorju, na katu, u Maloj i Velikoj dvorani…) Zagrepčanima i svim posjetiteljima i medijima, predstaviti će njihove turističko-gospodarske i kulturne posebnosti. Voditelji programa će biti Gordana Tepuš i Ivan Benc.

Mali kajkavski književni razgovori
Predstavit ćemo recentno kajkavsko književno stvaralaštvo s naglaskom na vrijednu, desetljećima dugu tradiciju održavanja književnih manifestacija u našim kajkavskim županijama koje na poseban način čuvaju i promiču kajkavsku riječ. U opuštenoj atmosferi Male dvorane Lisinski naše ćemo posjetitelje upoznati s Kajkavskim kolendarom Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i inicijativom da se međimurska popevka kao nematerijalno kulturno dobro Hrvatske nađe i na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine. Predstavit ćemo Varaždinsko književno društvo i njihov recital Senje i meteori.

S kajkavskom poezijom i našim istaknutim pjesnicima dotaknut ćemo se nezaobilaznih koprivničkih Galovićevih jeseni i Recitala suvremenog kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“ Zelina koje već niz godina organiziraju kulturni entuzijasti iz naše Zagrebačke županije. Iz Zagorja predstavljamo Recital kajkavske poezije Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo iz Krapine, Recital Josip Ozimec iz Marije Bistrice, bedekovčanski Susret riječi i djelovanje Hrvatskozagorskoga književnog društva.

Ugodni razgovori s književnicima i organizatorima književnih susreta, kajkavski stihovi koje čitaju odabrani glumci i kajkavske popevke u izvedbi naših glazbenih solista čekaju štovatelje KAJ-a u Maloj dvorani Lisinski. Organizator i voditelj programa je Snježana Horvatin.

Hrvatske povijesne postrojbe
Hrvatske povijesne postrojbe s područja kajkavskih županija i grada Zagreba bit će također sudionici velikog projekta Radija Kaj “Kajkavci u Lisinskom”, u nedjelju 19. ožujka 2017. godine u Zagrebu. U Savezu Hrvatskih povijesnih postrojbi djeluje 20-ak postrojbi iz svih dijelova Hrvatske.

Koncert kajkavskih popevki
U Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kao završnica projekta Kajkavci u Lisinskom,  večer 19. ožujka 2017. godine od 19 sati  će biti u prepoznatljivom duhu i zvuku popularnih kajkavskih popevki. Nastupit će eminentna imena, prokušani izvođači kajkavskih popevki: Tereza Kesovija, Gabi Novak, Zdenka Kovačićek, Elvira Voća, Ksenija Erker, Nina Kraljić, Ivan Benc, Gordana Ivanjek Tušek, Iva Ranogajec Inkret, Branko Greblički Ventek, Radek Brodarec, Kirjales, Josipa Lončar, Barbara Othman, Tanja Mršić, Marija Borić, Karla i Dino Miklaužić, Mirko Švenda Žiga, Rajko Suhodolčan, Max Hozić, Ronald Braus i Roko Vušković.

Izvodit će se najpopularnije popevke nastale u proteklih pola stoljeća na Festivalu Kajkavskih popevki: Dobro mi došel prijatel, Kam da se pojde, Na Sleme, Popevka za ljubav, suza za kraj, Suza za zagorske brege, Oko jene hiže, Teku dani, teku cajti, Angeluš, Kad Zagorci šibaju rock,  Zagorje moje zeleno… U posebnom glazbenom spletu čut ćemo i Zagreb zanavek, Za lepe cajte, Pod starim krovovima, Katarinčice, Pri staroj vuri, Vužgi…  S festivala Radija Kaj Pjesma i tambura solisti će izvesti skladbe: Srce međimursko, Kajkavci, Pod brajde, Zagrebačke puce, Lepa moja mladosti, Kaj vu duši…

Izvođači će nastupiti uz orkestar Radija Kaj, pod ravnanjem Karla Kukovačeca, a program je odabrao Radovan Novina, član Izvršnog odbora Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo. Voditelji će biti popularni dvojac Radija Kaj Velimir Čajko i Karmen Špiranec. Pogram će obogatiti predstavljanje gospodarstvenika, revija muških odijela konfekcije Kotka iz Krapine.

Nedjelja, 19. ožujka 2017. godine KD Lisinski
14:00 – 19:00 Izložbeno-prodajni sajam – turistička ponuda, zabavni programi, kulinarstvo…
17:00 – 17:30 Obraćanje gradonačelnika i župana
17:30 – 18:30 Mala dvorana – književnici, pjesnici, recitatori, manifestacije…
19:00 – 21:30 Velika dvorana – koncert kajkavskih popevki

O konferenciji za novinare, u ponedjeljak 27. veljače 2017. godine, HINA je objavila slijedeći tekst:

U Koncertnoj dvorani “Vatroslava Lisinskog” 19. ožujka održat će se izložbeno-prodajni, turističko-gospodarski, poljoprivredni i kulturološki susret “Kajkavci u Lisinskom”, na kojem će pet kajkavskih županija te Grad Zagreb zajednički prvi puta na sajmu u Zagrebu predstaviti svoju raznoliku ponudu, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

U svim prostorima “Lisinskog”, kroz kulturno-umjetnička, promotivna i edukativna događanja, predstavit će se Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb, u organizaciji Radija Kaj.

Sudjelovat će obiteljska poljoprivredna gospodarstva i seoska domaćinstva s domaćim, kvalitetnim poljoprivrednim proizvodima, a ponudu će predstaviti i turističke zajednice, toplice, zdravstveni i ciklo turizam, vinari, pčelari… Posjetitelji će imati priliku kušati najbolje “babičine” kolače i zagorske štrukle, a djeca se igrati s tradicijskim drvenim igračkama koje je zaštitio UNESCO. Organizirat će se modne revije, održati kulinarska natjecanja, u 17,30 sati “Mali kajkavski književni razgovori”, a u 19 sati veliki koncert kajkavskih popevki. Sudionici tog velikog projekta bit će i Hrvatske povijesne postrojbe s područja kajkavskih županija i Zagreba.

Direktor “Radija Kaj” Drago Gradečak istaknuo je kako će 19. ožujka dvorana Lisinski “biti puna kaja” i vjeruje da će svima koji će doći biti lijepo i da će kajkavci predstaviti sve ono najbolje što imaju. Zahvalio je gradonačelniku Milanu Bandiću i županima Darku Korenu, Matiji Posavcu, Predragu Štromaru, Stjepanu Kožiću i Željku Kolaru što su prepoznali tu plemenitu ideju da se po prvi puta okupe na zajedničkom projektu.

Direktorica Varaždinske turističke zajednice Elizabeta Dolenec istaknula je kako će predstaviti turističku ponudu, te UNESCO-om zaštićene proizvode – Lepoglavsku čipku, lončarstvo i licitare. Predstavit će i 12 zaštićenih prehrambenih proizvoda, kao što su bučino ulje i varaždinsko zelje, kao i svoju gastronomsku manifestaciju koja će se održati od 19. do 30. travnja pod nazivom “Okusi varaždinskoga kraja”, na kojoj će se predstaviti 13 restorana sa svojom tradicionalnom ponudom.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da će njihov glazbeni ambasador biti Mirko Švenda Žiga, a bit će to i prilika da predstave i kontinentalni turizam koji je u Hrvatskoj zanemaren, a koji itekako može puno toga ponuditi. “Neka se pokaže zajedništvo kajkavskih županija, zajedništvo sjevera Hrvatske u gradu Zagrebu i vjerujem da će biti dobra zabava i da ćemo se svi okupiti na ovom prostoru i biti dio jedne lijepe kajkavske priče”, poručio je.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekao je kako je siguran da će ne samo Zagrepčani nego i građani iz ostalih djelova Hrvatske doći vidjeti što će ponuditi. Rekao je da su oni posebno ponosni na svoje robne marke – sir Dragec, jabuku Sunčanu, vino Zelinu i portugizec Plješivicu te ostale robne marke koji su dosad iznjedrili, a i dalje na tome rade kako bi pomagali obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG). Istaknuo je da će se predstaviti OPG-ovi ali i tradicija “Zelenog zagrebačkog prstena”.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da će oni ponuditi “splet prepoznatljivosti koje Zagorje ima”, a prije svega tradiciju i kulturu. Najavio je da će 500 tradicijskih igračaka podijeliti djeci, a posjetiteljima će podijeliti i oko 2000 zagorskih  štrukli. Posjetitelji će imati priliku probati i zagorsku puricu s mlicima, jer su to sve, kaže Kolar, zaštićeni proizvodi.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da tih pet kajkavskih županija i grad Zagreb obuhvaćaju 20 posto površine Hrvatske gdje živi preko 51 posto stanovništva, a u strukturi je preko 60 posto gospodarstva. Istaknuo je kako je sretan da Zagreb može sudjelovati u tom projektu i biti njegov pokrovitelj. “Da nema županije Zagrebačke i još ovih četiri županije pa tko bi grlio grad Zagreb. Mi živimo u simbiozi ljubavi, u sinergiji zajedništva i svehrvatskoj pravoj priči”, poručio je Bandić.

loading