Skip to content

Kajkavci u Lisinskom 2018 Press konferencija

Posted in Kajkavci u Lisinskom

U nedjelju 11. ožujka 2018. godine u 14 sati, u Lisinskom, započet će Izložbeno-prodajni, turističko-gospodarski i kulturološki projekt Kajkavci u Lisinskom, Najavili su u ponedjeljak 5. ožujka 2018. godine, u Zagrebu, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, župani Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, Varaždinske Radimir Čačić, Međimurske Matija Posavec, Zagrebačke zamjenik župana Hrvoje Frankić, Koprivničko-križevačke zamjenik župana Darko Sobota i direktor Radija Kaj Drago Gradečak.

Nanovije – aktualne – dnevne informacije na linku Ovdje

 – Projektom Kajkavci u Lisinskom naglašavamo snagu gospodarstva, u prvom redu poljoprivrede i turizma, kroz pjesmu i ples živimo vrijednosti kulture, te njegujemo tradicijske vrijednosti kajkavskog kraja, odnosno grada Zagreba i pet županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske – istaknuo je Drago Gradečak i dodao kako se projekt ne bi mogao realizirati bez podrške petorice župana i gradonačelnika Bandića.

 Uz zahvalu direktoru Gradečaku koji je prepoznao potrebu promocije kontinentalnog turizma, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota je najavio nastup 28 izlagača. – Od srca se veselimo nastupu na ovoj manifestaciji, a imamo se čime i pohvaliti, jer dolazimo, između ostalog,  sa našom nematerijalnom kulturnom baštinom, u svijetu poznatom podravskom naivom – rekao je zamjenik Sobota i najavio dolazak u Lisinski sa projektom Pisanica od srca. 

 Zagrebačkoj županiji je čast i zadovoljstvo biti u društvu svih koji njeguju kaj, rekao je zamjenik župana Hrvoje Frankić. – Predstavit ćemo se sa dva projekta na koje smo posebno ponosni, Vinskom kraljicom i Najuzornijom seoskom ženom, projektima koje smo osmislili, a proširili su se na cijelu Hrvatsku – naglasio je Frankić i dodao da će posjetitelji moći kušati i pjenušce po kojima je Zagrebačka županija poznata.

 Najsjevernija hrvatska županija dolazi u Lisinski sa svojim zaštićenim markama, poput mesa z tiblice, bučinog ulja i sira turoša, najavio je župan Međimurske županije Matija Posavec. – Želimo predstaviti i našu kulturnu baštinu, pa će ovo biti prilika da posjetitelji upoznaju našu međimursku popevku koju smo kandidirali za UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine – istaknuo je župan Posavec.

 Varaždinska županija ovaj put donosi neke novosti u svoj nastup na „Kajkavcima“, rekao je župan Radimir Čačić. – Samo osam hrvatskih proizvoda ima najvišu europsku zaštitu , a jedan od njih je naše Varaždinsko zelje pa ćemo posjetitelje počastiti sarmom, a bit će tu i nadaleko poznato bučino ulje te  atraktivna povijesna konjička postrojba – najavio je župan Čačić.

 Govoreći o jedinstvenom projektu Kajkavci u Lisinskom, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je zahvalio Radiju Kaj koji je okupio kajkavske županije, a ponovio je i kako je Zagorcima kaj više od riječi. – To je naš način života, naša baština – naglasio je Kolar i dodao da će svaki posjetitelj dobiti licitarsko srce, a djeca tradicijske drvene igračke, kao i da će se predstaviti gastro ponuda, purica s mlincima, zagorski štukli, ali i najbolji sladoled u Europi.

 – Ako pet kajkavskih županija predstavlja tortu „Kajkavianu“, onda je Zagreb šlag na tu tortu – rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, obečavši svima podršku grada u realizaciji projekta. – Svaki treći čovjek u Hrvatskoj govori kajkavski, ali je i 65 posto hrvatskog gospodarstva u ovih pet županija Sjeverne i Sjeverozapadne Hrvatske i gradu Zagrebu – ističe gradonačelnik Bandić dodajući, kako svega ovog ne bilo da nema Radija Kaj i njegovog direktora Drage Gradečaka koji sve radi za kaj i promociju kajkavštine.

 U glazbenom dijelu programa nastupili su Ela Inkret Ranogajec i Ivan Benc.

Pet kajkavskih županija: Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Varaždinska i Zagrebačka i Grad Zagreb, u organizaciji Radija Kaj – projektom Kajkavci u Lisinskom zajednički će, drugi put za redom u gradu Zagrebu, predstaviti značaj, zanimljivosti, snagu i ponudu ovog dijela kontinentalne Hrvatske.

Na jednome mjestu, kroz razna kulturno-umjetnička, promotivna i edukativna događanja, u svim prostorima Lisinskog (predvorju i Velikoj dvorani…) Zagrepčanima i svim posjetiteljima i medijima, predstaviti će njihove turističko-gospodarske i kulturne posebnosti.    

Kajkavci u Lisinskom, nedjelja 11. ožujka 2018. godine od 14 do 19 sati

Kajkavci u Lisinskom, najveći je projekt povezivanja, suradnje i promocije kontinentalne Hrvatske, kroz zajednički nastup na izložbeno-prodajnom, turističko-gospodarskom i kulturološkom susretu 11. ožujka 2018. godine u Zagrebu. Sudjelovat će obiteljska poljoprivredna gospodarstva, turističke zajednice, toplice, zdravstveni turizam, ciklo turizam, vinari, pčelari… Kušat će se najbolji „babičini“ kolači, zagorski štrukli, peći „prkača“, kušati Meso z tiblice, najmlađi će se igrati s tradicijskim drvenim igračkama koje je zaštitio UNESCO… Predstavit će se najuzornije seoske žene, vinske kraljice, nastupat će KUD-ovi, predstaviti se pjesnici, počasne postrojbe… Najavit ćemo Bučograd na Špancirfestu, Zeljarijadu u Vidovcu,  Okuse varaždinskog kraja, poznate manifestacije „Križevačko veliko spravišće“, „Picokijada“ , „Renesansni festival“…

Voditelji programa Gordana Tepuš i Ivan Benc.

Koncert kajkavskih popevki, u nedjelju 11. ožujka 2018. godine u 19 sati

U 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, uz izravni prijenos na Radiju Kaj, nakon pozdravnih riječi organizatora, župana i gradonačelnika, započet će koncert – posebna večer kajkavskih izvođača. Nastupit će: Savski valovi, Gordana Ivanjek Tušek, Cure iz centra, Ana Fortuna, TS Pleteri, Ivan Benc, Iva Ranogajec Inkret, Gabrijela Hrženjak, ŽVS Kajda, Adam Končić, Josipa Lončar, Mirko Švenda Žiga, Rajko Suhodolčan, Branko Greblički Ventek, Kavaliri, Zdravko Bugarin, Mladen Kos, Hrvatska udruga cimbalista Đurđevac, Đurđevčice, KUD Strmec, Koledarice iz KUD-a Preporod, Singrlice, Ivica Jurgec… Dio izvođača pratit će orkestar Radija Kaj pod vodstvom Karla Kukovačeca. Krapinska konfekcija Kotka, gospodarski partner projekta Kajkavci u Lisinskom, priredit će modnu reviju. 

Voditeljice Petra Slavečki i Karmen Špiranec.

 Sve dodatne informacije i fotografije, mogu se bez ograničenja i obaveze preuzimati i slobodno objavljivati sa ove stranice organizatora  www.kaj.hr  marketing@radio-kaj.hr

Još informacija na temu Kajkavci u Lisinskom potražite Ovdje

loading