Skip to content

Kajkavci u Lisinskom raznovrsnim sadržajima oduševili posjetitelje

Koprivničko-križevačka županija u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom i ove se godine brojnim posjetiteljima predstavila u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, na izložbeno-prodajnom, turističko-gospodarskom i kulturološkom susretu „Kajkavci u Lisinskom“.

Organizator projekta je Radio Kaj, a osim Koprivničko-križevačke, sudjelovale su i Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagrebačka i Zagrebačka županija te Grad Zagreb. Cilj je bio kroz zajednički nazivnik – kajkavski izričaj promovirati kulturna i tradicijska bogatstva kontinentalne Hrvatske, kao i njezin turistički potencijal.

Kroz nastup Koprivničko-križevačke županije predstavljeni su autohtoni domaći proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnika, poduzetnika i udruga, a pet turističkih zajednica gradova Koprivnice, Križevaca i Đurđevca, Područja Dravski Peski i Područja Središnja Podravina predstavilo je najznačajnije županijske turističke manifestacije: Picokijadu, Renesansni festival i Virovsku prkačijadu. Ovogodišnji naglasak nastupa bila su zaštićena nematerijalna kulturna dobra i ostali tradicijski proizvodi, a posjetitelji su s oduševljenjem isprobali bregovsku pitu, pogaču s oreji i virovske prkače te uživali u zvukovima cimbula, ivanečkom vezu i križevačkoj čunčanoj čipki. Slikar Josip Cugovčan predstavio je unikatne podravske pisanice oslikane pomoću pčelinjeg voska i šaša, dok je slikar Zlatko Štrfiček u maniri Hlebinske škole pred posjetiteljima slikao na staklu, predstavljajući naivnu umjetnost kao posebnost i brend Koprivničko-križevačke županije. Velike pisanice predstavlje su projekt „Pisanica od srca“, a značajan doprinos dali su i pripadnici povijesnih postrojbi Križevačke djevojačke straže i Đuroka dok su članovi Udruge sv. Juraj uprizorili Legendu o Picokima.

Izlagačke prostore obišao je i župan Darko Koren, u pratnji predstavnika ostalih županija, a tom je prilikom zahvalio svima uključenima na sudjelovanju u ovom važnom projektu, Radiju Kaj na inicijativi, kao i posjetiteljima na interesu.

Koprivničko-križevačka županija ponovno je dio ove zaokružene priče regionalnog povezivanja pet kajkavskih županija i Grada Zagreba kroz zajednički nastup na kojemu su predstavljene posebnosti svakog područja. Manifestacija na najljepši mogući način pokazuje kako nas naše različitosti povezuju, a sličnosti potiču na još bolju i kvalitetniju suradnju te nas raduje što smo i ove godine predstavili proizvode vrijednih i marljivih ruku naših Podravaca i Prigoraca.“, istaknuo je župan.

Uz turističke zajednice, s područja Županije predstavili su se OPG Hrženjak Marijan s proizvodima od meda, Domaća radinost Zorica Vidaković, OPG Grošek, OPG Ježić Zoran, OPG Markov sa sokovima od aronije, Domaća radinost Jasmina Miklić, Ledoni s ručnim radovima, Medičarna Špičko, OPG Imbrišić Franjo, Čarobna heklica s ručno rađenim predmetima od konca, Izrada šešira i kapa Posarić, Udruga sv. Juraj, Udruga žena grada Đurđevca, Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec, Udruga žena Koprivnički Bregi te Udruga žena Virje,

Susret „Kajkavci u Lisinskom“ završio je svečanim večernjim koncertom najljepših kajkavskih popevki na kojoj su nastupili Udruga cimbalista Hrvatske, Đurđevčice, Cure iz centra, TS Pleteri, Ana Fortuna i Josipa Lončar.

Služba ureda župana

loading