Skip to content

Komemoracija i sveta misa u sjećanje na žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta

Posted in Vijesti

 

ZAGREB/MACELJ – Komemoracijom i molitvom na zagrebačkom Mirogoju kod Središnjeg križa obilježena je u subotu, 13. svibnja 2023. godine, 78. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda. Komemoracija je održana u organizaciji Počasnog bleiburškog voda, uz suorganizaciju u liturgijskom dijelu Hrvatske biskupske konferencije te pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Vijence su položile i zapalile svijeće, između ostalog, delegacije Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom Gordanom Jandrokovićem te Vlade RH, predvođena predsjednikom Andrejom Plenkovićem.

Kraj Drugog svjetskog rata donio je pobjedu nad nacizmom, slobodu i mir europskom kontinentu, ali nažalost, zločini koji su se dogodili nad ljudima, civilima i razoružanim vojnicima, predstavljaju jednu od bolnih uspomena i tragedija hrvatskog naroda u 20. stoljeću te su podsjetnik na zločinački karakter totalitarnih sustava, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. – Važno je da njegujemo kulturu sjećanja koja će s poštovanjem i istinito govoriti o žrtvama i zločinima i s vremenskom distancom, u miru i razborito, sada kada je Republika Hrvatska slobodna, demokratska samostalna zemlja i međunarodno priznata, a ostvarila sve svoje strateške ciljeve i ima snažne institucije, vlada demokracija, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava. I važno je da mladim generacijama ostane poznato što se to dogodilo u ključnim trenucima hrvatske povijesti, kazao je Plenković.

Totalitarna, nedemokratska država, koja je imala elemente zločinačke države, a bilo je i kasnije događaja koji su ukazivali na zločinački karakter te države. Danas, kada smo snažna i demokratska država, moramo istinito gledati na našu povijest, osuditi zločine i zločince i iskazati poštovanje prema žrtvi, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. – To je posebno važno zbog budućih generacija, koji moraju znati da sloboda, demokracija i mir ne dolaze sami od sebe, da uvijek ima ljudi koji su spremni na zločin, oduzimanje slobode i mira. Zato moramo jačati naše institucije i svijest kod mladih da se za slobodu i mir valja uvijek boriti, zaključio je Jandroković.

Sveta misa povodom 78. obljetnice velike tragedije hrvatskog naroda koja se dogodila na bleiburškom polju te nastavila diljem bivše države, održana je u Crkvi Muke Isusove u Maclju, a predvodio ju je nadbiskup zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Dražen Kutleša. U svojoj propovijedi, mons. Kutleša poručio je kako je Maceljska šuma samo jedna od točaka hrvatskog križnog puta te kako je na ovom mjestu stradalo, prema izjavama svjedoka, više od 10-ak tisuća žrtava dok je više od 130 jama još uvijek neistraženo. Mons. Kutleša naglasio je da je potrebno bez uzmicanja pred bilo kime ili čime prihvatiti činjenice onakve kakve jesu kako bi se neki narod ili nacija mogli s dužnim pijetetom odnositi prema žrtvama stradanja te kako je svaki nepravedno oduzeti život vrijedan, neovisno o tome kome je život oduzet i tko je krvnik koji život oduzima i kako ne može biti razlike ni rasne ni nacionalne ni konfesionalne ni stranačke.

Foto: Vlada RH

loading