Skip to content

Konferencija o potresnom inženjerstvu

Posted in Vijesti

ZAGREB – Na prvu godišnjicu zagrebačkog potresa, u ponedjeljak 22. ožujka. 2021. godine,  počela je trodnevna konferencija o potresnom inženjerstvu. Prvoj takvoj konferenciji u našoj zemlji nazočio je i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo što je trenutno u fokusu obnove od potresa. –  Svi naši napori usmjereni su na osiguranje sredstava za protupotresna jačanje zgrada te na olakšavanje financiranja obnove građanima. Kontinuirano vodimo razgovore s nizom razvojnih i poslovnih banaka kako bismo dogovorili rješenja koja će građanima omogućiti kreditne linije s povoljnim kamatnim stopama za potrebe financiranja obnove, naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. To se ponajprije odnosi na financiranje udjela od 20 posto kojeg snose građani, zatim financiranje razlike troškova između konstrukcijske i cjelovite obnove te na financiranje obnove javnih zgrada, objasnio je premijer.

Uime Grada Zagreba konferenciji je nazočila dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba. Konferencija se održava u organizaciji Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i pod visokim pokroviteljstvom Grada Zagreba, predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i dr.

– Sigurna sam da će ova znanstvena konferencija donijeti nova znanja i da će biti mjesto za razmjenu iskustava i za primjere dobre prakse u području potresnog inženjerstva, naglasila je  dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba.

loading