Skip to content

Korijeni i krila u Rijeci

Posted in Korijeni

Krapinsko-zagorska županija u dvodnevnom posjetu Rijeci bit će u petak 25. i u subotu 26. kolovoza 2017. godine s velikim projektom „100% zagorsko“, predstavljanjem ponude zagorskih proizvoda, turističke ponude i svega najboljeg što ima Zagorje – Bajka na dlanu. Kao uvod svih događanja ovog utorka, 22. kolovoza 2017. godine u Dječjem vrtiću Rijeka, CPO Potok, podijeljene su i tradicijske drvene igračke u sklopu projekta Dajmo djeci korjene i krila. Uz prigodnu predstavu, najmlađe su zajedno darivali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Da se osjećaju povlašteno što su danas dobili tradicionalne drvene igračke istaknula je ravnateljica vrtića Davorka Guštin. Djeca imaju priliku igrati se igračkama koje su koristili njihovi djedovi i ranije generacije – rekla je ravnateljica Guštin te dodala da to smatra iznimno vrijednim.

Gradonačelnik Obersnel zahvalio se na ovom vrijednom poklonu još jednom Dječjem vrtiću u Rijeci, dodavši da je to jedna jako lijepa gesta, dok je župan Kolar izrazio zadovoljstvo mogučnošću darivanja jer, kako kaže, izraz dječjih lica i njihove sreće govori više od tisuću riječi.

Uručenjem tradicijskih drvenih igračka, proizvedenih u Mariji Bistrici, nastavlja se hrvatski odgojno-obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno provode Etnografskimuzej iz Zagreba i Radio Kaj. Širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika, djeca se u vrtićima, zahvaljujući projektu Dajmo djeci korijene i krila, upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijskim vrijednostima. Igračke je UNESCO uvrstio na reprezentativnu listu
zaštićene kulturne baštine.

Do sada je projektom obuhvaćeno 86 vrtića širom Hrvatske, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, projekt trajno podržavaju tvrtke Narodne novine i Janaf, te jedinice lokalne samouprave na svom području. Podjelu drvenih igračaka u Rijeci omogućila je Krapinsko-zagorska županija.

loading